Frank Tibor: Tíz év múlva…

2013 szeptember 21 1:22 du.34 hozzászólás

A rendszer leváltása egyre távolodó vitorlának tűnik halványuló demokráciánk tengerén. Látva a bebetonozott hatalmat, és az ellenzék bénázását, otthon is egyre többen gondolják úgy, hogy nem lesz váltás tavasszal. Sokan azonban azt mondják, ha most nem is, de később – újabb négy év múlva, vagy talán újabb pár ciklus után majd sikerül.

Ezzel az utóbbival egyáltalán nem tudok egyetérteni. Vagy most kell megcsinálni (és nem csak megpróbálni) a lehetetlent, vagy jobb, ha lemondunk arról, hogy normális, élhető ország leszünk egyhamar. Jópár év múlva pláne nem lesz lehetséges, ami már ma is lehetetlennek tűnik.

A balos kormányok nyolc évét nemcsak az ő saját ügyetlenkedésük, talicskázásuk és a kihasználatlan lehetőségek tömege jellemezte, hanem a hatékony és végletekig agresszív ellenzék is, amely tulajdonképpen ezalatt is kézben tartotta az eseményeket, – talán jobban, mint az akkori kormányok. Egy nyolc éves időszak után az természetes volt, hogy az inga a szokásosnál jobban ki fog lengeni. A választások előtt már legalább egy évvel tudni lehetett a Fidesz győzelmét és sejteni a kétharmadot is.

Jövőre azonban nem tud visszalengeni az inga, mert azt a múltkori győztesek rendesen kiakasztották.

Paint the future / Andrew Judd

Paint the future / Andrew Judd

Hogy „ezek” nem fognak elmenni, triviális igazság kellene, hogy legyen. Először is a Kárpát-medence Géniuszának csaknem totális hatalma van, amely egyszemélyi, és egy párti hatalmon alapul, mindez óriási vagyonnal megtámogatva.

Másodszor, az ellenzék megosztott és gyenge. A jelenlegi totojázásnak igen nagy az ára. Már régen egyként kellene, hogy fellépjenek, mint egy Orbán-ellenes erő. Az embernek az az érzése, hogy ezeknek az ellenzéki, politikusoknak nincs veszélyérzete, vagy nincsenek a történelmi felelősségüknek tudatában.

Nem tudom, hogy jutott hazánk odáig, hogy ebből a rengeteg kiváló elméből azok ülnek ott, akik. Mindkét oldalon. De ezt most hagyjuk.

Ami most fontos, és ez a harmadik tényező, hogy a nép elég nagy része nem akarja a váltást.

Úgy látom, hazánkban még az átlagosnál is elkeserítőbb a helyzet. még a saját pénztárcájuknak és nadrágszíjuknak sem hisznek, pedig már egy primitív vacak szekta szintjén megy a propaganda. Unortodoxiával magyarázni egyszerű hülyeségeket ugyanis eléggé nevetséges. Ezt az egész világ látja, cikkek nem százai, immár ezrei jelentek meg ez ügyben. Ennek ellenére otthon az egész „cirkusz” szenvedő alanya, a magyar lakosság ezt nyugodtan tűri. Elhiszi, hogy a nyugati helyzet miatt van, ami van. Elhiszi a demagóg szólamokat, hogy az ország jobban teljesít. Hogy kitől, vagy mitől teljesít jobban, azt nem mondják, pedig érdekes lenne a válasz.

A Kárpát-medence Géniusza vegytiszta baromságokat hord össze a beszédein, (nemcsak gazdasági kérdésekben), és a közönsége pont akkor tapsol a legjobban, amikor a legnagyobb hülyeségeket mondja. Nem érdekes? Minél nagyobb ökörség, annál nagyobb a taps.

És másnap felmegy a népszerűsége még egy kicsit.

„Konzultáció” címén olyan együgyű hülyeségeket kérdez meg a néptől, amitől az állatóvodában az enyhén retardált 14 hónapos orangután karcolja az arcát, és helyből hatalmas hátra szaltókat csinál. „Többek úgy vélik, hogy a fiatalokat segíteni kell a pályakezdésben. Mások úgy gondolják, hogy már így is túl sok fiatal dolgozik, meg különben is”… Aztán sürgősséggel küldözgeti milliárdokért saját kreált győzelmi himnuszait levélben, (mintha a telekommunikációt meg a közösségi médiát fel se találták volna), és senki nem mondja neki, hogy vegye be a gyógyszerét. Vagy legalább írjon vékonyabb papírra.

Szóval így nem lesz váltás tavasszal.

A tézis másik eleme, hogy talán négy vagy nyolc év múlva leváltható lesz az ez a rendszer. Addigra elrohasztja magát, felbomlik magától, vagy kibújik egy erős ellenzék a zsákból. Csakhogy ez nem működik. Legalábbis nem így.

Ha ugyanis még évekig a mostani tendenciák maradnak, akkor itt egy annyira bebetonozott hatalom fog uralkodni egy annyira élhetetlen és lakhatatlan világ felett, hogy azt nem tudja majd az inga szokásos kilengése kiigazítani, hiába is akasztja le azt valaki. Ez már a mostani választáson is majdnem lehetetlen, és a helyzet hosszabb távon ez ügyben (is) csak romlani fog.

Először: a közhangulat már ma is annyira rossz, hogy ezt még elemezni is csak depresszióval lehet. Most jött ki az újabb felmérés eredménye, mely szerint a magyar emberek a fejlett országok sorában a legutolsók, – nulla ponttal – az ún. boldogságindexben. Ennek során megkérdezik az embereket, mennyire elegedettek a saját sorsukkal: az OECD országok között utolsók vagyunk.

Bar a Kárpát-medence Géniuszának még mindig van pár millió támogatója, az emberek nagy többsége teljesen kiábrándult a politikusokból, csalódott az elmúlt negyed században, nem hisz senkinek, nem lát hiteles erőt. Azt látják, hogy az ország vezetői meggazdagodtak, míg ők elszegényedtek. Elegük van a milliárdos miniszterelnökökből, miniszterekből. Most, a kétharmad tapasztalatai alapján úgy látják, hogy az abszolút többséget is csak egy szűk csoport gazdagítására, államilag irányított korrupcióra, és teljhatalom kiépítésére tudja hazánk használni.

Azt látják, hogy negyedszázad alatt Gulyás-kommunizmusból szépen Puszta-kapitalizmussá lett az ország. Európa egyik leggyorsabban fogyó nemzete és harmadik legszegényebb országa lettünk.

Másodszor, már most is olyan mérvű az elvándorlás, ami nyilvánvalóvá teszi, ha ez még öt vagy tíz évig folytatódik, akkor az olyan spirálba viszi az országot, ami később általános összeomláshoz vezet. Nem lesz miből nyugdíjat fizetni, még tovább zuhan az ingatlanpiac, (ami több millió embernek az egyedüli vagyona, a „jövője záloga”), folyamatos csökkenő pályára áll a GDP és a belső fogyasztás, emiatt a befektetések is tovább csökkennek, elöregszik az infrastruktúra (az ország tovább rohad, rendszeressé válik az áramkimaradás, az árvíz, stb.). Az államnak nem lesz elég bevétele, hogy alapvető szolgáltatásokat nyújtson. Így a növekvő szegénység miatt tovább romlik a közbiztonság, tovább csökken az oktatás színvonala, az orvos-elvándorlás és az öregedés miatt összeroskad az egészségügy, a rossz állami bérszínvonal miatt rohamosan nő a korrupció. A mélyszegények, köztük a milliós roma kisebbség állambiztonsági kockázatot jelent, így aztán nő az erőszak mind alulról mind felülről.

