S.O.S Gyermekfalu

2013 december 29 12:38 de.19 hozzászólás

Az ünnep

meg ami előtte, alatta, mögötte és utána van… A Karácsony, az év egyik legszentebb ünnepén, szívünk körül melegséget érzünk. Körülöttünk minden ragyog, a családok is a meghittségre készülnek. Vannak olyan gyermekek akiknek nincs része ebben a világot átölelő fényben. Bármi okból elszegényedve, vagy elárvultan, magukra maradnának. De ilyenkor segít, a sok-sok, szeretetteljes kéz, mely az SOS Gyermekfalukat tartja egyben és életben. Joggal teszem fel a kérdést, – amit rajtam kívül – a tehetséges zeneszerző és előadó Zorán is elénekel gyönyörű dalában: „hány perc az ünnep, mond, meddig tart…” Kérlek, kedves Olvasónk, kattints a linkre, amit a YouTuberól hoztam át. Az angol fordítás nem tökéletes, bízom abban mégis sokan megértik magyarul is ezt a szívhez szóló dalt. Talán meg is tudják válaszolni, hogy „mit ér az ünnep? Mond, meddig tart?”

 30. évét ünnepelte a magyarországi első – SOS Gyermekfalu 

A világnak 133 országában, 500 SOS gyermekfaluként működő mozgalmát elsőként Ausztriában, 1949-ben álmodta és valósította meg Hermann Gmeiner professzor. Az elhagyott, bármi okból rossz körülmények között élő, vagy árván maradt gyermekek ilyen módon való nevelésére, gondozására. A hálózat azóta is sikeresen épül, kiteljesedik ezt bizonyítja a gyermekfalukhoz kapcsolódó több, mint 1400 intézmény, mint a hazánkban is létesített ifjúsági házak.

Büszkék lehetünk arra, hogy a kelet-európai országként, elsőként Magyarországon, 1983. október 30-án tette le az első hazai SOS Gyermekfalu alapkövét Hermann Gmeiner professzor úr. Abban a hónapban alakult meg az SOS Gyermekfalu Magyarország Alapítványa, melynek 2012. áprilisa óta Gosztonyi Gábor úr, az ügyvezető igazgatója.

SOS Gyermekfalú / fotó: jokaiszinhaz.hu

SOS Gyermekfalu / fotó: jokaiszinhaz.hu

Ybl-díjas tervek alapján épültek fel a szépséges, praktikus, otthonos battonyai SOS gyermekfalu házai, a falu.

1986. szeptember 27-től pedig, s az óta folyamatosan ez a gyermekfalu jelenti az otthonát az itt élő kisebb és nagyobbacska gyermekeknek, sőt a kamaszkorból a felnőtt korukba lépő fiataloknak is.

Az SOS-családok gyermekei a városban működő óvodákban, a magyar és nemzetiségi iskolákban tanulnak és így már óvodás korukban megkezdődik a beilleszkedés a nagy közösség, a város civil életébe. Battonyán az iskola időn túli, utáni, de a vakációs szabadidős programoknak, a gyerekek körében pedig nagy sikerük és hagyományuk van. Legjelentősebb ezek közül néptánc csoport, ahol két korosztályban is a hagyományos táncokat tanulják. Számos alkalommal sikeresen szerepeltek már ünnepségeken, valamint a gyermekfalun kívüli programokon is.

Németh Szabolcs úr a battonyai falu mb. területi igazgatója, faluvezetője.

– Kérdésem, hogy miben egyezik a karácsony megünneplése a falu házaiban és miben tér el egy átlagos családi, meghitt ünneptől?

– A gyermekfaluban minden évben ünnepi műsorral készülünk karácsonyra, melyre meghívjuk a gyermekfalu szűkebb-tágabb környezetében lévő, a gyerekekkel kapcsolatban lévő fontosabb személyeket, beleértve támogatóinkat is. Ilyenkor, pár nappal szenteste előtt,  összegyűlünk közösségi házunkban a fiataljaink által gyönyörűen feldíszített közös karácsonyfa alatt. A gyerekek zenés, táncos produkciókkal készülnek. Mi is meglepjük őket és a nevelőanyákat egy rövidebb produkcióval, majd minden gyermek átveszi a támogatóktól kapott ajándékokat.

