A magyar „becsület napja”

2014 január 22 11:06 de.191 hozzászólás

Marsovszky Magdolna esszéje az ismét közelgő „becsület napjáról” különösen időszerű, hiszen a KMH-ban is írtunk arról, hogy idén Budapest Önkormányzata – közvetve – egy nyiltan neonáci csoportot reklámoz, mely február elején a fővárosból induló náci emléktúrát szervez. Alábbi esszéja korábban a Galamus Csoport honlapján jelent meg, de a relevanciája miatt a szerző hozzánk is elküldte. Olvasóink az eddigiéknél sokkal mélyebb betekintést nyerhetnek a magyarországi náci, illetve fasiszta körök riasztó és egyre terjedő tevékenységébe.

*

I. rész

„Becsület napja”, „Kitörés napja”, „Budapest ostroma” – a magyarországi emlékezetpolitika legnagyobb mai mítosza.

Magyarországon egyre több olyan mítosz kezd kialakulni, amely a társadalmat továbbpolarizálja és gerjeszti az amúgy is létező kirekesztési tendenciákat. Ezek közé tartoznak azok a megemlékezések, amelyeket az elmúlt hétvégén szerte az országban tartottak.

Február 11-e körül minden évben azokra a magyar és német katonákra emlékeznek, akik 1945-ben ezen a napon törtek ki a szovjet csapatok által bekerített budai Várból, valamint azokra a civilekre, akik az ezt követő harcban lelték halálukat.

A legelső problémát a rendezvények elnevezése jelenti. Az úgynevezett Becsület napja kifejezést a szélsőjobbnak mondott csoportok használják, és a Waffen-SS jelmondatát idézik vele, amely így hangzik: „Meine Treue heisst Ehre”, vagyis „Becsületem a hűség”. Gyakoribb a „Kitörés napja” kifejezés, amely a tényleges kitörésre utal, valamint a „Budapest ostroma”. A Budavári Önkormányzat és a Hadtörténeti Múzeum közös rendezvényei ez utóbbiakat választják. Budapest ostroma címmel sugárzott tavaly a Duna Televízió is dokumentumsorozatot.

Az első megemlékezés-menetet kb. 150 résztvevővel 1997-ben szervezte a Magyar Nemzeti Arcvonal, ám 2009-re már kétezerre duzzadt a résztvevők száma. 2003-tól a Vér és Becsület közhasznú (!) Kulturális Egyesület rendezte meg a néha felvonulással egybekötött gyűléseket, elsősorban a Hősök terén, és egyre nagyobb nemzetközi részvétellel, ahol vezető európai náci nagyságok is tarthattak beszédeket. A Vér és Becsület Egyesületet 2005-ben ugyan jogerősen feloszlatta a bíróság, de a gyűléseket ennek ellenére továbbra is engedélyezte a mindenkori felügyeleti szerv. Ismert volt ugyan a tény, hogy minden évben egy magánszemély jelentette be rendezvényt, és könnyű volt kitalálni, hogy ez a személy a Vér és Becsület vezetője maga. Hogy végül is az engedélyező hatóság miért hagyta, hogy kvázi túljárjanak az eszén, s miért nem érvényesítette a szocialista kormány a jogerős tiltást, a kívülálló és a nemzetközi közvélemény számára örök rejtély marad.

2005 óta a Fidesz-MPSZ vezetése alatt álló I. kerületi Budavári Önkormányzat és a Hadtörténeti Múzeum a Budai Várban a Magdolna torony előtt is megemlékezik 1945. február 11-éről. Itt is évről évre nő a látogatók száma, 2010-ben 100-an, idén 150-en lehettek.

Láthatóan tehát nemcsak megnőtt a szimpatizánsok és résztvevők száma az 1997-ben érdeklődő marginális csoportot óta, hanem idővel bevonult a történelmi dátum a legnagyobb párt emlékezetpolitikájába is, és ezzel a társadalom közepébe, valamint a közszolgálati televízióba. Miután a KDNP-vel együtt most a Fidesz-MPSZ irányítása alatt áll Magyarország kultúrája, ezért immár a hivatalos kultúrpolitika részévé is vált.

Mindezek mellett idén a Jobbik parlamenti párt is zászlajára tűzte, hogy az országban sok helyen, megfelelő körülmények között emlékezzen Budapest „hős védőire”.

Mivel tehát lassan az emlékezetpolitika fontos részévé válik a február 11, ezért érdemes megvizsgálni, miről is van szó tulajdonképpen. Előrebocsátom, hogy nem történészként szemlélem az eseményeket, hanem a kulturális folyamatok elemzőjeként, amelyben nem a történelmi korrektség vizsgálata az elsődleges cél, hanem az, hogyan formálják át az események résztvevői az adott történelmi eseményt, hogyan aktualizálják a jelen mindennapjaikra azért, hogy levonhassák a maguk számára a következtetéseiket, vagyis a cselekvési stratégiákat.

Mivel a Fidesz a 2009-es európai uniós parlamenti választásokat megelőző idők óta retorikai szinten határozottan elhatárolódik a Jobbiktól, érdemes megnézni, miben is különbözik egymástól a kultúrpolitikájuk, ezen belül az emlékezetpolitikájuk. Kérdés, hogy felmerül-e hasonlóság a Vér és Becsület nemzetközi nagygyűlései, illetve a Jobbik, valamint a fideszes önkormányzat által támogatott gyűlések között.

Az eddigi rendezvények közötti különbség retorikai szinten abban nyilvánult meg, hogy az elmúlt években a Vér és Becsület gyűlésein rendszeresen elhangzott a „kollektív zsidó”, azaz az elnyomó hatalom szinonimájaként ismert „nemzetközi pénzhatalom” kifejezés, ami a Fidesz megemlékezésein nem hangzott el. Nem a retorikai szintet érinti, de nagyon lényeges különbség ezen kívül, hogy a Vér és Becsület, valamint a Jobbik rendezvényeit határozottan a katonai, militáns formáció uralja. A Fidesz a rendezvényeinek láthatóan elsősorban civil külsőt szeretne kölcsönözni, ennek ellenére egyre inkább megjelenik a militáns jelleg, egyrészt a ténylegesen résztvevő katonák révén, másrészt, mert a szászlótartó Galántay Ervin, aki 14 éves korában önkéntesként harcolt a Waffen SS szövetségeseként, a Fidesz-megemlékezéseken hagyományosan eredeti páncélsisakot visel, s néhányan a segédkező katonák közül a Hadtörténeti Múzeum történeti egyenruháiba öltöznek.

Ennél lényegesebb azonban az a hasonlóság, amely a rendezvény közös ideológiai hátterét jellemzi. A beszédek mindegyik helyszínen arról szóltak, illetve szólnak, hogy végzetes döntési helyzetben voltak „a főváros védői” (tehát a német és magyar katonák) az „ostromlókkal” (tehát a szovjet katonákkal) szemben. A Fidesz I. kerületi polgármestere, Nagy Gábor Tamás rendszeresen hangsúlyozza, hogy a „városvédők” előtt „hajt fejet” s, hogy a „tisztelet tehát a katonáknak is szól. Azoknak, akik önfeláldozásukkal a bajtársaikat és a hazájukat védték”.

Ez nyilvánvalóan megfelel a valóságnak, mondhatnánk, mi tehát a probléma.

Először is végigkíséri a beszédeket a tényeket bagatellizáló retorika. Így például annak az elhallgatása, hogy a „fővárost védők” nem voltak mások, mint a Waffen SS egységei és magyar szövetségeseik. Ennél azonban még nagyobb probléma, hogy az eredeti támadókból védőket és áldozatokat kreálnak, a Vörös Hadseregből pedig – amely az amerikai, brit és francia szövetségesek oldalán a náci Németország és annak szövetségesei, valamint a fasizmus ellen harcolt – ellenséget és támadót. Annak ellenére, hogy senki sem vonja kétségbe a katonák és a civil áldozatok mérhetetlen szenvedéseit és személyes indítékait – például azt, hogy azon az adott helyen a védők helyzetében voltak –, történelmi összefüggéseiben mégis hamis kép alakul ki.

Az ehhez hasonló eljárásokat a kutatásban úgy hívják, hogy a „tettes-áldozati viszony felcserélése”. A mai neonácik legfőbb módszere a „tettes-áldozati viszony felcserélése”, ezért nem is csoda, hogy tetszenek nekik a hasonló beszédek, amelyek odáig is elmennek, hogy a tettesekből hősöket kreálnak. Ez történt rendszeresen a Vér és Becsület, történik a Jobbik gyűlésein, és ezt emeli ki Nagy Gábor Tamás is, amikor beszédeiben hangsúlyozza, hogy az „áldozatok halálukkal hősökké” válnak. Sőt, 2009-ben ennél is tovább ment, mert végül is heroikus magasságokba emelte a Waffen SS magyar szövetségeseit, amikor a következőket mondta: „Tisztelegni jöttünk ma össze. […] Mert a tisztelet annak szól, ami Szent. […] Az önfeláldozásnak és a becsületnek. Az adott szóhoz való ragaszkodásnak és a hűségnek. […] A katonáknak is szól, akik […] készek voltak a saját életüket is feláldozni, hogy ezzel a másokét megmentsék. Nem a hírnévért, mint Spárta hős védői, pedig ők is elmondhatták: megcselekedtük, mit megkövetelt a haza.”

Beszédével van még egy alapvető probléma, mégpedig nem is azzal, amit kimondott, hanem azzal, amit nem mondott ki. A történelmi összefüggésből kihagyta ugyanis a holokausztot, ami viszont egyenesen a történelemhamisítás kategóriájába tartozik. Sőt, azt a tényt is kihagyta, hogy ha a „város védői” előbb kapitulálnak, nemcsak a várbeli szenvedők sorsán könnyítettek volna, hanem közvetve nyilván sok, épp azokban a hetekben a Dunába gyilkolt zsidó életét menthették volna meg, mert a nyilas terror hamarabb véget ért volna. Hogy ezt akkor, az adott pillanatban nem lehetett tudni, elképzelhető. De ma már tudjuk, ezért nem szabad elhallgatni.

Az elhallgatás viszont újabb kirekesztések forrása lesz.

Galántay Ervin / Marsovszky Magdolna fotója

Galántay Ervin / Marsovszky Magdolna fotója

**

II. rész

A „megemlékezések” fő hangsúlya, mint az előző részben láttuk, a magyar-nemzeti-áldozati narratívára kerül. Ebből alakul ki a nemzeti áldozati mítosz, mely a magyarországi gondolkodást jelentősen befolyásolja. Az áldozati mítosz tulajdonképpen nem más, mint nemzeti szintű narcisztikus önsajnálat, és abban nyilvánul meg, hogy addig hárítjuk magunktól (vagyis a nemzettől) a reflexív emlékezetet, vagyis addig tagadjuk saját bárminemű bűnösségünket vagy elődeinkét, míg mi magunk maradunk az áldozatok szerepében. Az áldozati mítosz összefügg azzal a jelenséggel, amelyet a tudomány „kultúrpesszimizmus”-nak nevez, s amelyen hétköznapi értelemben világfájdalmat (Weltschmerz) is értenek. Mindkettő fontos alkotóelemét képezi a kirekesztést éltető struktúráknak, mert mindkettőben végső soron a magyar nemzettel való olyan azonosulással találkozunk, melynek az ellenségképgyártás adja a kohéziós erejét. A tettes-áldozati viszony megfordításában a tettesek azt vetik a „világ szemére”, hogy kollektív bűnösként akarja őket megbélyegezni, s a szembenézéstől való félelmük oly mértékig torzítja a realitásérzéküket, hogy az eredeti és a történelemtudomány által is bizonyított áldozatokból tetteseket kreálnak. A szembenézéstől való félelem oda vezet, hogy szorongásainkat kivetítjük „másra”, az „idegenekre”, illetve az ő helyettesükként magukra a „zsidókra”, illetve a „cigányokra”. Ezáltal magunk is tettesekké válunk. A kutatás ezért a tettes-áldozati viszony megfordítását a kirekesztések tipikus megjelenési formájának nevezi.

2011-es beszédében Nagy Gábor Tamás is megtalálja a kollektív bűnöst, amikor a következőket mondja: „Ideje végre levetkőzni a mögöttünk hagyott több mint fél évszázad hazug propagandáját, amely először megtiltotta azt is, hogy beszéljünk róla, majd pedig elfeledtette, a kollektív tudatalattiba süllyesztette, hogy nekünk is vannak, nekünk is voltak halottaink. Halottaink, akiket nem sirathattunk el, nem gyászolhattunk meg, akikért nem ejthettük könnyet. Mert a hősöknek kijáró tisztelet és az áldozatokat megillető kegyelet csak a felszabadító vörös hadsereg katonáinak és a szovjet népnek járt. A II. Ukrán Front csapatainak, akik aztán öröklakást kaptak Kecskeméten. Azoknak, akik zabrálásait, kegyetlenkedéseit, erőszakoskodásait a frontországnak, így a budaiaknak is el kellett viselniük: ’mert ez a háború velejárója’ – mondták. Itt az ideje, hogy a győztesek igazsága helyett megkeressük, kimondjuk és elfogadjuk a mi igazságunkat. A tisztelet, az emlékezés és a főhajtás joga bennünket is ugyanúgy megillet, mint minden más nemzetet.”

Még akkor is, ha a részletekben nyilván van igazsága, ezeket a második világháború összefüggéseiből kiragadni és vezető politikushoz méltatlan módon felelőtlenül összemosni a rákövetkező évtizedekkel, ez erőteljesen úgy hangzik, mintha „komcsizna”. Ez viszont nemzetközi viszonylatban is zsidózásnak számít, vagyis az antiszemitizmus jelenségei közé tartozik, mert feléleszti a „kommunista zsidó” sztereotípiáját. Ráadásul az adott kontextusban az a kitétel, hogy „az emlékezés, a főhajtás joga bennünket IS [kiemelés tőlem, M.M.] ugyanúgy megillet, mint más nemzetet” az antiszemitizmuskutatásban ismert antiszemita fordulat, és ha például Németországban hangozna el, a politikust másnap lemondatná a saját pártja.

