Frank Tibor: Népszavazás Paksról? Na ne!

2014 január 21 12:03 de.95 hozzászólás

Nem szoktam vitázni Christopherrel, pusztán azért, mert általában egyetértek vele.

Mégis, engedtessék meg, hogy most Paks ügyében vitát provokáljak, mégpedig egy vitacikket indítva útjára, mert ez egy hozzászólásba nem fér bele.

Először is hadd szögezzem le, hogy nem vagyok atomenergia ellenes, sőt voltak korszakok, amikor kimondottan támogattam ezt az energiaforrást; ha nincs baj, akkor tiszta, és ha elég ideig működik, akkor az első 10-15 év után elég olcsón is állít elő energiát.

Másodszor, rögtön ki kell jelentenem, hogy nem vagyok szakértője a témának. Igaz, elvégeztem az ELTE fizikatanári szakát, sőt doktorit is írtam kísérleti fizikából, szintén az ELTE-n (amit nem védtem meg), még tanítottam is a tárgyat több évig otthon. Gőzöm van róla, de nem vagyok szakember.

Harmadszor, nem vagyok orosz ellenes, sőt! Több, mint kétszázszor jártam ott, illetve a többi volt szovjet tagállamban, fiatalkorom több jó barátja itt él, és Puskin – páratlan változatosságú – nyelvét máig nagy szeretettel ápolom, amennyire tőlem telik.

Ezek tükrében mi a véleményem a mostani „deal”-ről, amit a Kárpát-medence Géniusza hozott össze titokban a Nagy Testvérrel?

Putyin és Orbán, két jó barát

Putyin és Orbán, két jó barát

Először is, maga az, hogy titokban születik meg egy ilyen döntés, amely fel évszázadra szól, normális országok esetében elég lenne egy forradalomra. Se társadalmi egyeztetés, környezetvédők menjetek az anyátokba, gazdasági szakemberek meg kuss. Ha itt Kanadában fordulna elő, hogy mondjuk Harper titokban csinálna egy ilyet, főleg nem a szövetségesünkkel, az USA-val, hanem például Kínával vagy az orosz Medvével, itt megállna az élet – az egyetemeken tüntetnének, az utcákat környezetvédők vennék át, a médiára pártállastól függetlenül az általános felháborodás és kiábrándulás volna jellemző. A kormány örökre bukna meg, és azonnal.

Az, hogy ez otthon nincs, eleve illusztrálja a mai helyzetet, amelyet a következőképpen jellemzek ebből a célból: A civil társadalom gyenge, mint a harmat, a média olyan pártos hogy már nem is nevetséges, a szakértőket vagy megvették, vagy félnek, a nép általánosságban meg – bocsánat a kifejezésért – hülye a témához. Ez utóbbi – mielőtt bárki kiakadna rajta – érthető is, hiszen senki nem tájékoztatta, minden titokban történt, most meg folyik a propaganda. Honnan tanulná meg Maris néni, hogy miről is van szó?

Az előzőekben is benne van, de külön ki kell emelnem a környezetvédelmi és más szakemberekkel való tanácskozás-sorozat hiányát. Az atomreaktorok működésének, veszélyeinek óriási irodalma van, és sok magyar és más európai szakember ott van kéznél. Ezekre otthon a hatalom nagyívben tesz, és akkor finoman fejeztem ki magamat.

Tehát ez a második, a szakmai vita. A németeknél eldöntötték, hogy nem kell atomenergia, a svédeknél pl. kell, de ezt nem egy bölcs vezér dönti el mámoros magányában, hanem széles szakmai és társadalmi vita után bizottságok, erre a célra létrehozott szervezetek ajánlásai alapján felelős politikusok, lehetőleg konszenzussal.

Harmadik, a gazdasági kérdés. Mint közgazdász hadd fejtsem ki ezt egy picit, mert itt nemcsak a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot magában hordozó döntésről van szó, hanem az ország történetének legnagyobb beruházásáról.

Amikor ‘86 elején családommal elhatároztuk, hogy disszidálunk, halvány gőzünk nem volt arról, hogy hazánk harminc év alatt egy húszmilliárd dolláros adóssághalmazt hozott össze, ebből finanszírozva a legvidámabb barakk működését. Ebből volt nekünk kicsit nagyobb választék a boltban, kicsit nagyobb szabadság, kicsit több „ablak” az útlevélben, kicsit nagyobb fizetés, és így tovább. Erről nekünk halvány lila gőzünk nem volt, mert ez titokban történt. Ezt a húszmilliárd dollárt azóta már milliószor olvastuk, mint a Kádár-rendszer egyik legfőbb bűnét, amivel eleve lehetetlen helyzetbe hozta az újonnan született demokráciánkat (amikor is ez a húszmilliárd kiderült).

Most ne beszéljünk arról, hogy közben ez a tartozás szépen felkúszott több mint százmilliárdra, mivel évente – pártállástól függetlenül – minden kormány durván ezermilliárd forinttal növelte ezt az összeget. Még egyszer mondom: évente. (Ez áll a mostani adósságcsökkentő kormányra is, mert az adósság úgy áll a három évvel ezelőtti szinten, hogy közben a háromezer milliárdos magánnyugdíj-vagyon legnagyobb részét ebbe fektették, de ezt most hagyjuk).

Na már most, vagy negyedszázaddal később, miután hazánkban váratlanul kitört és azóta uralkodik a demokráciának nevezett korrupció, bűnözés és populista hülyítés folyamata és halmaza, megjelenik egy bölcs vezér, aki előjön egyik napról a másikra valamivel. Na, nem egy megvitatandó ötlettel, hanem egy ünnepélyesen aláirt megállapodással, aminek keretében a „Tovaris Konyec” korában hazazavart világ képviselőivel megállapodik, hogy építsenek egy atomerőművet hazánkban, amire kölcsönt veszünk fel. Hogy mekkora kamattal, azt a nagy testvér még nem döntötte el, így nem tudjuk mi sem – a nép pláne nem –, de az összeget igen: nagyjából húszmilliárd dollár.

Tehát abból az összegből, amiből az a rohadt összetoszott, elátkozott bolsevista rendszer (amelyik elől én megszöktem, és amelyik engem ezért elítélt távollétemben), harminc éven át finanszírozta a legvidámabb barakkot, most, negyedszázad után a Kárpát-medence Géniusza vesz egy atomerőművet, hitelre, harminc éves lejárattal.

Az a hülye szájba… bolsi banda harminc éven át költötte a mi pénzünket arra, hogy egy picivel jobban éljünk, most a mi kis géniuszunk úgy költ el ennyit egy pár reaktorra, hogy – láss csodát – éppen harminc évre előre eladósítja az országot. Hát ez is harminc év, meg az is, ne szóljunk semmit.

“Go and figure”, mondjuk mi itt Kanadában. Azt hiszem, otthon ez úgy hangzik: na erre varrj gombot, haver!

Mekkora is ez az összeg? Józan ésszel elég nehéz felfogni. Hasonlítsuk például a hazai autópályák építéséhez. Nos, ekkora összegből az összes magyarországi autópályát (1300 km), meg lehetne építeni a semmiből, újra, hidakkal, viaduktokkal, alagutakkal, csomópontokkal, infrastruktúrával, mai áron – kétszer! De ha az jobban tetszik, ebből az összegből fel lehetne építeni az új Wembley stadiont (tízszer!), vagy a világ legmagasabb épületét, a dubai Burj Khalifa-t (szintén tízszer!), vagy az 540 méter magas új New York-i World Trade Center-t (ötször), vagy a Vegas melletti sivatagban épült Hoover Dam viaduktját (tizenötször), de a pesti négyes metró is kijönne belőle nyolcszor.

Ha még ettől is jobban tetszik, úgy is fogalmazhatunk, hogy az előbb felsoroltak mindegyikét meg lehetne építeni kis hazánkban: újra az összes autópályát, a legdrágább stadiont, a legmagasabb épületet, NY jelképét, a sivatagi viaduktot és a négyes metrót is. Vagy, hogy az elmúlt évezred egyik szimbólumát vegyük: az Angliát a kontinenssel összekötő Eurotunnel (50 km) került ennyibe – úgy, hogy az eredeti költségvetés ennek a feléről szólt.

Nos, ez a harminc évre felvett pénz duplájára emelné az atomenergia árát, merthogy ezt lassan – ki tudja hány év alatt, de – amortizálni kell. ( A felvett kölcsön árát, kamatostól, természetesen bele kell számolni az ezáltal termelt energia árába). Az amortizálás után kerülne bele nagyjából annyiba az energia, mint ma.

Erre rögtön kitalálta a Kárpát-medence Géniusza első számú, (lézerrel működő, Jánosnak is becézett) asszisztense, hogy ezt az adósságot nem is fogják hozzáírni az államadóssághoz, (bár persze az), így nem is kell majd ennek törlesztését beleszámítani az energia árába.

Ezt érti valaki? Józsi bácsi vesz egy Zsigulit kölcsönre, de a havi törlesztést nem számítja be a kocsikázás költségébe. Hát, ha csak nem így…

Magyarul, az adófizetők fizetik majd a törlesztéseket…

Persze lehet, hogy megéri, lehet, hogy nem. Ki tudja? Senki, mivel erre semmiféle megvalósíthatósági tanulmány nem készült – vagy csak titokban –, mint ahogy semmiféle hatástanulmány sem készült.

Úgy nem lehet vitatkozni, hogy nem tudunk semmit.

Hinni kellene, mert adatok nincsenek, de hinni meg a rohadt bolsi rendszer bukása óta nem illik, csak a hülyék hisznek azóta, hiszen a politikusok a mi embereink (hehe). Minket kell, hogy képviseljenek. Így az összes bizonyíték és vitairat, pro és kontra világosan itt fog állni a rendelkezésünkre, nemde?

Hát nem!

Hát, ha nem, akkor nem, mondaná Hofi.

Akkor viszont mit csináljunk?

Mivel a nép hülye hozzá, és ez nem az ő hibája, hiszen a szakemberek sem tudnak semmit a megállapodásról – hogyan is lehetne erről népszavazást tartani?

