Nyomorultak!

2013 november 13 9:47 de.27 hozzászólás

Beugrott az a kérdés, mi lenne ma a kis Viktorkával, aki családjával a falu utolsó romos házában húzza meg magát, kukoricát böngésznek a kombájn után a tesóival szakadt rövidnadrágjukban. Ahogy hidegebbek az éjszakák és a hajnalok, az erdőket bóklásszák tűzifa gyanánt rőzsére, átnedvesedett ágakra vadászva…. Munka nincs, a bányák, a TSZ már bezártak, csak a korrupt polgármester és haverjai üzlete virágzik, hozzájuk lehetne csak menni kujtorogni egy kis megalázó közmunkáért. A szülők? A munka hiányában a feszültség állandó. Parázs a hangulat, könnyen elcsattan egy pofon. Azután több is. Az apát messze kerüli mindenki. A menekülési útvonal minden lépés előtt bemérve. Ha a bor, vagy pálinka előkerül, reggelre olyan a csendélet, mintha vak komondorok falkája szarvast fogott volna. Vér és felborított lomtalanításból mentett bútorok a csatatéren. Halk, elfojtott sírás az egy ágyban zsúfolódott gyerekek felől, az asszony pedig néha egy rossz mozdulatnál felszisszenve hüppög, miközben mosogat, és a romokat rendezgeti. A vak komondorok mindenkivel elbántak, illetve csak az apa horkol még álmában is agresszív fuldoklással, ütemtelenül.

Szegénység - festmény Grúziából.

Szegénység – festmény Grúziából.

A zsírszalonna hidegbe fagyott nyers szaga az égető vöröshagymáéval összekavarodott, ami az asztalról a földre csorgó, majd csepegő kocsisbor savanyú szagával jár kendőzetlenül parázna táncot az egyszobás ház horpadt levegőjében.

A helyzet nem rózsás, mert az anyának sincs állandó munkahelye. Jobbára csak a nyári hétvégék lagzijai másnapján a takarítás, mosogatás, a romok eltüntetése a feladata, valamint a negyedosztályú kocsma záráskori takarítójának-, vagy szerencsésebb alkalmakkor a pultos helyettesítése.

Ha meg jönnek a választások, akkor a gyerek aprópénzért szaladgálna házról házra gyűjtögetni a kopogtató-cédulákat és látványosan egy füzetbe beírná, ha valaki nem adná…. A cédulákért cserébe egy marék aprót vetnének elébe, hogy csak gurulnának mindenfelé a tízesek és húszasok, a gyerek meg csillogó szemekkel vetné utánuk magát, még az ágy alá is kétszer benézve.

Ragasztaná a polgármester plakátjait, tépkedné az ellenzékét. Hordaná ki a megvásárolt szavazatok vételárát, a tűzifát, a krumplit, néha 1-1 kolbászt, oldalast, amelyek füstölt illata csábítaná, de ellenállna, hiszen tapasztalatból tudja milyen fájdalmasan csattan a büntetés. A kemény nevelés hatásos, mert kiszámíthatóan brutális.

Vagy talán dacos a gyerek? És inkább ő tépkedné le a polgármester öntelt, pökhendi pofázmányának photoshoppolt képét a háttérben a stadionnal, frissen avatott vasúttal, földekkel, dohányboltokkal,CBA-kal, maffiózó kövér haverokkal…? De nemcsak éjszaka, hanem kihívóan nappal is szaggatná lefelé?

Bárhogy is lenne, sajnálnám! Látnám, hogy a falusi iskola után nem mehetne középiskolába, egyet…. Nem! Majdnem milyen hülyeség rózsaszín köde ereszkedett ránk! Rágondolni is baromság! Lehetetlen! Ezt én is szégyellem. A reménytelenség, az elevenen eltemetettség mocsara ez. Csak egy halovány remény maradt. Mosogatni menni Londonba, vagy kukásnak Münchenbe.

Bárhogy is, sajnálom, és keserűen hallom milliónyi sorstársával közös néma sikolyukat, lelkük üvöltését, ahogy tiltakoznak az igazságtalan mocsok ellen. Az ellen a szinte fertőzően terjedő kór ellen, amit szegénységnek, nyomornak hívunk.

