Egység vagy megosztottság? Melegek a katolikus egyházban

2013 augusztus 23 4:00 du.203 hozzászólás

Sokáig azt gondoltam, hogy a hit mindig az egységről szól. Például ott van római katolikus hitemben az eucharisztia, amely segít, hogy megértsük embertársainkkal alkotott közösségünket és Isten mindenhatóságát. Jézus pedig így szólt az egységről: „Hogy mindnyájan egyek legyenek; mint te én bennem, Atyám, és én te benned, hogy õk is egyek legyenek mi bennünk: hogy elhigyje a világ, hogy te küldtél engem” (János 17: 20-21). De közben sokszor megfeledkeztem arról, hogy Jézus nem csak az egységről beszélt, hanem a megosztás szükségességéről. „Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem – mondom nektek – meghasonlást” (Lukács 12:49-51).

Nem régen olvastam egy könyvet Baruch Spinoza XVII. századi filozófustól, akinek életében paraxodon módon volt jelen az egység és a megosztottság. Spinoza saját igazában hitt és ezért súlyos árat fizetett. Huszonnégy évesen kiközösítették az amszterdami zsidó közösségből. Ez azt jelentette, hogy minden zsidónak – saját családját beleértve – tilos volt vele szóba állnia, vagy akár közelébe kerülnie. A város keresztény lakossága is kerülte a vele való érintkezést és a hatóságok élete végéig cenzúrázták írásait. Család és közösség nélkül maradt, de éppen azok a gondolatok és írások, melyek kiközösítéséhez vezettek tették lehetővé azt, hogy mélyebb, egységesebb kapcsolatba kerüljön embertársaival. „Azt az örömteli élményt keresem, mely nem az összefonódásból, hanem az önállóság elvesztéséből árad”–írta Spinoza, aki azért különítette el magát a világtól, hogy megértse saját magát és, hogy végül egy más, misztikus formában lehessen annak a világnak része.

Illusztráció: deviantart.net

Illusztráció: deviantart.net

A megosztottság a saját identitásunk felfedezéséhez vezető folyamatnak egyik kikerülhetetlen következménye.  Mindannyian egy felderítő úton járunk, melynek révén megérthetjük identitásunkat, kondicionálásunkat, kötődéseinket, bölcsességünket és empátiánkat. Csak akkor ismerhetjük meg önmagunkat, amikor végre felszabadulunk a társadalom által támasztott elvárásoktól.

Pema Chödrön buddhista nővér azt írta, hogy csak úgy érezhetjük át mások fájdalmát, ha először felismerjük saját fájdalmunkat. Ha felismerjük saját szenvedélyünket, saját agressziónkat, bölcsességünket és empátiánkat, jobban felismerhetjük ugyanezeket a tulajdonságokat másokban is. Ez által pedig leomlik a körülöttünk lévő önvédelmi pajzs. Amikor elfogadjuk mind a jót, mind pedig  rosszat, ami mindannyiunkban rejlik, sokkal nyitottabbá válunk mások előtt.

Tizennégy éves voltam, amikor rájöttem, hogy meleg vagyok. Homoszexualitásom volt életem nagy titka és szégyene. Nem akartam elveszíteni a közvetlen közösségem elfogadását. Nem akartam, hogy elítéljen egyházam és nem akartam elveszíteni családomat. De e szégyenteljes titok azt is eredményezte, hogy nem kérdezhettem meg őszintén magamtól: ki vagyok én? Mit szeretnék kezdeni életemmel? Másoknak már volt kész tervük: karrier, férj, gyerekek. Tudtam, hogy ezt a pályát kell követnem, ha azt akarom, hogy minden rendben legyen.

De amikor húsz éves elmúltam, egy olyan közösségbe kerültem, ahol sokkal egészségesebb emberi kapcsolatokat építhettem. Ez a közösség egy befogadó római katolikus egyházközség volt, körülbelül olyan mint az ottawai Szent József Egyházközség. Nem függtem a közösség jóváhagyásától, hiszen ezt azonnal és feltétel nélkül megadták nekem. Éppen ezért közelebbről megvizsgálhattam lelkemet, felfedeztem az intimitás szükségességét életemben és kiderült számomra, hogy nincsen abban semmi szégyelnivaló, hogy szükségem van a szeretetre, és szükségem van mást is szeretni.

Sok fájdalmat és szomorúságot okoztam édesanyámnak, amikor bevállaltam, hogy meleg vagyok. Jelenleg nem vagyunk képesek őszintén beszélni olyan dolgokról, amelyek személyes életemhez fűződnek. És azt is jól tudom, hogy megosztottságot okozok a római katolikus egyházon belül az által, hogy egy katolikus LGBT csoportot vezetek.

Tehát, hol is van az egység életemben? Eléggé paradoxon módon, minél jobban kibékültem azzal a valósággal, hogy lezbikus vagyok, annál jobban beláttam: függetlenül attól, hogy éppen melegek, heteroszexuálisok, vagy biszexuálisok vagyunk, mindannyiunknak ugyanúgy szüksége van a szeretetre és az intimitásra. Remélem, hogy eléggé feszült viszonyon édesanyámmal is javulni fog egy nap, különösen ha majd jobban megértem félelmeit és ha majd ezeket sajátjaimhoz viszonyitom. Lehet, hogy egy nap nyiltan tudunk majd kommunikálni egymással.

Beszéljünk méltósággal a szexualitásról és tegyük ezt olyan helyeken is, ahol ez a téma a mai napig szégyenkezést von maga után! És ne féljünk attól, hogy ez a téma netán megosztottságot okoz! Hiszen a nyilt párbeszéd az, ami hosszútávon egységet tud eredményezni.

Ewelina Frackowiak a KMH vendégszerzője, az ottawai Gay Catholics, Christians and Allies nevű szervezet elnöke. 

203 hozzászólás

  • Huha, ez egy kemény dio ez a cikk-nagyon sok emberi fajdalmat ir le.
    Le a kalappal, hogy kiàllt és leirta.
    A vélemények nyilvàn megoszlanak – és mindenki ugy könyveli el, ahogy képes rà.
    Engem -hamàr kérditek a véleményemet – nem zavar senkinek sem a nemi preferenciàja, sem a börszine, sem a vallàsa – kivéve:ha féltéglàs modszerrel operàlnak.
    -Az egyetlen problémàm:idézem:”Beszéljünk méltósággal a szexualitásról és tegyük ezt olyan helyeken is, ahol ez a téma a mai napig szégyenkezést von maga után! És ne féljünk attól, hogy ez a téma netán megosztottságot okoz! Hiszen a nyilt párbeszéd az, ami hosszútávon egységet tud eredményezni.”
    Ezzel van kis problémàm: nem értem, miért kell erröl beszélni? ez mindenkinek a privàt élete – és senkinek semmi köze hozzà. Lehet, hogy az elöitéletek mélyebbek, mint ahogy én naivan gondolom és érzem? Ha egy ember szimpatikus, okos, intelligens,szorgalmas,kedves,- nem mindegy,hogy kivel él?

  • marcus aurelius

    Ferenc pápa állásfoglalása: A katolikus katekizmus szerint a homoszexuálisokat hajlamuk miatt nem szabad diszkriminálni, hanem integrálni kell őket a társadalomba. Elitélendőek viszont a meleg lobbik, amelyek gyakran politikai, szabadkőműves alapokról kívánnak nyomást gyakorolni.
    (Azért mint férfiemberben felvetődnek olyan csacska gondolatok, hogy kis tini 14 éves lány korában miképpen(?!) jött rá hogy „meleg” ,- s volt-e egyáltalában a mai napig kapcsolata EGÉSZSÉGES férfival. Vagy csak viziókban él….)

  • A legnehezebb időszak, mikor az embert nem szereti senki.
    Teréz anya egy volt, van még néhány nagy kaliberű ember, azután kész.
    De ezt megcsinálta volna, ha nem apáca. Más neve lenne a szervezetének.
    Az utánpótlás azért is akadozik, mert az ember szexre van teremtve.
    Kedves ismerősöm elvégezte a teológiát, majd nem szenteltette fel magát.
    Most három gyermeke van, és boldog. Papként nem lenne. De ha nősülhetne, pap lenne, mert Ő az egyike azoknak akik tényleg hisznek!
    Azért nézd meg, a rabbi intézménye mennyivel emberségesebb.
    De ne érts félre, nem minden papot bántottam. De minél magasabb beosztásban vannak, annál messzebb kerül tőlük a szegénység.
    A művészet szinte minden ága fontos nekem. A festmények, a szobrok, az épületek, irodalom,
    egy kovácsol vas kapu, egy fantasztikusan szabott öltönyben meglátom a csodát.
    De állítom, minden művész zeneszerző szeretne lenni (nem én találtam ki).
    Hallottam egy mondást. Három földönkívüli élt a Földön. Leonardo, Einstein és Beethoven. Hajlok rá, hogy elhiggyem. Ha az ember szereti a művészetet, akkor szinte mindegyik ágát szereti.
    Hiszen minden összefügg. De az emberre a legnagyobb hatást a zene teszi. Ha nem, akkor ott hibás az ember programja (elfogult vagyok?). És persze zene alatt a klasszikus zenét, és a dzsessz bizonyos előadóit értem.
    A tingli-tangli zene, csak kárt okoz az ember lelkében. A most államilag futatott Havasi, Mága, Edvin Marton, Szentpéteri több kárt okoz, mint hasznot. És ez nem ízlés kérdése. Mint ahogy Mona Lisa is ezerszer értékesebb egy mázolmánynál. Ezt nem kérdőjelezi meg senki, de zenében minden ótvart elfogadnak az emberek.
    Persze minden művészet megértéséért dolgozni kell. És erre sok ember lusta. A zenéről azt hiszik, leülök és hallgatom. Hát nem így van. Ezért tartom ügyesnek a székesegyházakat. Oda nem kell semmi. Bemész, és eltátod a szádat a hatalmas tértől. Reims, Metz, Notre Dame, Köln stb. És már féled is Istent! Hiszen olyan pici vagy benne. De ez illuzionista mutatvány!

  • Llanfair
    2013 augusztus 25
    12:21 du.

    Egyszerűen sekélyes vagy.

  • Llanfair
    2013 augusztus 25
    12:21 du.

    Nyilván freudi magyarázata van, hogy a „Képzelt riport” című cikk helyett – miközben a papi nőtlenségen elmélkedtél – erre az oldalra írtad a nekem szánt hozzászólásodat.

    A végén kezdem. Szerintem a katedrálisokban érzett kicsinységünk a valóság, mikor pedig mást érzünk – az az illúzió. Hogy felcsigázzalak – én úgy tudom, a mennyben az üdvözültek egyik elfoglaltsága a zenehallgatás lesz.

    Egyébként, közeledik az álláspontunk. A papi cölibátus valós probléma. A papok házasságának engedélyezése – valószínű – magával hozná a válás átértelmezését is. Viszont nem életszerű, hogy a papok és a szerzetesek csak az szexben gyakorolják az önmegtagadást, anyagi és egyéb vonatkozásban pedig nem.

    Minden képesség kibontakozásához kell a környezet is. Akárhol nem futott volna be hasonló pályát Teréz Anya. Nem tudsz hasonlót mondani a más vallásúak és az ateisták közt, és ne felejtsd el, hogy Teréz Anya más vallásúak közt kezdte szolgálatát. Azóta sok követője lett. Az irgalmasságra van magyar példa is. Böjte Csaba. Gondolom, nem kell bemutatni.

    Szerinted, egy szegény egyház meddig létezhetne ebben a világban? A kérdést vonatkoztathatod egy humanista elveket valló szegény politikai pártra is.

  • dakota
    2013 augusztus 25
    5:36 du.
    de llanfair legalább valaki.
    ellenben maga, kicsi lótolvaj, csak egy senki 😀
    mielőtt megsértődne, közlöm, hogy a nemzetsége volt híresen, sőt, hírhedten jó lótolvaj. most meg a pártja.
    nem kellett volna ilyen nicknevet választani 😀

  • sárdi jani: Két helyen volt nyitva a keresőben, és ide sikerült. Nem hiszem, hogy nagy probléma. Ha nem így történt volna, Dakota nem tudott volna köpködni rám. Így legalább ő jól érezte magát. Te meg vagy annyira intelligens, hogy a helyére tud tenni!

  • sárdi jani: De válaszolnék. Tényleg kicsik vagyunk. A mennyben zenét hallgatunk? Hát jó zenekart gyűjtött Isten össze. Az egyházaknak könnyen adnak pénzt az Istenfélők. Ez is közrejátszhat nem? Böjte Csaba? Persze, hogy ismerem. Remélem nem derül ki róla semmi rossz, és megérdemelten tisztelhetem.
    Ha elmész a bécsi panoptikumba, Te is lefeküdhetsz arra a díványra.
    De most megmagyaráztad miért harácsolnak az egyházak. Ez indok, de nem felmentés!

  • dakota: Sajnálom, hogy nem érek fel nagyságodhoz!
    A baj, hogy nem is akarok. De ha valami nem tetszik, fejtsd ki jobban. Szeretnék tanulni tőled, Ó mindenki tanítómestere.

  • A parittyás hangja

    dakota
    2013 augusztus 25
    5:36 du.

    Tükörbe néztél Daki?

    Egyébként meg tényleg nem nagyon értelek! Ha valaki akkor Llanfair az aki egy úriember józanságával, és kulturáltságával szokott hozzászólni minden témához, és amit mond az mindig releváns!
    Engem megszóltál figyelő miatt és tőled még el is fogadom mert tartalak annyira, de vaze néha te is kukkants bele abba a fránya tükörbe! 🙂

  • A parittyás hangja
    2013 augusztus 27
    3:18 de. Köszönöm.
    Dakota valamiért nagyon nem szeret.
    Elég ehhez egy apró dolog is. Egyszer majd elmondja.
    De már kitartottnak is titulált valamelyik „úri ember”.
    Annyira nem számít, hogy már nem is tudom melyik. Belefér.

  • Parittyas, szia, segits ki légyszives, mert valamiböl ugylatszik:kimaradtam.
    Miért kell a dakota cimszoval irogatotol elfogadnod véleményt, kritikàt?
    Mikor irt 1,max.màsfél mondatnàl hosszabb megjegyzést,becsmérlést – mikor és hol fejtette ki a véleményét és àllàspontjàt,érveit – légyszives mutasd meg, hol lehet visszanézni:nagyon érdekelne.Kösz.
    -Llanfair: mi egy jopàran szeretjük,majd kàrpotoljuk mindenért (hunczutkàs kacsintàs mellékelve).
    Hogyan kell ezeket a sàrga vigyorgo fejeket kitenni? 1x elmagyaràzta màr nekem valaki, de elfeledtem.

  • A parittyás hangja

    Annamaria
    2013 augusztus 27
    10:33 de.

    Kedves Annamaria! Senkitől nem kell elfogadnom véleményt, kritikát!:)
    Daki ha éppen nem gyomorfájós tud egy mondatnál több és nem csak gúnyos megjegyzést tartalmazó bejegyzést írni, volt már rá példa. Régebben még Ille Pityuék előtt volt mikor sokkal brutálisabb vagdalkozások mentek, és volt, csak hogy „kifújjuk” magunkat, 🙂 mikor dumáltunk érdemben, például Dakival is. Nem buta gyerek ő, csak úgy csinál!

    A vigyorgó jelet úgy tudod kitenni, hogy a kettőspontot meg a zárójelet nyomod le de előttük és utánuk szóközt hagysz. Legalább is nekem így szokott sikerülni, de szörnyen hülye vagyok ám a számítógéphez! 🙂 )))

  • Kedvenc Parittyàsom, köszönöm a vàlaszt.
    Igazad van, hogy nem „kell” senkitöl elfogadnod véleményt, kritikàt…de akkor nagyon nagy a riziko,hogy beszükül az ember gondolkodàsmodja -làthatsz egy pàr példàt iràsban is errefelé,nem? ugyhogy én sajàt érdekemben elfogadok kritikàt és véleményt; de nem akàrkitöl.
    -Abbol a bizonyos korszakbol, amikor dumàlni lehetett az illetôvel, kimaradtam: az utobbi idökben a lenézö-gunyoros-becsmérlô-provokativ és sértegetö negyedperces kategoriàjàt làttam csak. Na jo, ennyit erröl.
    –És most kiprobàlom,amit mondtàl kettöspont meg zàrojel..
    na? ki a hülye a szàmitogéphez?
    : =

  • Annamaria: Köszönöm szépen. Egy hölgy dicsérete mindennél többet ér!

  • Kedves Llanfair, sajnos, nem sikerül mosolygo sàrga fejeket küldenem,mert a rosszinulatu Parittyàs nem adott jo informàciokat, csak azért, hogy engem lejàrasson, meg àllitolag:még a kovaköveimet is àruba bocsàjtotta– de vegye ugy, hogy küldtem.

  • A parittyás hangja

    Kedves Annamaria! Hát valóban elég sajátosra sikerült a mosoly jel! 🙂 ))) Sajna nekem itt véget is ért a pc tudományom. Ha a bazedovoid és addizonoid túledzettség közti különbségről kérdezel, több oldalas, részletesen kimerítő választ tudtam volna adni, de a digitalizáció sűrű homályba burkolózik előttem is. 🙂 Esetleg kérdezd meg Christophert, ha valami vélt vagy valós problémába ütközöm itt a mátrixban, én is tőle szoktam tanácsot kérni ímélben, és olyan jófej, hogy mindig „postafordultával” válaszol!
    Szóval visszatérve, maximálisan igazad van! Amit írtam abban a „nem kell”-en volt a hangsúly de természetesen mindig örömmel veszem a tapasztaltabbak, bölcsebbek véleményét, egyáltalán írását. A jobberekkel való vagdalkozás csak egy szükséges rossz, úgysem lehet meggyőzni őket, de persze ki nem hagynám, hadd érezzék a törődést… 🙂 De valójában csak az értelmes, építő jellegű bejegyzésekért érdemes itt lenni, és igazán annak örülök amikor például téged vagy Don Ovuz vagy Llanfair (és szerencsére még sorolhatnám) nevét látom a friss bejegyzések között mert tudom egy intellektuális többlettel fogok gazdagodni!:)

  • A parittyás hangja

    Annamaria
    2013 augusztus 27
    10:54 du.

    Kedves Annamaria! Hát tudtam hogy megkapom a zsidó ármány gyanúját! 🙂 🙂 🙂 )))
    Pedig esküszöm a kovakövet becsben őrzöm, csak mert tőled vannak! És így, kippur közeledtével nem lódítanék, -van így is elég vaj a fejemen-, pláne nem egy általam ilyen mélyen megbecsült nőnek!:)

  • Kedves Parittyàs,köszönöm kedves vàlaszodat,és mentségedet elfogadom :))
    – tiszta szivböl kivànom mindannyiunknak, hogy ennél nagyobb „problémànk” soha ne legyen az életünkben.Zakson, majd nem teszek somolygo fejeket.
    Különben pedig nekem mac a computerem, és almapàrti vagyok;de azt hiszem, ennek semmi köze az ügyetlenkedésemhez, mert màr 1 x sikerült az akcio.
    — bazedovoid és addizonoid túledzettség…hogy mik vannak, és hogy kell vigyàzni..Hogy Te miket tudsz, szenzàcios fej vagy.
    -Most màr csak a klasszikus zene irànti érdeklödésedet kellene valahogy felkelteni, én Mozartot ajànlanék kezdetnek.Nem fogod megbànni. Nem szabad elöitéletekkel élni: a zenében sem. -Ami szép az szép, nem szabad kirekeszteni az életünkböl – mert olyan rövid az élet, és annyi szépséggel vagyunk körülvéve, bele kell kostolni mindenbe.
    -Mai hegyibeszédemet befejezem, megyek kubikolni; a kerti munkàk vàrnak,és a rohadt meztelen csigàk a kertemben orgiàznak: làtod:azokat gyülölöm,de nagyon.

