Megfáradt nemzet

2013 december 4 10:09 de.116 hozzászólás

Valamikor, valahol azt olvastam, hogy a magyar gyáva nemzet. Nem nagyon tudok ezzel egyet érteni. Nem a „nagy magyarságom” miatt, hanem más okból. Nem igaz, de könnyelmű ez a kijelentés. A magyarok már sokszor tettek tanúbizonyságot arról, hogy nem gyávák.

Menjünk egy kicsit szép sorjában.

Államalapítónk, I. vagy Szent István minden volt, csak nem gyáva. Saját családjának a felét kardélre hányta, illetve megsüketíttette, megvakíttatta. Tette ezt azért, hogy szilárd hatalmat tudjon teremteni, ami csak az ő kezében összpontosul. Már – sajnos – akkor is dívott az a szokás, hogy elárulták, meggyilkoltatták azt, akit nem akartak hatalmon látni. István után váltogatták egymást az Árpád-házi királyok. Aztán egyszer csak kihalt az Árpádház. Az ország nemessége nem tudta, hogy akkor most ki is legyen a király? Valami miatt a magyar nem volt jó nekik (már akkor gond volt, hogy ki az, aki nem fog mutyizni és pusztán csak a szűk családi és haveri körnek osztani szét a hatalmat, a zsíros koncot) és külföldről hívtak királyt. Volt köztük jó, és volt köztük olyan is, aki pusztán csak azért volt jó, mert a nemesség mellette azt csinálhatott, amihez éppen kedve szottyant. Kiskirályosdit tudtak játszani. Hiába volt egy törvényes király, azt nem mindenki akceptálta. Egy-egy nagyúr a maga birtokán kiskirályként uralkodott és néha már a tényleges királyságtól csak egy paraszt hajszál választotta el.

Ava

Forrás: Ava / fromafriend7491.com

Ez főleg akkor kezdett hatalmas méreteket ölteni, amikor a magyar királyi tónt Dobzse Lászlóként ismert II. Ulászló birtokolta. Jött a török is és az ország urai mindennel törődtek, csak azzal nem, hogy megfelelő véderőket szervezzenek. Sőt! Már akkor is voltak olyanok, akik sütögették a pecsenyéjüket, hogy nagy fityfenét fognak ők harcolni és rengeteg pénzt kidobni, titokban majd megállapodnak a törökkel és akkor valahol biztosítva is lesz a hatalmuk. Csupán csak az erdélyi fejedelmek voltak bátrak és dacoltak a törökkel, Habsburggal. A Habsgburg aztán „némi” segítséggel kiűzte a törököt, jó 150 év után felszabadította Budát és gyorsan be is kebelezte a Magyar Királyságot is. Elég hosszú ideig sikerült országolnia. Voltak ugyan kisebb nagyobb szabadságharcok, de a magyar az egy olyan nép, hogy nem csak azt nézte, hogy megszerezze az önállóságát, amit elvesztett, hanem, hogy hol is jár jól. Árulások, összeesküvések, elbukott szabadságharcok jellemzik ezt a korszakot. 1848-ban, amikor szinte Európa szerte polgári forradalmak voltak, csak a magyarok büszkélkedhettek azzal, hogy a Habsburg hegemóniát majdnem sikerült megtörni. Ekkor is csupán az árulás és az orosz cári segítség tudta csak letörni a szabadságharcot.

Utána jött a kiegyezés, aminek értelmén lehetne vitatkozni. Deákot és kormányát egyesek szerint a haza megmentőjének lehet tekinteni, mások szerint egy ügyes politikai húzással biztosította a magyarság túlélését és elérte azt, hogy a birodalom kebelén belül kapjunk némi önállóságot. Ám ez sem tartott sokáig. Kitört az első világháború. Mai napig egy hatalmas kérdés: ugyan, miért szálltunk bele és főleg miért a Monarchia oldalán? Jó, tagja voltunk a Monarchiának, ráadásul „oszlopos” tagja. DE! Nem lett volna kézenfekvőbb, ha azt mondjuk, mi semlegesek kívánunk maradni hiszen, ha úgy vesszük Ferenc Ferdinánd, a meggyilkolt trónörökös, nem volt se inge, sem gatyája a magyaroknak. A vesztesek oldalán vettünk részt, melynek egyik következménye lett Trianon.

Ezután jött egy forradalom, amolyan orosz mintára. A résztvevők és a vezetők egy nagyon vegyes elegyet képeztek. Bukása után a még életben maradt vezetőség Oroszországban keresett és kapott menedéket. Persze, szép csendben a sztálini féltékenység őket is sorra eltüntette. Horthy országlása minden volt, csak nem sikeres. Tulajdonképpen sokat nem számíthatott az akkor már koldusokká lett valamikori elit osztályra. Tényleges pénzekkel és hatalommal nemigen rendelkeztek, mert elkaszinózták, eljátszották. Ami megmaradt, az is parlagon hevert. A földesurak csupán csak azzal törődtek, hogy kártya adósságaikat rendezzék és valami névleges régi nemesi udvart tarthassanak. Az érdekelte őket a legkevésbé, hogy kitántorogtak az országból azok, akik nem bírtak sem új egzisztenciát teremteni, sem megélhetést találni. Pusztán a régi álmukat dédelgették, hogy de jó lenne, ha újra visszakaphatná a Magyar Királyság – ami már, ugye, nem is volt királyság, pusztán csak papíron, – a régi lecsatolt területeket, és újra Európa egyik vezető hatalmává lenne. A sors kegyéből ismét egy vesztes oldalára álltunk. Horthy még az utolsó percben sem volt hajlandó ténylegesen kiugrani a háborúból és a náci Németországnak hadat üzenni. Egyik oldalon a személyes sorsa miatt, ugyanis második fiát a németek elrabolták, a másik oldalon pedig jobban félt a kommunista szellemtől és az orosztól, mint bármi mástól. Nem merte vállalni annak kockázatát, hogy felfegyverzi a még erre alkalmas lakosságot, és a belső ellenzékét, akik egy csőcselékhad volt, két vállra fektesse. Amolyan „tapogatódzó” titkos tárgyalásokba kezdett a szövetségesekkel, ami aztán a náci megszálláshoz és nyilas hatalom átvételhez vezetett. Sehol sem kaptak a németek akkora segítséget a gyilkoláshoz, mint Magyarországon. Horthy már akkor gondoskodott róla, hogy Magyarország az oroszok hatalma alá kerüljön azáltal, hogy az orosz csapatok fogják felszabadítani.

A felszabadulás után, ami egy dúlás is volt az oroszok részéről, hiszen nem csak felszabadították Magyarországot a náci uralom alól, de végig is dúlták, fékezhetetlen gyűlöletüket a polgári lakosságon vezetve le. A demokratikusnak induló új kormányt hamar megbuktatták és az orosz segítséggel egy bábkormány alakult, mely élvezhette az oroszok védelmét, cserébe teljes kiszolgáltatottságba taszítva az országot. Ám a felhalmozódott elkeseredést sokáig nem lehetett kordában tartani. Kirobbant az ’56-os szabadságharc. Szinte mindenki egy emberként harcolt az elnyomó ellen. Ám akkor is akadtak olyanok, mint annyiszor a történelmünk során, akik némi hatalomért eladták a szabadságharcot és elárulták annak vezetőit. Ezzel kezdetét vette az a diktatúra, ami jó negyven évig tartott.

Miért nem lett tényleges demokrácia az úgynevezett rendszerváltás után? Egyrészről azért, mert a hatalom olyan kezekbe került, akik a szocializmus építése alatt kisebb-nagyobb vagyonokat halmoztak fel, csupán csak a titulusuk változott meg. Igazgató elvtársból igazgató úrrá és egyben tulajdonossá léptek elő. Magyarországon nem volt restitució, sem számonkérés, elszámoltatás, hogy a valódi bűnösöket, a megszállók kiszolgálóit ténylegesen megbüntessék és addig felhalmozott vagyonukat elvegyék. Sohasem került napvilágra azok listája, akik besúgóként és spiclikként tevékenykedtek, így örök támadási felületet biztosítva azoknak, akik manipulálni, hamisítani tudták és tudják az adatokat. Mai napig érvényes az a rendszer, ami a negyven év alatt kialakult. Megfigyelni, kijátszani, feljelenteni, majd utána beleülni abba, amit a másik összekapart. Soha sem került sor tényleges vagyonrendezésre, és ezt szenvedi a mai napig az ország.

Miért nem lesz változás? Miért is nincs egy polgári elégedetlenség, amely szembe mer szállni mostani elnyomóival? Roppant egyszerű. Ki tud ma megbízni eddigi barátjának vagy ismerősének a szavahihetőségében, illetve annak tisztaságában? Lehet, hogy akiben megbízunk, az holnap elmegy és feljelent minket, ezzel szerezve előnyöket magának. A másik véglet a kitalált bűnbak elmélete, hogy nehogy azokat támadják, akik a valódi bűnösök, hanem egy mondva csinált ellenséggé beállított kisebbséget.

Nem gyáva ez a nép. Elfáradt és kedvét vesztett lett. Jó neki most már az is, ami soha sem volt jó. Belenyugodott abba, hogy ebből csak úgy szabadulhat meg, ha elmegy és hazát cserél, vagy belenyugszik abba, hogy kiszolgáltatott lesz és egyetlen útja marad, beállni a sorba. Elvesztette hitét és becsületét.

Avi ben Giora

116 hozzászólás

  • Dr.Vuics Tibor

    A publicisztika tartalmával egyáltalán nem értek egyet,sőt néhány megállapításával keményen vitatkoznék!
    1. A „felszabadulás” után nem „dúlás” volt,hanem ORSZÁGÉPÍTÉS! Akkor építették fel a II.világháborúban lerombolt hídainkat,megteremtettük új pénznemet a forintot,újjáépült Budapest éa Vidék!
    2. A szerző szerint a Rákosi-rendszer tán egyenlő volt a Kádár-érával!? Fatális a tévedése!
    3. Nem kevésbé vitathatók az „elszámoltatással” kifejtett nézetei is! 1992-ben,Magyarország még a „rendszerváltók” között is élen állt,éppen a békés átmenet és a szocialista rendszer előkészítette tőkés átállás miatt… Nekünk volt a legkönnyebb!

  • Dr.Vuics Tibor

    Kedves Barna Gergely!

    Ebben a témában jobban el kéne mélyedned,érdemes!