Négy alapvető folyamat van – az elvándorlás, az elöregedés, a szegénység rohamos növekedése, valamint a klímaváltozás. Ezek együtt alapvetően és igen gyorsan boríthatnak fel mindent.

Ha a mostani kurzus marad, akkor legkésőbb a harmadik ciklusában nyilvánvalóan kilepnénk az Unióból. Ennek szándéka ugyanis Orbán minden lépéséből látszik, a gazdasági célkitűzéseiből is nyilvánvaló. Mikor elkezdtem ezt emlegetni egy jó éve, kiröhögtek, de még ma is legyintenek. Pedig három éve senki nem gondolt lenyúlt nyugdíjpénztárakra, ennek ellenére növekvő eladósodottságra, háromszoros bóvlira, tönkrement Malévra, recesszióra, 30 féle új adóra, EU csúcs ÁFÁ-ra, az egészségügy, az oktatás és más rendszerek teljes kontrolljára, az önkormányzatiság megszűntetésére – és sorolhatnánk napestig. Ki gondolta volna, hogy az Európai Unió kellős közepén visszaható hatályú törvényhozás létezzék? Ki gondolta volna, hogy a kádári közmédia a mostanihoz képest korrektnek és színvonalasnak fog tűnni?

A kilépés egyébként az elszegényedést gyorsítaná, az elvándorlást lassítaná, a lehetőségek beszűkülése miatt.

Végül, még két tévhit, melyeket el kellene oszlatni: egyik, hogy otthon nincsenek fékek és ellensúlyok. Nagyon is vannak, csak ezek időzítettek. Ez a jogi aknamező tipikus példája. Ha ugyanis valamilyen csoda folytán mégis az ellenzék tavasszal (vagy akár később) győzne, akkor ezek az ellensúlyok rögtön akkora erővel lépnének fel, amilyen fékeket és amilyen ellensúlyokat ember még nem látott. Ezt tudjuk a kötcsei beszéd óta, ezt tudjuk, mióta elhangzott, hogy „a nép nem lehet ellenzékben”, ezt tudjuk, mióta a Kárpát-medence Géniuszának vezetésével megvalósult az egypólusú erőrendszer. Az országnak rögtön nem lesz költségvetése, új és új választásokat fognak kiírni, az elnök nem fogja aláírni a torvényeket, miközben a médiából ömlik tovább a propaganda. Ha a Géniusz még évekig marad, akkor ezek az időzített bombák még a mainál is sokkal jobban be lesznek építve és élesítve.

A másik, hogy a mai kormány jobboldali. Nemzetközi nézőpontból Orbánnak annyi köze van a jobboldalhoz, mint Selmeczi Gabriellának a nyugdíjak megmentéséhez. Ezt biztosan tudom, mint a kanadai Konzervatív Párt aktív támogatója. A jobboldal az nem központosításról, nem államosításokról szól. Nem a saját gazdagodásunkról, nem a középosztály elsorvasztásáról, nem a tudás-alapú társadalom tagadásáról, és nem is a civil társadalom és a média kontrolljáról szól. Nem az államról szól, hanem a polgárról. Egy jobboldali alkotmány az nem egypárti, és nem az államot védi, hanem a polgárt az államtól.

A fenti első pontból az következne, hogy most kell győzni, mert később még reménytelenebb lesz, és olyan nagy arányban, hogy ezeket a kétharmados eszement dolgokat meg lehessen változtatni. A másodikból pedig az következik, hogy itt nem a baloldalnak kellene összefognia, hanem minden demokratikus erőnek, beleértve a jobboldali gondolkodókat is.

Mert itt nem jobb- és baloldalról van szó, hanem a demokráciáról, a saját megmaradásunkról. Itt nem kevesebb, mint a magyar nép, a magyar szó, a magyar kultúra, a magyar jövő, a magyar haza megmarádása a tét. Különben elfogyunk, elbutulunk és elkurvulunk. Eltűnünk a globális versenyben.

Tehát, honfitársaim, most, vagy soha!

Minél sürgősebb változás kell, jobban mondva változtatás, mert így hazánk egy pusztuló pályán csúszik lefelé. Mégpedig gyorsan. Pestiesen szólva, a csúszdát bekentek takonnyal, és egy ilyen lejtős pályán igen nehéz megállni, visszafordulni. Minél több ember megy el, annál rosszabb lesz a helyzet, aminek következtében még több ember elmegy.

Múltunkból táplálkozó büszkeségünk, nemzeti érzéseink, hazaszeretetünk ideig-óráig kompenzálhatja a nyilvánvaló napi problémákat, melyek rohamosan és egyre nőnek majd. De csak rövid ideig.

Mi akkor a megoldás? Tudom, hogy a mai helyzetben, amikor a társadalom már annyira kiszipolyozott, mindenben és mindenkiben csalódott, és főleg annyira megosztott, hogy ez teljesen reménytelen, de akkor is le kell írni: a megoldás a teljes körű nemzeti összefogás lehetne, a legalapvetőbb értékek alapján, a legalapvetőbb közös célok érdekében.

A mai pitiáner balos tárgyalósdi még viccnek is rossz. Evidens ugyanis, hogy a nép nem szavaz olyanokra, akikben nem lát egységet és erőt. Ha már most vitatkoznak, mi lenne, ha kormányra kerülnének…Már nem is kell megosztani és uralkodni, (amiben a Fidesz világbajnok), henem meghívásos alapon megy: „mi osztódunk te meg gyere, és uralkodj”.

Persze, jobb lett volna, ha az ellenzék erői kezdettől bojkottálják az egész cirkuszt, ami ma otthon folyik. Akkor talán jobban felfigyelt volna a világ erre a kuplerájra. Ha azonban az ellenzek erői úgy döntöttek, hogy hajlandók ezen a lejtős pályán küzdeni, hajlandók fakarddal menni az atomrakéták ellen, akkor könyörgök, csinálják rendesen. Mert ezzel, ami most folyik, csak a fent leírt legrosszabb forgatókönyvhöz asszisztálnak, az ország tönkretételéhez. Legitimálják egy államilag irányított maffia cselekedeteit, mert így kívülről némelyek még esetleg demokráciának nézik.

Ha csak a saját sorsukkal játszanának, senkit nem érdekelne. Ha eltűnik egy LMP vagy egy DK, hat istenem. De rá kellene jönniük, hogy a mostani vacillálásukkal főben járó bűncselekményt követnek el, ahelyett, hogy történelmi felelősségükkel élnének.

Azonnal demokratikus kerekasztalt kellene összehozni, sok száz szervezet részvételével, és ott egy olyan valakit találni, aki köré csoportosulni tud mindenki, aki hisz a demokratikus jövőben, hazánk európai prosperitásában. Az ország – sőt a világ magyarsága is – tele van jobbnál jobb elmékkel. Ezeket kell egy államférfinak, vagy hölgynek összehoznia egy ernyő alá, világos üzeneteket kell megfogalmazni, és ezeket el kell juttatni az emberekhez. Ez a vezető lehetne egy Tétényi Éva, például. De van sok más lehetőség is. Egy külső, pártoktól független, látszólagos vagy valós mocskokkal nem kikezdhető személy. Egy ilyenből talán kinézi az ország, hogy kiállna az érdekeikért, és hajlandó lenne harcolni értük. Bajnai meg Mesterházy segíthetnék a munkáját abban, amihez értenek – vezethetnék a gazdaságot, a belügyeket, stb.