  • Most làtom csak, hogy sikerült kitennem a fejecskét…csak emlékeznék, hogy hogyan…

  • Llanfair
    2013 augusztus 25
    12:21 d.u.
    Azt hiszem téved ebben.
    Teréz Anya t.i. éppen katolikus hite alapján dolgozott a nyomorúlt, koldus leprás betegekkel.
    Olvasta Malcolm Maggerige interjúját vele (Akkor még nem kapta meg a Béke Nobel díjat): Meggkérdezte Terész anyától Maggerige, hogyan bír éjjel nappal dolgozni ilyen körülmények és ilyen szörnyű betegek között?
    Teréz azt válaszolta: „Tudja, mindenkiben Jézust látom…”

  • Annamaria
    2013 augusztus 27
    10:54 du.
    Menekülj, galambocskám, menekülj!!
    Parittyás válaszából arra következtettem, hogy vaskohász az istenadta, őket pedig még Káldi professzor úr is úgy köszöntötte hetvenkettőben a diplomaosztón, hogy: „uraim és vaskohászok!”
    Más.
    Mosoly-jel.
    Elsőre-: azaz kettőspont.
    Közvetlen utána-) a zárójel második, bezáró jele.
    A kettő együtt ezt adja- 🙂

  • Annamaria: Az nem úgy van. Megigérted, kérem a jussomat. Itt mindent megtalálst. http://hu.wikipedia.org/wiki/Hangulatjel

  • Figyelő: Kedves Figyelő: Azért tudja, hogy ez nem igaz. Dolgoztam én napi 21 órát nagyon sokáig. Akkor aludtam, mikor nem kellett kivonulni (mentő). Pedig csak „annyi” volt a célunk, hogy feleségem befejezze az orvosegyetemet. Régen a gyárakban földeken 18 órákat dolgoztak. Nem kell ahhoz Isten hívőnek lenni, hogy sokat dolgozzon az ember. Persze a hit segíthet benne, de nem kikerülhetetlen. Ennek ellenére minden tiszteletem Teréz Anyának és Böjte Csabának.

  • A parittyás hangja

    Annamaria
    2013 augusztus 28
    10:04 de.

    Kedves Annamaria! a meztelen csiga valóban nagy átok egy kertben és nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük. De! Van tökéletes megoldás, egy másik, sokkal kedvesebb élőlény, az India futókacsa. Bármily meglepő, ennek a fajnak a meztelen csiga a kedvence, és nem csak imádja de le is tudja nyelni más madarakkal ellentétben. Nyugat-Európában már őket használják rendszeresen a kert tulajdonosok, olyannyira hogy bérbe is lehet venni, és a kacsánál nincs „bióbb” Csiga irtó. 🙂 Nem tudom nálatok ismerik e, de ha igen érdemes lenne kipróbálnod, azt mondják roppant hatékony a kis csigazabáló Duffy! 🙂 A komoly zene meg, hát igen az valahogy még kimaradt, pedig nagy zene „fogyasztó” vagyok, múlt hétvégén egész napos LGT dzsemborin voltunk, óriási volt! De valszeg el fog jönni a komoly zene napja is!:) Lehet megfogadom a tanácsod és belehallgatok Mozartba! Mit lehet tudni? 🙂

  • A parittyás hangja

    falusi
    2013 augusztus 28
    12:24 du.

    🙂 ))))
    Me külön is ki voltunk emelve mint a munka frontján dolgozó nép acélos élharcosai! 🙂 🙂

  • 🙁
    Francbais, örexem..
    Nem Káldi, hanem Káldor…
    🙄

  • falusi
    2013 augusztus 28
    12:24 du.
    És ezt csak most mondod meg nekem???
    Hogy én erre nem jöttem rà elöbb,de igy màr minden érthetô.
    Tehàt a sorrend: müvészek,zenészek,festök, köfaragok és balett-tàncosok nameg a kohàszok… szoval csak 1 zàrojelet kell tennem és nem kettöt,és mellesleg a zàrojel nem azonos az egyenlöségjellel :(( fog ez menni kéremszépen.
    Llanfair:aug.28 12:34
    – a kapzsisàg,zsugorisàg…ti skótok…de megnéztem ezt a wikit, jol összezavartàl vele, de a japàn emotikonok nagyon cukik.
    itt van a tartozàsom 🙂
    a többit màskor, –részletre is lehet,ugye?

  • marcus aurelius

    Kedves Ewelina, ahogy tapasztalhatja, abszolut érdektelen a magácska (valódi vagy vélt) leszbikussága. A kommentelők inkább Annamáriával foglalkoznak, udvarolgatnak, mosolyogtatják, – ez érdekesebb. VÁLTSON. Mindenkinek jót tenne….

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 augusztus 28
    12:34 du.

    He?! Há milyen jussodat?! Mit ígért neked Annamaria amiről én nem tudok?! Micsoda skandalum ez kérem! 🙂 )))

  • Annamarianak:

    A meztelencsigát leghatásosabban a sör gyilkolássza..
    Kisebb konzervdobozokba kb fél-egydeci söröket öntögetni, reggel kiszedni és megsemmisíteni a belefulladt meztelen csigákat..
    Ha azt hiszed hülyéskedek, hát nem..
    Évek óta azzal óvom azt a néhány paprika meg paradicsompalántát, amit cseppecske kertecskémben szemragyogtatónak mívelgetek..

  • marcus aurelius
    2013 augusztus 28
    4:09 du.
    Tod, jókomám, Márkás Euárulás, ha eccer eggy cikket a zeső nígy hozzászólásba kiveséznek, ahhó má a plébánosuris csak a zistenáldását tuggya hozzátennyi..
    Asztámmeg, a jószó nemkerű semmibese, főlegessen akkorság, ha valaki jószándíkka szó a nípekhő.
    Kiváncsiságbú eccer teis megprószáhatnád.
    Mostann üríttek egy csoszáva a te egíssígedre is, hogy ne írezzed magadat annyira magányossan..
    Ba Szel Amati,- ahogyan a művett perzsa mongya.
    🙂

  • Llanfair
    2013 augusztus 28
    1:23 du.

    Nem a sok munkáról volt szó, kedves Llanfair, hanem áldozatos, önzentlen munkáról.
    Nem értjük meg egymást.
    Vagy nem tudná mi az irgalmasság?

  • A parittyás hangja

    marcus aurelius
    2013 augusztus 28
    4:09 du.

    Marcus Fikus Kukis, ahogy tapasztalhatja, abszolút érdektelen a magácska biztos nem vélt, ámde valódi idiotizmusa.
    VÁLTSON, Mindenkinek jót tenne…

    Ha hiszitek, ha nem, épp tegnap este tűnődtem, vajon a jobberek meddig fogják kibírni beszólás nélkül, hogy itt napok óta, minden feszkó nélkül, jó hangulatú beszélgetés folyik. Az ilyentől azonnal kiütést kapnak. Egyszerűen képtelenek elviselni ha emberi hangnembe, ha kultúrába botlanak. Tényleg elképesztő…!

  • A parittyás hangja

    falusi
    2013 augusztus 28
    3:02 du.

    Aszta! Há hogy csináltad ezt a pislogó jelet??? Ha azt mered mondani, hogy ezt is a tanító úr mutatta, esküszöm elbarikádozom előled Llanfair whiskypolcát, és vigadva fogom dobálni kifele az üres üvegeket! 🙂 )))

  • A parittyás hangja

    Most látom, hogy rosszul írtam! Az nem India, hanem Indiai futókacsa, de valahol pingvinkacsának is ismerik, Angolul Indian runner duck. Mindegy, a csigát falja az biztos! 🙂

  • Llanfair

    Amikor a magad, illetve a mezőgazdasági dolgozók munkabírását veted össze Teréz Anya szolgálatával, ne feledd el, hogy Teréz Anyának volt más választása is. Jutalma pedig csak az üdvösség reménye volt.

  • Kedves Ewelina

    Hallgasson „marcus aurelius”-ra. Férfi és férfi közt akár nagyobb különbség tud lenni, mint bizonyos típusú nők és férfiak közt. Meg kell találni az Önhöz illőt.

  • A parittyás hangja: Miután miattad nem kaptam meg, nem mondom meg. Fúrja csak az oldaladat!

  • Kedves Ewelina: Nem egészen van úgy, ahogy marcus aurelius írja. Tényleg nem számít nekem kit szeret. Mert szerintem joga van azt szeretni akit akar. Beszélni ezen az oldalon azért nem szeretek róla, mert olyan sok a korlátolt emberke, kinek felfogása felháborít. Kedves családi barátnőnk tavaly bejelentette, hogy elvált, és egy hölggyel költözött össze. Ő dolga. Semmit nem változott a megítélése. Éljen boldogan akivel akar, és sok erőt a „harchoz”. Én csak annyit tudok segíteni, hogy engem nem zavar, és ezt nem is titkolom. Egyáltalán nem értem, ez még téma a „fejlett társadalomban”? És ha a lányom egyszer bejelenti, hogy meleg? Akkor az! „Oszt jó napot”! Én nem az Ön szexualitását szégyenlem, hanem „embertársaim” felfogását!

  • A parittyás hangja
    2013 augusztus 29
    2:07 de.
    😆

    Eccerű:
    Kettőspont-:
    beírod- roll
    megint kettőspont..
    😆

  • Falusi Kollega,
    Te nem tudsz olyat mondani nekem, régi profi csigavadàsznak:amit nem probaltam ki -kivéve a szegény kiskacsàk önzö kihasznàlàsàst;de azt nem is fogom, Parittyàs:kösz az 5-letet, de ez az,amit nem tudok és nem fogok kiprobàlni.
    -Mégcsak az hiànyozna meggyötört lelkemnek, hogy #1:a kacsàk utàn is kelljen a kertet takaritanom. #2:itt emlitve férjemet: aki istenien föz -és ö nagyonis husevö;és csillogo-reménykedô szemekkel ajànlotta màr többször ö is a kacsàk beszerzését,az életemet ràbizom immàron 45 éve, de a kacsàk életét nem biznàm rà.
    -Probàltam a sörcsapdàt, a kàvézaccot, a babahintöport, a Sholl-féle làbizzadàs elleni hintôport,örölt pörkölt kàvét,élesztôs csapdàt à la sörcsapda: beàsva földbe ugy ahogy kell–stratégiai helyeken letettem deszkàkat és az alàmàszo dögöket reggelente összeszedtem, félbevàgott sàrgadinnye-csapda,–szoooval 5 év tapasztalatàval az egyetlen modszer,ami bevàlt:éjfél körül vagy kora hajnalban kimegyek és plasztik kanàllal egyenként vadàszom le és beleölöm sos vizbe…undorito és sziszifuszi munka, de sikerrel jàr: és az, hogy a szomszédaim mit gondolnak rolam: azt magasrol lekezelem.De azért elmagyaràztam mindegyik szomszédomnak, hogy nem vagyok örûlt,illetve nem ez a szimptomàja az örültségemnek. Éjjelente speciàlis làmpa ami fejre szerelhetö, szememen a szemülü hogy làssak is,jobb kezemben plasztik kanàl,bal kezemben kis doboz sos vizzel:amibe beleölöm a dögöket. Ez az, amivel menteni tudtam-tudom a kertet. És igy még a tudatalattimba visszapaszirozott agresszivitàsomat is kiélhetem: nem kell nekem analizisbe jàrni,ingyen és veszélytelenül kikezelem magamat.
    Mindenesetre örülök, Falusi Harcostàrsam, hogy a kertedben a sörrel megoldottad azt a pàr vacak zöldséged védelmét 🙂 nàlam természetesen sokkal több, sokkal szebb és föleg sokkal zöldebb még a fü is,mint Nàlad,- a paradicsomjaim meg szebben mosolyognak,mint a Tieid – de ezt talàn mondanom sem kellett volna, annyiranagyon
    evidens -:))
    -Tisztelt Marcus Aurelius,
    lazitson: az élet rövid. Màs emberek magànéletébe és föleg érzéseibe nem szolok bele.Nem itélek el embereket sem érzéseik miatt, sem màs okokat-indokokat felhozva:melyhez hasonlo jokat kivànok, öszinte szivvel és baràtsàggal Magànak is.

  • Figyelő: Aki Magyarországon az egészségügyben dolgozik, az bizony csak a túlvilági hálában bízhat. Egy beteg mondta nekem. Ez nem fizetés, ez megalázás. Én értelek téged. Te nem érted, hogy rengeteg ember hoz áldozatot másokért, csak azt nem írják meg az újságok. Hiába akarsz véghez vinni nagyszerű dolgokat, ha a körülmények nem akarják. Örülök, hogy Teréz Anyának sikerült. De sok millió névtelen ember segít másokon a világon naponta. Isten hit nélkül is!

  • sárdi jani: Mindenkinek van választása. Miért ne lehettem volna egy segélyeken élő valaki? Senki nem biztosított róla, hogy diplomaosztás után nem szakít velem a feleségem. Mégis csináltam. Feleségem MINDENKIN segít, aki hozzáfordul. Semmit nem kér, semmit nem vár. A kórházi fizetését kapja és kész. (Teréz Anya sem a levegőből élt). Nem volt még olyan idegen, akin nem segített volna. (az autóban teljes orvosi felszerelés van). Mi ez, ha nem irgalom? De ezt nem írják meg az újságok, csak azok tudják, akin segített. Le a kalappal Teréz Anya előtt. De csak azt írhatom, amit „Figyelőnek”. Rengeteg ember segít a másikon. És közben még a családjukat is istápolják.

  • Annamarianak: Svédországi barátom az ollóra esküszik (amúgy békés lélek). Azután mintha kettévágták volna a csiga problémát.

  • Annamaria
    2013 augusztus 29
    11:20 de.
    Pedig aszittem, komoly kertész vagyok..
    Nü, jövő héten felásom az egészet és bevetem sóval.. Az eb lesz a legboldogabb, hogy lesz neki húsz négyzetméterrel több rohangálásra kiváló területe..
    👿 👿 👿

  • Ille István
    2013 augusztus 26
    7:25 de.

    Nincs azzal a névvel semmi baj, ille:) Tesztnek pl. kiváló:)

    Így sokkal gyorsabban kiderült, hogy milyen kis kirekesztő, rosszindulatú nudli vagy 😀

  • A parittyás hangja

    Érdekes én szinte sose látok a kertben csigát pedig elég nagy, meg erdő mellett is van, igaz nincs egy darab palántám sem, kivéve némi mentát a mojítómhoz.:) Viszont van négy kutya meg egy macska ezért zöld csak nyomokban fordul elő viszont szemet gyönyörködtető az a domborzati változatosság ahogy nap mint nap új gödrög-árkok-barlangok születnek. 🙂 )))

  • falusi
    2013 augusztus 29
    7:24 du.

    Egy régi kínai közmondás szerint, aki egy órára boldog szeretne lenni, az lakomázzon be finom ételekből, aki egynapi boldogságban akar részesülni, az a mondás szerint házasodjon meg, de aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet.
    -Minden tavasszal:amikor elkezdenek kibujni a földböl az évelô növényeim: elsirom magamat a meghatottsàgtol.
    -A kutyusodnaknak nem fog jot tenni a so:felmarja a tappancsait.Add nekem az ebet, majd én gondjàt viselem.Az enyém sajna màr az égi vadàszmezökön szaladgàl, de esküszom:még idönként mindig hallani vélem a körmei kopogàsàst a padlómon-nagyon nehéz elvesziteni egy 4làbut.

  • Llanfair
    2013 augusztus 29
    1:00 du.
    Svédorszàgi baràtodat megértem,de ennyire nekem még nem megy a tudatalattim kioldozàsa…

  • Llanfair
    2013 augusztus 29
    12:57 du.

    „Mindenkinek van választása.” Nem tudom megfigyelted-e, hogy az emberek rendszerint a szegény országokból tartanak a gazdagabb országok felé, és nem fordítva. Mikor pedig házastársat választanak, akkor sem az ostobát vagy a szegény beteget részesítik előnyben…

    Tudtad azt, hogy az ókorban halálos járványok idején két nép nem hagyta magára a betegeit? A zsidók és a germánok. Később a keresztények is átvették. A magára hagyott betegekre biztos halál várt volna. De így sokszor előfordult, hogy meggyógyultak. Igaz, időnként az ápoló is áldozatul esett. De másokat mégis megmentett. Ennyit számít a hit.

  • sárdi jani: Azt hiszem, nem ért célt a vitánk. Te minden jóságot a vallásnak tulajdonítasz, én az embernek. Én nem tagadom Istent, de nem is hiszem. Nem tudom. Mégis vagyok olyan öntelt, hogy „jó embernek” tartom magam. Most akkor a feleségem rossz orvos, mert nem hísz? Ez komolytalan mérce!
    Mulatságos, mikor a maffiózó a gyilkosság után keresztet vet, majd elrohan gyónni. Teréz Anya 1910-ben született, Albániában, egy szegény ország pici kisebbségében. Nem igen volt más eszköze az életre. Sokan választották régen a „szent” életet azért, hogy éljenek. Szerencsére Teréz Anya tehetségéből, emberi tartásából ilyen sokra futotta. Nem hiszem el, hogy Isten nem segíti ezt a cselekedet sort, ha történetesen ateista. Akkor nem szerzetes rend lenne, hanem ápolókórház. De sok itt a de. Egyszer megtudjuk a valót, de remélem soká lesz!

  • Na a cikk lényegéhez hadd szóljak hozzá! Volt itt már mindenféle, Teréz anya, hogyan lehet mosolygos emóciót idevarázsolni, meztelen csiga, de ha lehetet, a témát messze elkerülték.
    Nekem megvan a saját véleményem az egészről.
    Először is a katolikus egykház senkit sem zavar ki a templomából, akár milyen szex orientációja van! T.i. a templomban és a szertartáskor senkinek sem jut eszébe, hogy ki milyan? Mindenkit befogad.
    A homoszexuálisokkal nincs semmi baj, csak azokkal, akik magukról ezt „büszkén” hírdteik. Nem téma különben.
    Miért kell erről beszélni?
    Nekem sincs semmi bajom velük. Cellatársam volt egy ilyen lány, akit az igazgatóság különitett el és engem tett mellé „beszélgetni” Vele. A hónapok alatt sikerült beszélgetnünk. A lányt elcsábították 16 éves korában. Szabadúlásunk után férjhez is ment, ott voltam az eskűvőjén…
    Aztán itt Canadában megismertem egy fiút, aki tényleg annak született, és lányaimmal együtt lakott Torontóban. Nem volt egy boldog ember, azt hiszem. De én kedveltem.
    Két szemmélyes tapasztalatom.
    Véleményem, hogy mindenki magánügye a szex hajlama, de a fiatalokat ( 16-20 éves korig) NEM szabadna propagandával butitani. T.i. abban a korban még minden lehet….ezt pszichologústól tudom! Miért nem jó, ha mégis az lesz?
    Az emberi faj a heteroszexuálisok által maradt fenn..

  • Érdekes.
    A gennytócsa mondja a mélyvízű tónak hogy ” sekélyes ”
    ( Dehát mit lehet várni Dakotykától ? Igazmondást semmiképp..)

