Előbb fasiszta írót ünnepelt, most Holokauszt emlékezést vezet állami pénzen

2013 december 20 1:23 du.28 hozzászólás

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója tavaly még Nyírő József író, illetve fasiszta politikus újratemetésének kommunikációján fáradozott az Országgyűlési Hivatal megbízásából. Feltehetően olyan sikeresen elmagyarázta azt, hogy miért érdem a huszonegyedik században antiszemita politikust ünnepelni, hogy újabb megbízásban részesült attól a kormánytól, mely jövőre a világ számára próbálja egyértelművé tenni, hogy mennyire nem antiszemita. Lukács 13 millió forintot kapott a Fidesz kabinettől, hogy a Holokauszt emlékévhez fűződő filmforgatást, konferenciaszervezést és honlapépítést felügyeljen. A legtöbb országban a Holokauszt áldozataira való megemlékezés rendezése nem lenne természetes karrier annak a kommunikációs szakembernek, akinek korábbi nagy életműve egy fasiszta népszerűsítése volt.

Nyirőtől Holokauszt megemlékezésig.

Nyirőtől Holokauszt megemlékezésig.

De úgy látszik, hogy az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága rengeteg érvet látott amellett, hogy Lukács pályázatát fogadják el más jelentkező helyett erre a nagyszabású kormánykommunikációs feladatra. Miután megoldotta a szálasista politikus újratemetésének kommunikációját, mindjárt Ligeti Ernő erdélyi magyar íróról készíthett filmet, akit éppen a szálasisták gyilkotak meg. Erre azt szoktuk mondani a nyugati imperialisták nyelvén, hogy „he’s come full circle.” 

Lukács meglehetősen jártas az állami pénzek elnyerésében. A cink.hu bejegyzése szerint Lukács korábban csaknem 30 millió forintot kapott Kövér László hivatalától kisebbségkutatásra. A kutatás a határon tűli magyarságra kiterjesztett szavazati joghoz fűződött.

De mégis furcsa, hogy pont Lukács lenne a befutó a Magyar Holokauszt Emlékév kommunikációjában, amikor a Nyírő temetés elmagyarázása és külföldi fogadtatása aligha volt osztatlan siker. Kövér László meghívását egy izraeli Wallenberg-megemlékezésre visszavonta a Kneszet elnöke.

És nem csak pragmatikus okoból kifogásolható Lukács kinevezése, hanem azért is, mert Holokauszt megemlékezést mégse kommunikáljon kormánypárti újságíró, aki tavaly egy olyan embert ünnepelt, aki ezt találta mondani a magyar zsidóságról:

„Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie. Nincs szükségünk az olyan szellemiségre, amely ellenségünk céljait mozdítja elő.” (Nyírő József 1942. november 20-i képviselőházi fölszólalásából.)

Egyik nap a zsidók eltüntetését szorgalmazó politikust emeli magasra Lukács, aztán másnap már az eltüntetett zsidókra emlékszik. Roppant „rugalmas” ember lehet.

28 hozzászólás

  • az ugyes emberekre minden kormanynak szuksege van

  • Erre nem az ügyes a megfelelő szó. De nem kockáztatok egy figyelmeztetést a moderátortól.

  • Ha szükség van valakire az akasztófáról is leszedik! Gondolom, annak idején Imrédyre nem volt szükség. Másokat átöltöztettek ÁVO-s zubbonyba.

  • „Nyírő József író, illetve fasiszta politikus …”

    Tisztelt Christopher Adam,kifejtené bövebben ezt a megállapítását?Hogy író,azt bizonyítják az írásai.Azonban megtisztelne,ha a másik állítását konkrét tényekkel is alátámasztaná.Elöre is köszönöm.

  • Nagy baj, ha valakinek a fasiszta meg az antiszemita szavakra korlátozódik le a szóhasználata. Az viszont kétségtelen, hogy ezzel elérhető a jól honorált kérészéletű napi siker, de a halhatatlansághoz ez reménytelenül kevés, viszont garantáltan és félreérthetetlenül jelzi a kis -, jobb esetben a középszerűséget. De ez is valami! Mindenesetre Nyírő Józsefet még akkor is tömegek olvassák, amikor a fenti bölcseletek íróit már tömegesen rég elfelejtették. Ez meg vigasztaló!

  • „“Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie. Nincs szükségünk az olyan szellemiségre, amely ellenségünk céljait mozdítja elő.” (Nyírő József 1942. november 20-i képviselőházi fölszólalásából.)”

    Hol lát itt fasizmust,Adam?Mióta szent és sérthetetlen a liberalizmus?Nyírő felszólalásának ez a lényege!

  • Christopher Adam

    Küszküllő,

    Az állítás mely részét kéne konkrét tényekkel bizonyítani? Hogy politikus volt (1941-től parlamenti képviselőként tevékenykedett), vagy hogy fasiszta (a Szálasi kormánynak szerkesztett lapot „Eleven újság” címen)?

