Ember, aki szelet vetett…

2013 november 8 10:10 de.97 hozzászólás

Ne legyenek kétségeink afelől, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr 2013. október 23.-án a Hősök terén összegyűlt hallgatósága előtt, – költői hasonlattal legyen mondva, – egy új magyar forradalom kezdetének előszelét vetette el. És, mint tudjuk, aki szelet vet, vihart arat.

Erről a hírről a média – nem tudni miért, – de csak nagyon visszafogottan és szűkszavúan tudósított. A külföldi sajtó sem kapta rá fel a fejét, noha október 23.-án hazánkban egy olyan uszító esemény történt, amely véleményem szerint okulásként talán ország-világ előtt nagyobb publicitást is megérdemelt volna. Merthogy Orbán Viktor miniszterelnök úr ünnepi beszéde, úgy a díszletet, mint pedig a verbális tartalmat illetően immár szembetűnően eltért az általa eddig ismert formációktól, a szónoki retorikáról nem is beszélve, amely rendhagyó módon szintén meglehetősen sokkolhatta a nagyszámban megjelent és vélhetően békésen megemlékezni és ünnepelni szándékozó közönséget.

A díszlet – a szónok hátterében korhű katonai ruházatban és vigyázzállásban díszőrséget álló katonákkal – a világtörténelemből ismeretes és leginkább a Dél-Amerikában egykoron előforduló katonai diktatúrákra jellemző formációt célozta meg. A miniszterelnökünk ünnepi beszéde pedig szerintem szintén nem volt méltó az október 23-i ünnephez, mert az inkább egy katonai junta tábornokához illő, s annak diktatórikus rendszerének háborús jellegére utalt, semmint egy történelmi évforduló kapcsán való békés megemlékezésre.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Háborúznánk, vagy netán hadban állnánk valakivel? Ennyire komoly lenne a helyzet?

A kérdés jogos. Orbán Viktor miniszterelnök úr ugyanis 2013. október 23-án a Hősök terén több tízezer ember előtt a következőket mondta:

„Látjuk, hogy megint szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek. Szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk aggódni, de lassan és biztosan be kell indítani a gépezetünket, hadrendbe kell állítani a csapatainkat, éppen úgy, ahogy 2010-ben tettük. Készülődjetek, hogy most befejezhetjük azt, amit ’56-ban elkezdtünk”.

Sejtelmes gondolatok ezek, amelyeket én, liberális gondolkodóként talán fel sem foghatok. Ez a fajta gondolkodásmód ugyanis távol áll az én demokráciaképemtől, így azon sem lepődtem meg, amikor azt olvastam, hogy az Ungár Klára nevével fémjelzett SZEMA- Liberális Párt feljelentette Orbán Viktor miniszterelnök urat, mondván, hogy ünnepi beszéde a társadalmi feszültség kiélezésére, a társadalmi béke megzavarására irányult. Egyetértek. Van egy bizonyos határ, amit határozottan meg kell húzni: eddig, és ne tovább! A miniszterelnök úr pedig azt a határt jócskán túllépte, mert aki nagy nyilvánosság előtt gyűlöletre uszít, az lássuk be, bizony túllő a szabad véleménynyilvánítás határán.

Noha nem hinném, hogy Polt Péter legfőbb ügyész úr elmarasztalná az érintettet, a SZEMA feljelentése azonban arra mindenképp alkalmas volt, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke legalább elgondolkodjon és a szónoklataiban többé ne alkalmazzon ilyen mások ellen irányuló nyílt uszítást, felbátorítva a békés tömegben megbúvó és akár aljas dolgokra is vetemedő csőcseléket.

Igen, a csőcseléket, akik a forradalom hevületének eufóriájától megrészegülve jelen voltak 56’-ban, és ha a miniszterelnök úr szerint ezt a korszakot csak most fejezhetjük be, úgy ők szintén jelen lesznek napjainkban is. Ott lesznek és harcolnak. Ártatlan embereket fognak felakasztani, meglincselni, és brutális szörnyűségektől sem visszariadva, hidegvérrel és különös kegyetlenséggel megölni, úgy, ahogy azt az elődeik 56’-ban is tették. A forradalom ugyanis már csak ilyen. Ha elszabadulnak az indulatok, az egymásnak feszülő őrjöngő tömeget már nehéz lesz kordában tartani és megfékezni.

Jóllehet Orbán Viktor miniszterelnök úr egy minden politikai riválisát a hatalomtól messze elsöprő fényes győzelemről álmodozik, de mivel még nem élt 56’-ban, hitelt érdemlően azt sem tudhatja, hogy az akkori „forradalmárok” miféle szörnyűségeket követtek el. Szörnyűségeket, magyar emberek, magyar emberek ellen.

Wittner Mária, aki mellesleg élő mementóként a Fidesz soraiban ülő országgyűlési képviselő, és aki az 1956-os forradalom idején szabadságharcosként a Corvin-közben és a Vajdahunyad utcában tevékenykedett, majd emiatt halálra ítélték, bizony tudna erről mesélni…

Bár a történelmi múltat ugyan lehet szépíteni és persze nosztalgiázni is szabad, ám egyet elfelejteni semmiképp nem: azt, hogy polgárháború esetén mindenkinek igaza lesz a maga szemszögéből. Aki tehát egy polgárháborúban bármely oldalon és bármilyen nemes ügyért is harcoljon az általa vélt vagy valós igazságáért, az semmiképp nem nevezhető hősnek, hanem ő inkább áldozatnak mondható. Áldozatnak, akit a politikusok megvezettek. Sőt! Merjük kimondani, hogy aki fegyvert is fog és azzal embert is öl, az nem hős, hanem gyilkos.

A gyilkosságra pedig nincs mentség. És arra sem, ha valaki önös érdekektől vezérelve embereket egymás ellen felbújt és harcra, öldöklésre bíztat. Okulni kellene a múltból, 56’-ból, amelynek tanulsága éppen az, hogy aki szelet vet, az vihart arat.

Kérem kedves Miniszterelnök Úr, nyugtasson meg minket, hogy ilyen áron Ön nem akar győzni és választást nyerni!

Bogdán Géza

97 hozzászólás

  • Nagyon pontosan szedted össze a lényeget, Géza.
    Ennek a szerencsétlennek a harc a mániája.. A napóleoni termete megvan…

  • Géza, nagyon jó a cikked. Egy dologban nem értek egyet veled. Valóban egy forradalom vagy mondjuk úgy szabadságharc öldökláéssel jár. DE! Az is igaz, hogy sajnos sok embert megvezetnek illetve átvernek, hogy csatlakozzanak a felkeléshez fűt fát igérve, avagy hamis ideolúgiát tervezve. A felkelések már csak ilyenek. DE! Akik annó 56ban fellázadtak és fegyvert fogtak azok nagyrésze igen is azért fogott fegyvert hogy kivivja a szabadságot és megszabadítsa Magyarországot a gyarmatosító orosz csapatoktól. Az egy más kérdés, hogy magyar magyar ellen fordult akarva akaratlan. Deegy forradalom az nem egy leányálom. Mint a háboru sem az. És minden forradalom előbb utóbb diktatórába megy át. Lásd a vöros öktóberit ami utám létrejött az egyik legnagyobb diktatórikus birodalom a Szovjetunio. Semmivel sem lett jobb mint a cáratyuska idejében csupán másokból lettek cáratyuskák népnyuzók.

  • Avi ben Giora
    2013 november 8
    11:18 de.
    Köszönöm Avi ezt a beirást! Megelőzött vele!

  • Így igaz kedves Falusi. Orbán miniszterelnök úrnak sajnos a harc és a háború a mániája. Köszönöm az elismerést!

  • A parittyás hangja

    Avi ben Giora
    2013 november 8
    11:18 de.

