Toronto polgármestere bevallotta, hogy kokaint használt

2013 november 5 3:04 du.8 hozzászólás

Hónapokon keresztül a „balliberális médiát” ostorozta Rob Ford, Torontó ultrakonzervatív polgármestere, mert szerinte politikai jellegű lejáratókampányt indítottak ellene. Még ma reggel testvére, Doug Ford – aki torontói önkormányzati képviselő – azonnali lemondásra szólította fel Bill Blair torontói rendőr főkapítányt, mivel szerinte elfogult a polgármesterrel szemben, mert nyilvánosság elé mert állni múlt csütörtökön azzal a bejelentéssel, hogy előkerült a tavasszal eltűnt videófelvétel melyen Ford sokszor letagadott kokain használata dokumentálható. „Blair egy golyót lőne a polgármester szemei közé”–nyilatkozta ma reggel Doug Ford. A torontói rendőrség hónapokon keresztül vizsgálta a polgármester kapcsolatait egy Sandro Lisi nevű drogdílerrel. Pár órával Doug Ford heves szavai után, a polgármester végre bevallotta azt, amit lefejebb csak a „Ford Nation” legelkötelezettebb jobboldali rajongói nem tudtak: a polgármester kokaint használt.

Fotó: metronews.ca

Rob Ford, Toronto polgármestere. Fotó: metronews.ca

„Igen, szívtam crack kokaint”–nyilatkozta Ford. „Nem vagyok drogfüggő és nem hazudtam. Önök egyszerűen nem tettek fel jó kérdést. Tegyék fel jól a kérdéseket, és akkor majd válaszolok”–indokolta a polgármester, hogy miért tagadott és miért hallgatott hat hónapon keresztül ez ügyben. A polgármester elmondta, hogy nem emlékeszik arra, hogy mikor szívott utoljára kokaint. „Holt részeg lehettem. Önök már látták, hogy milyen állapotban voltam”–tette hozzá a legnépesebb kanadai városának polgármestere.

A polgármestert bírálat érte, hogy ittas állapotban „buzinak” nevezte Justin Trudeau liberális pártelnököt és „kiba…tt kisebbségekről” üvöltözött.

Ford arra kéri Blairt, hogy hozza nyilvánosságra az ominózus videófelvételt, melyen a polgármester kokain használata látható. „Szeretném látni, hogy milyen állapotban voltam”–mondta a polgármester, aki mindennek ellenére nem kíván lemondani.

De a torontói jobboldali, hagyományosan Ford-párti képviselők is lemondásra szólították fel a polgármestert. „Elvesztette erkölcsi felhatalmazást, hogy vezessen”–mondta Denzil Minnan-Wong képviselő egykori szövetségeséről. A következő ülésen, Minnan-Wong egy indítványt próbál elfogadtatni, amely bocsánatkérésre kötelezné a polgármestert amiatt, hogy félrevezette a közgyűlést a videófelvétel és a kokainhasználatát illetően. „A bizonyíték alapján az derül ki, hogy a polgármesternek súlyos függőségi problémái vannak és, hogy olyan közismert bűnözőkkel tart kapcsolatot, akik drogterjesztésben is aktívak. A polgármester félrevezette Torontó polgárait”–áll a konzervatív képviselő indítványában.

A nem jobboldali képviselők között viszont ennél sokkal drámaibb megoldást is fontolgatnak. Ha a polgármester nem mond le, esetleg úgy lehetne eltávolítani, hogy oly mértékben megnyirbálnák a polgármesteri költségvetést, hogy lehetetlenné válik további működése. Egy bizalmatlansági indítvány inkább csak szimbólikus lépés lenne, azzal nem lehetne jogilag eltávolítani Fordot.

Közben az Egyesült Államok egyik legnézetebb szatirikus műsorában ismét szerepel a torontói városháza körüli balhé. Jon Stewart viccelve elmondta, hogy Torontóban valóban remekül mehetnek a dolgok, ha megengedheti magának Kanada legnagyobb metropolisza, hogy egy crack kokain-függő ember vezesse.

Ijesztő, hogy a mai napig vannak olyan jobboldali „Ford Nation” rajongók (ők politikailag szinte az amerikai Tea Party mozgalommal azonosak), akik szerint fontosabb a Ford-féle adócsökkentés, megszorítás és a kulturális intézmények (különösen a városi könyvtárak) elleni harc, mint azt felmérni, hogy polgármesterük az alvilággal áll kapcsolatban, számtalanszor jelent meg nyilvános helyeken ittasan, rasszista és homofób megjegyzéseket tett és nagy valószínűséggel droggfüggő. Számukra még mindig fontosabb a merev ideológiai megfontolások mentén történő politizálás mint Toronto fejlődése.

