Gyümöcslét és zoknit osztanak a metróban meghúzódó hajléktalanoknak

2013 december 17 12:02 de.47 hozzászólás

Montreálban nem büntetik a hajléktalanságot. Nem kitiltással, elszállítással, rendőri fenyegetéssel, bírsággal és megszégyenlítéssel várják az utcára került embertársainkat, hanem gyümölcslével, harapnivalóval, meleg zoknival és empátiával. Hétfő este ismét minusz 20 fokra (a széllel kalkulálva ez minusz 29 foknak számított) csökkent az éjjeli hőmérséklet és többszáz hajléktalan talált ideiglenes „otthonra” a montreáli metróállomások platformajain és padjain. Például Place-des-Arts állomáson eddig 430 hajléktalan talált menedéket a fogcsikorgató hideg ellen.

Fotó: Denis Beaumont / The Canadian Press

Hajléktalan egy montreáli metróállomáson. Fotó: Denis Beaumont / The Canadian Press

Erre a belvárosi metróállomásra fókuszált a La Société de développement social de Ville-Marie (Ville-Marie Szociális Fejlődés Társasága) hajléktalanokkal szolidaritást vállaló programja. Az SDSVM szociális dolgozói eddig fejenként heti tíz órát töltöttek hajléktalanokkal a Place-des-Arts állomáson, de az elkövetkező hetekben ezt a munkát további négy belvárosi megállóra terjesztik ki. Köztük található a Berri-UQAM és az ahhoz csatolt távolsági buszállomás, a Bonaventure (itt található Montreál központi pályaudvara), valamint a McGill és az Atwater megállók.

Az SDSVM programja pont egy éve  – 2012 decemberében – indult el. Nem kérdés, hogy Montreálban – Kanada második legnépesebb városában – nagy szükség van egy ilyen szolgáltatásra. A Citizens for Public Justice (Polgárok a Közigazságért) nevű keresztény jótékonysági szervezet tanulmánya szerint Montreal az ország egyik legszegényebb metropolisza. A lakosság 14 százaléka él szegénységben és minden tizedik montreáli állami segélyen tengődik. Ez mégis javuló trendet mutat a kilencvenes évekhez képest, amikor – 1995-ben – a montreáli kiskorúak egyharmada szegénységben élt. Ugyanakkor a hajléltalanok száma a 3,4 millió fős Montreálban jelenleg is 30 ezerre tehető.

hovihar-montreal

35 centi hó esett Montreálban az elmúlt másfél nap alatt. / Joey Lemay

A kegytetlen kanadai telek – amikor rendszeresen minusz 20 és minusz 30 fok körül mozog az esti hőmérséklet – életveszélyesek a hajléktalanok számára. Ezért a télen amikor hamar megtelik az Old Brewery Mission nevű menhely, a szálló menzáját is átalakítják padlóra elhelyezett matracokkal, hogy még többen menedéket találjanak a fagy ellen. De az összes montreáli menhely együttvéve is csak 660 ággyal rendelkezik, így számos hajléktalan az utcán, aluljárókban, vagy a metróállomások bejárataiban tölti az éjszakát. A menhelyek azzal próbálnak enyhíteni a helyzeten, hogy mikróbuszokon szállítják egyik szállóból a másikba a beérkező hajléktalanokat, amennyiben náluk már elfogyott a hely.

A montreáli rendőrség ezekben a fagyos napokban pedig az utcán és aluljárókban talált hajléktalanokat arra bíztatják, hogy legalább az éjszakát menhelyen töltsék. A hajléktalanok oda fuvarozását is vállalják. Az Old Brewery Mission dolgozói pedig buszokkal járja a várost, hiszen úgy gondolják, hogy ha egy hajléktalanná vált montreáli már beül néhány percre a jármű melegébe, könnyebb rávenni arra, hogy az éjszakát inkább menhelyen töltse, mintsem a minusz huszban.

47 hozzászólás

  • Tiszteletre méltó igyekezett.Nálunk nem segítik hanem pénzbeli és börtön büntetéssel sulytják aki hajléktalan.Nem nézik hogy miért vált azzá!ez a gyalázat!

