Miért kísért a múlt, miért a sok fehér folt?

2013 november 11 9:13 de.12 hozzászólás

Az idei október 23.-án mely nemzeti ünnepeink egyike, még mindig nem váltak teljesen érthetővé dolgok. Anno a rendszerváltás utáni években létrejött több olyan bizottság is, melynek az lett volna a feladata, hogy a múlt tisztázatlan történéseit feltárja. Ezek sem részben, sem sehogy nem valósultak meg. A történelmi levéltárban őrzött dokumentumok egy része meg lett semmisítve ( a rendszerváltás után vagy közben, mai napig vitatott) illetve „nemzetbiztonsági” okokra hivatkozva évtizedekre titkosítva lett. Milyen nemzet az olyan, mely fél szembenézni a múltjával?

Fotó: scenicreflections.com

Fotó: scenicreflections.com

Mert a múltból lesz a jelen és jelenből a jövő. Ez utóbbi erősen megkérdőjelezhető jelen dolgok állása mellett. Manapság azért nem lehet megértés és összetartás a társadalom bizonyos csoportjai közt, mivel a múlt fehér foltjai, mai napig nincsenek feltárva. Miért nincsen erre lehetőség, hiszen rettenetesen nagy az igény erre? (már nagyon régóta). Egyik részről azért, mivel nagyon sok olyan kompromittáló dolog kerülhetne napvilágra mely egyaránt sújtaná a jelenlegi kormányt, és az ellenzéket egyaránt. De feltenném a kérdést? Ugyan miért nem gondolkoznak el a honanyák és honapák, hogy ilyen káoszban lehetetlenség megfelelően működni. Mai napig kevesen tudják – még ott a Parlamentben is – hogy ki kicsoda, mi volt a múltja, a vérzivataros időkben milyen tisztséget töltött be, „véletlen” nem lehet-e megvádolni azzal, hogy besúgó volt, hivatalos állományba vett „jelentő”, avagy tömeggyilkos, aki a fegyvertelen tüntetők közé lövetett.

Az elmúlt több mint két évtized során, számtalan olyan eset volt, amikor úgynevezett minden gyanú felett álló polgárról kiderültek bizonyos dolgok. Csupán csak elő kell venni egy pár újságot és belenézni, beleolvasni. Nem csak politikusokról, derültek ki kompromittáló dolgok, hanem híres befutott színészekről, művészekről. Persze ez kétélű fegyver. Sokszor előfordult, hogy az úgynevezett „bizonyítékok” mennyire hitelesek. Manapság sok olyan eset volt, amikor valakit megvádoltak azzal, hogy beszervezett volt, mivel el kellett lehetetleníteni, azaz félre kellett állítani, mert bizonyos fókuszált elemekről sokat tudtak, avagy pusztán csak a székére, a pozíciójára pályáztak mások.

Voltak esetek mikor a vád megalapozott volt és nem alaptalan, de előfordult ennek az ellenkezője is. Akikről kiderült a „dicső múlt” nem, hogy védekeztek volna, és maguktól önként lemondtak volna pozíciójukról, és tagadták volna a vádakat, hanem nemes egyszerűséggel csak annyit mondtak – ha mondtak – miért pont én, ha a másik nem? Értsd: neki is van olyan múltja, mint nekem, és ha engem elő akarnak venni, akkor őt miért nem? Hogyan lehet, így országot irányítani, vezetni, ha szinte napi rendszerességgel derülnek ki visszás dolgok? Mondjam azt, hogy sehogy?

De tessenek megnézni a valóságot! Minden magáért beszél. Ezért néz úgy ki minden Magyarországon, mert ezek a fehér foltok még nem tűntek el. Ez a videofelvétel, amit ide raktam, nem annyira régi. Ugyan hány hasonló múltú ember vagy embernek nevezett egyén jár és kell köztünk, akinek megbocsájthatatlan bűneik vannak? Miért nem számoltatják el őket a múltban elkövetett tetteikért? Megbízható hiteles tanuk vannak, hogy miket követett el. Miért kap állami nyugdíjat, és sorolhatnám. Nem volt eddig még olyan kormány, amely nem e szerecsenek fehérre mosásával foglalkozott volna. És kénytelen mindig megtenni, mert ez egy láncreakció is egyben. Ha kiderül x-ről, hogy ezzel-azzal gyanúsítható, a vádhatóság még mielőtt tárgyalásra kerülne a sor figyelmeztetve lesz: ha elítélitek, ő is dalolni és köpni fog.