Ahhoz, hogy hazánk visszaforduljon a balkáni útról, és újra arccal Európa felé forduljon, ahhoz jónéhány fájdalmas évnek kell jonnie, amire a magyar társadalom egyáltalán nem vevő. Esetleg egy teljes nemzeti összefogás, becsületes kommunikáció meggyőzhetné, hogy érdemes vállalni pár év áldozatot, amikor is lesz fény az alagút végén, – és az nem a szolnoki gyors. A mostani ráérős, lagymatag – mondhatni bürokratikus, lelketlen hozzáállás csak bőszíti a kedélyeket. Nem tud valaki belerúgni ezekbe, hogy ébredjenek? Nincs valaki otthon, aki Churchill elszántságával tudna a győzelemért harcba szállni: „Győzelem minden áron, győzelem minden terror ellenében, győzelem, bármilyen nehéz és hosszú is legyen az út, mivel győzelem nélkül nincs túlélés”.

Pedig ma otthon pontosan erről van szó. Túlélésről. Demokrácia nélkül nincs prosperitás, szabadság nélkül nincs kenyér. Es mivel mindnyájan tudjuk, hogy egy ilyen összefogás teljesen reménytelen, így a következményekkel, – melyeket fentebb is vázoltam – máris tisztában lehetünk.

A jövő, amely ma a miénk, egész más, mint az a jövő, ami holnap lesz a miénk.

Frank Tibor

A szerző kanadai magyar közgazdász. A fenti cikk rövidített változata 2013. szeptember 21-én jelent meg a Népszabadságban.

***

Frank Tiborról

Született 1955-ben Miskolcon. 6 diplomája van. Dr. Oec. (közgazdaság doktora) cimet 1986-ban Budapesten szerzett kitüntetéssel, emellett matematika, tudomány, történelem, és business (külkereskedelem valamint turizmus) diplomái vannak.

7 évig felsőoktatásban tanitott Budapesten, idegenvezető volt, megalapitotta a Kádár-rendszer első magán utazási irodáját, valamint a rendszer egyetlen magán-iskoláját.

1986 –ban kalandos körülmények között disszidált családjával, és egy évi németországi menekültélet után Kanadába vándorolt be 1987–ben. Itt pizzafutárként kezdte, majd – ahogy 1997-ben megjelent életrajza, (Csontos Janos: Egy Vilagpolgar Vallomasai), mondja, villámsebességű kanadai karriert futott be.

Ide érkezése után másfél évvel már a hamiltoni Effort Trust General Manager-e, majd a torontoi Stamm Economic Research elnök-helyettese. 1991-ben Art Eggleton torontói polgármester nemzetközi tanácsadója, es vele alapitja meg a Kanadai Urbanisztikai Intézet Nemzetközi Program Irodáját, amely nehány év alatt nemzetközileg elismert, világszerte irodákkal rendelkező céggé vélt vezetése alatt.

Dr. Frank ezután 15 évig mint a Kanadai Urbanisztikai Intézet vezérigazgatója több mint 100 országban dolgozott gazdasági segélyprogamok implementációján. A Világbank , az ENSZ es az OECD altal felállitott testület, “Kezdeményezés a Pénzügyi Decentralizációért”, kanadai kepviselője, majd szinten Kanadát képviselte az isztambuli Habitat Ensz konferencian, valamint az ENSZ Szakmai Tanácsadó Testületében, amely a világ követendő projecteit dijazta (Technical Advisory Committee for Best Practices). 1998-ban a “Nemzetkozi Ki-Kicsoda a Szakmaban” tiszteletbeli taggá választotta. 5 evig volt vezetőségi-tagja a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamarának. Megnyito beszédét tartott tobbek kozott az ENSZ Fenntarthato Fejlődesi Világ Fóruman (Johannesburg, 2002), valamint a Világbank Infrastrukturális Fejlesztési konferenciáján St. Petersburgban 1999-ben. Több száz publikáció, kézikönyvek, oktatási anyagok, és több mint 50 országban tartott konferencia-előadások jelzik nevét.

A világ minden részén kitüntetések sokaságát kapta munkásságáért. Pl. tiszteletbeli állampolgár a Fülöp-szigeteken, Havana város aranykulcsával jutalmazták meg, Szlovákiában megkapta a legmagasabb kormány-kitüntetést a közigazgatási reform végrehajtásában való részvételéért.

Az általa kifejlesztett programok során a rendszerváltástól kezdve egészen az ország EU csatlakozásáig Magyarországra is több milliard forint értékű segélyprogramot vitt, amelyek elsődlegesen az önkormányzatiság fejlesztésére, a demokratikus tervezési módszerek elsajátitására, település-fejlesztésre, valamint a kormány ezeknek az alapelveknek megfelelő vezetésére (es a törvényhozásra) összpontosultak.

Otthon is sok elismerést kapott, igy Göncz Árpád 1999-ben Koztarsasagi Elnöki Aranyéremmel ismerte el a “Kanada és Magyarország kapcsolatának fejlesztésében játszott szerepet”, majd a forradalom 50-ik évfordulóján Sólyom Lászlo Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemérem Tisztikeresztjét adományozta dr. Frank Tibornak a “magyar demokracia fejlesztésében szerzett eredményeiért”. Sok önkormányzati kitüntetést is kapott, peldaul Pesterzsébet csatornázásáért, Tallinn, Vilnius , Riga, Tuzla Canton és más városok fejlesztéséért.

A már emlitett magyar nyelvű életrajzi könyv mellett néhány éve jelent meg angolul is életrajza, Csontos János munkája, a “Flowers in the Backyard”. Tibor 39 éve nős, két gyermekük és két unokájuk van, akik Vancouverben illetve Ausztráliában élnek. Tibor a nyáron költözött át Torontoból Vancouverbe, hogy az unokák közelében lehessen. 

34 hozzászólás

  • Igazán kimerítő elemzés! Gratulálok Frank úrnak, hiszen remekül leírta, hogy a magyar társadalom sajnos nem vállal áldozatot annak érdekében, hogy végre nyugati demokratikus útra kerülhessen vissza ez az átkozott ország!

    Ritka magas színvonal, különösen ha a magyarországi sajtó jelenlegi állapotához hasonlítjuk a szerző írását. Csak azt nem értem, hogy a Népszabi miért nem bírta lehozni teljes egészében a cikket? Ez is megerősíti bennem azt az érzést, hogy a valódi ellenzéki sajtót manapság inkább KMH-nak és Amerikai Népszavának hívják!

  • Nagyon pontos helyzetkép..
    Gratula.

  • Igen pontos elemzes, kirivo a mai ujsagok kozott, ahol mindent leegyszerusitenek, vagy legjobb esetben is resz-erdekek szerint, lesullyedve a giliszta szintjerol latjak. Ez igen jo attekintes,remek osszefoglalo, es elgondolkodtato, mennyire mas is lehetne a vilag… Istenem… Es sajnos igaz a kovetkeztetese is – ez a magyar helyzet tragediaja. Gratulalok, meg akkor is, ha ez a konkluzio igen nem kedvezo a szamunkra. Sose tudtunk osszefogni, se itthon se kulfoldon… Emiatt a jovo aztan egesz mas lesz, mint lehetett volna. (Ha lesz).Koszonom.

  • Sajnos, nincs időm és türelmem végig olvasni.
    Már annyi ilyen volt, hogy szinte sok!

