Látlelet és vigasztalás Karácsony ünnepére

2013 december 24 12:05 de.19 hozzászólás

Egy tréningre készülve láttam először ezt a videót, amelyet Juhász Péter az Együtt 2014-PM társelnöke készített Somogyvámoson a mobiltelefonjával. Dohányozni ment a kocsma elé, mikor ez a közmunkás kért tőle egy szál cigarettát és beszélgetni kezdtek.

Bár a felvétel tavaly készült, ennek a férfinak a szavai ugyanolyan erősek, megdöbbentőek, mint akkor. Akár ma is elmondhatta volna.

Látunk egy férfit, egy családapát, aki közmunkásként 47000 forintból tartja el a családját. Megalázva érzi magát mint férfi, mint ember, mint családapa. Dolgozik, de még sem él meg belőle. Más lehetősége pedig nincs dolgozni.

Természetesen jó, hogy ha maga a közösség tud munkát adni tagjainak és a közmunka- jelen esetben a fűnyírás- hasznos is. De miért kell megalázni 47000 forinttal?

A legfontosabb az, amiről ez az ember ezen a felvételen beszél: az üzenet, ami eljut hozzá. Amit a kormány üzen neki: hogy egy senki vagy. Több, mint 100 milliárd van stadionépítésekre, rád nincs pénzünk.

De ugyanilyen üzeneteket kapnak a nők többek között fideszes és Jobbikos képviselőktől például Illés Zoltántól, Tasó Lászlótól, Varga Istvántól (pl.:”Mit pofázol bele, kisanyám!”, „Attól, hogy még szép, nem biztos, hogy okos is…”, mindez a Parlament üléstermében).

Az intravénás droghasználók Kocsis Máté vezette Józsefvárostól („Ha a drogosoknak akad napi több 10ezer Ft-juk is drogra, akkor talán 10 Ft is juthat fecskendőre”).

A fogyatékkal élők többek között Szilvásvárad polgáraitól („Az a nagy baj, hogy a lakosság nem tudja, kikről van szó… Javarészük csendes, nyugodt… és hát csak tehetetlen… egymás kezét fogják, ott sétálnak… Na nem mondom, nem szép látvány…”).

Vagy az a többszázezer gyermek, aki éhesen fekszik le minden nap, azok a köztisztviselők, közalkalmazottak, akik folyamatosan félnek munkahelyük elvesztésétől, a kisemmizett rendvédelmi dolgozók, azok a nagyszülők, szülők, akik magukra maradtak avval a szomorúsággal, hogy az unokájukat, gyermeküket csak interneten láthatják, mert elhagyták az országot munkáért, megélhetésért, talán örökre.

A kisegyházak, kisemmizett vallási közösségek, akiknek tagjai a legnagyobb szükségben lévő zsákfalvakba is eljutottak és cigánytelepeket, bajba jutott embereket segítettek és állítottak talpra hitük szerint, most komoly anyagi gondokkal küzdenek, másodrendű állampolgárok.

Ma Magyarországon az empátia, a szolidaritás, az odafordulás, a befogadás nem divatos szavak és kifejezések. Mindaz, ami építene, elviselhetőbbé tenné a mindennapokat, lendítene emberek – és végső soron az ország- sorsán, az ma szitokszó.

Van remény? Létezhet valamiféle kiút ebből? Én úgy hiszem, igen. Két vigasztaló gondolatom is van, amelyet kérlek Kedves Olvasó, fogadj karácsonyi ajándékul.

A Winter Path / Maria Balcells

A Winter Path / Maria Balcells

Az egyik gondolat a XX. század egyik legnagyobb gondolkodójától Jászi Oszkártól származik. Jászi azóta, hogy 1919. májusában elhagyta az országot, 1947. őszén látogatott haza első – s egyben utolsó – alkalommal. Itt mondott beszédet a Martinovics szabadkőműves páholyban, amit maga is alapított testvéreivel együtt. Barátai azt mondták, hogy a politikai végrendeletét mondta el.

Ennek a végén olvasható: „És hogy mindezek ellenére én optimista maradtam – természetesen nem a saját személyemre és nem is a legközelebbi jövőre vonatkozóan, hanem abban az értelemben, hogy ezek az eszmék (értsd: a demokrácia eszméi- Sz.B.) tovább élnek, és ha el is nyomják őket, annál diadalmasabban törnek előre későbbi korokban, azt arra alapítom, hogy a szabadság, egyenlőség, emberi méltóság értékeit nem lehet tartósan visszatartani. Még atombombákkal sem…A mi optimizmusunk nem empirikus természetű. Csakis arra alapítható, hogy az emberi természet ősi alapvető értékei az emberiség lelkében mindig fel-felújulnak, egyre nagyobb intenzitással. Egy nagy magyar költő szavaival fejezem be: „Ne gondolj veszteségre – Elvégre partra ér a tört hajó S ha jó a cél, mit kitűztél magadnak – Akadnak mindig biztos eszközök.”