Ezt a nyilvános eseményt egy zártabb összejövetel követi, melyen csak a gyermekfalu lakói és dolgozói vesznek részt. Értékeljük az elmúlt évet, a kiemelkedő fiatalok, munkatársak munkáját külön megemlítjük, ezt követően közös vacsorával zárjuk a programot.

Ezzel a hivatalos rész le is zárul. Ekkortól a nevelőcsaládok önállóan készülődnek és  töltik együtt a szeretet ünnepét, mint minden más átlagos család.

*

A családok többségében hiányzik az apa. Akkor Ön a modell, kiről a férfiszerepet a fiúk leleshetik? Felelősségteljes, nehéz és megtisztelő feladat ennyi kis- és nagyobbacska fiúnak  a példaképe, életének „mintája” lenni. Kemény munka, ami nem is munka, túlnő annál. Hívatás. Megkockáztatom, a munkája még a saját otthonának küszöbét átlépve is folytatódik. A problémák, de az örömök is hazakísérik. A felelősségét, de a szeretetét sem lehet „szabadságolni”.

– Bár arányait tekintve tényleg sok hölgy dolgozik nálunk, nem egyedül vagyok férfi a gyermekfaluban. A helyzet azzal is javult, hogy lassan nyolc éve nevelőszülőink férjükkel, élettársukkal együtt is dolgozhatnak nálunk. Jelenleg két nevelőszülő párjával együtt gondoskodik a rábízott gyermekeinkről. Emellett négy technikai dolgozónk és egyik nevelőszülői tanácsadónk szintén erősíti a férfinem arányát munkatársaink között. Természetesen ettől függetlenül, modell szerepet tölthetek be, de ez inkább férfimodell mintsem az apáé. Hasonlóképp férfimintát látnak a gyerekek a többi velem egynemű munkatársamtól is. Az apjuk helyett apjuk nem tudnék és nem is szeretnék lenni, hiszen sokuk kapcsolatot tart fenn vér szerinti szüleivel is. Ehelyett inkább a helyes életút felé vivő követendő mintát szeretnénk nekik nyújtani és jó példával megmutatni.                                          

*

Az Egyesület jelenleg 370 gyermek és fiatal életét vigyázza, felügyeli, segíti.

Az intézmények által nyújtott szolgáltatások (otthont nyújtó és utógondozói ellátás) gyámhatósági határozat alapján vehetők igénybe.

A magyarországi szervezet 1994-től ifjúsági házakat is működtet, ahol már SOS anya nélkül nevelkednek. A fiatalok itt, 16 évestől 25. életévük betöltéséig, ezekben az ifjúsági házakban kapnak biztonságos otthont és családot.

A szegedi SOS Ifjúsági Házat 1994-ben nyitották  meg, ez volt az első ilyen típusú intézmény. A lakásotthon vezetője Vágvölgyi Tibor úr.

Novák Gyöngyi intézményvezető helyettest kérdezem, hogyan ünneplik meg a Karácsonyt az ifjúsági házban?

– December 19-én délelőtt van a fenyőfadíszítés, az nap mindenki ajándékokat csomagol. Délután 5 órakor indul a „csapat” az egyik szegedi vendéglőbe, ahol ünnepi asztalnál együtt megvacsorázunk. A vendéglő tulajdonosa családtagjaiként fogadja a mi gyerekeinket, úgy terít, úgy tálal. Hálásak vagyunk ezért.

Ezt követően, az ünnepet megelőző napokban az otthon lakói választásuk szerint, felkeresik az SOS nevelőanyjukat, vagy vérszerinti családtagjainkat. Vannak akik a faluból már „kiröppent” felnőttkorban lévő, önálló életet élő barátaikkal ünnepelnek. Így az Ifjúsági Ház december 24-ére majdnem teljesen kiürül. 

A bentmaradtak tévéznek, társasjátékoznak, olvasnak. Karácsonyfa, cukor mindig van és az ünnepi hangulatról nemcsak az itt dolgozók, de az itt lakók is gondoskodnak. Köszönjük, jól megvagyunk. Szeretetben, békességben.

*

Ennek az Ifjúsági Háznak a mintájára, a felnövő fiatalok otthonául szolgáló, őket segítő szervezetként létesültek ezek az intézmények: 1995-ben Békéscsabán, 2001-ben Lajosmizsén és 2003-ban a Vas megyei községben. Az SOS gyermekfalu privát alapokon álló, politikai és felekezeti elkötelezettségektől mentes, bármi okból otthonukat vesztett gyermekek felkarolása céljából életre hívott szervezet.