  • asher alexander

    christopheradam!
    megkaptad-e a fotokat-(magyar ss-ek!!)-?
    mikor es „mennyit” teszel be a kmh-ba beloluk!!?
    eddig ezek soha sehol sem jelentek meg magyar ujsagokban!!-ha csak nem szamitjuk az 1942-44 kozt megjelent magyar futar cajtungokat!!
    varom az erdemi-(nem mismasolo)- valaszod!!

  • Tisztelt asher alexander Ur ! kerem NE NE presszionalja Christopher urat , ON is felteheti azokat a fotokat az internetre , a you tube – ra a sajat neve alatt , vagy alneven , vagy kar nev nelkul IS IS , en IS IS szivesen megneznem a fotoit . Tegye fel aztan ITT kozolje MINDNYAJUNKKAL hol nezhetjuk meg . MINDANNYIAN nagyon varjuk azokat a fotokt . HA HA nem tudja hogyan kell FELTENNI abban itt segiteni fog Onnek valaki . En hulye vagyok hozza , meg soha nem tettem fel semmit oda

  • asher alexander

    mar ott van maguknak mindenik foto!!
    mert rakjam en fol megeccer?irjanak hozzajuk valamely cikket oszt jonapot!!maguk ottan a szakemberek abba nem en!!

  • kedves asher alexander, könyvmoly nem a szerkesztőgárda tagja, tkp. azt sem értem, minek dumál bele, de hát, amióta nem ihat, ez a pótcselekvés nála: mindenbe beleszól.
    ha chrisnél ott vannak a fotók, biztosan kezd vele valamit. előbb-utóbb fel fogja használni.

  • Köszönjük a képeket, az SS-ket már láttuk életben, és már kihaltak vagy 60éve! Nem vagyunk rájuk kiváncsiak.

    A cikkhez, meg kell mondani, hogy Christopher up to date, azaz azonnal hozza a híreket itt, ami igen dicsérendő.
    Na, ezért nem járok este a metrón, mert nem érzem biztonságba magam.Valóban, a tegnapesti hírekben hozták a fenti eseményt, hogy az IDÉN ezt a megoldást látták jónak a montreali 30 ezer hajléktalannak a megoldást. Valóban az Üdvhadsereg- Salvation Army menedékhelye CSAK 660 embert tud befogadni. Az Üdvhadsereg tagjai állandóan pénzt gyűjtenek az utcákon, a hidegben főleg karácsony előtti időkben. Mióta itt élek ez mindig így volt, csak sajnos a hajléktalanok száma nővekedett, mióta bezárták az elmegyógyintézetet.
    Magyarországon hasonló a helyzet, hiszen ott is bezárták a Lipótmezőt.
    Tudomásom szerint, ott viszont nincs Üdvhadserg, ami segítené őket.Vannak menedékhelyek úgy tudom, viszont nincsen annyi metróállomás sem, ahol aludhatnának.
    A nagy hidegben volt már olyan tél, hogy igenis a rendőrség szedte őket össze az utcáról és vitte melegebb helyre őket.
    Mindig keresztény szocialiata szervezetek segítették a szerncsétleneket, soha nem a város, vagy az állam.

  • igy van , amiota nem ihatok tobbet kukorekolok

  • Figyelő
    2013 december 17
    10:11 de.

    „Köszönjük a képeket, az SS-ket már láttuk életben, és már kihaltak vagy 60éve! Nem vagyunk rájuk kiváncsiak.”

    A magad nevében, ha kérhetlek.
    Itt valszeg sokunkat érdekel.
    A királyi többesed egyre nevetségesebb.

  • Csak a VALÓSÁG kedvéért!!!!!Mindenkinek!
    Bizony itthon a városban (Bp.en)több helyen,mint nálunk is a
    közeli templomban vasárnaponként több fogásos ebédet osztanak a hajléktalanoknak, meleg teát sőt még forralt bort is,valamint rendszeresen gyűjti a katolikus egyház a hívek által nagy tételben leadott ruhákat,cipőket,takarókat, amit kiosztanak
    Itt sem üldözik őket,csak a részeg és piszkos,átkozódó
    alakokat!

