Bächer Iván emlékére

2013 december 2 3:09 du.19 hozzászólás

Alig tudok magamhoz térni.

Pedig nem váratlan, tudtam, nagyonis jól, hogy beteg és a cikkei is egyre ritkábban jelentek meg.

Annak idején már vagy két éve barangoltam az Újlipótvárosban, reménykedve, hogy belebotlom, mire végre megtörtént. Éppen a Pozsonyi úton bandukoltam a villamoshoz, amikor megláttam a kis söröző teraszán üldögélni, nagy társaságban. Gondolkozás nélkül odamentem, lekezeltünk és bemutatkoztam. Elpanaszoltam neki, hogy habár egyik cikkében febátorított mindenkit, hogy leszólítsa az utcán, vagy akárhol, mégis hiába kerestem. Elmondtam neki, hogy húsz éve minden héten elolvasom a cikkét, hogy ez egy lelkigyakorlattal ért fel az én esetemben, és azt is, hogy úgy tekintettem fel rá, mint Krúdy Gyula földi helytartójára.

Rém kedves volt, kikérdezett és beszélgettunk erről arról, de hamar kiderült, hogy Iván nem a beszélgetős fajta. Ő hallgatni tudott nagyon jól. Mindenkit szívesen meghallgatott, majd sokakat később meg is írt, de ö maga voltaképpen zárkózott volt. Rekedtes hangján inkább csak terelgette a beszélgetést, semmint alakította volna. Az ő ’beszélgetése’ papíron, a szobája csendjében folyt, végtelenített formában, érdekes, vagy érdektelen, emberek tömegeivel.

Bächer Iván

Bächer Iván

Egy neves zongoraművész fia volt és családja, felmenői, mind egy egész mitologia körképévé váltak könyveiben, cikkeiben, melyekben az egykorvolt pologárság idealizált legendáriumát irta meg elbűvölő közvetlenséggel és együttérzéssel. Stílusa, egyénisége, írói természete teljesen egyedülálló, hiszen bármiről is szóljon egy-egy írása, a valóság ellenállhatatlan ereje alatt észrevétlen marad a hallatlan írói nagyság, a „szakszerűség.”

De nem csak író volt. Személyes varázsával, sziporkázó ötleteivel, és persze a pesti élet minősége iránti törhetetlen elkötelezettségével, a maga utánozhatatlan módján nagyban hozzájárult az élet minőségének javításához. Ő találta fel a Pozsonyi Piknik intézményét. Évi rendszerességgel kabarét írt, amelyekben fellépett és tréfélkozott és zongorázott és magához bilincselte az egyre növekvö számú rajongóit.

Írásaiban rendre és mesterien keveredett a nosztalgia, a humanizmus, a bájos humor és persze gyakran a kitörő indulat. Valóban elkerülhetetlen írásait Krúdy Gyuláéhoz hasonlítani. De mint ember, sokkal harcosabb és követelődzőbb volt annál.

Amikor utoljára együtt üldögéltünk annak a bizonyos kis sörözőnek a teraszán, a Pozsonyi úton, és kinyújtott lábaink között az arra járó kutyák gazdáikkal megpróbáltak átevickélni, Iván minden egyes gazdát megállított és a kutyára mutatva megkérdezte: ”Ő is Fideszes?”

Iván, nagyon fogsz hiányozni, de nem felejtünk. Nyugodj békében!

 Kerekes Sándor

19 hozzászólás

  • Karácsony Sándor

    Rest in peace….azt hiszem o vezette be ujlipotvaros helyett az ujlipocia fogalmat

  • Göllner András

    Egy különleges, pótolhatatlan ember volt. Egy fény a sötétségben. Példát mutatott bátorságával, tartásával, műveltségével, humanizmusával. Valóban nagyon fog hiányozni. Köszönet a megemlékezésért Sándor.

  • Kerekes Sandor

    Azt nem. O sok mindent feltalalt es bevezetett, de ez mar o elotte is hasznalatban volt. Azonkivul nem uj, csak Lipocia.
    „okollel a zongorat” az a legnevezetesebb invencioja.

  • Nagyon szerettem írásait. Lenyűgöző módon írt a számomra nagyon nem szeretett (a Trianon után vízfejként az országra telepedő) Budapestről, Pestről.
    Évekkel a nyilvánossá lett „szerenád” előtt, tőle tudtam meg, hogy az a kevesek által ismert, görnyedt anyóka, a „sarki” boltból hazafelé csoszogva az a bizonyos Fanny.
    Mindig vártam írásait amit élvezettel olvastam.
    Sajnálom, hogy új írásokat már nem remélhetek.