  • Frank, egy kitűnő cikk, újra”

  • Ez egy nagyon szép írás tele helytálló megállapításokkal; a probléma csak az, hogyha ennek az országnak a történelmében soha nem volt demokratikus jogállamiság, meg prosperitás; akkor miért pont most lenne…? Talán a harmadik világ más pusztulásban és halálban vergődő országaiban is csak úgy hirtelen minden képes jóra fordulni – pár kormányzati ciklus alatt – néhány intelligens és jóindulatú egyén elhatározásától? A társadalom nagy része meg nem kiábrándult – legfeljebb csak az az értelmiség, amely naiv módon elhitte az elmúlt huszon egynéhány évben, hogy a történelmi hagyományok ellenében fel tud ez az ország zárkózni a fejlett szabad világhoz – hanem fogalma sincs mi fán terem a szabadság és a demokrácia, sőt általában véve az emberség; egész egyszerűen nem arra szocializálták. Itt ezekhez az értékekhez csak az általános társadalmi viselkedésnormák ellenében lehet ragaszkodni. Egy primitív, erőszakos afganisztáni, vagy észak-koreai szellemi szinttől nem lehet Ny.-Európa, meg É.-Amerika színvonalát várni. Lecsúszást az előbbiek gazdasági szintjére viszont annál inkább… Egyébként a Nyugat ( EU/USA/Kanada stb. ) miért tesz úgy a magyar álellenzékhez hasonlóan, mintha Magyarországon demokrácia lenne…? Csak nem azért mert érdekeik szerint simán tudnak jóban lenni a legválogatottabb elnyomó, embernyomorító rezsimekkel…? Persze nyilván elsősorban nem az ő érdekük, hogy a jó magyarok ne csinálják ki saját magukat.

  • Tisztelt Walla!
    AZ USA és Canada nem tesz úgy, mintha Magyarországon demokrácia lenne, hanem konstatálja, hogy a kormányváltás előtt meglevő demokrácia szintje egyre alacsonyabbra csökken és a fékek és ellensúlyok nem működnek, diktatúra van kialakulóban. Azt viszont a magyar embereknek is el kell ismerniük, hogy 2010-ben erre kormányra szavaztak és azóta sem tettek semmit, az elégedettek és a semmittevők együtt a többség. Minden nemzetnek olyan kormánya van, amire képes.
    Tehát: Talpra Magyar……

  • Egy ujbol megjelenö propagandista !
    Miért van vàlsàg -föleg-EUROPÀBAN? Mert a BANKOK vàlsàgba kerültek,
    elspekulàltàk magukat.
    Hol van a legmélyebb vàlsàg? Ahol a kormànyok elspekulàltàk magukat,
    eladositottàk az orszàgukat,”Nem kormànyoztunk,elkurtuk nemis kicsit,hazudoztunk…..” 2002-ben volt pénz,”szakértösködés utàn”
    2008-ban IMF VÉSZKÖLCSÖN,2004-töl TULDEFICIT ELJÀRÀS ellenünk,mert csak mi nem tudtuk sohasem a kötelezö 3 %-ot betartani,hanem 6-7 %-
    ot „teljesitettünk/kivéve 2006-ot,amikor a MALÉV NYERESÉGES részeit is
    elidegenitve 9,4 %.Még jött a 2009-es év minusz 6,8 % gazdasàgi vissza
    esés-Bajnai-Oszko stb.az IMF FRISS PÉNZÉVEL,baràti tanàcsaival és utasitàsaival.
    Ezért kerültünk az EU orszàgaival együtt nehézségbe /recesszioba/ :Görögorszàg,Cyprus,Portugàlia,Irorszàg,
    Spanyolorszàg,Olaszorszàg,Szlovénia.
    Mert az adossàgot idöre vissza kellett fizetni/kevés PÉNZ jutott
    mindenhovà/.Ez magàval vonta a keresletek csökkenését az eladosodott orszàgokban,igy a még fejlödök szàmàra is kisebb lett a felvevö PIAC,csökkenö eladàsi lehetöség,kevés uj munkahely.
    Ugye a propagandistàk nem igy làtjàk? Igaz,gyenge ügyet,
    leszerepelt régi-uj SZÀJHÖSÖKET nehéz sikeresen eredményeseknek
    beàllitani,eredménytelenségüket eredménnyé feltupirozni.

  • Tisztelt gybognarjr,
    de erélyesebb hangnemben is az Orbán-kormány tudomására hozhatnák – és elsősorban az EU amely klubnak a tagjai vagyunk – hogy a demokráciák klubjában nincs helye ilyen országnak. Például 13 évvel ezelőtt Ausztria sokkal erélyesebb – természetesen jogos – bírálatot és szankciókat kapott Jörg Haider szélsőjobboldali pártjának kormánykoalícióba kerülése miatt. Pedig ott közelébe nem jutottak annak amit Orbán tett. Ez hosszútávon az EU-ra is szégyen, hogy nem képes érvényt szerezni saját elveinek házon belül. Persze végső soron minden a Magyarorsz.-on élőkön múlik.

  • Walla! Kedves Walla,
    Szerintem egy nemzet akkor kaphat segítséget külföldről, és akkor is jobb, ha csak morális támogatást, technológiai, vagy anyagi segítséget, ha a társadalom nagyobbik része nem csak kéri, de aktívan tesz is érte, hogy a helyzetén változtasson, de azt egy diktatúra, vagy egyéb rendszer erővel megakadályozza, úgy, hogy az veszélyeztetné a környező országokat is.

  • Kedves Tibor!

    idézek belőle:

    „…Hozzászólások

    kiss lászló üzente 2 éve

    Nincs a Földnek olyan zuga, ahol magyar ne volna!

    Nincs a Földnek olyan zuga, ahol magyar ne volna.
    Magyar jelenti a békés emberek gyülekezetét.
    ezért vehették el országának majdnem egészét.

    A mohó kapzsi harácsoló összevesz a koncon,
    mely végzete lesz az utolsó napon.
    Minden jel mutatja, az ostoba még is gyorsítja.

    Ezen a Földön csak egy Isten van, hiába sokszorosítottad.
    Napból jön az éltető ereje, új napból mindenkire.
    Melyet hited és tudásod alapoz meg.

    A Dalai Láma is tudja, mondja titokzatos mosollyal.
    A Kárpát-medencéből fog felszállni, közli Pio atya.
    Az ősi szellemtudás, fog rövidesen győzni.

    Az egész Földet átfogva ez a szellem járja be hitelesen.
    A jaj szavak elhalkulnak és Istenhez vissza JUTNAK /térnek jav . 2013.09.22-én. Jutnak – ra/.
    Az egy Istenhez Jézus Krisztus tanítását gyakorolva.

    A hívő nem hívő a sok-sok más istenhívő egy nyelvben,
    az egész Földön dicsőítve, a bűnösök könyörögve,
    a nem bűnösök alázattal és szerénységgel.

    Hit Remény Szeretet ez a három vezéreljen bennetek.
    Ha ezt a hármat birtokolod, nem kell félned, mert a tudás veled van.
    Ez a hármasság tartott fenn eddig is bennetek.

    Ne veszítsd el hited, mert nem lesz reményed,
    ha nincs reményed, nincs szereteted.
    Szereteted sincs akkor tudatlan vagy és menthetetlen.

    Ekkor válsz gyűlölködő, mindenkit kihasználó gonosszá,
    Gonosz leszel, és birodalmában tanyát VERSZ /nyersz – jav. 2013.09.22-ém versz – re/.
    Ha már ott tanyát ütöttél, ölni és pusztítani rendeltetsz.

    Ha engeded a gonosz sátán hatalmát feletted,
    Olyanná válsz lelketlen lelkiismeretlen.
    Elpusztulsz, mert hiteted, és lelkedet elveszíted.

    Ezért minden nap mond el imádban, Uram szabadíts meg,
    a gonosz gondolatoktól, mert csak téged kívánlak szolgálni,
    HŰSÉGGEL és teljes oda adással, békességben és harmóniában.

