Kanadai Posta – Nyugodjék békében!

2013 december 11 7:40 du.28 hozzászólás

Hamarosan leszerelhetjük házainkról postaládáinkat, mivel az elkövetkező öt éven belül végleg megszűnik a levelek házhoz szállítása Kanadában. A Canada Post történelmi és radikális leépítése 8 ezer dologozót tesz munkanélkülivé és valamennyi településen „közösségi postaládák” váltják fel a házhoz szállítást. Ezen kívül 2014 márciusától 63 centről egy dollárra emelik a belföldi bélyegek árát (nagyobb mennyiségben, tekercsben vásárolt bélyegek ára 85 centre emelkedik.) Az intézkedés természetesen nem csak a postát érinti, hanem az egyébként is nehéz időket élő heti és havilap kiadók is bedőlhetnek, ha nem szállítják többé házhoz a kiadványokat. Ezen kívül természetesen a kis- és középvállalkozások is megérzik majd a feladási árak jelentős drágulását.

Kanadai postai dolgozó / capebretonpost.com

Kanadai postai dolgozó / Cape Breton Post

A Canada Post számításai szerint, ha nem vezetnek be drámai leépítéseket, 2020-ra évi egy milliárd dollárra emelkedhet a korona vállalat vesztessége. A Kanadai Posta szerint 700 millió dollárnyi megtakarítással jár a ma bejelentett intézkedés.

Jelenleg a kanadaiak egyharmada élvezi a házhoz szállított posta komfortosságát. De már évek óta számos újabb külvárosban, illetve vidéken közösségi postaládákba dobják a postások a beérkezett leveleket.

A konzervatív kormánypárt támogatja a Kanadai Posta leépítését, de a baloldali ellenzék komoly bírálattal illette, mind a kormányt, mind pedig a korona vállalatot. Az Új Demokrata Párt (NDP) tart attól, hogy különösen hátrányos helyzetbe kerülnek az idős kanadaiak, illetve a mozgássérült emberek. „A konzervatívok tönkreteszik a nagyra értékelt postai szolgáltatást. Az állásokat gyilkoló megszorítások elszigetelik az idős embereket, a szegényeket és a mozgássérülteket”–mondta Olivia Chow, az NDP parlamenti képviselője.

A postadolgozók szakszervezete „riasztónak” nevezte a Canada Post tervezetét. Denis Lemelin, a Canadian Union of Postal Workers vezetője elismerte, hogy komoly változások kellenek a postánál, de a szakszervezet egy egészen más útat javasol. Szerintük érdemes lenne létrehozni egy kanadai Postabankot, mely profitot termelhet. Ezzel lehetne szubvencionálni a vállalat vesztességes tevékenységét. Demelin szerint számos országban sikeresen üzemeltetnek Postabankokat.

De a Postabank ötlete Kanadában sem újdonság. A postahivatalokból működő bankok 1968-ban szüntek meg, amikor még 300 ezer lakossági folyószámlával rendelkeztek. Az ötletet elsősorban a baloldal támogatja. Szerintük a Postabankkal lehetne megmenteni a Canada Postot, és olyan kistelepüléseken nyitni bankfiókokat, ahol egyetlen pénzügyi intézmény sincs jelen.

A Postabank grandiózus ötlete ma még csak távoli álom. És ha ez így van, akkor már jövőre arra készülhetünk, hogy a minusz husz fokban, vagy hóviharban nagy távolságra lévő közösségi ládákból szerezzük be leveleinket.

28 hozzászólás

  • Gyula Bognar, Jr.

    Nehéz elképzelni, hogy akik az intézkedést megtervezték, azok közül akár egy embernek van ép esze! A kézbesítést inkább ki kellene terjeszteni mind a hét napra, mint az USA-ban azt az Amazon.com megrendelte a Postától.
    P.S. Miért nem állítják le Canadaban a tömegközlekedést, a vonatokat, autóbuszokat, az is veszteséges?

  • ha nincs eleg adobevetel valamit le kell epiteni , ha kanada is sok munkahelyet veszitett a termelese egy reszenek azsiaba telepitesevel akkor nott a munkanelkulisege es csokkent az adobefizetes

  • Árút sem lehet majd házhoz küldeni ???
    Miféle marrhaság ez meg már ??
    Hová fejlődik a világ ?

  • Gyula Bognar, Jr.