Ha aztán azt mondja, hogy „az előttünk járó nemzedékek története […] egyben a mi történetünk is […]. Ez a történelmi korszakokon átívelő sorsközösség-vállalás tesz minket közösséggé, ez a sorsközösség-tudat tesz bennünket, itt élőket budai polgárokká éppúgy, mint a magyarsághoz tartozók közösségét is nemzetté”, akkor világossá kellene válnia számára, hogy egy fasiszta, nemzeti szocialista közösséggel vállal történelmi sorsközösséget. Ez még akkor is így van, ha kiemeli, hogy a kitörésben résztvevők Hitler parancsát tagadták meg tettükkel. E gondolata mögött az a téves magyarországi felfogás húzódhat meg, hogy az antihitlerizmus vagy a németellenesség egyenlő az antifasizmussal.

Amit a politikus a német memoárirodalomról mond, amely a „második Sztálingrádként” emlegetett esemény résztvevőinek helytállását méltatná, az egyenesen nem igaz. Ellenkezőleg! A szakirodalom a „becsületnapi megemlékezéseket” a drezdai tüntetések után Európa második legnagyobb náci eseményeként tartja számon. A budavári megemlékezésekkel kapcsolatban az Altermedia honlapon német neonácik lelkendeznek, hogy mennyire megtisztelve érzik magukat, előrevetítik, hogy szeretnék bázisaikat Kelet-Európába helyezni, és a német antifasiszta indymedia egyenesen „náci gyűlésnek” nevezi a budavári ünnepséget.

A rendezvényen szintén felszólaló Lányi Zsolt, a Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának korábbi elnöke, a Magyar Királyi Első, Második Egyetemi Rohamzászlóalj Bajtársi Kör elnöke folytatta a polgármester gondolatait: „1945 decemberében, januárjában még reménykedtem, hogy a németek felszabadítják Budapestet. Sajnos ez nem történt meg […] Mindenképpen büszke vagyok arra és ma is vallom, hogy ha még egyszer ugyanez fordulna elő, megint ezt kellene tennünk.”

A megtört öregember, Lányi hitét, meggyőződését nem lehet már megmásítani. De a mellette álló felelős politikusnak tudnia kellene, hogy egy ilyen beszéddel a következő generációk radikalizálódásához járul hozzá. Lányi azonban nyilvánvalóan jól jön a Fidesznek, hiszen a most a Fideszben dúló kutató-elit-ellenességet is szítja, amivel az antiszemitizmusra mint „kozmopolita, liberális értelmiségellenesség” sztereotípiájára játszik rá: „Utólag könnyű okosnak lenni”, mondja. „Utólag könnyű írni a történészeknek a kényelmes meleg kutatóintézetekben a mi történetünket. […] Könnyű minket elítélni […], ránk azt mondani, hogy kiszolgáltuk a fasiszta Németországot, a nácizmust. Nem igaz. Mi magyarok voltunk, magyar embereket védtünk.” Mondandója végén ő maga is elfelejti megemlíteni, hogy a holokausztban megölt és a Dunába lőtt emberek szintén magyarok voltak, amivel hallgatólagosan kirekeszti őket. Lányi annak a szorongó, hárító embernek a prototípusát testesíti meg, aki saját magát tényleges áldozatként élte/éli meg. Félelmei a saját szempontjából reális félelmek. Ténylegesen úgy érzi, hogy önvédelemre szorul(t), s ezért támad ma is. A jogosnak hitt önvédelem motiválja azt a hihetetlen erőt és önfeláldozási készséget, amely a vélt ellenséggel szembeni agresszióban csapódik le.

Nagy Gábor Tamás 2009-es beszéde végének nagy részével és általánosságban egyet lehetett érteni. „Miért fontos, hogy ma itt vagyunk?” – kérdezte akkor. „Azért, hogy átéljük a gyászt, a fájdalmat. Minél mélyebben éljük át az emlékezés katarzisát, annál felelősebben éljük meg jövőnket. […] Az emlékezet és a tisztelet ereje tehát abroncsként fogja össze azt a szövetséget, amelyet nem csupán maguk az élők, hanem az élők, a már holtak és a még meg sem születettek viszonya alkot. E tisztelet nélkül nincs örökség. Örökség nélkül nincs nemzet.”

Az emlékezés és az emlékezet azonban csak akkor vezet jótékony katarzishoz, vagyis megbéküléshez, belső békéhez, ha az reflektív emlékezet. Ha nem reflektív, akkor újabb gyűlölet forrása marad. A történelmi örökség is csak akkor segíti elő a demokráciát, ha nem leíró, hanem reflektív, kritikus történelmi örökség.

Annak a jelenségnek, amit a sokak által irigyelt német „múltfeldolgozásnak” nevezünk, fontos elemét képezi a reflektív emlékezetpolitika, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a politikai és kultúrpolitikai akarat. Németországban az ehhez vezető göröngyös és nehéz úton az első lépést a szociáldemokrata Willy Brandt kancellár tette meg, amikor 1970-ben letérdelt a varsói gettó lázadóinak emlékművénél. Tizenöt évvel később követte őt a kereszténydemokrata államelnök, Richard von Weizsäcker, aki kimondta a kulcsmondatot, hogy ugyanis a kapituláció felszabadulás volt. Az első államférfi, aki Magyarországon határozottan állást foglalt a kirekesztés ellen és nem hárított, Gyurcsány Ferenc volt, s az első, aki képletesen letérdelt, s a nemzet nevében megkövette az áldozatok hozzátartozóit a meggyilkolt roma apa és fia sírjánál, Iványi Gábor lelkész volt Tatárszentgyörgyön. Létezik tehát Magyarországon is politikai akarat a reflektív megemlékezésre, s erre építeni lehet.

Marsovszky Magdolna

***

A szerző a Fulda University of Applied Sciences óaradója, a Villigster Forschungsforum zu Nationalsozialismus, Antisemitismus und Rassismus e.V. tagja és a magyarországi Polgárjogi Mozgalom a Köztarsaságért vezetőségi tagja. Kultúrpolitikus, korábban tíz éven át a Németországi Kultúrpolitikai Társaság Bajor szekciójának vezetőségi tagja. 

191 hozzászólás

  • Különös ez a cikk egy magyar hírlapban.
    A szerő német vonalon élt és dolgozott, tehát nem értheti a magyar megemlékezéseket, talán nincs is benne semmi magyar érzelem!
    Én átéltem Buda ostromát a javából, és láttam a pusztitást ami következett. Azt is láttam, hogy a bunkerben élő nőket, válógatás nlkül az orosz győztesek megerőszakoltak. Nagynénémet hárman.
    Halottak bőven voltak, úgy a civil lakosság között , második unokatestvérem fiatal feleségét egy gránát ölte meg. na és a magyar katonák körében is, egyet a romos ebédlőnkben találtam. Kertünkben temettük el.
    Ennyi röviden emlékeimről.

    Ha egy nemzet nem emlékezik meg a történelmi helyzetekről pl. mint a kitörés( amit NEM most hoztak dívatban, hanem már megy rég óta) vagy a magyar honvédek áldozatai, akkor ki és mikor emlékezik rájuk?
    A holokausztra mindenhol a világon emlékeznek, minden nap!
    Az emlitett beszéddel egyetértek és a magyar történelmi emlékezetekre igenis szükség van, az új nemzedéknek.

    M.M: a németekre hívatkozik, de elfelejti, hogy azok kezdék a II Világháborút és bűnös öntudatukban ezt valahogy kompenzálni kell. Ja, és a holokasuzt , tömegygyilkossága is az ő lelkükön szárad!

  • Érdekes és tanulmànyozàsra mélto iràs.De valoszinüleg az àprilisi vàlasztàsok miatt jelent most meg.”A 1.kerületi vàrban 2010-ben 100,az idén 150 személy…”.Kitudott volna ellenük tenni pl. 2005.Febr.11.-én,…2010.2.11.?
    Gyurcsàny fejhajtàsa a cigàny sirok elött helyes volt,de a magyarok elött még nem hajtott fejet a „Nem kormànyzàsàért….,a hibàiért,az
    alkalmatlansàgàért! Vagy tévedek?

  • Igen, nekem is megjelent egy cikkem a 60 éves évfordulón február 11-én, egy budai lapban.

  • Dénes Erős
    12:26
    Gyurcsány a magyarok előtt nem is fog fejet hajtani, mert annak nincs hírértéke.

  • Gyurcsány szavai szerint: kurva ország

  • az. nagyon kurva.

  • Ha Marsovszky Magdolna Gyurcsány Ferencre, Iványira etc. hivatkozik, szíve joga, similis simili gaudet. Lányi Zsoltot, ezt a tisztességben megőszült rendes magyar embert szerencsésebb lenne messze mellőznie, ugyanis ő más minőség. Nem holmi jól megfizetett megélhetési témafelelős, amiből,feltételezhetően, gondtalanul jól meg is él.
    M.M. következő sora azonban mindennél beszédesebb, és egy ilyen után szokták azt leírni, hogy no comment”: „…úgy hangzik, mintha „komcsizna”. Ez viszont nemzetközi viszonylatban is zsidózásnak számít, vagyis az antiszemitizmus jelenségei közé tartozik, mert felidézi a „kommunista zsidó” sztereotípiáját.” Azt viszont minden épeszű ember tudja, hogy felidézni csak valóságos dolgokat lehet. Ez akkora öngól, hogy duplán számít!

  • Ille István
    1:28
    Gondolom abban az értelemben, hogy a rajta élősködő striciket, parazitákat jól eltartja.

  • Figyelő
    2014 január 22
    12:14 du.

    „A szerő német vonalon élt és dolgozott, tehát nem értheti a magyar megemlékezéseket, talán nincs is benne semmi magyar érzelem!”

    A szokásos, már tényleg rettenetesen unalmas és még annál is ostobább, demagóg frázis, aki nem a jobboldal lózungjait fújja nem is magyar! Az eszem megáll, hogy felnőtt emberek ilyen silány és egyszerű gondolatisággal képesek élni, és frankón úgy érzik ők az igazak!

  • Avi ben Giora

    Figyeljen mindenki ide és főleg Figyelő. Nem azt mondja M.M hogy ne emlékezzenek meg. A felháborodás azon van, hogy tulzottan sarkosítva. Egy dolog, hogy mostanság mindenre emlékezni akarnak.DE! Ahogy a cikkiró is irja kirekesztve, hamísítva a tényeket. Mert tény volt az, hogy előző nap is még zsidókat lőttek a Dunába. Erről ugyan miért nem lehet megemlékezni ugyan ott, ha már emlékeznek? És mégvalami. Lehet hogy az oroszok megerőszakolták a nőket és válogatás nélkül gyilkoltak. Ez is tény valóban. Mint ahogy ugyan ez elmondható a nyilasokról nácikról. És itt megemlítenék egy dolgot amit már szinte mindenütt kiütközik. Nekünk lehet másoknak nem és kuss. Kvázi a nyilasoknak és a náciknak tekintsünk el a zsidók irtásáról szoló tényeket mig az oroszok brutalitását azt ki kell hangsúlyozni. Nem furcsa egy kicsit? Manapság már mindent ez hat át. Amit Orbánék mondanak az a frankó még ha az történelem hamísítás és nyilt arrogencia azokkal szemben akik másképpen gondolkodnak értelmeznek. Mikor fog már végre pont Németország beinteni a magyaroknak hogy elég

  • Úgy tudom lesz Holokauszt megemlékezés IS! Tehát amit a nácik, nyilasok műveltek, arról is lesz szó.
    Ami meg a magyar lakosság és magyar honvédek szenvedéseit illeti erről másik megemlékezés van.

    Csak beteg agyú emberek nem látják az igazat. Mindenbe bele kell keverni a zsidókat-.
    Nem csak ők szenvedtek és nem csak ők lakosai az országnak.

  • frivi,
    a megállapítása tökéletes.hozzátehet még annyit hogy íme maga sem a kukából szedi ki az itteni erőlködéséhez az energiát.ennyit a parazitákról. a strici pontosítva kurva futtatót jelent.azt is árulja már el kit tart futtatónak és ki a kurva? ha esetleg anyázni akar,kérem tegye azt egyes szám első személy birtokos jelzőjével.

  • Figyelő. Egy éljen a náciknak egy sajnálom a zsidóknak.
    Csak beteg agyú emberek nem látják az igazat. Most igazad van. Csak célt tévesztettél!

  • frivi
    2014 január 22
    1:28 du.

    ” mert felidézi a “kommunista zsidó” sztereotípiáját.” Azt viszont minden épeszű ember tudja, hogy felidézni csak valóságos dolgokat lehet. Ez akkora öngól, hogy duplán számít!”

    Frivi ezt kicsit elkapkodtad, így érvelési hibát követtél el! Mert valóban, felidézni csak valóságos dolgokat lehet, de a felidézett fogalom nem a „kommunista zsidó” volt, hanem a „kommunista zsidó sztereotípiája”! Az előfeltevésed igazsága a valóságos dolgokról a beidegzettségre vonatkozik.
    Hogy van a foci csukád…? 🙂

  • Figyelő Asszonyság!
    Eddigi hozzászólásaiból sem tudtam megszeretni,de itt és most túltett saját magán. Kezdem azzal,hogy amit a magyar hadsereg művelt az ukrán lakossággal,hálát adhatnak a II.ukrán hadsereg katonáinak,hogy nem irtották ki az egész szittya hordát és nem erőszakoltak meg minden nőt,mint a szittyák Ukrajnában.A 15.000 munkaszolgálatosról nem beszélek,mert ugyebár kedves Figyelő azok mindössze „csak”zsidók voltak.A Várból kitörő „hősök”nem voltak a város védői.A saját tyúkszaros életüket szerették volna megmenteni.Ez sem sikerült,mert akik lúzerek azok mindig lúzerek,akkor is ha asszonyokat,gyerekeket,öreg embereket nagy sikerrel,hősiesen lőttek a Dunába csak úgy magyaros virtusból.Ezen kívül pedig még a németek sem kérték őket a hadüzenet elküldésére majd az összes tisztességes nemzetek ellen. Kanadának is,ahol Kiskegyed mostanság magyarkodhat újkori nemzetes asszonyként. Az őket ünneplő fejhajtó szennynek,pedig soha ennél boldogabb ünnepe ne legyen.Ámen!