  • Annamaria
    2013 augusztus 29
    11:20 de.
    Csigaháború.
    Növénytársítással próbálkozott már?
    Ha megfelelően megtervezzük a növénytársításokat, és a vetésforgót, első évben jelentősen csökken a kártétel, majd meg is szűnik. Ugyanakkor lassan el is hagyhatjuk a vegyszereket, mivel az egyes növények védik is egymást.
    Példák
    Metélőzeller- káposztapalántákat – védi a földibolha, később hernyók ellen.
    Borsfű-Bab – levéltetű ellen
    Levendula – hangya, levéltetű

    csigák ellen -fehér mustár (ne engedjük arasznyi fölé, mert ha elszaporodik a magja, gyepszerűen terjed)
    zsálya,-izsóp,-kakukkfű- kalendula,- sarkantyúka (tarackot is kiirtja)
    hagyma- kindkettő jó egér és csigariasztó
    Ha körbeültetjük a veteményest, illetve a sorok elválasztását így oldjuk meg, sok probléma megoldható.
    Hogy mit alkalmaz, öntől függ, és a felsorolás nem teljes. Utána kell nézni, és megtervezni a kertet.

  • Llanfair
    2013 augusztus 30
    8:35 de.

    Nagy hiba volna tőlem, ha a hétköznapi értelembe vett „hívőkre” és „nem hívőkre” osztanám az embereket. Jézus kategóriái a Hegyi Beszéd Nyolc Boldogsága, amely nincs valláshoz vagy világnézethez kötve. Az irgalmas szamaritánusról sem tudjuk, hogy miben hitt. (Nem tartották őket izraelitáknak.) Egy ateista vagy egy más vallású is üdvözülhet, ha illik rá valamelyik „boldogság”.

    1. „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
    2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
    3. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.
    4. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
    5. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
    6. Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent.
    7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
    8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,1-

  • Figyelő
    2013 augusztus 30
    10:45 de.
    Tisztelt Figyelö, megrovo szavait komolyan vettem,és elnézést kérek.A meztelen csigàk igen nagy nyomot hagytak életemben..
    A témànàl maradva:pàr dologban egyetértek Önnel.
    Pàr dologban meg nem:pl.:azt irja:minek erröl beszélni — de a cellatàrsàval erröl „beszélgetett”- és hogy a leàny végül férjhezment: az nem biztos,hogy ettöl boldog is lett,reméljük, hogy igen.
    -minek erröl beszélni,kérdi ugyebàr: de ellentmondoan mégis Ön is szàmon tartja azokat,akik nem konvencionàlis pàrkapcsolatban élnek: tehàt mégiscsak addig kell erröl beszéni,amig erre Ön sem, és SENKI sem fog felfigyelni és nem fogja szàmontartani.
    -„Az emberi faj a heteroszexuàlisok àltal maradt fenn”idézet Öntôl: ez igaz, de ne tessék azt àllitani, hogy minden egyes alkalommal, amikor a heteroszexuàlis kapcsolat szabadonvàlasztott gyakorlatàt végzi valaki : hogy azt csak és kizàrolag az utodok létrehozàsa miatt csinàlja…akkor meg…hogyismondjam..nem mindegy ?
    -A mondàs szerint is;kinek a pap,kinek a papné…
    -Mindezek ellenére és mindezzel együtt: nekem is mindig kinos ezt a hàloszoba- témàt ràgni: de mint ÖN is tudja:és pszichologusi vélemények szerint is: verbalizàlni a problémàkat-vélt,vagy valos félelmeket – az egy nagyon fontos lépés,és a lelki tisztàbatevés elengedhetetlen és legelsö tennivaloja.
    Amugy pedig, az élet rövid és az utjai göcsörtösek,azt hiszem:ebben egyetértünk 🙂

  • Don Ovuz
    2013 augusztus 30
    11:05 de.
    Kedves Don Ovuz,nagyon szépen köszönöm jotanàcsait, de ràm lett szolva, hogy erröl nem illik itt beszélni..még àttanulmànyozom,amiket tanàcsol: és majd valahogy titokban halkan vàlaszolok és kérdezek még részleteket,nehogy megint ramazuri legyen.Legalàbb mi,földmüvelök:tartsunk össze.

  • sárdi jani: No akkor nincs baj. Több is van amibe beleférek. Csak én ezeket emberi gondolatoknak tulajdonítom. Szűk a keresztmetszet itt, ennek a megbeszéléséhez. Meg igazán még magamban sincs sok minden tisztázva. Krisztust mint szenvedő embert sajnálom, mert jó ember nem érdemel ilyen véget. De az, hogy Isten fia? Honnan tudhatnánk? Mert valaki mondta? Ezt csak hiszik, mert hinni akarják. A zsidók nem is hiszik, mégis egész jól elvannak. Mert azért ne gondoljuk, hogy Isten büntetése volt a holocaust. A homokosok üldözése is Isten ellen való vétek, amit a keresztények csinálnak. Itt írják, nem zavarják őket ki a templomból. Még jó. De ellenük cselekszenek, ahol tudnak. De azt hiszem, ha van is Isten, túl sokat képzel az ember magáról. Itt van Istennek a világmindenség, miből gondoljátok, hogy ez a sok kis porszem számít Neki valamit? Mert néhány ember írt egy könyvet amit Bibliának hívnak? Elnézést, ha megbántok valakit.

  • Annamaria
    2013 augusztus 30
    12:00 du.
    Nem kell foglalkozni a fanyalgókkal. Lábujjhegyen nem lehet fórumozni..
    A határok meg azért vannak, hogy legyen mit megkerülni..
    Más.
    Ebemet nemadom! Egy menhelyen szedtem össze kb másfél éve. Fél német juhász, fél rothweiler.. Mára már kicsit megszelídült, de éppen két hete megtámadott egy zsebkutyát, mivel egy hasonló állandóan ugat rá a szomszédból..Valahogy rosszul tettem rá a pórázt, leakadt..Mire megtettem azt az öt lépést, már négyszáz dollárnyi seb volt a másik kutyán.. Most még a büntit is várom, ami kb kétezer lesz..
    Az elmúlt harminc évben ez a harmadik ebem. A másik kettő már az örök kutyaparadicsomban, bár asszem, nekik az volt a paradicsomi élet, mikor velem lehettek.
    és ige, máig hallani a körmök kopogását a parkettán..
    Kertet sóval, csak virtuálisan, és csak azért írtam, hogy drámaibbá tegyem a mondanivalómat..
    Halál a meztelencsigákra!!
    😆

  • Llanfair
    2013 augusztus 30
    8:35 de.

    Én is csak hangosan gondolkodom:
    az, hogy jo ember lett akàrmelyikünkböl ma,2013-ban – tekintet nélkül arra,hogy hivö vagy nem: az mégiscsak annak lehet az eredménye, hogy pàr ezer évvel ezelött hivök voltunk és féltük a Mindenhatot;akàrmilyen néven is neveztük,-ez nem lehet?
    A vallàs arra valo is volt, hogy bizonyos erkölcsi normàkat is betartasson mindenkivel, mert ha nem tartja be, akkor jön a büntetés valami Égi Hatalomtol,nem?
    Szoval, a kiindulàsi alap ami miatt jo emberek lettünk: az mégiscsak talàn a vallàson – az abban valo hitben gyökeredzik.

  • Llanfair
    2013 augusztus 30
    12:22 du
    Krisztus nagyon érdekes téma,és hogyismondjam; hiszek abban, hogy voltak rendkivüli képességei;ami akkoriban nem volt még annyira ritka. Mi, emberek, sokkal több képességgel-adottsàggal voltunk-vagyunk megàldva -felruhàzva,mint amit ma:a civilizàcio és technika koràban valojàban hasznàlunk.Söt,màr szàzadok ota veszitünk ezekböl az atavisztikusnak làtszo adottsàgainkbol-képességünkbôl ;làsd mai napig még vannak emberek,akik megérzik a magnetikus eröt, vagy megmozditanak targyakat anélkül, hogy hozzàérnének: -a jogik, akik élve eltemettetik magukat stb.stb.- és itt most nem a cirkuszi mutatvànyosokra és illuzionalistàkra gondolok, hanem azokra;akiken komoly laboratoriumokban komoly tudosok folytatnak kisérleteket. Nem is emlitve Krisztus indiai éveit,ahol sokmindent megtanulhatott– nameg hàt a hite;amivel eröt sugàrzott az emberekbe és mint a màgnes ugy vonzotta öket maga köré. –Itt emlitem a halotti leplét, amit még mindig nem tudtak egyértelmüen càfolni .
    Szoval, kéremszépen: valami van..valami volt..elnézést, én sem akartam senkit megbàntani semmivel -csak a beszélgetésetekbe szàlltam be,nem birtam ki ..pardon.A Bibliàt pedig szerintem nagyon okos ember-emberek irtàk,ezt komolyan gondolom,nem szarkasztikusan.

  • Annamaria: Persze, hogy lehet. A félelem tényleg nagyúr. Nem véletlen, hogy idős korban hívőbbek lesznek az emberek. De most kifordítom a mondatodat. Akkor az ateista „jó ember” becsületből jó, míg a hívő félelemből? Jujj de gonosz vagyok?! De akkor miért van ennyi „rossz” ember? Régen kötelező volt hinni.
    Elnézést, hogy bátorkodom felhívni a figyelmedet, de tartozol egy mosollyal!

  • Annamaria: Kedves Annamaria! Én már hozzászóltam a cikkhez, ezért ide írhatom. A Bayer Garden gyártmánya, Slug és Snail Control. Körbe kell szórni a virágokat vele. Mikor felszívódik, akkor újra. Nekünk bevált. Nem tudom Magyarországon kapható-e. De a Bayer neve is elég szerintem a csiga irtásra. A futókacsa is jó, de neki kell egy kis tó, mert evés előtt megmossa a csigákat.

  • Annamaria
    2013 augusztus 30
    11:50 de.
    Kedves Annamária,

    Beszélgetés összezárva valakivel hónapokig, mindeféléről lehet, valószínű nem a témáról beszéltünk állandóan.
    Személyes észrevételemt emlitettem csak, nem olyan formán, hogy a témát én választottam volna itt.
    Higgye el, a téma annyira nem érdekel, hogy ez nem beszédtémám az emberekkel.
    Ami meg a szexaktust érinti, természetes, hogy nem mindig gyerek reményében történik. Sőt, manapság mióta pirula is van, sok nem is akarja.
    De, ha tetszik ha nem, ezt az élvezetet abból a célból kaptuk, hogy szaporodjon minden élőlény.

  • Falusi,nagyon jo a jelszo a: Halàl a meztelen csigàkra – ezt talàn szabadalmaztatnunk kellene, hogy ne hasznàlhassàk csak ugy : ingyen a többiek.
    -Kutyus-ügyben:hàt ez nagyon ciki: szegény zsebkutya — azért öt is nagyon sajnàlom,Téged is. Nem lehet le-ülni hétvégeken a büntetéspénzt; bevonulni minden szombaton és vasàrnap estig a helyi börtönbe? mittudomén hogy mérik: de aki nem akar vagy nem tud fizetni ezt megteheti.- legalàbbis én ebben reménykedem,hogy majd én ezt fogom csinàlni,ha akàrmiért megbüntetnének.
    – Valahol olvastam, hogy ez létezik.Màrmint ilyen „kis”büntettek elkövetôinek, mert a börtönök àltalàban tele vannak nagyobb kaliberü bünösökkel.
    -Én is nagyon szerettem volna kutya lenni de csak nàlam – nàlunk.
    Na:majd a következö életünkben meglàtjuk, miként születünk ujra…csak nehogy meztelencsiga legyen belölem a sajàt kertemben…XD (mert tanultam uj dolgot a wiki-magyaràzatbol)

  • Parittyàs, erdö mellett nem jo lakni, ezt nem tudtad?
    Azért nincs nàlatok ilyen probléma a csigàkkal, mert egyrészt nincs komoly kerted (bocs,de nem hangzik komolynak az, amit termesztesz) màsrészt ott nyilvàn megvan a természetes egyensuly:én pedig a vàros közepén mesterségesen ràeröszakoltam a természetre az én önzö gyönyöködésemre létrehozott kertecskémet.Nincsenek egyensulyban a dolgok: a kàrtevöket nàlam nem pusztitja sem madàr,sem kigyo, sem süni, sem kacsa. Ismétlem: SEM KACSA.(Màr kacsàkat is àrulsz???)

  • Kedves Figyelö, tulajdonképpen végülis ebben a témàban egyetértünk.
    (De:a Teréz Anya témàt nem én vetettem fel..a többi mind az én bünöm volt.)

  • marcus aurelius

    EPILÓGUS(?) Pax tecum ! Peace be with you ALL !
    Valljuk be, hogy bármely vallás teológiájában mélyen alul teljesitettünk a vitában. Nem a mi területünk, de legalább kitört a béke… (Tanulhatna tőletek az USA, amely most készül indítani legújabb agresszióját!)
    Salom… Dicsértessék…. Erős vár a mi….Áldás/békesség!

  • Llanfair

    Ugye, szereted a hiteles embereket? Mitől hiteles valaki? Onnan, hogy amiről beszél, azt átélte, megtapasztalta.
    Így van ez az istennel is. Csak egy olyan isten hiteles erkölcsi tanító, aki emberré válva, emberekéhez hasonló körülmények közt meg lett kísértve, és haláláig bűntelen tudott maradni.
    Egy más halmazállapotú istennek, aki testileg sosem volt ember, nincs erkölcsi alapja sem tanítani, sem ítélkezni.

    Onnan tudjuk, hogy valami nem az emberi értelem eredménye, hogy csak utólag ismerjük fel benne az értelmet.

  • Annamaria: Kedves Annamaria! Igen a Bibliát okos emberek írták, néhány száz évvel Krisztus után, rendelésre (I. Niceai zsinat). Ha visszagondolsz mit tudunk visszamenőleg háromszáz évvel, pedig mennyivel többen tudtak írni. Valóságértékét elfogadni elég kétséges.
    Krisztus létezését elfogadom. Istent soha nem gyalázom. Valamit tudnia kellett, hogy ilyen nagy hatással van a történelemre. Nekem még mindig nem tiszta, miért kell egy pap, Isten és a hívő közé. A gyónásnak a kémkedésen kívül sok hasznát nem látom. Annyi abnormális dologgal ruházzák fel a vallást, hogy Isten nem hisz a szemének. Csak arra jó, hogy a vallást erősítsék. Ha a királyok régen politikai okokból nem engedték volna a pápákat bomolni, más lenne a helyzet. Az angolok kirúgták a Pápát, mégis hatalmas szerencsével legyőzték az Armadát, és megnyílt az út a meggazdagodáshoz. Tehát kijelenthetjük? Ami közös a vallásokban, az Istené. Ami nem, az az emberé. És hát elég kevés közös van! A halotti leplet már többször megcáfolták, csak valakiknek ez nem tetszik, és felmelegítik. Az is érdekes, hogy bűntették a Biblia lefordítását, mert akkor nem lehet félremagyarázni. Most vakon hisznek egy könyvben, amit kb 1800 éve írtak. Közben látjuk a ma írt könyveknek sokszor mennyi a valóságtartalma. De abban egyetértek, ha betartanánk a parancsolatokat, jobb lenne a világ.

  • marcus aurelius: A vallás a teológusoké? Azt hittem az embereké.

  • sárdi jani: Félve válaszolok, mert felvilágosított „marcus aurelius”, hogy buták vagyunk (vagyok)? Jézus isteni voltát nem tudjuk bizonyítani. A teológusok sem. Azt sem tudjuk, mit csinált gyerekkor után, kb 30 éves koráig. Akár csibészkedhetett is. Ezt se tudjuk. A teológusok sem. Szeretném a hiteles embereket, de hát kik azok?
    Azért mert megtapasztalta, még adhatja tovább rosszul.
    Isten viszont ha minket teremtett, akkor Ő határozta meg a játékszabályokat. Van joga bíráskodni!
    Írod „Onnan tudjuk, hogy valami nem az emberi értelem
    eredménye, hogy csak utólag ismerjük fel benne az értelmet”. Ez azért is lehet, mert később leszünk olyan okosak, tanultak vagy tapasztaltak, hogy megérthetjük.
    Régi vesszőparipám. Leonardo, Einstein és Beethoven.
    Annyit tudtak, amennyit akkor ember nem tudhatott.
    Marcus meg téved. Ha csak arról vitatkoznánk, amit tökéletesen bírunk, akkor soha nem vitatkoznánk. Ez csak véleménycsere. Nem ?

  • Annamaria
    2013 augusztus 31
    12:38 de.
    Halika..
    A „halál a meztelen csigákra”, lopott szlogen, csepp változtatással..
    Egykori főnököm használta -kicsit másképpen- amikor mindenféle megbeszélések ürügyén behívott az irodájába, és mindenféle nemes italokkal töltött poharakat nyomott a kezembe..”Halál a májra”, mondta mindíg. Én meg azt szoktam válaszolni, hogy „igyunk a leprára, az a kedvenc betegségem”…:lol:
    Így aztán elvoltunk egymással, mignem egy napon nemjött vissza az egyik külföldi útjáról. A mája vitte el. Pontosabban, a májába szúrt kés okozta sérülés.
    Hiába, veszélyes utazgatni a nagyvilágban.
    Más.
    Nemtom, hogy le lehetne -e ülni, viszont ha igen, akkor is kéne valaki az ebem mellé, ami legalább annyiba kerülne, így meg velem van, figyelhetek rá..(Ő meg rám..)
    Következő életünkben? Na, az lenne az igazi büntetés, ha mégegyszer erre a planétára..
    Ha lehet választani, akkor én inkább fekete lyuk szeretnék lenni valahol G327-es, meg Síriusz kisbolygók között..
    🙂

  • Llanfair
    2013 augusztus 31
    4:35 de.
    Kedves Llanfair.
    Bár Annamáriának válaszolt, de nem tudom megállni, hogy néhány megjegyzését ne korrigáljam.
    Az Újszövetség, azaz Biblia eredete: Mark apostol már Jézus születése után 60 évvel,30évvel halála után írta az evangéliumot.Wikipédiát érdemes elleneőrizni:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rk_evang%C3%A9lista
    Legtöbb evangélium Mark útán íródott. A nyomdai kiadása
    már később volt!
    A gyónás egy hasznos lelki gyógykezelés.
    Dr.Carl Jung pszichológus, aki református volt, állította könyvében, hogy ha a gyónás mennyire hasznos lelkileg, ha elterjedt volna, nem volna szükség pszichiáterre.

    Az angolok nem sokra mentek gazdagságukkal,gyarmataikkal,a jelek szerint.

    A lélek ami közös az isteni és emberi, mindenkiben.

  • Figyelő: Köszönöm, hogy megszólított. Lehet, hogy hasznos lelkileg a gyónás, de ez nem mond ellen annak, hogy jó volt (van) kémkedésre.
    Bár ami ellentmond, a magához nyúló gyermek megalázása, megbüntetése. Életre szóló traumát okoznak ezzel a „tudós” papok.
    Én jól megvagyok nélküle. És még pszichiáterre sem volt szükségem. De pszichiáterre mindig szüksége volt az embereknek, és egyre inkább lesz. Erre a papok kevesek. A pszichológusok egy részét talán kiválthatják, de semmi többet. Te mindig idézel valakit, én tudok idézni olyat, aki ellentmond neked. Többet is!.
    Az angolok még most is jól állnak. Mind anyagilag, mind erkölcsileg. Nem véletlenül unják már ők is Kelet és Közép Európa etetését. Félre értés ne essék, Én nem szeretem őket.
    A Bibliának utána néztem már régebben.
    Kicsit ide tartozik, a Wikipédia szabad szerkesztésű honlap, bárki beleírhat. Tájékozódni jó, bizonyítéknak nem fogadható el. Tudományos munkáknál egyenesen tilos az idézése.
    „A lélek ami közös az isteni és emberi, mindenkiben.”
    Ezt nem tudom vitatni.