  • Marcsi
    2013 december 17
    2:09 du.
    –Csak a VALÓSÁG kedvéért!!!!!Mindenkinek!–

    Akkor miért nem az igazat írja?

  • Don Ovuz! Marcsa már csak ilyen. Evolúció mentes genetikus örökség.

  • nade kedves don, miért, hát nem igaz a több fogásos ebéd? tudod: előétel, leves, főétel választható körettel, desszert. dehogynem! az úr házát meg kifejezetten ilyen eseményekre alkották, sőt, a templom rendje is megengedi! ráadásul porcelán tányérban szolgálják fel és a gyóntatószékben van a kiosztás. két baj van csak: az imapadok könyöklői meglehetősen keskenyek, és már többször is lecsúszott onnan egy-egy tányér, a szenteltvíz tartóban a vizet meg többször kellett cserélni, mert abban mostak kezet. forralt bor? a templomban? ez ám az igazi!

  • falusi
    2013 december 17
    12:59 du.
    Mi érdekel? Néhány SS fényképe?
    Légy boldog velük.
    A török szultánt nem akarod látni fényképen, aki szintén járt a magyar hónban?!
    Pl. én egy ÁVÓ-s tisztet sem akarok látni, pedig az még közellebbi történelem, mint a nácik uralma.

  • Marcsi
    2013 december 17
    2:09 du.
    Kedves Marcsi!
    Sajnos, csak te vagy az egyettlen hazai aki ír erről, jó volna ha másnak is eszébe jutna-..
    Biztos voltam benne, hogy a katolikus karitász és a Máltai lovagok kiteszik a lelküket a szegényekért otthon. Ezt teszik már évszázadok óta. Csak éppen nem szokás beszélni róla.

  • A STÍRÖLŐNEK állati nagy malaca van.”Idegenbe szakadt hazánk fia”(lánya)lehet és élvezheti a demokratikus, szabad világ biztosította szociális és anyagi előnyöket.A hazája pedig továbbra is a dunamenti-Mongólia.(Bocsánat, a hasonlatért a mongoloktól).

  • Bizony az igazat írom,sajnos van képük egyeseknek,hogy ezt kétségbe vonják?!!!!….Hát ennyit róluk,vagy nem itt élnek
    (akkor meg miért dumálnak????)ha meg igen,hát nagyon szégyellhetik magukat,a politikai „érdek” hazugságaik miatt!
    Egyébként a Vöröskereszten és a Máltai Szeretet szolgálaton kívül sokan,magánszemélyek is támogatják a hajléktalanokat,méghozzá rendszeresen!!!,mint én is(naponta egy az utcánkban rendszeresen megjelenő tiszta és józan,kutyájával kolduló szimpatikus férfit)
    hajléktalan fiatalembert,aki szállón lakik és szegény próbál
    apró dísztárgyakat eladni,minden hangoskodás,erőszak nélkül!
    Naponta viszek neki valamit(gyümölcsöt,csokit,számomra felesleges tárgyakat,vagy főtt ételt,a kutyának csontot
    stb)és nem vagyok egyedül.
    Az,hogy mások miért nem írnak az jó kérdés,azért mert
    minden rendes másképp gondolkodónak elveszik a kedvét a sértegetéseikkel,hazugságaikkal,különösen azok, akik csak
    cikkeket írnak,meg uszítanak persze még véletlenül sem találkoznak ezekkel az emberekkel….

  • Don Ovuz,Gyuri10!

    Hát szánalmasak(sőt megvetendők!!!)és hazugok vagytok!!!!
    én nem lennék büszke rá inkább befognám,de ti?…….
    remélem elhúztatok már innen?!!!

  • asher alexander

    figyelo!
    „az ss-eket koszonjuk de….”-
    a horthy rendszer eletetse ujraelesztese erre mutat!!
    AZ ugyanis a horthy eraban volt!!