Mielőtt ezt kifejtem, hadd tegyek fel egy költői kérdést: ki győz, amikor Polgár Judit játszik a világgal? Nem kell érteni a sakkhoz, hogy bárki rögtön rávágja: Polgár nagymester. Mindig, kivétel nélkül, százból százszor, és ráadásul könnyen. Mert a sakk az egy profi műfaj, és ő profi. A „világ” meg nem az, ott azt fogják a rendezők meglépni, amire a legtöbben szavaznak. A legtöbb szavazatot kapott lépés meg az átlagsakkozó tudását fogja tükrözni, ez gondolom világos.

Ebből talán érthető, mekkora baromság egy paksi népszavazás.

De még ennél is nagyobb, mert ennél sokkal rosszabb az otthoni helyzet. Hiszen itt nem csak arról van szó, mint a sakkjátszma esetében, hogy profi áll szemben amatőr játékosokkal, hanem arról, hogy egy agyonmanipulált, érdekekkel átszőtt korrupt és velejéig romlott politikai játszma részesévé válna a lakosság. Érdemi információt nem kapna, ha valaki mostanában nézett otthoni tévéhíradót, ezt rögtön tudja, sőt, ez fel se merülhet benne.

A sakkban előre tudott játékszabályokkal, jóindulatúan ülnek le a játékosok. Itt meg pont ezek nincsenek.

A híradókban szakembereket nemigen hallanánk, legfeljebb összevágnak néhány olyan mondatrészt egyesektől, amiből éppen az derül ki, amit ők akarnak. A civil társadalmat szintén nem hallanánk, mert azokról a mai híradók nem szólnak, legfeljebb ha valamin veszekednek. Az ellenzék hanga sem jelentkezne ezekben, mert az ellenzék hangja harmatgyenge a közmédiában, és a királyi tévé ezt is összemanipulálja úgy, hogy ezeknek is csak az egymás közti veszekedéseiről tudósit.

Akkor honnan is látná kis hazánk lakossága, hogy mik az érvek?

Az egészet el lehetne intézni a híres churchilli mondással, hogy a „legfőbb érv a demokrácia ellen egy öt perces beszélgetés az átlag szavazóval”. De ne legyünk cinikusak.

Mi történne, ha kiírnák a népszavazást?

A néző, a hallgató, az olvasó azt hallaná, olvasná, hogy a rezsicsökkentés (amely hamarosan a Guinness rekordok könyvében lesz, mint a hülyítés világcsúcsa) enélkül a beruházás nélkül nem megvalósítható. Mielőtt bárki leesik a székről ekkora baromság hallatán, hadd mondjam el, hogy ez már elhangzott a Géniusz szájából, és ezek még mindig nincsenek a bolondokházában. Miért? Mert a mai magyar lakosság annyira tesz (kevésbé eufemisztikusan: szarik) az egészre, hogy fel sem tűnik neki: ugyan mi köze lehetne a mai rezsicsökkentésnek nevezett blöffnek egy minimum tizenöt év múlva megvalósuló erőműhöz?

Hallana arról, hogy pont ez kell, hogy hazánk független legyen a gonosz európai kizsákmányoló bankoktól és a rezsicsökkentést amúgy is ellenző pénzügyi köröktől. Hallana arról, hogy az oroszoktól való függőség az a mi függetlenségünk elemi kinyilvánítása.

Hallana arról, hogy az újonnan alakult Magyar Csapat (OMG!) támogatását csak úgy lehet kinyilvánítani, ha a paksi atomerőműre szavazunk, hiszen aki nem velünk az ellenünk, azok mind a rezsinövelést támogató nemzetközi pénzügyi köröket segítik.

Hallana arról, hogy a mai helyzetben csak orosz energia jöhet szóba, mert a már működő reaktor is orosz. Egy szót sem hallana pályáztatásról, tenderekről, kik kapják ezeket a pénzeket, kinek jó ez az egész.

Arról biztosan nem hallana, hogy mi történne – ne adj Isten! – egy nagy földrengés esetén egy olyan országban, amelynek legtávolabbi pontja is kb. kétszáz km-re van az ország kellős közepén fekvő Pakstól. Arról sem hallana, hogy harminc éven keresztül évi százmilliárd forintnyiba kerülnének a kamatok, és kb. ugyanennyi menne el a törlesztésre. Arról sem hallana egy szót sem, hogy az a borzasztó csapda, amiről a kormány négy éve szövegel (de semmit nem csinál), nevezetesen a deviza kölcsönök rendszere, az kismiska ehhez a tízmilliárd eurós devizahitelhez képest, amit a kormány egy összegben vesz most fel. Mert ki tudja, hogy tíz, húsz vagy harminc év múlva mennyi lesz az euró? Kétszáz, ötszáz vagy ezer forint?

Es ha mondjuk ezer lesz, vagy akár kétezer, akkor mennyi lesz annak a törlesztése? Hogy fogja az ország azt törleszteni? És akkor hogyan leszünk függetlenek? És mennyi bevétel várható az atomenergiából? Hogyan változhat az energia ára hosszabb távon?

Vagy mi várható két-három évtizedes távlatban a fenntartható energiákat tekintve? Egyáltalán, mi várható az energia területén, az elektromos járművek, vagy napelemes, fúziós, vagy akármilyen energiával üzemeltett fűtőtestek, kazánok, motorok stb. területén?

Nem mindegy? Ezekről egy szót sem hallana. Otthon nincs vita ezekről, ahogy másról sincs.

Tehát itt nem az atomreaktorral van baj. Lehet, hogy a megállapodás is jó (ki tudja, senki nem látta). Még az is lehet, hogy egy hosszú, több éves vita után is ugyanide jutna az ország. Lehet az is, hogy egy hosszú nyílt pályázat után is az oroszok ajánlatát fogadnánk el. Lehet az is, akármi lehet.

De az is, hogy nem. Ez lenne a demokrácia.

De az nincs. Tehát higgyünk a Kárpát-medence Géniuszának, ez van.

Népszavazás?

Hehe.

Ahogy Roosevelt mondta: demokrácia csak akkor működhet, ha azok, akik kifejtik a véleményüket, okosan tudnak dönteni; így a demokrácia igazi őre az edukáció.

Egész biztos, hogy Polgár Judit se állna le vakegerekkel sakkozni.

Frank Tibor

***

Frank Tiborról

Született 1955-ben Miskolcon. 6 diplomája van. Dr. Oec. (közgazdaság doktora) cimet 1986-ban Budapesten szerzett kitüntetéssel, emellett matematika, tudomány, történelem, és business (külkereskedelem valamint turizmus) diplomái vannak.

7 évig felsőoktatásban tanitott Budapesten, idegenvezető volt, megalapitotta a Kádár-rendszer első magán utazási irodáját, valamint a rendszer egyetlen magán-iskoláját.

1986 –ban kalandos körülmények között disszidált családjával, és egy évi németországi menekültélet után Kanadába vándorolt be 1987–ben. Itt pizzafutárként kezdte, majd – ahogy 1997-ben megjelent életrajza, (Csontos Janos: Egy Vilagpolgar Vallomasai), mondja, villámsebességű kanadai karriert futott be.

Ide érkezése után másfél évvel már a hamiltoni Effort Trust General Manager-e, majd a torontoi Stamm Economic Research elnök-helyettese. 1991-ben Art Eggleton torontói polgármester nemzetközi tanácsadója, es vele alapitja meg a Kanadai Urbanisztikai Intézet Nemzetközi Program Irodáját, amely nehány év alatt nemzetközileg elismert, világszerte irodákkal rendelkező céggé vélt vezetése alatt.

Dr. Frank ezután 15 évig mint a Kanadai Urbanisztikai Intézet vezérigazgatója több mint 100 országban dolgozott gazdasági segélyprogamok implementációján. A Világbank , az ENSZ es az OECD altal felállitott testület, “Kezdeményezés a Pénzügyi Decentralizációért”, kanadai kepviselője, majd szinten Kanadát képviselte az isztambuli Habitat Ensz konferencian, valamint az ENSZ Szakmai Tanácsadó Testületében, amely a világ követendő projecteit dijazta (Technical Advisory Committee for Best Practices). 1998-ban a “Nemzetkozi Ki-Kicsoda a Szakmaban” tiszteletbeli taggá választotta. 5 evig volt vezetőségi-tagja a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamarának. Megnyito beszédét tartott tobbek kozott az ENSZ Fenntarthato Fejlődesi Világ Fóruman (Johannesburg, 2002), valamint a Világbank Infrastrukturális Fejlesztési konferenciáján St. Petersburgban 1999-ben. Több száz publikáció, kézikönyvek, oktatási anyagok, és több mint 50 országban tartott konferencia-előadások jelzik nevét.

A világ minden részén kitüntetések sokaságát kapta munkásságáért. Pl. tiszteletbeli állampolgár a Fülöp-szigeteken, Havana város aranykulcsával jutalmazták meg, Szlovákiában megkapta a legmagasabb kormány-kitüntetést a közigazgatási reform végrehajtásában való részvételéért.

Az általa kifejlesztett programok során a rendszerváltástól kezdve egészen az ország EU csatlakozásáig Magyarországra is több milliard forint értékű segélyprogramot vitt, amelyek elsődlegesen az önkormányzatiság fejlesztésére, a demokratikus tervezési módszerek elsajátitására, település-fejlesztésre, valamint a kormány ezeknek az alapelveknek megfelelő vezetésére (es a törvényhozásra) összpontosultak.

Otthon is sok elismerést kapott, igy Göncz Árpád 1999-ben Koztarsasagi Elnöki Aranyéremmel ismerte el a “Kanada és Magyarország kapcsolatának fejlesztésében játszott szerepet”, majd a forradalom 50-ik évfordulóján Sólyom Lászlo Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemérem Tisztikeresztjét adományozta dr. Frank Tibornak a “magyar demokracia fejlesztésében szerzett eredményeiért”. Sok önkormányzati kitüntetést is kapott, peldaul Pesterzsébet csatornázásáért, Tallinn, Vilnius , Riga, Tuzla Canton és más városok fejlesztéséért.

A már emlitett magyar nyelvű életrajzi könyv mellett néhány éve jelent meg angolul is életrajza, Csontos János munkája, a “Flowers in the Backyard”. Tibor 39 éve nős, két gyermekük és két unokájuk van, akik Vancouverben illetve Ausztráliában élnek. Tibor a nyáron költözött át Torontoból Vancouverbe, hogy az unokák közelében lehessen. 