 Kaszás Előd

27 hozzászólás

  • irigykedes helyett dolgozhatnal mint ille pityu 17 orakat kb 500 froncsiert orankent,amellett meg firkalhatnal mergedben mint ille pityu

  • És nem írtál azokról a szegényekről akik titkolják mert szégyellik a szegénységüket Akik csendben viselik sorsukat hiszen átéltek háborút kommunizmust rendszerváltást és csak ennyire futotta talán még tisztességes temetésre se.

  • csak 480/óra. reggel 4:10kor kelek és éjfélre vagyok otthon, úgyhogy ezt ne ajánlgasd ki senkinek 🙂

  • Georgina Bojana

    No igen. Többnyire ennyi a pénz 480.- Ft/óra, meg 500.- Ft/óra – ráadásul ebből még adózni is kell!
    A megélhetést már nem is énekelem.
    Kétségbeejtő!
    De még mindig ennek is örülgetnünk kell(ene), mert sokan egyáltalán nem dolgoznak.
    De nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert nincs munkájuk.
    Természetesen ezzel együtt, (vidoran 🙁 )) hallgatják rádióból, tévéből, hogy Magyarország jobban teljesít!
    Az ábra pedig ez, amit István beírt, no meg ez, amit én ide felvázoltam.

  • Nyilvàn 4-7 évvel ezelött még volt munkàtok,de nem figyeltetek,hogy
    ki merre-Cyprusra…-mentette a vagyonàt,ott fizetett kevesebb adot utàna.Magyarorszàg pedig csak adosodott-adosodott.A BANKOK pedig
    nem engedtek-nem engednek-a kölcsön visszajàr kamatostol.
    A 2008-as VÉSZKÖLCSÖN is 2012-töl,erre nem gondoltatok,nem tudta ezt
    a Mehemed és felfaljàk a tehenek-vagy a kölcsönadok-,ha nem fizet.
    Sajnos nincs gyors kiut,1 év alatt az EU zona orszàgaiban több mint
    1 millioval nött a munkanélküliek szàma,most 19 millo feletti a szàmuk. Görögorszàg,Spanyolorszàg 26,…%,a fiataljaik között 50-60 %.Ebben az évben a spanyol gazdasàg màr gyarapodni fog,az egész EU-ban 0,3 % növekedésre szàmitanak.
    Hol a legnehezebb,illetve volt a legnehezebb? A leginkàbb eladosodott àllamokban,mert ugye az adossàg kamatostul visszajàr.

  • ez a vészkölcsön már rögeszmévé fajult magánál, déneske 😀
    valahogy nem igazán érdekel itt senkit, hogy az unió országaiban (a zóna, az más, azt az ero-t használókra mondják) mekkora a munkanélküliség.
    itt az számít, hogy mennyi a hazai munkanélküliségi ráta, amit hiába kozmetikáznak a közmunkások számával.

  • Nemhiába szoktam minden év végén azt mondani: csak ennél szarabb ne legyen. De sajnos csak egyre szarabb lesz. Az lenne egy Isteni csoda ha Magyarország tényleg jobban teljesítene és azt mondaná az ország lakossága, köszönjük Viktor menj el a p…ba de az egész bagázsoddal együtt, és csodák csodája Magyarország végre teljesítene és csak egy az az egy százaléka megvalósulna annak a sok igéretnek amit jó 25 éve hallunk. JOBBAN FOGUNK ÉLNI. Csak az a kérdés mihez képest

  • Georgina Bojana

    Kedves Dénes!
    Ha Te ezt tudtad, miért nem szóltál? Miért nem kiabáltál ránk, setét, itt élő magyarokra?!
    Látod, látod, most hülyén halunk meg.
    (( 🙁 ))
    Mert Te nem szóltál, IDŐBEN!
    Sajna.
    Eső után köpönyeget felvenni, botorság.
    Máris bőrkéig áztunk.

  • A parittyás hangja

    Ille István
    2013 november 13
    11:21 de.