  • Llanfair
    2013 augusztus 31
    9:09 de.

    Egyelőre, nem is akartam Jézus isteni voltát bizonyítani, hanem csak azt, hogy istennek szükségszerű volt emberré válni.
    Isten alapvető játékszabálya az igazságosság. Nem volna igazságos, ha egy olyan isten uralkodna a mennyben, aki – szemben az emberekkel – szenvedések nélkül jutott oda.

    Jézust ezt mondta a tőle jelet kérő farizeusoknak: „Aki kész isten akaratát cselekedni, felismeri beszédeimből, hogy istentől való beszédek-e, vagy a magam dicsőségét keresem.”

    „Az én juhaim ismerik az én hangom, és követnek engem. Az idegem hangját nem ismerik, attól elfutnak.”

  • Figyelő: Köszönöm, hogy megszólított!
    A Bibliát I.Konstantinus császár „íratta”. Ekkor határozták meg az ünnepeket és például a karácsonyt. Pedig Jézus születése nem is akkor volt. Akkor határozták el, hogy Jézus Isten fia stb. Utána még számos zsinaton változtattak rajta. Azt elfogadom, hogy egyes részei máskor keletkeztek, de ez nem változtat azon, hogy egy megrendelt mű, melynek igazságtartalma kétes.
    A Wikipédia egy szabad szerkesztésű honlap. Bárki beleírhat.
    Tájékozódásra jó, bizonyításra nem. Tudományos munkáknál tilos idézni.
    A gyónás lehet néha egészséges. De csak a bűntudatot erősíti sok esetben. Például a gyerekek megalázása és büntetése a magukhoz nyúlása miatt, nagyon sok lelki betegséget okozott „tudós” papjaink által. De tartom, nagyon jó volt a kémkedésre és zsarolásra is.
    A papok ki tudják váltani a pszichológusok egy részét, de a pszichiátereket nem tudják kiváltani. Az egy másik szakma.
    Te mindig idézel valakit, erre én is tudok neked idézni merőben más véleményeket.
    Az angolok köszönik jól vannak. Gazdaságilag erősek, nem véletlen,hogy unják már etetni a Kelet és Közép Európaiakat.
    „A lélek ami közös az isteni és emberi, mindenkiben”.
    Ezen nem tudok vitatkozni.

  • Llanfair, az aug,30 @2:42-re V-laszféle-màr egyszer idetettem tegnap ezt:de akkor àramszünet lett itt nàlam,és kikapcs lett…
    Kedves Llanfair,légyszives ne zavarj össze..olyan jol felépitettem a teoriàmat pedig 🙂
    Azt mondtam:azt akartam mondani: hogy azért vagyunk jók, mert megszoktuk: és sajnos azért lettünk rosszak,mert nincs kitöl-mitöl félni.
    Konkrét vagy àtvitt értelemben: a félelem kell.
    Valamitöl kell tartanunk.Legalàbbis amikor még gyermekek és fiatalok vagyunk,és fogékonyak vagyunk, azutàn màr felnött korban magunktol is jó emberek leszünk.Lehetünk.
    Tehàt szerintem: ateistàk és hivök egyformàn ab ovo a félelem miatt jok.
    -Sajnos nem tudom, miért vannak rossz emberek, és mi a mérce.Nem végletes dolgokra utalok a rossz emberek kategoriàjàban.
    – Elvették a vallàst;pontosabban:megmagyaràztàk a tudosok, hogy nem lakik fent az égben senki.
    – Nem potoltàk viszont semmivel.S maradt a puszta ür…
    -Törvényeket hoztak az emberek, de sehol nem tartjàk-tartatjàk be.
    -Nem félelemböl lesznek idős korra az emberek hivőbbek:akkora esetleg csak ràjönnek, hogy annyi ugynevezett „véletlen” nem létezik.
    Gondkodom csak, probàlgatom én is megérteni.
    Nem vagy gonosz, ezt nem is gondoltam felhozni püntliche ellened.De majd latolgatni fogom…
    És végülis valaki vagy hivö,vagy nem, és a hit egy jo mankó is,menedéket és magyaràzatot ad, néha feloldja az embert : abba menekülhet, hogy ez igy lett megirva, mit is csinàlhatok-csinàlhattam volna én,a kisporszemnyi ember.
    -Eléggé strapàs minderröl gépiràsban – vadul keresve a betüket irni és közben gondolkodni, mire megvan egy-egy betü:elfelejtem:mit is akartam irni..ugyhogy erröl ennyit.
    –Csigairtàs: majd utànanézek ennek a Bayer terméknek is,köszönet az infoért- de nem megyek pont ezért el Magyarorszàgra, nem ott élek 🙂
    (Parittyàs kacsàkat akar ràmsozni, te meg ezt, de közben ajànlod a futokacsàkat nyilvàn beigért valami szàzalékot a Parittyàs neked)
    Don Ovuz 5-lete is jo volt,majd utànanézek,miket tudnék összeültetni – ez lenne az ideàlis – a kertem arànylag kicsi, és könnyen kezelhetô – sok gyogynövényt is termesztek: ugyhogy mindent ki fogok tanulmànyozni,nagyon kedves, hogy ennyien segitetek jo tanàcsokkal-köszönet mindenkinek.
    -Eredetileg pesti vagyok, annak is a közepéröl, vad és szürke aszfaltos utcànkban csak 3 kocsma volt, de kert egy sem.
    A pofonokon és késeken kivül nem repkedett ott még a madàr sem.
    Magamat is megleptem ezzel a földmüvelési vàgyammal – dehat föld van, idöm van..és annyira gyönyörü amikor pl.tavasszal kibujnak az évelök a földböl- vagy az elvetett magrol kinöl igazi paradicsom – egy csoda az egész.
    -A tartozàsokrol nem szeretek beszélni.
    Az a tény, hogy elfogadtam valamit Töled, még nem jogosit fel arra, hogy szuterén(sic) életembe beleavatkozzàl.
    (Nekem Hofi Géza volt a szomszédom.) 🙂 🙂 🙂
    –A késöbbiekben àltalad felvetettekre:majd folyt.köv.

  • falusi
    2013 augusztus 31
    10:01 de.
    Bàtyuska,
    pedig fel akartam ajànlani, hogy majd küldök be Neked a börtönbe isteni kacsa-huslevest,kacsasülttel;ha husevö vagy egyàltalàn — olcson adnàm,mert egy haveromnak vannak friss indiai vagy akàrmilyen eredetü kacsài – gondold meg: a kutyust pedig ingyen és bérmentve elvàllalom 🙂
    -Azt irja az ujsàg,Jenö (erre emlékszik-e valaki?Ràdiokabarék réges-régen)
    hogy marsi eredetü a földi élet,nagyon izgalmas:majd végigolvasom még a cikket mert a föcimet làttam csak mai bokros teendöim miàn.
    -A màjamba 1x én is majdnem belehaltam:kést szegezett nekem az uriember:és hàla anatomiai tudàsomnak:rögvest tudtam, hogy az az egyszem màjam és azzal nem lacafacàzik az ember – ugyhogy megusztam: az üzleti széfböl kellett az összes pénzt odaadnom és ennyi.Szerencsére sikerült emlékeznem a kombinàciora– Azota boldogan élünk a màjammal, de sorbaàllni nem tudok sehol:mindig a kést érzem ha valaki a hàtam mögé kerül 🙁
    Na,kellenek a kacsàk,vagy nem?

  • sárdi jani
    2013 augusztus 31
    3:25 de.
    Kedves Sàrdi Jani,azt irja,
    „Ugye, szereted a hiteles embereket? Mitől hiteles valaki? Onnan, hogy amiről beszél, azt átélte, megtapasztalta.”
    Ezzel egyàltalàn nem értek egyet: nem kell a megértéshez mindenen àtmennie ahoz, hogy àtérezze màsok szenvedését. A többi ellenérvemet -nàlam sokkal jobban és föleg okosabban pedig Llanfair leirta,ami a lényeget illeti.

  • A mai ujàgbol, a National Post-bol:nem tudom,be lehet-e màsolni a cimét és a link-jét a cikknek, de megprobàlom.
    Érdekes lehet a könyv,- ugylàtszik,màsok is foglalkoznak a témàval…
    http://life.nationalpost.com/2013/08/31/only-the-biggest-god-builds-a-civilization-author-posits-religion-is-essential-building-block-of-society/

  • Llanfair
    2013 augusztus 31
    3:25 du.
    Llanfair, a wikipédiát tudom honnan származik, csak úgy gondoltam, a legközelebbi elérhető infó! Idézhettem volnna a Nagy lexikonból is St.Márk életét.Változatlanul rosszúl tudja, talán azért mert nem olvasta az Evangéliumokat. T.i. azokból áll az Újszövetség, azaz a Biblia.
    A terjesztését TUDOM, hogy ki szervezte meg, ebben igaza van.De NEM a császár írta.
    Honnan is szedte volna részletesen a példabeszédeket, csak olyan tudta, aki akkor élt, mint Jézus.
    A gyónás nem tetszik, hát ezt túléli az egyház azért. Különben, mióta se hittan, se ima, semmeiféle vallás-oktatás nincs már évtízedek óta, nem kell félteni a gyerekek lelki egészségét. T.i. Már nem járnak gyónni, nem járnak templomba se.
    Elég idős vagyok, sok embert ismertem, aki gyónt rendszeresen, de emiatt nem vettem észre lelki törést,senkinél soha!
    Lehet, hogy Angliába sok Kelet Európa-i emigrál, de úgy tudom, nagy bajban vannak, mind gazdaságilag, mind társadalmilag. Isten nem ver bottal.

  • Annamaria
    2013 augusztus 31
    5:40 du.

    Jól látod. Nem a szenvedések átérzése, hanem a tanítások megértése a lényeg. De miből állapítod meg, hogy megértette-e valaki a tanításokat? Isten az embereket megpróbálja. Neki ez a módszere. Mivel pedig isten a maga képére teremtette az embert, ő sem lehet kivétel.

    Az emberek hiténak megpróbálására a pusztában vándorló zsidók példázta szól, ami előképe Jézus megkísértésének, akit negyven napi éhezés után szintén a pusztában kísértett meg a Sátán.

  • Annamaria

    De azért lásd be, valaminek a személyes átélése empatikusabbá, elnézőbbé tesz. Például, jobban megérted, miért káromkodik valaki, ha a tyúkszemére lépnek.

  • Annamaria

    Nem várom meg válaszod, hanem most írok mert nem biztos, hogy azt követően majd hozzáférek a számítógéphez.

    Llanfair a hittel, illetve Jézussal kapcsolatban bizonyítékokat keres. Ez önellentmondás. A hitet a szabad akaratból, nem pedig a bizonyítékokból kell levezetni. Ha döntéseinknél lángoló tűzoszlop képében mindig ott volna isten, az már nem mi döntésünk volna. A szabad akarat lényege, hogy választhatunk. Hiszünk-e a tanításoknak, illetve eldönthetjük hogyan értelmezzük azokat. A bizonyítékok csak egy-egy döntés után szoktak jönni. Például személyes megtapasztalása az imameghallgatásnak vagy a Gondviselésnek, amit ha nem hívőknek mondasz el, rendszerint nem veszik komolyan.

    Annak idején az érettségin az egyik tárgyból, a negyven tételből csak egyet tudtam. (nem ecsetelem, hogy miért nem tanultam) Aztán éppen azt az egyet húztam. Folytathatnám. A szenvedéseket sajnos a hívő ember sem tudja elkerülni, sőt a halált sem. De az garantált, hogy hosszú távon erkölcsileg sose szégyenül meg.

  • Sárdi Jani,
    szeretem a beírásidat, ha néha nem is tudod jól kifejteni gondolataidat, de érezni belőlük, hogy öszinte!
    Igazad van abban, hogy az emberek bizonyitékokat akarnak látni, olvasni, megfogni ha hitről van szó.
    Ez természetesen a materiális gondolkodásból ered. Senkinek sem lehet a materiálistát könnyen rávezetni a hitre.
    Az kegyelem.
    De ajánlani tudom ezeknek, hogy vegyenek egy teleszkopot ha lehet, vagy menjenek el csillagvizsgálóba.
    Fiam mióta teleszkopja van, fantasztikusan hisz az infinitumban.
    Először is rájött arra, milyen kicsi a világ a nagy univezumban a végtelen galaxisok fekete mélységében…..és mi abban..
    Aztán vannak emberek akiknek személyes tapasztalata van hívők életéről, nekem van ilyen.
    Anyám lett abszolut hívő, mikor testvérem gyermekbénulást kapott és 45 évig ült tolókocsiban, mig végül rákban meghalt és Anyám eltemtte, akkor volt Ő 87 éves.
    Mondanom sem kell, hogy Anyám egész életében nővéremet ápolta és lelkileg segítette életét elviselni! Mikor meghalt ott volt mellette és Anyám mosolyogva jött haza, Lányom már boldog, Jézusnál van!
    Anyám soha nem félt a haláltól, sőt.Biztos volt abban, hogy jó helyre kerül halála után. Élt 106 évet, vidáman és egészségesen.

  • Annamaria
    2013 augusztus 31
    5:15 du.
    Kedves Annamari.

    Csaknem könnyekig meghatódtam a jóságodtól, a felajánlott kacsákok búfelejtőként hasznosítandó, a börtönélet sivár mindennapjait igazi gastronómiai élménnyé varázsló, önzetlen, igazi emberséget, jóságot, és megbocsájtást sugalló, önzetlenségedtől.
    A kacsákokkal elfogult vagyok..Mit nekem libák, pulykák, tyúkok, csirkék, kakasok, az igazi gourmandok a kacsára esküsznek..
    Kacsa ügyben mindíg sikeresen működtem.. Például összes anyósom kiválasztásánál meghatározó és fontos, a latba sokat nyomó érv volt, hogy valami isteni áldottság egyeneságú következményeként, bajnokai voltak e nemes madór elkészítésének, lett-légyen az pecsenye, töltött, vagy áfonyával elkészítve. (Áldom is őket azóta is, és mindíg megindul a nyálképződésem, ha kacsákról esi meg magát a csevej.)
    Ámdemegdebár, tiszta szívből köszönve ajánlatodat, sajna, nem áll módomban elfogadni..
    Azok a rosszéletű törvények a látogatások alkalmával ugyan engedélyezik az ételek bevitelét a börtönökben, ám ugyanakkor- eléggé el nem ítélhető módon- tiltják a nemes italok, a gasztronómiai élmények teljességéhez elkerülhetetlenül fontos adalékok bevitelét.
    Így,- bár vérző szívvel,- de le kell, hogy mondjak az általad felajánlott kacsákok gyönyörűséges látványának és különleges ízeinek cellabeli örömködéseiről.
    A büntit majd valahogy megoldom. Ha minden kötél szakad, visszaviszek néhányezret az üres üvegekből, bár állítólag a teherautóbérlés kicsit húzós, főleg, ha rakodókat is kérsz mellé.
    Hiába, semmi sem tökéletes, talán még én sem..
    Köszönöm a felajánlott eb-felügyeletet is, de azt sem fogadhatom el.. Tod, ez már valszeg az utolsó szerelem számomra, annak meg minden pillanatát ki kell, hogy használja a magamfajta öregember.
    Mars? Hát…nemtom.
    Mostanában soxor érzem úgy, hogy én ezen sárfészeken szinte annak számítok..
    Mégegyszer, hála és köszönet az ajánlatodért.
    Most iszom is gyorsan valamit az egészségedre.
    😆

  • Annamaria: A Parittyás nekem nem ígért semmit. Csak megfenyegetet, hogy meglátogat és megisza a whiskymet. De igyekeznie kell, mert falusi már veszi a repülőjegyet. Köszönöm, megkaptam amit ígértél. Véletlen?

  • Figyelő: Azt írtam íratta. Példabeszédeket bármely író ír. Mindenki annyit gyón, amennyit akar. Továbbra sem látom sok értelmét, de ahogy mondod az egyház kibírja nélkülem és fordítva.
    Anglia gazdaságilag jobban áll Európa nagy részénél. Ha kilép Skócia változhat, de az már most látszik, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Társadalmilag sok ország gondban van, a felelőtlen bevándorlás politika miatt. Svéd, Holland, Német és Angol. Szerencsére én csak Észak-Írországban járok, havonta háromszor, négyszer. Most is onnan jöttem. Tudjuk, ott más gond van. De szerintem a 100 év alatt magától megoldódik. Talán nem is kell annyi. Én kiszállok a vallástémából. Senkit nem akarok megbántani, és nem akarok megtérni. Ez a Sárdi Jani már megint jól csőbe húzott!

  • Annamaria: Bocsánat. Megissza.

  • Sàrdi Janinak:szeretettel és megbecsüléssel:
    Ezt irtad:
    „Annamaria
De azért lásd be, valaminek a személyes átélése empatikusabbá, elnézőbbé tesz. ”
    Sajnàlom, de nem làtom be.
    Bizonyitéknak hoznàm,amikor ràjöttem arra, hogy semmi köze nincs a konkrét àt-vagy megélésnek az empàtiàhoz-a megértéshez-a rà-érzéshez:az Déry Tibor könyve;a Képzelt riport egy amerikai pop fesztivàlrol elolvasàsa utàn kezdett el bizseregni bennem.
    Hogy a fenébe tud egy iro, öregen ennyire megérezni és megéreztetni, àtélni és leirni olyan dolgokat:amit életeben nem tapasztalt meg…és akkor ugye még a tôbbi irorol-költöröl nem is emlitettem egy szot sem
    A könyvet nagyon régen olvastam màr, de azota csak megerösödtem ebben a meggyözödésemben: az az ember, akiben nincs empàtia, abban akkor sem lesz, ha van tyukszeme.
    -A témàban most màr kettévàlnak utjaink, mert én egyhàzellenes vagyok, gyonàsellenes vagyok (lennék), akàrmilyen vallàs bilincsébe làncolt joindulatu hivö emberekre mindenféle ràaggatott kinzo és kellemetlen és önsanyargato ugynevezett kötelezettségei ellen vagyok,tele van a hocipöm a vatikàni botrànyokkal, a romai katolikus papok viselkedésével(azt hiszem, sajnos:lehet igy àltalànositani,mert lassan de biztosan borul ki a bili és a szennyel nem tud a romai katolikus egyhaz mit csinàlni) Még a pàpa is lemondott,de ezt ugye ne feszegessük –
    Röviden és egyszerûen megfogalmazva: én igyekszem jo emberré vàlni, de a cudar életbe:ne tessenek engem béklyoba kötni, mert akkor az a csudàs dolog : amit hitnek nevezünk àtvàltozik egész màssà.
    – Én pl.a földi életemben szeretnék boldog lenni, és dacàra annak, hogy hivô vagyok;de nem szeretem, ha visszaélnek a joérzéseimmel és bizalmammal.
    Nem szentfazék akarok lenni, és nem kell nekem megmutatnom milyen jo ember vagyok azzal:hogy kivonulok péntekenként a müezzint hallgatni, vagy szombatonként a zsinagogàba, vagy vasàrnap a templomba.
    A Biblia ugyebàr több részböl àll — és nem pontositottuk, hogy ki melyik részre gondol – de azért azt fenntartom, hogy bizony nagyon okos emberek irtàk,csak ezt nem akartam-akarom bövebben kifejteni.
    -Azt hiszem ezt az eszmecserét / vitàt én sem tudom tovàbb ragozni,a lényeg az, hogy nincs és nem is lesz gyülölet -remélhatöleg -mert akik a gyülölködésre vetemednek, azok-hogy idézzem Aranytollu Csigaölö baràtomat: Azok szàradjanak ki 🙂

  • falusi
    2013 szeptember 1
    10:50 de.