    „létrejött az egyik legnagyobb diktatórikus birodalom a Szovjetunio. Semmivel sem lett jobb mint a cáratyuska idejében csupán másokból lettek cáratyuskák népnyuzók.”

    Nos, azzal az „aprócska” különbséggel, hogy a jó oldalon állva megnyerte az emberiség legnagyobb és legpusztítóbb háborúját, és a cáratyuskák ötszáz éve faekével szántó feudalizmusa után negyven évvel, embert küldött a világűrbe.

  • Kedves Avi ben Giora!
    „Akik annó 56ban fellázadtak és fegyvert fogtak, azok nagy része igen is azért fogott fegyvert hogy kivívja a szabadságot és megszabadítsa Magyarországot a gyarmatosító orosz csapatoktól”.
    Egyetértek. De miért is következett mindez be? Azért, mert voltak, akik biztatták a magyarokat, és elhitették velük, hogy képesek lesznek legyőzni egy nagyhatalmat, a Szovjetuniót. Hiú ábrándot kergettek, józan esélylatolgatás helyett. A BBC magyar adásában akkortájt sokszor bemondták, hogy „tartsatok ki magyar testvéreink, mert jövünk és segítünk nektek”! És jöttek? Nem. Most se jönnének, úgyhogy jó lenne már végre tanulni 56′-ból, és ne hülyítsék tovább a magyar népet.

  • A parittyás hangja

    Nagyon jó cikk, de gondolom az utolsó mondata csak költői.:)
    Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a pszichopata akarnok bármi áron győzni akar! Nem emlékszem már ki mondta, hogy azért is lenne mindennél fontosabb összefogni mert ha jövőre ezek megint nyernek, 2018-ban már nem lesznek szabad választások. És ennek a gondolatnak van racionalitása!

  • Felteszek egy prózai kérdést, hol van ez az ember az „úrtól” ???? – ahhoz újból kellene születnie…..

  • Bogdán Géza

    Köszönöm az elismerést kedves Parittyás hangja!
    Az utolsó mondat valóban költői, de mindenképp van valóságalapja. Orbán úrnak ugyanis most békítenie kellene a táborát, mert amit jelenleg művel, az számunkra, itthoni magyarokra nézve kimondottan veszélyes. Említetted az összefogást. Tételezzük fel, hogy az ellenzéki összefogás jövőre elsöprő győzelmet arat. Szerinted lefogják azt nyelni az Orbán úr felbőszített hívei? Mert szerintem nem, és bizony nekik csak egy kis szikra kell, és könnyen fennállhat egy polgárháborús helyzet. Ha pedig nyer, akkor, ahogy azt Te is írtad, annak is van alapja, hogy 2018-ban már nem lesznek szabad választások. Szerintem viszont ez a verzió is polgárháborúhoz vezet. Itt csak egyféleképpen lehet nyerni. Úgy, ha Orbán Viktor úr végre befejezi a hívei uszítását és a háborúzást. Ellenkező esetben viszont előbb, vagy utóbb, de az utcára küldi őket, és ahogy azt ez év okt. 23.-án mondta, igenis ne fog következni. „Készülődjetek, hogy most befejezhetjük azt, amit ’56-ban elkezdtünk”.
    Súlyos szavak ezek kedves Parittyás hangja, amit egy népéért felelősséget vállaló politikusnak még a hatás fokozása miatt sem szabadna hangoztatnia.

  • Fekete György

    Pontos elemzés. Kiváló írás. Őszinte és tárgyszerű szó. Gratulálok, és köszönet a szerzőnek, Géza barátomnak!

  • A parittyás hangja

    Kedves Géza!
    Nagyon tiszta fejjel látod az ország realitásait! Bizony kezdünk egy lőporos hordón ücsörögni, és ez akkor különösen kínos ha egy őrült kezében van az égő kanóc..

  • Bogdán Géza

    Kedves Navigátor Tanár Úr és Barátom!
    Köszönöm az elismerést!

  • A cikk nagyon jó és időszerű. Sajnos nincs megnyugtató válasz sem Orbántól, sem a mögötte álló érdekeltségektől. Egyrészt ha végigmegyünk Orbán politikai karrierjén, azt látjuk, hogy szó szerint mániákusan hataloméhes. Ennek mindent alárendel. Másrészt a mögötte álló tőke, gazdasági érdekköröknek érdeke a romlott, maffiapolitika. A már szinte követhetetlen gazdagodásáról már ne is beszéljünk.
    Ha ezt így összeadjuk, még komolyan is kell venni a beszédet.

  • minden külön értesítés helyett: e-migráns kommentje hamarosan önálló cikként fog ismét megjelenni.

  • én ezt a kommentet kitenném külön postba. engedély?

  • A parittyás hangja
    2013 november 8
    12:08 du.
    Mellesleg azért megjegyezném, hogy Sztálin atyuska NEM egyedűl nyerte meg a pusztitók ellen a háborút, hanem amerikai segítséggel! Nélkülük nem ment volna.
    Az még a témához tartozik, hogy a fenti atyuska kezéhez több millió honfitársának vére is tapadt!

  • A parittyás hangja

    e-migrans
    2013 november 8
    2:57 du.

    Hoppá!
    Lájk a köbön!!!

  • Bogdán Géza

    Kedves Ille István Barátom!
    Jó a meglátásod, e-migrans remek írása szerintem is megérne egy önálló posztot.

  • csak, ha engedélyezi.

  • Bogdán Géza

    A parittyás hangja
    2013 november 8
    2:12 du.
    Igen kedves Parittyás hangja, mi, akik józanul gondolkodunk sejtjük róla, hogy őrült, viszont ne feledjük azt sem, hogy a hívei között vannak olyanok is, akik élő Istennek tekintik őt. http://iksz.beszolunk.hu/wp-content/uploads/2013/10/orban_elo_isten.jpg

  • mindig mondtam: orbánnak hívői vannak, akik még a blaszfémiától sem riadnak vissza. a KDNP meg, amelyik talpig keresztény, ugyebár, szoros szövetségben a katolikus egyházzal, kussol.
    ez kell a birkáknak!

  • A parittyás hangja

    Bogdán Géza
    2013 november 8
    4:02 du.

    Óóó, Géza ne is mond! Ezek az „élő Istenes” pólók azt hiszem az elmúlt majd negyed század egyik „csúcspontja” az emberek elhülyülésének. Eleve max. tizenkét éves korig normális, hogy egy arcképes pólót hordjon valaki, és egyébként meg ez már vegytisztán a klasszikus személyi kultusz terméke. Egészen elképesztő, hogy felnőtt emberek felvesznek ilyesmit és még büszkén mutogatják is. Ez tényleg az emberi primitívség egyik végpontja, bár simán el tudom képzelni, hogy a birkamenet képes lesz ennél is mélyebbre ásni magát a legvisszataszítóbb, gerinctelen megalázkodásban.

  • A kollégák egyszerűen nem értik, hol az igazi botrány. Nem önmagában Orbán paranoid, polgárháborús uszítása, ő nagyjából 10 éve így beszél (ha ezt az ordítva röfögést annak lehet nevezni), a botrány az, hogy ezt most egy ország miniszterelnökeként tette. Egy ilyen beszéd után elképzelhetetlen, hogy valaki akár öt percig miniszterelnök maradjon, minden olyan országban, ahol megtanultak késsel-villával enni.

  • „Látjuk, hogy megint szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek. Szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk aggódni, de lassan és biztosan be kell indítani a gépezetünket, hadrendbe kell állítani a csapatainkat, éppen úgy, ahogy 2010-ben tettük.”

    Tudhatnád, hogy baloldalról és a választásról beszélt, ha képes lettél volna értelmezni azt a néhány sort, Bogdán.