  • asher alexander

    nahat akkor meg………….inkabb vedeljen!!foglalja el a szajat meg a kezit valami massal mint az irassal!!az nem all jol neki istenuccse!!

  • asher alexander

    maganal lensasszony mar az se igaz amit kerdez!!!
    nem hogy meg mondja is……ugyanmaaaaaaa!!eriggyen kiskegyed hamarost vissza a kapa moge ahonnajd elszabadutt veletlen felelotlensegibol a csosznek!!

  • Boda!
    Ha valaki, vagy valami szánalmas, az nem más mint azon személyek, akik az embertelenséget felpántlikázzák, és hazug propagandával akarnak átlépni az elesettek felett.

  • na, akkor most egy friss infó, csak most, csak magának, kedves figyelő: a charitas – a nagy érdeklődésre való tekintettel – dec. 20-án fog meleg ételt osztani, méghozzá a XVII. kerület egy kies helyén (ugyanis a rákosmentével állnak kapcsolatban, mint erősen frekventált körzettel), szám szerint 300 azaz háromszáz (!) rászorulónak. mindezt a charitas szóvivője – mert egy agyonhallgatott katolikus segélyszervezetnek nyilván valóan szüksége van ilyesvalakire, hátha egy kóbor újságíró felkérdezi – volt szíves közölni az inforádióval.
    figyeli, kedves figyelő? mindössze egyetlen napon, 300 rászorulónak.
    az ökumenikus segélyszervezet – szóvivő nélkül – már tegnap óta oszt napi ezer adag tartalmas, meleg ételt – nem három fogásosat, persze, mint boda temploma – ráadásul szóvivő nélkül.

  • hééé! emberek! lehet sorban állni boda ajtaja előtt!
    vannak felesleges tárgyai, van felesleges főtt étele, gyümölcse – gondolom, manna tartalékai vannak -, csokoládéja – van olyan gyerek aki még azt sem tudja, mi az – meg felesleges csontja!
    nem tudom, melyik lehet az, talán a gerince egy darabja – mert hát, egy gerinctelennek tényleg felesleges – vagy egy szárkapocscsont, mivel folyamatosan térdelve járul orbán seggéhez egy nyalintás erejéig, tényleg felesleges lehet neki, de, hogy a kutya tartásáról fingja nincs, az kétségtelen: a kutya számára a csont esetleges, leginkább jutalomfalat, ugyanis napi rendszerességű fogyasztása erős szorulást okozhat, az üreges csontok pedig gyomor- vagy bélátfúródást.
    ha véletlenül maguknak nem jutna, az nem azért van, mert boda hazudik. csak elszámolta magát 😀

  • asher alexander

    azert az igazi szegyen az az hogy egyaltalan szukseges ingyen etelt osztani!!!
    na kerem EZ az orszagotok es foleg kormanyotok legnagyobb szegyene!!
    -es most lehet kenni masokra a szart,mint jo magyarosch szokas szerint,az az igazsagon mit se valtoztat!!!
    de mint Benito orban mondta,;-„magyarorszag jol teljesit”!!
    EBBEN az egy ugyben jobban nem is lehetne!!buszkek lehettek!!

  • pontosítsunk: magyarország jobban teljesít. csak kérdés, kinél jobban? swaziföldnél kétségtelenül. de nem sokkal.

  • Ille István
    2013 december 18
    6:49 de.
    Ille, maga csak a XVII.kerületi konyháról tud, ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen hely ahol van ilyen Budapesten. Mondom, nem hítdetik és nincs az újságban.
    A híre szájról szájra terjed.
    Montrealban is csak EGY ebédről tudok ami nyilvánosan ismert karácsony napján való ebéd.
    Mégis a menhelyeken, az Üdvhadseregnél kapnak minden nap.