95 hozzászólás

  • A mai elemzesek mar azt irjak, hogy evente nem 200, hanem 300 milliardba kerulne ennek a finanszirozasa. Jo iras egyebkent, egy csomo dolog uj megvilagitasba kerult, mindig tanul az ember. Ez olyan vilagos, miert nem igy mukodik ez? Miert kellett ilyen surgosen donteniuk? Ez az orszag tiszta balkan.

  • Daniel: miért kellett ilyen sürgősen dönteniük? mert bebeton elvtársnak ez az érdeke. a beígért beszállítói megbízások a jelenben is finanszírozzák – egyenlőre hozomra – a pártkasszát.

  • „Az általunk vizsgált 17 tervezett, épülő vagy nemrég elkészült Roszatom-fejlesztés közül ez alapján Paks II. a legdrágább. Egy MW itt 1,5 milliárd forintba kerülhet.”
    http://nol.hu/gazdasag/20140120-meregdragan_bovitik_az_oroszok_paksot
    no comment

  • jelenlegi felállás szerint a magyar népesség – kivéve az import magyarokat – minden egyes tagjának a csecsszopótól a demenciás aggastyánig 750ezer jó magyar forintba fog ez fájni.
    azon felül ez a baromság, hogy a beruházás költségeit nem fogják beépíteni az áram árába, azt csak a járulékos költségek fogják terhelni, ügyes közgazdasági nonszensz, mert hát, akkor tényleg nem az MVM terhe lesz, hanem az adófizető állampolgároké.
    noch dazu még jól hazavágják az alternatív energiaforrások kutatási-megvalósítási lehetőségeit, mert ugyan, paks túltermelése mellett ki a franc lesz olyan hülye, hogy ilyesmibe fektet be?
    a világ meg megint elmegy mellettünk, és sajnálkozva tekint szittya dölyfösségünkre…

  • frank…elmagyaraznad hogy miert titkos a paks 2 ? meg szerzodes SINCS es mar az egesz vilag tud rola , mikor nem lenne titkos ? ha veled targyalt volna putyin ? dehat nem te vagy a miniszterelnok hanem orban , tehat mi van eltitkolva szerinted ?

  • Lattam Chernobilrol egy szornyui documentum filmet,en azota minden mas energiat jobbnak gondolok es hiszem 10-20 ev mulva egyre jobb teljesitmenyu megoldasok kerulnek elo.
    A sietseg nem ertheto, es a szakemberek erveleset velemenyet nem figyelembe venni nem vitara bocsajtani felelotlenseg.

  • Borzaszto. Raadasul itt az oroszok csak megepitik, es kesz. Mashol (pl a finnek), kisebbsegi tulajdonosok lesznek, tehat erdekeltek a jo munkaban es a vegeredmenyben. Meg azt mondjak, meg raertek volna egy evtizedet varni, es akkor donteni – amikor a technika elobbre jar. Es mindezt gyorsan, titokban.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Unokat: Sajnos maga épen azt bizonyítja, amit Frank állít. Néhány szó, adatok, bizonyítékok és nyilvánosságra hozatal nélkül elegendő sok magyar embernek, informáltnak tartják ezután magukat. Magának eszerint fogalma sincs arról, hogy egy demokratikus jogállamban a kormány köteles minden elköltendő fillérre felhatalmazást kapni miután a képviselők megvitatják és megszavazzák a befektetéseket, a választóik véleménye alapján. Azt pedig, hogy hol, mikor és milyen atomerőművet építenek az országban, sok éves társadalmi vita folyik, komoly tanulmányok, értékelemzések vannak elvégezve és minden információ nyilvános, bármely polgár azt tanulmányozhatja és sokan meg is teszik. Ezért igaz Frank állítása, a magyar emberek tetemes része önámításban, tájékozatlanul, nemtörődöm módon, bután éli életét. Olyanok lehetnek talán, mint maga.

  • Ennek tükrében mondja valaki hogy nincs alapja a Lugánói tanulmánynak!

  • Azért unokat előtt le a kalappal. Négy sorban leírt hozzászólása felülmúlhatatlan. Nekem az jut eszembe, amikor az Autocorrect mindig melléfog egy üzenet írásakor..

  • gyula, burkus laci nem csak bután éli az életét, de, ha subja van – ami elég gyakori nála – akkor meg is szakad a külvilággal a kapcsolata.

  • Lélfai Szilárd

    Hinkley Point C: Európai bizottsági vizsgálat, szakszervezeti aggodalom PDF Nyomtatás E-mail
    Írta: balmaz 2013. december 31. kedd, 16:57
    Az Európai Bizottság vizsgálat alá vonta az Angliában építeni tervezett Hinkley Point C atomerőmű építését annak állami támogatása miatt. A Bizottság szerint az Egyesült Királyság által tervezett állami támogatás sérti a szabad piac elveit, és meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az Európai Unió (EU) vonatkozó egyezményeinek – közölte Joaquín Almunia versenypolitikáért felelős alelnök. Az Egyesült Királyság 2013 októberében tájékoztatta a Bizottságot a terveiről, és azt az előírásoknak megfelelően meg kell vizsgálnia az EB-nek. Az egyik fő vizsgált pont a brit kormány által garantált villamos energia átvételi ár, ami — Almunia szerint — biztos bevételt fog jelenteni az EDF-nek annak ellenére, hogy a villamos energia ára is gyorsan változik. A Bizottságnak azt kell megvizsgálnia, hogy a brit állam támogatása megfelel-e annak az elvnek, hogy egy ilyen állami támogatás mindenképp a lehető legkisebb mértékű legyen.

    Eközben a hatszázezer tagot tömörítő GMB szakszervezet úgy nyilatkozott, katasztrófa lenne, ha az EU megakasztaná a Hinkley Point C beruházást, munkahelyek és az energiaellátás biztonsága szempontjából is. A GMB szerint a vizsgálat kötelező és automatikus, ezért nincs szükség rémhírterjesztésre, de ha valamilyen váratlan dolog miatt az EU leállítaná a beruházást, az szörnyű következményekkel járna.

    A brit kormány és a beruházó EDF 2013 októberében jutott megállapodásra, melynek eredményeként két EPR (Európai Nyomottvizes Reaktor) fog épülni az angol telephelyen. A szerződés értelmében az Egyesült Királyság garantálja, hogy az új atomerőműben megtermelt villamos energiát 89,5 font/MWh áron átveszi, ha a villamos energia ára egyébként nem éri el ezt a szintet. Ez a küszöb — természetesen — az inflációt követve emelkedni fog, és a garancia harmincöt évre érvényes. A szerződés értelmében ez a küszöbár akkor érvényes, ha az EDF egy további blokkot is épít a Sizewell C telephelyen, egyébként ennek értéke 92,5 font/MWh lesz.

    A vizsgálat egyik oka, hogy a garantált küszöbár rendkívül magasnak tűnik, ugyanis jelenleg a villamos energia nagykereskedelmi ára 48 font/MWh körül van.

    A vizsgálatnak nincs határideje, de brit források szerint a Bizottság tisztában van a kérdés jelentőségével, és igyekszik 2014 nyarára, tehát még a Bizottság mandátumának 2014. októberi lejárta előtt lezárni azt.

    Forrás: NucNet
    Hír kelte: 2013-12-20

  • Remek összefoglaló! Pontosan ezt próbáltam a korábbi kommentekben érzékeltetni, kicsit szűkebb írásokban. A népszavazással én sem értek egyet -semmi értelme a jelenlegi magyar társadalomba ilyen népszavazást kiírni, amikor még a szakértőknek is komoly feladat lenne felelősségteljesen ezt a kérdést eldönteni.

    Aki ezek után sem érti meg, hogy miről szól Paks és miért felháborító ahogyan Orbánék eljárnak, az tényleg ássa el magát, mert kb. egy növénnyel egyenlő IQ szinten van.

  • Egy dolgot tudunk. Nem véletlen követelte Putyin Sólyomtól annak idején hogy ők csinálhassák Paksot. Az oroszok sosem voltak Máltai Szeretet Szolgálat, sem nekünk sem pedig másnak. Viktorunk persze szarik erre magasról. Neki most ez valószínűleg nagyon kedvező.

  • Amikor egy suba alatt, vagyis titokban született paktum, szerződés napvilágra kerül, akkor megszűnik a produktum titkos volta. De attól még megmarad titokban kötött egyezménynek.
    „unokat” elfogadhatatlanul nyegle stílusban megírt kommentjéből jól látható, ő ezt nem fogja fel. Ahogy mondani szokták, nem tudja, mi a különbség a szezon és a fazon között.

  • A cikk nagyon jó. Egy pici kiigazítást tennék. Nem „hülyék” vagyunk a témához. Nem értünk hozzá vagy járatlanok vagyunk. A hülye szó az egészen mást takar. Így sértő, még ha bocsánatot is kérnek érte.

  • Llanfair@
    A „hülye a témához” nagyon pontos szinonimája a „nem ért hozzá”-nak. A két kifejezésnek csak a hangulati értéke különbözik.
    Hasonlat: a hajdú sem hülye, mert nem ért a harangöntéshez.

  • Karakó József

    A hegymászókat megkérdezik, hogy miért mászik fel a hegycsúcsra? – általában az a válasz, azért mert ott van. Kérdezzük meg Orbán Viktortól, hogy miért írta alá Putyinnal a PAE bővítésről egy olyan szerződést, amelyik egy emberöltőre kényszerpályára helyezi és kiszolgáltatja Magyarországot? Miért nem kérdezték meg a szakembereket? Miért nem kért parlamenti hozzájárulást? Miért nem volt társadalmi vita? Mire volt ez az indokolatlan sietség, amikor a régebbi blokkok még 23 évig üzemelhetnek? A válasza az lenne, hogy azért mert megtehetem! Azt még nem meri kimondani, de gondolja, hogy ez a birka nép és a gondolkodásból felmentett híveim mindent eltűrnek, akkor miért ne?

  • Kituno iras!

    Unokat: Persze, ha Frank Tiborral targyalt volna, akkor nem kene aggodni a targyalasok kimenetele miatt!

  • joti: A hülye szinonimája az idióta. A nem ért hozzá egészen mást jelent. De ez csak részletkérdés. A cikknek igaza van. De azért mert nem vagyok atomtudós még nem vagyok „hülye” a kérdéshez. Hidd el!