Ez a nagy harci helyzet hölgyeim és uraim. Ahogy a vezér megmondta: küzdeni és harcolni fog. Hogy is szól a közmondás: nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél!

Avi ben Giora 

12 hozzászólás

  • Kedves Avi ben Giora, szívemből beszélt.Egyben, köszönöm a videót, amit eddig soha sem láttam.

    Azt hiszem, hogy sok oka van és volt a hallgatásnak!
    ELőször jött a Kádár rendszer, melyről tudjuk, hogy 360 forradalmárt kivégezetett, s uralma alatt az 56-os forradalom, „ellenforradalomnak” volt nevezve és tanítva az iskolákban.. A rendszerváltáskor Antall Józsefnek, összesen 3 éve volt, de kormánya alatt hihetetlen sok támadás érte, bele is halt!
    Őt követő 22 évben a többségben szocilaista kormányoknak, eszükben sem volt, hogy a forradalmi igazságokat feltárja.A mai kormány talán tudott volna valamit tenni, de az idő vasfoga már az egész 56-os problémát kissé megrozsdásitotta.
    Úgy hallottam, hogy Biszku Bélát végre majd előveszik a bíróságon. Na de kérem, eddig remekül élt nyugdíjából, mint volt miniszter.Ma már azt hiszem 90 év felett van.
    Videóján szereplő laktanya parancsnok mosdatása elképesztő, hiszen, senki nem hiszi el neki, hogy egy katonai parancsnoknak nincs beleszólása, ki lőjön és mikor?!
    Az 1956-okt.25.ki Országház előtti tömeggyilkosságról is hallgat a fáma… Ma sem lett senki megnevezve, kik lőttek a minisztérium tetetjéről, ártatlan tűntetőkre?!
    Sok százan ott is meghaltak. Van egy ismerősöm, akinek az apja is ott halt meg, 36 éves korában. Semmi rosszat nem tett, csak Nagy Imrét akarta hallani…..
    Ismerősöm akkor 10 éves volt, apját így temette el.

  • Figyelő
    2013 november 11
    12:51 du.
    Antal József rákban halt meg, nem a támadásokba. 🙂
    Amúgy már az Antal kormány idején Orbán, és a fidesz volt a leghangosabb ellenzője a múlt kiteregetésének. A viktória fedőnevű akta azért sejtet valamit. Azt is, miért nem szavazta megy Gyurcsány alatt a zárolt akták nyitásáról szóló napirendre tűzést. Mint ahogy jelenleg már minden más párt szeretné napirendre tűzni, csak a fideSS nem. Tekintetbe véve azt, hogy a múlt kövületeinek elsődleges búvóhelye a fideSS-ben van, nem csoda.

    Látja, éppen ezért van káosz a politikában, és időszerű Avi cikke. Ugyanis amíg nem kerülnek ezek a dolgok nyilvánosságra, politikai tőkét lehet kovácsolni az aktákkal történő zsarolásból. Vagyis a tények azt mutatják, három esetben volt szó a parlamentben az aktákról. Először Antal József kormányzása alatt. Ekkor A fidesz torpedózta meg. Egyszer Gyurcsány idejében, akkor a fidesz azt is megakadályozta, hogy napirendre tűzzék. Egyszer a tavalyi évben, volt ellenzéki indítvány, amit a 2/3 nem vett fel napirendre. Mert ugye a kétharmad.

    Egyet értek Avival, ezeket a dolgokat tisztázni kell, nyilvánosságra kell hozni, és aki bűnt követett el, legalább erkölcsi felelősségvállalást kell produkálnia. De jelenleg valami oknál fogva pont a fidesz a gátja ennek. Mint ahogy az elmúlt időben is mindig rajta bukott meg. A tényleges okot nem ismerjük miért, de valami ok miatt mindig a fidesz a gát.

  • Don Ovuz,
    Álljon meg a menet.
    Ezek az esmények NEM aktákról szól. Ezek megtörtént események, s ahogy Avi írta, még néhányan élnek is közülük akik elkövették!
    Már ne is haragudjon, kicsit nevetséges, 57 év hallgatását a Fideszre fogni.