  • nem én tudok csak erről, hanem a szóvivőjük hangsúlyozta. melyik szót nem értette a hozzászólásomból? nem felsorolás volt a charitas daliájától, hanem egy konkrét hely, egy konkrét esemény megnevezése. ne akarjon már kanadából okoskodni e tárgyban! a híre szájról szájra terjed? és mégis, hol? a moszkva téri máltai szeretetszolgálat által működtetett konyhán, vagy a kőbányai vöröskeresztes kimérőhelyen, esetleg az orczi-téri önkormányzati szegénykonyhán? tudja, ott szokták egymás fülébe súgni: te, gizi, ha átvillamosozol a fél városon, rákosborzasztón is adnak egy tál levest! fingja sincs a budapesti valóságról, de azért mondja a tutit! mondja, miért erőlködik?
    amúgy kit érdekel montreal? kit érdekel, hogy OTT, maga, miről tud?
    ami ITT van, az a lényeg! erről meg, ha megengedi, egy hangyányit többet tudok magánál.
    de csak okoskodjon. lássa be, az a fő baja, hogy én írtam a hozzászólást, ami pedig a maga szemszögéből megítélve csak hiányos ismereteken alapulhat 😀

  • Figyelő
    2013 december 17
    3:02 du.
    Hogy te mire vagy kiváncsi, az engem pl kb annyira érdekel, mint a spenóttermesztés.
    Viszont-engedelmeddel,- nem tőled fogom megkérdezni, hogy engem mi érdekeljen.
    Te,- mondod,- láttál SS-t, láttál ÁVO-st.
    Látod, neked mennyivel könnyebb az életed.. Ha meglesz a találkozó a zöld kis emberkékkel is, már érdemes volt élned.

  • boda, MODEM. már megszokhatná. a moderátor.

  • Megszoktam,az igazság fáj és moderálni kell…persze nem azokat szokták akik megérdemelnék,ők ugye szegény üldözött
    igazak…..meg egyébként sem a többséghez tartoznak(szerencsére)
    Normális hangnemben fogalmaztam csak ugye vannak hibátlan,
    sérthetetlen ,igaz üldözöttek…..csak ők pocskondiázhatnak,a jogos választ nem bírják….!
    Hát nem visel meg a dolog……

  • Figyelő!
    Miután megírtam,hogy se Izraelből,se Kanadából ne állítsanak
    valótlanságot,akik nem itthon élnek,és főleg ne „hazugozzanak” le a tények ismeretének hiányában(ki mondja?),meg hogy
    ugye ez nem az én szégyenem,természetesen… engem moderáltak,miért?….nincs válasz!

  • asher alexander

    ugy hallottam hogy a fojtonos kudarcok miatt a kormany megalapitja az allami „kunyeratorium”-ot!!!
    ennek kereteben allami kunyeratorok jarjak be europat!!

  • asher alexander

    latom nem erti!!
    azt irtam volt,a magyarok az ingyenkonyhak tekinteteben teljesitenek jol!!!

  • Marcsi
    2013 december 18
    4:47 du.
    Sajnos ez már így megy ezen a fórumon!

  • mondja, figyelő, nem kívánna elolvasni egy pár hozzászólást, amit kimoderáltunk? attól tartok, elhagyná a végtelen toleranciája ha elolvassa azokat! szívesen elküldök egy pár „visszafogott” és fölöttébb eltérő „véleményű”-t, csak, hogy tágítsam a látókörét.

  • Kedves István, amit kimoderált az nagy hiba volt. T.i. ha olyan beírás amit támadni lehet, sokkal JOBBAN megválaszolták volna a helyi balos beírók. Így, senki sem tudott hozzászólni.
    Ez is egy szempont, nem gondolja?

  • hát, kedves figyelő, elég sajátságos meglátás. ha a beírás olyan, amit támadni lehet, akkor a MODEM-mel is szemben áll. miért is kellene a nyilvánosság elé engedni?
    hogy kezdődjön egy adok-kapok?

  • Figyelő!

    Ők a „régi szép idők”hívei,nincs min csodálkozni,ami „kellemetlenül igaz”azt moderálják(cenzúrázzák,törlik…)mivel
    választ képtelenek adni rá(no meg így kényelmesebb),még szerencse,hogy többet nem
    tehetnek!

  • Figyelő!