    Néhány szinonima: eszetlen, féleszű, gyengeelméjű, gyagyás, gyogyós, dilis, lökött, buggyant, dinka, lüke, flúgos, eszelős, elmebajos, őrült, idióta, golyós, elmebeteg, elmeháborodott, tébolyodott, tébolyult, zavarodott, ütődött, bolond, degenerált, kretén, retardált, balga, tökkelütött, hibbant, dilinyós, félnótás, gyagya, debil, kasu, bugyuta, eszement, zizi, agyalágyult, suta, esztelen, zakkant, zizzent, buta, dilibogyó, normálatlan, lütyő, tökfej, diló, értetlen, barom, flepnis, agyilag zokni, dili, ökör, ketyós, habókos, kelekótya, eszeveszett, tökfilkó, ostoba, félkegyelmű, abnormális, elmezavarodott, kerge, hangyás.

  • Kedves Llanfair!
    Őszinte elismerésem az összeállításhoz (gondolom, egy szinonimaszótárból származik)!
    Azt hittem, az előző kommentemből kiderült, csak a kiindulási pontnál tér el a véleményünk:
    Ha valaki hülye egy kérdéshez, az nem azt jelenti, hogy az illető hülye, csak azt – megismétlem magam –, hogy EGYÁLTALÁN nem ért hozzá, ABSZOLÚT laikus az adott kérdésben. A nagybetűs szavak azért érdekesek, mert ha csak kicsit is konyít a témához, már nem jó a kifejezés.
    Innen kezdve a többi már vakvágány.

  • György Verebes

    Kedves Tibor!
    Félretéve az elfogultságomat amit veled szemben érzek,a cikk komoly elemzésével teljes kőrűen egyet értek!Fájó de igaz minden szempontból,különös tekintettel a közgazdasági tartalomra és a eladósodás hatalmas réme által fenyegetve soha nem fog megtérülni.Én is híve lennék egy más rendszerű reaktor létesítésének.Az elkötelezettség számomra ijesztő,mert itt élünk és átéltük.Jobb lett volna ezt átgondolni!
    ölellek
    Gyuri

  • Kedves internacionalistàk!
    Miért hisznek Franknak? 2009-es Parlamanti hatàrozat szerint
    /Gyurcsàny,Bajnai,Mesterhàzy tàmogatàsàval…./,szükség van a
    Paksi Atomerömü bövitésére. ILLE ezt tudja.
    Az oroszok 10 Mrd.EU kölcsönt adnak 30 évre,a befejezéstöl-2023-tol-
    kell a törlesztést megkezdeni.

  • erős elvtárs, ha kérhetem, ragaszkodjon a valósághoz, és ne ahhoz, amit maga igaznak vél. az említett határozatot többször ide idéztük már, még a maga szintjén is felfogható lenne, hogy nem arról szól, amiről itt maga jó nagyokat csúsztat.

  • illécske
    Kérem nézzen utàna a maga szintjén!

  • erős elvtárs, maga már nagy fiú, lapozzon vissza, és ott fog találni jó pár hivatkozást – nem rögeszmét, mint a maga esetében – sőt, parlamenti határozati cikkelyt is. ne legyen rest, biztosan menni fog még magának is.

  • Felháborító hogy úgy döntött hogy sem az ellenzéket,sem az embereket nem kérdezte meg-Nem kérdezte meg hogy akarják-e magukat,gyerekeiket és unokáikat több tíz évre eladósítani.Hiszen az a beruházás nemcsak 3 e milliárdba fog kerülni hanem az egyéb költségekkel 5 e milliárd is lesz!A fideszes alaptörvényben bele van írva nem nőhet az államadósság!ez rájuk nem vonatkozik?Trükkök százait alkalmazzák hogy ezt elkerüljék!az M.V.M veszi fel,de állami garanciát kap!Ez nem ugyanaz csak a gyereket másképp nevezzík majd!

  • „Tehát ez a második, a szakmai vita. A németeknél eldöntötték, hogy nem kell atomenergia, a svédeknél pl. kell, de ezt nem egy bölcs vezér dönti el mámoros magányában, hanem széles szakmai és társadalmi vita után bizottságok, erre a célra létrehozott szervezetek ajánlásai alapján felelős politikusok, lehetőleg konszenzussal.”

    Tisztelt Frank Tibor,
    sokmindent hallottam már a svéd demokráciáról,de ez valóban viszi a pálmát.Nagyon megtisztelne,ha csatolna néhány erre vonatkozó hiteles adatot,dokumentumot,forrásmegjelölést.Örömmel tanulmányoznám,szívesen tanulnék belöle és önzetlenül osztanám meg kevésbé tájékozott honfitársaimmal.Elöre is köszönöm.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Dénes ERÖS: Mi nem hiszünk, mint maga, hanem a tények alapján egyetértünk Frank Tiborral.
    —–
    Maga meg higgyen, amiben akar, ha kell az atomreaktorok és a hulladékaik 100%-os, teljes biztonságos kezelésében is. Mert az utóbbihoz legalább olyan hit kell, mint abban, hogy a Stadionos viktor nyilatkozatai mindig csak a tényekkel, tapasztalatokkal és adatokkal bizonyítható igazságot tartalmazák.

  • Dénes ERÖS
    2014 január 21
    10:28 de.

    Erős Dénes, teljesen mindegy ki írja le az igazságokat, amelyek jelen esetben is olyan nyilvánvaló dolgok mint, hogy a Föld a Nap körül forog. Biztosara veszem, hogy ha Frank Tiborezt írta volna le, hogy a Föld a Nap körül forog, Ön pontosan ugyan ezt kérdezte volna, hogy: „miért hisznek Frank Tibornak”.

    Nem tudom érzi-e, hogy milyen mérhetetlenül ostoba a hozzászólása. Ön pusztán személyhez akarja kötni, hogy igaz-e valami avagy sem. Abszolút nem foglalkozik a cikk sorainak tartalmával.

  • Kedves joti. Naná, hogy szótár. És ez csak a fele volt. Ilyen gazdag szókincsem nincs. Főleg ebben a témában.
    Értem ám a magyarázatot, de ez nekem akkor is egy sértő szleng. De ez semmit nem von le Frank Tibor átkozottul jó írásából.

  • Dénes ERÖS
    2014 január 21
    10:28 de.
    Köszi, ebben a pár mondatban, minden benne van!

  • Dilemmák: 1., Nem szükséges a bővítés. 2., Szükséges a bővítés. Ha nem szükséges,- és ez is egy életszerű alternatíva leghet – mi legyen helyette? Ha szükséges a bővítés, akkor mikor valósuljon meg, és mekkora legyen. További kérdés, hogy a meglévő orosz reaktorok mellé továbbra is az orosz gyártmányú blokkokat célszerű-e telepíteni, vagy inkább más gyártású reaktaorokat célszerű telepíttetni. A politikai jellegű kérdésekkel – orosz függőség – nem célszerű többet foglalkozni, mert már is túldimenzionáltak.
    Viszont nem célszerű összekutyulni a demokratikus és a populári szavak használati körét a jelentéselkülönülés miatt, még annak ellenére sem, hogy jelentésük eredetileg ugyanaz.
    Amit eltúlzottnak vélek, az a szerződési ár körüli szándékos elbizonytalanítás. Nem érzékelhető feltűnő ár-értékaránytalanság.
    Ami pedig a magán véleményem: én nem bővíteném Paksot, hanem egy hosszabb távú megoldást tudnék támogatni, amit a nem létező stratégiai energetikai központtal dolgoztatnék ki, de nem vagyok politikus.

  • Amúgy az összeg eléggé magyas. Az előző kormány is hasonló nagyságú hitelt vett fel az IMF-től.

  • Figyelo

    a maga konyvtartakaritoi tapasztalata nem elegseges egy ilyen kerdes megitelesehez, de az mar egy 56-ostol is otromba arulas, hogy Magyarorszag erdeke ellen papol…

  • A népszavazás hallatán nekem is az volt az első gondolatom, hogy én a hozzá nem értők egyike döntsem el, hogy legyen-e atomerőmű kis hazámban, vagy sem? Olyan képtelenség, mint Rákoscsabát az onkológián keresni. A japáni atomkataztrófa után bölcs döntésnek tartottam, hogy a németek nem kértek belőle. Szélerőműnek sokkal jobban örülnék, de Ramszesz fáraónak (Géniusznak)az nem volt érdeke.

  • István, úgy tűnik Marcsi barátnőd szabadságon, de Figyelő végre csak megjelent:) Óvakodj, mert ezek a kényszeresek Téged is azzá tesznek:) Nem tudom bizonyítani, hogy pénzért űzik a tevékenységüket itt, ami nélkül lássuk be, roppant unalmas lenne ez az egész fórum, hiszen nem lenne min vitatkozni. Bármilyen nívós, okos vélemények jönnek a többiektől, kell a megbotránkozás, hogy megnyissa az ember intiúcióit az írásainkhoz. Ha nem írnának ők be, kénytelenek lennénk a Bedét hallgatni állandóan erre a célra:)
    A hülye és tudatlan vitához: a szónak valóban van súlya… Amikor megírtam októberben az Áder ellenes cikkem itt, ami miatt kiléptem a kórusból, én tudatlannak neveztem a kórus többi tagját, ami miatt kirekesztettek – tisztelet a kivételeknek, akik titokban tartják velem a kapcsolatot – és úgy értelmezték, hogy én lehülyéztem őket, ami meg nem fordult a fejemben. Torontóban élve nem tudni Áderről – az egy okos tudatlanság – ellenkezője a hülyeségnek:)

  • frivi, Te valóban ennyire kompetensnek érzed magad ebben a kérdésben? Hm…
    Sajnos az efféle mellébeszélés mint a Tied az ezt befogadók számára nagyon kártékony. Ez a mi szintünkön abszolút nem lehet szakmai kérdés. Még Tibi is ezt állítja magáról, pedig hát nagyságrendekkel többet tud erről.. Tehát ez igenis politikai kérdés, amit nem lehet bagatellizálni. Ezeket nagyon jól tükrözi: Karakó, HunCanada, Bali80 vagy Kovács Éva tiszta véleménye.