    …A meghatottsàgtol nem jutok szohoz:habàr elég félszegül, de kibujt a szög a zsàkbol:a lànyom kezét kérted meg?- eléggé nem a konvencionàlis keretek között ugyan, de nem baj.
    Lehet ugyan, hogy a parti visszamegy,mert én bizony nem tudok kacsàt sütni, sem fözni, sem meg nem eszem — de sebaj:mert a ferjem kivàlo szakàcs:imàd fözni sütni,és végülis az após is fontos. 🙂
    –Nagyon remélem, komolyan mondom, hogy kutyusod is kiheveri ezt a megràzkodtatàst amin keresztülment-keresztülmentetek.Tulajdonképpen a büntetésed jogos, habàr elég dràgànak talàlom az összeget.Elsö alkalom, gondolom-remélem, esetleg megfellebbezhető.
    De ha nem: hàt ez van, a pénz nem szàmit, az a legkevesebb,ugye?
    Azt is olvastam ma az ujsàgban itt, arrébb egy cikkben:hogy a pàlinka kis mértékben orvossàg,nagy mértékben gyogyszer.Szenzàcios mondàs, de azért csak ovatosan 🙂
    Mindig örömmel olvasom a Te hozzàszolàsaidat is a különbözö témàkhoz -ugyhogy,most búcsúzom.

  • Llanfair
    2013 szeptember 1
    12:42 du.
    Nem hiszek a véletlenekben…
    Most akkor ujabb hitelem is lehet,hosszabb idöre.Kispekulàltam én màr elöre mindent.
    -A „Megissza”- konfirmàlom;megjött.
    -A „megfenyegetet” màsodik t betüje is lemaradt, de tudom, hogy tudod.
    És elnézést, hogy a multkor le-skótoztalak, késöbb làttam, hogy ir vagy.

  • Llanfair
    2013 augusztus 31
    4:35 de
    Bocsànat,még ezt akartam tisztàzni:
    Ez a mondatod:”Ha visszagondolsz mit tudunk visszamenőleg háromszáz évvel, pedig mennyivel többen tudtak írni. „–ez nem inkàbb ugy hangzana: mit tudtak visszamenöleg300 évvel ezelött,pedig mennyivel többen tudUNK ma irni?
    Ha nem igy gondoltad, akkor nem teljesen értem.De nem fontos, majd ràgodom rajta.Majd elolvasom még kétszer.

  • Figyelő

    Kösz’, hogy legalább te értékeled a vallással kapcsolatos hozzászólásaim. Egyébként, eddig a saját fiam sem sikerült megtérítenem. Pedig egyházi iskolába járattuk, minden vasárnap templomba járt, ministrált stb. Ahogy nagykorú lett (tavaly), azóta nem jár templomba, és nem érdekli a vallás. Viszont, mindent úgy csinál, ahogy tanítottuk. Szereti az állatokat, tiszteli az időseket, nem csap be másokat és megbízható. Az „igazságkereső” kategóriába sorolom..

  • Kedves Sárdi Jani,

    Sorstársak vagyunk, mert nálam is hasonló a helyzet.
    Gyermekeim mind velem jöttek templomba, középiskolás koruk végéig, aztán kirepűltek és azóta nem járnak templomba! Sőt, gyermekeiket az egyik meg sem kereszteltette, a másiknál meg vallásra nem nevelte…!
    Sokszor gondolkodom, hogy bennem van a hiba, miért nem erőszakoskodtam unokáim hitbeli nevelésénél. Én szeretem a családi békét, a sogorok, meny, vők szeretetét, megbecsülését irányomban. Kezdeti időkben még beszéltem róla, aztán elmardt minden.
    Imádkozni kell, mert én sem hiszek a véletlenben, legalább úgy,mint Annamária.
    Egyszer kinyilik talán a hit a lelkükben, most az unokákról beszélek. Talán maguktól rájönnek sok minden igazságra és megtérnek ők is.
    Szerintem, fiad nem vesztette el a hitét, csak lusta templomba menni, van ilyen. Amit tőled látott és tanult megmarad mindig benne. A barátok, a mai társadalom már nem hívő kersztény s keresi a maga útját ebben.
    Hidd el, az alapokat megadtad, az megmard, a külső befolyások ellenére.
    Az én gyerekeim hísznek, de nem járnak templomba, kényelemből legtöbbször.
    Természetes, hogy ártalmas a fiatal számára a papi botrányok állandó híre is. Ők még nem tudják, hogy a pápa és a papok is emberek, legalább annyi hibával mint mindenki más.Ha valaki belátja, hogy az Egyház emberekből áll szintén, mindenféle gyarlósággal, amilyen a jelenkor társadalma, olyan a mai egyház is.Ez volt régen is.

  • Különös üzenet jött Sárdi Janihoz írt szövegemre.
    ” Azonos üzenet, már egyszer küldésre került!” Valahogy így. Ez nem igaz! Most írtam az elmúlt tízpercben először.
    Valószínű, nem tetszik a vallási téma a szerkesztőnek….

  • Kérem, törülni utolsó hozzászólásomat, mert közben megjelent a szövegem.Figyelő
    2013 szeptember 2
    11:23 de.

  • Annamaria
    2013 szeptember 1
    7:49 du.: Rövid akartam lenni. Túl rövid lettem. Arra gondoltam, hogy 300 évvel ezelőtt sokkal többen tudtak írni, mint 0-ban. Mégis, keveset tudunk pontosan a történelemről, ebből a korból. Abból a korból alig maradtak fent írásos emlékek, és mégis szóról szóra tudunk mindent Jézusról, Kajafásról, Barabásról stb.
    Nekem egészen más gondolataim vannak erről az egészről, de a fene kívánja, hogy megégessenek. Nekem sokáig töltötték a fejembe a vallást. Én már a hetvenes években cserkészkedtem feketén, le is csukták a vezetőnket (nem egyszer). Nem sikerült belém nevelni a vak hitet. De én úgy gondolom, hogy ha Isten teremtett, nem gondolkodás nélküli birkát akart a nyájába.
    Hiába no, zavaros gondolatokat nehéz érthetően leírni.

  • Annamaria: Nem haragszom. A skót is kedves nép. A walesi is barátságos, jópofa nemzet. Itt a szigeteken az angol a kakukktojás. Feleségem egy hónapot dolgozott a St Thomasban Londonban, és azóta nem hajlandó visszamenni. Pedig csak az elmúlt év alatt kb húsz felkérést kapott. Hatalmas mellény, kevés tudás. Azt hiszik, mindent pótol az, hogy angolok.
    Lemaradt egy „t” betű? Hiába, semmi sem tökéletes, csak Allah!

  • sárdi jani: Ne bánkódj. Mi értékelünk téged. Csak nem tudsz minket megtéríteni. Mert mi ilyen megátalkodottak vagyunk. De ez nem azt jelenti, hogy nem értékelünk.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 2
    6:32 de.
    Kedves Sàrdi jani,én is értékelem a vallàssal kapcsolatos hozzàszolàsait, nehogy félreértsen- nyilvàn rosszul szedtem össze a mondataimat,ha ez derült ki – nemcsak értékelem,de igen nagyra becsülöm és nagyon tisztelem.
    -És szerintem a fiàval sem lesz semmi baj:az erkölcsi és vallàsi alapokat szépen àtadtàk neki, és ö e szerint él. Ö még fiatal, tehàt sokmindent kell neki magàban helyretennie.De abszolut a jo és igaz uton halad.
    Kedves Sàrdi Jani, Ön csak elismerést érdemel, nem biràlatot. Ha jol olvastam az összes hozzàszolàsainkat:senki nem kritizàlta senki nem bàntotta – nem értem, miért -mi miatt kristàlyosodott ki Magàban ez igy;hogy nem értékeljük a hozzàszolàsait? Becsületszavamra mondom, semmivel nem akartam megsebezni, és ugy làtom,hogy a tôbbi hozzàszolo sem.- Mindannyian egyetértünk a lényeges alapàllàsban,ugyhogy ez az, ami fontos.

  • –Sàrdi Janinak:
    Mire feltettem az elsö vàlaszomat,màr itt voltak akik nàlam fûrgébben vàlaszoltak.
    Most ugy néz ki, mintha nekem nem lenne egyetlen önàllo gondolatom sem, pedig van.
    Llanfair
    2013 szeptember 2
    12:49 du.: Aha.Értem.Köszönöm,hogy elmagyaràztad.-Égetés felfüggesztve.
    -Miért nem emlited soha J.S.Bach muzsikàjàt, ez nem fér a fejembe.De nem fontos.
    -Nekem is töltötték a vallàst-söt:vallàsokat – a fejembe, de a hitemet nem tudtàk kioltani.
    A hit nem vallàsi hovatartozàs kérdés. De nem kezdem elöröl.
    -Apro-popo: éljen màjus elseje….errefelé ma tartjàk ezt az ünnepet. Fura, de màr elmagyaràztàk nekem okos emberek, hogy miért.
    – Na akkor bucsuzom- I shall see thee at Philippi.

  • Figyelő
    2013 szeptember 2
    11:23 de.
    …ne tessék màr mindig rosszra gondolni, itt azutàn mindenféle kommentàr megjelenhet,igazàn nekem esik ez rosszul, hogy ilyeneket tetszik feltételezni a szerkesztökröl és a moderàtorokrol.Nem ezt érdemlik!

  • Tisztelt és kedves Figyelö,
    a „törülni” az nem azonos a „törölni”-vel -de ezt csak mellékesen emlitem.
    -Tetszik làtni, ez az, amit irt; a „megtérni” – ami ellen àgàlok: ha eljàrnànak a fiatalok a templomba meg a misére,gyónnànak-imàdkoznànak– de közben gonoszkodnànak, akkor az rendben lenne?? Mert közben keresztet vetnének?
    Hàla a Mindenhatonak, hogy szép nagy egészséges a csalàd,és mindenkibôl becsületes rendes ember lett.
    Adjon hàlàt a Mindenhatonak ezért.És együtt van a csalàdja.
    -A vatikàni botrànyokrol meg;miért csókoljon kezet Ön annak, akinek a keze nem tudni hol volt az elöző óràkban. Ök is emberek, persze, de ök nem hisznek abban az Igében amit hirdetnek? De nem csak ezekre a botrànyokra, hanem az egyéb pénzügyi manipulàcios ügyekre is utaltam – ezzel együtt a legfàjobb az, amit ugy tetszenek tàlalni, hogy a papok is csak emberek. Azért tétessék különbség emberi gyarlosàg – emberi hibàk és erkölcsi-moràlis töltés hiànya között. Nem mentség, az :”amilyen a jelenkor társadalma, olyan a mai egyház is.Ez volt régen is.”
    Bocsànat, nem birtam nem kommentàlni….a rohadt hörcsög természetemen még dolgoznom kell.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 2
    6:32 de.
    véleményem szerint a vallást nem lehet erőltetni, különösen nem, ha nem áll hit mögötte.

  • Annamaria: Kedves Annamária! De nagyon fontos. Kétszer vittem a sírjához virágot. Sikerült a Tamás templomban orgonát hallgatni. Voltam az Carl Phillipp Emanuel és a Christian sírjánál. Tizenkét Bachtól van zeném. De azon kívül, hogy Ő tökéletes, én nem Őt szeretem a legjobban.
    Ha zenészről beszélek akkor mindig az éppen szóba jövő a kedves. Tizenöt éves korom óta a zenében élek. A héber ünnepi dallamoktól Ligeti Andrásig szinte minden zenét hallgatok. De nekem Haydn, Bartók és BEETHOVEN a Király. De nagyon szívesen beszélek én a Bach céhről is, csak kevesen hallgatnának meg. Ma csak a nyekergő könnyű”zenészeké” a világ. Schiff András is csak „hazaáruló”. A két zseni Fischer nem különben. Tudtad, hogy Bartókot is hazaárulónak kiáltották ki? Áhhh!

  • Annamari

    Azért vannak a kommentek, hogy véleményt cseréljünk,
    befolyásoljuk egymást és az olvasókat. Én észreveszem, ha bántani akarnak. Semmi ilyesmi nem történt.
    Az pedig egy automatizmus, hogy akit bántanak, azt védem. Sokakban van ilyen reflex. Nem kell ebből messzemenő ideológiai következtetéseket levonni.

  • Ille István
    2013 szeptember 2
    4:10 du.

    A vallást valóban nem lehet erőltetni. Ez benne van a keresztény tanításokban is, csak el szokták felejteni.

    A gyerek vallásos nevelése más kategória. Az tulajdonképp’ tanítás. Ahhoz, hogy később eldönthesse miben hisz vagy mit utasít el, ismeretek szükségesek.

  • Egyébként, a vallási téveszméket terjesztőkkel szembeni önvédelemből is tanácsos alapvető teológiai ismereteket szerezni.

  • Minden magyar zsidó beírónak, kellemes ünnepeket és boldog Újévet kivánok!
    Salem!

  • Annamaria: Kedves Annamária! Folytatnám. Azt tudod, hogy régebben nem J.S. volt a BACH. Négy olyan fia volt, aki nagy zenész lett. Ő Friedemannt tartotta a legtehetségesebbnek, de Ő az akkori elvárásoknak nem felelt meg. Valamiért zokon vették, mikor a húsvéti misét karácsonyra komponálta meg.
    A világ sokáig Carl Philipp Emanuelt tartotta Bachnak. Ő Hamburgban tevékenykedett, és ott is van eltemetve.
    Johann Christian Bach, a milánói vagy londoni Bach is számottevő zenész volt.
    Nem véletlen, hogy a világnak nehéz volt kiválasztani az „igazi” Bachot. De mivel én az operát nagyon szeretem, ezért főszerepet játszik Handel, aki abban az évben született, mint Bach, és nagy figura volt. És nagy kedvencem, aki csődbe vitte zenéjével Handel operaházát, Johann Adolph Hasse. Igaz, Ő csak az operában jeleskedett, mert kötelező vallási zenéit összecsapta.
    Sajnos a drezdai háborúkban sok műve elpusztult.
    Drezdában játsszák is néha az operáit. Nekem három van meg. Sajnos az üzleti szempontok nagyon redukálják a hallgatható zenét, mert 20 Bachra nincs piac.
    Itt van például Joseph Martin Kraus, kit a svéd Mozartnak tartanak. Évre akkor született, és egy évvel élt tovább mint Mozart. Fantasztikus zenész, de két Mozart nem kell a világnak. Ő Stockholm mellett fekszik egy tó partján, alig találtuk meg a sírját. De azért szorgalmas voltam, és megszereztem mindent, amit lehet tőle (20 cd).
    Ha kihagyok egy zenészt, az nem a tiszteletlenség. Szerencsére sokan vannak, és oly rövid a komment terjedelme.

  • Figyelő
    2013 szeptember 3
    11:31 de.
    😆
    Nem salem..Shalom..
    😆

  • sárdi jani: Kedves Jani. Ma az Ards félszigeten sétáltunk. Láttunk az Óceánban két fókát a hullámokon lovagolni.
    Utána bementünk a kolostor teázójába, és egy kedves szerzetessel teáztunk. Szép napunk volt.

  • Kedves Figyelö,
    minden magyar zsido beiro nevében köszönöm jokivànsàgait, és kivànok minden nem zsido magyar beironak és Szeretteiknek is jo égészséget,békét,boldogsàgot,megértést.
    Az öszinte jokivànsàgok mindig jol jönnek az utobbi idökben -mindannyiunknak 🙂
    Salom.

  • Figyelő
    2013 szeptember 3
    11:31 de.
    hát, bencsics, maga tényleg egy álszent …na, a jelzőt inkább kihagyom…
    tényleg sajnálatra méltó. a korát meg ne használja védelemre.
    állapot ugyanis, de nem érdem.
    amiből, bencsics, magának ugyancsak kevés van.

  • Habàr semmi köze itt semmihez, de mivel az ember szive megszakad,ideirom,amit most olvastam:
    most augusztus végéig szàmolva:Sziriàbol 716000 menekült „érkezett” Libanonba,
    515000 Jordàniàba,460000 Törökorszàgba,168000 Irakba,110000 Egyiptomba –
    és több,mint a fele gyerek.

  • Llanfair
    2013 szeptember 3
    12:11 du.

    Miközben a szerzetessel teáztatok, remélem nem hoztad szóba, hogy a katolikus egyház harácsoló, és azt sem, hogy ha az illető nem lehetett volna szerzetes, akkor szerinted fakír lenne egy cirkuszban, esetleg extrém sportoló. (smile)

  • Köszi Falus, most pirulok.
    Egyszóval Salom, még Illének is..

  • Ille István
    2013 szeptember 3
    1:56 du.

    Kedves Istvàn,
    LOL…
    …és én még azt hittem, hogy nekem van hörcsögtermészetem… : )

  • Llanfair
    2013 szeptember 3
    12:07 du.
    Kedves Llainfair,köszönöm a hosszu és részletes vàlaszodat és az uj ismereteket, amivel gazdagitottad zenei éhségemet. A J.S.Bach kérdésem nem arra ment ki,hogy „tiszteletlenség” nem emliteni a nevét, csak csunya kivàncsisàg volt részemröl;hogy soha nem emlitetted,és miutàn màr grosso modo kiteregettük izlésvilàgunkat -gondoltam;ràkérdezek,hogy miért nem szerepel a kedvenceid között.
    Namàrmost:kéremalàssan, fogalmam sem volt Joseph Martin Kraus-rol, ugyhogy köszönettel veszem-és most majd megkostolom a zenéjét.
    Enni kell, de zenét hallgatni muszaj.Nekem legalàbbis.
    Bach:nekem Johann Sebastian,kimondottam és elöre megfontolt szàndékkal.
    -Opera…ja, azt is nagyon-de abban leragadtam: és valoszinüleg nem is megyek tovàbb: megmaradok Verdinél, imàdom a romantikus -vérpezsditö olaszsàgàt – a megmérgezni -elrabolni- leszurni – köhögve kecsesen meghalni-élve föld alà eltemetteni stb.stb.-ez imind nagyon tetszik nekem…Sparafucile jol jönne nekem is néha. ..Viva Verdi..
    Én a könnyü müfajt kedvelem operàkban:Mozart, Rossini: hogy a hangulatomat feldobjam – de Puccinitöl a falnak megyek.
    Apàm az Operahàzban dolgozott és praktice ott nöttem fel, a szinfalak mögül hallgattam az amugy:smink és jelmez nélkül igen csunya, és hétköznapi nénik és bàcsik csudàlatos hangjàt- csudàltam a tàncosok és tàncosnök lebegésést-ott kaptam kedvet kinyitni a füleimet és a lelkemet a zenének,a müvészetnek.
    Azutàn balettos lévén 5 éves koromtol–felvettek a Balettintézetbe, ugyhogy eléggé meghitt kapcsolatom lett a zenével.Azutàn kirugtak, de ez màr mellékes. Akkorra màr belémplàntàltàk a kultura minden àgànak a szeretetét és tiszteletét,és föleg az éhséget a szépre.
    -„Kiràlyok”kategoriàjàval egyetértek.Most olvastam nemrégen, elképedbe, hogy Bartok is hazaàrulo volt….
    – Namost pedig (jobb hijàn)ajànlom magamat.
    Salaam Alaikum.
    P.S.: elnézést: a magyar klaviaturàmat nem hasznàltam ma: a o és u betükröl néhol hiànyzik a vesszö, de tudom, hova kellene kitenni. A lustasàg fél egészség.