  • Itt sok beteg,eltorzult és jellemtelen ember írogat,ráadásul minden cikk többször más más „előadó” tálalásában jelenik meg,ugyanazokat a hazugságokat tartalmazva.
    Minden áldozatról meg kell emlékezni,tudomásul kell venni,hogy nem csak zsidók,hanem keresztények,más vallásúak
    is sokan bűnhődtek ártatlanul,aki ezt nem ismeri el és nem szolidáris az egy senkiházi jellemtelen „ember”…,ne várjon semmi együttérzést csak megvetést!
    Sok beteg agyú van itt sajnos,de a valóságban itthon szerencsére többségben vannak a tisztességes és normális emberek!

  • Bencsics Nemzetes asszony!
    Az,hogy a 60. febr.11.én megjelent egy cikke az lehet,hogy igaz.Erről azonban mélyen és alázatos szégyenérzettel kellene hallgatnia.Azt azért még szeretném,hogy az összes zsidók elhagyják az Unterlandot.Akkor kik lesznek soron a gyűlölködésre? Kúnok, jászok, hajdúk, svábok,kabarok,kazárok,tótok,oláhok stb. Önhöz fordulok információért kedves Nemzetes Asszonyom,mint magyarügyi szakértőhöz. Mindenkori korrekt válaszát előre is hálásan köszönöm:Gy.(az Ön által választott unokája.)

  • Dénes!
    Itt sokan a gyurcsányi és a werberi …..idegbeteg,hazug, mocskos utat és alpári stílust képviselik,nem veszik észre,hogy csak egyre nagyobb ellenszenvet és megvetést váltanak ki ezzel a többségből,arról nem beszélve,hogy míg Ron Werbert ugyan jól megfizetik de nem magyar, a többi sajnos igen….( erre nincs mentség!)na ez az undor, bár őket
    is megfizetik külföldi és ellenőrizhetetlen forrásokból is
    („okos”Gyurcsány is elmondta még az összeborulás előtt…jobb ha nem tudunk róla,honnan?..
    milyen forrásból….,saját volt fészkébe is belecsinált!)hát sokan tudják!!!

  • nem látok cikket a magyar kultúra napjáról, így jobb híján itt is közzéteszem a Himnusz átiratát újra.
    Respekt, Kölcsey uram!

    Kölcsey Ferenc – bonhomme:

    Magyar fohász 2012

    Isten, szánd meg a magyart!
    Jókedv: el, bőség: el.
    Segélj néki harcában
    Belső ellenséggel.
    Balsorsunk’, mi Orbán rég,
    Vidd el tőlünk mielőbb,
    Megszenvedte már e nép
    E két rossz esztendőt.

    Vezérünket felhozád
    Felcsút alvégére,
    Kétharmaddal nyert hazát
    Belzebubnak vére.
    S hol őrölnek malmai
    Nyerges-Simicskáknak,
    A fideSS fajzatjai
    Felvirágozának.

    Értük Kunság mezein
    Ért kalászt lengettél,
    Tokaj szőlővesszein
    Nektárt csepegtettél.
    Baltás Viktort plántálád
    Víg népünk nyakára,
    S nyögjük most sáskahadát
    Megváltásra várva.

    Tudjuk jól, mi a bűnünk,
    Mért orrolsz most reánk;
    Meg köllött vón’ becsülnünk
    Jó demokráciánk…
    Most válság vészharangját
    Kongattad felettünk,
    Majd fideSS-től rabigát
    Vállainkra vettünk.

    Hányszor zengett ajkain
    A szóvivőjének
    Megnyilatkozásain
    Hazug szirén-ének!
    Hányszor rontott tenfiad
    Szép hazám, népedre,
    S lettél egy őrült miatt
    Szolgasorba döntve!

    Szétszóródott sokfelé
    Népünk a világban,
    Kereste, ám nem lelé
    Helyét a hazában.
    Gépre ül, vonatra száll,
    Bőröndje mellette;
    Munkát külföldön talál,
    Miből megélhetne.

    Démosz volt, most elnyomók;
    Kedv s öröm röpkedtek,
    Recesszió, és nyomor
    Zajlik már helyettek.
    S ah, szabadság nem virúl
    A gyávák véréből,
    FideSS-rabság könnye hull
    Árvánk hő szeméből!

    Segéld, Isten e népet,
    Kit latrok vegzálnak,
    Hadd vessen végre véget
    FideSS igájának.
    Balsorsunk’, mi Orbán rég,
    Vidd el tőlünk mielőbb,
    Megszenvedte már e nép
    E négy rossz esztendőt.

  • bonhomme
    2014 január 22
    5:37 du.

    Mégis, mit képzelsz magadról, bonhomme?
    Ne vedd a szádra, tolladra ilyen silány firkálmánnyal a Himnuszt! Ebbe már székhelyi bicskája is beletört.

    Az ilyen irományra vétek akár papírt, akár tárhelyet pocsékolni.
    Az exhibicionizmusodat meg éld ki máshogy. Tedd ki pl. ide a fényképedet a neved mellé, ha már mindenképpen késztetést érzel a magamutogatásra. Pojáca.

  • Kedves úraim, megneveztek el itt mindennek.
    Szavaimat kiforgatták és olyat írnak amit én nem írtam sehol.
    Sem a nácik hőstettéről, sem zsidó gyülőletről nem írtam! Kikérem magamnak.
    Valóban, itt olyan elvakult , gyülőlködő emberek vannak, akik már teljesen elvakultan kiabálnak.
    Nem érdemes ide írni.
    Igen sajnálatos.
    A cikkem ami megjelent Budapest ostromáról szólt különben, akkor az MSZP volt a kormányon, az újság lehozta, mint egy túlélő írását. Ennyi.

  • dakota:
    „Az exhibicionizmusodat meg éld ki máshogy. Tedd ki pl. ide a fényképedet a neved mellé, ha már mindenképpen késztetést érzel a magamutogatásra. Pojáca.”
    bagoly mondja verébnek 😀

  • Az en apam ott volt a KITORESnel. Ezzel a cikkel a „szerzo” az O emleket is meggyalazta. Tette ezt a valasztasi kampany jegyeben. KOSZONOM. Ezentul nem viszek virago APAM sirjara. Engem „meg gyozott”. Tovabbi
    „sikeres” kampanyolast. Remelem, meg nem futott ki a gyalaznivalokbol. Ha keres, talal meg.
    Tudom…tudom. Nem ertem a lenyeget…Ezt kar is ideirni.

  • Azonkivul, semmi TUDOMANYOSSAG nincs a cikben, csak kampanypropaganda. Ezt jobb ha tudomasul veszi „kedves szerzocske”.

  • Figyelő néni!
    Maga is ugyan abban az agybajban szenved ami már egyenesen magyar népbetegségként kell majd említeni. Vegye már észre nem azzal van senkinek sem gondja, hogy megemlékeznek meg emlékműveznek. Itt a hogyanon van a lényeg. Maga is meg sokan mások is mint az ellenzővel ellátott paripák obégatnak, és az ellenzőtől nem látják még azt sem ami kifolyik a két vagy négy lábuk közt. Ahogy mondani szokás a szomszéd nője mindig jobb. Tessék mondani a zsidó a cigány vagy a tudom is én ki miért nem magyar ha ank született? Mert őket teszik felelőssé mindenért. Maga ne jártassa a lepcsés pofáját hogy mások is szenvedtek nem csak a zsidók. Maga lehet hogy meg sem lett erőszakolva egy ruszki baka nem tartotta erre érdemesnek. Viszont maga nem ismeri Auswitzot sem Bergen Belsent magának halvány lila fingja sincsen arról, hogy mi az hogy szenvedni. Lehet hogy be volt fosva mikor elkezdődött Buda ostroma de az és az összes most magát áldozatnak kikiáltó azt sem tudja mi az hogy szenvedni. Van egy mondás ami nem ide vonatkozik de most ide kivákozik: aki sir attól el kell venni. Nem hazugás ahogy maga és a magához hasonlók mondják ami megtörtént. Kifinomult agyak a szenvedés olyan széles és változatos skáláját dolgozták ki hogy maga és társai a negyedét nem birták volna ki. Nos egyszerüen és nagyszerüen azért vagyunk mi felháborodva mert maguk mint szemét elkövetők vagy azok támogatói most magukat is áldozatnak akarják beállítani. Tudja maga nem csak agybajos és eszement ha nem gonosz is. Mint a komcsik, egy kicsit ide egy kicsit oda most jó. Valahogy igy képzelik. Mert azt mondják ha a kurva zsidók kaphatnak ezt azt emlékműt kártárítést meg minden hasonlót akkor maguknak is jár mert maguk is áldozatok. Igen maguk is azok a saját jellemtelenségük és becstelenségük áldozatai.

  • Az nem a bcsület napja volt hanem a hülyeségé.
    De megkapták amit akartak…hálistennek.
    ÉS nindig is meg fogják kapni akiket hatalmába kerítenek az ordas eszmék.

  • Persze meg lehet érteni a kitörőket is :
    Jól tudták hogy semmi jóra nem számíthatnak a győzők részéről.
    A lealjasult nácikat rövidúton állították a falhoz.
    Pláne ha a hónuk alatt ott volt a tetovált SS halálfej.
    ( Persze később ezek a piszkok megpróbálták eltávolítani műtétileg. Akkor meg a heg volt a bizonyíték a hülye lámerek ellen.)

  • Nédda.
    Dakóca-Kabóca elveszítette az önuralmát és a gúnyos maliciózus ál-humorát.
    Ezek szerint Bonhomme költőtárs valamit nagyon jól csinál !

  • avi ben, kénytelen vagyok téged is megkérni, hogy hagyj fel a sértő jelzők használatával. finom iróniával többet érsz el.

  • Itt sokan csak beszélnek magyarul(sajnos magyarnak tartják magukat a többség bánatára,szégyenére…..ők csak papír szerint azok…)
    Persze nem csak hazugok jellemtelenek,(se Istent se embert
    nem ismernek magokon kívül…..bár ők nem nevezhetők annak)de még a HIMNUSZT is átköltik ordenáré módon,még büszkék is erre a „művészi” tehetségre.
    Bizony érdemes ide írni,hogy egyre többen lássák mi a különbség az ilyen élőlények….és tisztességes magyar emberek között.Szégyelleni ugyan nem fogják magukat,de
    egyre jobban bemutatkoznak,lejáratódnak……

  • Dakota!
    Igazad van,de ne csodálkozz a Sz.”úr” is közülük való…..
    minden értelemben….!A bőr meg vastag….

  • Avi ben Giora
    2014 január 23
    10:40 de
    Avi, maga nagyon messze jár az igazságtól és nem is tudom érdemes e gyalázkodó írására válaszolni? Ha maga Auswitzben lett volna, nem írna ide.
    Ha én olyan öreg lennék, hogy egy orosz megerőszakolhat, nem írnék ide. Mindkettő egy MÁSIK generáció volt.
    Ezekről vannak megemlékezések. Mind a Holokausztról, mind az ostromról.
    Szerintem, nagy bajok vannak ott ahol él, ha ilyen stílust megenged magának.Beteg az egész és ahogy már írtam, nem lehet értelmes eszmecsere ilyen alapon.

  • boda, figyelmeztetem, fejezze be a sértegetést és a becsmérlést. következőkben csak a cikkhez szól kommentjeit fogjuk kiengedni.

  • Ille még maga figyelmeztet,akinek semmi önkontrollja sincs meg tisztelete mások iránt? Talán az átköltött Kölcseyt is
    „irodalmi remeknek „tartja????nem olvassa a társai gusztustalan sértegetéseit(na azt kellett volna észrevételeznie…) és mások felháborodását?
    Hát magát minősíti!!!

  • Boda Marcsi!
    Vigyazni kell. Ille a „hatalmaval” elhet. Ezt nem SZABAD figyelmen kivul hagyni. Hogy mire celoz az On ellen beirt szolasaval, nem igazan tiszta, de ezzel szamolni kell. Gondolom o sem igen tudja miert irta, amit irt. Kar, hogy o sem tudja.

  • boda, a figyelmeztetést megkapták a többiek is. a választás a magáé.

  • Geyza
    2014 január 23
    10:58 de.
    Tod, jótezsvér, óvasva ezt az ótvart amit Bonhomme idehányt, cseppecskét énis evesztettem..
    Nam Dakotát akarmám véddeni, demostanmegám murvára igazavót..
    Vannak dógok amikke nemviccülődünk.. Asszem a Himnusz illesmi.. Főlegessen nema a kultúra naptyának apropójjánn..