    Könyvmoly: Nem az ön által írt spekulációkat, feltevéseket és kitalációkat kell alapul venni, semmihez, nemhogy egy országot érintő döntéshez. Biztos vagyok benne, hogy lesz vita és kompromisszum Canadaban, talán Quebec kivételével.
    Azt jól tudjuk, hogy Magyarországon a kormány minden döntése anélkül történik, hogy bárki is tudná mi lesz azoknak az eredménye, csak az a fontos, hogy a Stadionos viktor parancsát teljesítse mindenki. Ezért kell mindenhová kiírni és naponta imában elmondani mindenkinek, hogy Magyarország Jobban Teljesít.

  • Tévedés van. AZ USA-ban a hatnapos posta szállitás csökkent, 3-4 napra. A világ leglassubb postája az amerikai.
    Sajnálnám a Macleans magazint azért.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Sajnos ön irdatlanul nagyot hazudik. Én 44 éve élek az USA-ban és hat napos a kézbesítés ma is, szinte minden megérkezik 24-48 órán belül, a postás a házamnál veszi fel amit küldök, évente talán 2-3 alkalommal kell csak a postára mennem. Mondja meg, miért kell magának hazudni?

  • gyula bognar….meg veletlenul se az on orbanfobiajat veszik a magyarok figyelembe magyarorszagon es ezert van a nagy ijedelem mszp es szdsz korokben es itt a kanadaihirlapban a jovo evi valasztasok miatt es ez mutatkozik meg pregnansan az on kommentjeiben is

  • dehogy hazudik, csak neki ezek az információi vannak. mint a tizeddel, meg a szektával kapcsolatban is.
    abból építkezik, amije van 😀

  • Gyula Bognar, Jr.

    Könyvmoly: Legyenek mindnyájan a Stadionos viktor imádók, békemenetesek, boldogok, Fidesztánban, ahol hamis doktorátusokkal, hamis iskolai végzettségekkel, hamis nyelvvizsgákkal lehet a fideszgyíkoknak hatalmas fizetést leakasztani a sokszorosan hatalmasabb korrupciós pénzek és prémiumok mellé, csak azért mert a Stadionos viktor seggét nyalják! Ezért kell imádkozniuk, úgy hogy „Magyarország Jobban Teljesít”, mert a Fideszgyíkoknak csak a hitük van, a tudás és becsület hiányával!

  • Gyula Bognar….nem tehetunk semmit , itt mindnyajan kitesszuk a lelkunket aztan ugyse hallgat rank a kutya se

  • Bognár úr, nem szokásom hazudni, kikérem magamnak.
    Több barátnőm él az USA-ban, és Kanadából ami szomszédja, tíz napot tart egy lapot megkapni.(Magyarorszáágon hamarabb megkapják)
    A hatnapos posta már megszünt. És olvastam az újságban, hogy nem minden nap viszik ki a leveleket.NEM az ujjamból szoptam. Az igaz, hogy SOK helyen a háznál veszik fel a levelet.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Lehet, hogy nem szokása hazudni, de amit írt az mind szemenszedett hazugság! Kikérheti magának, mint Tolnai Jánosné (Zöldhatósági Főcsaló) a diplomáját, doktorátusát, nyelvvizsgáját.
    =============
    Ugyanakkor, amit én írtam, az személyes tapasztalatom és hazudik az, aki a US Postal Service működését elmarasztalja. MINT MONDTAM, ezentúl még Vasárnap is fognak kézbesíteni csomagokat, az Amazon.com rendeléseket. Szombaton mindig is volt kézbesítes, van is, hiába próbálják megszüntetni, a Senate nem engedi, hiszen automatikus éves áremelésre hoztak törvényt a szolgáltatások fenntartására. Mindezt kissé olcsóbban teszi a US Postal Service, mint Magyarországon azzal a hátránnyal, hogy ide sokkal több levél és csomag érkezik, mint amennyi kimegy, tehát kevesebb a jövedelem, a kiadásokkal szemben. Kínából sokszor 2-3 nap alatt ér ide az eBay-en rendelt árú – A HÁZAMHOZ!! Márpedig a 400-on túli megrendeléseimnél tartok.
    Én 44 éves tapasztalatból beszélek, nem hallomásból, a hugicámtól.

  • az USA megkulonboztet first , second es talan third class mail-t is , a dragabb first class gyorsabb mint az olcsobb es lassu second/third class , aztan van presorted meg a nyavalya tudja hanyfele szolgaltatas , ami az amerikai nepszavat illeti a bartusnal is volt es talan ma is van olyan ami olcsobb de lassubb es van a dragabb amikor beleteszi egy boritekba a lapjat es first class adja fel , allitolag tizezer koruli elofizetoje volt/van , a hirdetesekbol is kaszal rendesen

  • Figyelőkém magának elment az esze.
    LEgutóbb 1 hét alatt kaptam meg az USA.-ból egy tárgyat , az USPS
    ( USA Posta Szogálat ) révén. ÉS ha én küldök valamit , átlag másfél hét múlva ott van.
    Szóval hagyja ezt a fikázó dumát , amit valszeg a Kurucinfóból merít hogy mennyire hanyatlik már Amerika.