  • miklós: bodának ezek még korai órák. most éppen valamelyik tartalmas magyar sorozatot nézi (barátok közt, éjjel-nappal budapest, vagy a való világ, ilyesmit, csupa neki valót), majd, ha annak vége, megjelenik a határozott véleményével, a szánakozásával és a na, ez van kategorikus befejezésekkel 😀

  • Na azért örülök,hogy Frank Tibor és a családja még 1986-
    ban a régi szép szocializmusban disszidált és nem Orbán
    önkénye elől….,ez megnyugtat!
    Azzal is egyetértek,hogy ebben a témában bizony nem kell és
    nem indokolt népszavazást tartani,no meg egyáltalán nem titkos a dolog és a megvalósítás az ITTHON ÉLŐK érdeke!
    Ami a forradalmat illeti egyes baloldali hazaárulók tényleg
    nagyon szeretnének kirobbantani,de a normális többség erre
    szerencsére nem vevő!
    Ami 56-ban jogos és törvényszerű volt(na akkor voltunk gyarmat és akkor volt függés és elnyomás!!!!!)az ma nem aktuális volt elvtársak és leszármazottaik…..!

  • Ille mint a kakukk kiugrott az órájából(tokjából)többször is mint kellene(elromlott szegény…),mert ugye nem ő jelzi a pontos időt….úgy egyébként egy sorozatot sem nézek(több barátnőm igen,de mi köze hozzá?..),csak jó filmeket,meg tartalmasabb dolgokkal is
    töltöm a szabadidőm mint ez a fórum)(különben leépülnék),ahol azért van egy pár értelmes ember (persze nem ő…!!!!!)akitől lehet tanulni,meg a vérnyomásomnak külön jót tesz,ha mások is beleverik a betonba…..sajnos ő ezt is túléli,mert ő maga is egy
    „beton….j”!

  • lekvárosabrosz

    nagyon fel vagyok háborodva hogy titokban tartják hogy mennyibe került orbán repcsijegye moszkvába,meghogy mennyit evett es az is mibe kerult NEKEM ? miert nem vitt otthonrol uzsonna csopmagot a kis felesege mar nem eteti ? nekem kell etetni ?

  • 😛 boda 😛 (ezt úgy híják, körberöhögés)

  • Szarcsi
    Orbán önkénye elől már 500ezren „disszidáltak”, többen mint 56-ban.
    De te örülj ennek is, hiszen te igazi magyar vagy.

  • Antész és Illeész!
    l986-ban nem Orbán volt….na neme kell ennyit inni!!….
    na meg,hogy a selejt kiment annak csak örülni lehet,többen megtehetnék!
    Na pá!

  • Ja én is jót NEVETTEM(nem röhögtem mint sokan piásan!!!)

  • Jaj, ne népszavazást! Csak emlékezzünk arra, amikor a sötétzöldek és a mélymagyarok – sok-sok milliárdos kártétel mellett – hazavágták az egész, nemzetközi szinten is erős magyar vízgazdálkodást,és ellopták a Dunánk egy jó nagy szakaszát.
    Az eddigi hsz-ekből is látható, minek az alapján szavazna a résztvevők 99,99%-a: annak alapján, hogy hisz-e élőistenben, vagy a helyén kezeli: egy nem túl jó miniszterelnöknek, egy hasadt személyiségű zsarnoknak. Egy ilyen óriási projektet egyébként a többség akkor sem tudna biztosan minősíteni, ha a teljes szerződés (ilyen esetekben ez több ezer oldal!), szó szerint nyilvános lenne. (Úgy látszik unokat-hoz és Marcsihoz külön levelet küldött élóisten, amelyben biztosítja őket, hogy ő soha nem hazudik, ettől ilyen jól informáltak.)
    Szerény véleményem szerint miniszterelnökünk – ismerve eddig mutatott korlátozott intellektusát – úgy hiszi, hogy már mindent megtehet, hiszen mindenhez ért, mindent tud. És akkor nem éltem azzal az életszerű feltételezéssel, hogy abból a sok-sok milliárdból bizonyára „lekopna” néhány százmilliócska egyéb célokra.
    Én sem értek hozzá, de én nem vagyok annyira gyanakvó az atomenergiával szemben, sőt az orosz technikával szemben sem. Mivel a PAV 1982-ben orosz technológiára épült, a magyar szakemberek ebben járatosak, márpedig legalább Csernobil óta tudjuk, hogy mennyire fontos ennek az érzékeny és veszélyes üzemnek a szakszerű kezelése. (A paksi reaktorblokkok egyébként más típusúak, mint a csernobiliek voltak.)
    Ami mindenképpen megfontolásra érdemes: miért volt ennyire sürgető az orosz elköteleződés? Hiszen még a felújításra is van 13 évünk – 2037-ben jár le a mai reaktorok üzemideje. Vígy mennyi – magánzsebekbe csurgó „lé” – gyorsította ezt a folyamatot? Nem látom más indokát a sietségnek, hiszen öt éve még ugyanez az élőisten hazaárulást, és puccsot kiáltott egy jóval kisebb fajsúlyú tárgyalás miatt, amely a Déli Áramlat – az Ukrajnát elkerülő, nemzetközi finanszírozásban, de orosz vezetéssel megvalósítandó – gázvezeték építésében való magyar részvételről szólt. (Akkor még némi indoka is volt: azon a télen zárta el Ukrajna az Európába vezető csapokat, ezzel zsarolva az orosz gázszállítókat, magának kedvezőbb feltételeket követelve.)Vajon mi késztette ilyen feltűnő kapkodásra, ilyen kevéssel a választások előtt, amikor jól tudhatja, hogy hívei többsége mindenféle – de főképp orosz – kooperációnak ellenségei?

  • Bocsánat: a felújításra 23 évünk van. (2014+23=2037)

  • antifülke
    2014 január 21
    4:29 du.

    Így van, és még ezt az 500 ezer embert (meg a falevelet söprögető kényszer-közmunkásokat is) beleszámolja a kormány abba, amikor azt mondja, hogy nőtt a foglalkoztatottság. Hát emberek, komolyan kérdem milyen ország ez az ország??? De most már nem is a kormányra nézek furán, hanem az emberekre akik minden hazugságot és gazságot hagynak szótlanul.

  • Semmit sem tartanak titokban! Még a vizcsapból is ez folyik, minden újságban.

  • Figyelo: az ujsagok azzal vannak tele, hogy titokban szuletett az egesz. Ha te ezt nem latod, mert csipi a szemed a narancsle, az a te bajod. Szerinted volt tarsadalmi vita? Szerinted volt szakmai? Nem kellene megvitatni hogy atom legyen vagy szel, vagy szen vagy nap vagy akarmilyen energia? Nem kellene a biztonsagrol vitatkozni egy kicsit? Mi lenne itt ha egy Fukushima tortenne? Szerinted Nyiregyhaza vagy Sopron eleg tavol van Pakstol ilyen esetben? Errol nem kell vita? Vagy hogy felveszunk 3700 milliardos (mai arfolyamon) devizahitelt? Ez egy millio, egyenkent 4 millios devizahitlenek felel meg! Szerinted az alairas elott tudott barki barmit? Te lattad a megallapodast? Ezert van igaza a cikknek, mert ilyen vadbarmok menennek el szavzni – a semmirol.

  • Marcsi
    2014 január 21
    5:03 du.
    Szarcsi, a selejt az, amit turul anyád kifosott a világra!
    Az előbb éppen félmillió magyarba rúgtál bele, de te megteheted azt hiszed, mert élteted a diktatúrát és tapsolsz neki.Ritka egy szar alak vagy, tipikus fidesznyik.

  • Marcsi: Mármint azok a selejtek akik megállnak a lábukon külföldön? Egyre jobban elhatalmasodik rajtad az elmebaj.
    De ne félj egyre több egészséges ember távozik az elmegyógyintézetedből.

  • Kedves Figyelő! Amikor arról van szó, hogy „titkos” akkor az ügy lebonyolításának eltitkolását kell érteni, plusz a megállapodás részleteit é nem magát az ügyet. A kettő között több mint hajszálnyi a különbség.

  • Kedves Figyelő: Nem volt időm híreket olvasni mert a családdal és barátaimmal voltam Pesten.
    Írd le légyszíves milyen kamattal és feltételekkel fizetjük vissza a hitelt. Milyen garanciákat kapunk arra, hogy megépítik tökéletesen azt az erőművet. Mi van ha abbamarad? Mi a biztosíték, hogy ha segítségre lesz szükségünk segítenek? És az mennyibe fog kerülni (baleset vagy felújítás esetén)?
    Mi van ha nem tudunk fizetni?
    Miért kellett titokban kiosonni és egy pillanat alatt aláírni egy ilyen nagy hatású szerződést?
    Mikor 5 kiló krumplit adunk el vagy veszünk több tucat üzletemberrel mennek ki. Egy atomerőműhöz elég Orbán?
    Ha minden rendben van, miért titkosították 10 évre a szerződést? Miért ez a nagy sietség mikor a számítások szerint minimum 10 évig még ráérnénk?
    Miután jobban teljesítünk 10 év múlva adósság nélkül sokkal jobb feltételekkel tárgyalhatnánk (Na jó ez vicc volt). A versenytársak tudnak jobbat és olcsóbbat?
    Egyáltalán a legnagyobb gondom az, hogy egy kormány amelyik egy hóesést sem tud megoldani, mit kezd egy atomerőmű robbanással. Még a Japánok sem tudták megoldani. Kanadában sem vagy ám teljes biztonságban. Bár megsülni nem fogsz reménykedhetsz.
    Az, hogy kiszolgáltatjuk magunkat az oroszoknak már mellékes. Bár igazából ti hánytok vért mikor meghalljátok az orosz szót. Persze ha Orbán tálalja akkor nyelitek mint kacsa a nokedlit? Nem zavar titeket az ukránokkal szembeni viselkedésük? Majd velünk másképpen lesz?
    Mikor kiszabadultunk az orosz rabságból és végre Európához tartozunk (úgy ahogy), miért sírjuk vissza magunkat a szolgaságba?
    Minek nekünk atomenergia mikor Széles energiacellái forradalmasítják az energiaellátásunkat? Tengerbe vizet?
    Nem mondod, hogy az is csak a nép hülyítése volt?
    Csak néhány laikus kérdés. Nem okozhat gondot a válasz.
    Mennyi pénz jut ebből a hatalmas összegből kedves vezetőinknek és barátaiknak? Mert idáig mindent vittek. Most szerényebbek lesznek? Vagy benne van a szerződésben a percent is?
    Kinyitottam a csapot de csak meleg víz jött.
    Légyszíves gyújts világot buta fejemben.
    Bár azt hiszem itt nem én vagyok a buta. De ti úgy is jobban tudjátok!