  • Figyelő
    2014 január 23
    12:03 du.
    Tájékoztatásul közlöm, hogy Auswitznek (is) voltak túlélői.
    Te tizenegy éves voltál amikor Budapestet elfoglalták az orosz és román(!!) csapatok.
    Igen, voltak atrocitások, erőszakok, gyilkosságok. Mindkét részről.
    Azt írod, két különböző generációról van szó.. Hm.
    Erőszakoltak tizenéves lányokat is, meg gázosítottak el tizenéves zsidó lányokat is.
    Te 56 novembere óta nem élsz odahaza, viszont határozott, kiforrott véleményed van a kádár-korszakról, a „kommunizmusról”. Érved mindíg az, hogy te áldozata, szenvedője voltál a kommunizmusnak..
    Akkor.. Magyarországon nem volt kommunizmus, csak néhány akarnok, aki a kommunizmus címszava mögé bújva -Sztálin után szabadon- kialakított egy személyi kultuszt. Ez ellen a személyi kultusz ellen lázadt fel a nép 1956-ban, és nem azért, amit most mindenféle „forradalmásrok” állítanak, az orosz elnyomás ellen. Ugyancsak visszatérő érveid egyike, hogy téged két civilruhás keresett 57 februárjában a lakásodon. (Szerinted ÁVO-sok voltak, bár az ÁVO akkor már nem létezett..) Tod, aki három hónapig nem jelent meg a munkahelyén, az ne csodálkozzon, ha a rendőrség utánanéz, hogy mi lett vele. Sok beazonosítatlan halottja volt 56-nak, nők is. Szal, feléig sem biztos, hogy azért kerestek, mert szúrósan néztél egy orosz tankra a pinceablakból..
    Tod, vagyunk még néhányan, akik átéltük ötvenhatot. Annyi idős voltam, mint te a háború végén, hát én is emléxem néhány dologra. És én láttam az azutáni dolgokat is. A lassú konszolidálódást, a beinduló gazdaságot, a békének örülő embereket. Nyitott szemmel járkáltam, és óvatosan, mint az őz. Apám tízéves börtönét töltötte éppen az 56-os események miatt. (Hatvanháromban szabadult amnesztiával)Hatvanöttől elkezdett a nép egy kicsivel jobban élni.. Beindult a panelházak építése, a gyárak, üzemek fejlesztése, elkezdtünk kereskedni a nyugattal is. Zenéltünk, koncertekre jártunk, csöveztünk a Balatonon, végigstoppoztuk az országot. felvonultunk a sportegyesületünkel május elsején, meg beültünk az aulába unatkozni a szentbeszédek alatt november hetedikén, meg április negyedikén. Karácsonykor elmentünk az éjféli misére. A Káptalan dombi Székesegyházba, ahol a környék azért volt lezárva, hogy az állami autókon érkező eltársaknak legyen elég parkírozóhely..A csónakházak hétvégeken tele voltak vidám fiatalokkal, irodalmi klubok, szinjátszócsoportok, tánccsoportok járták az országot. Egy-egy kiugróan jó társaságot néha elvittek egy szovjet, cseh, lengyel túrára, de ugyanúgy mentek németországba, olaszorszába, vagy ide a tengeren túlra is. Volt múvészeti élet, szinház, irodalmi folyóiratok, könyvkiadás, kiállítások.
    hatvannyolctól megindult a gebin. Lángos és pecsenyesütők, éttermek, kisboltok mutatták az apró, de lényeges változásokat. Történt mindez akkor, amikor te a kanadai Kékújságban még mindíg rombadőlt Budapestről, orosz járőrökről, házkutatásokról, meg ÁVÓ-ról olvastál..
    Ezért kapok néha agyfaszt attól, hogy ellentmondást nemtűrően osztod az észt olyan dolgokban is, amikről talán csak az elmúlt húsz év „mimárakkoris” hőseitől hallottál, olvastál..
    És reagálsz, és reagálsz, és reagálsz..Dolgokra, amit nem is hallottál addig, de pozitív abból az időből, tehát nem lehet jó, mert a „komenyisták” csinálták..
    Ragaszkodnál a „polgári úrinő” státuszodhoz, és naponta teszel bizonyságot a szélsőségességedről. ha valaki vehemensebben válaszol a butaságaidra, az biztosan komcsi..
    Pedig lehet, csak arról van szó, hogy ő ismeri a tényeket, ismeri a valóságot, te pedig nem.
    Egyszer el kéne ezen gondolkodnod..

  • JIMBO-JOMBI
    Maga pl. miért jár ide ?
    Normális ember nem eszik a kenyérből ha keserű a kovász.
    Vagy ott hagyja a szőlőt ha savanyú.
    Nagy éhenkórász lehet maga , hallja e ….

  • Falusi:
    Nem baj.
    Lényeg az hogy a Dakoca-Kabaca vöröslő fejjel csiripel.
    ( Csak nehogy érje valami. Kár lenne érte , kin lehetne múlatni ha valami tolószékben ülne némán , egy felé nézve faarccal nemiga ?..:)
    Éshát ugye..a cél szentesíti az eszközt.

  • geyza, jimbo bácsi mazochista 😀

  • Nos, valóban ritka alkalom mikor egyet tudok érteni Dakotával, de a Himnusz semmikép nem az amit átírhatunk, gúnyverssé tehetünk, így meg aztán végképp nem! Ne mossuk össze a fidesszel vagy egyáltalán bármilyen mocskos politikával a magaskultúránkat!

  • A fennti fotón ez az ember úgy néz ki mintha katona lenne.
    Valójában az elődei , a vastag fekete lóbőrkabát és a harcias fejrevaló vasfazék dacára kb. annyira voltak ellenfelei a Vörös Hadseregnek , mint a szúnyogok a parton dagonyázónak.
    Úgy elhessegették meg agyoncsapkodták őket.
    Minden nézőpont kérdése persze.
    Mint amikor az elefánt meg az egér mennek a kis fahídon :
    – Figyeled elefánt ? Hogy dübörgünk ?

  • Illepityu:
    Erre írta Frigyesbácsi Mr. Karinthy , hogy aszongya :
    ” Elöl ül a mazochista , ki a kéményt igazítja ”
    Nemtom mit ez jelent ebben a relációban , de tök jól hangzik hehehehehe

  • Az elefántos megjegyzésemhez :
    A magyarok is úgy tartják hogy ők ” háborúban álltak ” az oroszokkal.
    Merthogy idióta barom módjára hadat üzentek neki.
    Valójában csak magukat megöletni mentek oda ki , továbbá azt érték el vele hogy az oroszok -saját jól felfogott érdekeik miatt- kissé megszálltak minket.
    Ezt a dőreséget azért nem kéne ünnepelni meg torzót szobrintani hozzá.

  • falusi
    2014 január 23
    1:25 du.

    Húú ez nagyon lájk!!! Szívemből szólt! Ugyanakkor el is szomorít, mert eszembe juttatja, hogy a figyelő félék ezt soha nem fogják megérteni, felfogni! Hamis magyarságuk minden öntudatával fogják ócsárolni ezt a korszakot amíg élnek, és soha nem fog tudatosulni bennük, hogy sok millió magyar embert sértenek meg vele! Ez is egy groteszk abszurduma az életnek, hogy emberek aki évtizedek óta nem élnek itthon, véleményt formálnak egy korszakról, egy társadalomról amiben nem éltek amit nem ismernek és ami magyarok millióinak nyújtott olyan életérzést, olyan létbiztonságot, egyáltalán fílinget mint soha előtte vagy utána. Mindenkinél magyarabbnak gondolják magukat és lövésük sincs a XX. század legtisztább magyar életérzéséről!

  • Figyelő
    Ajánlom figyelmébe a következő cikket.

    http://hvg.hu/itthon/20130306_A_magyar_katonak_nepirtast_hajtottak_veg

    Valahol láttam egy dokumentumfilmet, ahol a túlélők mesélik el a magyarok rémtetteit, és arról beszéltek, hogy sokszor a németek védték meg őket a magyaroktól.
    Abban a filmben viszont meglepő volt az orosz történész visszafogottsága, tárgyilagossága. Már nem emlékszem a címére a filmnek, mivel a kedvencei megtiltották a vetítését, és azóta nem hallani róla. De az internet megőrzi, majd megtalálom egyszer. Ugyanarról szól mint a cikk, csak a túlélők szemszögéből. Plusz egy tárgyilagos elemzés van benne indulatok nélkül.

  • Azt hallottam ha kiderült hogy orosz katonák erőszakoltak és a dolog nyilvánosságra került , hadbíróság lett a dologból.
    De lehet hogy ez is hazugság mint minden amit nem a Horthy-pribékek terjesztenek.

  • falusi
    2014 január 23
    1:25 du.
    Számitásaid hibásak. tizenhároméves voltam a ” felszabadúláskor”
    Sajnos, én az általasd írt ‘Sztálin kultősz” áldozata voltam 17 éves koromban. Nekem a Kádár rendszerről semmiféle véleményem soha nem volt. Örülök, hogy Neked ilyen szép ifjúságod volt.
    Sajnos, korkülönbségünk miatt nekem más tapasztalataim voltak a Rákosi RENDSZERBEN . 17 éve koromban jártam az ÁVÓN , azaz 1951 -ben. Akkor sajnos még működött.
    Utána egy évi fiatalkoruak börtönét kaptam.
    19 éves voltam, hogy szabadultam korábban, mert szerkeztettem egy újságot.
    Az 56-os forradalom szép volt. Ennyi.
    Igen, Apám írta, hogy kerestek 1957-ben, de már Montrealba voltam, soha nem mondtam, hogy az ÁVÓ keresett. Civilruhás rendőrök.
    Legközelebb probálj a tényeket jobban összehozni, és a szerint írni másokról.

  • Geyza
    2014 január 23
    3:19 du.

    Ez bizony így volt Geyza kollega, de nem mindig! Előfordult, hogy a tisztje ott helyben agyonlőtte…
    Ez a mindenkit megerőszakoltak duma egész egyszerűen és konkrétan hazugság!

  • falusi, persze, azt is írhatnám, hogy hazug disznó vagy, de neveltetésem tiltja!

  • Jimbó!

    Válaszoltam neked,de „ismeretlen” okból törölve lett.
    Na nem a jó modor hiánya miatt!
    Ennek a cikknek a témájával már előzőleg is foglalkoztak,
    akkor megírtam a véleményem,most csak a hozzászólásokra reagáltam.
    Nekem nincs mitől félnem,se a múltban sem a jelenben nem ártottam senkinek,nincsenek gyanús elhallgatni való ügyeim…nincs mit előszedni.Az illetéktelenek részéről a
    jogtalan fenyegetések nem mérvadóak,meg tudom védeni magam
    ha kell(vannak érveim,eszközeim…)meg törvényes keretek.
    A törvényeket mindig betartottam
    Egy demokráciában (mint itthon)és egy állítólag demokratikus
    fórumon szabadon lehet véleményt nyilvánítani,van akinek tetszik van, akinek nem ez már csak így van!

  • Ami a figyelmeztetést illeti,hát nem minden esetben valósult
    meg már ami a megjelent hozzászólásokat illeti,de ezt is
    meg lehet szokni,nem ért csalódás!

  • boda, figyelőnek azért el lehet nézni, hogy sérteget valakit, nem?

  • Boda Marcsi! En Ille hatalmara,mint moderator gondoltam, amivel messzetulmenoen visszael.
    Ille- Gay-za! Rolam a ti mocskotok mar regen lepereg.
    U.i. azt nezem, ki mondja, es nem,hogy mit…

  • Hát igen JIMBO-JOMBI , van hogy valaki már annyira mocskos hogy több mocsok nem tud rátapadni.
    TE egy ilyen góc vagy.
    Mennyé’ a pucerájba.
    Ha egyáltalán elvállalnak ottan téged !

  • Tisztelt Mindenki!
    1. Jimbo édesapjának tisztelet, mint minden áldozatnak. Ő a horthysta rendszer áldozata volt.
    2. Szerény kérdés. Vajon a kitörésben résztvevők miért nem fél évvel előbb voltak „Horthy Miklós hűséges katonái”?
    Egészen pontosan 1944. október 15-én, amikorra végre szegény kőbányai vitéz is megértette, hogy a háború elveszett, és Magyarország nem köthet különbékét a Szovjetunió nélkül. Horthy a Kállay-kormány idején diplomáciai és egyéb titkos utakon tapogatózott egy, a szövetséges hatalmakkal köthető különbékéről. Még az 1938-ban Nobel-díjat kapott Szentgyörgyi professzor is megpróbált közvetíteni. Elsősorban az angoloknál puhatolóztak az urak, akik addigra rájöttek hogy a frontvonal örökös „kiigazítása” nem jelent jót, főként, hogy Románia augusztusban már átállt, és a Vörös Hadsereg átlépte a Kárpátok vonalát. Azt szerették volna elérni, hogy az amerikai és az angol haderő ne Olaszországban lépjen partra, hanem a Balkánon, és előbb lépjenek magyar földre, mint a szovjetek. (Ezekről a tárgyalásokról elég részletesen lehet olvasni Szentgyörgyi professzor és Kéri Kálmán (magasrangú vezérkari tiszt a Horthy-hadseregben) visszaemlékezéseiben.) Még Horthy kisebbik fia „a Miki” is részt vett ezekben a tárgyalásokban. 1944 októberére a magyar fél számára világossá vált, hogy a szovjetek nélkül nem köthet különbékét. Viszonylag ismert, hogy a magyar hadsereg tisztikarának csak egy része volt németbarát, és sokan kiábrándultak a német szövetségesekből a doni katasztrófa után, a német katonák magyarokkal (és más nációbeli bajtársakkal) való viselkedése miatt. A kormányzó ezért Dálnoki Miklós Béla (magasrangú, de nem tudom pontosan milyen rangban volt) vezetésével küldöttséget küldött, ha jól emlékszem, Vorosilovhoz, hogy tárgyaljon a különbékéről. A szovjet feltételek: különbékéról csak akkor lehet szó, ha a magyar hadsereg átáll, és tevékenyen részt vesz a hitleristák elleni harcban. De a küldötteknek szinte semmi felhatalmazásuk nem volt arra, hogy bármilyen alkut kössenek. Horthy ennek ellenére 1944. október 15-én egy meglehetősen diplomatikus (tehát homályos) proklamációt olvasott be a rádióban, aminek az volt a lényege, hogy vége a háborúnak. A béketapogatózásokat azonban nem kísérte semmilyen más szervezés, a frontokon álló seregeknek fogalmuk sem volt, hogy mit tegyenek, tisztjeik – személyes felfogásuktól függően – vagy szélnek eresztették katonáikat, vagy harcoltak tovább a németek oldalán. (Vagyis elárulták legfőbb hadurukat, nem teljesítették a parancsát.) A németek gyorsan léptek: magyar segítőjükkel, egy kalandorral elraboltatták Horthy fiát, és ezzel zsarolva visszavonatták a proklamációt. Ezután Szálasi kapta meg a főhatalmat, és Horthy bűne, hogy – bár ismerte a nácikat és náciellenes volt, – nem mondott le, kormányzóként legitimálta a nyilas garázdálkodást. Közben a szovjet hadsereg nyomult előre, az Alföld már 1944-ben gyakorlatilag a szovjet hadsereg ellenőrzése alatt állt, 1944 december 21-én pedig Debrecenben megalakult az ideiglenes magyar kormány, a már említett Dálnoki Miklós Béla vezetésével, amely fegyverszünetet(!) kötött az oroszokkal. (A németellenes főtisztek is szerveztek ellenállást, vezetőjük Kiss János altábornagy volt, legtöbbjüket a Gestapó a Szálasi kormány idején vetette börtönbe, és sokukat ki is végezte.) 1944. karácsonyán (december 24-én) úgy zárult be az ostromgyűrű Budapest körül, hogy már a Dunántúl egy részén is a szovjet Déli Hadseregcsoport (II. Ukrán front) volt az úr. Az orosz csapatok Pest külső kerületeit is elfoglalták már. Az oroszok parlamentereket küldtek a Várba, hogy nyilvánítsák Budapestet nyílt várossá, amelyen a seregek békésen átvonulnak (nyilván ez sem ment volna zabrálás és erőszak nélkül), így megmentve a várost a teljes szétlövetéstől és a civil lakosságot a további áldozatoktól. A parlamentereket – Steinmetz és Osztapenko kapitányt – azonban annak ellenére lelőtték, hogy fehér zászlót lobogtattak. Az még nem tisztázott, hogy kik voltak a tettesek: a „hős” városvédők, vagy a bosszúszomjas orosz katonák, akik nem akarták, hogy az ellenség egy fontos városa és lakói megússzák a pusztítást.
    Ilyen körülmények között került sor a „kitörésre”, amelynek indoka szerény véleményem szerint elsősorban a személyes menekülés volt (ezt nem szemrehányóan mondom, teljesen természetes, hogy a katona védi az életét, ha lehet). Hűség – legalábbis a magyar vezetőkhöz – semmiképpen, hiszen Horthy már 1944 október 15-én fegyverszünetet emlegetett, a decemberi kormány – horthysta tiszttel az élén – pedig megkötötte a fegyverszünetet.
    A következmény: Budapestet 80%-ban lerombolták, az ostromban 70 ezer civil vesztette életét a bombázásokban és az utcai harcokban. Úgyhogy nem is kódolt a HŰSÉG és Becsület = teljesen nyilvánvaló, hogy 1945 februárjában kizárólag Szálasihoz és örjöngő nyilasaihoz kötődik.