*

Online adománygyűjtő rendszere is van az SOS Gyermekfalunak. Rendkívül újszerű és praktikus. Érdemes megnyitni az apropo.sos.hu honlapot, ahol a segíteni szándékozók saját baráti társaságuknak szervezhetnek különböző programokat vagy vehetnek részt más eseményeken azzal a céllal, hogy adományt gyűjtsenek. Követendő példaként itt olvasható, hogy a házasulandó pár nem ajándékot, de az itt lévő, mármint az Alapítvány szárnyai alatt élő gyermekek megsegítésére szerveztek adománygyűjtést. Szívvel-lélekkel adott pénz, köszönet érte. Az egyre nehezebb megélhetés miatt, itt is minden fillérnek helye és célja van, melyet maradéktalanul a gyermekek hasznára és életük jobbá, szebbé tételére fordítanak.

*

A bevezetőmben írtakhoz szeretettel tenném hozzá azt, hogy ne csak ünnepkor gondoljunk az elárvultakra, a hátrányos helyzetükből kimentettekre, de máskor is. Adományozzunk szeretettel, tiszta szívvel, mert jó és dicséretes dolog adni, kinek-kinek lehetősége szerint.

Boldog, békés, örömteli ünnepeket kívánnak minden kedves Olvasónknak az SOS Gyermekfaluk és azok lakói és szívvel-lélekkel szeretettel nevelő dolgozói nevében ezzel a csodálatos dallal.

Georgina Bojana

19 hozzászólás

  • Ha a rengeteg adomány valóban oda is érne ahova szánják, és nem valami „pihentető pályán” várakozna NAV jóvoltából,sokkal eredményesebben müködhetne a dolog. Itt Ausztriában nem egy ilyen van szintén és minden gyereknek van támogató családja.Egy teljesen független minden politikai párttól független grémium ellenörzi, hogy az adományok az utolsó centig oda érjenek ahová szánták. Ne legyen késleltetés és más szervezetek se fialtathassák azt. Nem ünneprontó akarok lenni, de nálunk sajnos sok hiányosság van még etéren, hogy a pénz valóban oda is jusson ahová szánták.

  • le a kalappal ellőtte. amit tesz, tiszteletre méltó, bár semmi köze a cikkben említett szerveződéshez. csakhogy, orbánék szánalmas biodíszletté silányították a félmilliomodik kettősség nagyon akarásával.
    sajnálom böjtét, hogy belement ebbe a píár bohóckodásba. persze, lehet, hogy van annyi pénz, amitől neki is korpásodhat a haja.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Jimbo
    Böjte, az a politikus szerzet ?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Kedves Ille !
    Már bocs, de böjte már előtte is nyakig benne volt a jobboldali politizálásban.
    Üdv !

  • Bocs, de Böjte Csaba többszáz gyermeket mentett meg és ment még évek óta!
    Azért mert ő is magyar állampolgáré minősült, NEM a jobboldal miatt tette, amit! Az isteni szeretet szolgálatában tette.
    Disztingváljunk már, az istenért!

  • ja. első sorban böjtének kellett volna disztingválnia, hogy elfogadja-e a biodíszlet szerepét.
    magyar állampolgárrá minősült? isteni szeretet szolgálatában lett azzá? bencsics, maga reménytelen!
    fogalma sincs orbán rendszerének alattomos manipulációiról!

  • JIMBO,Figyelő!

    Nem érdemes vitatkozni „akárkikkel”….úgysem értik!(Vagy nagyon is…)Minek?
    Igazad van,maradj a saját szinteden!!!!
    B.Ú.É.K!!

  • hát, boda ennél rosszabbat nem is kívánhatott volna!
    az szint??? 😛

  • Rosszul írtam! Böjte Csaba fereneces rendi pap, 20 év alatt, több mint 5(öt) ezer gyereket mentett meg.

  • Es meg csak nem is valogatta az otezret, van cigany, zsido,roman es persze magyar.Ez onmagat minositi.
    Az, hogy belement a „comediaba” semmit nem ront a munkaja erteken. Csupan nezopont kerdese, hogyan ertekeljuk(a comediat),mert meg volt a maga szepsege. Kritizalni konnyu.