  • Figyelő

    Ile nem bírja ki, ha nem vele foglalkoznak.

  • Annamaria: No, ezek szerint Beethovennek meséltem, milyen a zene? Hetente négyszer ültem az Operaház vagy az Erkel nézőterén. De volt szerencsém sok Operaházhoz. A Covent Gardentől Krakkóig. Bayreuth egy csoda. Azért egy Ringet végighallgatni Fischer Ádámmal, a zenei élvezet csúcsa. Következő nagyobb célunk megint Bregenz, a tavi opera. Most a Varázsfuvola megy.
    Puccini Manon Lescaut című művét vagy harmincszor láttam. Ebben nem egyezünk. De én Peritől Sosztakovicsig mindenkit szívesen hallgatok. Sosztakovicstól bármit, bármikor.
    Örülnék, ha kirúgtak volna a balettből, de engem be sem engedtek volna. Pinokkió jobban mozgott.
    És csak dicsekedjek. Mikor itt énekelte Polgár László a Parsifalban, mind a három előadást láttam. Nem hittem, hogy utoljára hallgatom a csodát. Nekem Ő volt az énekes.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 4
    10:07 de. A fr@ncba. Tudtam, hogy valami kimaradt. De nem baj, havonta kétszer-háromszor ott vagyunk. Lesz még alkalmam pótolni. 🙂

  • Figyelő!

    Végre egy cikk, ahol a hozzászólók vallástól(vagy hit nélkül),pártállástól
    függetlenül kulturáltan csevegnek, persze különböző véleménnyel!
    Persze Ille ezt a békét,toleranciát nem bírja elviselni és
    még akkor is sérteget,ha nincs rá oka!
    Talán elkövetted azt a hibát,hogy elsősorban a heteroszexuális kapcsolatot tartod normálisnak,már csak a
    születés miatt is….mint a többség,ennek ellenére valóban Isten színe
    előtt mindenki egyenlő és a másságot is el kell fogadni,különösen,hogy az emberek többsége nem tehet a szexuális beállítottságáról…(bár a biszex kissé elfogadhatatlan!)
    persze kulturált keretek között és nem provokatív megnyilvánulásban!
    A cikk nekem először nem jelent meg,ezért nem szóltam hozzá,de csak gratulálni tudok Ille pimasz megjegyzésére
    adott intelligens válaszodhoz!
    Sajnos ő megint magát minősítette,mint mindig,mert éltető eleme a sértegetés,gyűlölet keltés!

  • Nem tudom hol olvastátok, hogy Bartók hazaáruló volt, de az biztos, hogy tévedett.
    Mai internetes világban, mindenféle buta információk úsznak a hálón.

  • Figyelő
    2013 szeptember 4
    8:48 du.
    Kedves Figyelö,
    tessék szives nekem elmagyaràzni, mi az, amiben Bartók tévedett????
    -Témavàltàs:éppen most kerestem vissza; Önnek akartam ajànlani, de csak angolul sikeredett a cimét megtalàlnom, Pasolini filmje: The Gospel According to Matthew-biztosan meg lehet szerezni DVD-n ;hamég nem tetszett làtni- szerintem csudalatosan szép film és a zenéje is valami szivmelengetöen gyönyörüséges- még fiatalkoromban làttam nem magyarul; a pesti Olasz Intézetben vetitették csak – akkoriban még volt egy film-àtvevö bizottsàg;akik nem engedtek be „akàrmilyen” filmeket az orszàgba – de a külföldi különbözö kulturintézetek azt csinàltak, amit akartak.(vagy majdnem azt,amit akartak)-Azt is bevallom férfiasan, hogy Pasolininek ez az egyetlen filmje, amit szeretek, a többi nekem túl magas.
    –Nem tudom persze, hogy a filmet,mint müfajt szereti-e, én nem vetem meg a jó filmeket- amiböl egyre kevesebbet készitenek Észak-Amerikàban.. A mult heten neztem meg (DVD-n)Michael Haneke tavalyi filmjét; Amour cimmel -Jean-Louis Trintignant és Emmanuelle Riva-val és ez igazi film volt. Azt is hozzà kell tennem:hogy teljesen elfogult vagyok: az európai filmek azok, amiket becsülök – és élvezek.
    De ez egy ujabb vitatéma lehetne:kinek mi a célja, ha filmet vagy TV-t néz: ki mit vàr-vagy : nem vàr csak néz és nyista gondolkodàs.De izlések és pofonok különbözöek,nem is érdemes vitatémànak felhozni.

  • Llanfair
    2013 szeptember 4
    3:59 du.
    Huuu, azt a mindenit! Na làtod, ezért irigyelni foglak,de nagyon!
    Polgàr Làszlot a Parsifalban làtni és hallani… ez az, amit irigylek. Még Töled is irigylem.
    Ö valoban ÉNEKES és MÜVÉSZ volt.
    És hogy most még a Varàzsfuvolàt is mész megnézni — nade kitolok én veled, most-rögtön-azonnal be is teszem a CD-met, és jobb hiàn hallgatni fogom.
    Ugysem tudnék elmenni az elöadàsra- teàra vagyok hivatalos pont akkorra az angol Kiràlynöhöz.Megint.
    -Puccinin nem fogok senkivel összeveszni 🙂 ne is provokàlj: mert csunyàn is tudok beszélni, hetedikkerületes neveltetésembe az is beletartozik.

  • Figyelő: Kedves Figyelő! Bartók Béla Kodály Zoltánnal az oldalán, Dohnányi Ernő vezetésével, részt vett a Tanácsköztársaság kulturális bizottságában. Ez elég is volt a hazaáruló státus megszerzéséhez. De a fehérterror (ami nem volt), Dohnányihoz és Bartókhoz nem mert hozzányúlni, így maradt a legkisebb, Kodály Zoltán zaklatása. Ekkor írt Dohnányi Ernő egy levelet, melyben leírta, hogy mindenért vállalja a következményeket, Kodály az Ő utasításait követte. Ha valami nem tetszik, nála kell jelentkezni. Ezt Bartók Béla is aláírta. Így szerencsésen abbahagyták az eljárást. Bartók Béla írt egy Cantata Profana című kórusművet, a csodaszarvasok legendájáról. Ez bizonyos elemeknél (kiknek leszármazottai ma Alföldi ellen tüntetnek) kiverte a biztosítékot, mivel román gyűjtésből származott az alapanyag. Ezért a román gyűjtésért kiáltották ki Bartókot hazaárulónak. Tulajdonképpen jogosan, hiszen a Horthy-féle kormányzás és Hitler elől távozott az országból. Bartók ma is távozna. Nem csak nagy zeneszerző volt, hanem ember is. Olyan nagy ember volt, hogy mikor Őt nevezték a legnagyobb magyar zeneszerzőnek, azt válaszolta,hogy ez butaság. A legnagyobb Kodály Zoltán, mondta.

  • Llanfair
    2013 szeptember 4
    3:59 du.
    Kedves Llanfair!
    Öszintén irigylem fantasztikus zenei élményeiért! Nekem csak a CD maradt.
    Tudom, hogy nem dívatos, de mégis úgy történt, hogy Wagnerbe szerettem bele 14 éves koromban. Anyám vitt el az állatkerti szabadtéri előadására a Tanhausernek. Még elég szomrú volt otthon a helyzet az ostrom után, nem volt sem díszlet, sem kosztüm a művészeken, de valahogy Wagner zenéje nagyon megfogott.. Ma is kedvenceim közé tartozik.
    tartozik.
    Szimfonikus zeneszerzők között nekem is kedvencem Beethoven, de Mozart felüdit.

  • Marcsi, köszi a figyelmedet.
    Általában, a témához hűen és öszintén szólok hozzá, amit én gondolok, vagy átéltem, azt adom tovább.
    A gyülőlködöktől menekülök, ha lehet nem válaszolok azokra, amivel engem illetnek.
    Így mindig megvan a lelki békém.

  • Kedves Annamária,Örülnék ha tegeznél, igaz, hogy öreg vagyok, de itt nem dívat a magázás Canadában…..
    Úgy látszik rosszúl fejeztem ki magam, valószinű siettem. Nem Bartókra értettem, hogy tévedett, hanem arra aki hazaárulónak nevezte. Elnézést.Nagy tisztelője vagyok Bartók Bélának…
    Filmek. Köszi a film javaslatot, nem láttam, majd megszerzem DVD-n, ha lehet.
    Én is az európai filmeket szeretem, legjobban az angolokét, ha egyáltalán hoznak ide ilyet. Nehéz volt megszokni, hogy nem hoznak ide jó francia, olasz stb. filmeket..
    Az amerikait én sem kedvelem, bár Woody Allan filmje: Midnight at Paris című, kedves volt.
    Felvetett kérdésedre: ki miért néz filmeket és mi a film értelme, célja?
    Szerintem, hogy szorakoztasson. Engem nem szórakoztat olyan TV film, vagy nagy film, ami pl. rendőrfilm, tele lővöldőzéssel. Szeretem a vigjátékokat, de olyanokat amin nevetni lehet, nem csak a studióban. De főleg olyan filmet, aminek van valami tartalma és mondanivalója..

  • Annamaria: Azt már nem is írom ide, hogy Salzburgban az (első és eredeti) marionett színházban is láttam a Varázsfuvolát. Bécsben és Prágában is voltam marionett operán, de a salzburgi a MET.

  • Figyelő: Kedves Figyelő! Wagner fiatal korban? Azt jelenti fogékony vagy.
    Beethoven Isten mellett ül, nem vitás. Mozartot 40 évig hallgattam, és semmi. Jó, jó, de. Két éve feleségem vett ajándékba karácsonyra 2 jegyet Bécsbe. Állóhely, tömeg, szörnyű! A Bécsi Filharmonikusok, vezényel Lorin Mazeel. És akkor történt a csoda. Azon az estén kinyílt Mozart, és rájöttem, hogy csak kapargattam a felszínt. Nekem Wagnerhez Fischer Ádám kellett és Polgár László. 14 évesen Verdi Otellója volt a mérföldkő. A viharjelenetnél eljegyeztem magam az operával. A szimfonikus romantikusabb volt. Megvettem Beethoven V.(Ferencsik) és IX. (Paul Kletzky) szimfóniáját. Barátoméknál kerti buli volt. Mikor vége volt, sötét este, csillagos ég. Hárman maradtunk. És a kertben a csillagok alatt feldübörgött a Sors szimfóniája. Aki ezek után nem lesz szerelmes Beethovenbe, az menthetetlen. Azt hiszem, sokan hallgatjuk a zenét. Aztán egyszer csak megértjük. A jó Cd ha jó gépekkel társul nem is olyan rossz. Nem beszélnek, köhögnek, esznek-isznak melletted. Megmenekülsz néhány rossz és lélektelen produkciótól. Amit vesztesz az élő zene hiányával, megnyered a nyugodt zenehallgatással. Szerintem.
    Szerencsém van, van egy saját pici hangversenytermem, ami operaházként is működik. Azzal a zenekarral, karmesterrel vagy énekessel hallgatom, akivel akarom. Ez sem rossz. Az életben nem tudnám talán a Tokió vonósnégyest meghallgatni. Ők Paganini Stradivári szettjével játszanak. És hát a Stradivárik csillogó hangja…… Így cd-n amikor akarom (bár én a hanglemezt preferálom). De ne haragudj, hogy untattalak.

  • Llanfair
    2013 szeptember 5
    10:53 de.
    …ez volt a kegyelemdöfés?…most elénekelem az utolso àriàmat és beveszem a gyorsanölő mérgemet –
    nem:helyesbitek:beveszem a lassan ölő mérgemet, eléneklem az utolso àriàmat
    majd kecsesen összeesek és meghalok 🙁
    Függöny le.

  • Llanfair
    2013 szeptember 5
    9:10 de.

    Kedves Llanfair, köszönöm érdekes információit Bartók Béláról.
    Tudomásom szerint 1940-ben vándorolt ki Amerikában, előzetes koncertje után.1940-ben feleségével együt emigrált az üldöztetések miatt.
    Magyarországon megbecsült ember volt, a MTA tagja is lett.

  • Llanfair
    2013 szeptember 5
    4:26 du.
    Kedves Llanfair!
    Köszönöm, hogy megosztotta zenéhez kacsolt érzelmeit. Egyáltalán nem untatott.
    Szerintem a szép zene a lélek orvossága.
    Az Öröm vagy Sors szimfonia hallgatása azt hiszem minden érző emberre hat: Örökéletű.
    Az első osztályú karmeterek és zenészek közreműködésével a legmagasabb szférákban juthat el az ember.
    Én nagyon kedveltem Sir Solti György vezényletét is.Néhány CD-m van tőle is.

  • Annamaria
    2013 szeptember 5
    6:46 du. Ne tedd! Inkább azt mondom, hogy nagyon rossz volt. Rendben?

  • Figyelő: Igen. Jól tudod. A nácizmus elől menekült. Utolsó koncertjét Ferencsik Jánossal adta. Elismert volt. Mint Kertész Ákos. Egyszer Kossuth díjat kap, azután mert olyat ír, ami tükröt tart a társadalomnak, idegenszívű szemét lesz. Sajnos Magyarország soha nem bírta a kritikát. Azért látod, Schiff András is idegenszívű hazaáruló, mert nem tetszik neki a demokrácia tönkretétele. Bartók is, így járt. Hol hazaáruló volt, hol nagy magyar zenész. Gonosz egy ország, hidd el. Szomorú dolog ez nagyon.

  • Llanfair
    2013 szeptember 6
    3:51 du.
    Még mindig nem tudom ki és mikor mondta Bartókról, hogy hazaáruló?
    Egy egész országot nem lehet általánosan elítélni.

  • Llanfair
    2013 szeptember 6
    3:51 du.

    Az demokrácia, mikor a miniszterelnök bevallja, hogy „hazudtunk éjjel és hazudtunk nappal”, aztán büntetlenül tovább kormányozhat? Akinek pedig nem tetszik, azt szét lehet verni, illetve „el lehet menni”? Aha.

    Szerintem a demokrácia az, mikor bűnszervezetek harcolnak egymás ellen a hatalomért, és el lehet dönteni, hogy ki mellé állunk. Ja, Kocsis Zoltán is szépen tud zongorázni, zeneszerző és vezényelni is tud. Ő itthon maradt.

  • sárdi jani: Kocsis szépen tudott zongorázni. Karmesterként messze nem olyan sikeres. Több közepes koncertjén voltam. Ő nem ment el, a politika nagyon mellette áll. Az az ízléstelen Bartók projectről hallottál? Azt tudod, hogy a világ 8. legjobb zenekarától a Fischer Iván féle BFZ-től elvontak több 100 milliót, mert nincs pénz, de Kocsisnak a dupláját odaadták? Miért menne el? Csak hallgatnia kell.

  • Figyelő: Kedves Figyelő! Tőlem nem is fogod megtudni sajnos. Nem igazán szoktam megjegyezni percemberkék neveit. Kb 40 éve olvastam el mindent, amihez hozzáfértem Bartókról. A lényeg már akkor is Bartók volt, nem az, aki megugatta. Mint ahogy most sem érdekel, melyik kutya ugatja meg művészeinket. A lényeg, hogy a falkához tartozik, és a falkavezér felel az ebeiért. De azt Te is tudod, milyen volt a hangulatkeltés a két világháború között (is) Románia ellen. Azt is tudod, ki felelt érte. Sajnálom, ha ennyire érdekel, máshol kell keresned. De olyan fontos, hogy a Kovács vagy az Asztalos nevű?

  • Figyelő: Sir Solti? Ő a No. 1.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 7
    3:03 de. Azt ismerte el, hogy az egész Parlament hazudott. Ő beismerte, a Fidesz folytatja. Szerinted ez a demokrácia? Ahogy nézem az a demokrácia, amit Orbán annak mond. Szerintem Te tudod, mi szerintem a demokrácia. De állandó tévedésben vagy. A Fidesznek nem valakinél kellene jobbnak lenni, hanem jónak kellene lenni. De nem azok.

  • Llanfair
    2013 szeptember 7
    4:02 du.

    Olvasd el figyelmesebben, mit írtam.

  • Llanfair
    2013 szeptember 7
    2:00 du.
    Érdekel, hogy Bartókról ki és mikor mondta, hogy hazaáruló. T.i. bisztos vagyok benne, hogy öregebb vagyok nálad és egy ideig sokat voltam Kodály szakemberekkel, sőt egy Kodály zenei társaságot is alapítottam ’72-ben.Karmesterünk egy évvel később jött ki, akivel ma is kapcsolatban vagyok, de soha nem emlitette Bartókkal kapcsolatban ezt a kifejezést. Ha hallotta volna valaha, biztos elmondja.
    Igazad van, perc emberkékkel nem érdemes foglalkozni, de idézni sem.

  • Llanfair
    2013 szeptember 6
    3:51 du.

    Kertész Ákos? Róla azt sem tudták, hogy létezik, mindaddig, amíg állítólag be nem szólt neki valaki, minthogy az egész magyarságot sértő irományát publikálta.
    El vagy te tévedve, Fábián 🙂

    Kocsis Zoltánról pedig több tisztelettel, ha kérhetném, merthogy ő olyan valaki, aki meg is érdemli.

  • Llanfair

    Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok Fideszes, sőt semmilyen párti nem vagyok. Nem teszek mást, csak azt, hogy amikor tudatos vagy tájékozatlanságból adódó túlzásokat vagy valótlanságokat olvasok a cikkekben vagy a kommentekben (van bőven), akkor azt – ha felismerem és értelmét látom – szóvá teszem.

    Ezt írtad Figyelőnek:

    „Azért látod, Schiff András is idegenszívű hazaáruló, mert nem tetszik neki a demokrácia tönkretétele.”

    Erre reagáltam.(keresd vissza) Mivel sem a korábbi, sem a mostani hozzászólásaidban nem bíráltad soha a Gyurcsány kormányt – szerintem – bárki is úgy értelmezi soraidat, mintha az Orbán kormány előtt itt demokrácia lett volna.

    (Megjegyzem, Figyelő nem foglalkozott Schiff Andrással)

  • dakota: Zenei és irodalmi kérdéseket nem veled fogok megbeszélni. Veled ellentétben én jártam hangversenyre és olvastam. Te nem ismerted Kertész Ákost, ne általánosíts.
    Most is meg lehet találni az Üvegkalitka című filmet az interneten, amit a szabadságról írt a szocializmusban. Persze nem láttad és nem olvastad.
    Kocsis Zoliról pedig ez a véleményem, és ezt csak Ő tudná megváltoztatni. Esetleg megcáfolnád amit írtam? Lepjél már meg egy jó hozzászólással. Rendben? Próbálj elmenni egy BFZ koncertre, menj el a bécsiek vagy a berliniek koncertjére. Azután hallgasd meg a Kocsis féle zenekart. Kocsis nagyon jó zongoraművész volt. Kár, hogy abbahagyta. Tudom, hogy Neki csak a zene van. Azt is tudom, hogy jó zeneszerző. Én ott voltam Schönberg Mózes és Áron bemutatóján, amit Ő fejezett be. Te is? De ez kevés egy zenekarnak, hogy a zenésze Orbán idézetekkel teszi tele a falát. De a támogatáshoz úgy látszik elég, kedves dakota. Elnézést kérek, de a véleményemet nem te fogod megszabni!
    Persze tévedhetek. De az, hogy egy karmester mit tud a zenekarával bennem kelteni, az nem lehet vita téma. Kedves dakota.