  • Figyelő!
    Nézeteihez,személyiségéhez(ha van)hozzászólni nem célom. Egyszerűen a csodálkozástól(nem a csodálattól)taknyom-nyálam egybefolyik.Kérem, döntse el egyedül,segítség nélkül a saját korát. Az idézőjel nélküli FELSZABADULÁS-kor 17 éves volt.Ugyanakkor 17 éves korában 1951 ben járt az ÁVÓ-n.Szeretném figyelmeztetni,hogy nem 1951 ben volt a FELSZABADULÁS,hanem hála a Mindenhatónak és a FELSZABADÍTÓK-nak 1945-ben. Látom kedves nagyim,a számok nem a legeltúlozottabb erősségei.Emlékeztetném rá, hogy a négymilliárd több mint a négy millió. Direkt írtam nullák nélkül,mert gondolom az itt makogó jobber nullák is összezavarják amúgy sem zavartalan gondolat menetét.A neveltetése lehet hogy jó volt,az eredmény vita tárgyát képezi. Tisztelettel:Gy.(mostoha unokája)

  • Fuser!
    A „magas kultúránkat”a gyilkos,de állandóan hamisított történelmünkkel vagy a saját tyúkszaros életüket menteni próbáló tömeggyilkos SS és nyilas brigantik(nyavalya)kitörésének ünneplésével szabad „összemosni”?

  • Figyelő,marcsa,frivol,izomagyú dini,és egyebek!
    Nem ártana elolvasni és meg is érteni a Don Ovuz által küldött cikket.Nem azért,mintha szellemi készségeik javulására lehetne számítani.Csak amúgy szittya virtusból,tudást növelendő ezt is illik ismerni.Nem csak a kuruc in fosból merített íntáligájukat.

  • Jimbo!
    Ezt a mondást az oviból vagy a kislétszámúból hoztad magaddal?

  • Figyelő
    2014 január 23
    3:43 du.

    Tod, kedves Figyelő, te már azt írsz nekem, amit akarsz. Kn annyira érdekel, mint a spenóttermesztés..

  • Geyza
    2014 január 23
    2:16 du.

    Ne erőlködj Gayza, mert megrepedezik rajtad a máz 🙂

  • gyuri10: valami hasonlót már jómagam is pedzegettem. vagy az emlékek zavarosak, vagy a születési évére nem emlékszik jól.
    egy helyütt 1945-öt 13 éves korára teszi, de akkor az anschlussal kapcsolatos visszaemlékezése sántít, minek idején ezek szerint 6 éves volt, mely korban felismerni bécs utcáin masírozó ss -eket és hitler hangját a hangszóróban azért elég véleményes.
    bár egy másik hozzászólásában – a német főparancsnokság ostrom utáni állapotának felderítését említve – elég idősnek említi önmagát, valóban, egy 13 éves lány már elég idős ahhoz, hogy őt óvó gondoskodással körülvevő szülei kiküldjék egy ilyen útra.
    haladjunk.
    1951-ben ennek értelmében nem lehetett 17 éves, ergo, a kiskorúak börtönében letöltendő büntetésre se ítélhették. emlékezzünk vissza, még ’56 utáni tutsek vezette vérbíróság is várt annak a diáknak a kivégzésével, aki az ítélet kihirdetésekor még kiskorú volt.
    más kérdés, hogy miért kap egy kiskorú – már, ha elfogadjuk, hogy ’51-ben az volt – börtönbüntetést?
    ha viszont 51’ben 17 éves volt, akkor 1938-ban csak 3 éves, ami a bécsi emlékeit teszi kérdésessé.
    de mindez érdektelen.
    az óbudai bencsics-ág valós. a többi – hazai – bencsicsséget ’45-től egészen az üldözöttségig – borítsa a feledés jótékony homálya.
    klári néni megérdemli, hogy ne kényszerítsük színvallásra.

  • talalom: érdemes elidőzni egy kicsit horthy szerepénél. a megszállás után is a helyén maradt, kinevezte a tudottan antiszemita sztójayt, mellette endre lászlót és baky lászlót megbízta, hogy a zsidókérdésben legyenek eichmannék szolgálatára. ráadásul gyáva is volt, mivel a főváros felé koncentrikus körökben szűkülő zsidóbegyűjtési taktika azt eredményezhette volna, hogy élő pajzs nélkül marad budapest, minek eredménye képpen az angolszászok simán lebombázhatták volna – amit az ostoba ellenállás miatt amúgy is megtettek. ha ehhez hozzátesszük, hogy értelem szerűen a gazdag zsidók – ha tehették – a fővárosba menekültek, így zsákmányszerzési okból sem volt utolsó ötlet a zsidó deportálások leállítása, amit amúgy augusztusban újra engedélyezett. mindehhez szálasinak semmi köze nem volt. ezt, bizony, az antiszemita államapparátus követte el, engedelmeskedve sztójayéknak.
    az pedig, hogy a kormányzó úr őfőméltósága ne tudott volna az „endlösungról”, süket duma.
    ráadásul a jelenkor neonácijai örvendezhetnek: hűséges (fides) szövetségesük, orbán és bandája lelkesen kollaborál velük most is, ahogy elődeikkel tették horthyék.
    ettől kezdve mi értelme is van a becsület napjáról értekezni?

  • A nagy titok…

    Egy korábbi site-on már feltettem a kérdést, hogy miközben a magyar kiskatonákat háborús bűnösként kezelték (kivégezték vagy internálták őket) Sztálin vajon miért nem akarta, hogy Nürnbergben Horthy Miklós bíróság előtt feleljen? És vajon, tényleg csak Sztálin, vagy esetleg a szövetségesek sem akarták?

  • Talalom :
    Azért mert az egész Horthysta militarista fegyveres bagázs egytől egyig benne volt a németek zsebében.
    Nekik kémkedett mind !
    Amikor a vitéz hordófejű kormányzó hordó alakú fejében derengeni kezdett a háborúból való kiugrás gondolata, hogy a gusztustalan kis rendszerét átmentse a háború utánra , a nácik gyakorlatilag hamarább tudták hogy mit akar mint ő maga.

  • Rendben Ille, én nem mentegetni akartam Horthy-t, aki saját bevallása szerint is antiszemita volt. Országlása kezdetétől azt a „politikát” követte, mint a pávatáncos (illetve fordítva): a kommunistákat és a nácikat egyaránt nem szívelte. A külföld felé is gyakran érvelt azzal, hogy az ő személye a garancia arra, hogy egyik szélsőség se jusson hatalomhoz. Később aztán, amikor szemellenzős politikájának következményeként mégis választania kellett, a nyilasokat választotta. Ne feledjük: az antant országok nem voltak baloldaliak: sőt, rettentően féltek a múlt század elején kibontakozott munkásmozgalmaktól – Szlovákia, Németország,Magyarország, és persze elsősorban Szovjet-Oroszország. Churchill maga elszánt antikommunista volt, mint ez ki is derül a győzelem után elmondott fultoni beszédéből, amellyel tulajdonképpen meghirdette a hidegháborút, ami a ’90-es évek elejéig tartott.
    Szeretném felhívni a figyelmet Horthy egyéb – és nem kevésbé súlyos bűneire. „Keresztény úrként” mérhetetlenül megvetette a „pórnépet”, és minden, a munkásság vagy az uradalmi cselédség, valamint a kisparasztság sorsát javítani kívánó szándéknak gőgösen ellenállt. Ugyanakkor alázatosan hízelgett az arisztokráciának, amely egyébként lenézte a „felkapaszkodott” parvenüt. Ezért volt a Kisgazdapárt – ami annak idején a legerősebb baloldali pártnak számított -esküdt ellensége is. A félművelt, sznob katonatiszt akkor is visszautasította a munkáspártokkal (szocdemek) az együttműködést, amikor 1943-ban – a sztálingrádi és a moszkvai vereség után – már látszott, hogy a németek a háborút elvesztik. Jó, esetleg remélni lehetett, hogy az oroszok megállnak a saját határaiknál, és nem tartanak igényt fél Európára. De csak az reménykedhetett ilyesmiben, aki beszűkült értelemmel nem látott rá a nemzetközi összefüggésekre.
    Számomra rémísztő a párhuzam a mai kormánypártokkal: a sokaság megvetése (panelprolik, „mindenki annyit ér” stb.), a nemzetközi színtéren az abszolút tahóság és hozzá nem értés, a kivagyiság, ugyanakkor mohó kapaszkodás, hogy „úrnak” nézzék, és az örökös harckészség. Ez nem jellemző a konzervatív, keresztény szellemiségre: ez a bunkó, a vidéki agit-prop szellemet levetni nem tudó kulturálatlan, ám saját faék egyszerűségű igazságaiban vakon hívő személyiségekre jellemző.

  • Egyébiránt édekes párhuzam-vonásokra mutat rá fenti bejegyzésem :
    Az akkori mélymagyarok ( másszóval nácibérencek ) szintúgy ellenségei vboltak önmaguknak meg az egész országnak ,mint a mostaniak :
    Ha a Körmányzó mellé állnak ebben a kiugrási dologban , akkor Parteingenosse Stalin megtarotta volna hatalmában a hordófejűt meg az egész díszmagyaros bagázsát , már csak amiatt is hogy megmutassa az egész Világnak hogy milyen egy toleráns hatalmár ő.
    Amint azt tette a Finnekkel , pedig aztán a Finn Fegyveres Erők ( a halványkék horogkeresztes zászlóik alatt ) VALÓBAN igazán nagy károkat okoztak az oroszoknak. A finn háborúban hullottak az oroszok mint a legyek.
    ÉS mégis…a Finn Köztársaság lett Sztálin ” liblingje ” a háború után.

  • talalom, magam is csak kiegészítésnek szántam a közölteket. hozzátéve, hogy orbánék jelenlegi – és korábbi – dörgölődzése a jobbikhoz nem sok jót jelent a jövőre nézve.
    az pedig, hogy nyilván való történelemhamisításra vetemednek, rátolván a felelősséget a nyilasokra – holott az ő közreműködésük, bár direkt módon is gyilkos volt, de elenyésző az államapparátushoz képest, ráadásul a német megszállás de facto semmilyen változást nem eredményezett – az említett államhatalmi sürgölődésen kívül – az ország életében, meglehetősen érdekes – hogy súlyosabb kifejezést ne használjak rá.
    milyen függetlenségünket vesztettük el, ugyan, válaszolja meg már nekem valaki? átvették bármely kormányhivatal vezetését a németek? átvették az erőszakszervezetek feletti rendelkezést? átvették az igazságszolgáltatást? átvették a közigazgatás? a nemzeti bankot? tessék már mondani, akkor mitől is vesztettük el függetlenségünket? még a hadsereg feletti rendelkezést se vették át! akkor miről is beszélnek orbánék?

  • falusi
    2014 január 23
    8:20 du.
    Ahhoz képest, elég sok időt pazaroltál rám hazugságaiddal..

  • Gyuri10
    2014 január 23
    5:47 du.
    Kedves Guuri sajnos nem olvasott figyelmesen. Korról itt az idézet a fenti írásomból:
    „Számitásaid hibásak. tizenhároméves voltam a ” felszabadúláskor”
    Sajnos, én az általad írt ‘Sztálin kultusz” áldozata voltam 17 éves koromban. ……..Sajnos, korkülönbségünk miatt nekem más tapasztalataim voltak a Rákosi RENDSZERBEN . 17 éve koromban jártam az ÁVÓN , azaz 1951 -ben. Akkor sajnos még működött……”

  • Ille István
    2014 január 24
    3:33 de.
    Kedves Ille, számitásai hibásak. 51-52 ben voltam börtönbe, azaz EGY évvel azután, hogy az ÁVON. Rosszul írtam, az 50-ben volt…..
    Pontosan, 1949 decemberében csptak ki az iskolából, 1950 januártól jártam havonta az ÁVÓra és decemeber 14 én vonultam be a Markó utcába. ahonnan elszállitottak Kecskemétre, a lányok Fiatalkoruak börtönébe, 1951-ben szabadultam.
    Sajnos, kicsit keveri a dolgokat, mert 1956-ban a 18 év alatti gyerekeket nem végezték ki, megvárták mig 18 évesek lettek!
    A Fiatalkoruak börtönében ott létemkor k.b.85 fiatalkorú volt, akik „bűntettüket” 18 éves koruk ELŐTT t
    követték el….

  • Most valóban, rosszúl írtam. Elnézést!
    ‘950-51 volt az ÁVÓ és a börtön, nincs 52. Már szabad voltam!.
    Így jár az akit összekevernek és válaszol mindenféle rosszindulatú megjegyzésre.