    Tisztelettel üdvözöl:
    Tibor

  • Általában elismeréssel szoktam olvasni Avi ben Giora magyar-„kis történelmi lecke” cikkeit.
    Sajnos ez most csalódást okozott. Nekem túl vázlatos és részrehajlónak tűnik. T.i. igazi igazság kevés van benne.Eredmény, győzelem még kevesebb. Pedig a cikk eleje biztatóan hangzik.De ezzel ki is merült.
    Gyáva szót még nem hallottam a magyarokról, sem külföldön sem hazánkban. Mondták már lustának, hirtelen haragunak, önsajnálozónak, de gyávának csak azok hívják, akik nem szeretik a magyarokat.
    Szerintem, a cikk írója se szereti.
    A vázlatos történelmi képből teljesen hiányzik Könyves Kálmán, a magyar Alkotmány, ami vetekszik az angoléval. Mátyás király a renesszánsz király hatalma, Magyarország elért egészen az Adriáig,Tátrától és a Kárpátoktól ővezve. Behozta a nagyaszerű olasz építkezést, kultúrát. A Mátyás király Kodexe ma igen sokat ér.
    Elfeledkezik a Hunyadi testvérekről, Gyulafehérvárról és annak győzelméről!
    Habsburgok ideje? 1848? Nem állt ki akkor vajon a magyar?
    A magyarok bűne az árulás és az orosz győzelem?
    S így tovább végtelen egyszerű és elferdített történlmi lecke.
    Na, persze Horthy a főbűnös, csak nyomr uralkodott akkoriban. Klébersberg Kunóról nem olvasott? Akkori kultúszminiszter volt,5000 magyar iskolát létesített és a magyar sportot európai nívóra vitte.(Ajánlott olvasmány a wikipédián!
    Horthy idejében a magyarok voltak a legvérengzőbbek a zsidók ellen. Olvassa el a franciákat is azért, pl. Iréne Némirovsky: Suite Francaise című emlékíratát az ottani zsidóülőzésről.
    Horthy KILÉPETT a háborúból, 1944-ben okt.15-én, majd a Szálasi puccskor házőrizet alá vette.

    Folytathatnám egészen napjainkig, mnnyire hiteles és „tárgyilagos” eme „történelmilecke”!
    A mai napokban nem azért mennek el az emberk, mert nem szeretik ami most van(OK: van olyan szociálista)hanem mert nincs munka.
    Vajon, miért? 3 év alatt jutott volna ide az ország? Vag inkább az elmúlt 22 év alatt, és az EU tagsága folytán. Ha nincs üzem, gyár, vállalat, hol dolgozzanak az emberek?

    Egyszóval, kissé részrehajló politikai beálliotttságú történelmi vázlat volt.

  • Hanukah Sándor

    Avi nalad nagyobb magyar keves van es keveset tulzok …. az hogy cinikus vagy az ertheto a holokauszt miatt , amugy Szent Istvanrol a gyavasagot is be lehet bizonyitani mert ugyi nemet zsoldosok moge bujt es/vagy egy papucsferj volt es Gizella viselte a nadragot , amugy nelkule tenyleg nem lenne magyar nemzet es orszag ugyhogy egy ZSENI volt

  • Hanukah Sándor

    ja…a cikkedet , ezt , meg nem olvastam el ugyhogy lehet hogy Figyelo jol figyel es kritizal

  • Kedves Figyelö!
    Egyetértünk,akiknek nem tetszik,hogy kitörni kivànunk a majd 2 évtizedes hibàs gazdasàgi döntések okozta problémàinkbol,mert tapasztalatlanok,naivak és korruptak voltunk,igy ködösitenek.
    Az 1703-1711-ig tarto forradalmunk nagyobb anyagi segitség nélkül esélytelen volt.Mi kell a hàboruhoz:pénz,pénz,pénz..
    A forradalmaink/1848-as,56-os/esélytelenek voltak a tulerövel szemben.Az 1848-as forradalmat màr Schwehat-nàl elvesztettük,56-ban
    esélyünk sem volt,a szovjet megszàllok miatt.
    Nem àrulàsok miatt maradtunk alul,hanem a kilàtàstalansàg felismerése miatt.
    Üdvözlettel

  • aha. így már érthető. a francba az ilyen apróságokkal, mint egy cikk elolvasása, amihez hozzászólt 😀

  • Dénes ERÖS
    2013 december 4
    12:35 du.
    Sajnos meg kell cáfolnom utolsó mondatát. a Forradalmainkat igenis árulás utján vesztettük el. Mint 48-ban. mint 56-ban. 56-ban Kádár Jánosnak köszönhető az utobbi veszteségünk.

  • Avi ben Giora

    Figyelőkém!
    Kissé hiányosak az ismeretei de sebaj. Miért hivatkozik a Könyves Kálmánra? Nem tudta elégetettetni a boszorka nejit? Na ja ő felvilágosult volt és azt mondta boszorkányok nincsenek. A Könyves jelző is azért ragadt rá mert inteligens volt. De ha ma kellene hatalomra jutnia kevés esélye lenne. Már akkor sem volt okés mert Álmos vonaláról kerültek ki a királyok és ő nem ehhez a vonalhoz tartozott. Szóval bibis lett volna a dolog. Ami a törvényt illeti hozott egy párat de az igazi amit szinte minden európai ház tisztelettel emleget az II. András nevihez füzödik. Az Arany Bulla(nem bula mert azt a Rákoczi téren osztogatták)
    Figyelőkém. 1848 árulás és paszkázás miatt nem győzött. Ha annno Görgei aki noha tábornok volt a szabadságharcban de schneidig császári tiszt is volt átlépi a határt és Bécsig kergeti az osztrák csapatokat nem lett volna idő a ruszkikat segítségül hívni. De megállt és minő érdekesség őt Hainau probékjei nem lógatták fel. Na nehogy már azért mert szépen mosolygott? Csupán akceptálták neki hogy császarhű baka maradt.
    Horthy hogy lépett ki a háborúból? Sehogy sem. Beolvasta a rádióba az elhíresült proklamácios beszédét de sem a megmaradt hadsreget se senkit nem fegyverzett fel. Igy persze, hogy az egész egynagy szart sem ért és Szállasyék kerültek hatalomra. Szállasyt lekellett volna tartóztatnia az egész mocskos bandájával hazaárulásért fellógatni és akkor talán lett volna esély sokkal olcsóbban meguszni a háborut. Milyen hadvezér az aki megpróbál a szövetséges angolszászokkal békeszerződést kötni de előtte semmi olyant nem tesz ami alapján a szövetségesek komolyan is vehették volna? Ennyire egy lovastengerész sem lehet hülye.
    56 azért volt halálra itélve mert az oroszokkal nem akart bajszot akasztani a világ másik fele. Pedig azt kellett volna mert akkor talán esélye lett volna a nyugati világnak kétvállra nyomni a medvét. Megjegyzem ez már levolt könyvelve Jaltán, hogy a magyarokat az oroszok kaphatják meg. Az egy dolog, hogy a ruszki még az osztrákokat is akarta volna és csupán csak szerencse hogy a négy nagyhataom inkább 55.ig négyhatalmi zónára osztotta.
    Ma pedig mi a helyzet? Nos osztom véleményét, hogy ha nincsenek gyárak sok a munkanélküli akkor nagy lesz a szegénység. (ebben is a zsidók a hibásak mert volt képük befektetni munkahelyeket teremteni aztán mikor elkezdték szivatni őket szépen eladtak mindent és kivonultak. Szóval ők vették meg az országot és ők taszították nyomorba. Nem akarok vitába szálni magával, hogy ez a gazdaságpolitika hova fog vezetni. Szisztematikusan azt akarja elérni az Orbán kormány hogy kizárják az EU-ból mert naivan azt hiszi akkor nem kell fizetnie. Hiu ábránd. És mond kizárnak minket. Lesz belőle valami kézzel fogható hasznunk is? Kötve hiszem. Nagyobb nyomor és szegénység lesz. Minket sajnos ledaráltak a történelem fogaskerekei. A magyar egy büszke nagyhatalom volt és hova sülyedt? Nem a nyugat és idegen hatalmak csak a hibásak ebben. Mi saját magunk is.

  • Figyelő

    „Magamat kigúnyolom, ha kell, de mástól nem tűröm el.” (Cyrano) A magyarok időnként szokták magukat gyávának nevezni. Például Petőfi a nemesek „győri futásától” írt, ami a történészek szerint csak költői túlzás volt.
    Amennyiben Avi magyarnak érzi magát – elnézhető neki.

  • Igaza van! II. Andrást nem hoztam ide és az Aranybullát sem. De sajnos maga sem az eredeti „történelmi leckében”!
    De nem vagyok a maga Figyelőkémje sem!
    Ami meg a Horthy időket érinti, hát abban nagyon téved. Miután beolvasta a kilépést a rádióban, azonnal lerohanták Szálasiék és, ahogy már írtam házőrizet alatt volt. Sem katonát sem minisztereit nem tudta irányitani többé.
    Tehát, képtelen volt valamit is csinálni Szálasiék ellen, mikor is fiát deportálták Dauchaba.
    56-ot átéltem tudom ki és mi volt a baj. Nincs értelme Kádárt fehérre mosni.
    A mai helyzetben viszont, egy szóval sem írtam, hogy a zsidók miatt nincs gyár vagy kereskedelem.Nem ők vonultak ki, hanem egy kicsit ugrott a rendszerválts idejében, az államosított vállalatokat „privatizálták”, melyek később tönkre mentek.
    Az USA-ban is nagy bajok vannak, pontosan emiatt. Pedig Ott még több zsidó él!
    Ha felhagyna már a rögeszméivel, sokkal értelmesebben lehetne beszélgetni.

  • A parittyás hangja

    Csak nekem tűnik fel mert figyelek a szintaxisra, hogy ez hanukah, tegnap még karácsony sándor a hülye burkus?

  • Az írás hangtónusáról nem beszélek, el kell olvasni! Az írás leginkább egy elnagyolt, és részben elferdített tartalomjegyzékhez hasonlítható, és jellegéből következően nagyjából ennyire alapos is. Arról pedig a monarchia idejéből polemizálni, hogy miért léptünk be az első világháborúba, nem túl komoly, hiszen a monarchia tagja voltunk. Trianon pedig nem az első világháború következménye volt, hanem a nemzetközi szabadkőművesség munkálkodásának eredménye, ahogyan Princip merénylete is. A 19-es vörös diktatúrát követő 24 éves Horthy korszak, mivel csaknem egy emberöltő hosszúságot ölel fel, nem ítélhető meg egységes mércével, még akkor sem, ha a torzítás érdekében tevékenykedő „átlagolók” általában ezt teszik. A Bethlen-kormány alatt nemcsak Európa legjobb valutája ágyazódott be, hanem a szisztematikus iparfejlesztés eredményeként az ország megindult az önellátás útján. Az ország akkori politikai vezetése arra épített, amiből bőven volt, a „szürkeállományra”, és ezt szolgálta a az 1926/7-es törvény (Klebelsberg Kunó),amely előírta 5000 népiskolai tanterem, 2000 pedagógus lakás, 1500 közkönyvtár, 1500 iskolai könyvtár létrehozását, a reál gimnáziumok létrehozását, a műszaki egyetemi oktatás megalapozását, a Collegium Hungaricum hálózat kiépítését, stb, illetve 1938-ban a világ második országos társadalombiztosítási rendszerét (OTI), hogy csak nagy vonalakban néhány dolgot megemlítsek. A területének, lakosságának 2/3-át elvesztett ország újból kezdett talpra állni.Ez a maga nemében akkor, az adott gazdasági-politikai viszonyok kötött gazdasági csodának számított. A második világháború ideje alatt százezrek menekültek Magyarországra, minden irányból, mert a német megszállásig, 1944 március 19-ig Európa legbiztonságosabb országának minősültünk. A deportálások csak utána kezdődtek meg, amikor Horthyt háttérbe szorították. A második világháború szervezett népirtásáért pedig Horthyt nem is tették felelőssé, sőt a hálás zsidók támogatásából tarthatta fenn magát.
    A felszabadulás pozitívuma és negatív borzalmai után 48-ban a bolsevikok vették ár a hatalmat, ami 45 évre determinálta Magyarország sorsát. 1956 elvesztésében azonban nem a az árulásnak volt szerepe, sőt, az árulásnak nem is volt szerepe, hanem a szovjet katonai gépezetnek. A magyar népet ezt követően árulták csak el. Ha 1953-ban Magyarország is megszabadult volna a bolsevizmustól, akkor ma 50 évvel előrébb járnánk. Ezt az elvtársi kollaborációnak köszönhetjük,ami talán némi utólagos magyarázatot ad az ’56-ban elszabadult indulatokra. A rendszerváltásnak nevezett hatalomátmentés értékelését pedig mellőzném. Benne vagyunk, köszönjük szépen!