    Vaze! Ez az ürge totál kész van! El tudom képzelni, ahogy feldúltan, zilált fejjel jön-megy otthon és maga el elé motyogva, hajtogatja vészkölcsön-vészkölcsön-vészkölcsön!
    Egyszer csak megáll, zavaros tekintete vadul felcsillan, oda ugrik a géphez és lázas sietséggel leírja a szokásost. Aztán néhány percig üdvözült, gyermeki mosollyal az arcán csak nézi és nézi művét… és ez így megy nap mint nap, mióta véletlenül kiengedték…
    🙂 🙂 🙂

  • Dénes ERÖS
    2013 november 13
    11:00 de.
    Drága Déneseltárs!
    Áruddenekem, te hogyann hivod asztatat, amit a kormányeltársék ködvénykibocsájtásnak mondanakk. Tod, amittmajd öt meg tizévmúva köll. Addigmeg a kamattyajit, amikmeg duplájjaji a zájemeffnek.
    merhogyám, jórezsvér, esza vészkőcsönn. ugyannis a másikatt a valutajalap főduzzasztására hasznáták többnyire, egyrézibű meg betömtík a világ váság liktyajit.
    Mostammeg mégtöbbalik, összegibe ugyanannyimáraja ködvény amit kibocsátottak, mindamit a Gyurcsányijék fővettek. Oszt csaptyad még hozzá a lenyútt nyugdíjjmekktakaríttásokatiss, oszt nízzé beléjje egy statisz stikába, hoty mennyiveis lógunk most. mermáma többelógunk, mind valaha.. Oszt majd gyönneka számláva, de ezek a mocskok akkorramá sehunse lesznek.
    Gondúkoggyá, drága Deneseltárs.. Tomén, hogy nemeccerü, de megprószáni azé érdemes.. Legalább eccer a zíletedbe.
    Csókútatlak.

  • Utólag mindenki könnyedén nagyon okos…..

  • Kedves Bojàna!
    Csak kb.2 éve merültem ujbol bele a politizàlàsba.Amikor az EU Parlament-ben volt az orszàg a porondon.
    Nàlatok-otthon-miért nem esett le a tantus,mondjuk 2006-ban,2008-ban?
    Ugye utolag okosabbak vagyunk!?
    Nem tudtàtok,hogy Bajnai friss pénzel…2009-ben minusz 6,9 %-os gazdasàgi „eredményt” ért el? Szintén gyengébbet,mint Gyurcsàny a környezö konkurenseknél.
    A belga KBC BANK tulajdonàban lévö K&H BANK vezérigazgatoja, Rik
    Scheerlinck mondta:”Elpuskàzott évtized Magyarorszàg szàmàra”
    2006-07-ben gazdasàgi növekedés:
    Magyarorszàg 2,7 %
    Lengyelorszàg 5,5 %
    Csehorszàg 6,6 %
    Szlovàkia 8,5 %
    Nem tudtàtok? Bevallom én sem.A gödörböl nehéz kikecmeregni,plàne
    ilyen nagy adossàggal a hàtunkon.
    Üdvözlettel Erös Dénes

  • Igen, ez a jövőkép vár az országra.

  • bocsika, mit csinált?
    belemerült a politizálásba? mármint, hogy a rögeszméinek idült ismétlését maga politizálásnak nevezi?
    az más.

  • A Bajnai-kormány megfordította a romló tendenciát, ami a világgazdasági válságban ránkzuhant. Az ország gazdasági kitettsége magas volt, amit végül stabilizáltak, majd a kitettség csökkentése mellett sikerült beindítani a gazdaságot. Az IMF hitele nagyon jó volt, hiszen a pénzügyi bizalmat erősítette, és az IMF-kontroll miatt a befektetőknek is bizalmat adott. A felvett összeg csak egy részét használták fel, a többit fizette vissza orbán, mintha valami nagy dolgot művelt volna. Utána meg a ténylegesen felhasznált összegek helyett , annál sokkal magasabb hiteleket vett fel sokkal drágábban és sokkal többet!
    Pluszban még elrabolta a magánnyugdíjmegtakarításainkat is! Azokat szerintem mindenki személyesen kiverheti belőle furkósbottal. Az orbánhívőknek nem kell sorbanállni és csatlakozni, amikor ez bekövetkezik, remélhetőleg minél hamarabb. Nem lesz szép látvány, de különben csak kiröhögne minket az elrabolt pénzeinket megtartva.
    A Gyurcsányék ténylegesen az országra fordították a pénzt hasznosan és sikeresen, amíg orbánék szintén hasznosan és sikeresen használták fel az elrabolt milliárdokat és a nemzet vagyonát. Amint ma megtudhattuk, a maffiájuk CAB bolthálózata pedig évek alatt 1000milliárdos nagyságrendben lopta meg az országot, bűnszervezetben elkövetett csalás keretében, amint az az emiatt kirúgott revizor szavaiból kiderült.Ezt a vasat, ha folyamatosan veri mindenki, simán a diktatúra bukásához is hozzájárulhatna. Fontos, hogy mindenki érzékelje, hogy az a bolthálózat megint óriási közpénzek elsíbolásából gazdagodik!