  • pedig orbán már világosan megmondta – ha jól emlékszem az eu parlamnetben – hogy ő tud 🙂

  • Avi ben Giora

    Na nem egészen vala a jó oldalon a nagy testvér Szu. És nem csak az amerikai segítség volt a fontos. A háborut a TÉL TÁBORNOK nyerte meg mint annó Napoleon ellen.
    A nép butitás és a megvezetés magasiskolája az ő nevükhöz köthető szintén. És itt álljunk már meg egy polgári szóra. Kik is voltak valójában régen ezek a fenekedő nagy hazafiak a harc végső hősei: Nincs mit csodálkozni: MSZMP, KISZ és ki tudja mi még. Hiába a történelem ismétlődik. Annó a kommunista párt Rákosi elvtárs javaslatára a sok „kisnyilasból” párttagot fabrikált. Erre mondta egyszer szegény Hofi: Itt mindenki partizán és ellenálló volt. Micsoda igazság nem? Orbán is az volt és most ujra az akar lenni. Kiváncsian várom hogyan fogja megerőszakolni saját magát. Még bekerülhet a Guines rekordok közé is

  • Bogdán Géza

    Don Ovuz
    2013 november 8
    2:39 du.
    Kiegészítésként csak annyit hadd tegyek hozzá a te remek meglátású gondolatmenetedhez, hogy véleményem szerint Orbán miniszterelnök úr azért lehet ennyire mániákusan hataloméhes, mert ahogy azt te is említetted, mögötte olyan gazdasági érdekkörök állnak, akiket valójában ő tőkésített fel. Kaptak tőle földet, trafikot, sőt, az övéit, példának okáért lásd a MOL-vezér barátját, még a nemzetközi elfogatóparancsnak is ellenszegülve, de megvédte őt. Márpedig ez a fajta összefonódás csak kéz kezet mos alapon jöhet létre. Én adok neked tőkét, te adsz nekem hatalmat. Mindent összegezve kedves Don Ovuz, én tartok tőle, hogy Orbán Viktort és pártját, nehéz lesz elmozdítani a hatalomból. Ne legyen igazam, de elképzelhető, hogy vér is fog folyni. Orbán Viktor miniszterelnök úr ugyanis azért mondhat ilyen súlyos szavakat, hogy majd ne érjen senkit meglepetés, tehát erre készíti fel a híveit.

  • gézám, ne terheld túl dakotát. neked nincsenek szövegértelmezési gondjaid, dakota meg ájult hívője nemzetünk vezérének, így komoly gondjai lennének a magyarázattal.

  • Avi:
    Totálisan nincs igazad.
    A feudális , haldokló , iparilag nulla cári Oroszországból első osztályú világhatalmat csinált a Bolsevik Párt.
    Ráadásul valószínű hogy nélkülük (az USA.-t és a Távolkeletet kivéve) már mindenhol a német lenne a hivatalos nyelv .
    Szóval ekkora csúsztatásokat azért ne kövessél el.


    Ha jól értelmezem a jelen helyzetet , akkor négyévente forradalom lesz ebben a szerencsétlen országba….
    Hát szép…vajon 30 év múlva a magyar lesz még itt a hivatalos nyelv ?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Wittner Máriával kapcsolatban ajánlom mindenki figyelmébe testvérlapunk, az Amerikai Népszava Online idevágó, még pontosabban odavágó cikkét; Mindszenty emlékérmet kapott Wittner Mária címmel. Megjegyzem, nagyon érdekfeszítő kommentek is olvashatók.

  • Na mégegyszer Avinak :
    Megint csúsztatsz !!
    ” Tél Tábornok ” a ruszki katonákat és technikát is épp úgy dermesztette.
    Olvassál már egy kis történelmet a Második Világháborúról jó ?
    Meghogy az USA mikor hajtotta végre a partraszállást ?
    Hol járt addigra már a Vörös Hadsereg ? Addigra komám már gyakorlatilag futott a Wehrmacht úgy , hogy még hátranézni sem nagyon volt ideje !
    Azt vajon tudod e ( ha már ennyire szakértője vagy a kérdésnek ) hogy mi volt az Ardenneki Hadművelet végkifejlete és miért ?
    Amikor is Hitler 1944 decemberében elhatározta hogy minden erejét öszeszedve felszámolja a Szövetségeseket ? Hát az lett hogy Roosevelt egy kicsit sírdogálni kezdett a Bajszos Jóskánál , hogy hozzák már előbbre pár héttel a tervezett nagy kora tavaszi szovjet offenzívát ! Sztálin megtette és ezzel gyakorlatilag úgy elfújták a nácik ardenneki ellencsapását mintha sosem lett volna !
    Ismétlem és kellő tisztelettel javaslom : Minden útálatod ellenére , tanulmányozzad a Második Vilháb szovjet offenzíváit , azok előzményeit és következményeit.
    Köffike.

  • Tisztelthölgyeimésuraim :
    Hát igen hehehe
    Írdogálunk ottan sommásakat 😀 😀 😀

  • geyza, mint tudjuk, kommunizmus = szovjethatalom + az ország villamosítása.
    namármost. ez a lenini tézis rendesen ül kis hazánkra.
    a szovjetek – önkormányzatok (leánynevükön tanácsok) hatalma él, ugyanis a parlamenti 2/3-nál lényegesen nagyobb arányban, úgy 90%-ban uralják fideszes önkormányzatok a hont.
    bár az ország villamosításával még van egy kis gond. még ma is akad olyan tanya, ahol nincs villany.

    a hanyatló nyugaton meg, itt, mindjárt a lajtán túl, ha akad egy szántani, vetni, legeltetni akaró balga paraszt, és rámutat egy hegyoldalra, hogy na, én ott akarok gazdaságot építeni, vizet-csatornát-villanyt visznek neki oda, és még aszfaltozott utat is terítenek a lába elé, csak legyen olyan jó, és adójával gyarapítsa az államát!

    mi több, a kedvükért olyan szarvasmarhát tenyésztettek ki, amelyiknek az egyik oldalon rövidebb a lába, hogy a hegyoldalban is egyenesen tudjon állni!
    persze, ehhez kellett egy kis idő, mert az elején, amíg a tehénkék rá nem jöttek a csízióra, biza, elég sokan lebucskáztak a hegyoldalról, lévén, hogy rossz irányból álltak neki 🙂

    nálunk meg van tanyafejlesztési program, ahol rogán kerülete kap több, mint 200 millió forintot belőle.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Figyelő !
    Sztálinnal kapcsolatos vádak még mindig nem tisztázottak, ellenben a II.Magyar Hadsereg és parancsnokainak háborús bűntettei immár részben, dokumentumok formájában bizony napvilágot láttak egy kötetben. Címe: Megszálló magyar csapatok a Szovjetunióban. Hisz tudod, amikor mi mentünk oda, mi támadtuk meg őket. Százezres az ártatlan lakosság körében elkövetett népirtás halottainak a száma. Az összezabrált anyagi javak és műkincsek így már majdnem mellékesek is…
    EZEN KÖSZÖRÜLD A NYELVED ATYUSKA, ÉS FIGYELJ TOVÁBB !

  • Ille Pityu:
    Naigen.
    Lenin kijelőlte az utat , de lelőtték. ( Nem halt meg mindjárt , de azért ki lett iktatva.)
    Utána meg jöttek a Sztálinisták , akiket én nem neveznék kommunistáknak.
    Hogy egy USA béli jóember kommentjét idézzem amit a Youtubén olvastam a témával kapcsolatban :
    ” Kommunism is great….Stalinism is horrible „

  • Kedves mindenki!
    Sajnos nem értem önöket mindenki nagyon tájékozott csak ép a jövőre vonatkozóan nincs semmi ötletük.Szeretném tudni mit tegyenek a mi okos politikusaink hogy ne legyen könyv égetés uszítás szegénység.Kérem ha van ötletük osszák meg velem .Akkor talán én is elmegyek szavazni itt magyar honban.Sajnos most csak azt tudom javasolni mindenkinek ne menjenek szavazni ez az egy módja van kifejezni nem tetszésüket a magyar politika politikusok ellen .Maradok tisztelettel egy magyar asszony.