  • Sárdi Jani, valóban Petőfire nem gondoltam.
    De azért a véleményem változatlan, Avi nem komálja a magyarokat!

  • ip címe szerint igen. marad a gyerek, ha játszik 😀

  • frivi
    2013 december 4
    2:11 du.

    Köszönöm kedves fivri ezt a beírását. Sajnos én nem ilyen alapos és intelligens berást írtam, de nagyjából ez a lényeg!!!

  • A parittyás hangja

    Egyszer már valamelyik cikknél régebben felmerült a neve, és akkor írtam róla de akkor most megint leírom mert ismétlés a tudás anyja! 🙂 Szóval Könyves Kálmán sose mondott olyat, hogy boszorkányok nincsenek! Azt mondta strigák nincsenek! A középkori hiedelmek szerint a strigák a boszorkányok egyik „alfaja” voltak akik a szülő asszonyok körül ármánykodtak és a megszületett egészséges csecsemőket betegre, torzra cserélték. Könyves Kálmán púpos és nagyon csúnya, gyakorlatilag nyomorék volt a feljegyzések szerint, így valószínűsítik, hogy striga ellenessége nem felvilágosultságból fakadt mindössze magát védte egy esetleges szóbeszéd ellen, hiszen a királyi hatalom forrása a származás a királyi vér volt. A könyves jelzőt meg onnan kapta, hogy a még egri püspökként megszokott zsolozsmázást királyként is folytatta ezért sokszor látták könyvvel a kezében. A felvilágosultságáról meg annyit, hogy Álmos öccsének és annak kilenc éves fiának kitolatta a szemét, hogy uralkodásra alkalmatlanná tegye. Egyébként tény, az Árpád-házi királyok közül talán ő volt a legműveltebb.

  • Figyelő

    Köszönöm. Csak néhány, a kor fejlődését meghatározó konkrétumot hoztam elő, és szűkebb intervallumban, mint a cikk írója, amely írásban, a rossz szájíz ellenére vannak korrekt megállapítások. Az igazság az, hogy a magyar nemzet történetét nem is lehet összefoglalni egyetlen cikkben, még vázlatosan sem. Erre alkalmasabb a szlovák testvéreink története. Az elfér egy oldalon is, némi illusztrációval.

  • Kopácsi Judith

    Figyelőkém, el kell, hogy keserítselek. 56-os forradalom nem árulás miatt veszett el. Már eleve az volt a célja a szovjet provokációnak, hogy alkalmat teremtsenek arra, hogy „vissza”-vonulhassanak, azaz, ki se menjenek MO-ról, amit ugye az Osztrák semlegesités kimondásakor és onnan való visszavonulásukkor a szerződés értelmében meg kellett volna tenniük. Azaz, hogy okot teremtsenek arra, hogy bebetonozzák magukat az Osztrák – Magyar határ mentén, ezáltal is meghúzva a demarkációs vonalat kelet és nyugat között.No meg, hogy bebizonyíthassák a nyugat számára, (akkor még) ők voltak katonai fölényben.

  • A parittyás hangja

    Ezt nem akarom elhinni, hogy az összes jobbszélről érkező mélymagyar ugyanazt a bemagolt, részigazságokkal ferdítő, hazug képet mantrázza a Horthy-korszakról! És rohadtul unom már minden alkalommal megcáfolni tényszerű forrásokkal!
    ezt az idézetet is ide raktam már párszor Bojtár Endre történésztől:
    „Az ordas kurva szexuális erkölcsét sem a szüzesség elvesztéséig folytatott nemi élet alapján szokás megítélni”.

    Frivi! Horthy személyesen felelős a magyar holokauszt áldozatiért, a munkaszolgálatosok és katonák értelmetlen haláláért! Ki nem szarja le, hogy előtte mit tett vagy nem tett az országért, de egyébként is inkább nem tett!
    Felelős háborús bűntettekért és népirtásért! Ezt az egész civilizált világ így gondolja a magad fajta szánalmas nemzeti gőggel viszont egyetemes emberi normák nélkül magyarkodó neonáci lényekkel szemben!

  • A parittyás hangja
    2013 december 4
    2:30 du.
    Ezt találtam a wikipédiában róla.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lm%C3%A1n_magyar_kir%C3%A1ly
    Majd dönsd el ki mond igazat!

  • Kopácsi Judith
    2013 december 4
    2:47 du.
    Lehet, hogy igazad van, bár neked sem vagyok „figyelőkém”!
    Az orosz ott volt, de Kádár szerepe soha sem fog eltünni az 56-os forradalomból, mint áruló és gyilkos!

  • A parittyás hangja
    2013 december 4
    2:50 du.
    Az a baj, kedves parittyás, hogy rossz történelmi könyveken nevekedtél!
    Az igaz, hogy én éltem és aránylag értelmes voltam Horthy ideje alatt, (Akit soha nem kedveltem ösztönösen!)
    DE nem igaz az sem, amit veled elhitettek.
    A II:Világháború NEM Horthy bűne volt, csak éppen ő volt kormányon.
    A zsidókat védte, amíg a németek meg nem szállták és a Gestapó dirigált Magyarországon.
    Ha háborus bűnös lett volna elitélték volna Nünbergben és a zsidók nem támogatták volna amíg élt!

  • A parittyás hangja

    Kérlek, próbálj megérteni! Van a sötét, vagdalkozó primitív szélsőségnek egy olyan szintje, ahol már csak a vakondokok ismerhetik ki magukat. Ezért én ahhoz tartom magam, hogy továbbra is figyelmen kívül hagylak. Amúgy szép napot!

  • ez most komoly? maga nem figyelőkém, ugyanakkor nem kifogásolja a jobboldali bunkók tudatos, velem szemben irányuló, lenéző tegezését, holott nem adtam rá engedélyt?
    hát persze, ki is vagyok én, hogy ezt az impertinenciát kikérjem magamnak?
    hiszen a dakota-sárdi stb. – elég hosszú lenne a felsorolás – félék megengedhetik maguknak, mivel a netikettről fingjuk sincs.
    nos, sajnálom, hogy magának mondom, de talán magára oda figyelnek: nincs az a magasság, ahonnan le nem sz…nám őket!

  • figyi, parittyás!
    frivi továbbra is figyelmen kívül fog hagyni!
    mondd, haver, hogy fogod túlélni?

    amúgy frivi esetében kicsit megfordult a helyzet:vakondnak magyarázod, parittyás, a napsütést? 🙂

  • A parittyás hangja

    „Trianon pedig nem az első világháború következménye volt, hanem a nemzetközi szabadkőművesség munkálkodásának eredménye”

    Na ez meg egy egész csuda szösszenet a szélsőjobbtól! frivi nemzettesó neked frankón nem esik le, hogy ez nem egy nyilas szenny csatorna ahol ilyeneket el lehet adni?
    Nagy-Magyarországot nem az őszirózsás forradalom, nem Károlyi Mihály nem a szabadkőművesség (sic, fúú de beteg vagy ember!) robbantotta fel, hanem saját feudális, hűbéri rendszere, uralkodó osztályának makacs ragaszkodása a magyar szupremácia eszméjéhez, a degenerált magyar felsőbbrendűség érzésből fakadó nemzetiségi politika, a nyelvhasználat, a szavazati jog megtagadása az utolsó pillanatokig is. Inkább asszimilációs paktumot kötöttek a zsidósággal amit ők maradéktalanul be is tartottak, ezért hálából mikor már nem volt szükség rájuk a Trianonig számbeli fölényben lévő kisebbségekkel szemben, gázkamrába küldte őket a magyar politikai elit.
    Szabadkőművesség??? Te sokkal súlyosabb vagy mint elsőre látszottál!

  • A parittyás hangja

    frivi
    2013 december 4
    3:05 du.

    Bizony így van frivi! És van a másfél évszázada beltenyészetben élő, moslékzabáló genetikai hulladék nemzeti magyar retardált véglényeknek egy olyan szintje ahol már a vakond sem ismeri ki magát. Mert bár az is egy vak állat, de van agya és egy természetes tartózkodása bármi ürüléktől… 🙂

  • Ille István
    2013 december 4
    3:14 du.
    Jaj István, nem vettem észre, hogy bántották! Én is, mint mindenki megy a saját feje után.Ír, aztán ha valaki megszólítja válaszolok.
    Nem olvastam erről semmit, de igérem, ezentúl figyelmes leszek.
    Jaj, a tegezés a fórumokon univerzális, mindenki tegez mindenkit. Én már 14 éve űzöm ezt az ipart. Azt javaslom, a tegezést ne vegye sértésnek, az természetes, könnyű társalgási mód.
    Pl. angol nyelvterületen élőnek, igen nehéz magázodnia.

  • A parittyás hangja

    Ille István
    2013 december 4
    3:19 du.

    Há má keresem a kötelet! 🙂 ))) De azért mindig meg fogja kapni amíg itt eszi a fene, csak hogy érezze a törődést!

  • Ille István

    Boileau barátunk előrelátó volt. Már évszázadokkal előre godolt az Ille-félékre: le style c’est l’homme.

  • A parittyás hangja

    Figyelő
    2013 december 4
    2:57 du.

    Kedves Figyelő! A Wiki pont egy olyan forrás amit kicsit sem szabad készpénznek venni. Sok mindent meg lehet tudni onnan természetesen, de bármilyen témából is csak a Wikiről tájékozódni nagyon nem célszerű. Tudja, ha hiszi ha nem bizonyos dolgokban én is roppant konzervatív vagyok. Például ha egy téma érdekel, utána akarok járni valaminek, ha csak tehetem az évszázados módszert választom, könyvtárba megyek.:) Tényleg! Könyves Kálmánról például Börcsök Máriától (is) olvastam. Érdemes belelapozni a Kettészakadt Magyarország című munkájába!

  • marcus aurelius

    To whom….
    Avi ben Giora, BÉCSBŐL, kinyilatkoztatja, hogy a MAGYAR nép elvesztette a becsületét…. A jó büdös életbe, már ezt is meg kellett érnünk !!!!