    Kérlek Uram, hogy segíts akaratom megerősítésében, hogy mással
    olyat ne tegyek, amit magammal sem tennék, kérlek, hogy a szétszórt
    MAGYARSÁGOT fogd össze, és felemelkedés felismerésében ÉBRESZD!

    Ha felébreszted népem, hitét – reményét – szeretetét adja néked.
    Újból új nap alatt a csodálatos fény alatt hirdetni fogja hatalmadat.
    Ami meg van neki, csak elaltatták, illetve altatni akarják.

    Néz le ránk, látod megint több százezren jöttünk össze, mert bízunk benned.
    Itt Erdélyben e szent helyen, fohászunk hozzád száll, segíts
    Segíts, oh én Istenem.

    kelt. Bázakerettye, 2010. május, 21-én.

    id. Kiss László…”
    YYYTTT

    TE ELMENTÉL ÉN ITTHON MARADTAM – AZ ÍRÁSOM CSAK NEKED – DE NAGYON HOSSZÚ – KÉRLEK ADJ TIBOR EGY E-MAILT ÉS ELKÜLDÖM NEKED – A FENTI VERS FORMÁM – ELŐLEG BELŐLE!

    becsülettel – tisztességgel a tisztességeseknek e szerrel a tettel:
    id. Kiss László

  • Csak a külföldön élők látják tisztán a helyzetet? Hazalátogatva elkeseredve tapasztalom, hogy esetlen reménnyel viszonyulnak a már elcsalt választásokban bízva ittragadt mieink. Talán csak túlélésük záloga ez a narancsos diktatúrát dönteni hívő gyilkos önhipnózis? Óriási a baj, mert elvakultan vallják, hogy a választások majd….
    Nem mernek szembenézni a valósággal, hogy Cipollánkat nem lehet legyőzni a demokratikus europaiság játékszabályainak fenttartásával, mert az ellen más dimenziókból támad, amelyeket az ellenzéki oldal erkölcsisége nem engedi alkalmazni.
    Igaz ugyan, hogy demokratikus választások során szerezte meg a rezsim hatalmát (amint számtalan diktátor is), de legitimitásukat azután az első megnyilvánulásukban el is taszították maguktól, amelyet csak nyomatékosított az Alkotmány eltörlésének szándéka, illetve a választási rendszerünk csúfos megváltoztatása. Mindezek mellett a demokrácia szétverésével a legfőbb köztörvényes bűncselekményt is elkövették, a hatalom kizárólagos bitorlására való törekvésüket, a hatalom monopolizálását, a gyakorlatilag leválthatatlanságukért való erőfeszítéseikkel.
    Ha kellően megengedőek vagyunk, akkor még fogaink közt kipréselhetjük azt, a demokratikusnak és európainak nem mondható körülmények között létrehozott választási törvényre, miszerint annak ellenére, hogy ellenzék nélkül alakították ki, és a legmagasabb rendű törvényhozó – a népszavazás nélkül fogadták el, de tekintsük legitimnek. (És erősen vélhetőleg a többség akaratával szemben.)
    Ezzel szemben az már semmiképp sem elfogadható egy európai demokráciában, hogy a hatalom a fenti körülmények között azt már a közvetlenül utána lévő választásokon alkalmazza is. Ez a fejlett demokráciákban minden írott és íratlan joggal, törvénnyel, iránymutatással, jogalkotói szándékkal és erkölccsel ellentétes, ezért nem is elfogadható, hanem illegitim. Esetleges eredménye az ellenzéke számára nem kötelező érvényű!
    Tehát a rezsim választási-törvény diktatórikus, az állampolgárokkal és az ellenzékkel nem egyeztetett módosított formáját ha el is fogadjuk, akkor is a bevezetése csak az esedékes választások utáni normális időpontban megtartott legközelebbi alkalommal (2018-ban) lehet csak legitim, jogszerű, azt megelőzően az eddigi választási jogszabály alapján kell eljárni!
    Ezt a demokratikus ellenzéknek egységesen kell képviselnie az ország és az EU előtt, hogy közösen nyomást gyakorolva ezt kikényszerítve történjen meg a választás 2014-ben az eddigi választási-törvény alapján!
    A politikus aspiránsokat pedig el kell felejteni, mert a diktatúra tettei okán válságba beleragadt országunknak szakértői kormányra van szüksége! Nem csak ennek hitelességét alátámasztandó, hanem azért is, mert a semlegesek, bizonytalanok egy pártok felett álló szakértőre adnák le leginkább a szavazatukat.

  • Noszticzius Judit

    Isten tudja,hogy 2014-ben gyozni fog a BALOLDALI ÖSSZEFOGÁS ! 🙂 🙂

  • Az a baj, hogy az ilyen Frank Tiborok elmennek ebből az országból, az ilyen görények, mint ov meg itt maradnak.
    Pedig fordítva kellene, hogy legyen.
    ov és tettestársai külföldön 5 nap alatt halnának éhen, ott, ahol nem eszik meg a hazugságokat, ahol nem vevők a pökhendi bunkóságra.
    Max. valahol Észak-Koreában tudnának ezek beilleszkedni, európai, liberális demokráciákban – mint a tények is igazolják – NEM!

  • Kedves Tibor!Egyetértek hogy az ellenzék bénézása,a posztok leosztása miatt nehéz lesz a váltás.Az MSZP nem meri mind a mai napig felvállalni az Öszöd igazságát,igy vele a Gyurcsány pártját a DK sem.Amennyiben nem fognak össze minden demokratíkus ellenzékkel igy megosztók lesznek és az Orbán rezsim szekerét fogják tolni!Ugy láttom hogy a pénz,a sorrend nekik előbbre való, mint a szegény emberek,ország sorsa!

  • herderi jóslat??? Smafu…
    Van nekünk Orbánunk.. Gyorsabb is, hatékonyabb is.

  • Tudjátok ti is mi a legnagyobb baj. Annak az országnak nem kellett se egy Széchenyi se egy Kossuth és hagy ne soroljom. Oda csak az olyan vadbarom kell aki tud urambátyámozni és magaalá tudja gyürni az egész országot. Ellenzék? Na ne már? Mennyivel jobbak azok? Ugyan ugy lopnak csalnak csak másképpen. Pontosan azért üldözik el az ilyen frank féle embereket nehogy véletlen TÉNYLEGES ellenzék jöjjön létre. Nézzétek végig egyszer a Nobeldijasok listáját. Kicsi országgá váltunk és még is mennyi Nobel dijast adtunk a világnak. És tessék mondani mennyin is maradt ottan? Mennyiből tudott kapacitálni az kicsi ország a feltalálóiból tudósaiból? Egy Szengyörgyi elment Szilárd Leo elment Bíró elment Naumann ugyszint. Maradt valaki ott olyan aki értelmes ember és tudományos fokazataí révén lett sikeres? Egy rohadt darab sem. Kitehetnék az országhatárra a táblát: minél hülyébb vagy annál magasabb pozícíót kaphatsz. Ki is Orbán Viktor és a gárdája? Egy félbehagyott tanulni nem akaró bides bunkó társulat. Egy hülye zsidó Soros György fizette volna sőt fizette is az egyetemüket. Befejezték? Orbának nincs meg a diplomája. Ádernek ugyszint. Kövér és társai jó ha asaját nevüket alá tudják kanyarítani. Ezek vezetik azt az országot amelynek több Nebeldijasa van mint fél Európának? És türik mert hátha leesik valami ha szépen és nem érdes nyelvvel nyalogatunk nekik és világba dícsőitjük őket hogy ennyire megszopatták az országot. Akkor kezi csókolom miért tetszenek csodálkozni hogy az ilyen kaliberű emberek menekülnek onnan. A hülyék országa sajnos Magyarország. Ahogy már többször is irtam: minden lehetséges ott diktatúra főleg amihez a sok bugyuta tapsikol és mindenki ellenség aki nem örül annak hogy naponta szopatja egy pár felkapaszkodott nyikhaj.