  • …”, amíg orbánék szintén hasznosan és sikeresen használták fel az elrabolt milliárdokat és a nemzet vagyonát.”
    Az előbb a lényeg lemaradt. CSAK A SAJÁT GAZDAGODÁSUKRA!

    Az IMF-hitelből, talán mégtöbb mégjobb lett volna. A gazdaságot jobban fel lehetett volna belőle pörgetni.
    Egész addig, amíg ez a maffiahorda garázdálkodhat nem lesz érdemi fejlődés, csak lerohadás mindenkinek rajtuk kívül. De ezt bizonyítja minden tettük!
    – trafikmutyi
    – földmutyi
    – játékteremmutyi
    – CBAmutyi
    – állami megrendelésmutyik
    – Közgépmutyik
    – tankönyvmutyi
    – nyomdamutyik
    – kiadómutyik
    – devizahitelmutyi
    … és még rengeteg, ami átöleli az egész társadalmat, az egész gazdaságot!

  • Testvérelvtársurak!Ne cseszegessétek már azt a szegény Orbánt,mert utána csak sokkal rosszabb lehet. Ha a gyöngyösi-huzavona szennycsatorna kerülne uralomra és ez nem fikció egy ilyen örök lúzer országban,akkor vennétek észre,hogy Orbán és csürhéje valóságos szentek voltak.

  • gyuri, igazad van. nekem orbánról és bandájáról a felejthetetlen hofi jut eszembe, jézust idézvén, aki imígyen szól le a keresztfáról egy jótét léleknek, aki a legyeket akarta elhessegetni sebeiről:
    hagyd, fiam, ezek már legalább jóllaktak…

  • Ille István
    2013 november 14
    1:06 de.
    Nem jó meglátás, ezek bélpoklosak, sohasem laknak jól!

  • rögeszmés végtörlesztés ismételgetése és hamis információk terjesztése okán komment törölve.

  • Csak a tisztánlátás végett: 2005-ben a The Yakarta Post megírta, hogy Gyurcsány vezetésével egy gazdasági küldöttség ment ki Yakartába egy forintban számolva 4000 milliárdos erőmű-beruházási projekt ügyében. Jut eszembe! miért is kellett felvenni sz IMF-hitelt, ráadásul az államadósság is felkúszott a nyolc év kormányzás végén 50%-ról 80-%-ra.Csak az árnyaltabb vizsgálódás érdekében.

  • az árnyaltabb vizsgálódás érdekében javaslom, tanulmányozza a napi világgazdaság tegnapi számát. ott megtalálja az elemzést, na, nem az elmúlt nyolc évről, csak a kivagyiskodó imf-hitel visszafizetésről, és az átgondolatlan államkötvény kibocsájtásról, aminek eredménye képpen a kínkeservesen 80% alá kínlódott államadósságot a fijjuk sikeresen ismét a fölé tornázták.
    miről is beszélünk?

  • frivi
    2013 november 20
    12:50 du.
    Te frivi!
    Nincs tenéked véletlenül egy Dénes Erős nevű rokonod?
    Vagy csak osztálytársak voltatok?
    🙂

  • osztálytársak, hát. a pártpropagandista képzőn.
    egy valami azért zavar ebben a friviben: ha ilyen jól látja a szegedi csanád féle arcátlanságot, hogy’ a fenében nem ismeri fel az orbánit?

  • A parittyás hangja

    Ille István
    2013 november 20
    1:27 du.

    Lehet két kulacsos…

  • A parittyás hangja

    Bár szerintem simán csak egy agent provocateur.

  • Noszticzius Judit

    Orbánék tovább parasztanak !!! 🙁 🙁