8 hozzászólás

  • Jól van, értjük. Kokain használatát bevallotta Ford! Mondjon le!
    Sehol nem láttam felzudulást mikor Justin Trudeau
    mosolygó pofával bejelentette, hogy ő bizony szívott marujanát!
    Sőt a média azonnal írt a marujana legalizlásáról.
    Vajon, miért és ki akarja Fordot kinyirni? ez több mint féléve folyik, ha nem több.
    Szerény véleményem szerint, kövér mint egy disznó, nem kazsuál a médiának és konzervatív.
    Mi folyik a miniszterelnök ellen, aki konzervatív?
    Más vonalon, úgyanez!
    Ő bűnös a szenátorok miatt, amiben csak az volt a bűne, hogy kinevezte őket. Mást nem találtak vele szemben.
    Egy kis kokain, jól jönne pedig!

  • nagy gond, hogy egy progresszív polgármester ilyen seggfej…el fogja veszíteni a harcot…lehet, hogy cocainosan jobban vezeti a várost ami el van tévedve már évtizedek óta….sok minden érdek ütközik, de a város fejlődése nagyon fontos …magam részéről balos és linóberális vagyok de ez a hülye lehet, hogy jót akar..csak nembírja a gyűrődést? nem egyszerű…el fog bukni…és akkor mi lesz azzal amit elkezdett? nem kár érte? egy csúnya bácsi részegen és bedrogozva…de dolgozik…még a kibaszása idején is…dilemma

  • Figyelő
    2013 november 5
    3:21 du.
    Figyelő.
    Kanadában nemtalálsz egyetlen olyan kölyköt sem, aki a középiskolában, vagy az egyetemen ne szívott volna marihuanát.
    És ez alól- hiszed, nem,- sem a te, sem az én gyerekeim nem kivételek..

  • Kopácsi Judith

    Figyelő, elmondom, persze lassan, hogy mi a különbség Trudeou és Ford kijelentése között. Trudeou önként felvállalta, míg Fordra a rendörség által felvett videóval kellett bebizonyitani, hogy nem csak a múltban, és derüs ifjúkorában, de a mai napig is élvezője a tiltott narkónak. Mindezt persze azok után, hogy hosszan tiltakozott a kemény, bizonyitható tének ellen. No meg, gondolom, te sem lennél lelkes hvője ehy olyan embernek, akit renszeresen lehet látni bünözökkel körülvéve.

  • …. de bocsánatot kért és akkor sem mond le.

    Tudomásom szerint mióta polgármester, sok minden JÓ történt Torontóban, elődeinél meg csak adóság gyűlt és az adófizetők zsebe ürült.
    Nem hiába választották meg, de nagy hiba, hogy konzervatív.
    Tudom, Trudeou-ra mindig lesz mentség!

  • Szombathelyen Lazáry Viktor alpolgármester csak „pisil” minden héten mintát ad le, hogy igazolja a drog mentességét …. !!! –
    Haj vagy köröm mintát NEM hajlandó adni, mert abból egyértelművé vált volna a drogozása,
    de súlyosbodik az ügy, mert megvannak a kurvák akiknek a társaságában yachton buliztak és drogoztak! – és még a polgármester fotózkodik vele adott témákban!

    Azonnal el kellett volna bocsátani, de lehet, hogy szemléletváltás van náluk, be akarják bizonyítani a fiataloknak, hogy „drogozva is lehet karriert” építeni és felelős beosztásba kerülni és lenni!!!! ISZONYAT !

  • FIGYELŐ!
    Egy mai napilapban jelent meg,hogy Rob Ford torontói polgármestert levideózták,amint kábítószerezik,ám a botrány kirobbanása óta 5 %-kal nőtt a népszerűsége!!!
    lehet,hogy a pasi azért tud valami lényegeset,közérdekű
    hasznot letenni az asztalra…
    és a káros szenvedélyén kívül erényei is vannak?….!
    Biztosan,mert ha a sok baloldali drogozó politikussal szemben (akik ugye szintén drogoztak,mint falusi is állítja,hogy ez „általános” és „természetes”bagatell…
    persze csak a baloldalon!!! és mindenki kipróbálta,honnan tudja…..?)mégis nyerőnek tűnik!
    Mivel nem ismerem a kanadai politikusokat,nem vagyok kompetens véleményt nyilvánítani az ügyben,ugyanúgy mint
    a „kinti balosok” sem az itthoni dolgokban……(én legalább belátom)csak a véleményemet írtam le!
    Az már csak hab a tortán,hogy főleg baloldali és egyéb
    (kendermag egyesület…)bőszen kiállt és tüntetett itthon
    az „enyhe” drogok legalizálása mellett…..
    Hát ez van ,egyik oldalon tilos a másikon ajánlott,illetve
    nem számít!

  • Noszticzius Judit

    Ha Rob Ford Torontoi Polgármesterének kell megszüntelni kábitószeri birtokat,akkor tovább maradnak a polgármesterért !!!!!