  • hehehehe FIGYELŐ szerint a második magyar hadseregnek elnevezett harminckettedik vonalbéli gyülevész sáskahad a Magyar Hon megvédésére ment a Don mellé.
    A németek annyira útálták ezt a ” hadsereget ” hogy lehetőség szerint kerülték vele az együttműködést a fronton.
    ( Ne feledjük : akkoriban a Wehrmacht volt a VILÁG LEG FELKÉSZÜLTEBB hadserege. Egy ilyen ócska sereg csak visszatartotta volna őket.)
    Viszont a lakosságot gyilkolni szépen tudták…erre aztán meg a ruszki partizánok kezdték el kinyírni ezeket a jómagyarembereket ottan , míg aztán a Vörös Hadsereg megúnta az egészet és szanaszéjjel zabrálta az egész darutollas ármádiát.Namármost EZT a cselekménysort mindennek lehet nevezni csak hőstetteknek nem. Ennek ellenére a ruszkik -tudomásom szerint- rendben tartják a magyar hadísírokat.
    Arról az elmúlt húsz évben nem hallottam hogy megemlékezés lett volna a szovjet katonák emléke előtt , akik megmentették a magyarságot a lassú kipusztulástól. Ugyanis Hitler az ő ” Mein Kampf ” .-jában erről ír mivelünk kapcsolatban :
    A magyar csak szolganép , kiirtani nem szükséges , elég őket lassan elsorvasztani.”

  • geyza, azért mindehhez mégiscsak kellett egy kis orosz lazaság is! mármint, technikailag. az orosz katona, minden dermesztés ellenére, meglehetősen jól fel volt ruházva (pl. az a bizonyos vattakabát, amelyik a legutolsó ázsiai ágyútölteléknek is kijárt, ugyebár), ráadásul tömegében rohamozva támadott, ami, ugyebár, elég jól áthevíti a testet. aztán az a bizonyos csizma, amit a magyar néphadseregben is rendszeresítettek. az usanka.
    ja, és a jó öreg dobtáras. annyira hevenyészve volt összerakva, hogy ha megráztad, lötyögtek benne az alkatrészek. nem úgy a precíziós schmeisser. az rendesen befagyott.
    a t34-es már dízelmotorral hajtották meg, amit ugyan bemelegítést igényelt, de azért volt olyan indító motorja, ami később a zaporozsecek önálló erőforrása lett.
    a német panzerek, párducok és tigrisek azonban – porsche motorral a dekli alatt – benzinnel működtek, ami, ugyebár, az akkor lepárlási technológia mellett, hajlamos volt a nagy hidegben kijegecesedni.

  • az atyuska az mamuska, de mind1. neki tkp. gancegál, hogy miről beszél, ha az tőle balra áll, azt nem csipázza 🙂

  • tapsoljuk meg az usa béli jóembert. már az is csoda, hogy egyáltalán tud különbséget tenni 🙂
    amúgy mintha lenin elvtárs nem éppen ólommérgezésben halt volna meg. valamennyit előre haladott szifilisze is hozzátett, nomeg a negyedik agyvérzése.

  • Pityu:
    Nem jól tudod.
    Egy mensevik nő lőtte le Lenint.
    Túlélte de már nem épült fel rendesen.
    Kb. ugyanaz volt a kór-tünet mint Rony Reagen esetében :
    Túlélte ugyan de a lövés-okozta véredénybeli lökéshullám ( sokk ) olyan -lassan kifejlődő – elváltozásokat idéztek elő ami miatt már nem tudott többé ferlépülni a szervezet.
    Lenin nem volt szifisziles , ez nettó baromság.
    Eléggé példás családi életet élt.
    Volt egy nevelt fia is , aki -jóval a második világháború után – írt egy dokumentum-regényt Lenin magánéletéről. Lehet hogy voltak benne szépítések , kitudja…mindenesetre egy NOB korabeli amerikai író azt írta Leninről :
    ” Lenin volt az első ulyan népvezér a Történelem során , aki nem vette figyelembe a saját személyét. Nem akart magának és családjának semmi előnyt. ”
    Ez a megállapítás különben szépen egybe vág a fennt említett munkában leírtakkal.

  • geyza, te nem tudtad, hogy a magyar hon határai a don kanyarban voltak?

  • HEHEHEHHEHEhehehehee…..Illllleeee…..:D 😀

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Avi !
    .
    Hagyjuk már ezeket a hazugságokat; Tél Tábornok, meg sártenger, meg porvihar, meg minden… Primitív érvelés, primitív emberek félreveztésére.
    .
    Az a hadsereg, amelyik totális támadást indít el egy másik ország hadereje ellen, de nem készül fel, sem felszerelés, sem emberanyag és ruházat dolgában, az a hadsereg sz@t sem ér… Még akkor sem, ha oly szépen tud parádézni.
    És ez abszolute igaz a fasiszta tengelyhatalmak mindegyikére nézve is, Németország vezetésével, benne a II. Magyar Hadsereggel együtt.
    Az az öltözék amely nem áll ellen a fagynak, akár meztelenül is küldhették volna őket a nagy orosz sztyeppékre. Vagy akik nem számolnak azokkal a földrajzi sajátságokkal, hogy a tegnap fagyott talaj, holnap már combig érő sár lesz, azok főbenjáró bűnt követnek el a saját katonáik ellen is. A csodafegyver-számba menő Tigris és Leopárd tankjaikat úgy kellett lovakkal vontatni a mély sárban… [ld.”permafrost”]. A német géppisztolyok is állítólag befagytak az orosz télben. Nahát kérdem én, akik egy ilyen háborút elhatároznak, miért nem készítenek olyan fegyvereket, amelyek alkalmasak a téli zimankó legyőzésére is, ha már annyira precízek, ahogy hírlett rőluk??? A T-34-es tankok és a PPS géppisztolyok végigküzdötték a 2-3 ezer kilométert, miközben sz@rá verték ezt az igazságtalan és alattomos területszerző háborút kirobbantó aljas szövetséget… A Sztálinorgonák ellenségnek a pszichéjére és a fizikai létére egyszerre ható lehengerlő erejéről már nem is beszélve. Ám alpvetően a Szovjetuniót a politikai és katonai vezetése [ld.hadikommunizmus stb.], valamint katonái állhatatos kitartása és áldozatkészsége vitte gyözelemre, a praktikus hadi felészerelés segítségével.
    Sóval nem az amerikai, vagy az angol segítségen függött a győzelem, akik lássuk be, a további „fejleményeket várva” túl későn is léptek be, és szálltak partra. Mind amellett nem lebecsülhetők azok hatalmas áldozatai sem a gyözelem érdekében.
    Azért itt feltétlenül megjegyezném, hogy pár éve nyugaton gazdasági társaság alakult annak a szovjet hadihajó roncsnak a felkutatására – ha jól tudom nem került elő – amely több tonna aranyat rudakban szállított anglia felé a hadianyag utánpótlás fejében fizetségképpen – ám útközben a németek megtorpedózták az Északitengeren. Tehát az sem volt ingyenvacsora…
    .
    Visszatérve Tél Tábornok lefokozásához, ugyanez elmondható Napoleonról is, mert benne is ott dolgozott a fennhéjázó nagyképű Vezér, így a más népek lenézése, valamint a földrajzi és időjárási sajátosságok figyelmen kívül hagyása, stb. Mögötte is ott állt az elvakultan soviniszta tömeg, amely akárcsak Hitlernél, egyre csak legyezgette a hiúságát… Egy háborúban nem lehet döntő a „mi lett volna ha” hamis blöffje…
    .
    Érdemes tanulmányozni Chuchill és Sztálin magyarul is megjelent levelezését ez ügyben…
    .