A másik vigasztalásnak szánt gondolatom a karácsonyhoz kapcsolódik.

Ahogy karácsonyhoz közeledve újra olvastam Jézus születésének történetét, valahogy zaklatottnak éreztem a történetet és nem olyan kedvesnek, csendesnek, meghittnek, ahogy azt ma sokszor hisszük.

2000 évvel ezelőtt az első karácsonyon mindenki egy kicsit kényszerpályán mozgott, ahogy ma Magyarországon talán mindenki. Máriáék egy istállóba voltak kénytelenek menni, mert nem volt számukra már hely a fogadóban, a többi ember ha akarták ha nem, engedelmeskedve Augustus parancsának utazniuk kellett összeírásra. Augustus valószínűleg adóbevételeit akarta növelni, ezért rendelt el népszámlálást. Ő a pénz bűvöletében élt. Heródes saját magával volt elfoglalva és avval, hogyan tartsa meg a hatalmát.

Ebben a felfordulásban, ezek között a kényszerek között születik meg Jézus.

Elsők között messzi földről származó idegeneknek és az akkori társadalomból kirekesztett pásztoroknak.

Azt kívánom neked Kedves Olvasóm, hogy olyan karácsonyod legyen, ami feltölt téged és szeretteidet avval a reménnyel, hogy kényszerek, félelmek között is megszülethet valami új, jó és fénnyel teli.

Megszülethet bennünk Valaki új, jó és fénnyel teli. Ami aztán végérvényesen legyőzi a sötétséget. Bennünk és körülöttünk.

Szücs Balázs

19 hozzászólás

  • Szucs Balazs….azert kene orulnie a stadionepitesnek mert az ott dolgozok sokkal de sokkal tobbet keresnek mint 47 ezer forint , de hat ugye akkor nem lehetne kormanyellenes cikket irni karacsonyra

  • „A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütsz és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz-vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk.”
    Vida Ágnes

    Boldog karácsonyt minden olvasónak.

  • A cikket ma nem kívánom kommentelni, noha indulatokat ébresztő.

  • Moderátoroknak, szeretettel….

  • rezsikém, összefogottan szólok a kommentjeiről: kezd hasonlítani erős dénesre, tudja, a mórickára, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe.
    mitől lenne kormányellenes egy cikk, ami egy teljesen beteg koncepció visszásságaira hívja fel a figyelmet? ezer stadiont felújítani, ebben az országban? miért is?
    szeged NB-III-as csapatának stadiont építeni? minek is?
    de magának különben is mind1. attól tartok, kevés a napi adagja. nyugodtan töltsön még rá, tuti, hogy olyan dolgokat is fog látni a 2/3 áldásos tevékenységének köszönhetően, amit még eddig soha!

  • magába is. de egyet a kezébe is 😀

  • Fél-országban…

    Fél országban félkenyéren
    félve mondom halk imámat,
    mert fél úr, s fél paraszt vagyok:
    misem jut a proletárnak.
    Félgőzzel megy itt az élet,
    félig sír, és félig mulat,
    félig mondott csak a mondat
    s az ölelés félmozdulat.
    Aki fönt ül, félvállról néz
    arra, aki alul ballag,
    s az, ha únja, félig harcol
    egy félkótya forradalmat.
    Bársonyszékben félfenékkel
    trónolnak a félistenek
    s köszönésül (vagy ki tudja?)
    ökölben van a fél kezed.
    Fél-hazámnak hívebb fia
    nincs nálam e félvilágon,
    hivatalban fél vagyok és
    félig rongy a nagykabátom.
    Szerelmemet félig élem,
    útjaimat félig járom,
    kincseim féldrágakövek,
    -nappalom is félig álom..

    Csoda-e hát, ha nem telik
    tőlem ki egy egész ének,
    s félbehagyom fél Petőfi,
    félig Ady versikémet?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Falusi !
    .
    Ez jól sikerült. Nagyon tetszik.
    thu.