  • nos, az emberi agy tevékenységét un. sinushullámok mutatják ki.
    kivéve bodát. az övét cosinus mutatja ki, bár az is csak küzdelmesen.
    agytevékenységének vizsgálói már többször konzíliumot hívtak össze – miután kizárták a berendezés hibáját – miszerint szerintük boda agyhalott.

  • Gyula Bognar, Jr.

    Daniel: Köszi, nincs sokat hozzáadni. Magyarország egy politikai hitvilág, a szavazók nagy részének a tények, bizonyítékok és a logika nekik csak akadályt jelent. Hinni jó, nem kell gondolkodni, amibe már vagy 150 éve belefáradtak. Az utolsó (nem teljesen hibátlan) gondolkodók Franz Jozef és Széchenyi István voltak.

  • Kontó Gergely

    Az atom mellet érvelők számára az egyik legnagyobb cáfolat, az innovációba fektetett tőke mozgása.
    Az a pénztömeg pedig megújulókra megy! Óriási pénzek, melyek évről évre tovább duzzadnak!
    Miért áramolna annyi pénz a megújuló energia kutatásokra, ha egyes energiatudósok szerint az nem stabil,nem hatékony és nem jövőképes?
    Nekem ez ellentmondásos.

  • Szimon József

    A cikk jó. Nem értünk hozzá. Mint ahogy a Dunaszaurusz-hoz sem értettünk, oszt máig isszuk az akkor hozott bölcs döntések szikkadó levét (minthogy egyre kevesebb a víz!).
    Szvsz. túlbecsüljük Viktopuszékat (octopus victoris) amikor demokratikus és átfogóan körültekintő gondolkodást kérünk számon rajtuk. Llanfair rátapintott a helyes kérdésekre: Kinek és mennyi jut az üzletből? Mire tehetik rá a maffia-csápjaikat és meddig tarthatják rajta? Mert csak ebből a szempontból tekinthetők racionálisnak…
    Azaz: népszavazni tényleg nem Paksról kell. Hanem az egészről, és majd áprilisban.
    Addig is – biztatásul – az alábbi linken elérhető videót ajánlom mindenki sz. figyelmébe: https://www.youtube.com/watch?v=3jfOpNP-Frs

  • Gyengécske internacionalistàk!
    A 2009-es Parlament megszavazta a Paksi Atomerömü bövitését.
    Gyurcsàny,majd Bajnai is szükségszerünek làtta. Kik voltak 2010-ig többségben?

  • erős elvtárs, maga reménytelen. vagy csak idült rögeszmés 😀
    kb. 8 cáfolat jelent meg ezen a fórumon, hogy nem a bővítést szavazta meg, hanem a lehetőségének és feltételeinek megvizsgálását.
    de ez magának nem értelmezhető.
    mondja, erős elvtárs, nem lenne jobb, ha orvoshoz fordulna? talán arra is fényt derítenek egy mélyanalízis során, hogy ezt a debil internacionalistázást mi is indította el magában? 😛

  • Kedves Marcsi, Viktátor neked tuti ad lóvét. Erős te neked narancs volt a jeled az oviba ???? Gondolkodj egy kicsit és ne szólj bele a nagyok dolgába. Megújuló energiában jártas „szakemberként” elárulnám neked hogy egy szélkerék és vízerőmű kombinációval több energiát tudnánk előállítani mint a Paks 2.-vel. Magyarország földrajzi adottsága Európában merném állítani hogy a legjobb erre a célra. Mivel a megújuló energiaforrás kiaknázása a célja az Unio-nak így NEM HITELBŐL, hanem EU-s pályázatból jobb feltételekkel tudnák építeni több ilyen erőművet. PL.: Szélkerekek, Napkollektorok, Napelem parkok, Vízerőmű, Talajszondák stb…. Itt bizonyos érdekcsoportok keze is vastagon benne van a dologba (SIMICSKA) akiknek szépen csurran cseppen ebből a projektből. KAMU FIDESZ!!!!!!!!

  • Az orosz külügyminisztérium közzé tett egy 153 oldalas jelentést amit tartalmát tekintve hívhatnánk Tovaris jelentének is. A lényegét egy mondatban meg lehet fogalmazni, miszerint Putyinföld ezerszer jobb ennél a magyar, jogtipró, korrupt nácoid putrinál.
    Gyakorlatilag fejünkre olvasták az egész NER-t!
    Íme néhány kiszemezgetett megállapítás az orosz külügyi közleményből:

    -Magyarországon lábbal tiporják az alkotmányosságot: Az új alkotmány nem felel meg az európai demokratikus normáknak, ráadásul öt hét alatt, érdemi vita nélkül fogadták el.

    -Nem biztosított a bíróságok függetlensége.

    -A politikusok döntenek arról, hogy mi lehet egyház.

    -A tiltakozások hatására ugyan enyhítettek a sajtó szabadságát korlátozó törvényeken, de a médiafelügyeletben még mindig garantált a kormánypárti kontroll.

    -Ráadásul itt van az antiszemitizmus is. 2011-13 között 150-nél is több antiszemita incidenst követtek el.

    Upssz!!!
    Most akkor mi van jobberek! Orbán vezíretek csontig benyal az oroszoknak, aláír velük egy háromezer milliárdos üzletet, mire ők hálából egy hatalmas zöld, nyúlós csulával pofán köpik!
    És semmi hír arról, szervezkedne a békemenet, hogy a komcsi oroszoktól megvédjék a szabadságunkat. Sehol egy tiltakozás, egy háborgó cikk, még Bayer is lapít mint szar a fűben, de lehet sokkot kapott.
    De tényleg! Figyelő, Döncike, Boda vagy valaki világosítson már fel, hogy is van ez?! Pont ugyanezeket kifogásolta az EU is, amire ti tűzet hányva toporzékoltatok. És most? Ha az oroszok szólnak bele a belügyeinkbe az normális csak mert Moszkovitya épp nagykanállal eszi ki a szart Putyin alól?!

    IDIÓTÁK VAGYTOK!!!

  • Eros Ur: 2009-ben ELOZETES ELVI parlamenti hozzajarulas szuletett, hogy ELKEZDJEK A TANULMANYOKAT ES KUTATASOKAT egy paksi boviteshez. Ezekbol a szavakbol On melyiket nem erti?

  • Daniel: erős elvtárs úgy, ahogy van, az egészet nem érti. neki különben se a megértésre szól a megbízatása, hanem a fidesz-kommandó ostoba hazugságainak szajkózására.
    gondolja meg: ha a nemzetvezető testvér azt mondja, hogy ez számára felhatalmazás volt, amit igenis a parlamenttől kapott, akkor mégis, egy ilyen kis alázatos csicskás, mint erős dénes, meg merné hazudtolni a lánglelkű vezérét?

  • Adolf!
    Szél,nap meg egyebek,süket duma és sokkal drágább Szél Bernadett is belegabalyodott a számokba…persze tényeket nem tudott közölni!
    A többieknek és főleg Illének azt üzenem,nyugodjanak meg.,mert (az állapotuk,meg a valóság ismeretében!)képtelenek normális és valóságon alapuló válaszra!
    Ami az IMF hitelt illeti,hát azon meg kár vitatkozni(még hogy kedvező?…kinek,na meg a tényeken alapuló tapasztalatok,több európai ország eladósodása,államcsőd stb)A kinti és itthoni ellenzéknek csak maguk miatt kell aggódni,az állapotukat…. és a jövőjüket illetően!
    Külön külön nem válaszolok a sok „okosnak”,mert felesleges az értelmi szintjük és a „csőlátásuk”,valamint
    egyeseknek még plusz a jellemük miatt is!!!!Na meg ennyi
    időt nem érdemes rájuk pocsékolni!
    Nyugodjanak bele,hogy a „vörös”köd maradandó károsodást
    okozott az agyukban!Kellemetlen….

  • Marcsi, csak egy dolog: ha maga a kedvezmenyes 4% os hitelet visszafizeti es ezt egy 8% os hitelfeltelellel biztositja, akkor magat nem a hulyek koze kellene sorolnunk? Akkor meg tudja mondani, hogy az IMF hitel miert rosszabb, mint a piaci, amit helyette felvettunk? Evente majdnem 400 milliarddal tobb a torlesztese annak, mint az IMF hitelnek. Ez fejenkent csecsemokre es nyugdijasokra is vonatkoztatva, evi 40 ezer forint. (Csak a kulonbozet). Maga orul, hogy ezt fizetheti? En mondjuk nem.

  • Daniel
    Kérlek ne irj Marcsinak valotlant!
    2013-ban 5,1 Mrd EU ki fizetése volt esedékes-nyilvàn megis történt-,mert sikerült az IMF-t haza küldeni.
    Az IMF hitel kivàltàsàra kiadott àllampapirok:5 évre 1,25 Mrd $ 4,25 %, 10 évre 2 Mrd $ 5,45 % .
    A kifutàsi idö sem 3 év,mint az IMF-nél lett volna,ezért kedvezöbb.
    IMF kölcsönt,csak a vészhelyzetben lévök igényelnek,mindenki igyekszik a pénzpiacokrol pénzt beszerezni/pl.Monti volt olasz miniszterelnök-aki bankàr volt-,most Görögorszàg…/.

  • Ma olvastam a svàjci és osztràk Teletext-ben:”Bolivia atomerömüvet
    akar 2024-re Morales szocialista elnök szerint”.

  • Orbán Viktor igazi szerencse fia. Azt etet meg a népével amit csak akar. Japán most fertőzi össze a világot (pedig kicsit fejlettebbek nálunk), de ha Viktor atomerőművet akar akkor az jó és kész! Vitának helye nincs, aki ellentmond az hazaáruló!
    Fukushima már nem is létezik? Csernobil mégis mese volt?
    Európa melyik országában lenne ennyi ostoba alattvalója? Csak megszületni volt nehéz neki!
    Ha jövő héten szélerőműre szottyan kedve mert az atom mégsem jó, akkor itt harsognátok bölcsességét! No ki a szánalmas tisztelt bagázs? Le a kalappal Orbán előtt!