  • Kopácsi Judith

    Nézd, Figyelő, Kádár nekem sem a szivem csücske, sőt.De teljesen mindegy volt abban az idöben, hogy ki lesz a kiválasztott, aki elviheti a balhét. Én csak azt a sokszáz vagy ezer ártatlan fiatalt sajnálom, no meg az egész nemzetet, amiért oda lettünk dobva csaléteknek, és áldozati báránynak. Mert, mint már máskor is emlitettem, az 56-os Magyar Forradalom sorsa 1955 májusában, az Osztrák szerződés megkötése és az azzal párhuzamos Varsói Szerződés aláirásával már el lett döntve. Igaz, akkor még szerencsétlen magyarok még nem is sejtették, hogy mi vár rájuk egy kicsivel több mint egy év elteltével.Minnél többet kutatok za ügyben annál inkább látom, hogy pl. Apám is Nagy Imrével együtt csak futottak az események után mert egyetlen eseménynek sem voltak tervezői, ők csak a már kirobbantott tüzet próbálták valahogy oltani.

  • Kopácsi Judith

    Figyelő, még „tiszta szerencse”, hogy Horthy megvédte a zsidókat. Úgy megvédte őket, hogy még a németek bejövetele elött elvette a megélhetésüket, a kiskereskedők és mesteremberek boltjait, mühelyeit, a férfiakat behivta munkaszolgálatra, természetesen nem fegyveres erőként, hanem rosszul felszerelt és öltöztetett rabszolgaként, olyan tisztek keze alá, akik többségükben nyiltan hirdették, hogy az aktatáskájukban, mint irat érnek majd haza.

  • Kopácsi Judith

    Jaj, és majdnem elfeledkeztem azokról, akik saját hibájukon kivűl, egyik napról a másikra megszüntek a volt Monarchiának az állampolgárai lenni, és azokat, mint idegeneket elhurcolni és ezerszámra elpuszitani. Anyai nagynéném is közéjük tartozott. Mindjárt megpróbálok összeszedni egy kis hálát Horthy iránt. Ha nem fog egyhamar sikerülni, majd szólók neked, jó?

  • A parittyás hangja
    2013 december 4
    3:28 du.
    Nagyon kiborultál, látom!
    Van rá egy ellenszer, ne olvasd a „véglények” írásait és akkor nem kell keresni a kötelet …

  • nos, csak akkor, ha feljogosítja a keresztnevén szólításra. ennyit az angolról.

  • az a baj, hogy a maga félékre nem gondolt 😀

  • Figyelő
    2013 december 4
    11:00 du.: Azért mert nem olvassa el, azért köztük kell élnie. Nem megoldás. Sajnos.

  • A Schwechat elött 1 honapig vesztegelö magyar hadak föparancsnoka
    Moga altàbornagy volt-nem Görgei-,aki azért vàrakozott,hogy àtléphetik-e a
    hatàrt és eközben Windischgrätz leverte a bécsi felkelést.
    Az 56-os forradalmunk elött-utàn,mi egy legyözött megszàllt orszàg voltunk bàb-kormànyokkal és bàb-vezetökkel.Szerintem Kàdàr egy
    kiszemelt helytarto volt,nem több és nem kevesebb,kaphattunk volna: Pétert,Geröt….

  • marcus aurelius

    Kopácsi Judith
    Édesapját egy egész ország tisztelte. Akinek egy becsületes kétkezi munkás múltja is volt. Állitólag maga Kádár nyúlt utána (jóértelmű munkás szolidaritásból), hogy megmentse a legrosszabbtól. Ha gondolja, írjon erről egy mondatot, mint aki nyilván többet tud.
    Üdvözlettel MA

  • A hangoskodóknak!

    A tényeket nem azért kell elismernünk, mert szeretjük azokat, hanem azért, mert vannak, azért, mert kikerülhetetlenek.

  • Markus :
    Miért ? Nincs igaza ?
    Szégyen ma külföldön magyarnak lenni !
    Aki teheti le is tagadja.Ha nem kedveli a lesajnálást.

  • A parittyás hangja

    Szabadkőművesség vs Trianon-mítosz

    Most hogy olvashattuk a mélymagyar stand up comedy agyrémeit nézzük át a történelmi tényeket!
    Trianon nem a bennünket körülvevő világ rosszindulatából és mesterkedéséből, nem a történelmi „balsorsunkból”, és nem 1919-ben született! Okai a megelőző évszázadok magyar feudális uralkodó osztályának egész Európában egyedülálló korlátoltságában keresendők Mohácsig visszamenőleg. De az már oly távol van, ugorjunk inkább vissza csak a XVIII. századik. Volt akkor egy reform kísérlet. II. József megpróbálta a lehetetlent, fura paradoxon de bizony a főúri rendek a klérus ellenében akarta felemelni a magyar jobbágyságot, és az iparos-kereskedő réteget az általános fejlődésért. De a magyar rendeknek nem kellett! Nekik elég volt ha nép fizeti a dézsmát a tizedet, hétköznap robotol, vasárnap meg elmegy a templomba. Nekik az Aranybulla és egy végletesen tanulatlan-tudatlan nép kellett. Magyarország maradt ami évszázadok óta volt. Csillagászati jövedelmüket külföldön eldorbézoló főrendek, félműveltnek is alig nevezhető köznemesség, minimális iparos réteg, és a félállati sorban tartott, jogfosztott, nyomorgó jobbágyság. Egy ország ahol még a XIX. század közepén sem voltak járható utak. A Magyar Királyság a feudális anarchia eredményeként Ausztria alávetett tartománya lett amit a nemesség bámulatos „éleslátással” a folyamatos konfliktus politikájával akart megoldani. És a XIX. század elején mikor elindultak a nemzetiségi mozgalmak, a nemzetek „öntudatra ébredése” a magyar politikai elit nem ismerte fel milyen súlyos helyzetbe került. Egy napon arra kellett ébrednie, hogy kisebbségben van saját hazájában. Magyarországon a magyarok aránya az össznépességen belül 35-40% volt, így a nemzetiségekkel kialkudott megegyezés nélkül esélye sem volt az osztrákokkal szemben. Ezt csak Széchenyi ismerte fel, de ő nem kellett a magyar szupremácia délibábjába burkolózó, a nemzeti gőgtől nem látó főuraknak. Nekik a nagyot álmodó és még nagyobbakat mondó idealista, Kossuth kellett. Olyan kicsinyes, földhöz ragadt dolgokkal nem törődtek mint iparosítás, folyamszabályozás, járható utak, száz éve hiányzó reformok. Ráérünk arra még majd a szabadság kivívása után is! A magyar uralkodó osztály nem akart lemondani „az ősök vérrel szerzett örökségéről” és így azonnal szembe került a nemzetiségekkel amit az osztrák diplomácia jól ki is használt. Ráadásul minden oroszok cárja nem ijedt meg Kossuth lóra pattanó kun legényeitől, és elküldte kozákjait „rendet tenni”. És a rendeknek nem maradt más mint „megszülni” az önigazolás nagy találmányát, a csoda koncepciót: Görgey árulását… Kossuth ostoba, rövidlátó nacionalista radikalizmusa megágyazott Trianonnak mert ’48 legnagyobb tragédiája az volt, hogy a magyarság és a nemzetiségek közötti viszony antagonisztikussá vált és örökre meggátolta a belső kiegyezést. Az osztrákokkal viszont volt kiegyezés ’67-ben ami lehetőséget teremtett az iszonyúan hiányzó belső reformok bevezetésére, de a magyar felsőbbrendűséget már-már eszelős konoksággal hirdető és érvényesítő nemességet a hideg rázta a reformok gondolatától is. A legminimálisabb engedményekre sem voltak hajlandók mint az általános választó jog, az anyanyelvi oktatás biztosítása vagy a helyi közigazgatásokban az anyanyelv használatának engedélyezése, sőt bevezették a hírhedt iskola törvényt. Még a liberálisnak tartott Széll Kálmán is ilyeneket mondott:
    „Egyetlen kategorikus imperatívusz vezérel minket, a magyar állameszme. Magyarországnak megvan az ősi, szent és törvényes joga egy ilyen állam eszméjének az erősítésére. A magyar szupremácia és hegemónia teljesen jogos!” Mondta ezt egy olyan országban ahol a 40 százalékos volt a magyarok aránya a századfordulón. Szolnok vármegyében például 21 százaléknyi magyar állt szemben 75 százaléknyi románnal. A magyar asszimilációs politika egyetlen „sikersztorija” a zsidóság volt. Az emancipációs majd a recepciós törvény megadta a zsidóságnak az egyenjogúságot amiért az lelkes örömmel tette magáévá a magyar szupremácia eszméjét és száz százalékban zsidó vallású magyarnak vallotta magát így növelve a magyar nemzetiség súlyát, és a svábsággal együtt a polgárosodás motorjává vált. Jól jellemzi a magyar uralkodó osztály erkölcsi állapotát, hogy mikor Trianon után már nem volt szükség a zsidók hazafiságára rögtön a forradalmakért felelős hazaárulókká lettek nyilvánítva a hazafias nemzetalkotókból. A következmények ismertek…
    Na de vissza az „úthoz”! És eljött a Nagy háború. A soviniszta közvélemény legnagyobb örömére megtámadtuk Szerbiát azzal az ürüggyel, hogy megbüntessük az egyébként köztudottan magyar gyűlölő osztrák főherceg elleni merényletért melyben részvétele kicsit sem volt egyértelmű és nagyon nem volt bizonyítható. A háború amit a központi hatalmak már 1914 végén elvesztettek csak még nem tudtak róla. A Monarchia vezérkari főnöke Conrad von Hötzendorf nyilatkozta:
    „Ez a háború va banque játék lett.”
    És hogy a végén Károlyi miatt lett Trianon az ami? Nos a tények a következők. 1918. január 5.-én Lloyd George brit miniszterelnök és Wilson amerikai elnök kiadott egy nyilatkozatot mely Ausztria és Magyarország népeinek autonómiája mellett a területi integritás megőrzéséről szolt külön béke esetén. De Tisza Istvánnak nem kellett a külön béke! ’18-januárjában még felmondhatta volna a dualizmust, elfogadhatta volna az antant rendezési tervét, és megegyezhetett volna a nemzetiségekkel, de a nagyurak kivagyiságát választotta, húszra lapot kért és megkapta Trianont!!! Károlyi már csak csődgondnoki feladatot kapott, és azért hibáztatják mert a kiegyezés óta ostobán és konok arroganciával eltékozolt évtizedek csődtömegéből nem tudott hetvenkét nap alatt egy ép, ezeréves Magyarországot kihozni. Mert a nullára redukálódott hadsereg maradékát nem akarta lemészároltatni és szétlövetni Kolozsvárt, Kassát, stb. Mit gondol ez a sok jobber marha, ha nem üríti ki harc nélkül a kijelölt területeket az antant talán azt mondta volna: – Óóó bocs, ha nem hát nem! Maradjatok ha már ott vagytok!- A tanácsköztársaság megpróbálta a lehetetlent és a régi K und K tisztekkel vissza is foglalta a felvidék egy részét, mialatt Horthy lapított mint szar a fűben és várta hogy a románok elvégezzék helyette a munkát, így neki csak a „dicsőséges” akasztgatások meg vérfürdők maradtak.
    Szóval Trianon rettenetesen fájó traumája az egész nemzetnek de ez a trauma nem lesz könnyebb ha a nemzeti radikális politika és a populáris mitológia egy soha nem létezett, most íródó, vadiúj Trianon-mítoszt teremt Trianon árváinak!
    És megvetett vesztesek maradunk mindaddig amíg ilyen flegma, lenéző szemtelenséggel viszonyulunk szomszédainkhoz:
    „a szlovák testvéreink története. Az elfér egy oldalon is, némi illusztrációval.”
    Mert való igaz, tényleg nem sokkal hosszabb a történelmük, de kit érdekel! Ugorj át komám Pozsonyba, sétálgass az utcákon, ülj be egy-egy kocsmába, kávézóba, dumcsizz kicsit a fiatalokkal és villámgyorsan le fog esni a tantusz, hogy a jövőjük viszont sokkal hosszabb… Mert a jelenük nyugodt, kiszámítható, a hétköznapok szintjén is érezhetően a jóléti demokráciákhoz konvergáló, így hogy képesek voltak maguk mögött hagyni az ott is végig söprő focimániás, végletekig korrupt és betegesen nacionalista, eurófób meciari maffia államot. Mi meg a rohadt nagy történelmünkkel a hátunk mögött itt kínlódunk a magadfajta hibbant balfaszokból áradó rendi sötétségtől körülvéve, jogbiztonság, létbiztonság, biztos jövőkép, élhető mindennapok nélkül! Gratulálok! Büszke lehetsz a történelmi magyarságodra te címeres nemzeti ökör!