  • Avi ben Giora
    2013 szeptember 22
    11:27 de.
    Nem értünk egyet!
    Felsorolt egy néhány Nobel díjast akik elmentek. MIÉRT mentek el? Mert tudásuk, szakmájuk a nyugati világban érvényesült. Miért ott? jó kérdés.
    Márai Sándor írónk, mikor publikálta útolsó összegyűjtött könyvét a „Garrenek műve” címmel,ami 5 regényét fogta egyben, akkoriban telefonon beszélgettem vele.
    Mondom neki, úram le kell fordítatni angol nyelvre, CSAK így tud érvényesülni a nagy műve. Már öreg volt s azt mondta, én már nem fordítok semmit…….!
    A helyzet az, hogy csak az érvényesül, kerül Nobel Díjra, vagy elismerésre, aki a nyugatnak ADJA EL magát.
    Ez a valóság.
    Ne a magyarokat okolja bárki ezért. Nagyszerű túdósaink, zsidó vagy nem zsidó, ha nem megy nyugatra, nem érvényesül a világban.
    Nehéz ezt megérteni?
    KIKÉREM A MAGYAROK NEVÉBEN, hogy a hülyék országa! Menjen mindenki aki akar.
    Ha az úgy nevezett ” intelligenciájuk” ezt látja csak.

  • Göllner András

    Nagyszerű elemzés….köszönet a KMH-nak, hogy ellentétben a magyarországi sajtóval a cikket teljes egészében közölte. A Figyelő érthetetlen hozzászóllásával nem szeretnék hosszan foglalkozni…A Nobel díjjal mi is a baj ? Az hogy olyanok kapják akik nyugati értékeket képviselnek ????? Jól hallottam ????? Ez baj ????? Valóban, Micsurinnak nem sikerült, és Wass Albert vagy Nyírőnek sem, és nem terem magyar narancs, csak a FIDESZ fejében. Köszönjük szépen, Nyugat !!!! Bár csak erőteljesebben érvényesülne a nyugati, racionális hang Magyarország határain belül, és nem mindíg a látszatkeltésre, az illúziókeltésre, a bűnbakkeresésre hangolná magát ez a szerencsétlen, balsors verte nép.

  • Avi!
    Mit irt Frank? Probàlta objektivan a gazdasàgi helyzetet elemezni?
    Csak egyoldalu következtetésekkel, a propagandistàk közé szerzödött.
    Ennek az orszàgnak SZÉCHENYI kellene,de a nemzetközi BANK szektornak és a Multiknak, a régi-uj kiszolgàloik Gyurcsàny,Bajnai,a többiekkel:
    Mesterhàzy,Kerekes,dr.Vadai,Jozsa stb.

  • OLyan párt vagy mozgalom kéne amely ugy gondolkodik mint a nép:fenébe mindenkivel!Az egész jobb vagy baloldal cask a külföldi kizsákmányolók bábja.Olyan kéne mely végre NEM AKARNA SZEMLÉLETET VÁLTOZTATNI,messianisztikus küldetéstudattal valamire rátukmálni hanem KISZOLGÁLNI aí nép igényeit,igen, populistán,
    alázattal.
    Figyelembe véve nyelvünkhöz hasonlo egyedi és speciális mentalitásunkat nem ejrpázik/ez bejön/ de nem is különcködik/Jobbik/ hanem mindent átvesz ami jo de ZET ELÖSZÖR MAGYARRÁ TESZI,hogy fogyaszthato legyen!
    Orbán ebböl már valamit kapizsgál,a Danko Rádio oyan rétegeket is elér melyeket más nem,dec.15 töl pedig jön a RETRO TV M3 néven,sokmillio Kádár nyugdijas érzelmi hozzácsatolása….
    Lejárt lemez a „demokrácia” Köztársaság” védelmében tett sirások,nincs és nem is volt a népünknek ilyen igénye,de annál több igazságosságra,életre,hitre…
    Elöb utobb kiforrja magát egy olyan párt?eklézsia? mozgalom? amely ugy magyar,hogy közben klasszikus baloldali értékek romjait is viszi,és ugy népvédö,hogy közben élénket védi a haza függtelenségét,mindnféle külhoni joakaroktol,megmondóktól,higgadt tanácsadokotol.
    Vagy ugy mint most a kormány teszi/ezért la a kalappal/ vagy ugy mint Hunyadi János anno…

  • Göllner, nem hallani kell a beírásokat, hanem olvasni. T.i. senki sem állitotta, hogy baj. Csak megmagyaráztam, MIÉRT mennek ki a tehetséges emberek Magyarországról.

  • Kedves Frank Tibor!

    Teljesen igazad van.
    Gyere haza, és állj te egy ilyen összefogás élére. Sajnos Magyarországon nincs olyan felelős ellenzéki vezető, aki hiteles lenne.

  • Szevasztok!
    Kedves e-migrans és mindenki!

    Áhítozol a szakértő kormány után, amiben lenne minden nemzetség fia lánya, ugyebár mert szakért- szak-érteni tud – na kérem ezért történhetett meg a világ történelem egyedüli esete – Magyarországnak juttatott őshazájának bölcsőjének szétdarabolása az idegenek között – – ami rossz – a jó, ha a magyarnak magyar kormánya van – a németnek német az angolnak angol az orosznak orosz és stb 139 nemzet állam – mert nagyon régen és most nem ezer se tízezer – ha nem millió évekről beszélek – történt az, hogy ez a felfogás veszített – amiről nincs képünk az elképzelni sem tudjuk – és ami a legszörnyűbb nem is látjuk – még akkor sem ha az orrunk előtt van – Ez igaz? Igen valóság – kísérletek bizonyítják! Ma még kísérleti nyulak vagyunk de holnap már nem – ha érted – amit írok! Persze, hogy érted írom – de ugyanakkor mindenkiért!
    Kedves Emigráns = /távolba-szakadt vagy elment – hazánk fia – lánya/ érted IS!
    2013 szeptember 21
    11:58 du. írta szakértő kormány – ugyan kérem…. már túlvágyunk rajta . és értjük….

    becsülettel – tisztességgel a tisztességeseknek e szerrel a tettel:
    id. Kiss László
    spari…
    ui: Tibor az e-mail címen elérhető vagyok: [email protected]

  • Lélfai Szilárd

    „Károlyi Gyula

    Kedves Frank Tibor!

    Teljesen igazad van.
    Gyere haza, és állj te egy ilyen összefogás élére. Sajnos Magyarországon nincs olyan felelős ellenzéki vezető, aki hiteles lenne.”

    Én tovább megyek!

    A KMH összes külföldön, vagy bárhol élő, politikai – gazdasági – stb. zsenije jöjjön haza, és mutassák meg milyen az igazi magyar virtus! A fröcsögés, orbánozás helyett szervezzenek egy olyan pártot, szövetséget vagy bármit, amire szavazni tud a nép és vezessenek el minket a Kánaánba! Dumálni minenki, tud, cselekedni pedig senki sem akar!