  • frivi!
    Frivol süketeléssel nem fog itt messzire slattyogni.Amikor a magukfajtákról van szó valóban nincs helye a fasiszta szó használatának. A fasiszták nem minden esetben voltak nácik vagy antiszemiták. A magukfajta horthy imádó kar és zászlólengetők azonban az örmény nemzetvezető hívei, többek voltak(rossz értelemben)a fasisztáknál.P.l.az olasz fasiszták nem irtották a zsidóikat.Átengedték Dániába nagy részüket. Ellentétben a turul vitézekkel.A szalasián nyilas „parlamentben” kizárólag náci képviselők voltak,köztük a dicső nyírő,aktatáska-töltelékével.Örülnék,ha mindezt meg tudná cáfolni.Szeretnék tévedni,de sajnos eddig soha nem sikerült.Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog,balsorstól mentes új évet kívánok a tisztességes,emberi magyar EMBEREKNEK Mert hála a teremtőnek ma már ilyenek is sokan vannak.

  • Christopher Adam

    Küszküllő,

    Hol látok ebben fasizmust? Szerintem helyettesítse be a „liberális zsidót” „jobboldali kereszténnyel” és tartsa meg a mondat többi részét, mindezt pedig a 600 ezer magyar áldozatot követelő népírtás tükrében értelmezze. Ime a válasz kérdésére.

  • Kedves Christopher Adam!
    11:04
    Nem kellene ennyire dogmatikusan ragaszkodnia a 21. század liberálizmus krisztusainak kereszthordozásához, a nevét mindenáron igazolandó! A Küszküllőnek adott válaszából már nem csöpög, hanem ömlik az izzadság. Ha Ön az Egyetértés Egyetemén történelmet tanult, akkor azt is bizonyára valamennyiünknél jobban tudja, hogy mi a különbség a 19. század nemzeti liberalizmusa (Eötvös Károly), és a 20. század nemzetromboló liberalizmusa (Jászi Oszkár)között. Az elfogultságmentes múltértékelés pedig már Tacitus óta megfogalmazott kívánalom (sine ira et studio). A vágyott Concordia érdekében csak így várható némi eredmény!
    Nyírő Józsefnek pedig nyilván a 20. századi liberalizmussal kapcsolatban voltak napi tapasztalatai, és a negatív tapasztalatait az idő épeszű ember által nem áhítható módon igazolta is. Szóval, némileg kevesebb elfogultsággal sokkal többre mennénk!

  • frivi!Duma helyett tessék elvégezni az ajánlott behelyettesítést, és értelmezni a kapott eredményt. Igaz az értelmezéshez értelem is szükségeltetik. Próbálja meg hátha sikerül.

  • Nyírő és Wass reneszánszában a hatalom számára a kínos mitöbb gyalázatos életrajzuk csak mellékes tényezők, ahogy harmadrangú irodalmi értékük is. Kanonizálásuk sima provokáció. Nyírő újratemetése csak egy epizódja volt a magyar nacionalizmus szappanoperájának. Éppoly szégyenletes mint amilyen nevetséges, a hisztérikus emlékezetpolitika groteszk performansza. A kudarc tere… Orbán puszta önkényből, a nemzeti elkötelezettség iránti vágyat meglovagolva, rengeteg ember valós érzületét kihasználva megteremtette a restitúció országának abszurd világát.
    És hogy Nyírőt tömegek olvassák? Ez az év egyik legröhejesebb kijelentése! Szilveszterkor kellett volna bedobni! Ebben az országban tömegek maximum az álláshirdetéseket, esetleg a reklámújságokat olvassák.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Kedves Cristopher Adam !
    Már máskor is megírtam, illetve kértem, hogy a Kanadai Hírlap kommentjeit jó és hasznos lenne, ha osztályozhatnánk egy plusszal, vagy egy minusszal…
    Amúgy vita élénkítő hatású megoldás is… Mi ennek az akadálya.
    Tisztelettel: Thu.

  • Fogadok, hogy egyikük sem olvasta Wass Albert és Nyirő könyveit.
    Akik Lukács György és Békési Anadrás könyvein keresztűl
    művelődtek!
    Érdekes, hogy ellenük egy szót sem lehet itt olvasni!

  • Kopácsi Judith

    Figyelő, megint vesztenél. Jobb, ha nem fogadsz, mert rámenne még a férjed gatyája is. Különben ki az a Békési András? Gondolom, Berkesit akartál irni. Na, abban igazad van, hogy egy Ávosból lett szirup irodalmista, és hányinger. Lukács Györgyöt meg csak tanulmányozni lehet, irodalmi olvasásra sosem volt alkalmas, viszont irtó nagy koponya volt.

  • Figyelő
    2013 december 22
    11:30 de.
    De. Nyírőt is, Wass Albertet is. Közepes írónak tartom mindkettőjüket.
    Ps.
    Akiket példának akartál hozni, azokat Berkesi Andrásnak és Szilvási Lajosnak hívják. Lukács filozófus volt, Békésiről nemtudok a magyar irodalomban..

