Tavi Weisz kiállítása – Kelet-Európa szelleme Ottawában

2013 december 15 12:54 du.1 comment

Éppen Jim Watson, Ottawa polgármestere beszélt az újonnan felavatott Karsh-Masson galéria előtt amikor megérkeztem Tavi Weisz festőművész One Last Time című kiállítására. Watson mondta, hogy azért nyitottak egy új kiállítótermet a Városházán, hogy a lakosság érezhesse, hogy itt nem csak a politikáról és a bürokráciáról van szó – tehát nem csak bírság, vagy adótartozás kifizetése végett látogathatunk el a Városházára – hanem igazi kulturális központtá alakult, mely a főváros lakosságának kreativitását hivatott bemutatni. De amikor megnyílt a kapú és beléphettünk az új galériába, hirtelen egy egészen másik, lenyűgöző világba csöppentünk.

"When daylight drained from the sky" - Tavi Weisz festménye a Karsh-Masson galériában.

„When daylight drained from the sky” – Tavi Weisz festménye a Karsh-Masson galériában.

Tavi Weisz Erdélyben született, a Szilágy megyei Ipp nevű községben. 1999-ben a budapesti Szépművészeti Egyetemen szerezte mesterfokú képzettségét, korábban pedig a kolozsvári Képzőművészeti Akadémián diplomázott. 1999 óta él a kanadai fővárosban.

De amikor beléptem a kiállítóterembe, kelet Európa bonyolult, sokszor tragikus huszadik századja elevenedett fel előttem. Az első festmény egy megrázó ábrázolás Elena és Nicolae Ceausescu kivégzéséről 1989 Karácsonyán. A festmény címe: „Amikor a nappai fény kimúlt az égből.” A festőművész hangsúlyozza, hogy nem elsősorban – vagy legalábbis nem közvetlenül -politikai témákkal foglalkozik, hanem olyan társadalmi jelenségeket igyekszik feldolgozni, melyeket ő is közvetlenül, vagy közvetve átélt. Ilyen volt – például – a kisebbségi sors Erdélyben Ceausescu uralma alatt, a román katonai sorszolgálat és – közvetve – családi traumák és emlékek a Holokausztból. Stefan St-Laurent – az Ottawai Egyetem szépművészeti karának professzora – esszét írt Tavi Weisz legújabb alkotásairól. Szerinte a kiállítás – így együttvéve –  az „emlékekből, érzelmekből, álmokból és rémálmokból álló ködfoltszerű összeállítás.”

Tavi Weisz kiállítása a Karsh-Masson galériában.

Tavi Weisz kiállítása a Karsh-Masson galériában.

Tavi Weisz 2002 óta tagja az Enriched Bread Artists nevű ottawai művészeti stúdiónak és kollektívának. Legújabb alkotásaiban az emberi gyengeség és múlandóság fedezhető fel, különösen amikor a huszadik század legtraumatikusabb történelmi eseményei szolgálják a kontextust.

A kiállítást megnyító fogadáson.

A kiállítást megnyító fogadáson.

A kiállítást a 110 Laurier Avenue West alatti Ottawai Városházán lehet megtekinteni 2014 január 14-ig, hétfőtől vasárnapig reggel 9 órától 20 óráig. A galéria Karácsony napján is nyítva tart.

1 Comment