  • Figyelő: Kedves Figyelő! Nem vitatom, hogy jobban értesz a zenéhez. De ez nem változtat azon, hogy tudhatok olyat, amit Te nem. Azt is elhiszem, hogy idősebb vagy, de ez se változtat a dolgon. Nem hiszem, hogy téma volt 1972-ben, hogy egy idióta korszakban hazaárulónak kiáltották ki Bartókot. Percembereket nem illik idézni? Viccelsz? Ti folyamatosan azt teszitek itt. Percemberek igazgatják az országot és osztják a kitüntetéseket, és osztják a hazaáruló cédulákat. Ti meg körömszakadtáig véditek őket. Nem tudom mit akarsz elérni. Mondjam azt, hogy hazudtam, nem is olvastam? Sőt nem is tudok olvasni? Most tényleg nem értelek. Mindamellett ha belegondolsz, teljesen logikus. Egy román ellenes kormány hazaárulónak kiált ki egy zeneszerzőt, aki román dallamokat komponál, és román balladát zenésít meg. Ráadásul szerintem az egyik legjobb műve! Nekem ez volt a kulcs Bartókhoz. Ha neked kellemetlen, hogy egy jobboldali kormány ilyen ostoba, azt megértem. De hát a baloldaliak sem voltak okosabbak. Nem Te tartozol felelősséggel érte.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 7
    3:03 de. : Ha ezt kell figyelmesebben elolvasnom, elolvastam. Nem akartam válaszolni. Lerágtuk már. A székház felgyújtói gazemberek, akikkel túl puha volt a rendőrség.
    Gyurcsány nem a magyar embereknek mondta, hogy el lehet menni, ezt a jobboldal forgatta ki. Ehhez nagyon ért.
    A bűnszövetkezetekről sajnos még igazad is lehet, de most azt látom, hogy lehet másképpen is. Érdekes itt vagy nem lopnak, vagy úgy csinálják, hogy az embereknek is jó legyen.
    Itt egy hónapja árvíz volt. Megírnám, ha újságíró lennék. Teljesen tönkrement Írország egyik legnagyobb kórháza. Minden. Műtők, CT-k, MRI és PET CT, konyha sürgősségi.
    A betegek 70%-át ki kellett telepíteni. Az onkológia teljesen tönkre ment. A TV-ben nyilatkozott a kórházigazgató. Írország legnagyobb káreseménye. Türelmet kérünk, legalább HÁROM HÉT a helyreállítás. És úgy lett. Ilyen állam is van. Ugye olyan mint egy népmese?

  • A parittyás hangja

    Óó! Igazán sajnálom, hogy lemaradtam ezekről a csevegésekről!
    A vallásról vagy hitről annyit, hogy nem olyan komplikált dolog ez. Jézus is mindössze azt vetette fel, hogy milyen csoda klassz lenne ha az emberek ezentúl kedvesek lennének egymáshoz. És rögtön keresztre is feszítették…
    Egyébként Van Gogh mondta Jézusról, hogy ő a legnagyobb művész aki valaha élt. És valóban az emberiség legnagyobb gondolkodói mint Mózes, Buddha, vagy Jézus, költők voltak, csak ők az ember lelkét formálták. És ez a művészet legmagasabb formája.

    Figyelő! Én is köszönöm az újévi jókívánságot! Valóban kedves gesztus volt!

    Annamaria! Hát roppant csalódott vagyok hogy egy árva kacsa sem kell, de így az Őszi Nagyünnepek beköszöntével ajánlom figyelmedbe, hogy gyönyörű libáim érkeztek! 🙂
    A Rómaiak óta tudjuk milyen remek ház őrzők (simán lenyomnák Falusi vérebét 🙂 ) és nagyon jól mutat a legkülönfélébb konyhai edényekben… 🙂 )))

  • Llanfair
    2013 szeptember 8
    6:13 de.

    Llanfair,

    Egyben kételkedem, hogy a mai kormány tagjai mondták vagy írták volna Bartókról.
    De elhiszem, hogy valami hülye ezt mondta, sok hülye van-.
    Egyszer rendeztem Montrealban egy „Talent showt”, magyar gyerekek közreműködésével. Egy kilány Bartók: Román táncok című művét akarta eljátsszani. Volt olyan aki azt tanácsolta nekem, hogy sem a műsorban, sem a bemondó ne emlitsük a”román” szót. Persze, hogy említettük, hülyeséget én nem veszek figyelembe..Nagyon szépen adta elő a lányka és a közönség sem ment ki a teremből.

  • Kimaradt, hogy zongorán adta elő-

  • sárdi jani: A Gyurcsány kormányt akkor bíráltam, mikor hatalmon volt. És ha megint hatalmon lesz, megint bírálni fogom, ha kell. De nagyságrenddel nagyobb volt a demokrácia. Jó, székházat felgyújtani nem volt engedélyezett, de a Kossuth teret össze sz@rhatták. Most az Orbán kormány van hatalmon, őket bírálom.
    De Te vagy a harmadik, aki megró azért, mert olyanról írok, amiről más nem. Miért írhatok csak arról, amiről más írt?
    Ezt nem értem. Nem kell válaszolni az írásaimra, de miért nem írhatok amiről akarok. Miért kell igazodnom a jobboldali beírókhoz?
    Tudom, hogy nem vallod magad Fideszesnek, és sem tartozom egy párthoz sem, mert nincs olyan párt mellyel egyeznék. És ez tragédia. Talán „Ő a legjobb kategória van”, és az nekem a Gyurcsány. Mikor kérdezték kire akarok szavazni, azt mondtam a Tony Blair-re. De nem volt sajnos a listán.
    Sajnos sok hozzászólás elkerüli a figyelmemet, mert talán az időeltolódás miatt nálam nem sorrendben van. Most is korábbra tette a Tiedet, véletlenül találtam meg.
    Valószínűleg még sok olyat felhozok, amit Ti nem. De mindenkinek más fáj. Én kiírom magamból, Ti meg ne olvassátok el. De szerintem hozzátartozik a jobboldali politika szégyenéhez, hogy egy Schiff Andrást hazaárulónak bélyegez. Én látok összefüggést Bartók és Schiff között. Sajnos tartom.

  • Figyelő: Jaj, elsikkadt a legfontosabb? Ez a két világháború között történt. De azért most is van „hazaárulozás” rendesen. Aki felemeli a szavát a kormány ellen, az idegenszívű hazaáruló. Nem hiszem, hogy ezt nem látod. Tehát ha szigorúan veszem, Bartók az lenne megint, mert ha élne, szót emelne. De sajnos ez csak találgatás!

  • Llanfair
    2013 szeptember 9
    4:31 de.

    Tehát, a Gyurcsány kormányt akkor bíráltad, amikor hatalmon volt? Érdekes. A jobboldallal már nem vagy ilyen következetes, mikor székházfelgyújtásról, meg a Kossuth tér összesz@rásáról írsz, ami nem most volt. Ebben is és Schifft Andrással kapcsolatban is felcseréled az okot az okozattal. A TV székház felgyújtásának előzménye volt, ahogy Schifft András „lehazaárulózásának” is.
    Természetesen van hasonlóság Bartók és Schifft között. Csak a korszakot tévesztette el Schifft.
    Bocsi., magas labdákat adsz.(smile)

  • Llanfair
    2013 szeptember 8
    5:49 de.

    „Elnézést kérek, de a véleményemet nem te fogod megszabni!”

    Ugye megérted?:)

  • dakota: Te valamiért csak belém kötni tudsz. Te dolgod. Valamiért kielégülést okoz neked ez a viselkedés. Legyen jó neked. Én egyszerűen gyávának és neveletlennek tartom azt a viselkedést, amit csinálsz. Bátor vagy, mert névtelenül és következmények nélkül teheted. Az okokat nem keresem, mert az egy pszichiáter dolga lenne. De nagyon sajnálom, hogy értelmes beszélgetés helyet így viselkedsz. Ennyi!

  • sárdi jani: Igen bíráltam a Kádárkormányt, Antall kormányt, a Hornt, a Fideszt, az MSZP-t és most a Fideszt. Miért nem vagyok következetes? Gyurcsány mondott egy beszédet, melyben elmondta, hogy MINDEN párt hazudott, és ideje abba hagyni. A Fidesz jó taktikai érzékkel úgy gondolta, eljött az ő ideje. Feltüzelte a csőcseléket, akik gyújtogattak, romboltak. Te ezt forradalomnak látod? Kis ország, kis forradalom? A nagy forradalmár kilopja a tévéből Mazsolát és Manócskát? Ezzel meggyalázod összes forradalmunkat. Azt sem tartod „érdekesnek”, hogy amit megengedett magának a Fidesz, az most törvénytelen, és még a gondolata is bűncselekmény (hídfoglalás)? Schiff Andrásnak szerencséje van, régen olyan országokban él, hogy láthatja a különbséget. Becsületére legyen mondva, ki is állt érte, pedig magasan lesz@rhatná mi van ott (M.o). Igaza van, nem megy koncertezni Pestre. A gyalázkodóknak mindegy, ők még úgy sem voltak ilyen helyen. A zeneszeretőkkel kiszúrtak, de annyi másodrangú „művész” hajlandó térden játszani, hogy nem számít. A másik fekete ember a Fischer Iván. A német Classic rádió most választotta be a világ valaha élt 10 legjobb!!!!! karmestere közé. Itthon elvonták tőle a támogatást, és Kocsisnak adták. A magyarázat igazi Fideszes. Ők többen vannak. Tehát két közepes hegedűs több, mint egy művész. Jó logika.
    Soha nem dicsértem a Gyurcsány kormányt. De sajnos a jelen megmutatja, nem Ők voltak a legrosszabbak. Továbbra is a Horn kormányt tartom az egyetlen kormánynak, mely haladást ért el. Nekik a kommunikációjuk nem tetszett. De mondj egy olyan politikust, akit a Fidesz nem gyaláz a földig. Kommunisták kommunista ivadékai kommunistáznak. Még leírni is szörnyű.
    Sajnos elnézted. Ez a „magas” labda a hálóban kötött ki. 🙂

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 szeptember 8
    5:28 de.

    „bárki is úgy értelmezi soraidat, mintha az Orbán kormány előtt itt demokrácia lett volna.”

    Jani ezt a mondatod nem igazán értem! Miért, úgy gondolod, az Orbán kormány előtt nem volt demokrácia?…

  • Llanfair, Figyelő

    Való igaz, hogy jobboldali létemre, én is tapasztaltam már, hogy amikor bíráltam a Fidesz (Schmitt Pál, Deutsch T.) doppingpolitikáját, az első reakció az volt, hogy „leszocialistáztak”, és ellenségesen kezeltek. Sőt, adóellenőröket küldtek rám.

    Akármilyen kormány van, a mai napig tabu a pártállami és az azt követő időszak doppingügyeinek említése. Pontosabban a mai napig folyik a tagadás, hazudozás. Ez alól a Fidesz sem kivétel.

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 10
    4:20 de.

    „Továbbra is a Horn kormányt tartom az egyetlen kormánynak, mely haladást ért el.”

    És ez tényleg így van Llanfair! Nagyon tudom tisztelni a tisztánlátásod!

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 10
    4:23 de.

    Ahogy elküldtem előbbi hozzászólásom, azzal egy időben jelent meg a tied. Különben – némi módosítással – neked is címeztem volna.

    Szóval, a dopping egy olyan terület, ahol cinikusan, sunyin és a hatalommal visszaélve, a jobb és a baloldal a mai napig egyformán elfojtja az igazságot.
    Talán még emlékszel, hogy a 2004-es athéni dopping botrány idején Gyurcsány volt a sportminiszter, Schmitt pedig a MOB elnök. Mindketten a helyükön maradtak, miközben nem ismerhettük meg az ügy hátterét. Megjegyzem, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is egy bűnszervezet.

  • A 2004-es és a korábbi olimpiákra is, a sportvezetés tudtával és támogatásával doppingoltak a magyar atléták és súlyemelők.

    2000-ben volt egy per is. Az egyik súlyemelő edző tiltott teljesítményfokozók használatáért feljelentette a válogatottat és egy tucat klubot. Az edzőnek igaza volt, de az lett a vége, hogy őt hurcolták meg, és egy koncepciós perben „rágalmazásért” 600 ezer forintra megbírságolták.

  • sárdi jani, A parittyás hangja: Valamint a FIFA az UEFA és a legtöbb sportszervezet. „Valamint a Kőfaragók és a balett-táncosok”. (Rejtő)

  • sárdi jani: Miután a kormányok a népük magasabbrendűségét a sporttal akarják demonstrálni, mindent elkövetnek a sikerért. Mint ha nem lenne mindegy, milyen nemzetiségű dobja el azt a kalapácsot. Inkább a nyelét fogná, és elmenne dolgozni. (elnézést, rossz vicc?). De valamiért az emberek azt hiszik, ha „nyóc” aranyunk van az olimpián, akkor értékesebb a nemzetünk. Felnagyítjuk a sportolók hős magatartását. Továbbra is kérdem, ha olyan rossz nekik, miért nem választják a könnyű munkát (bányász, villamosvezetés, hasi műtéteken kampózás, sírásás). Szeretem a sportot. De nekem olyan mindegy, hogy 80 méterrel, vagy 100-al nyer a dobó. Mint az is milyen nemzet fia. A verseny izgatna, amíg becsületes. De hol van olyan? Hallottad az Arsenal történetet? Törökországban BL selejtező előtt a szállodánál a „szurkolók” egész éjjel zajongtak, hogy ne tudjanak piheni a futballisták. Semmi elítélést nem hallottam. Minimum lenne a klub kizárása 5 évre, de semmi. Nem a dopping a baj, rohadt az egész. A Román – Magyar „sporteseményről” már nem is beszélve.

  • A parittyás hangja: Bokros nagyon csúnyán viselkedett. Neki kellett volna egy szóvivő. De a pufajkázás olyan kábítószer volt a népnek, mint a D 209. Nem tudtak leszokni róla. Persze kapták rendesen az utánpótlást, nehogy leszokjanak róla. Az a baj, hogy Orbánnak nem is kell megerőltetni magát, hogy hülyítse a népét. Ugyan azokat a konzerveket bontja fel, ők meg megeszik. Azt elfelejtik mi volt tegnap, de a Fidesz kommunikációt minden aggály nélkül beveszik.
    Elmesélek valamit. Van időd?
    Fehér Klára írta. Jenőke minden este spenótot kapott. Két évesen azt hitte ez a világ rendje. Aztán egyszer elkerült a nagymamához, és este nem jött a spenót. Mikor hazament, és jött a spenót, Jenőke már tudta, hogy nem ez a világ rendje, és egyszerűen ráborította az anyukájára.
    Mikor utaznak már végre el a magyarok a nagymamához?

  • sardi jani: Ne haragudj, de nem tudom nem észre venni az iróniát. „(Schmitt Pál, Deutsch T.) doppingpolitikáját,”
    Mit vársz két ilyen „diplomástól”? 🙂

  • Llanfair
    2013 szeptember 11
    6:13 de.

    „Azt elfelejtik mi volt tegnap, de a Fidesz kommunikációt minden aggály nélkül beveszik.”

    Ne reménykedj, Fábián, nem felejtünk olyan könnyen. Élesen emlékszünk az előző kormányzásra is, azért nem kérünk többé belőle.

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 11
    5:45 de.

    Lájk! 🙂

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 11
    6:13 de.

    🙂 )))
    Llanfiar ez egy csuda aranyos tanmese volt! Köszi!
    Egyébként meg igen! Horn Gyulát egész Európa elismerte és tisztelete mint politikus, és tényleg ő volt az egyetlen valóban történelmi formátumú, és valóban országépítő államférfi a rendszerváltás óta. Munkásságát egyedül a világon a magyar jobboldal nem ismeri el, de a keresztény-nemzeti kurzus ami a Horthy-rendszer szellemiségét örökölve manifesztálódott a kommunista ellenességre alapozza hamis és hazug erkölcsi igazságát akkor is amikor már rég nem a kommunistákról szól bármi is. Ugyanez történt a két világháború között is. A kommunista veszélyre hivatkozva konzerválták az úri Magyarország feudális viszonyait, utasították el a földreformot, üldöztek mindent ami a demokratikus átalakulás felé vitt volna, és engedtek teret a fasizálódó rétegeknek. Ugyan ennek lehetünk tanúi most. Visszatérőben a méltóságos úr, a szigorúan úr-cseléd társadalomra tagolt rendiség. Az alázatos tisztelettel hajbókoló társadalmi rend, ahol ellenségként van kezelve mindenki aki az európai polgár értékrendjével, műveltségével él. És ezzel együtt ismét ugyanúgy terjed a fasiszta szellem.
    Orbán vissza kormányoz minket történelmünk legsötétebb korszakába. Asszem senki nem gondolta volna negyedszázada, hogy ez lesz a rendszerváltásból! 🙁

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 szeptember 10
    5:37 du.

    Jani, látom nagyon foglalkoztat ez a téma, aminek egyébként kifejezetten örülök mert ez a tanult szakterületem. Mármint nem a dopping, hanem a sport! 🙂
    A gondom az, hogy úgy állítod be a dolgot mintha ez egy magyar sajátosság lenne, pedig nem az! A dopping ma már a versenysportban annyira általános mitöbb szükségszerű hogy berkeken belül, a szakszövetségekben, nemzetközi szövetségekben régóta és rengeteg vita folyik arról nem lenne e jobb valamilyen szinten, szabályozott keretek között engedélyezni. Az anabolikák hosszútávú egészségkárosító hatása miatt azonban a konklúzió (egyenlőre) mindig az, hogy nem. Ez a hivatalos vélemény, mondhatom úgy is a politikai álláspont. A gyakorlat viszont a versenyzők, edzők, sportorvosok, csapatvezetők részéről viszont az igen! Mert ha valaki azt mondaná, márpedig én mostantól tisztán csinálom az egyúttal azt is jelentené, hogy lemond az eredményes nemzetközi szereplés leghalványabb esélyéről is, márpedig a versenysport lényege, értelme az eredmény. Ez a versenysport 22-es csapdája amiből a jelenlegi szabályozás, az iszonyú eredmény kényszer, az emberfeletti nemzetközi szintek miatt képtelenség kikerülni. Szóval egyáltalán nem arról van itt szó, hogy a jobb vagy baloldal sumákol ebben a kérdésben, mert ilyen értelemben az egész világ sumákol. Aki benne él mindenki érzi a probléma lényegét, de azt is hogy nincs rá jó megoldás. Marad a világméretű macska-egér játék, amiben többnyire az egér győz, de néha a macska, ezért mindig vannak lebukások de igazából ehhez nem sok köze van a politikusoknak még akkor sem ha tudnak róla. Há mindenki tud róla… 🙂

  • Llanfair
    2013 szeptember 11
    6:17 de.

    Ha már kinevetjük Schmittet, mulassunk azon is, hogy Gyurcsány „nem találja” a szakdolgozatát. Bruhaha!

    Azt pedig próbáld megérteni, hogy az érdeklődésünk nem csak választás, hanem született képességeink (talentumaink) kérdése is. Nem lehet mindenki zenész. Vannak botfülűek, és vannak akik kiemelkedő fizikai adottságokkal születnek. Senkinek nincs erkölcsi alapja a másik adottságait lebecsülni. Remélem, hamarosan eljön az idő, amikor nem csak mások bőrszínét, vallását, nyelvét, nemi identitását illik majd tolerálni és tisztelni, hanem egyéb istentől kapott adottságait is.
    Szerintem is mindegy, hogy ki nyer meg egy sportversenyt, ha betartja az esélyegyenlőség szabályait. Annak idején erre jött rá Coubertin báró is.