  • Geyza: Ha elég messze mész akkor nem.

  • A parittyás hangja

    marcus aurelius
    2013 december 5
    4:53 de.

    Biztos ki fog javítani Kopácsi Judith ha nem így van, de édesapja nem csak becsületes munkás, hanem a munkásmozgalom kiemelkedő alakja is volt. Mindig eltűnődöm, hogy ez vajon miért nem kelt bennetek tudathasadásos állapotot? Tisztelni az ’56-os hőst, vagy gyűlölni a tiszta szívű kommunistát…?

  • Kopacsi rakosi kedvenc forendore is volt

  • Géjza! Megcáfolom! Én nem szégyellem magyarságom bár már régen külföldön élek.

    Soha, senki nem sajnált le miatta, sőt!
    Mindenki emlékszik hősi forradalmunkra!

  • Kopácsi Judith

    Markus, az igaz, hogy apám az életét végülis Kádárnak köszönhette. De Ö csak viszonozta a szivességet, no meg a felesége tanácsát is követte. Azonkivűl is a feje felett lebegett Anyám fenyegetése is, hogy ha hagyja apámat kivégezni, az egész család a nyugati sajtót is meghivva a nagy produkcióra, nyilvánosan öngyilkosságot követne el, és mindez az Ö lelkén száradna. Hát igen, mi akkoriban ilyen drámai időket éltünk.

  • Nemtom mivan ezzel a királyokkal meg minden ,
    de Afganisztánban gyávák .
    A Nemzetközi Erők már panaszkodnak a magor kontingensre , hogy vonakodnak ellátni feladataikat , kerülik a tálibokkal az összecsapást , éjjel nem hajlandóak járőrözni és így tovább.. és így tovább.
    Általában más nemzetek fiainak kell vérüket ontaniuk olyan helyzetben is ami a magyarokra tartozna.
    ( Olyat is rebesgetnek hogy titkon megállapodtak a tálibbal. Hogy kölcsönösen jóljárjon mindkét kompánia. Ha igaz a hír , akkor megintcsak igazat kell adni Mosthatolmonlévőnek : ” A magyarnak sajátos , csavaros észjárása van”.)

  • Kopácsi Judith
    2013 december 5
    10:37 de.
    Mi volt azzal az esettel, amikor Kádár meg akarta fűzni Nagy Imrét, hogy tolja át ’56 felelősségét az édesapjára, és a hadsereg vezetésére? Vagyis Nagy Imre helyett őket akarta kivégeztetni. Külön beszélgetést folytatott a börtönben Nagy Imrével.
    Persze, áttételesen Kádár gyakorolt kegyelmet, de ha Nagy Imre rábólint a manipulációra, ő marad életben, és az édesapját végzik ki. Noha áttétesen Kádár kegyelmezett meg, én mégis Nagy Imre javára írom.

  • Kopácsi Judith

    Don Ovuz, ez számomra eddig egy ismeretlen adat volt, de igen érdekes. Azt tudom, hogy 57 első hónapjaiban még nagyon is fent állt a veszélye, hogy egy gyorsan leforgatott perben Apám és Maléter lettek volna a bünbakok, és persze azonnali kivégzés várt volna rájuk.

  • Kopácsi Judith

    Parittyás, ezen már én is tünödtem, hogy mennyire tudathasadásosak egyesek. Igen, szüleim és nagyszüleim is tagjai voltak a Szoc.dem pártnak, és résztvettek a miskolci MOKAN Kommitté fasuzta ellenes mozgalmában is.
    Az persze aranyos, hogy egyeseknek az is eszébe jut, hogy apám Rákosi kedvenc főrendöre volt. Ezen kivűl tudsz még valamit fölhozni ellene? Pl. hogy elsök között volt a párfunkcionáriusok között, akik nyiltan kritizálták Rákosit sztálinista módszerei miatt?Vagy arról is elfelejtkeztek, hogy apám megszüntette a rendöri tulkapásokat, és megtiltotta a kihallgatások alatt elkövetett bántalmazásokat? Folytassam?

  • Kopácsi Judith

    Erős Dénes, teljese egyetértek veled abban, hogy Kádár csak egy kiszemelt helytartó volt, csak éppen hogy ehhez a játékhoz is kettő kell, mint egy báli tánchoz. Egy dolog kiszemelni valakit és egy másik dolog elvállalni ugyanazt. Apámra is vadásztak, csak Ő nem vállalta ezt a gyilkos szerepet.

  • Kicsibencsics:
    Mivelhogy kiskegyednek kevés a sütnivalója , fel sem tűnik magának az ami egy érző embert bánt. Ha külföldön megtudják hogy magyar.

  • A parittyás hangja
    2013 december 5
    7:34 de.

    Kedves Parittyás, én nem haragszom Rád, mert amit ide írtál, tudom, hogy olvasmányaid eredménye. Már írtam egyszer, hogy gyenge és félrevezető történelmi könyveket olvastál.
    Igen sajnálatos, mert intelligenciád MÁST érdemel! Sajnos, a nagy valóság az, hogy a történészek tévednek, finoman kifejezve.
    Most nem csak a magyar történelemről van szó, mondjuk az angolt ha tanulmányozza valaki.
    III: Richárdról rémes szövegek olvashatók és tanulhatók.Színdarab is készült róla, Shakespeare drámája után évszázadokra rossz imadde keltés ment ellene
    Közben kiderült, hogy VII:Henrick műve a Tudorok harca a „Rózsákkal” azaz a York-házzal volt a mozgatója!
    Ilyen és hasonló”tévededésekből” áll a magyar történelem is, attóól függ, milyen korban, ki írta a történelmet!

  • Kedves Judit …bocsanatot kerek !

  • tgf334
    2013 december 5
    12:44 du.
    Tisztelem önt, amiért revideálta a kommentjét.
    Sajnos, vagy szerencsére nagyon sok dokumentum maradt fenn az adott korszakból. Így az egyes emberek élete, tettei lekövethetőek, de ugyanúgy el is lehet veszni az információk rengetegében. Az a jó megközelítés, amit ön tett, hogy új információk esetén a több adat birtokában alakítunk véleményt.

  • Avinak, a cikk írójának utolsó mondatára EZ a válaszom!

    Azért írok ehhez a topikhoz mégegyszer, mert a címe kissé felújítja az életemet Magyarországon és a mai síralmakat már nem tudom értékelni.
    „Megfáradt nemzet” a cikk címe.
    Én is megfáradt vagyok annyi harc után amin keresztűl vitt a történelem.
    De a cikk utolsó mondata viszont nem hangzik igaznak és nem is érzem annak.
    Hosszú életem alatt, mindig magyarnak éreztem magam. Sőt, büszke magyarnak.
    Bár családomban is az 1940-es évek komoly bajt és gondot okozotak.
    De mikor 14 éves koromban az iskolában a Mindszenty tárgyalások idején plakátok jelentek meg, letéptem! MIkor Sztálin születésnapjára „felajánlást” kért az „osztálybizalmi” besúgó lány, megtagadtam. MIkor ennek következtében az ÁVÓN egy kis „összeesküvést” reméltek, barátaim nevének kérdését, megtagadtam. Ennek következménye ként egy évre elitéltek. A Fiatalkoruak börtönében, ott újságot szerkeztettem, ami végűl segített az időm megröviditésében. A magyar forradalomkor ott voltam, az első perctől! Majd elvesztése után kimenekültem szabad országba.
    Itt 45 évíg a magyar kultúrát támogattam: magyar művészek , magyar zenészek támogatásával és szerepeltetésével, két könyvet adtam ki, egyik a montreali maagyar háromnyelvű antlógia, magyar írók és művészek közreműködésével. Tanítottam a magyar iskolában , megszerveztem a montreali Kodály Zenei Társaságot, magyar gyerekek zenei oktatására, megalakitottam a montreali Magyar Irodalmi Társaságot, magyar íróink szerepeltése és terjesztése végett. Magyar könyvterjesztést létesítettem,(20 évig működött)
    Tagja vagyok a Kanadai Magyarságtudományi Társaságnak, melynek keretében 5 irodalmi előadást tartottam.

    Ilyen munkát, melyet itt felsoroltam, sok magyar végez
    keresztűl a világon, egyszer majd összegyűjtöm a nevüket is és kiadóm.
    Ennyi a magyarság „temetéséről”!

  • Avi,két dolgot biztosan figyelmen kívül hagytál.
    Az egyik,hogy Ezer évvel ezelötti eseményeket lehet,de nem érdemes mai szemmel nézni.
    A másik,hogy az általad felemlítettek abban a korban kisebb-nagyobb eltéréssel minden nemzetröl elmondhatók.Nincs ebben semmi,ami ne lett volna általános egész Európában.Mi az indittatásod?

  • juszt se vagyok faradt ! illetve ha igen akkor kialszom magamat , ilyen EGYSZERŰ

  • Don Ovuz…..bevallom szandekosan provokaltam Juditot es bejott , azert volt provokacio mert ereztem hogy Edesapja jo ember volt de az is teny hogy Rakosi nem ellenezte kinevezeset

  • Kopácsi Judith

    Én is értékelem a bocsánat kérést. Különben tényleg rengeteg doukumentum van, csak eddig kaptam több, mint 1500 oldalt, ami persze átnézésre és feldolgozásra vár.

  • A parittyás hangja

    Kopácsi Judith
    2013 december 5
    12:04 du.