  • Sz.B.
    Karácsonykor mindig az jut eszembe,hogy a kőbányai zárdában bújtattak minket, anyáinkkal együtt 1944-ben. Karácsonykor a front ide-oda húzódott.A zárdába akartak menedéket kapni az oroszok elől menekülő nyilas brigantik. Közeledtükre a kisfiúkat anyáikkal együtt sorsukra bízták a zárdán kívül,az addigi kedves nővérek és kispapok.Közülünk 1,2 életben maradt.
    A mai karácsonyon az a furcsa gondolatom támadt, hogy talán a 2000 év előtti zsidó Anyának is hasonló okok miatt kellett jászolban szülni. Akkortájt a rómaiak lehettek a későbbi náci-nyilas gazemberek elődei.Ennek dacára Jehosua ben Joszef: rabbi lett.Az Ő neve birtoklásával alapítottak vallást.Jót vagy rosszat?! Most és itt nem kívánok erről teológiai vitát generálni.Mindez nem nosztalgia csupán egy emlék a viszonylag közelmúltból.Nem szívesen emlékezek rá,dehát akkor 69 évvel ezelőtt nekem ezt jelentette a karácsony szent- este.Életet!Volt akiknek halált!

  • https://www.youtube.com/watch?v=7AiSLVpjsmk

    Boldog, békés és szeretettel teljes ünnepeket!

  • Kedves Figyelő!
    A videó nagyon szép,ám van itt-ott javítani való különösképpen a helység neveken.Manapság már és soha többé nem aktuálisak.P.l: Genezáreti tó= Kineret. Itt és ezeken a helyeken mindenkit nagy szeretettel várnak és fogadnak.Bármely néphez vagy valláshoz tartozzon is.Egy lényeges követelmény van,melyből nincs engedmény:Az állam jogait,biztonságát és függetlenségét senki nem kérdőjelezheti meg .Illetve csak a SENKIK vonják kétségbe. Ha nem hiszi,kérdezze meg ZARBAEZOR-t.B.Ú.É.K.

  • Gyuri10, senki sem vonja kétségbe a mai állam hovátartozását.
    A film NEM erről szólt.
    Arról szólt, hogy Jézus ezen a vidéken született, élt és meghalt.

  • Kedves Figyelő!
    A film nem erről szól valóban,sőt mondhatni szép kellemes hangulatot áraszt.Semmi féle kifogást nem tudnék mondani ellene.Akik ellen van némi kifogásom,azok nincsenek az Ön „táborában”. Nem szeretnék szót pazarolni a szebb jövőt köszöngető bakancsos,undorzászló lengetőkre.Csak érdekességnek, egy kis fűszert dobva a bejglibe elmondanám,hogy az Abulabasz Mázennek nevezett palesztín fűhrert a születés templomába vitte a rohadás.Mindössze azért,hogy kijelentse,hogy Jézus is palesztin volt,mert itt született.Nos ezzel a nyűvel kell Izraelnek béke szerződést kötni,aki a kairói egyetemen a holokauszt tagadásáról írt disszertációjával nyert doktori címet.Én, mint őskeresztény és Ön,mint újkeresztény,hogyan kell megegyük ezt a beiglit? Boldog Új Évet Kívánok a KMH szerkesztőinek és levelezőinek. Azoknak Is akikkel nem mindig,vagy soha sem értek egyet.
    Gy.10

  • Gyuri10
    2013 december 25
    11:50 de.
    Nem értem, azt a kifejezését, hogy ön mint „őskeresztény, én mint „újkeresztény”, de nem ez a lényeg.
    Magam részéről MINDIG Izrael oldalán álltam.
    Hogy egyes palesztin mit művel, más lapra tartozik.
    Izrael megmarad annak az országnak, ami.
    Viszont kivánok boldog Újévet! B.U.É.K:

  • Kedves Figyelő!
    Én azért vagyok „őskeresztény”mert tudvalevő, hogy az első keresztények zsidók voltak.Boldogan fogadom,ha Ön is őskereszténynek tekintheti magát.Izrael nem annak marad meg ami.Napról napra fejlődik és erősödik,ellenségei bánatára. Én is Boldog Új Évet Kívánok. Gy.

  • sajnos ez igy igaz!

  • T.Kovács Éva!
    Kérem elégítse ki kíváncsiságomat.Mi a „sajnos” és mi az „így igaz!”.Ez az első olyan mondat az összes általam olvasottak közül,amit nem értek. Lehet,hogy a baj nálam van?Nem tudok eléggé okosan „rejtvényt”fejteni?

  • T.Gyuri10!Megismétlem sajnos igaz.Igaz hogy az emberek félnek,igaz hogy az emberek félnek véleményt nyilvánitani főleg ha a megélhetésük függ tőle!Az emberek megvannak félemlítve.

  • Üzenem Rezsikének!az aki nem érzi át a szegény,kisemizett,átvert emberek sorsát az számomra hiteltelen!