  • affrancba…az a hüjje wikipédia is mit össze nem ír, vagy 9 forráshivatkozással!
    én meg amúgy is azt tanultam, hogy lenin zsil, lenin zsity, lenin búgyet zsity.
    most akkor?

  • a) ha kérhetem, ezt a vitát talán egy másik – bármelyikőtök által megírt – poston belül folytassátok.
    b) napoleon is , hitler is a logisztikán bukott el, az utánpótlási vonalai hossza okán. hitler nem véletlenül akarta a ploesti olajkutakat elfoglalni.
    c) a schmeisserek valóban beszorultak – túl precíziós fegyverek voltak a -35 fokhoz.
    d) semmivel se vagy különb másoknál, ha vitatársadat primitívnek nevezed.
    amúgy a felsoroltak igenis befolyásolták a háború kimenetelét. ahogy afrikában is.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Geyza !
    .
    Az még hagyján, hogy 56-ban ha barna cipőben voltál meg volt az esélyed rá, hogy az első fára fölakaszt a forradalmi pesti srác(ok), de az, hogy saját szemmel láttam a keléetinél egy hatalmas máglyát könyvekből rakva, hát tudod … Ott láttam Csndes Dont is égni, Lenin kötetek mellett. Hitlerékfáklyás felvonulásokat tartottak…könyv égetéssel egybe kötve. Hitler is forradalomnak nevezte a mozgalmát, szemben Horthyval, aki szerényen ellenforradalomnak. Ez egyszer igaza volt…
    .

  • Visszatérve a miniszterelnök polgárháborús uszítására, döbbenetesen kicsi a visszhangja. Sem azok nem háborognak, akikre uszít, sem azok nem szervezkednek, akiket uszítanak. Manapság már semmi sem visszhangzik. A miniszterelnök mondhat akkora marhaságokat, amilyeneket akar, a többség más csatornát néz és flegmán újra megválasztja, mert annyi még átszűrődött, hogy megvédi a magyart (a demokráciától)

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    István !
    .
    Az érvrendszert és annak célpontjait – akikre ez hat -neveztem primitívnek, mert az övé nem más mint hamis propaganda plebsz célkörrel.
    .
    Aztán meg kell ismételjem, hogy az olyan hadsereg, amelyik előre nem építi be haditervébe többek közt az utánpótlási vonalak pontos terveit, azt megette a fene.
    Aki technikai felszerelését, finommívű, „preciziós” díszes fegyverekkel elégíti ki . p r a k t i k u s . hadieszközök . h e l y e t t, az meg nevetséges. Nade Afrikába hócipőt ? Hát…
    .

  • Tisztelthölgyeimésuraim:
    Megengeded hogy kicsit vitázzak Veled is ?
    ( Már úgy belegyöttem hehe )
    Szóval.
    Az USA a Leandlease-szállítások keretében hadianyagot szállított a Szovjetúniónak.
    EZT a komcsi történészek megpróbálták jelentéktelennek feltüntetni merthogy a VAlÓS számok szerint ez csak 4 %.-át tették ki a Vörös Hadsereg által felhasznált összes hadianyagnak.
    Csakhogy…
    Ez a 4 százalék akkor érkezett , amikor a szovjet nehézipar épp tengelyen volt , útban az Ural mögé !! Vagyis SEMMI ipari termelés nem volt.
    A meglévő haditechnika semmit nem ért a Wehrmacht meg a Luftwaffe ellen.
    Az elavult szovjet Ratákat és frontbombázókat a Messerschmidtek ” kacsavadászat ” keretében lövöldözték le , 15.-ösével.
    A T26.-os tankok és társaik akár pappírból is készülhettek volna , kb. annyit értek a németek ágyúival szemben.
    Rádióberendezéseik meg baromira nem voltak.
    EKKOR … ekkor jutt Uncle Samu és Anglia akik ellátták az oroszokat a kor csodafegyvereivel : Hurricane vadászrepülőgéppekkek( 600-700 Km/ h végsebesség) , Shermanokkal ( a CSODAFEGYVER nem feltétlenül jelenti azt hogy a legnagyobb legerősebb, hanem azt jelenti hogy az adott körülmények között a maximális teljesítmény hozható ki belőle , a legkevesebb költséggel. Pl. amíg a németek készítettek majdnem 1000 Tirgist , amiket nem lehetett a fronton megjavítani,addig az USA bevetett 30 000 Shermant és üzemben is tartotta..akkor melyik a hatékonyabb fegyver ? )
    Naszóval..és olyan RÁDIÓBERENDEZÉSEKET kaptak az oroszok , amiket még 1973-ban is rendszerben tartott a Varsói Szerződés..persze addigra már a VIDEOTON gyártotta őket , szovjet dokumentáció alapján !
    Ezekről kicsit bőbebben írnék.
    Ezek a rádiók működésük tekintetében már hasonlóak voltak a mostani modern rádiókhoz:
    Csak beállította a kezelő a sávot , onnantól lehetett velük forgalmazni…holott a korabeli adóvevők sajátossága volt hogy folyton elhangolódtak , elvesztették egymást. Filmekben látni : ilyenkor a kezelők lázasan tekergetni kezdték a gombokat. A csata sűrejében ! Nem így az új amerikai berendezésekkel..hacsak rá nem lőttek.
    Ez egy VALÓDI csodafegyver volt akkoriban.Akit érdekel , írja be a Googléba : ” R154 radio ” vagy Molibdén rádió ” Ez már a Videoton által gyártott változat.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Kedves Geyza !
    Sajnos az ún.Ardenneki Áttörés sajnos hitlernek éppen egy sikeres hadi lépése volt. Akkor szorították a németek az egyesített angol-francia haderőt egészen a tengerig, illetve bele a tengerbe. (ld:Légy hű magadhoz). Angliából jött mindenféle hajócska, bárka, motorcsónak a kimentésükre…

  • Itt valamit nem értek. Horthy hogy mondhatta volna, hogy ellenforradalom. Avagy mire és kinek mondta? Ez valahogy zavaros. Én csak egy dolgot akarok kihangsúlyozni. Már többször is említettem. Amig egy nemzet szándékosan meghamisítja a multját, akkor képtelen lesz a jelenjén de a jövőjén sem eligazodni. Itt is látható, hogy sokunknak nincsen mai napig tiszta képe a multról. Hogy akarunk akkor a jelen vagy a jövő problémáival foglalkozni?

  • Többeknek,
    akik nem ismerik a legelemibb történelmi tényeket.
    Ha nem olvastak történelmi amerikai, angol beszámolókat a II.Világháborúról, legalább most, az interneten nézzenek utána, nehogy bután haljanak meg.
    Azok, akik csak a bolsevik irodalomban jártasok, igen egyoldalú világképük van és lesz.
    Ezt minden indulat nélkül írtam!
    Például Amerika, mint a szovjet szövetségese, végig az orosz vonalon, segítette őket konzervekkel, jippekkel, felszerelésekkel.
    Az orosz megszállásról Budapesten, viszont nekem van személyes tapasztalatom, (nem könyvben olvastam)
    A k.b. 35 személyes bunkerben ahol voltunk Budapest végső ostroma után, MINDEN nőt megerőszakoltak. Nagynénémet is. Anyám volt az egyetlen aki megúszta, mert rémisztően ecsúfitotta magát, fehér krémmel vastagon bekente a száját, fejét jól bekötötte stb.
    Én a bejáratnál ültem, kisfiúnak álcázva, mikor egy részeg orosz jött be, és rögtön a homlokomhoz tartotta a pisztolyát,azzal a felkiáltással, hogy nőt és órát követelt…Zsuzsit, a 18 éves zsidólányt, akit anyám bújtatott a németek elől, egy tisztnek tetszett meg, és azt mondta neki, vagy elmegy vele, vagy rászabaditja a századát.
    Nekem senki se idézzen könyvekből a magyarok „rosszaságairól”, mert vannak emlékeim, a dicső hőnszeretett vörös hadsereg tetteiről.
    Ennyi.