  • Lélfali Szilárd: Szálljon önmagába, mélyen, gyorsan és gondolkozzon el, mit is szeretne igazán és mik a tervei Magyarország jövőjét illetően, mik a hibák, miként lehet kijavítani, mindazt amit teljesen saját erőből tud elvégezni a magyar társadalom, azaz a magyar nép, amire a jelenlegi kormány, vagy az ellenzék, ha hatalomra kerül meg tud valósítani. Ezt ugyanis sehol nem olvasom senkitől, pedig csak ez az egy lehetőség létezik. Gondolom nem akarja senki visszahívni a Nagy Testvért, még a Keletre Nyitás ellenére sem. Még, ha rimánkodnának is, Németország nem vállalná, az EU, a NATO és az ENSZ sem, nem az ő dolguk. Magyarországnak természetesen meg kell oldani a rengeteg problémákat, a saját erejéből, saját maga.
    =============
    Márcsak azért is, mert minden tanácson és kritikán csak megsértődnek. Ez számunkra kissé idegen, hiszen az USA és Canada is szívesen befogad, vagy alkalmaz bárkit, akiknek tudása, ötletei, képessége magas színvonalú, egyetemeink, kutató intézeteink, a szakmák tele vannak emberekkel, a Világ minden tájáról, együtt dolgoznak, Kínaiak, Indiaiak, Európaiak, Afrikaiak, Dél-Amerikaiak, a közös siker eléréséért. Minket nem érdekel honnan jön a jogos kritika, tanács, ha segít, ha érdekeink úgy szolgálják, felhasználjuk azokat. Ez a haladás, a siker és a jó eredmény egyik kulcsa.
    =============
    Ugyanakkor, minden tőlünk jövő tanácsra és kritikára a magyar emberektől, ezt olvasom.
    1. Aki külföldön él (határokon kívüli) az ne ossza az eszét a határon belülieknek, akik ott élve jobban ismerik mi a valóság és a helyzet, jobban tudják azt is, hogy mit és hogyan kell csinálni.
    2. Onnan messziről nem tudja mi van itt, nem érthet meg semmit.
    3. Ne mondjon nekünk semmit aki elment, hogy jobb élete legyen, mi itthon maradtunk, ehhez nekünk van csak jogunk.
    Olvasom, hogy a közvélemény kutatások szerint a határon kívüli szavazók ellen van a nagy többség Magyarországon. Azt is olvasom gyakran, hogy miért nem szavazunk mi is, shogy egítsük az ellenzéket a Fidesz ellen? Tehát csak akkor ne szavazzak, ha nem úgy szavazok ahogy azt elvárnák, de nem vennék rossz néven, ha úgy szavaznák, mint ők. Ugyanez szól a véleményekre is. Nem a tartalom a fontos, hanem az, hogy megegyezik az olvasóéval, vagy sem. UGYANÍGY MŰKÖDNEK A KORMÁNYOK IS, NEM AZ ORSZÁG ÉRDEKE FONTOS, HANEM A SAJÁT ÉRDEKEIK, IDEOLÓGIÁJUK, MÉG AKKOR IS, HA TÖNKRETESZIK VELE AZ ORSZÁGOT! NINCS IS VITA, NINCS ELLENZÉK, VAN AZONBAN ELLENSÉG! Ez a fajta gondolkodás nem ritka a polgárok körében sem, a kormány is közülük került ki, nem a Marsról jött.
    =============
    Idézek és csak egy téma hozzászólásaiból;
    „tedd már meg a kedvemért, hogy az amerikai közéletben merülsz el ily nagyon! Ha már ott minden olyan csodás, akkor talán azzal kéne foglalkoznod! Tudod, én úgy tanultam, hogy az rendeli a nótát, aki a zenészt fizeti! Márpedig itt mi fizetünk! Tehát ha nem tetszik a nóta, tessék ide költözni, fizetni a muzsika árát, és lehet nótát rendelni…kurvára elegem van, hogy kintről osztjátok nekünk az észt! Foglalkozz a saját közéletetekkel! Köszönöm…

    „Ha már finoman körülírva nem értetted, hát leírtam egyenesen! Mit gondolsz, ki a f@sz vagy te, hogy szomorú apa a hülye gyerekével stílusban mersz itt velünk beszélni?”

    „Kedves Gyula, érthetőbben már nem tudom leírni, hogy hová is menj….”
    —-
    „Na basszus, már csak ez hiányzott….Gery Tibi, Made in USA..”

    Ezek után, úgy gondolom, legjobb lenne valóban tejesíteni sokak kérését és teljesen leírni Magyarországot az érdeklődési köréről mindenkinek. Elvégre sem tanácsot, sem kritikát nem kérnek, nem fogadnak el, nem fogadnak meg, helyette az mondják, hogy a világ legjobb és legsikeresebb emberei, mindezt maguk érték el nemhogy segítség nélkül, de annak ellenére. Magyarország Jobban Teljesít!
    Az viszont tény, hogy ma nincs elnyomó hatalom, nincs ellenség, de van szabadságharc. Kár, hogy ez is olyan, mint a magyar törvények, „UTÓLAGOSAN IS ÉRVÉNYES”! Sajnos nem vonatkozik a közelmúltban ott állomásozó elnyomó hatalomra, ami már majd negyed évszázada kivonult és az előtte levőkre sincs semmi hatással. Pedig hej, milyen jó lenne a Tatárjárást, a Mohácsi vészt a Második Világháború veszteségét is megfordítani, UTÓLAGOSAN! Csakhogy akkor nem lenni kire kenni a sok elkövetett hibát, mint ahogy most is az EU-ra és a hanyatló Nyugatra keni a Stadionos viktor, de minden nem létező sikert magának tulajdonít.
    No, de egyszer majd a Stadionos viktor fölött is győzedelmeskedik a magyar nép, saját erejéből, külföldi segítség nélkül és reméljük nem UTÓLAGOSAN! Mi pedig nézzük tovább mire lesznek képesek a magyar emberek önmagukra utalva, őshazájukban. Minden nemzetnek olyan kormánya van, amire képes!

  • gybognarjr – alázattal és szerénységgel kérlek – nem vitatom amit leírtál, ha nem kérek, és tájékoztatlak, hogy a prókátorok beírását olvasd el – de ne azonosítsd a sok belső Magyarországban élőkkel – nekünk őszinteség kell – ha azt mondja az usa jön segíteni akkor jöjjön, de ne úgy mint 56-ban – bizodalmunk elfogyott – az ilyenek – ben – IRÁNT – nekünk tudtok segíteni ha a megfelelő helyre ér – mivel?

    pénzel és paripával – küldjétek – gyűjtsetek – és juttassátok el ahhoz aki nem bátor – ha nem merész – ÚJBÓL LEÍROM NAGYBETŰVEL:

    M E R —-É S Z !
    Mert ezeket erővel NEM lehet legyőzni, mert olyan pénzmennyiséggel és paripával rendelkeznek ami:

    K É P T E L E N S É G..