  • bocsika! nem emlékszem, hogy kötelező lett volna a nyilas grófot, vagy nyírőt olvasni! lukács györgy meg nem csak író volt, de filozófus is. olyasmi, amiről magának halovány szellentése sincs. berkesi meg az akkori valóság írója volt. mi is a gondja?

  • Figyelő
    2013 december 22
    11:30 de.
    Noha Berkesitől csak a Sellő a pecsétgyűrűn-t olvastam, és nem tartom kiemelkedő írónak, még mindig jobbnak tartom, mint a kimondottan gyenge irodalmi szintet képviselő Wasst, vagy Nyírőt.
    Tulajdonképpen ha nem lennének a fasiszta elemek kedvencei, avagy más múltjuk lenne, senki nem foglalkozna a műveikkel. Ők irodalmilag a futottak még kategória. Ezt a témát egyszer már kielemeztük.

  • pedig berkesi igencsak jó hangulatleíró volt, mi több, pontosan meg tudta jeleníteni az akkori állapotokat.
    a kopjások, a pisztrángok és nagyhalak, a siratófal, alkonydomb, játék a tisztességgel, húszévesek…legalább két generáció olvasta.
    én szerettem olvasni.
    ahogy fejes endrét, rákosy gergelyt (ugyan, ki ismeri még?), bertha bulcsut és a szocreál többi íróját.
    volt stílusuk, volt íze annak, amit írtak.

  • Ille István
    2013 december 22
    2:55 du.
    Valószínűleg más színben látnám a dolgokat, ha Magyarországon nőttem volna fel, és tudom is valamihez kötni a dolgokat.
    Így az átlagnál jobbnak, de nem kiemelkedőnek tartottam. Öt év alatt mintegy 150-200 könyvet vásároltam magyar íróktól. Sajnos néha dolgozni is kell, így mindenkire nem jut idő. Bocsi. 🙂

  • Figyelő
    2013 december 22
    11:30 de.

    Ne erőltesse ezt a fogadást! Elveszítené…! Békésit??? Ő erről a bolygóról van…? 🙂 Lukácsot tanítják a világ összes filozófia tanszékén. Nyírőről meg Wassról egy ici-picit kevesebb szó esik az egyetemes irodalomtudományban. Esetleg a szimbolika kutatók…

  • Kedves Figyelő!
    Már hiány érzetet generált nálam.Ma beszélgettem zarbaezorral.Magácska is szóba került.Nekem kezd szimpatikus lenni,a kihallatszó elvei ellenére.

  • Figyelő!
    Még annyit a magasröptű irodalmi szimpozionhoz, hogy Berkesi Andrást az én generációm gondolom majd minden normális embere olvasta.A tetves nyilas firkászok csak a mai fasizmusimádó néhány degeneráltnak jön be.Normális magyarul is tudó ember még héberül is inkább megtanul,minthogy két ilyen ócskaság irományait olvassa.Tessék oda Figyelni!

  • ezek a gerinctelen,megélhetési emberek!

  • Válasz a hozzám intézett szövegekre.
    Valóban elírtam Berkesi nevét. Azért hoztam csak fel a nevét, hogy ő és hasonló „szocialis” írók viszont nagy becsben van még ma is egyeseknél.Senki sem firtatja politikai motívációikat, álláspontjukat.Berkesi ráadásra még ÁVÓ-s tiszt is volt valamikor…..
    Lukács György a marxizmus nagy filózófusa zavarta el Magyarországról Márai Sándor írót például.
    Szinte úgy tűnik, hogy ez a szörnyű ideológia, ami rabságban tartotta a magyarokate 45 évig, nem zavarja az ittenieket. Bezzeg, a rég leszrepelt, megbukott nácizmusra még ma is lehet utalni.
    Annak ellenére, hogy Wass Albert NEM volt az,(minden könyvét ismerem) és Nyírőt beválasztották Erdélyből, pechére a parlamentbe a náci korban.
    Az ő könyveiben sincs semmi nácizmusra emlékeztető szöveg, hiszen református pap volt azelőtt.
    Mégis, bizonyos magyar körökben rájuk sütöttek egy bélyegzőt ( a komcsi írók még ma is kedveltek ezeknek)
    Ez a lényeg és elképesztőnek tartom 2013-14-ben!

  • Kicsibencsics:
    Hanyatlasz.Erősen hanyatlasz.
    Szedjél valamit ,mert már minden bejegyzésed közröhejt okoz.

    Más.
    A cikkben szereplő fazon tipikus mintája korunk univerzális , csavaros észjárású , jéghátán is megélő szittyafajtájára.
    Mindig azt teszi amit éppen kell.
    Amilyen szellő fúj ! Mindig oda tartja a se..izé..arcát.
    Fúúújjj….

  • asher alexander

    kuszkullo!
    olvassa el talan a nyiro irasokat az 1941 utani MAGYAR FUTAR c magazinokban!!erosen es nyiltan antiszemita irasok nyiro jozsef-tol!!

  • asher alexander

    kulonosen a 44 karcsonyi duplaszamban!!