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 11
    5:39 du.: Valószínűleg nem segítene a részleges engedély.
    Menne minden tovább, hiszen mindenki többet doppingolna, mert felül akar kerekedni a többin. És ha mindenki doppingolhat mondjuk hatot, akkor aki nagyon nyerni akar 10 fog, vagy 20-at. De ha kevés akkor 100-at. Ilyen a világ.

  • dakota: Ha reménykednék abban, hogy észhez tértek, nem hagyom el az országot. De már rég rájöttem, a sivatagot hiába öntözzük. Így nekem marad a jó élet, neked meg a szurkolás más meggazdagodásáért. Sok boldogságot hozzá! Sajnos csak sajnálni tudlak. Mind alaptalan hitedért, mind faragatlanságodért.
    De ne haragudj. Állítólag régen volt egy értelmes dakota. Hol ástad el?

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 11
    5:39 du.

    „Isten útjai kifürkészhetetlenek.”

    Nagyon is tisztában vagyok, hogy a dopping nemzetközi probléma. Sajnos azzal is, hogy azoknak a szervezeteknek, akiknek feladata volna megoldani, az ellenkezőjét teszik. Egy globális maffia uralja ezt a területet. Ebben a maffiában Magyarországot Aján Tamás képviseli, Schmitt Pál pedig asszisztál, játssza a hülyét.

    Jól mondod, hogy a doppinggal kapcsolatban macska-egér játék folyik. De a szó szoros értelmében. A macska (sportvezetés) játszik az egérrel (sportolók). Néha a látszat kedvéért egyet-egyet megfog, hogy az ostoba közvélemény elhiggye, hogy „doppingellenes harc” folyik.
    Egyébként, van némi igazad abban, hogy a politikusok is részben megtévesztett áldozatok. Beveszik a „szakemberek” dumáit.

    Magyarázd meg, miért nem alkalmaztak Athénban vérvételt? Megkérdezték Pucsok doktort egy fórumon. Fogalma nem volt, de kisegítették. Állítólag sérti a muzulmánok vallási előírásait. A botrányos olimpiát követő MOB értekezleten ugyanez elhangzott Aján Tamás szájából is. Nos, vettem a fáradtságot és megkérdeztem két muzulmán vezetőt is, hogy mi igaz ebből? Semmi ilyen vallási előírásuk nincs, hanem éppen ellenkezőleg. Vallásuk csak kivételes esetekben engedi a térd és köldök közti meztelenséget. Vagyis szívesebben vennék a vérvételt, mint azt, hogy egy ellenőr figyelje a nemi szervük és a vizelésük. Vagyis, Aján hazudott.

    Szándékosan nem alkalmazzák a vérvételt, hogy „egérutat” adjanak a sportolóknak. Csak azt buktatják meg, aki nem tetszik nekik.
    Írtam már a vizsgálat előtt elfogyasztott kontrollanyag használatáról is. Ezt sem alkalmazzák. Ahogy a mintavétel megismétlését sem. Utóbbi azt jelenti, hogy senki nem tud elrejteni korlátlan méretű tartályt, hogy kijátssza az ellenőröket. Ha a tartály kifogy, kénytelen a sportoló saját mintát adni. Ez történt Csengerivel Szöulban, mikor lebukott.

    Szóval, a nemzetközi sportvezetés szándékosan teszi lehetővé a csalást, és teremtenek olyan helyzetet, hogy az is kénytelen legyen doppingolni, aki nem akar. 2004-ig itthon is ezt tették.

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 szeptember 12
    5:52 de.

    Jani! Mint már írtam, igen a sportban is ott van a korrupció, a Wada, a NOB, a nemzeti szervezetek, bárhol lehetne példát találni rá. De az egy összeesküvés elmélet amit te írsz, és így egész biztosan nem igaz. Ne haragudj de kicsit az érdeklődő laikus tükröződik a mondataidból, biztos hallottál, olvastál erről a témáról sok mindent, de nem éltél benne, ezért konkrét szakmai tévedéseid vannak. Csak egyet emelek ki. „Vérvétel” Azért nem alkalmaznak vérvételt mert nincs szükség rá. A doppingok többségének alapeleme a szteroid-hormonok a sejten belül fehérjékhez kötődnek, így azzal együtt a vizeleten keresztül ürülnek. A vizelet minta a legjobb elsődleges módszer. Vérvételt már csak pozitív minta után alkalmaznak. A tartály meg már rég nem elsüthető, lejárt módszer. Szóval ez a globális maffia, meg a sportolók csak játékszerek duma egy kicsit erős és kicsit sértő is a sport világára nézve. Sok szarral teli világ ez mint ahogy általában az egész világ az de nem ilyen egyoldalúan és egyértelműen negatív.

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 12
    5:18 du

    A vizeletminta vizsgálata akkor a legbiztosabb módszer, ha saját mintát ad a versenyző. A doppingolóknál ez nem szokás. Az edző vagy gyúró mintáját szokták leadni. Illetve, saját mintát is lehet hamisítani, ha a felkészülés (doppingolás) előtt behűtik és tárolják a negatív vizeletet. Aztán hetekkel később a vizsgálatot megelőzően katéterrel visszajuttatják a hólyagba, és csodák csodája negatív mintát ad a doppingoló sportoló. Ez nem összeesküvés elmélet, hanem megtörtént esetek. A vérvétel ezeket szűri ki.
    Ja, válogatott súlyemelő voltam és a mai napig eleven kapcsoltaim vannak a sportággal. Vitatható, hogy melyikünk a laikus.

    Amiről biztos nem tudsz, hogy előkerült a pártállami súlyemlő válogatott III/III-as besúgójának kartonja. Immár bizonyíték van arra, hogy az akkori sportvezetés mindenről tudott. A botrányt egyelőre az tartja vissza, hogy Schmitt Pál érintettsége miatt a jobboldalnak nem érdeke a dokumentum nyilvánosságra hozása.

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 szeptember 13
    4:15 de.

    Ember hát most tényleg azon kezdünk el ping-pongozni kinek van több köze a sporthoz? Én meg küldjem el neked a TF diplomámat?
    Ki beszélt itt a párt állami időkről? Hát naná hogy akkor ez állami project volt még Magyarországon is. Ez eléggé nem titok, nem kell hozzá mindenféle III/III-as leleplezés! Egyébként céloztam erre is mikor a „klasszikus NDK-s” időkhöz hasonlítottam Kínát.
    Nem tudom mikor voltál válogatott, de ha az utóbbi 10-15 évben tudnod kellene, hogy mondjuk az Olimpia előtt már hónapokkal, rendszeresen, véletlenszerűen, és előzetes bejelentés nélkül mindenhol ellenőrzik a sportolókat, van hogy egy sportolót havi 10 alkalommal is, és bárhová utánuk mennek a Wadások. Katéterezni közvetlenül a verseny előtt lehet és érdemes ha addig nem bukott le a versenyző.
    Na mindegy kicsit céltalanná vált ez a diskurzus, az is lehet hogy csak elbeszélünk egymás mellett.

  • A parittyás hangja

    Emlékeztetőül jegyzem meg, hogy onnan jutottunk el a doppingig, hogy az Orbán kormány előtt volt-e demokrácia?

    Van egy mondás: „Mindenki a saját sebein keresztül érzékeli a világot.” Bizony, sok köze van a pártállami doppingügyeknek a közelmúlthoz és jelenhez. Ugyanis, nálunk hivatalosan a mai napig tagadják az egykori államilag támogatott doppingolást. De nem csak azt, hanem azt is, amit 2004.ig műveltek. Abból pedig, hogy 2004-óta nem doppingolunk, nem az következik, hogy attól kezdve demokrácia lett. Csak annyi történt, hogy Aján sakkban tartja Schmittet. Egyébként pedig hivatalosan továbbra is hazudunk. Az áldozatoknak sem a rendszerváltás után, sem azt követően nem szolgáltattunk igazságot, nem történt megtisztulás, mint az NDK-ban. Mert voltak halálos áldozatok, egészségkárosodottak, és akiket meghurcoltak és karaktergyilkosság áldozatai lettek, kikiáltva őket csalóknak. Ugyanakkor elhallgatjuk a doppingszerekkel kereskedő és a vizsgálati eredményekkel manipuláló sportvezetők dolgait stb. Mi ez, ha nem diktatúra? Én aláírom, hogy az Orbán kormány szemét elnyomó (doppingügyekben biztos) de számomra ugyanolyan szarok voltak az előző kormányok is.

  • Statisztika

    Ha a doppingellenes intézkedések mögötti valóság érdekel, nézd meg az eredményeket. A magyar súlyemelők 2004 után a nemzetközi mezőny élvonalából harminc helyet visszaestek, amit azóta is „tartanak”. De nem csak a felnőttek eredményei zuhantak hatalmasat, hanem a hazai ifjúságiak és a serdülők teljesítményei is.
    Pedig 2004 előtt is volt rendszeres ellenőrzés, ezen belül „rajtaütéses” ellenőrzés is. Tehát a hatékonyság szempontjából nem az ellenőrzések száma vagy formája számít, hanem az, hogy felülről milyen utasítást kap az ellenőr.

  • Még annyit, hogy 2004 előtt az ellenőrök utasítása családon belül történt. Az egyik ellenőr Dr. Bakanek György fia, a másik Ahán Tamás veje volt. Bakanek doktor a Doppingellenes Orvosi Bizottság vezetője vplt, Aján Tamás pedig az IWF elnöke, MOB-főtitkár, NOB-tag és a WADA egyik vezetője ma is. Ilyen világba élünk.

  • Bocsánat. Aján már nem a MOB főtitkára.

  • Érdekesnek találom, hogy a dopping a sportban dilema mennyire teret kapott, a „Melegek a katolikus egyházban.” című topicban!

  • sárdi jani: Nem nevetem ki Snittet. Megvetem. De ez nem fontos. A fontos, hogy a Fidesz kormányban ilyen karriert futott be. És a bukás után még nevetségessé is tette magát, és ha jól tudom, nem mondott le így szerzett „jogairól”
    Enged meg, hogy undorodjam.
    Hohó. Nem vagyok szakbarbár. Szeretem a sportot. Csapataim az Arsenal 1971 óta, a pittsburghi csapatok (hoki, amerikai foci és baseball), a Boston Celtic(kosár), Celtic Glasgow (foci), és a Brisbane Lions Ausztrál futball csapat.
    És természetesen a Donegal gael football bajnokcsapat, és a Finn Harps másodosztályú ír csapat (foci, donegali).
    Nagyon szeretem a sportot, és tisztelem a fizikai teljesítményeiket. De sajnos a viselkedésüket csak keveseknek.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 szeptember 15
    1:44 du.

    Figyelő, kérem megmagyarázná néhány szóban, hogy egész konkrétan miért zavarja ha egy régebbi cikknél ami száz valahány bejegyzéssel már rég túl lett tárgyalva, senki nem kommenteli, valakik egy véletlen gondolat kapcsán semleges, más témájú, netán emberi hangnemű eszmecserét folytatnak.
    Mondja, mi az isten baja van magának?! Azért kérdem mert nem ez az első eset mikor beszól csak mert normális beszélgetésbe botlik. Tudja! Bár asszem nem tudja, mikor egy lugasos budai kisvendéglőben, kockás terítős kis asztalnál, a húsleves és pacal után sörözünk, vagy fröccsözünk, megnézzük a langyos, budai őszi délutánban még szebbnek tűnő, arra járó lányokat, és beszélgetünk az életről, sportról, arról hogy akkor és ott milyen jó magyarnak lenni. És akkor berobban maga:
    -Miért nem a buzikról beszéltek?! Hát mivé lesz így az ezer éves keresztény államiságunk?!
    -Klárika hívja ki gyorsan a mentőket! Valaki ide tévedt a Lipótról!

    Figyelő drága! Lehet hogy tényleg fogalma sincs már milyen érzés Krúdy magyarjának lenni…?

  • Figyelő
    2013 szeptember 15
    1:44 du.
    Csak nem érintett a témában, így azok a vélemények jobban érdeklik?
    Persze, inkább arról van szó, hogy már zavarta amiért nem önnel foglalkoznak.

  • A parittyás hangja
    2013 szeptember 16
    7:43 de.
    Ebben igen hangulatos budai légkörről írt. Nagyon élvezetes, valóban.
    Itt a téma politikai volt a végén, azért is szóltam, mert, valahogy Schmitt volt végül is a lényeg, azaz a lehúzása.
    A dopping érdekes különben, az egész világon elterjedt, van ahol észre is veszik, van ahol nem.
    Nekem szimpatikusabb téma pl. a zene volt, ami szintén nem a cikkhez tartozott.
    Elnézést, hogy beszóltam…

  • Figyelő
    2013 szeptember 15
    1:44 du.

    A homoszexuálisok témája már lerágott csont. Erről többet beszélni már perverzió.

    Azt megfigyeltem, hogy a sport és a sportolók valamiért nem a szépirodalom részei. Néhány kivételtől eltekintve írástudóink, művészeink nem bonyolódnak a témába. Az emberek is úgy kezelik, mint egy társadalmon kívüli világot. Pedig mindenféle érdekellentét, konfliktus és dráma színhelye. A sport nem mindig csak választás kérdése. Egy városi, jó fizikumú gyerek a mozgásigényét kulturált körülmények közt, csak valamilyen sportklubban tudja levezetni. Éppen az amerikai nagyvárosok erre a példák. Bizony, tömegeket érintő fontos téma a fiatalok nevelése. És nem mindegy hogyan történik, hogy van-e dopping vagy sem, ki a felelős stb.

  • Figyelő

    Ahogy elküldtem a sajátom, jelent meg a hozzászólásod.

    Nos, részemről biztos nem Schmitt „lehúzása” volt a cél. Sajnos, nem kell őt lehúzni. Ha figyeltél, sport témában Parittyás és én is felülírtuk a pártérdekeket. Dopping témában – a sportvezető mundérral együtt – Parittyás védte Schmittet, én pedig nem kíméltem Orbán választottját.

  • sárdi jani: Kedves Jani! Rejtő Jenő két klubban bokszolt, és minden írásában magas fokon beszélt a sportról. Aki most megkérdőjelezi Rejtő irodalmi munkásságát, nem fog rám ismerni a válaszomban! 🙂

  • Llanfair
    2013 szeptember 16
    1:36 du.

    „Aki most megkérdőjelezi Rejtő irodalmi munkásságát, nem fog rám ismerni a válaszomban!”

    Sőt! Várományosa lehet néhány suhinak..
    Veled vagyok ezügyben (is.).
    🙂

  • A parittyás hangja

    sárdi jani
    2013 szeptember 16
    11:03 de.

    Maximálisan egyetértek! A sport fontosságát egyre kevesebben látják de meg is lehet nézni a mai fiatal generációk fizikai állapotát. Lehet nem fogsz ezzel egyet érteni de az előző rendszer sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a nemcsak a versenysport elitjére de az utánpótlás nevelésre és a tömegsportra is. Én a KSI-be jártam suliba is, természetes volt hogy mindenki igazolt sportoló az osztályban de általában is, szinte minden velem korabeli gyerek sportolt. Óóó azok a párizsis zsemlék dobozos iskola tejjel az automatából a reggeli edzés után a népstadioni aluljáróban! 🙂

  • A parittyás hangja

    Llanfair
    2013 szeptember 16
    1:36 du.

    Rejtő Jenő irodalmi munkásságát megkérdőjelezni??? Azonnal valami nehéz fém tárggyal fogok magyarázatot követelni! Lehet kölcsönkérek Janitól egy 25 kilós tárcsát! 🙂 )))

  • falusi, A parittyás hangja: Hiába no, ki a whisky-t szereti, rossz ember nem lehet! :):):)

  • sárdi jani
    2013 szeptember 16
    11:03 de.
    Kedves Jani, én egyetértek a véleménnyel. Valóban a sport igen fontos, főleg a fiataloknak.
    Az amerikai és canadai rajongást azért néha sokallom! Vannak emberek, akiknek a sportsztárok az igazi ideálok, ami nekem kicsit viszás. Bár emlékszem a magyarokra is, ha fociról volt szó.

  • Rejtő a vagányokról írt. De karaktereit vehette a sportklubokból. Mert – egyébként – a sport az, ahol különböző társadalmi osztályok, csoportok tagjai összejöhetnek. Rejtő azért tudta érdekessé tenni figuráit, mert összegyúrta bennük pl. az úriembert a trógerrel, a derűt és a jó modort a szakadt külsővel stb.

    Bár csak mások emlékei alapján, de nekem a háború előtti sport iránt van nosztalgiám, amikor még volt átjárás a sportágak közt. Hajós Alfréd is, nem csak úszó, hanem labdarúgó és atléta is volt. De az én apósom is kézilabda és kosárlabda válogatott is volt, állítólag jól pólózott és atletizált. Az első súlyemelő edzőm is arról beszélt, hogy a harmincas években a súlyemelés mellett focizott (hátvéd volt) stb. Aki jó volt, szinte sose csak egy sportágban számított annak. Azóta túlságosan specializálódtak a sportágak, megjelent a sportág sovinizmus és mellette a tudati beszűkülés. Olyasmi, mint a rasszizmus. Szerintem, Coubertin báró nem így képzelte, mikor a görög olimpiákat újította fel. A görögök eszményképe a reneszánsz (sokoldalú) ember volt. Legalább részben ismét átjárhatóvá kéne tenni a sportágakat, nem pedig sportág szerinti „fajokat” tenyészteni.

  • sárdi jani
    2013 szeptember 17
    4:56 de.
    Kedves Jani..
    Rejtő az emberekről írt..Vagányait, arisztokratáit, polgárait olyan jellegzetes dolgokkal ruházta fel, amiket az emberi faj szinte valamennyi nációjánál felfedezhetünk.
    Saját elmondása szerint (egy vele készített riport alapján):
    „Igyekeztem, hogy a humoron és a drámán felül az életből is adjak valamit, nem sokat, csak annyit, amennyit egy operettlibrettóban mint csempészárut elhelyezhet a szerző… Az élet egy különös színpad, amelynek meglehetősen zavaros célja és furcsa repertoárja van.”
    Rejtő azt mutatta meg, hogy a régi közmondás mindíg és mindenhol véresen igaz: Nem a ruha teszi az embert.

  • Most olvastam a csatolt hirt: nagyon tetszik az àllàsfoglalàsa és àllàspontja.
    Ez a pàpa igazi hivő embernek mutatkozik : a cikket csak angolul talàltam meg, és franciàul, de magyarul nem talàltam— elnézést.Az angolt tettem fel ide.
    http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24166434

  • Annamaria
    2013 szeptember 20
    5:29 du.
    Kedves Annamária!
    Köszönjük, hogy ezt a linket idehoztad, lehet róla beszélgetni.
    Szerény véleményem szerint, NEM az egyház beszél sokat az aborcióról vagy a gay házasságról, hanem a média. A katolikus egyház állásponját évek óta latolgatják.
    Fernec pápa hitét és jóakaratát nem vonom kétségbe. Egyszerüen kissé kifordítják, vagy másképp reprezentálják, amit mond.
    A katolikus egház soha nem fogadhatja el az abortuszt másképp mint gyilkosságot.
    A gayek házasságát sem szentesiti meg.
    Egy egyszerű és okos ember véleményét íg lehet kifordítani vagy más értelmét adni VÁLASZAINAK.
    Mert a média kérdéseire válaszolt csupán.