    Kedves Judith! Valamit nagyon félre értett a bejegyzésemben! Amit írtam véletlenül sem az édesapja ellen hoztam fel! Pontosan az ellenkezője miatt!!! Ha valaki akkor én biztosan az vagyok aki tiszteleg egy olyan ember előtt aki tevőlegesen részt vett a munkásmozgalmi illetve a fasizmus elleni harcokban! A beírásommal is csak fel akartam hívni a figyelmet édesapjának ’56 előtti érdemeire is!

  • Kedves Figyelő

    Ha ennyit dolgozol, esélyed sem lesz arra, hogy megöregedj, meg időd se, mert a munka elveszi előle az idődet.

  • A parittyás hangja
    2013 december 5
    7:34 de.
    Like a köbön!
    Nem Te olvastàl gyenge és félrevezetö történelmi könyveket – de még bepotolhatod 🙂
    —-mellesleg,képzeld: az egyik ük-anyàm(nem vagyok biztos a stàtuszàban:űk-vagy szépanya lenne? Kossuth elsö felesége volt:de elvàltak – és nem tudom, miért:)
    —————————–
    –A tisztelt Szerkesztöséget meg arra szeretném megkérni, hogy csinàljanak màr egy többoldalas riportot Figyelővel, és akkor nem kell neki ujra-meg ujra leirnia,hogy mi minden történt meg vele. Pardon: VELE. Hogy mennyit szenvedett,és mennyit tett.
    Tulajdonképpen azutàn, miutàn Ö ideérkezett Kanadàba, be kellett volna zàrni a hatàrokat, mert senki màst azota nem üldöztek 🙂

    Mielött elfeledném: nem kell megvédenie Mrs.Figyelöt senkinek.
    -Miutàn én is egy idös hölgy kategoria vagyok, nemcsak Figyelö,igy abszolut fair play amit/ahogy irok.

  • Annamaria
    2013 december 5
    7:22 du.
    Igazad van Annamária, valóban többször leírtam a fentieket. Elnézést, viszont én már nagyon unom a magyar nemzet ledöngetését, „elsíratását” és a magyarok genetikai elferdülését olvasni! Ezen a blogon, erről sokkal többet szerepelt, mint az én kérkedésem.
    „Jó indulatodat” irányomban megértem, volt már
    részem benne.
    Mindig nőktől, ezért a feminista mozgalmat messze elkerülöm.

  • Kopácsi Judith

    Parittyás, tévedés, nem értettelek félre. Pontosan úgy értelmeztem, amit irtál, ahogy gondoltad, és értékeltem is. Én csak alátámasztottam néhány konkrétummal a bejegyzésedet.

  • Kopácsi Judith

    Miért ellenezte volna Rákosi apám kinevezését? Ideális jelölt volt: értelmew, fiatal, jóképű, no meg munkás származásu, munkásmozgalmi és antifasiszta multtal, és ami apám számára furcsa is volt, Rákosi kiemelte azt is, hogy „árja”, merthogy, szerinte már éppen elegen voltak a „zsidók” a vezetésben. Nem kell nekem rontani, a fentiek direkt idézetbe foglaltattak.
    Amire Rákosi nem számitott, hogy apám nem volt bologató jános, ugyanis Ő nem a bolsevik párt neveltje volt, hanem a Szoc.demé, ahol elvárták a vezetőktől az önnálló gondolkodást, és vitakészséget is. Miután szüleim voltak a legfiatalabb Szoc,dem vezetőségi tagok már 1943 óta.

  • A parittyás hangja

    Annamaria
    2013 december 5
    7:22 du.

    Köszönöm!:)

    Kossuth? Ha! Nem semmi! Akkor neked még érdekesebb lesz ez a történet bár simán lehet, hogy ismered. Kossuth gyermekként nagyon sokat betegeskedett, és akárhány orvoshoz elvitték egyik sem tudott rájönni az okára, így kezelni sem tudták. Végül a mamája elvitte egy híres haszid rabbihoz, Teitelbaum Mózeshez. Tudod, akkoriban a cádikokat csodarabbiknak tartották. És Teitelbaum Mózes tényleg ki is gyógyította az állandó betegeskedésből, mitöbb megjósolta az anyjának, hogy a fiú egy napon a magyar nemzet nagyjai közé fog emelkedni. Nos, nem tudom, hogy ez csak egy legenda vagy igaz történet de mindenképp érdekes… 🙂

  • figyelő már több helyen megírta élettörténetét. nem annyira érdekes, csak egy a sok közül, akik a kommunisták üldözöttjeként élnek meg az emigrációban. bizonyos körökben egész jól fizetnek érte.
    hozzátéve, hogy kevés olyan „üldözöttnek” torzul el annyira a szemlélete, hogy kijelentse, mindent utál, ami baloldali. szerencséje, hogy nem férfinak született, ugyanis most nagy bajban lenne, ugyanis: kardnak, csatnak, …nak baloldalt a helye 🙂
    reméljük, a jobb kezét sem törte el soha…

  • Ille István

    A világot nyomasztó, emberi sorsok tízmillióit tönkre tevő, több mint 100 millió áldozatot követelő kommunista diktatúra bűneit ilyen hetyke flegmasággal elbagatelizálni, eljópofáskodni még a népszabadságos szellemi holdudvarban is túlzásnak tűnhet, nem gondolja, bár az is igaz, hogy annak a mélységeit nehéz józan ésszel felmérni. A bértollnoki értékrendjét nyilván nem zavarja az a tény, hogy csak az 1956-os forradalom (az Ön szótárában ellenforradalom) leverése után több mint 200 ezren hagyták el az országot, és ezek között csak elenyésző számban voltak az AVH-t kiszolgáló hulladékok. Túlfejlett empatikus képessége nyilván még az észak-koreai abszurd világot is hajlandó megérteni.
    Azt meg nem kívánom ecsetelni, hogy a baloldaliság és a kommunizmus csak az ötvenes IQ-alattiak számára fedheti le egymást.

  • Figyelő
    2013 december 5
    10:33 du.
    Asszonytàrsam, olvassad màr el, amit Avi irt: meg àltalàban is olvassad és értelmezzed a szavakat: senki nem „döngeti”senki nem „gyalàzza” A Nemzetet:
    kritika: az van a politika ellen: de nem a NEMZET ellen.
    Nem kell sem kiforgatni sem félremagyaràzni semmit. A szemellenzö màr nem praktikus viselet. Avi ezt irta utolso bekezdésében:
    „Nem gyáva ez a nép. Elfáradt és kedvét vesztett lett. Jó neki most már az is, ami soha sem volt jó. Belenyugodott abba, hogy ebből csak úgy szabadulhat meg, ha elmegy és hazát cserél, vagy belenyugszik abba, hogy kiszolgáltatott lesz és egyetlen útja marad, beállni a sorba. Elvesztette hitét és becsületét.”
    Mondjuk: a becsület elvesztése kitétel engem is mellbevàgott,de a többi stimmel.
    Mindenki belefàsult a politikàba, ezért is volt alacsony a szavazok szàmarànya az utolso szavazàsnàl,nem gondolod?
    -Döntésed helyes, kerüld is a feminista mozgalmat, nekünk:nöknek a helyünk valoban a konyhàban van, ajànlatosan terhesen és természetesen mezitlàb. Hosszu köténnyel.
    Ne viccelj, csak nem gondolod, hogy azért vitatkozom Veled, mert nö vagy/mert nö vagyok?!
    -Nem kell àllandoan megsértödnöd.
    -Mindenki keresztülment sok megprobàltatàson,nemcsak Te.
    A megprobàltatàsokat azért kapjuk a Mindenhatotol, hogy tanuljunk belölük,és megtisztulva,tiszta szivvel, emelt fejjel viseljük, és küzdjünk hittel és reménnyel.
    Nem a szomszédomon kell bosszut àllnom, hogy nekem jobb legyen.
    – Sajnos, nem làtod, hogy a gyülölet tüskéje igenis benned maradt.
    -Ha màr belekötsz egy „Anton Csehov” nick-nevet hasznàloba,csak az „oroszos” névvàlasztàsa miatt… akkor komoly bajok vannak.
    – Mandela 27 évet töltött börtönben, és benne nem maradt sem tüske, sem gyülölet.Pedig ha valaki, akkor ö megjàrta a Hadak Utjàt.
    -Az idézöjeles joindulatom: amit emlitesz: nem kell üldözési màniàban szenvedned azért, mert megmondom a véleményemet.
    Akit nem becsülök,azzal nem is àllok szoba.
    Akit becsülök, azzal megprobàlok gondolatokat cserélni,vitatkozni,véleményt mondani és véleményt hallgatni.
    Ipi-apacs, most Te vagy a fogo 🙂

  • A parittyás hangja
    2013 december 6
    3:15 de.
    Nahàààt, ezt – sem – tudtam Kossuthrol.
    Ha ez valoban igaz, akkor ez nagyon érdekes,ha nem lenne igaz,akkoris jol hangzik 🙂
    ( Biztosan csak vitaminhiànya volt…màrmint a kis Kossuthnak )

  • bocsika, kicsi frivol, honnan is ismeri az én szótáramat? miből gondolja, hogy képes felmérni empatikus képességem bármilyen fokát is?
    ki tett egyenlőségjelet a kommunizmus és a baloldaliság közé? vagy csak szövegértelmezési gondjai vannak – amin azért minden, meglepően összeszedett fogalmazása ellenére sem lennék meglepődve ? szóljon, segítek! melyik mondatot értette félre?
    honnan veszi a 200ezres számot? miért nem 199ezer, vagy 2014.316? vagy ez is olyan szám, mint az 500ezer import magyar?
    azt meg honnan veszi, hogy az ilyesmit állítók iq-ja 50 alatti?
    mivel bizonyítja, hogy bértollnok volnék? csak nem elég, hogy mert maga mondja?
    ejnye, fiam, ettől azért többet vártam magától 🙂
    az ecsetkezelésére azért kíváncsi lennék 😛

  • Ille István
    2013 december 6
    5:10 de.
    na jo, ha nem, hàt nem…
    -a baloldalisàg egyéb kötelezettségeit nem ismertem,ez jo mondàs, teccett….

  • Ille István

    Kérdezi, hogy „honnan is ismeri az én szótáramat?” Az 5:10-s „lábjegyzetéből”.

  • Helyesbítés: 8:15

  • akkor maradjunk a szövegértési gondjainál. a diszlexiások is hasonló képpen működnek: elindulnak egy szóval, de azt a tényleges jelentésétől teljesen függetlenül, improvizálva fejezik be. valahogy sehol sem látom az „ellenforradalom” szót leírva.
    maga, fiam, látja valahol?
    amúgy köszönet az aktivitásáért, hogy alig várja, hogy megjelenjenek a moderálásra váró kommentek. csak lehet valami ebben a KMH-ban, ha startra készen ott ül a monitor előtt.
    ezt még és sem tudom megcsinálni 🙂
    persze, ha jól megfizetik érte, vagy turulban született szittya szívének dobbanása készteti erre, az más 😀

  • A parittyás hangja

    frivi
    2013 december 6
    6:52 de.