  • A Szovjetuniót az ötvenes évekig óriási munkatáborokban több millió politikai és hadifogoly építette rabszolgamunkával. Sztálin rémuralma alatt körülbelül 20 millióan haltak meg a táborokban. A GULAG intézményt 1960. január 25-én szüntették meg.

  • A szövetségesek németek elleni harca nem a normandiai partraszállással (1944.Június) kezdődött.
    Angliával már 1940-től folyt a csata, nem csak Európában, hanem Észak-Afrikában is. Az amerikai–brit csapatok 1942. november 8-án megkezdték a marokkói és algériai partraszállást, mellyel megnyitották a Szovjetunió által szorgalmazott „második frontot”.

    A szövetségesek az általános bombázásokat 1943-ban kezdték meg, ugyanennek az évnek a végén Olaszországban is partra szálltak.
    A keleti (szovjet) front 1943. elején fordult meg.

  • téved, nagyméltóságú uram. ha nem is gulag-nak nevezik, de ma is létezik.

  • magának nem idéz senki. teljesen értelmetlen. nincs befogadó képessége. amúgy magyarországon a dicső szovjet hadsereg alja, az ázsiai horda garázdálkodott. az elit berlin ellen nyomult.
    amúgy, egy részeg orosz miért is tartotta a maga fejéhez a pisztolyát? mellesleg, pisztolya csak a tiszteknek és komisszároknak volt.
    ja, és kétségtelenül már akkor is jól beszélt oroszul, hiszen megértette, mit mond a továris. vagy ő beszélt magyarul?

  • attól tartok, a német technológia és a hadiipar már csak ilyen volt: precíziós. valahogy nem tudtak slenrián módon gyártani. tudod, a tüchtig alaposság a tűréshatárokban is jelentkezett.
    nem véletlen, hogy a hadiüzemekbe kényszerített hadifoglyok és lágerlakók pontosan ezen a téren hajtották végre a szabotázsaikat.
    tized milliméternyi eltérés, és a cuccnak annyi.
    mind1, nem az a lényege a cikknek. kisded párbeszédünk csak eltereli az alaptémáról a figyelmet: orbán kurvára rezgeti a lécet. ha pedig egyszer a szellem kiszabadul a palackból, ő sem fogja tudni vissza gyömöszölni, akármennyi bigott seggnyalója, tek-je és besúgója van!

  • Ille István
    2013 november 9
    12:34 du.
    A maga helyébe, amiről nincs tudásom, nem beszélnék!
    Gondolja, hogy kitaláltam a pisztolyt a homlokomon?
    Kivánom magának! Beszarna tőle!

  • sárdi jani
    2013 november 9
    12:06 du.
    Kár a fárdságért! Ide úgy látszik csak megrögzött komcsik írnak!

  • eddig is bebizonyosodott, hogy a fantáziája meglehetősen gazdag.
    amúgy nem hiszem, hogy önkéntelen ürítésre késztetett volna, ugyanis akkor még nem éltem.
    nem mellesleg, hány éves is volt akkor? 4? 5?

  • ja. meg lenin fiúk és pufajkások 😀
    bencsics, maga egyre sajnálatra méltóbb lesz ezzel a féktelen gyűlölködésével.
    mégis, maga szerint, ezen az oldalon ki a komcsi?
    de, ha lehet, ne csak a rögeszméit ismételgesse, hanem bizonyítson, érveljen, melyik hozzászóló, cikkszerző, miért is komcsi?
    menni fog ez magának, hiszen valamikor pontosan tudta, milyenek is!

  • Ille hozzászólási, síralmas röfögések.
    Aki átélt valamit, az csak döbbenve tud magára nézni.
    Mikor gyülőlködtem én „féktelenül”?
    Kérdésére a válaz. „Ki ezen az oldalon komcsi?”
    Mondhatnám egy -két kivétellel, mindenki.
    Csak el kell olvasni a beírásokat..

    A cikk szerzője? Ő is az. Csak el kell olvasni amit az 56-os forradalomról írt.
    Csak egy rövid mondat tőle:
    ” dolgokra is vetemedő csőcseléket.

    Igen, a csőcseléket, akik a forradalom hevületének eufóriájától megrészegülve jelen voltak 56’-ban,”

  • Úgy látszik, ez a kanadainak nevezett Magyar Hírlap olyan mélyre süllyedt, hogy az emberiség legnagyobb emberáldozatot követelő vörös terrorját pozitív történelmi folyamatnak tekinti. Ezt már, a jó ízlés határain belül nem lehetséges minősíteni. Reggeltől estig keresztbe dicsérhetik egymást, ettől nem lesznek különbek. Szomorú, de ezt kell mondanom, és mélységesen csalódtam Önökben, tisztelet a kivételnek.

  • A bolsevik ideológia több mint 100 millió ember halálát okozta, és ezekre az emberiségellenes történelmi bűncselekmény-folyamatokra nincs mentség, és aki erre mentséget keres, az maga is arra a szintre süllyed le. Csak Ukrajnában 7 millió ember halt éhen, felütötte a fejét a kannibalizmus, mint Kínában is. Ez olyan borzalom, amihez nincs fogható. Ezt a múltat akarja néhány jólétében eltompult agyú beírogató mentegetni?

  • Nem tudtam, hogy ilyen magas szinten művelik a cenzúrát, és a más véleményt vagy átírják – ami egyébként hamisítás -, vagy egyszerűen törlik.Ez bizony nehezen egyeztethető össze Canada szellemiségével.

  • A forradalom már önmagában is egyfajta túlkapás, és szükségszerűen borzalmas rombolással is jár, és persze, túlkapások sorozatával is, amelyek érthetetlenek egy konszolidált világ szemszögéből nézve. De, persze, normális helyzetben a forradalmak nem is szoktak kitörni, hacsak nem exportálják őket, mert erre is van jócskán történelmi példa. 1956 nem exportált forradalom volt, és a túlkapások túldimenzionálása, az ún.”csőcselék” hamis hangsúlyozása éppen a szabadságharc lényegét próbálja kioltani.

  • Figyelő, az kevésbé közügy, hogy egy újságíró hogy fűzi a mondatait. Az már fontosabb, hogy egy miniszterelnök (nem egy párt vezére, hanem minden állampolgár miniszterelnöke) pufajkás bébidinoszauruszokkal ijesztget, ez még dakota viccnek is rossz. Az uszítás akkor sem jogos, ha téged kiejtett egy komcsi a bölcsőből és azóta mindenkiben komcsit látsz, mint szeretett miniszterelnököd. „Aki nincs velünk, az ellenünk van”… Ezt még Kádár is megfordította, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van, de most Orbán elvtárs, fehér paripás vezérünk, legény a gáton most ismét beindította a hidegháborút. Orbán jobban teljesít, mint Rákosi.

  • Ille István
    2013 november 9
    5:40 de.

    Csak a te kedvedért felolvassam szótagolva is, ille?:)
    Mit nem akarsz érteni azon a szövegen?

  • Figyelő
    2013 november 9
    3:56 du.
    Csúsztatsz. Kiragadva azt a részt mondatból amit idéztél, valóban félreérthetővé teszed az eredeti mondanivalót.
    Az egész mondatot olvasva egészen mást lehet kihallani. Itt van, csócsálgasd.

    „Noha nem hinném, hogy Polt Péter legfőbb ügyész úr elmarasztalná az érintettet, a SZEMA feljelentése azonban arra mindenképp alkalmas volt, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke legalább elgondolkodjon és a szónoklataiban többé ne alkalmazzon ilyen mások ellen irányuló nyílt uszítást, felbátorítva a békés tömegben megbúvó és akár aljas dolgokra is vetemedő csőcseléket.