  • Így van Könyvmoly !
    Csak sajnos a válság után nagyon megdrágult az USPS.
    Cirka 40-70 százalékkal, a kétezernyolc előttihez képest.

  • Géjza.,az jó posta magának, innen a szomszédból másfél hét kell, hogy megkapják?!
    Magyarországra 4-5 nap egy levél!

  • Aggya fel galambpóstán.

  • Na ehhez a cikkhez csak a kintieknek(kanadaiaknak) kellene hozzászólni,mivel ez nem itthoni probléma,ők tudják…..
    (de mint látjuk ott sem kerek minden!)Vasárnap egyébként nálunk sincs kézbesítés!
    Azt azért megjegyezném,ha mi itthon élők nem nyilvánítunk
    véleményt, arról amit nem tapasztalunk,akkor szerencsétlen Gyulának miért jut erről is az eszébe Orbán és a kormány főleg hogy 44 éve él kint,hát ezért ilyen naprakész itthoni
    ügyekben,szegény…….!!!

  • Marcsi…Gyulank sikeres csomagkuldo kina , falikornyia es ki tudja milyen desztinaciok kozott

  • Kisboda szabd már meg ki mikor mihez szólhat hozzá.
    Etnikai alapon!
    Mert vannak magyarok és vannak a magyarabbak.
    És mindenek felett magácska , a tyúkeszével.

  • A távoli Magyarországon viszont a Posta kap minden előjogot immár majd 4 éve.Én egy Média magáncégnél dolgozom ami hát.. 😀 nem igazán a jelenlegi magyar kormányt támogatja. Érdekes hogy mindennapi postai ügyintézésem okán,olyan mintha egy Food Shop-ba lépnék be.:-D Cukrok,csokik,játékok,könyvek tömkelege az ügyfélterekben. Majd mikor az ablaknál állók biztosítási és banki szerződésekkel támadnak le. 😀 Viccelődöm is a postás lányokkal.”Addig még feladok egy levelet,megtennétek hogy lecserélnétek az olajat az autómban?!És kérnék két sajtburgert,és egy erős paprikás pizzát!!Jaj és fáj a hátam.Ki tud jól közületek masszírozni? 😀 ” szegény lányok csak nevetnek rajta,velem!De nálunk dübörög a gazdaság 😀 Kanadában nem?! 😀 Üdv mindenkinek 😀

  • Geyza!
    Itt nem a magyarságról,hanem a tényekről,némi észről….(ami neked ugye nincs!)
    van szó…..meg Kanadáról,szegénykém józanodj egy cseppet
    ha lehet…..tudom nehéz,de ne igyál rá…….
    Hol élsz?kint vagy itthon,de mindegy…..

  • komám, maga reménytelen. kezeltesse magát, mielőtt túlzottan elhatalmasodnak a téveszméi.

  • Gyula bacsi,

    „Nehéz elképzelni, hogy akik az intézkedést megtervezték, azok közül akár egy embernek van ép esze! A kézbesítést inkább ki kellene terjeszteni mind a hét napra, mint az USA-ban azt az Amazon.com megrendelte a Postától.
    P.S. Miért nem állítják le Canadaban a tömegközlekedést, a vonatokat, autóbuszokat, az is veszteséges?”

    On nem hazudik , csak fogalma sincs arrol mihez hozzaszol.
    Ha nem irunk levelet hanem emailezunk, a neten intezzuk a penzbefizeteseket, email-ben kapjuk a szamlakat,
    udvozlolapokat is mar regen elektronikusan kuldunk es meg sorolhatnam akkor mire kell a csiga posta?
    Itt Ontarioban en csak reklam ujsagokat „flyereket” hoz nekem Canada Post , azzal tomik tele a posta ladam.
    Varom ertelmes otleteit arrol hogy mit javasol a kormanynak ?
    Ha nem hasznaljuk a szolgaltatast honnan legyen a bevetel postanak?

  • Gyula Bognar, Jr.

    Válaszának első mondatánál nem olvastam tovább, fölösleges! Logikusan, ha fogalmam sincs a témáról, akkor a maga szövegét a témáról, legyen az bármi, meg sem érthetem. Boldog Új Évet!

  • Ugy tunik 44 ev az agysejtjeit megtizedelte Gyula papa….