    „Azt meg nem kívánom ecsetelni, hogy a baloldaliság és a kommunizmus csak az ötvenes IQ-alattiak számára fedheti le egymást”

    Na végre egy objektív és vitathatatlanul helytálló vélemény! Egy szép, kerek mondatban meg is fogalmaztad a mai magyar jobboldal szellemi színvonalát, lévén kizárólag a keresztényi-nemzeti kurzus és csatolt hordái azok akik retorikájukban a kommunista fogalmával fedik le a társadalom teljes azon részét mely nem hajlandó az ő szövegüket fújni, a liberálisoktól kezdve a zöldeken keresztül a baloldal teljes palettájáig, és persze a saját pártszövetségükön kívül a teljes európai parlamentet. Ugye nem kell idéznem az elmúlt három év gyakorlatilag összes jobbról érkező politikai nyilatkozatát?! A soraitokra kicsit sem jellemző őszinteséggel vallottál magatokról! Esetleg meghűltél ebben a szeles időben? Mindegy, mindenképp becsülendő az önkritika! Ezt a mondatodat feltétlen tartsd észben! Lehet szükség lesz még rá… 🙂 )))))))))))))))))))))))

  • Ille István

    „turulban született szittya szívének dobbanása” Ki sem néztem volna magából ezt a alliterációban gazdag, jól sikerült mondatot. Ezek után merészelje azt állítani valaki a magyar nyelvről, hogy nem tökéletes alkotása az emberi szellemnek! De, ha javasolhatom, kérem, tartózkodjék az ilyen választékos megfogalmazástól, egyrészt, mert a többek azt hihetik, hogy kiadta bérbe a modoros moderálást, másrészt meg ez a szint zavart okozhatna a Fletó-érzékeny népszabis körökben.

  • A parittyás hangja

    Annamaria
    2013 december 6
    8:10 de.

    :)))) Én inkább arra gyanakszom, hogy koleszterin mentes diétát írt elő neki a rabbi, egész életére. Gondolom egy ilyen speciális étrend már akkoriban sem lehetett olcsó ezért kellett magával vinnie Vidinbe az egész kincstárat, illetve ami megmaradt belőle… 🙂 )))
    De nem akart adós maradni, cserébe visszaküldte azt a csinos kis összeesküvés elméletet Görgeyvel a főszerepben… 🙂 )))

  • 🙂
    javasolni, fiam, bármit javasolhat 😀

  • nem nyert. abban sem látom az „ellenforradalom” és ’56 összekapcsolását.
    újabb próbálkozás?

  • Ille szerint mindenki megfizetve van, én az emigrációban a múltamért, Frivi a beírásaiért.
    Valami oka leht, hogy erre gondol mindjárt, szerintem.

  • Annamaria
    2013 december 6
    7:48 de.Nem sértődtem meg, ha az lett volna nem is válaszoltam volna!
    Csak kissé érdekes, hogy néha a KHM-ben oldalakon kersztűl olvasni emberek szenvedéseiről a holokauust miatt, de ha én kétszer leírom az én tapasztalatomat, már sokszor írtam le…..
    A dolgok számomra itt elég egyoldalúak.

    Ami meg a hazánk sorsa, elsíratása, abból volt tele a hócípőm és erre reagáltam, azzal miket tettem mint magyar az emigrációban, amellett, hogy könyvtáros voltam és 4 gyerek anyja.
    Az a bizonyos lemondó szöveg miatt, hogy hát már a magyarok mindentől elfáradtak meg lemondtak.
    Már aki!
    Ennyi, de bosszú soha nem volt bennem, még azíránt sem, aki feljelentett. Megbocsájtás mindig jó lelkiállapot.
    Rád sem haragszom….

  • állítottam? nem. csak egy jellembeli állapotra céloztam. frivi tényleg nincs megfizetve ezért 🙂
    mondja, tudja cáfolni, hogy a kommunizmus (?) üldözöttei nem kaptak ilyen-olyan támogatást, nem helyezték el őket megfelelő állásokba?
    vigyázzon, ravasz kérdés!

  • Ille István

    10:12; Szíveskedjék leülni a tükör elé, feltenni a szemüveget, és férfiasan tűrni az önönlátvány-okozta megpróbáltatásokat!

  • Ille István
    2013 december 6
    10:48 de.

    Igaza van, ravasz kérdés, mert nem tudom ITT írásban igazolni, mondhatnám semmit.
    DE hogy a kommunizmus áldozatai nem kaptak semmit, azt sajnos tudom.
    Ellentétben, a holokauszt áldozataival..
    Tudom, hogy a pénz minden egyeseknek, nekem nem. Ha egy kis együtérzést, megértést nyilvánítana a baloldal azokról IS, elegendő lenne!

  • Avi cikke nem teljes,mert ugye a magyarok tömeggyilkosságait nem egy cikkben,de még regényben sem lehet leírni.Az pedig,hogy frivi és stírölőkém és holdkóros udvaraik mit szólnak vagy gondolnak az egész horthy féle neo és régi szennycsatornáról a kuruc in fosban jobb elbírálást kapnának.A rohadt nyilastetü varga béla keblére ölelné őket.Még azért a vb is jobb, mint helyette a Kozarek utódja.A magyarok hősi tetteiről sok szó esett már.Tudunk az Ukrajnai fronton sok ezer ukrán hadifogoly legyilkolásáról.15.000 zsidó munkaszolgálatos levadászásáról.Tudjuk,hogy a muszosok az orosz hadsereg besúgóivá lettek titulálva.A dunaparti 5.000 bestiálisan legyilkolt öreg ember,asszony és kisgyerekek mind orosz kémek lettek a szittya-virtus és hősi helytállás nevében. Csodálatos fegyelemről és emberi méltóságról tettek tanúságot az ukrán hadsereg felszabadító katonái,hogy viszonyítva a magyar katonák hőstetteihez a Don kanyarnál, igen kevés erőszakolást és gyilkosságot követtek el.A turulveréb szárnyairól a Kárpát medencébe pottyantottak és az onnan nagy szerencsével kikerült kokárdalengetők „vít” tehetnek a gyalogsági lovastengerésszel kapcsolatos Grimm meséik után.Az igazság valahol ott van,hogy Ő FŐ MÉLTÓSÁGA gyenge magyar tudása ellenére jó magyar és ennélfogva hős is volt.Amikor az angolszász repülők m.o.ot bombázták röplapokat is szórtak 44 ben a következő szöveggel:
    Budapest zsidók nélkül=Magyarország Budapest nélkül.Őfőméltóságát azért nem végezték ki háborús bűnösként,mert ekkor világosodott meg lapos koponyájában a Koszorús Ferenc neve.Ekkor zavartatta ki a hős csendőr pribékeket.Ezzel leállítva a deportálásokat.Az igaz,hogy az örmény szalosján gyilkosságokhoz nem sok köze volt.Esetleg több pro mint kontra. Ez már egy másik hősi eposz tartozéka.Büszke vagyok RÁTOK.

  • óh, nem kell aggódnia, az én tükröm tudja a dolgát 😀
    még adósom a bizonyítékkal, mi szerint az én szótáramban ’56 szinonimája az ellenforradalom!

  • miért is várna együttérzést a maga által megvetett baloldaltól?
    a kommunizmus áldozatai miért is kaptak volna kanadában, vagy az usa-ban kárpótlást? államit semmi képpen – pontosan erről szólt a kérdésem – de ne tagadja, a különböző magyar alapítványok, szervezetek csak tartottak védőernyőt a fejük fölé!
    a holokauszt áldozatai is csak itthon kaptak – már, aki – kárpótlást, ill. a német államtól!
    itthon ki adott volna a – hazánkban soha nem létezett – kommunizmus áldozatainak?
    faludy sem kapott, pedig inkább rászolgált, nemhogy maga!

  • Gyuri10

    Írása által Rákosi pajtás hevülete és valóságtartama érződik át. Ilyen „igazságbeszédért” az AVH-ban Löwen elvtársék prémiumként kulákportákat osztogattak. Hej, azok a régi szép idők! – mondhatná akár!

  • Ille István

    Ahová Ön oly büszkén hagyja magát betudni megjegyzései által, annak a történelmi remittendának is tekinthető társadalmi csoportnak a szótárában ’56 egyenlő az ellenforradalommal. Azt pedig nem merészelném Önről feltételezni, hogy fegyelmezetlen elvtársként ki kívánna lógni a sorból. Ez megtestesítené a munkásmozgalom történetének legnagyobb skandallumát!

  • Ille, idézem:
    „itthon ki adott volna a – hazánkban soha nem létezett – kommunizmus áldozatainak?”
    Ehhez nincs hozzászolásom, csak ennyi: szégyellje magát!

  • hogy ki, és mit, valamint hova tud be személyemet illetően, ugye, belátja, hogy szubjektív és individuális dolog? amúgy ki nem szarja le?
    magam, jó elvtársam, a maga itteni munkásságát pl. kollektív tevékenységnek tudom be. kell, hogy álljon maga mögött egy alkotó kollektíva, mert egyedül ennyi lexikális tudást – pláne megfelelő stílussal előadva – még a lomonoszovon summa cum laude végzett elvtársak se tudnak az asztalra tenni, nem hogy egy ilyen zsebtudor 😀
    állításomat támasztja alá, hogy mikor segítői nélkül marad, bizony, elővezeti valódi értelmi szintjét: jobb híján sekélyes személyeskedésbe kezd, amit – mint eddig is tapasztalhatta – vidáman lefocizok a pályáról 😀
    de mondok magának azért valami biztatót is: hajrá, frivi! 😛
    ami pedig a munkásmozgalmat illeti: valóban voltam munkás. méghozzá segéd. igaz, kulturáltan anyagmozgatónak hívtak. de csak rövid fél évig. ez idő alatt megtanultam, hogy’ kell a 200 kg-os zagyos hordót fektéből talpára állítani, és utána könnyed csuklómozdulatokkal eltekerni akár 100 méterrel arrébb is. volt még más is, de nem untatom vele, még megerőlteti magát 🙂 később átküzdöttem magam a fehér köpenyesekhez: laboráns lettem. hát, nem kifejezetten fizikai munka volt 🙂
    persze, mozgalmárként már akkor is kitűntem: fociztam a gyári csapatban, mi több, még egy nőnapi cikket is írtam a gyári újságba 🙂 ráadásul az összes kisz-bulin ott voltam, mert a kisz-titkárunk kurva jó zenekarokat tudott lehozni a klubba!
    magának, frivi, mi jutott?

  • márminthogy, miért is? tán volt magyarországon kommunizmus? vagy esetleg neheztel antall, vagy orbán elvtársakra, hogy ők sem tették meg?
    netán faludyhoz méri magát?
    ugyan már, elvtársnő, kicsit komolyabban, ha kérnem szabad!

  • T.Annamária!A kis Kossuthból nagy Kossuth lett. Valószínű,hogy a vitamin hiány csökkentéséhez szükséges gyógyszerek miatt vitte magával a magyar nemzeti kasszát Amerikába. Amerikába érkezése után nem hallottunk róla mint szittya hősről. Mondjatok már valami érdekes storit. Vagy csak horthymeséitek vannak?Hol van frivol,hol van stírölő? Egyébként frivolnak felvilágosításként:Idegen javakat a hős szittyák igényeltek minden időkben.Legyen az fehérgárdista ivadék,hungarista csőcselék vagy akár nyilas szennycsatornából kifröccsent zsidóvagyon fosztogató gyilkosok.Magam részéről 56 novemberében hagytam el a tejjel-mézzel folyó unterlandotokat. Amit Tőlünk elvett a kegyed Rákosi pajtása a mai napig jól élhetnék belőle.Bizony,az én „igaz-beszédemért”a lelki megnyugvásom és a náci érzelmeket borzolás a fizetségem. Ennyivel én meg is elégszem.