  • Llanfair: Szépen szólalál:)
    Marcsi jó kis védőre talált Diniben, aki tudományosan most befogja nekünk közgazdászoknak bizonyítani, amit eddigi tanárainknak, professzorainknak nem sikerült. Még azzal se próbálkoztak, hogy bebizonyítsák, hogy azért mégiscsak Bolívia a minta. Más kérdés, hogy máshogy is építenek atomerőművet a világban, de nem úgy, hogy egy buta bácsi eldönti, hogy most Warum nicht here? – ha megtehetem… The real legacy. Ha még nem dőlt össze teljesen a vircsaft… Vajon mi a következő lépés? A Holdat hazarendeli a Földre?

  • Miklós :
    Ahhát !
    És az érettségizett Németh Lászlóné alája ír az atom-pappírnak !
    Mert ő tudhassa miajó biznisz , hiszen már nádfonatú bútorokkal is milyen ügyesen tudott üzletelni még a nyolcvanas években , állami külkeres korában.

  • D É N E S
    NE okoskodjál.
    A Forint az elmúlt három nap alatt napi átlagban három Forint ötven fillérrel gyengült az angol Fonttal szemben.
    Ezt onnan tudom hogy három kifizetésem volt az elmúlt három nap alatt.
    Úgyhogy édes öregem mennyen maga a sárgába az idiótikus közgazdasági hurráoptimista magyarázataival.
    A Forint lassan de megállíthatatlanul romlik.
    A GYURCSÁNY érában a trend ugyanez volt csak épp fordított irányban. Sajnos annak a Válság vetett véget érti már maga agyalágyult ?

  • Kedves Miklos Banfi: Kösz.
    Nem értek az atomenergiához. De nagyon örülök, hogy szigetünkön egy sincs. A szomszédban viszont sok van. Ennek nem örülök. Itt sok a szélturbina, de a környezetre ezek is károsak. Fene se tudja. De azt, hogy ez a semmihez nem értő kormány dönt ilyen életveszélyes dolgokról az rémisztő!
    De még rémisztőbb ez a kritikátlan felállva tapsoló magyar nép.
    Nem hiszem, hogy a Holddal bíbelődni fog. Neki már csak a csillagok az ellenfelek (reményei szerint).
    Az ember elvárná, hogy ennyi katasztrófa után gondolkodnánk egy kicsit. De hát ennyi pénz mindenkit (?) megszédítene. Főleg, hogy más fizeti vissza!

  • Azt hiszem, hogy leszögezhetjük, hogy egyikünk se ért igazán az atomenergiához, de Orbánnál és N. lászlónénál azért mégiscsak többet. Dehát ez nekem nem arról szól amúgysem, hanem az arrogáns hatalom gyakorlásról és a szabad rablásról – ami ezen a szinten súlyos hazaárulás..
    Önkritikát gyakorolva, én pszichológiával is elég sokat foglalkozom, mégis üres halmazaim vannak erről a tömegpszichózisról, ami ennyire tökéletesen működik Orbánnak. A legjobb befektetése az agyhalott gyártás… A tanácsadói elolvasták majd elmagyarázták neki azt a 3-4 idevonatkozó alapművet a 30-as évek elejéről, amit ő aztán installált…

  • Igazat adok MELITTA ABRAHAM .-nak !!
    Én ugyan nem vagyok atomenergia ellenes , de azt világosan látni hogy az atomkorszaknak vége.
    Most a hungarohatalmárok pont azt a baromságot készülnek megcsinálni amit Rákosiék műveltek a negyvenes-ötvenes években :
    Megvásárolnak az oroszoktól egy lejárt , szavatosságát veszített technológiát.
    Nem feltétlenül a veszélyessége miatt járt le , hanem azért mert már nem korszerű.
    Az okos előrelátó országok ( Izrael , Finnország , satöbbi ) a Világháború után nem a harmincas évek vasgyártási módszereit vették át a Szovjetúniótól , hanem az akkor legfejlettebb elektronikai és informatikai dogokat. Mi persze AKKOR a vas és acél országa kívántunk lenni .
    Ez még most is kísért , lásd Dunai Vasmű ( ex Lenin Kohászati Művek ) állandósult kálváriája.
    De a magyar most sem tanult….most energetikai nagyhatalom akarunk lenni egy olyan technológiával amit a Világ fejlettebbik részén már leépíteni igyekeznek.
    Hja a Kárpátmedencei Átok…akik a Föld-csakra körül élnek , nem képesek tanulni a múltjukból. Egyszerűbb szóval : ök hülyék.
    Pedig a modernebb energetikai technológiák itt toporognak a küszöbön. De abból a NER keretében kivonták a pénzt , rendeletileg.

  • Az agyhalott gyártás lehet, hogy kifizetődő. De a leszármazottainak köztük kell élni. Nem csinálhat nekik egy szigetet Magyarországon belül. Vagy a rengeteg pénzel távoznak külföldre ahol nem hülyék közt kell élni? Nekem nem voltak megélhetési gondjaim. De ez a miliő nekem élhetetlen volt. Ez több pénzzel sem jobb. Meg a veszély is él, hogy felébred a nép. Egyszer eljutottunk 56-ig. Van vajon valami jövőképük? Élnek a vakvilágban és reménykednek abban, hogy aki hülye az is marad? Minden elnyomás forradalomban csúcsosodik ki. Minél később annál durvábban. Nem félti az utódait? Királyokat és cárokat söpört el az indulat. A TEK sem mindenható. Legfeljebb ha baj van lelövik egymást. Én félteném a lányaimat. Nem értem ezt.

  • Dénes ERÖS
    2014 január 23
    5:01 de.
    Drága Déneseltárs.. Azok a hüjje bolivárok kípesek, aszt saját erőbű.. Oszt, mive még illesmit nemípítettek, a Zargentánusokka, mega csigazabálló Franciskánusokka közössen ípittik. Iga, má hetven óta mentek a kutatások ezügybe, hogy mire döntenyi köll, má legalább annyit tuggyanak, hogy megíri-e..Mégeccer, drága Déneseltárs: saját erőbű!! Jaám!!
    http://www.latimoport.hu/gazdasag/5178-latin-amerikaban-negyedikkent-atomeromuvet-epit-bolivia

  • És akkor Kedves Tibor! Mit TEGYÜNK??? egyetértek szinte minden sorával…no, de a reménytelenségnél soha nincs mételyesebb alapállás…oly sok gyönyörű elemzés és mérlegelés olvasója vagyok… kérek jövőteremtő forgatókönyveket…vagy csak akaratot, hogy közösen ilyeneket hívjunk életre…

    Én itt élek, és már nem akarok elmenni…anno sem akartam, bár hívás és néha vágy is volt bennem…de tenni felelősen és a honfi bút oldva, a cselekvés átgondolt és közösségi értékei mentén…azt nagyon fontosnak tartom..

  • agota: hadd jegyezzem meg, hogy az ember nem csak a tetteiért felelős, hanem azért is, amit nem tett meg. mielőtt másoktól várja a jövőteremtést, nézzen magába: maga mit tett azért? mi az, amit nem tett?
    tőlem is sokszor kérdezték már a hozzám szólók: rendben van, egyetértek azzal, amit ír, de miért nem mutatja meg a helyes utat?
    úgy gondolom, ez nem frank tibor vagy az én dolgom.

  • Kedves Agota: Itt Írországban be akarták vezetni a víz és csatornadíjat. Az emberek már az utcán voltak. A Tesco bejelentette, hogy lecseréli az ír beszállítókat olcsóbbra. Már megint kint voltak az emberek. A segédorvosok sztrájkoltak a hosszú munkaidő ellen az utcán. Senki nem szidta őket. Az autósok zöme dudával biztosította őket a támogatásukról. Mi magyarok a csodát várjuk. De mint tudjuk Orbánék elűzték a csodákat.

  • Dr Frank! Végig olvastam figyelmesen a tanulmányát és nem derült ki a megoldás. Megfogalmazott egy csomó kritikát, de megoldást egyet sem. Önnek tudnia kell, hogy energiára szükség van, tudnia kell, hogy a jelenlegi energia ellátásunk milyen szinten van, tudnia kell, hogy a félig megépített nagymarosi erőművet szétbontották, tudnia kell, hogy Tiszalúc térségében ne engedélyezték a szél energia felhasználását. Fél a földrengésektől, a repülőben,vonaton, gépkocsiban,más járműben biztonságban van? Tudja ÖN, hogy a Visontai erőmű kimerülő félben van? Igen is kell egy karizmatikus Vezér aki határozottan dönt. Az orosz piacokat, már 89.-ben sem lett volna szabad felborítani, most nem itt tartanánk. Várom válaszát.

  • Kedves Gyurcsàny,Bajnai és Mesterhàzy hivök!
    Ugye nem most lettetek közgazdàk? Màr évekkel segitettetek az orszàg
    vezetöinek a lejtön lefelé? A kiàrusitàsokban,az adossàg csinàlàsban? Nem làttàtok a fàktol az erdöt,vagy ezt nem tanitottàk? Most vissza fizetés,vissza vàsàrlàs és adossàg àtvàllalàsa-az önkormànyzatoknak-van és rezsicsökkentés.
    Melyiket folytatnàtok kedves közgazdàszok? A Gyurcsàny,Bajnai-
    Mesterhàzyval-…vonalat,ami a-valoszinüleges-tàmogatàsotokkal vitte az orszàgot a szakadékba? Miért nem mondtatok legalàbb megàlljt:
    2006-ban és 2008-ban,miért segitettétek öket a 2010-es 2/3 felé?

  • Boros úr! Ille druszája véleménye részben az Ön kérdéseire is választ adott. A kérdéseire a további válaszokra a szakértők hivatottak! Mindenkinek a részére:pártállástól függetlenül minden magyarra, sőt részben még a külföld felé is.
    A Vezér karizmáját nem vonja kérdőre senki, a szakértelmét, a jó szándékát, a kommunikációját, üzleti machinálását, a kül- és belpolitikai üzenetét, a hatalommal való bánásmódját viszont minden tisztánlátó ember… Az orosz piaccal történtek egy külön story. Sok hiba történt e tekintetben, ami megoszlik, mintha Gyurcsányék kicsit jobban kezelték volna ezt a kérdést. Külpolitikájuk egyenesebb, kiszámíthatóbb, konstruktívabb és konzisztensebb volt nyugat és kelet irányába. Mintha prostituált vezérünk nem lett volna oly konzisztens az oroszok kezelésében, nem?

  • Gyula Bognar, Jr.