    AnnAk tűnik – de nem igaz – mert

    É S S Z E L LEGYŐZHETŐ A GONOSZ!

    id. Kiss László -küldi a tisztességeseknek AKARAT KELL

    csak ezen műlik – 20-án elkezdjük a kár a ban ellen…

  • Kedves Mr. Kiss László id.
    Csak ismertető, bár biztosan tudja már nagy részét.
    Az USA nem avatkozik bele érdemlegesen az EU tagállamok, az EU zónába és érdekkörébe tartozó államok belpolitikájába, csak néha a margóra ír egy-két megjegyzést. Diplomáciailag is csak közvetve, a háttérből van némi aktivitás. Magyarország 2001 óta, inkább a titkos szolgálat figyelmét keltette fel, a jelenlegi kormány Keletre Nyitása mögött sok próbálkozás van a terrorista országokkal felvenni szoros kapcsolatot. A Stadionos viktor és a Jobbik próbálkozásai könnyen az ellenségek kategóriájába sorolhatja Magyarországot. Hamarosan meglátjuk talán, hogy milyen szerepet játszik ebben és az embargó megszegésben, illegális csempészésben, pénzmosásban, korrupcióban, a Sólyom repülőtársaság, aminek nem kis szerepet szánt a kormány. Ezért határolódott el a Stadionos viktor tőlük, ami nekem 100%-ban bizonyítja, hogy a szélsőjobb szárny és a Stadionos viktor nyakig benne vannak a titkos üzérkedéseikben amit állami megbízásra végeznek. A Stadionos viktor a Hezbollah baráti listájára szeretne kerülni, a zavarosban sok száz millió ($) készpénzes titkos akciót lehet megszervezni, a Stadionos viktor által államosított bankokon keresztül is. Vajon miért járt a Stadionos viktor Libanonban? Milyen útlevéllel és vizummal lehet túristáskodni Szíriában, ex-rendőröknek, akik túszok lesznek, megszabadulnak, de semmiről sem tudnak? Hallom Damaszkusz gyönyörű Tavasszal, különösen amikor a égő épületek füstjét elfújja a szél egy darabig. Hamarosan lehet oda is utazni a Sólyom ócska, de újjá festett és új ülésekkel ellátott repülőgépein, amíg a poggyásztérben ki tudja mit szállítanak oda-vissza.
    Az USA cégek részéről nincs én nem lesz számottevő üzleti kapcsolat Magyarországgal. A jelenlegi kormánnyal nem lesz állami szintű találkozó. A Stadionos Viktor és még néhány seggnyalója itt „persona non grata”, úgy jöhetnek ide csak mint turisták.
    =========
    1956 és 2014 nem kerülhetnek párhuzamba, a naivitás mértéke ma jóval alacsonyabb még a magyar emberek többségében is. A mi külpolitikánkban Magyarországnak nincs szerepe.
    1956 eseményeinek kiértékelése ugyan változott az évek során, de még ma sincs csak a tényeken alapuló és elfogulatlanul dokumentált korszakok közt, mint szinte semmi más. Magyarországon a történelmet csak ceruzával lehetne írni, hatalmas radírt kellene adni minden könyv mellé, mert szinte mindent elferdítenek, félremagyaráznak, hazugságokkal telítenek a soron következő kormányok.
    ========
    Ha ésszel legyőzhető lenne a gonosz, akkor nagy bajban vagyunk. Ugyanis a terroristák a legokosabbak és a politikusok a legbutábbak, náluk is butább az általuk félrevezetett néptömeg, amelyik hitből és hittel követi vagy a terroristákat, vagy a politikusokat, de soha nem a józan észt.
    ========
    2014 nem sok változást fog hozni Magyarországon, diktátorokat NEM szavazatokkal döntenek meg.

  • Tisztelt gybognarjr!

    Kedves ismeretlen – szeretettel megköszönöm a számomra értékes hozzá szólását – bizony tudjuk és látom ön is tudja – tehát ha eleve elutasít, akkor kihez forduljon szövetségesért a magyar – ok – Már túl vagyok azon, hogy az izmusoknak higgyek – higgyünk – és velem együtt már sokan, így vannak e kérdéssel – tehát előre látjuk, hogy a következő választás csalás – mint mindig eddig. Írja, hogy a diktátorokat ésszel nem lehet legyőzni, szerintem igen – hisz van rá példa a világ történelemben rá!

    Azt is tudom, hogy elkerülhetetlen az erőszak – hisz a jelenben is az megy – sok ártatlan áldozattal – én személy szerint katonája vagyok a Jézusi útmutatásnak – különösen nagy hangsúlyt adva a mai napnak – ami Mihály napja – szeptember 29-e! és vas-ár-nap – van! ANNAK AKI EGYIK KEZÉBEN A MÉRLEGET TARTJA A MÁSIKBAN A KÉTÉLŰ KARDOD ÉS ITT MÁR NINCS KEGYELEM – ITT ÍTÉLET VAN!

    Elutasít – így keresem tovább – írom az ÉLETEM I. részében – idézem magam: ” ,…még az ördöggel is cimborálnék ha hazám visszakaphatnám…” természetesen ésszel és fortéllyal – kicsikarva a segítségét is tőle…

    maradok tisztelettel és szeretettel a jézusi útmutatás szerint – ami nem zárja ki az ostorral való kiűzés lehetőségét sem..
    tisztelettel:
    id. Kiss László
    ui: fegyver paripa = egymillió magyar katona

  • Kedves id. Kiss László,

    Köszönöm sorait. Én azt írtam, „Ha ésszel legyőzhető lenne a gonosz, akkor nagy bajban vagyunk.” Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetünk sikeresek, hanem azt, hogy bajban vagyunk, nagyon meg kell erőltetni magunkat, hogy győzzünk, mert a többség ellenünk van, vagy buta és hitből politizál, vagy követi vezérét.

    Azt is írtam, hogy; „2014 nem sok változást fog hozni Magyarországon, diktátorokat NEM szavazatokkal döntenek meg.”
    Ezt a véleményemet megtartom és hamarosan láthatjuk majd, hogy jóslatom beválik, vagy sem.
    Azt is fenntartom, hogy én nem tudok felhozni a Világtörténelemből példákat, minimum kettőt (egy erősítheti a szabályt) amikor diktátorokat szavazással, békésen távolítottak el és a győztes(ek) a társadalomban demokratikusabb uralkodási formát, vagy demokráciát vezettek be.

    P.S. Nem a témához tartozik szorosan, de Mesterházy Attila is rezsicsökkentő lett, Bajnai pedig a Fidesszel alkotna koalíciót, ami megerősíti bennem a hitet, hogy 2014 után is, a választások kimenetelétől függetlenül, elmondhatja a kormányra a magyar emberek többsége, hogy „Ezek is ugyanazok.”
    Tisztellettel! GyBJr.

  • Lélfai Szilárd

    gybognarjr
    2013 szeptember 26
    10:45 du.
    Lélfali Szilárd

    Mást kerestem, ezt találtam!

    Idézek és csak egy téma hozzászólásaiból;
    “tedd már meg a kedvemért, hogy az amerikai közéletben merülsz el ily nagyon! Ha már ott minden olyan csodás, akkor talán azzal kéne foglalkoznod! Tudod, én úgy tanultam, hogy az rendeli a nótát, aki a zenészt fizeti! Márpedig itt mi fizetünk! Tehát ha nem tetszik a nóta, tessék ide költözni, fizetni a muzsika árát, és lehet nótát rendelni…kurvára elegem van, hogy kintről osztjátok nekünk az észt! Foglalkozz a saját közéletetekkel! Köszönöm…

    “Ha már finoman körülírva nem értetted, hát leírtam egyenesen! Mit gondolsz, ki a f@sz vagy te, hogy szomorú apa a hülye gyerekével stílusban mersz itt velünk beszélni?”

    “Kedves Gyula, érthetőbben már nem tudom leírni, hogy hová is menj….”

    Nem igenszoktam az ön írásait kritizálni, hozzá sem igen szólok, – értelmetlennek tartom!
    A fent idézett hozzászólások sem tőlem származna, s csak azért válaszolok mert megszólított!
    A többi felvetésére nincs mit mondanom, talán még igazság i lehet bennük.

  • Lélfai Szilárd
    2013 október 21
    2:56 du.

    Kedves Lélfai Szilárd, akárhogy is, de ez telitalálat:)

  • Grat Tibi! Alapos munka sok új, érdekes gondolattal és elemzéssel.
    Amikor már Figyelő is felmentést kér az olvasása alól és Dr Erőss is csak a copy-paste-jeivel operál csak, akkor tudod, hogy fogás nincs rajtad… Már csak az marad, hogy azt a rengeteg iskoládat elloptad az anyaországtól…