  • talalom
    5:39

    A ’45-’89 közötti történetírás kliséi közül származik Horthy állítólagos műveletlensége, ezért ebbe bele sem mennék. Ami pedig a pórnép megvetésére való utalásokat illeti, szintén vitathatóak. Az kétségtelen, hogy jellemző volt rá egy 19. századi lovagiasságra épülő arisztokratizmus, noha ő vagyoni helyzete alapján nem volt arisztokratának tekinthető. Minden lépése az ország lakóinak szellemi és tudati felemelkedését szolgálta, és elég, ha a 26/7-es törvényre utalok (meg a rákövetkező, ún. OTI egészségbiztosítási törvényre), amellyel Európa élvonalába sikerült ugrani. A Horthy korszaknak rengeteg hibája volt, de a Trianon-utáni Magyarország helyzete is elképesztően nehéz volt, és az országnak mégis csak sikerült, mérhetetlen nehézségek árán, de a fejlődés útjára lépni. Horthy antiszemitizmusa pedig, ha vele kapcsolatban ezt a ma kedvelt bűvös kifejezést egyáltalán értelmezni lehet, nem volt hatással politikai döntéseire. Ha zsidó személyekkel kapcsolatban voltak is markánsabb averziói, azok a kommunista zsidókra vonatkoztak, és nem azért, mert zsidók voltak, hanem azért, mert kommunisták.
    Az azonban erkölcsileg méltánylandó, hogy 24 év kormányzósága után sem gyarapodott a vagyona, mert a saját vagyonának a gyarapítását érdektelen szempontnak tekintette.

  • Ille István
    3:52
    Az „edlösung” foxi-maxis fordítása eredendően megtévesztő, mert, ismereteim szerint a zsidók európából való eltávolítását jelentette, és semmiképpen nem a kiirtásukat. Ezt a németek ilyen módon le sem nyelték volna, és Hitler meg sem kapta volna azt a széles, és gyorsan növekvő társadalmi támogatottságot, amit ’33-tól ’39-ig megkapott. Ráadásul Hitler hatalmának megerősödésében a zsidók legalább akkkora szerepet játszottak, mint a nem zsidók, ami szintén köztudottnak számít.

  • Geyza
    2014 január 24
    5:46 de.
    Az akkori mélymagyarokat akkor is már jobban érdekelte az elhurcoltak vagyonának elrablása mint az ország jövője. Mint minden rabló, úgy hitték megússzák.

  • A népirtó-zsivány-gazembereknek „ADOTT SZÓ”, „BECSÜLET” csak a népirtó-zsivány-gazembereket kötelezi.
    .
    Ezt jól lenne, ha az Orbán „HAZAÁRULÓ” Viktor, Kubatov-Habony-G.E. Birnbaum & A. Finkelstein gyűlölet-karmesterek által tüzelt FIDESz hívők, kommentelők nem felejtenék.
    .
    G.E. Birnbaum & A. Finkelstein vezényelte „pávatáncolók”? (mire nem kényszerítik a homofób FIDESz-KDNP pártolókat) 🙁

  • Ille Pista,
    a Figyuzórol hozzám írt véleményed olyan tökéletes és általam is nagyon jól ismert tényeket tartalmaz,(finoman) melyekhez csupán annyit fűznék hozzá, hogy ígéretet tettem a „pofa be”re.

  • figyelő, ez egyre zavarosabb. én a maga helyében bele se kezdtem volna.
    miért csapnak ki egy kisdiákot az iskolából? miért jár egy tinédzser havonta az ávóra? miért kapott börtönt?
    ami a dolgok keverését illeti, mit is írtam?
    „emlékezzünk vissza, még ’56 utáni tutsek vezette vérbíróság is várt annak a diáknak a kivégzésével, aki az ítélet kihirdetésekor még kiskorú volt.”
    melyik szót nem értette?
    a börtönbüntetés nem függött a fiatalkorúságtól, mivel azért hívták fiatalkorúak börtönének!
    szóval, ki kever itt, és mit is?

  • frivi: úgy értelmezi az endlösungot, ahogy akarja. a maga ismeretei is teljességgel közömbösek. azt pedig, hogy a németek mit nyeltek volna le, és mit nem, bízza a fantáziára, de semmi képpen ne definiálja.

  • Valóban hibáztam, hogy magamról írtam, azaz probltam korrigálni egyes beírásokat személyemről.
    Nzze Ille, rosszindulat ellen nem tudok vdekezni. Az ellen sem aki feljelentett.
    Teljesen világosan írtam, hogy azok kaptak büntit, akik úgyan 18 év ALATT „bűnöztek”.
    Állitólag én is. Mire 18 éves lettem, el is itélt a Legfelő Bíróságon, Jankó Péter (1907–1955) bíró itélt el 1 év a Fiatalkoruak fogházában.
    MELYIK SZÓT NEM ÉRTETTE?

  • Tüske Zsófia

    Ille, figyelőnek abban igaza van, hogy Rákosi uralmának évei alatt az osztályidegennek tekintett fiatalokat nem vettek fel, illetve kiraktak az állami gimnáziumokból. Számukra – jó esetben – maradt továbbtanulási lehetőségnek a megmaradt néhány egyházi középiskola, de ide is elég necces volt bekerülni. Később már lehetett tanulniuk, ha máshogyan nem, estin, de az 1946-53 években ez volt a helyzet.

  • figyelő: gyakorlatilag egyiket se. ennyire zavarosan több kommentet is leírni, hát, kétségtelenül gyenge szellemi teljesítmény.
    semmit nem írt le világosan, de javaslom, most már ne is tegye, csak még jobban belezavarodik.

  • tüske zsófia: ne komolytalankodjon. ha osztályidegen volt, fel se vették. amúgy mitől lett volna osztályidegen? erről mintha nem szólna a fáma. egy osztályidegent a gyakorlat szerint max. kitelepítettek az alföldre, de nem ítélték börtönre, főleg, nem kiskorúan.
    de mind1, maga biztosan többet tud figyelő kamaszkoráról 😀

  • Kicsibencsis ne ragozza tovább.
    Bele bonyolódott , bele zavarta önmagát.
    Olyan ez mint a húsleves :
    Ha egyszer el lett cseszve akkor minden kísérlet a feljavítására csak roszabbá teszi.
    Miért nem húzza meg magát szépen addig amig elfelejtik a hazudozásait ?
    Aztán kezdhetné megint előlről , ” tiszta lappal ” .

  • Ille István
    1:21

    E kérdésben az endlösung nem értelmezés kérdése, hanem a történelmi tényeké, az én ismereteim pedig legfeljebb annyira közömbösek, mint az Öné, Tisztelt Ille István Úr! Azt pedig, hogy „mit” definiáljak, alázatos engedelmével, szeretném magam eldönteni, és persze, a „hogyanját” is. További méltán megingathatatlan tisztelettel:Frivi.

  • Fentebbi képeről világosan kivehető hogy a lóbőrkabátosnak nem tellett hosszú ( vagy hosszabb ) nadrágra.
    Ami érthető , hisz manapság egy ekkora marha nagy lóbőr sem két fillér !

    ( Már nem nagyon hevernek a Nagykőrúton a lódögök , az éhezők sem sompolyognak feléjük méretes konyhakésekkel egy-egy jobb falat reményében. Inkább sorbaállnak a Blahán , márha hagyják őket.)

    Erre írja Frigyes Bá’ Mr. Karinthy :
    „Rongyos a nadrágom , de nemes szívet takar.”

  • frivi, való igaz, tényleg annyira közömbösek az ismeretei 😀 az pedig, hogy mit definiál, és hogyan, valóban a maga privilégiuma. csak éppen teljesen felesleges.
    a történelmi tényeket pedig, ha jól sejtem, nem maga állapítja meg, legfeljebb sajátosan értelmezi.
    javaslom, maradjon a cikknél. jól tudja, hogy nem sokra megy, ha itt elkezdi az észosztást 😀
    én átlépem, maga meg ott marad, szikrázó elmével 😛

  • Ille István
    2014 január 24
    1:33 du.Mi van akkor, ha időközben államosítottak egy iskolát, pl. az enyémet? hatotdikba jártam.
    Nem árt kicsit gondolkodni, a rossz indulat mellett.

  • Ille István
    2:06

    Az észosztásra visszacsatolva elárulna nekem, hogy mi értelme a tengerbe vizet hordani?

  • figyelő: ezt javasolnám magának is. ír össze-vissza mindet, rendesen vádként megfogalmazva, azután meg tüske mama rácuppan, és hősiesen védi 😀

  • csak annyi, frivi, hogy onnan, ahonnan maga hordja, előbb-utóbb vízhiánnyal kell számolni 😛

  • frivi
    2014 január 24
    11:58 de.

    „A ’45-’89 közötti történetírás kliséi közül származik Horthy állítólagos műveletlensége, ezért ebbe bele sem mennék. Ami pedig a pórnép megvetésére való utalásokat illeti, szintén vitathatóak. ”

    Frivi, talán a te elfogult történelem szemléleted -mely sokszor köszönő viszonyba sincs az objektivitással- sem értékeli Márait komcsinak, vagy ballibsinek.
    Nos ő írta:
    „Horthy műveletlen volt és korlátolt, báb az okos, cinikus, gőgös és művelt Bethlen kezében. Nagy felszabadulás lehetett számára, mikor Bethlen bukása után végre a zupásőrmester Gömbös állott rendelkezésére, ez az otromba parvenü, aki hajbókolva kiszolgálta ura minden reakciós, lappangó fasiszta hajlamát… De Bethlen tudta a dörgést, ő és emberei játszották el huszonöt év előtt a lehetőséget, hogy Magyarország demokratikus ország legyen. … Minden osztályérdek maradt Bethlen számára, aki szentül hitt abban, hogy csak a nagybirtokos arisztokrácia jogosult nevelésre és vezetésre… Elvérzett az ország, mely egyik végletből a másik felé tántorog.”

    Frivi, ezt a korszak polgára fogalmazta meg, nem a klisés történelem írás…

  • Na nem Figyelőre és pár kulturált és intelligens emberre
    gondoltam,de például Illére,Geyzára,Gyuri10-re…
    csak el kellene olvasni,hogy milyen szavakat és milyen stílusban írnak,ha rögtön nem megy… többször is lehet!

  • Te Frivi
    Már megint valakinek képzeled magad.
    Pedig már Hofi is megmondta erre a frankót.

  • Nade Ille Pityu.
    Csalódnom kell magában.
    Méghogy aszondod : ” szikrázó elméje van nekije..”
    Bár..ha költői túlzásnak tekincsük , akkor jó.Annak elmegy…

  • Na ezen az oldalon nem Figyelő az akinek magyarázkodni kell!
    Tévedni emberi dolog,korrigálni lehet(nem szégyen)így becsületes egy intelligens embertől!A többiek?Na sokakról ez nem mondható el!

  • ille István
    2:55

    Mégis hova gondol! Ki mer az Ön megfelebbezhetetlenségével vitába szállni?

  • Kedves Nagyikám!
    Már írtam volt,hogy a számok világában igencsak nem járatos.A FELSZABADULÁS tetszik nem tetszik 1945 ben volt.1951 6 évvel később történt bele a világba. Na most bizonyítom matematikai fenomenalitásomat: 13+6=19.Máskor tessék 1949 et írni.Tessék elhinni,hogy jól tudok súgni!Hagyja ezt a családfa kutató évszám keresést. Belezavarodik még jobban és a végén még olyasmit is fog mondani amit józanul nem mondana.Én 1937 ben születtem.Tessék szíves lenni kiszámítani (kéz és esetleg lábujjak segítségével)hány éves lehetek.
    Kézcsókkal unokája:Gy.

  • Kedves Nagyikám!
    Az iskolák államosítása 1950 től 1952 ig tartott.Ha 1950 ben hatodikos volt az annyit jelent,hogy k.b. 45 ben 13 évesen kezdett számtant tanulni.Addig hol ténfergett?Már megint bedacizott!Nehogy a háborúra méltóztasson hivatkozni,mert én 1943 ban még nem hét évesen kezdtem az első osztályt.Igaz,csak 44 márciusig ronthattam a levegőt a nem fajtiszta leheletemmel.Kézcsók unokája:Gy.

  • Figyelő

    „A szúnyogot megszűrik, a tevét pedig elnyelik”. Ezt a legnagyobb zsidó (Jézus) mondta a képmutatókról. Én elsőre megértettem az életrajzi elemeid. Ami pedig nem volt világos, nem befolyásolta a mondandód lényegét.

    Ha te szerény vagy, majd én elárulom az olvasóknak, hogy családod ’44-ben egy zsidó lányt bujtatott.
    Ha valaki élete kockáztatásával megmenti embertársát a szenvedésektől vagy a haláltól, az legalább olyan tiszteletet érdemel, mint az, aki megjárta a haláltábort. Sőt, Pál Apostol szerint a szenvedés nem garancia az üdvösségre, míg a felebaráti szeretet igen. A te édesanyád ilyen volt, aki nem mellesleg több, mint száz évesen halt meg, és életében nem csak egy zsidó lány megmentése volt az egyetlen önfeláldozó tette. Nos, ilyen a te családi háttered.

    Ne tévesszen meg, ha a veled vitázók értetlenkednek vagy csúfolkodnak veled. Úgy írj, hogy tudatában légy annak, hogy olvasó közönséged van, akik nem hülyék és meg tudják ítélni szavaid.

    U.i.
    Azt viszont tanúsítom, hogy amit „falusi” a Kádár-korszakról írt – bár nem a teljes kép – de teljesen igaz és valóságos volt.

  • „BECSÜLET NAPJA”???
    Már az elnevezés is hazugság!

  • Fuser
    3:22

    Kedves Fuser! Márai általános megítélésében vélhetően nincs köztünk vita, még akkor sem, ha a Horthyval és a Behtlennel kapcsolatos megítélése számomra túlzottan sarkosnak, sommásnak is tűnik. Ráadásul a Bethlen kormány működését, és ez tagadhatatlan, az idő pozitívnak igazolta. Amikor azt írtam, hohy a 19. századi lovagiasságra épülő arisztokratizmusa, akkor ezzel azt is megfogalmaztam, hogy volt a személyének egy, a múlt külsőségeibe visszarévedő jellege.
    A múlttal kapcsolatbann nem áll érdekemben elfogultnak lenni, és ez még akkor is igaz, ha a múltbéli kommunizmus és azok kiszolgálói nem igazán szivem csücske. Továbbá azt sem célszerű elvitatni, hogy a Horthyt követő politikai berendezkedés igyekezett Horthyt minél jobban befeketíteni, és ez a „hagyomány” máig urallja Horthy tevékenységének a megítélését.