  • Figyelő
    2013 november 11
    8:33 du.
    A szocializmus hallgatása érthető. A történelmet a győztesek írják. Csak a rómaiak hunokkal kapcsolatos hazugságaira gondolva a hatása még ma is érezhető. Azt ugye nem várta, hogy pont azok tárják fel, akik elkövették.
    Viszont azóta mint írja 25 év telt el. Ha szó esik a múltról, azért vannak akták amik nem nyilvánosak, nem hozzáférhetőek még ma sem, csak hazugságok vannak. Pont a videóban esik szó arról, hogy esetlegesen valakik szándékosan vitték a tömeget a fegyverek elé. Ha meghatározzák, hogy a történelem melyik része az ami kutatható, mi nem, ez történelem hamisítás.
    Ezek a dolgok két, három generációra le vannak zárva, hogy már a közvetlen leszármazott sem él, amikor hozzáférhető. Ahhoz hogy a közvetlen múltat kutatni lehessen, a levéltárak ezen részét is hozzáférhetővé kellene tenni.
    Mint tudjuk, nem csupán tiszta szándékú emberek szaladgáltak akkoriban. Volt ellen oldal, volt hivatalos reagálás, voltak egyéni csoportok, magánérdekek, és bűnözők is. Ha a közvetlen múltat vizsgáljuk, óhatatlan előkerülnek dokumentumok ma is aktívakról, avagy közvetlen leszármazottak lehetetlenülnek el emiatt. Nem az fél, csak a negyed századot varom a fidesz nyakába. A saját emberei múltja vagy származása védelmében hallgat.
    Mi lenne a rekció, ha valakiről kiderül, hogy tömeggyilkos leszármazottja?
    Csak hogy értse, miről beszélek a hallgatás kapcsán.

  • no, most majd ott lesz a veritas, az majd jól beleturkál a politikatörténeti intézet levéltári anyagába, egészen addig, amíg valami kompromittáló anyagot nem talál orbán ellenfeleire, akkor majd azt jól meglobogtatja, és feszítsd meg-et kiállt!
    igyekezniük kell, mert nyakunkon a választás!

  • Figyelő
    2013 november 11
    8:33 du.

    Kedves Figyelő! Ezúttal Don Ovuz, nem érdemel szemrehányást. Épp a napokban vették le az MTV 1 műsoráról Jelenczki István: Az igazság soha nem késő című filmjét A film az 1991 őszén Zétényi Zsolt által benyújtott, és az országgyűlés által elfogadott igazságtételi törvény sorsát mutatta volna be. A MTV 1 az első számú közszolgálati TV. A mindenkori kormánynak van rá a legnagyobb befolyása.
    A film részenként került volna bemutatásra. Ezek lettek volna a sugárzás időpontjai:

    2013.11.12. kedd 23.30. első rész
    2013.11.14. csütörtök 23.30. második rész
    2013.11.19. kedd 23.30. harmadik rész.

