Ünnep utáni ünneprontás

2014 január 2 9:51 du.6 hozzászólás

Mindig is sokat foglalkoztatott egy dolog. Nevezetesen ha egy ország lakossága tegyük fel tíz millió, és abból egy hónapban csupán csak öt millióan adnak egy forintot, az egy évben cirka hatvan milla. Szóval ha csak ötmilló ember éves adójának egy százalékát adja oda jó célra, az cirka ennyi pénzt tesz ki egy évben. Mondjuk, van egy jótékonysági szervezet, mint ahogy van is, és annak kasszájába folyik be a felajánlás. Elkezdtem ötölni hatolni, hogy ha teszem azt csak öt darab jótékonysági szervezet kap évi hatvan millát, azt mennyi minden jóra lehetne felhasználni.

Darkness

Darkness

Ám úgy tűnik, nem csak én gondolkozom így, ha nem azok is, akik visszaélve az emberek jóságával és megtéveszthetőségével, no meg a kormány adó mutyizásaival, ezeket a hatvan milliókat egyszerűen és nagyszerűen bezsebelik. Hogy lehetséges ez, ha az állam oly szigorúan ellenőrzi az  adómilliárdok áramlását és azt az egy százalék felajánlást is nagyító alá veszi? Roppant egyszerű. Én sem gondoltam volna, pedig itt nyugaton sem mennek a szomszédba egy kis hamisításért csalásért. Pár évvel ezelőtt egy eléggé neves ember (Habsburg család egyik prominens tagja) keveredett bele egy botrányba. Egy jótékonysági szervezet pénztárnokaként több millát lovasított meg, amit az adófizetők adakoztak össze. Azóta itt minden ilyen szervezetnek egy állami adóellenőre is van, aki minden évben előzetes figyelmeztetés nélkül ellenőrzi a könyvelést.

De kishazánkban nem ilyen „egyszerű” módszerekkel operálnak. Van egy jótékonysági szervezet, és annak a neve alatt gyorsan bejelentenek még vagy hat hasonló nevűt. A pénz pedig ezek alapján nem egy, hanem hat helyre folyik. Mivel állam bácsi az alapítványi pénzeket nem adózza meg, de még csak nem is ellenőrzi, évente sok-sok millió adózatlan jövedelemre tehetnek szert egyes „élelmes” üzletembereknek nevezett csalók. Most is fény derült egy ilyenre, de az állami adóhivatal ahelyett, hogy a vizsgálódás adatait mindenki számára hozzáférhetővé tenné, titkosította azokat. Tudom, hogy ünneprontó vagyok, de amikor ezrek álltak sorba a Blahán a népkonyha előtt, hogy meleg koszthoz jussanak, egy ilyen ügy eltussolása több mint pofátlanság. Nem tudom elképzelni, hogy a mai egyszeri adófizető polgár ezt csak simán zsebre teszi, és nem protestál a jelenlegi rendszer ellen. Nem tudom elképzelni, hogy egy állam adófizetőinek többsége nagy fejbólogatások mellett csak annyit mond: ezt sem mi vághattuk zsebre, hanem a csókosok. Még a török parlamentben is kivágta a biztosítékot, amikor kiderült, hogy bizonyos miniszterek mennyi millió török lírát vágtak zsebre jogtalan, az adófizetők pénzeiből. Mondom Törökországban, ahol a baksis fogalma nem idegen, sőt természetesnek tartott. Létezhet az, hogy mi magyarok még a sötét Balkánnál is sötétebbek vagyunk? A tények magukért beszélnek.

Avi ben Giora 

6 hozzászólás

  • deák sándor

    Sokkal sötétebbek…

  • Több napilapban és a TV.több csatornáján is szó volt
    egyes alapítványok kétes tevékenységéről decemberben.
    Főleg a Daganatos és a Gyermekrák Alapítvány esetében
    merült fel a gyanú,hogy szabálytalanul működési és a vezetők
    egyéni céljaira(javára)történt az adakozók adójának 1% a
    felhasználása.(de más alapítványok is szóba jöhetnek)
    A múltban is voltak és most is vannak olyan csalók, akik visszaélnek
    az emberek jó szándékával, ez nem új jelenség és a NAV.
    (Nemzeti Adó- és Vámhivatal)rendszeresen vizsgálódik,minden
    gyanús ügyben (különösen a bejelentések alapján)!
    A hivatalos vizsgálatot elindították és a kormány támogatja ,sőt elvárja a szükséges bizonyítékok feltárását!Az illetékesek végzik a dolgukat!
    és a bizonyított bűncselekmények szankcionálását!
    ezen nincs mit ragozni és a csalás felszámolását nem a kormány akadályozza…..(legalábbis jelenleg…)

  • „(legalábbis jelenleg…)”
    😛
    még van 3 hónap, nem kellene sürgetni őket 😀
    „(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)rendszeresen vizsgálódik, minden gyanús ügyben (különösen a bejelentések alapján)!”
    ez a hét vicce 😛 😛 😛

  • A hét vicce ezen felül a tájékozatlan,hazug és ész nélküli
    vagdalkozás a levegőbe,különösen attól aki itthon él,de
    „magán”kívül” semmit nem olvas,csal írogat a világba ami
    éppen „eszébe”…jut!

  • kétségtelen, boda, tényleg jót lehet magán röhögni!
    főleg, hogy fingja sincs a cikk valóságtartalmától, kicsi rezsiharcos 😀

  • Az a baj,hogy nagyon is értem (és többen is!)amit itt lefetyelnek,szegény ápoltak….
    tényleg csak három hónap van itt sokaknak a be nem teljesülő csoda várásához…,a többségnek meg ugyanennyi a reményeik
    valóra váláshoz!Na ki nevet a végén?(maga biztosan nem
    röhög…)majd elválik!
    Pihi…nyugodjon meg!!!