    Igen, a csőcseléket, akik a forradalom hevületének eufóriájától megrészegülve jelen voltak 56’-ban, és ha a miniszterelnök úr szerint ezt a korszakot csak most fejezhetjük be, úgy ők szintén jelen lesznek napjainkban is. Ott lesznek és harcolnak. Ártatlan embereket fognak felakasztani, meglincselni, és brutális szörnyűségektől sem visszariadva, hidegvérrel és különös kegyetlenséggel megölni, úgy, ahogy azt az elődeik 56’-ban is tették. A forradalom ugyanis már csak ilyen. Ha elszabadulnak az indulatok, az egymásnak feszülő őrjöngő tömeget már nehéz lesz kordában tartani és megfékezni.”

    És Gézának teljesen igaza van! Mert a börtönök megnyitása után megváltozott a Forradalom arca, a minősége, a lényege. És bizony, most közűlük sokan ünnepeltetik magukat a világ különböző részein „szabadságharcosként”.
    Akik harcoltak, azok voltak a forradalmárok. Akik ékszerüzleteket törtek fek, bankokat raboltak ki, vagy tehetősebb polgárok lakásait rövidítették meg, azokra nincs jobb kifejezés, mint a csőcselék.

  • Ille István
    2013 november 9
    12:29 du.
    István. Az oroszoknál a köznyelv most is gulágnak nevezi.
    Éppen a napokban volt hír arról, hogy valamelyik, Putyin ellenes dalt éneklő zenekar egyik tagját az Uralon túlra szállították, mivel az első börtönben az őrök molesztálták, és ezért éhségsztrájkba kezdett. A férj az ukrán sajtónak azt nyilatkozta, hogy az egyik Ural mögötti gulágra szállították..

  • falusi
    2013 november 9
    7:34 du.
    Falusi,
    Gondolom Te nem Budapesten voltál a forradalom alatt. Lehet, hogy ahol te éltél ott megtörtént ilyesmi, amit írsz az utolsó bekezdésedben.
    Budapesten nem volt igy.
    Hetekig mentem el a Körtéren egy betört ablakú ékszerüzlet előtt, soha onnan semmi nem hiányzott a kirakatból. Úgyan itt, Ki volt étve egy doboz, pénzgyűjtés céljából, az elesett forradalmárok hozzátartózói javára.
    Néhány hét alatt, szépen megtelt, oda csak tettek be pénzt, nem vett ki onnan senki semmit.
    Bankok, lakások betőrése?! Ne mesélj! Ezeket hol olvastad? T.i. csak az írhatta, aki „ellenforradalomnak” tartotta, a legtisztább forradalmat.
    Egyetélen egy ÁVOSt láttam lógni a Körúton, ez bizony szörnyű volt. De senki sem sajnálta, sajnos a bosszú szörnyű emberi tulajdonság.
    Ez volt mind a csőcselék autroctása!

  • ugyan, bencsics, ezt maga sem gondolta komolyan! géza, a virtigli cigányember, komcsi lenne?
    meg hogy ezen az oldalon mindenki komcsi? ejnye, bencsics, és még maga mer minősíteni? bár megértem: kora előrehaladtával a baloldaliak ellen érzett antipátiája – kicsit finomabban fogalmazok, mint maga – igenis, gyűlöletté fajult.
    még az a szerencse, hogy tehetetlen gyűlöletté.

  • frivi, kifejtené, hogy a bolsevizmusnak mi köze van orbán „ünnepi” lázításához?
    ami pedig mélységes csalódását illeti: túl fogjuk élni 😀

  • ez nem is kanada szellemisége. de, ha magának nem tetszik, olvasson MNO-t. ott nincs cenzúra. ott fel se engednek egy baloldalit az oldalra 😀
    igaz, náluk moderálási szabályzat sincs. nálunk meg van.

  • Kedves Ille István! Én nem állítottam, hogy a bolsevizmusnak bármi köze is lenne Orbánnak „ünnepi” lázításához,sőt ki sem tértem aktuálpolitikai dolgokra. Azt pedig remélem is, hogy túléli az esetleges csalódottságaimat, egyrészt, mert egészséges lelkületű ember vagyok, másrészt önző, hiszen vitatkozni csak élő emberekkel tudok. Ami pedig a világ legveszélyesebb rákos daganatát illeti, ennek a belátása nem jobb- vagy baloldaliság kérdése, hanem emberi tisztességé.

  • Kedves Figyelő! Csak alátámasztani tudom azt, amit leírt. A magyar forradalom éppen abban volt egyedülálló, hogy nem süllyedt le a köztörvényesség szintjére, ellentétben a más felfordulásokkal. Ennek még az sem mond ellent, hogy az ávósok iránti gyűlölet miatt brutális dolgok is történtek.

  • bocsika, de amit ide számlált a bolsevizmus áldozataként, annak se sok köze van orbánhoz, se a cikkben megjelenítettekhez, mivel egyetlen szó sem esik a bolsevizmusról, se a sztálini terrorról – ami, ugyebár, megint csak távol állt a bolsevizmustól.
    szintúgy emberi tisztesség kérdése a nácizmus, a fehérterror, a nyilas rémuralom és igenis ’56 bűneinek (mert, ahogy monda, igaz, szemérmesen, de voltak ugyancsak kevéssé forradalmi cselekedetek is) belátása.

  • Nem, nem Budapesten voltam, hanem a Forradalom kitörésének a napján Győrben, másnap már Sümegen, mert anyám oda vitt bennünket egy Sümeg melletti kis faluba.
    Viszont figyelemmel olvastam BARBER, NOËL: A handful of ashes. A personal testament of the battle of Budapest. c. könyvét.(London, Wingate, 1957.)
    A szerző október 24-én a Daily Mail tudósítójaként érkezett Magyarországra. Hivatásának megfelelően a forradalom minden fontosabb helyszínéről igyekezett információt szerezni, eközben őt is lelőtték.
    De mondhatom a mosonmagyaróvári ékszerbolt kirámolását, a csornai Korona nevű étterem teljes italkészletének a lenyúlását, Győrben egy Pilcz nevű kalapos lakásának a kirablását, egy Petanek nevű kelmefestő bolti kasszájának a kiürítését, ugyancsak Győrben egy Etler nevű bíró agyonlövetését a saját lakásában, aki köztörvényesek itélőbírója volt, vagy a soproni Szövetkezeti Takarékpénztár (nembiztos, hogy ez volt a neve, de ilyesmi..) kirablását.
    És igen, ötvenhat csodálatos dolog volt, amíg a köztörvényesek nem léptek színre. Egyszerű dolguk volt, mert Nemzetőr-igazolványt szinte bárkinek adtak. Ők pedig visszaéltek vele. )tvenhat előtt mindössze négy-öt olyan bíró volt magyarországon, akik politikai ügyekben ítélhettek. Mégis, több, mint harminc bíró esett áldozatul ötvenhatban az ország területén. És ennek édeskevés köze volt a tiszta forradalmi eszmékhez.
    Ezzel nem kisebbíteni akarom ötvenhat csodáját, hanem elválasztani az ocsút a búzától.

  • Ille István
    2013 november 10
    10:51 de.
    Ille, értem felháborodását. A cikket legalább 35 ember dicsérte. De sajnos volt köztük olyan aki a
    „dicsőséges vörös hadsereg győzelmét” és az 56 os forradalmat csőcseléknek titulálta. Ezért kanyarodott el a téma Orbán beszédjéről, amit sajnos nem hallottam. Ha hallottam volna, tudnék véleményt mondani róla.
    Nácik szídása viszont sok más topikban előfordul a KMH-ban, úgy hogy ne legyen hiányérzete!