  • Avi ben Giora

    Stimmel. Sándor az nagyon régen lehetett amikor találkoztál Ivánnal. A 15-ös villamos ami a Pozsonyin járt már nagyon régóta a multé.Tavaly vagy tavaj előtt ücsörögtünk egy nagy társasággal a Szamovár teraszán.Ott volt ő is valamint Lendvay és sokan mások. Igen csak elzártuk a járdán való közlekedést de senki sem szólt ránk. Lendvay éppen azt fejtegette, hogy a Fidesz vagy megbukik vagy bebetonozza magát az elkövetkező husz évre. Iván nem volt ennyire pesszimista.Nagyon hiányozni fogsz nekünk. A Pozsonyi uti régi fiukból már szinte senki sem maradt. Uj arcok tünnek fel a Dunaparkban és minden jólismert találkozó helyen ahol annó ő is megfordult és szinte törzsvendégnek számított.

  • Dr. Kronstein Gábor

    Most fordult első ízben elő, hogy háromtagú családom minden tagja egymástól függetlenül hozta fel: „Hallottátok, hogy B.I. Meghalt?” Hallottunk, sajnáljuk, súlyos emberi és irodalmi veszteségként könyveljük el. Közel állt szívünkhöz, eszünkhöz, ízlésünkhöz. Meggyászoljuk.
    A ha róla elnevezett díjat alapítanak, erőnkhöz mérten hozzá fogunk járulni.

  • marcus aurelius

    Kerekes
    Stimmel, hogy a 70-es évek végére már a villamos sineket is felszedték a Pozsonyi úton. Persze ez nem zárja ki, hogy már akkor voltak fideszes kutyák…

  • marcus….valoban orban peldaul azokban az evekben szuletett szerencsere a magyar nemzetnek

  • orban…1963 majus 31…..szegeny ivan meg megerte orban 50 szuletesnapjat , szegeny

  • Tüske Zsófia

    Iván könyveit nekem mindig minimum két példányban kellett megvenni. Amerikában élő lányom egyszer hazalátogatva vitába keveredett valakivel és zokogva jött haza. Sokat nem tudtam érte tenni, így kezébe nyomtam a Kutya Mandovszkyt. Eszter olvasta, sírt, majd nevetett, majd megint sírt, aztán folytatta a Rötúrral és amikor visszautazott, vitte magával az összes Bächer-könyvemet. Azóta is küldtem neki az újabbakat. Iván nemrég nősült… Tudtam, hogy beteg, de azt nem, hogy ilyen hamar feladja. Nagyon hiányzik.

  • Azoknak, akik a Pozsonyi uti villamos ugyeben kekeckednek azt uzenem, hogy a Pozsonyi uton a hatos villamoshoz is lehet bandukolni, mint azt en tettem akkor. Vagy eppen lehet a ketteshez is, ha valakinek arra volna kedve. Ezt mindenki tudja, aki probalta. Meg az is, aki nem.
    Minden esetre megnyugtat, hogy a lenyegbol ennyit legalabb sikerult megertenetek.

  • TROLI BUSZ van uj lipociaban , vellanyos nincs , Bacher Ivan is megirta

  • TAXI is van uj lipociaban , ne koptassatok az apostolok lovat

  • Avi….lendyayrol azt sugtak hogy aczel gyuri agyasa volt , aczel a pozsonyi uton lakott , ide jart vissza nosztalgiazni a lendvay cenzor , ugyhogy nem wittner mariska volt erkolcstelen hanem a szoci nocske lendvay

  • könyvmoly: kívánok neked olyan erkölcsös feleséget, mint wittner. első gyereke, az, amelyiket a lelencben hagyott, mert felcserélte őt a géppityura és a szoptatást a harcososk szerszámának olajozására a haláláig nem állt szóba vele.
    másrészt, egyesek a suttogásokkal kárpótolják magukat a sikolyok helyett. további jó suttogást.

  • Tuske Zsofi…ned ijesztgess ujabb feleseggel….3 valasom volt mert mindegyik kimoderalt a nagy pofam miatt

  • Noszticzius Judit

    Még sem-sem ismerem Bacher Ivánt !!!!

  • Noszticzius Judit

    Most nagy káros fiatal (57) éves korában 🙁 ,előbb sem-sem ismerem !!!!