  • Georgina Bojana

    Bocs’ de ez NEM Böjte Csaba „vonala”.
    Ez más.
    Ez a kezdeményezés Ausztriából és NEM Erdélyből indult.
    *
    Személy szerint én azért vagyok büszke, hogy a keleti régióban ELSŐKÉNT, itt, Magyarországon alapították meg ezt a tipusu gyermek-mentést, nevelést, az egészen aprótól – a felnőttig válásig.
    Felelősséggel, szeretettel, odafigyeléssel, hittel – mindez történt 30 évvel ezelőtt.
    Akkor tették le az alapkövet.
    *
    Tisztelem Böjte Csabát, de róla egy kukkot sem írtam.
    De a magyarországi SOS Gyermekfalu nevelőinek, vezetőinek és a szervezetet segítőknek MEGKÖSZÖNÖM a szívvel-lélekkel végzett munkájukat.
    Erről szerettem volna beszámolni.
    Nem pedig Böjte Csabáról, hogy jött, hogy magyarrá lett, most már hivatalosan is, az Édesanyjával. Ő tudja miért, hitből, példamutatásból, számításból, politikai okból vagy Isten akaratából.
    Legyen ez már az Ő személyes döntése, no meg titka, hogy miért is.
    Különben sokra tartom. Jó munkatársakat választott, mert Ő már annyi helyen szerepel, beszél, kér és köszön, beszámol, hogy a gyerekekre ilyen munkatempó mellett nem lehet ideje.
    A szervezet kinőtte magát.
    Helyeslem, de ez a cikk NEM ERRŐL SZÓL, hanem rólunk, nem erdélyi, de itt élő, határainkon belül élő magyar gyerekekről, nevelőkről.
    Csak ennyi.
    😮

  • Kedves Mindenki!

    Úgy gondolom, Böjte Csaba tett már le a annyit a legmagasabb rendű erkölcsiség és szeretet asztalára, hogy MI, akik a cipőjének a talpa széléig sem érhetünk fel, bármit, bármilyen indíttatásból is leírhassunk vele kapcsolatban. Semmilyen vélekedés nem tudja sem befolyásolni, sem kikezdeni az ő, évtizedek óta, tengernyi munkája által elvitathatatlanul kiérdemelt és megszilárdult megbecsülését. Azon pedig nem kellene csodálkozni, hogy a mindenkori kitüntetők is megkísérelnek egy kicsit sütkérezni abban a dicsőségben, ami a kitüntetettről irányukba is átáradhat. Ez most sincs másként, nem tudom, mi ebben a meglepő. Abban pedig talán nem lehet vita köztünk, hogy nálánál méltóbbat találni erre az alkalomra keresve sem lehetett volna.
    Igaz, hogy nem a cikkhez szóltam hozzá, de kijött belőlem.

  • mi több, a cikkben sincs szó böjtéről, ráadásul még hozzászólás szinten sem vitatja senki érdemeit.
    félmilliomodik kettősnek lenni nem gondolom, hogy kitüntetés, inkább csak adminisztráció. piszok jól ki kellett számolni, nehogy csak a 499999-ik legyen 🙂

  • Kedves G.B.
    Részben igazad van,NEM Böjte Csabáról szólt a cikked. Az ifjúsági falukat igen nagy örömmel látjuk, különösen Édesanyám földjéről, Békésmegyéből.
    Bizony, ha adómányokból tartják fenn, illene segíteni őket.
    Böjte Csaba e dicsérendő kezdeményezésről jutott eszünkbe. Hiszen csak egy ember…és semmiféle organizáció nincs mögötte, csak a szeretet.

  • Georginaek ujevi meglepije a MAGYAR nok lapjanal : http://WWW.nlcafe.hu/otthon/20131231/termoszbogre-ujdonsag/#a3

  • Georgina Bojana

    Kedves Sukrub Laca!
    Ennyire hidegen hagyja a szívedet az a sok gyámolításra, segítségre szorulú Magyarországon élő, magyar SOS gyermekfalukban nevelkedők sorsa?!
    Viccet csinálnál a cikkemből?
    Ez minősít. De Téged.
    Írhatnék és írnék is ide „szép szavakat”, de nem engedhetem meg magamnak, hogy lesüllyedjek a Te szintedre.
    *
    Termoszbögre.

  • GB, te még komolyan veszed burkust?

  • Georgina Bojana

    Megkísérelem, de mindig rádöbbenek, hogy KÁR vóttttttt!
    (( 🙁 ))