  • heheheheeh Gyuri10….

  • Nefröcsögjmarcsi még lefröcsögöd a kabátod hajtókáját.

  • Fröcsögimarcsi :
    Idézem fennti bejegyzésedet :

    Marcsi
    2014 január 24
    3:37 du.

    Na nem Figyelőre és pár kulturált és intelligens emberre
    gondoltam,de például Illére,Geyzára,Gyuri10-re…
    csak el kellene olvasni,hogy milyen szavakat és milyen stílusban írnak,ha rögtön nem megy… többször is lehet!


    Namost vszont had állítsam ezzel szembe az egyik kedvencedet , a náci TATALAS mester Gábriel Arkangyalos fórumba beírt bejegyzését:

    Tatulus
    2014 január 24
    10:07 de.

    Fuser! Maga egy elfuserált fasz! Helyettesítse be a leírásában a magyar helyébe a zsidót és fordítva, a keresztény helyébe a zsidót, jobboldali helyébe a liberálist, aztán mindjárt meglátja, hogyan látjuk mi!
    István Bercz – maga mióta tisztességes? Egyáltalán magyar?
    Llanfair – az alapján amiket ide írogat – a “fair” szócska a maga nevében egy röhej, javaslom az Llanantifair nevet – legalább igaz lenne!

    Hát ennyike arról ki milyen stílusba fröcsög.

  • Dakoca-Kabóca:
    Rajtad meg a méz-máz .

  • Gyuri10
    2014 január 24
    6:27 du.
    Rosszúl tudja Gyurikám. Az apácai és papi iskolákat 1948 tól államosították.1949-ben már új tanárok és diákok voltak abban az iskolában, ahová jártam. Az egyik lány (később rájöttem) beépített ügynök volt, neki sikerült engem feljelenteni. Így kezdődött a tortúrám.Valószinű megjutalmazták érte!
    Ezzel be is fejezem személyemmel kapcsolatos vitát, mert NEM tartozik a témához, kedves unokám!

  • Magdika édes,írna már valamit a jóságos Sztálinról is?Az ön Sztálinjáról,a népek atyjáról,aki tervszerüen végeztetett ki,éheztetett halálra 40-50 millió embert és ítélt végzetesen piciny robotyra.Mit tetszik másokon lovagolni?Nincs sepernivalója?Van portája?Kezdje ott.

  • A sok mély-magyar-jobber hablatyolása elvonta a figyelmet a tulajdonképpeni cikk értelmétől.Az írás jó csupán más címet adtam volna neki. Mondjuk így:A „mindenkori magyar becstelenség” napja.Hasonló ügyekből kifolyólag ezt már Teleki Pál lemondó levelében alaposabban kifejtette. Persze erről az ilyen marcsa-figyelő-frivolok stb. nem tudnak,tehát nem is volt.

  • sztalin apank postarablokent kezdte

  • Kuszulló
    majd én írok magénak Sztálinról , két dolgot is :
    1 : bajszos volt
    2 : Jóska volt
    3 : beleomolhat maga a szent nagy fenekébe neki hehehe
    / Ez utóbbi elméncséget Frici bácsi Mr. KArinthytól plagizáltam csak ő másvalakire értette /

  • Naa némá..a jó kis képem leződült vagy mi…

  • Kuszulló:
    Jó.
    Irok magának Sztálinról:
    Sztálin köztünk él !!!
    ( Csak most nem Jóskának hívják.)

  • jani
    2014 január 25
    5:22 de.
    Köszönöm, Jani!

  • javaslom, hagyjunk fel figyelő emlékeinek taglalásával.
    ő úgy emlékszik, ahogy emlékszik, olyan dátumokkal, amilyenekkel, olyasmiket élt meg és úgy, ahogy azt elmondja.
    neki az a valóság.
    másnak más.

  • Kedves Nagyikám!
    Meguntam az évek utána számolását,vagy már túllépi a matek tudásom határát.Tehát megest igazat kell adjak Ille Pistának:”úgy emlékszik, ahogy emlékszik”.A dátumok és a nullák(jobberek) ne zavarják emlékeiben.Az biztos,hogy az időszámítás függvénye az időjárásnak is.Ebből is következhet a differencia Ó-Buda,Montreal,Tel- Aviv, Charkov,Don-kanyar,Ostrom,FELSZABADULÁS, Auschwitz-Birkenau szavak és történelmi értelmezésük is.

  • gyuri, köszönöm a megértésed.
    ezek az ő emlékei, se elvenni, de megmásítani nem tudjuk.

  • Geyza

    2014 január 25
    4:26 du.

    Most Magdika vagy,vagy Geyzuka vagy?

  • Történelmi jelentőségű képek és hanganyag.

  • Cseh Tamás felejthetetlen emléket állitott Budapest ostroma emlékére.
    Köszönöm, hogy idehozta ezt a linket.

  • Nemcsak hallgatni, nézni, értelmezni is kéne…

  • Nemcak hallgattuk, hanem emlékeztünk……..

  • Kuszkalla most társalogni kívánsz velem ?
    Annak nem sok teteje lenne.
    Én csak gyors gondolkodású és jóhumorú emberekkel állok le csevegni.
    Maga meg egyik sem.

  • http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k41015.html
    Ezt az érdekes dokumentet egy ellenzéki fórumról hoztam!
    Mindenki figyelmébe ajánlom, de legjobban az unokámnak.

  • Kedves Nagyikám,
    Van egy néhány nem világos pont amire kérem, válaszát.1944 október 15. én már olyan jól beszélt magyarul Ő fő valamisége,hogy ezt a szöveget képes volt elkukorékolni akár beolvasás útján is?Esetleg németül vakerálta el?
    Ez pedig,amit most mondok nem kérdő,hanem kijelentő módban teszem:Aschner Lipót az Egyesült Izzó(Tungsram)gyár tulajdonosa a német megszálláskor már Svájcban volt.44 októberében nem kaphatott másolatot a „proklamációból”. Goldberger hiába volt kártya partnere az antiszemita horthynak,mégis deportálásban kellett meghalnia.Ha pedig igazolást akar kapni arról,hogy mindig léteztek degenerált zsidók is,arra a legeklatánsabb példa a chorin család, akik hosszú éveken keresztül kitartották főúri nívón ezt a nyomorult tömeggyilkost.
    Remélve,hogy szavaim az értelmezés talajára találnak, kézcsókkal:Unokája,Gyuri.

  • Bocsi, de úgy tudom Aschner Lipótot az oroszok(mocsik) nyírták ki, mert hazament. Véletlenül, jóbarátom volt a társa a Tungsramnál.
    Hogy kicsit felizgassalak, kedves unokám, hozok neked egy mai cikket a helyi újságból. Remélem értesz angolul.
    Csak történelmi tudásodat elevenitem fel kicsit. A cikk írója különben zsidó.

    http://fullcomment.nationalpost.com/2014/01/29/george-jonas-the-selling-out-of-eastern-europe/

  • Kedves Nagyikám!
    Megint parázsba raktad a kezed.Én is adok egy kis részleges életrajzot magamról.1951 től 1953 ig az egyesült izzóban voltam ipari tanuló.Utána 1955 ig mint felszabadult segéd dolgoztam ott.Ezen kívül,mindenkim a maga idejében az izzóban dolgozott,Nagyapámtól kezdve,Apám,három nagybátyám,három nagynéném.1951 és 53 között Aschner Lipót magához hivatott egy alkalommal a kapu melletti irodájába. Megtudta,hogy folytatom a családi tradíciót és ez alkalomból akart üdvözölni és részvétét fejezte ki Apám elvesztése miatt.Az Izzót soha nem államosították.Megmaradt svájci érdekeltségnek,részvény társaságnak, mivel a tulajdonos Aschner Lipót svájci állampolgár volt.A nácizmust is ott vészelte át.A társát nem ismertem,de ha tudod a nevét szívesen megtanulnám.Nem tudok róla,hogy egyáltalán létezett.Nagyon kérlek a különböző eredetű és”származású”zsidó barátnőid tanúvallomásaival ne terhelj,csak annyira hogy a józan ész is képes legyen befogadni.Neked sem tartom szükségesnek,hogy minden észmenésnek behódolj.
    Üdv:(unokád)Gyuri.

  • A társ és megalapítója a Tunsgramnak, Fodor Miklós volt.
    Ő 1948 után lépett le és egy kis arannyal a zsebébe Angliával ment családjával. Onnan emigrált Kanadába 1951-ben.
    Fodor Miklóst Apám jól ismerte , mert a Remix gyár megalapítója volt, évtizedekkel előbb.
    Mikor Montrealba kerültem, mint 56-os menekült, Apám javasolta , hogy vegyem fel Fodor Miklóssal a kapcsolatot. Igaz, munkához segített férjem meg engem.
    Évtizedek után fennmaradt a kapcsolat, és úgy éreztem, hogy közeli barátja vagyok. Sok mindent mesélt, de nagyon sajnálta Aschnert. Már az évre nem emlékszem,de szerinte perbe került és kivégezték.

  • Figyelő
    2014 január 29
    10:52 de.

    Kedves Figyelő! Az egészen biztos nem igaz, hogy Aschner Lipótot az oroszok ölték meg. Természetes halállal, sajna nem emlékszem milyen betegségben halt meg ’52-ben Budapesten. Egészen haláláig a Tungsram igazgatója volt pont a szovjetek engedélyével, ahogy az ő engedélyükkel tért haza Svájcból is. Egyébként megjárta Dachaut is ’44-ben, a svájci cégtulajdonosok szabadították ki valami horribilis összeg fejében.

  • Különben az Egyesült Izzót jól ismertem én is, mint anyagmebeszerő sokat mentem oda, ja és az én diplomám technikus, de nem csak elkrtonikus.

  • Kedves unokám,
    nem tanúvallomás volt a linken, hanem egy mai cikk a helyi újságból. Nem tudtam, hogy nem értesz angolul.

  • Fuser
    2014 január 29
    5:00 du.
    Igen, lehet, hogy tévedtem, hiszen emberi dolog!
    Olvastam én is a Googleban-.
    Akkor másról beszélt nekem a jó öreg Fodor…..vagy ő tudta rosszul. Ő kijött ’48-ban.

  • Figyelő
    2014 január 27
    12:07 du.

    Kedves Figyelő, örülök, hogy megnézte, meghallgatta.
    Emlékezzünk tisztelettel a hősökre!

  • dakota, kicsi huszár, mégis, kik lettek volna azok a hősök? vagy csak gond van az értékrendjével?

  • Figyelő
    2014 január 29
    10:53 du.

    Kedves Figyelő! Amit Aschner Lipóttal kapcsolatban írtam azt Rojkó Annamária, Aki a korát megelőzte című könyvéből tudom, ami egyébként egy nagyon érdekes kordokumentum és részben sporttörténeti munka is. Olyan témában amit csak guglizva ismerek nem szívesen állok le vitatkozni mert például a wiki magyar szerkesztésű lapjait annyira tartom hiteles forrásnak mint mondjuk erös döncike bejegyzéseit! 🙂 )))

  • Az tényleg nem számít, hogy ha nem háborúzunk akkor nem rombolják le Budapestet, Dresdát és Hirosimát? Ha a hősök nem akarnak értelmetlenül ellenállni akkor Budapest megmarad? Még a hidak is. Tényleg annyira hősies egy támadó háború? Az oroszokra nehéz ezt ráfogni. Nekik nem volt hasznos Budapest lerombolása. Csak idő és emberveszteség volt. Ha igazi hősök lettek volna, megadják magukat. És megmentik a várost.

  • Llanfair
    2014 január 30
    5:27 de.
    Kedves Llanfair, sajnos névmemoriám gyenge, nem jut eszembe mostannaka német parancsnoknak a neve, aki „védte” Budapestet.
    Ha venné a fáradságot és elolvasná az általam idehozott linket, Horthy kiugrási kisérlete alkalmából tartott rádió beszédének szövege. Szerintem teljesen világos minden értelmes embernek, hogy a magyarok milyen helyzetben voltak 1944-45-ben.
    A volt magyar városparancsnokot, a Gestápó lefogta és internálta, Bakay Szilárd altábornagyot, aki szerette volna feladni a várost.- Ismertem, le is írtam már valahol itt a lényeget.

  • Kedves Nagyim,
    Gondolom Fuser leírása a legtökéletesebb. Valószínű most én 1 évet tévedhettem.1953 helyett 1952 ben hivatott magához Aschner igazgató úr.Egyébként még hozzáteszem,hogy 53 tól 56 októberig sportolója is voltam a vasas-izzónak.Ez azonban egy nem idetartozó téma.A Fodor Miklós nevét nem ismertem.Minden esetre köszönöm.Nagyikám!Lásd kellemes eszmét cserélni Veled.Egy olyan emberrel akinek ugyan másak az eszméi mint nekem,de még akkor is emberi ha sok sok tévedés áldozata, vagy esetleg identitás zavarban szenved.Egyébként ma közvetített egy hosszú interviewt a televíziónk szegedi csanáddal.Ez is más téma.Elnézést ma egy kicsit kapkodok.

  • Kedves Nagyim,
    Én is szolgálok egy névvel.Először annyit,hogy 1944 decemberében a nyilas-különítmény készen állt a Budapesti gettó k.b. 60-70.000 zsidó lakosának lemészárlására.Ezekkel szemben már Roul Wallenberg sem tudott fellépni.Ekkor lépett közbe GERHARD SCHMIDHUBER német páncélos vezérőrnagy aki megakadályozta a „haza hőseit” a vérengzés végrehajtásában.Sajnos ez az EMBER is elesett a február 11.-i kitörésnél.Tehát,vegyük tudomásul,hogy semmi sem itélhető meg fekete-fehér alapon!Persze nem az a további következtetés,hogy Ő esetleg Budapest védője volt.Nem!Csak EMBER!Aki jóra is tudta felhasználni a hatalmát.