    Boros István, a erős nemzetvezér rajongója.
    „Önnek tudnia kell, hogy energiára szükség van” Téves általánosítás, mert nincs hozzáfűzve, hol, kinek és mennyi, legkevésbé, hogy miként kell azt előállítani.
    Nem akarom meggyőzni magát semmiről, aki egy diktátorban bízik és hisz, azzal logikusan lehetetlen társalogni is, nemhogy vitázni. Magának a Békamenetekben a helye, értelmi színvonala képesíti erre a magasztos feladatra.
    Elmondtam már; Magyarország az elektromos termelési kapacitásának átlagosan az 58%-át használja fel, éjjelente és hétvégeken kevesebbet, munkanapokon, nappal többet. Meg ennek az 58%-nak a termeléséhez is gyakori, hogy inkább leállítanak hazai erőműveket, mert olcsóbb importálni az áramot a környező országokból.
    Ne zavartassa magát Boros fideszgyík elvtárs, a nemzetvezér olyan parancsokat ad, ami neki tettszik, a tények és a valóság, a létező kondíciók észrevétele, felmérése és figyelembevétele nélkül. Heil viktor!
    Paksot nem lehet leállítani órákra, napokra, az termel és termelni fog 7/24, mint minden üzemeltetett atom reaktor. Az extra kapacitását pedig el kell adni, vagy fizetni kell valakinek, hogy vigye, tehát van úgy, hogy veszteséget termelnek. Ezt teszik a Németeknél néha éjjel, az atomerőművek fizetnek, hogy valaki felhasználja az elektromos energiát, amit a hálózatba termelnek. Az átlag termelési ár így jóval magasabb, mint a gáz tüzelésű generátoroké.
    Azt ne is mondjuk, hogy a már felhasznált és lecserélt üzemanyag tárolását nem évtizedekig, de évszázadokig kell fizetni, azon túl, hogy a reaktor már régen ki lett kapcsolva. Lebontani sem lehet atom reaktorokat, csak úgy, mint egy házat, de ez sem jutott eszébe senkinek. Mi lesz 50-70 év múlva bármely reaktor sorsa. Bölcsődét, vagy szórakozó parkot csinálnak belőlük? Mennyibe fog kerülni a fenntartásuk?
    Az EU előírta (de a Stadionos viktor éppen az ellenkezőjét teszi emiatt), hogy a megújuló energia hány százalékot tegyen ki az egyes tagállamok termelésében és felhasználásában. Sebaj, Magyarország a béka segge alatt van megújuló energia termelésben, márpedig több ezer megawattos mennyiséggel.
    „Most vissza fizetés,vissza vàsàrlàs és adossàg àtvàllalàsa-az önkormànyzatoknak-van és rezsicsökkentés.” No akkor legyen boldog Boros fideszgyík elvtárs, mert Magyarország Jobban Teljesít. Élvezze a rezsicsökkentést és azt, hogy mára van egy erős nemzetvezér, akit Békamenetekkel éljenezhet és szívrepesve várhatja minden nap újabb és újabb titkosított döntéseit, amihez nem kérte ki senki véleményét, legkevésbé egy közgazdászét! Nyugodjon meg kedves Boros Candide, hazájában, Magyarországon, nem kell senkinek, semmit tanulmányozni, vitába bocsájtani, senkit nem kell megkérdezni sem, a nemzetvezér uralja és igazgatja a világ lehető legtökéletesebb nemzetét, ezen a legeslegtökéletesebb világon. Amen!

  • Kedves közgazdàszok!
    Gyurcsàny,Bajnai,Mesterhàzy…karizmàbol,mosolygàsbol…remekeltek,
    de sajnos tönkre „karizmältàk”, a gyenge régi-uj talpasaikkal az orszàgot.Most ujbol arrol van szo,hogy kedvesen,mosolyogva
    szerencsétlenkedjenek-e a rovàsunkra. Inkàbb dühöngjenek veletek
    együtt, a régi-uj fönökeitek azon,hogy
    a kevésbé/ a bankok,multik és azok orszàgai szàmàra/ kultivàltak jobban teljesitenek, ez az orszàg érdeke!

  • Csak közlöm a tájékozottaknak…,hogy nem 4 meg 8 %-os hitelről van szó,hanem az oroszok 5,6%-os hitelt biztosítanak a beruházás fedezetére!
    Különben ugyanezt a lehetőséget választották volna a szocik is csak már nem volt rá idejük…..
    Egy amerikai forrás is ezt igazolta,rögzített beszélgetések formájában….
    Különben a baloldali ellenzéknek tudnia kellene!!!(legalábbis a rikácsoló politikusoknak),hogy egy
    államközi gazdasági szerződés esetén nem kell,sőt nem írható ki népszavazás!Hát ez van akár tetszik akár nem!

  • Helyes a megítélésed, egyet értek vele…

  • Aki olyan ostoba, hogy nem látja azt, hogyan bánik az orosz az ellenfeleivel ás „barátaival, az meg is érdemli a „barátságát”. A sok „kommunista” ellenes acsarkodó most azzal álltatja magát, hogy ez az orosz nem az az orosz. Mi a franctól lenne más? Az okos ember a saját kárán tanul. Hányszor verte be már a magyarok fejét az orosz? Ti meg megint odatoljátok a buksitokat. Orbán kokija már kevés?
    Isten legnagyobb tévedése a magyar „jobboldal”!

  • Kedves Marcsi: Elég rossz érv az, hogy a „szocik is ezt akarták”. Te is mondád, hogy csak hülyeséget csináltak. Most megváltozott mert Orbán csinálja? Ugyan, ugyan.
    Lehet az, hogy karizmatikus a miniszter elnök, és ezért a vezetésre vágyó emberek vért pisilnek utána. De azért azt látni kellene, hogy ezek a himi-humi diplomával rendelkező, soha semmi munkát nem végző unintelligens, erőszakos és hatalomvágytól vezérelt emberek semmihez sem értenek. Mitől értenének, mikor ezek a diplomák nem igazán a csúcs diplomák. Fél év Angliában még nem teszi az embert zsenivé. Semmi bajom a karizmatikus egyénekkel. De azokkal feküdj le, érezd jól vele magad, de ne adj neki egy országot játszani. De ha már neki adtad, vedd észre, hogy nem tartja be a játékszabályokat, és csak a saját és barátai meggazdagodása érdekli. Mert még a karizmatikus egyén is csak az ostoba embert tudja az orránál fogva vezetni. Miért tesz büszkévé az, hogy szerelmed tárgya mint embert mint nőt és mint nyugdíjast semmibe vesz? Ennyi önbecsülésed van csak? Neked elég boldogság az, hogy bálványod nagyon jól él?
    Most pattint egyet az ujjával és évtizedekre eladósít. Ráadásul oda dob egy olyan országnak aki már néhányszor megmutatta a foga fehérjét. Most éppen azt számolja mennyit tud kiszakítani Ukrajnából. Persze nem felejti el az EU-t szidni, hogy miatta van. Ügyes. Olvashatnál orosz cikkeket. Nagyon jól leírják milyen jól behúztak titeket a csőbe. Sem az országot sem a vezetését nem becsülik semmire. Mert ez az oroszoknak jó üzlet. Mert ha tényleg Magyarország jobban teljesít, akkor 10 év múlva sokkal jobb kondíciókkal köthettünk volna üzletet. Persze akkor nem Simicska fölözhetné le a hasznot. Olcsóbb lenne sok sok milliárddal, de az csak az országnak lenne jó. És hát nem erről szól az Orbán kormány!
    A magyar politika pedig a férfiak dolga. Megmondta Viktorod. Rikácsolni pedig a nők (nem a hölgyek) szoktak. Ha sértegetni akarsz keresd meg a megfelelő szavakat.
    A cikk pedig arról szól, hogy ne legyen népszavazás. Mert nem értünk hozzá! De a bálványod sem! Ezért kellene okos embereket megkérdezni. De azokat már elmarták maguk mellől!
    Marad a Fekete a Kerényi a Széles és a Bayer. Félelmetes névsor.
    Hát ez van akár tetszik akár nem!

  • Kedves Ille István,

    Nem hiszem, hogy a mai világban elég a feladatokat és felelősségeket igy leválasztani ( amúgy 40 éve nagyon sokat teszek, de 30 éve már tudatosan is, szóban is és írásban is) és egyetértek, hogy a meg nem tett cselekedet gyakran még nagyobb felelősség, mint az elkövetett tett… de bizony, utolsó sorait nem tudom értelmezni…mintha lenne a szavak mögött valami más üzenet is…én nem helyes utat keresek, sőt semmiképpen nem várok másoktól…de a magyarázatok és elemzésektől lassan dugig van a tár…és a kifejtések és elgondolások mögé beálló tettek sehol…vagy nagyon gyéren..

    Ezt írja ÖN: …tőlem is sokszor kérdezték már a hozzám szólók: rendben van, egyetértek azzal, amit ír, de miért nem mutatja meg a helyes utat?
    úgy gondolom, ez nem frank tibor vagy az én dolgom.”” KIÉ, vajon???

  • Látom, hogy ez a vita már véget ért, de azért maradt elvarratlan szál.
    1. Geyza! A Lenin Kohászati Művek Miskolcon (Diósgyőrben) termelt, és mint a neve is mutatja, kohászattal (vas- és acélöntéssel) foglalkozott. Míg ellenben a Dunai Vasmű Dunaújvárosban található, és főként vas- és acéllemezek és csövek gyártásával foglalkozott. Ez persze nem változtat a tényen, hogy a „vas és acél” országa koncepció elhibázott volt. De az is meggondolandó, hogy az elmaradott agrárország iparosítása mindenképpen szükséges volt (az agráriumnak sem elég már a vaseke), az más kérdés, hogy milyen irányban kellett volna lépni.
    Ez a kérdés ma is feltehető lenne.
    2. Nem annyira a megújuló energiák jelentenék Mo számára a megoldást, inkább a takarékosság. A lakosság pl. 30%-kal több energiát fogyaszt (fajlagosan), mint egy fejlettebb állam. Erre volt jó a szoci kormányok idején a panelprogram, aminek folyamán több ezer lakás szigetelését oldották meg 50%-os állami támogatással. Ezt ki lehetne terjeszteni a magánházak szigetelésére, és mindjárt nem lenne gond az energiafelhasználással.
    Igaz, akkor a rezsiháború is értelmét vesztené. (Bár sok értelme így sincs, azon kívül, hogy sokan beszopják a dumát.)

  • talalom
    2014 február 3
    6:02 de.

    LÁJK!