  • nácikat szidni és nácinak lenni két külön dolog. ’56-os forradalmárnak lenni és ’56-os csőcseléknek úgyszintén.
    magyarországot közismerten az ázsiai segédcsapatok szállták meg.
    mind1. nekem elegem van abból, hogy – korántsem véletlenül – a komment alaptémához még csak érintőlegesen sem tartozó hozzászólások terelnek.
    hibáztam, hogy – mint a cikk tartalmához nem tartozót – nem moderálta.
    igaz, nem akarom sterilizálni sem a KMH-t. majd visszafogom magam

  • Olyan ciki…Ötvenhatot a baloldal kezdeményezte akkor és nem a levitézlett csendőrök .
    Nagy Imre a bíróság előtt is kommunistának vallotta magát !
    Csak épp a nácik ellopták ezt ( is.)

  • Már bocsánat. De magának csak részben van igaza. Igazi valóban egyetemet végzett bíró lehet hogy csak annyi volt. De népbíró vagy ahogy Hofi annó mondta vala népi ülnök, az már akkor is szépszámmal akadt. Én kis karonülő kölyök voltam de mai napig élenken él bennem egy kép. A Margit hid pesti hídfőjénél volt egy pékség. Akik esetleg a környékről származnak emlékezhetnek rá a valamikori Glaser. Nos ott a forradalom idején az emberek sorba álltak a kenyérért. Nem volt tolakodás tülekedés és azért emlékszem olyan tisztán erre mert a kenyér mellé kaptam én mint kölyök két zsemlyét is a péktől ingyen bérmentve.

  • Geyza
    2013 november 10
    12:52 du.
    Nem szokásom válaszolni magának, de most kivételt teszek.
    Az 56-os forradalmat aműegyetemi diákság kezdte el.
    Nagy Imrét senki se „lopta el”, hanem Nagy Imre belátta, hogy a népnek van igaza.
    Mint kommunista mondta meg a tárgyalásán, hogy „Most elitéltek, és majd virágot hoztok a síromra”
    Ezt azidézetet, nem az ujjamból szoptam, hanem lánya által segített filmjében láttam. Címe: „Temetetlen halott”
    Nem volt igaza? Nagy Imre ismerte elvtársait…emlékezett a Rajk ügyre.

  • Kedves Dakota!

    Itt sajnos sokan olyan szinten vannak,hogy nem értik ha valaki „átvitt” értelemben fogalmaz,mint például Orbán a
    beszédében,ezek valódi „csatasorra”…gondolnak,hát ez van…erre „fussa” az eszükből!holott csak az összefogásra buzdított,nem felkelésre,
    háborúra,mint sok baloldali!

  • Bencsik :
    Magának fogalomértési zavarai vanna , okosabbnak látszódott volna ha tényleg megtartja jószokását és nem válaszol nekem , ugyanis az én fogalomalkotási metódusom magas kiskegyednek mint gyalogbékának a felhőkarcoló.

    De most akkó részletesen megvilágítom magácskának mit is értettem fennti beirásomban ” ellopáson ” .
    Tehát a részletes magyarázat , direkte Magácskának leegyszerüsítgve :
    A FOGALMAT LOPTÁK EL .
    Van magának fogalma arról hogy mit jelent az a szó hogy FOGALOM ?
    Mer ha nincs , aztat is szívesen megvilágítom , hasonlóképpen bővebben.

  • frivi,Figyelő!
    Jó hozzászólások,de itt sajnos sokan nem értik,kár
    magyarázni,főleg azoknak akik megtagadták a magyarságukat,56-ot…..
    és megélhetési politikusok vagy nagyon is értik miről van szó,persze ez még rosszabb.
    Vannak akik már a „csatára” vagy a „barrikádorokra”készülnek
    Hát ez van!
    A többség reméli békés és törvényes választások lesznek!

  • Nem tudtam, hogy Nagy Imre egy FOGALOM volt!
    Köszi Géjza!

  • A parittyás hangja

    Geyza
    2013 november 10
    5:15 du.

    Geyza, az összes fenti bejegyzésedre, és kitüntetetten a Vörös Hadseregre vonatkozókra, együtt egy hatalmas:

    LÁJK!!!

  • Kedves Géza!
    Én megtudok nyugtatni mindenkit.Orbàn Viktor beszéde a következö
    vàlasztàsokrol szolt. 56-ban a politika tulkapàsai és a gazdasàgi
    nehézségek miatt lett forradalom-ezek a forradalmak elöidézöi-.
    Most-màr régota-,a fejekben kell a forradalmi vàltozàs.
    Kennedy:”Ne azt nézd,hogy az àllam mitad neked,hanem azt,hogy Te mit tudsz ADNI a KÖZÖSSÉGNEK-az àllamnak-.EZ lenne AZ IGAZI KI MIT TUD!
    Moderàtor mitszolsz hozzà?

  • na, ennek örülünk, hogy maga külön információkkal rendelkezik orbán beszédének szándékáról.de, ha megengedi, mindenki eldönti, hogy hogyan is értelmezze. egyenlőre még csak magának kötelező így értelmezni.

  • A parittyás hangja
    2013 november 11
    4:58 de.
    Jellemző! Csalódást okoz számomra. Azt hittem egy intelligens, fiatal ember!
    De tévedtem.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 november 11
    1:04 du.

    Kedves Figyelő! Na ne izéljen má!:) Egyébként esküszöm, hogy nem tudom most miért kaptam fejmosást. Nem is nagyon írtam ide, hacsak nem arra gondol, hogy lájkoltam Geyzát? Drága nem a magával folytatott csörtéje, megjegyzései miatt lájkoltam! Hogy gondolhat ilyet??? Mint írtam is a vh.-ra vonatkozó bejegyzések miatt. Jó, gondolom ezért is ütné a fejemet, vagy mi volt most a bűnöm?:)

  • mert nem volt nálad füstszűrős cigaretta 🙂

  • Én nemvok ” kedves ” Dénesske..én egy elismert szemétláda vok.
    Egy ajjas moszkvabérenc..pont magácskának magyarázzam ?

    Kicsibencsiknagysád…( Géjjza most lemondóan ingatja fejét , mint amikor a fáradtapa a hülyegyerekének magyaráz , de egyre lemondóbban…)
    Igen aranyoskám. Nagyimre. Meg nagyárpi..főleg ha sokszor ismételgeti…meg minden…mitérdekel engem a maga agykapacitásának a havi csökkenési rátája ?..mongya meg..MIT ???

  • Nagy kár, hogy ennyire eltértünk a Bogdán Géza amúgy nagyon kiváló cikkétől, amihez csak gratulálni lehet és annak méltatása, vagy amiatti méltatlankodás helyett, mindenféle abszolútnak beállított féligazságot lehet olvasni a kommunizmusról, meg a II. világháborúról, itt a kommentekben…

  • Orbánnak ez a beszéde, csak megerősítette a „két magyaroszág rögeszmét, egyszerűen MI (MAGYAROK) és MÁSOK (IDEGENSZÍVŰEK, modjuk a fél ország, amúgy szintén magyarok)” ami azért nem csak kis hibás, hanem csúcs-baromság.

    Lásd az ENSZ Emberi jogok egeyetemeas nyilatkozata 2. cikkét.

    „Mindenki, bármely megkülönböztetésre, nevezetesen fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra, politikai vagy bármely más véleményre, nemzeti vagy társadalmi eredetre, vagyonra, születésre, vagy bármely más körülményre való tekintet nélkül hivatkozhat a jelen Nyilatkozatban kinyilvánított összes jogokra és szabadságokra.

    Ezenfelül nem lehet semmiféle megkülönböztetést tenni annak az országnak, vagy területnek politikai, jogi vagy nemzetközi helyzete alapján sem, amelynek a személy állampolgára, aszerint, hogy az illető ország vagy terület független, gyámság alatt áll, nem autonóm vagy szuverenitása bármely vonatkozásban korlátozott.”

    De látjuk lehet, Orbánnak legalább is biztosan… azt hiszi és úgy látszik hiheti, hogy 2/3-ada van hozzá…