  • Nem véletlen, hogy minden olyan indítvány csírájában el van folytva, ami a múlt fehér foltjait szándékozik feltárni. Vannak népek akik képtelenek szembenézni az elkövetett büneikkel. Feltennék egy jó rázós kérdést: Németország azt hiszem elég nagy bűnt követett el a második világháboru során az emberiség ellen. Még is képes volt szembefordulni a multjával. Igaz, miután megtörtént az egyesítés valahogy a volt keleti tartományok megpróbálták ezt lassítani, de még is napvilágra került a saruk. Németországban nyiltan hangoztatják, hogy a mai „kanclerin” Angela Merkel az egykori Stázsi aktív tagja volt. Az egy dolog, hogy nem mond le de ezt még ő sem cáfolta.Sőt! Minden olyan dokumentum hozzáférhető amik ezzel kapcsolatosak. Nincs is sok gond azzal, hogy mindenki tisztában legyen ki-kicsoda, mit követett el kapott e büntetést etc.
    Van egy történész ismerősöm aki annó a Levéltárban dolgozott. Egészen véletlen kerültem vele kapcsolatba. Annak idején, amikor azt hirdették bárki kikeresheti az aktáját (ha van nekije, de kinek ne lett volna)bementem én is és megkértem tegye ezt nekem lehetővé. A válasza annó is fura volt. Állítsak ki egy blankettát egy kérvényt és egy hónapon belül megkapom. Én naivan azt gondoltam előbányásszák, aztán ott a helyszinen kimogyorózhatom ami engem érdekel. Egy hónap leteltével kaptam egy ficnipapirt két fótókopizott lappal. Ennyi. Mikor megkérdeztem tőle, hogy te ez most micsoda, és miért nem nézhetem én meg az aktát elvégre az én családomat akarták és sikerült kompromittálni ezt válaszolta: Te meg vagy teljesen zavarodva? Eltudod te képzelni mit vonna az magaután, ha kiderülne hogy a legjobb barátod, a szomszédod vagy éppen egy kedves rokonod volt aki aládtett? Itt pillanatokon belűl elszabadulna a pokol. Ember embernek lenne az áldozata. Na de már bocs, hogy lehet igy élni? Ugyan abban a hazugsában élünk mint az elmult negyven évben csak másképpen hívják. És ha nem fogjuk soha sem megtudni az igazat csupán csak találgathatunk továbbra is akkor még száz év mulva sem lesz ebben az országban rend. Amig ki nem hallnak az elkövetők és az első generáció akik még képes lennének emlékezni a rokonok bűneire addig nem lesz semmi sem hozzáférhető. Ebbe nyugodj bele. Nem akarnak még egy forradalmat ami nem is forradalom lenne ha nem észnélküli gyilkolászás. És igy jobb? Igaz vagy mondvacsinált vádakkal tüntetnek el embereket: Ez ugyan az csak pepitában mint ami ellen küzdőttünk annó! Ez van! Eszi nem eszi nem kapsz mást. Aműgy meg nem csak te mentél el, ha nem még jópár tizezeren. Itt szinte már csak az a kétharmad többség van akiknek esze ágában sincsen, hogy egyszer rend is legyen.Nekik jobb az anarchia ahol bármit büntetlen meglehet tenni.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    T.Avi !
    Az elhallgatás fehér foltjai már a negyvenes évek elejére, a háborúba lépésünkre datálódnak.
    A II.Magyar Hadsereg, mint megszálló az ártatlan szovjet polgári lakosság ellen elkövetett népirtása – több-tízezer halott, de lehet száz is – mind a mai napig titokban maradt, amíg mostanában meg nem jelent a A Megszálló Magyar Csapatok a Szovjetunióban című dokumentum gyűjtemény – a jéghegy csúcsa… Kiderült, nem voltunk jobbak a németeknél. És ezeket a dokumentumokat miért kellett 70 évig zárolni ?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Avi !
    .
    Egy szintén népirtás, mint élőhús szállítmány állami szervezésben:
    .
    Az . 1 9 4 1 – e s . magyar állami tömeggyilkosság – Kamenyec Podolszkíjban – is simán el lett volna hallgatva, ha Antall József nem hazudja azt, hogy csupán német nyomásra voltunk kénytelenek 1944-ben 450’000 vidéki zsidót Auschwitzba taranszportálni, mire egy Szirtes Zoltán nevű úr szembe nem száll ezzel a hazugsággal és be nem bizonyította azt a már jóval korábbi 20’000 !!!!!!!!! halottat, akiket a Magyar Államvasutak marhavagonjaiban élve kivittek Ukrajnába ahol kivégezették őket… Erről sem tudtunk 70 éven át. Vajh miért is ?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Mellesleg a túlélők szerint még napok múlva is mozgott a föld a tömegsírokon. Őket nem pap temette… És semmi csinadratta…

  • Már olvastam azt a könyvet és sok visszhangja is volt. A legszebb az volt amikor valami főmufti azt mondta parancsot kellett végrehajtani, és a németek elkövetelték a magyar bakáktól, hogy ugyan olyan gaztetteket hajtsank végre mint ők. Kezi csókolom akkor vagy ez mese vagy az, hogy voltak partizánok. Minden esetre Duna gátrendszert lehetne építeni abból a sok sumákból és elhallgatot dolgokról. Apropos! A MÁV végül is kötelezve lesz kártárítés fizetésre vagy még ő fog a zsidóknak felszámítani? Ez is fonák ügy mert olvastam egy izraeli ujságban a MÁV azzal védekezett, hogy mai napig tartoznak nekik ezeknek a marhavagonos szállítmányoknak az árával. Nem is pofátlanok ugye? Na ja Orbanisztánban a törvényt nem a bírok alkotják. Régen népi ülnökök alkották ma parlamenti ülnökök.

  • nem ülnökök, álnokok!
    a másik témához: ha a nevemet olvasod a mellékhelység szappanadagolóin, kézszárítóin, papírtörlő adagolóin (mert bizony, budapest hotel four season- tól berlinen tempelhof-on keresztül chamonix-ig ott található számos helyen), esküszöm, nem az én cégem forgalmazza, sajnos, hanem egy joviális bajor, aki tiszteletből a felesége nevét adományozta a higiéniai cuccoknak 🙂