    Itt az eltérő hozzászólást nagyon nem szeretik,de kérd meg
    Illét,hogy adja le a tényleg visszafogott hozzászólásokat
    például az enyémet,hogy világosan láss!!
    Fogadjunk,nem teszi meg,azt is tudjuk miért…..
    Kulturáltan,érvekkel kéne vitatkozni….az meg ugye nem mindenkinek megy!!!

  • na, kedves figyelő – csak, hogy bodának ne legyen igaza – kap egy kis kóstolót, burkusból:

    kukukkhegyi koldusnak Hozzászólás: 2013-12-19 – 1:34 du.

    te degeneralt barom , cikked masodik soraban a linkedre kattintva ez jon be http://www.kitartas.net te egy naci portalt reklamozol ! ennyire reszeg vagy ? te vezettel engem oda mert te adtad meg a linket….ki akarod nyiratni magadat te barmok barma ?

    Kitartás – Ékkő a szemétdombon
    kukukkhegyi koldusnak Hozzászólás: 2013-12-19 – 1:22 du.

    mi kitartunk…amig meegdoglessz kukukkhegyi reszeg him ringyo=Ille pityuka

    Kitartás – Ékkő a szemétdombon
    kukukkhegyi koldusnak Hozzászólás: 2013-12-19 – 1:19 du.

    pityu …kurva anyad hol van eltemetve ? .ki akarjuk szedni a pocegodor sirjabol.. buzi is vagy , reszeg is vagy …komcsi allat is vagy

    ráadásul burkus gátlástalanul hazudik. a link ugyanis a döglött oldalra mutat. az, hogy ő mit hoz be, legyen az ő aljasságának bizonyítéka.
    ez csak a legfrissebb termés. bárkinek még óhaja, sóhaja?

  • Marcsa!
    Én nem szégyenlem magam,azért hogy nem tartozok az alávalók közé.Nem öltem és nem raboltam ki soha senkit,mint a te alávaló tetves szellemi társaid,akiknek utódai verik a bakancsukat a hozzád hasonlók élvezkedő álmai remény keltésére.Amit ti álmodtok az az emberi nem aljának az eszmei álmai.Szabad a Trianont zokogni,szabad hányingert generáló zászlókat lengetni.Egész addig,ameddig valaki megrázza álomkóros fejeteket,hogy Halló-Halló megérkeztél a 21. századba!Nincs tovább Kitartás! Ürülnek a kukák.

  • asher alexander

    bodamarcsa!
    tegnap az egyik irasat igy fejezte be!
    -„nem tudnak mit teni”-(marmint ellenetek nacik ellen)-
    DEHOGYNEM!!!
    mar fojamatban is van!!csak ti meg nem latjatok!!asszem igen-igen keserves fogcsikorgatos lessz az ebredesetek hamarosan!!
    ahogy en tudom „bizonyos” helyen eddig ugy 460000 nevet,cimet,stb-stb tartalmazo igen reszletes,fotokkal ellatott, listak vannak a hozzad hasonlokrol!!
    ne is almodjon rola egyiktek se hogy a szamonkeres elmaradna veletlenul!!!!!

  • asher alexander

    marcsa!
    mivel kihal lassan-lassan az osszes naci 1933-45 kozti idoszakbol!!
    -TI KOVETKEZTEK!!!!!

  • Ille..NEM hamisitvany..valosag….ez van budapesten es az USA-ban is ….ciganyokat azert nem latsz kozottuk mert ott ez szegyen lenne , ok meg egeszseges gondolkodasuak EZ ugyben es otthon egyutt a csalad nelkulozik HA HA nelkulozik csakhogy ezek az ingyenkonyhan etkezok egy KISEBBSEG , nagyon kis kisebbseg ugy pesten mint floridaban

  • asher!

    Te valóban sokat szenvedtél…..de hidd el mások is,akik
    ettől még nem gyűlölködnek,őrjöngenek vádaskodnak alaptalanul és főleg nem írnak ennyi hülyeséget!
    Nyugodj meg és vedd be a gyógyszered!
    Na csak törölni akartam egy két „cikket” belekukkantottam
    a hozzászólásba…..,most megyek tovább ünnepelni!