  • Ille István

    Azt szokták mondani, hogy aki nácizmus áldozatait tagadja, az antiszemita. Azt ugyan nem szokták mondani, csak én mondom, hogy aki viszont azt állítja, hogy a kommunizmusnak nem voltak áldozatai, az maga is kommunista, vagy annak látszó tárgy (azaz beszélő, de nem gondolkodó eszköz).
    Ami az „alkotó kollektívát” jelenti, ez úgy is vehetem, hogy diszkréten, a maga árnyalt stílusában hatökörnek titulált, de sebaj, túlélem. Boileau mesternek mégis csak igaza lesz a stílus maga az ember mondásával? Lám-lám! Alakulnak a dolgok.
    Ami pedig a segédmunkási-fizikai munkási létet illeti, mind az egyetem előtt, mind az egyetem alatt volt részem benne, ráadásul a mélyfúrás nem igazán kislányos pályájára sodrodtam egy ideig, tehát van némi fogalmam a kifejezetten nehéz munkákról is. De annyi bátorság már nem volt bennem, hogy végig csináljam. Most is műszaki dolgokkal foglalkozom, lassan már 20 éve, gépészettel, csak annyira felgyorsult a gazdaság, hogy lemaradtam róla. Persze, ebben a körbetartozásoknak legalább akkora szerepe volt a lemaradásomnak, meg az ebből következő egyéb gondoknak, amiért a kormányt sem hibáztathatom. Amiért hibáztathatom az az, hogy a jelen gazdasági körülmények miatt elképesztően nehéz visszakapaszkodni. De, hogy még jóban kiábrándítsam, ráadásul a Fideszre szavaztam, mert az előző 8 év fő vonulatait katasztrófának véltem, mint ahogyan az is volt. Mert abban igaza van a jelenlegi kormánynak, hogy 2002-ben az államadósság 53 % volt, ő meg 82 %-kal vette át, és ezért a megnövekedett adósságtömeg miatti kamat-és tőketörlesztések lefojtják, kiszárítják a gazdaságot. A kormánynak vannak értelmes és ésszerű megoldásai is – no nem a rezsicsökkentés című, irracionális vonzatú választási betétre gondolok – és egyedül kelleténél nagyobb mértékű szent voltuk zavar, ami ez esetben arra célzás, és telitalálat is, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Mivel az előzőekkel is ez volt a bajom, így változtatni leszek kénytelen a szavazatomon is, de már csak két párt jöhet számításba, de az ún. rendszerváltó pártok közül egy sem.
    A rendszerváltozásnak nevezett blöff előtt számomra a mozgalmiságot, persze csak a lokalitásos értelemben, legfeljebb a nők utáni futkosás jelentette, mert már akkor is régimódi voltam.
    Az utóbbi másfél-két évben pedig, változó lendülettel egy, a szándékoltnál terjedelmesebbnek tűnő kiadványon koptatom türelmemet. Sajnos, a tervezetthez képest több, mint a kétszeresére dagadt, ráadásul a kiadási költségek is ennek megfelelően alakulnak. Mielőtt azonban egy világ dőlne Önben össze, elárulom, hogy mint echte vallását nem gyakorló református, nem pártpolitikai jellegű témát választottam a kiadvány témájául, hanem a nyelvészet területéhez tartozót. A pátpolitikánál még a hangeltolás (Lautverschiebung) is jobban izgat.
    Igaz, hogy egy másikhoz is gyűjtöm az anyagot, amely egy Nobel-díjas, általam nagyon szeretett és nagyra becsült francia íróval kapcsolatos, de nem az irodalmi munkásságával. Ez utóbbival viszont csehül állok.
    Ha pedig nagyon felkavarodott volna a gyomra, kérem, dobjon be egy stampedli finom gyümölcs pálinkát, persze, csak is a gyümölcs kedvéért. Ja, és ezt se vegye személyeskedésnek (legfeljebb éretlen, de a gyomornak legalább kifejezetten jó tevő humornak).

  • nem fog ez menni magának, frivol.
    „Azt ugyan nem szokták mondani, csak én mondom, hogy aki viszont azt állítja, hogy a kommunizmusnak nem voltak áldozatai, az maga is kommunista, vagy annak látszó tárgy (azaz beszélő, de nem gondolkodó eszköz).”
    ha ide idézné ennek általam deklarált tagadását, nagyban növelné szavahihetőségét.
    „Ami az “alkotó kollektívát” jelenti, ez úgy is vehetem, hogy diszkréten, a maga árnyalt stílusában hatökörnek titulált. ”
    megnyerő a fantáziája, csak egy kicsit túlzó. hogy hogyan veszi, és hogyan nem, a saját problémája, küzdjön meg vele.
    a gazdasági levezetése elfogadható, csakhogy, nem engem érint.

    jobban járt volna, ha megmaradt volna a nők utáni futkosásnál. hogy a magam népi egyszerűségénél maradjak, kurvára nem érdekel a hitvilága 🙂
    sajnos, a környéken ugyan főznek – mert hát, megadatott a NER pálinkafőzési szabadsága – gyümipáleszt, de ritka szart, ugyanis, mivel vezetékes víz a környéken sincs, lavór vízben hevül a hűtőkígyó 😀 mondjuk, nekem 53 méterről jön a víz, de nem is főzök pálinkát!
    nem mellesleg, a nácizmus nem csak zsidókat semmisített meg. ejnye, frivol, mintha leragadt volna!

    valami más, esetleg? mint említettem, nem szívesen vívok szellemi párbajt fegyvertelennel 🙂

  • A parittyás hangja

    frivi
    2013 december 6
    3:15 du.

    „egy Nobel-díjas, általam nagyon szeretett és nagyra becsült francia íróval kapcsolatos, de nem az irodalmi munkásságával”

    Ha egy tippből kitalálom ki az megígéred, hogy ezentúl egy nap csak egy, maximum három soros bejegyzést írsz?
    🙂 )))))))))))))

  • Ille István

    A kétértelmű fogalmazása miatt („a hazánkban soha nem létezett”)ez érthető az áldozatokra is, meg a kommunizmusra is (12:08).
    „Nem szívesen vívok szellemi párbajt fegyvertelennel”. Az elég gyakorta szellőzködő „szerénysége” mindig is az általam legtisztelendőbb tulajdonságai közé tartozott.
    A minőségi pálinkát pedig az Uránia melletti pálinkaházból beszerezheti, gondolom, telik a cenzor- és moderálási jutalékból!

  • Figyelő

    Engem érdekelt az életrajzod, ezt a részt még nem hallottam (olvastam).

  • Geyza
    Én is külföldön élö magyar vagyok és mindenhol ezt elis mondom.
    Nem kértem svàjci àllampolgàrsàgot,mert fizetni kell érte.

  • nem kellene belemagyaráznia azt, ami nincs benne 🙂
    tellene a jutalékból, ha lenne ilyen. de tudja, fiam, én ezt bolsevik öntudatból művelem 😀

  • sárdi jani
    2013 december 6
    4:37 du.
    Kedves Jani!
    Köszi, de hidd el nálamnál sokkal érdekesebb életek voltak és vannak. Olyanokra gondolok főleg, akik figyelmen kivül hagyva személyes érdeküket, bátor és hősies dolgokat tettek és a mai napig is tesznek.
    Róluk nem szólnak újságcikkek, az emberek nagy része nem is tud róluk.
    Például, emlékszem egy fiatal papra, aki akkoriban szabadúlt ki Recskről: Anyám kérésére, minden hónapban kijött hozzám a fogházba áldoztatni, amit anyám által sütött süteményben kaptam meg.
    Udvarlómnak adta ki magát. Úgy tudom, mint gyárimunkás helyezkedett el, mert az ő papi rendjét már akkor betiltották.

  • Nagyon jó hozzászólások a cikkhez,meg az ellenzékhez,
    különösen Figyelőre meg frivire gondolok,de marcus és Dénes
    sem rossz,és főleg igazak,minden benne van,több olyan tény
    is, amiért régebben többünket durván sértegettek.
    Örülök,hogy itt most mindenki elmondhatta a véleményét és
    persze képet is adott magáról….mindenki a maga módján!

  • Fenyvesi Glória

    A „Turulban született szittya szív”,és a „moslékzabáló magyarok”nagy sértés a magyarságra nézve!
    Kikérjük magunknak!
    Szomorú, hogy magukat magyaroknak vallók gyalázzák nemzeti ereklyéinket.
    Beleértve a Szent Koronát, a Turul madarat, az Árpádsávos zászlót, stb…
    Az arabok már Dzsihádot hirdettek volna ilyen ügyekben(egy karikatúráért is pl.)
    És még rólunk mondják, hogy nem vagyunk toleránsak,befogadók,stb…
    És igen, nagyon sok áldozata volt a kommunizmusnak…
    Ezekben a napokban is emlékezünk rájuk…

  • fenyvesi glória: ha esetleg bemutatná, kinek a megbízásából nyilatkozik többes számban, nagyban segítene, hogy komolyan vegyék.
    a turul, és a jobbik által használt lobogó (nézzen utána a heraldikának) mitől is nemzeti ereklye?

  • boda, jobb, ha megtanul együtt élni a valósággal: maga itt nem fog többet kommentelni.
    ha nem tetszik, van egy hivatal, ahova panaszra mehet: a sóhivatal.

  • Fenyvesi Glórial: Szándékos a sértés, legalábbis tőlem. Amit maga vall, amiben maga hisz, azt mélyen megvetem, elítélem, becstelenségnek tartom!
    Maga egy turulban született szittya magyarnak vallhatja magát, legyen is rá büszke, lengesse az árpád sávos zászlót a Hősök terén, amikor a kéményseprő ruhás honfitársai ezt nagyra értékelhetik. 1944 végén is hasonló turulban született, szittya magyarok lengették a zászlókat KITARTÁSSAL!

  • boda, melyik szót nem értette az előző kommentből?

  • na végre, vette az adást!
    hogy mit és hova terjeszt, teljesen érdektelen. ille istván, moderátor.

  • Kisboda:
    A következő az ábra :
    Ennek az oldalnak(mint mindegyiknek)van egy tulaja.
    Ő az élet és halál ura ( persze csakvirtuálisan ) rajta.
    Akit akar , azt lenyomhatja,letilthatja.Ha neki úgy tetszik.
    Namost ha a tulaj nem ér rá , vagy nem akar ezzel foglakozni,
    jó embereket hatalmaz fel erre a tevékenységre és ők saját belátásuk szerint tiltanak , ha olyan a kedvük.
    Ez már csak így működik.
    Szar dolog mi ?

  • geyza: azért nem csak a kedvről van szó. akadnak környezet védelmi megfontolások is.