  • Gyuri10
    2014 január 30
    6:55 du.
    Kedves unokám,
    Szívesen beszélgetek Veled, mert szakmabeli vagy te is.
    T.i. én is elktromos műveknél dolgoztam börtönből való kiszabadulásom után. Először az Elektronikus Mérőskészülékek gyárában mint segédmunkás helyezett el a Felügyelő bizottság.Elég keserves munka volt, mert a pincében rezgő-kristályokat vágtam esténként egyedűl, sok parkány társaságában.Akkor egy kollega jó tanácsát meghallgattam és beíratkoztam a Kandó Kálmán technikum esti tagozatára, amit 3 év alatt végeztem el.Technikusi és érettségi bizonyitványt szereztem.
    Így kerültem a Vörös Szikra gyárba 1953-ban, mint müszaki ellenőr. Ismerted ezt a gyárat? Az Egyesült Izzónak volt a „tetsvére” . Különben jól tudom hol volt helyileg az Izzó….Később, mert a Vörös Szikragyárban B listára kerültem mentem hiradástechnikai szövetkezetbe , ahol mint anyagbeszerző dolgoztam. Ezek volt az én munkahelyeim eljövetelem előtt. Itt viszont technikusi diplomám nem ért semmit, ezért a könyvek szerelmesként, könyvtáros lettem, majd magyar könyveket terjeszettem.

  • Gyuri10
    2014 január 31
    3:20 de.
    Ennek a német vezérezredesnek a neve nem ismerős nekem. Én egy W-vel kezdődő német tábornokra emlékszem, aki Hitler által meg volt bizva Budapest védelmével.
    Persze, ő megmenekült, utolsó német vonattal kiment.

  • Kedves Nagyim,
    Nem pontosan vagyunk kollégák.Az izzóban lettem szerszámkészítő,mely a vasszakmában olyan értékű,mint a kártyában a bridge. Különösen,hogy bakelit,majd később plasztik szakon műveltem ezt a részint fizikai,nagyobb részt tervezői munkát. Volt egy időszak amikor az Elektromos készülékek és mérőműszerek gyárában dolgoztam,Kispesten a Vörös Hadsereg útján.(nagybetűvel,ugye megértesz?)Azóta sok víz folyt le a Jordánon. Manapság már néhány éve nyugdíjas vagyok teljes műszakban.Na ennyit
    magamról. Áttérve a német tisztre: GERHARD SCHMIDHUBER a német páncélosok VEZÉRŐRNAGYA volt,nem vezér ezredes.Minden szimpátiám ellenére is kérlek ne osztogass utólagosan katonai rangokat.1944 ben a proklamáció és az örmény szenny hatalom átvétele előtt,amikor még veszélyes munkákat végezhettek nem árja nők, Anyámat dolgoztatták a Váci úton, valamelyik üzemben hasonló,üveg vágási munkában ingyen.Tej zsír és kenyérjegyért.Na jó,most már nagyon bele mélyedek annak a népnek és országnak a belügyeibe,melyhez jobb lett volna nem tartozni Sajnos az ember a barátait sem mindig válogathatja meg.Na még annyit,hogy angolban tényleg elég gyenge vagyok.A gyerekeim azonban anyanyelvi szinten beszélik.Én viszont nem küldök Neked ivrit nyelvű levelet,mert félek, hogy még képes vagy válaszolni.

  • Figyelő
    2014 január 31
    11:31 de.

    Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-Obergruppenführer
    De csak részben menekült meg, pontosabban nem úgy menekült meg! Megsebesült és orosz fogságba esett, 25 évre ítélték, de ’55-ben kiszabadult, ’71-ben halt meg az NSZK-ban, autóbalesetben. Már ha rá gondolt.

  • Gyuri10
    2014 január 31
    4:01 du.
    Ezek szerint, sem kollega, sem unoka nem vagy Gyuri.
    T.i. még nem vagyok százéves…

  • Fenyvesi Glória

    A magyarok nem sirathatják hallottaikat, csak más népekét?
    A magyarok nem becsülhetik meg hőseiket?
    Akik a Hazát, és népüket védték?
    Bárhol, külföldön siratják valakik a magyar áldozatokat?
    Egyébként minden áldozatért kár…
    Bárki követte is el a gyilkosságokat…

  • Fenyvesi Glória

    Horthy „hordófejű”?
    Olvasom egy kommentben…
    Akik Horthy mellett vannak, azok is gúnyolják más népek vezetőit,mert még a külsejük sem tetszik?
    Ez nem intelligens vonás!

  • fenyvesi glória: még mindig itt tart? ha megindokolná, miként is kellene tekintünk hősként rájuk? csak nem akként, mint a don-kanyarnál politikusaink által önként feláldozott hazát védő honvédeinkre? mert elég nehéz elfogadni, hogy 2000 km-re a hazától a bakák hont védtek, és nem ágyútöltelékek voltak!
    egy valami szolgálhat a „becsület napja” alapjául: nem voltak gyávák, csak vakok. a „becsületüket” amagyarázó ideológiát meg inkább hagyjuk.

  • Figyelő: Miután alig burkoltan közölted, hogy nem vagyok értelmes, nem érthetem gondolatmenetedet. De ez nem cáfol meg engem. Igazi hősök akkor lettek volna ha megmentik a várost. Így csak szerencsétlen áldozatok akik a német vezetés érdekében vakon rohantak a halálba. Mint ahogy minden olyan katona szerencsétlen áldozat volt akit a kormány erőszakkal besorozott. Aki pedig besorozta az tömeggyilkos. Sajnos nem tudtok meggyőzni a törvényszerűséggal. A háborús helyzetet az emberek idézik elő. A kormányok csak kihasználják. Szerény értelmi képességeim idáig érnek.

  • Kedves Ilanfair!
    Egy betett linkre hívatkoztam, de lehet hogy Te azt nem olvastad, azzal a félmondattal, „minden értelemes ember megérti”. Tehát, igen gyorsan magadra vetted.
    A háborút legtöbbször a nemzetközi helyzet inditja el és Európában a németek kétszer követtek el világégést. Sajnos földrajzi helyzetünk folytán, ahogy a lengyelek, csehek, románok is idetartoztak kerültünk mindig bele.
    A fent emlegetett link különben itt van újra, ami világosan rámutat akkori helyzetünre és Horthy kilépési szándékára.

    http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k41015.html

  • Figyelő: Kedves Figyelő! Gyurcsány szavai szerint: kurva ország. Te is tudod, hogy indulatszó. De ha belegondolsz hányan lefeküdtek a Fidesznek…

    A linket már olvastam. Én a háborút másképpen látom. Nekem az igazi hősök a lengyelek a franciák a hollandok és angolok voltak. Meg az írek akik nagy létszámban önként vettek részt a háborúban. Ők ellenálltak a náciknak nem megmagyarázták. Ha ellenállunk talán kevesebb magyar katona hal meg. Lehet, hogy több. De a becsületünk megmaradt volna.

    „Magadra vetted” Hát persze. Annyian mondtátok már. Ennyien nem tévedhettek. 😀

  • Ilanfair,
    Az íreket lerohnták az SS németek,beültettek nekik való kormányt és a kormányukat ellehenitették? NEM!
    A francia kormány pedig kolaboráns volt velük.
    Az angolok is megúszták ügyesen. Az USA és Kanada messze volt, de harcolt a nácik ellen.
    Így igen könnyű.
    Sajnos átéltem ezt a kort és tisztán emlékszem az eseményekre.
    Az ellenálókat elvitte a Gestapó. Ahogy Bakay Szilárdot is. Amerikaiak szabaditották fel a koncentrációs táborból, majd az oroszok kivégezték.
    Menj már az okos szöveggel, csak könyvekből értesülni könnyű a háborúról…..

  • figyelő: bocsika, de a németek nem ültettek be magyarországon nekik való kormányt, mi több, el se lehetetlenítették a regnálót. kérem, nézzen utána, mert ez az állítás már túlmegy a tudatlanságon.

  • Ille, Szálasi Ki volt? Rövid az emlékezője.
    Horthy meg tehetetlen lett általuk.

  • Figyelő!
    Horthy lemondott, és személyesen nevezte ki Szálasit miniszterelnöknek.. Ennyit a beültetésről..

  • Figyelő: Ez megnyugtat. Abban a hiedelemben éltem, hogy elpusztították a családomat. Majd elmondom édesanyámnak, hogy mindent rosszul tud (Picivel vagy csak fiatalabb nála. Vörös hajú fehér bőrű magas karcsú lány volt. El tudod képzelni milyen veszélyben volt? Látott egyet mást. Például nagyszüleim és testvére halálát). Ez majd Őt is megnyugtatja.
    Az angolok könnyen megúszták? Az írek önként mentek pedig nem kellett volna. A lengyelek ellenálltak. A francia kormány lehet, hogy áruló volt, de a francia nép nem.
    Te mindig a saját szenvedésedet mondod. Volt ott néhány millió ember még. És Te megmaradtál. 62 millió embernek ez nem sikerült. A nyomorékokat nem is számoljuk. Ha nem toljuk azt a szekeret, mennyivel lett volna kevesebb?
    A németek ellenállás nélkül bevonultak az egyik csatlós országába. De elismerem, hogy Te mindent jobban tudsz. Hiszen valószínűleg mindent megtanácskoztak veled. Vagy a CNN-t nézted? Minden gúny nélkül. Akkor szerinted nem volt manipulálva a sajtó? Hiszen most megy a másolata.

  • Szöke asszony mit tud Maga a Vilhábról gyerek volt még akkor.
    A történelemkönyvről meg úgytudja hogy az csak valami komcsi trükk.

  • Figyelő, az igaz, hogy 44 márciusában a Gestapó elvitte az ellenzéki vezetőket. De, azokat már a Lakatos kormány idején szabadon engedték, mint pl. Kopácsi Nagyapámat is, aki, aztán, szabadulása után az egész családdal egyűtt csatlakozott a MOKÁN Kommitté-hez, ami országos viszonylatban valószinüleg a legnagyobb és leghatásosabb nemzeti ellenállási mozgalom volt. Ennek köszönhetően a Németek már 44. december 3.-án feladták Miskolcot. Olvas el a könyvemet, abban részletesen le van irva ez a történet is, nomeg, hogy hogyan szerveztek be még eredetileg nyilas tiszteket is, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy felrobbantsák a Diósgyőri vasgyárat.

  • Figyelő,
    Kívánom,hogy legyél!Bist hundert und zwanzig. Na jó,akkor mostantól nem szólítlak Nagyimnak, de a Figyelőnél többre szeretnélek tartani.Az valahogy túl hideg és különben sem emberi,hanem egy újság neve és az is csak volt.Szívesebben leveleznék Veled privátim. Néhányszor megpróbáltam,de mindig vissza jött.Sajnálatomra. Az e-mail címed meg van,de nem szuperál.Üdv:Gy.

  • falusi
    2014 február 1
    2:55 du.
    Jesszus falusi, NÉZZ bele, ha más nincs a Googleba!

    Gyakorlatilag a dolog úgy történt, hogy Horthy rádió beszéde UTÁN, házőrizet alá vették, fiát Dauchaba deportálták. Hogy tudta volna Ő Szálasit kinevezni?
    Szálasit a németek nevezték ki, és a Horthy uralom ezzel végetért.

  • Imádom, ha olyan is adja a frankót, akinek fogalma sincs az akkori világról!

  • figyelő: mi van? szálasit a németek nevezték ki?

    Edmund Veesenmayer, az ország élére kinevezett birodalmi biztos a szélsőjobboldali pártok összefogását, egységét kívánta elérni, ebbe azonban Szálasiék nem voltak hajlandóak beleegyezni, mivel nem ők kapták volna meg a vezető szerepet. Így történhetett, hogy a nyilasok eleinte kiszorultak a hatalomból.A német megszállók csak 1944 augusztusában, a román kiugrás és Horthy hasonló irányba tett lépései hatására álltak végül Szálasiék mögé. Hitler külön parancsára szeptember folyamán a nyilasok megkezdték a hatalomátvétel megszervezését. Ez október 15-én történt meg: a kormányzó kiugrási kísérletét követően a német és nyilas csapatok megszállták a főváros stratégiai fontosságú pontjait, este pedig Szálasi bejelentette a rádióban a hatalomátvételt és a háború folytatását.
    ez magának azt jelenti, hogy a németek nevezték ki? szegénykém…ez kb. annyira nem igaz, mint a bécs utcáin menetelő ss-alakulatok. noch dazu, budapesten se voltak ilyenek. az ss – mint elit alakulat – az oroszok ellen küzdött a keleti fronton, magyarországon is a wermacht egységei tevékenykedtek.

    jó lenne, ha végre felébredne lidérces álmából, mert ez már valóban passzol a fidesz tudatos történelem hamisításához!

  • figyelő: az a szomorú helyzet, hogy magának sincs.

  • Figyelő
    2014 február 1
    7:28 du.
    Tőlem akár Allah is lehet..

    „1944 márciusában a németek bevonultak az országba, október 16-ára Budapestre értek. Horthy lemondott, és kinevezte miniszterelnöknek Szálasi Ferencet. Ezzel megtörtént a nyilas hatalomátvétel Magyarországon. Horthyt a háború végéig Németországban tartották fogva, a nürnbergi perben tanú volt, 1957-es haláláig Portugáliában élt.”
    (Történelmi Kislexikon 427.old.)

  • falusi: a végén még kiderül, hogy a libsibolsibibsik adták ki, tudatosan befeketítve ezzel horthyt!
    figyelő másképpen tudja, neki különben sem autentikus egy lexikon.

  • A gyurcsányi vót, mega libás!! Kádküvet meg libát attaka lex ikonér’ ! Mer’ kilencvennígyes kijadás.

  • Kis lexikont MIKOR írták?
    Horthy azért mondott le mert a Szálasi puccs után háziőrizet alá vették és fiát Dauchaba deportálták.

    Tudod mi a puccs? Mikor megszállják a házadat ( ebben az esteben a volt királyi várat, ahol Horthy élt) akkoriban, a nácik és az illető így mozgásképtelen lesz.
    Ja, kinevezte Szálasit lemondása után.—ha,ha,ha,,,,,,,,

  • falusi: na, mit mondtam? már meg is kérdőjelezi figyelő, akinek történelmi ismeretei legendásak!
    hagyni kell a francba. ő így tudja, ez az ő történelme, rögeszmésen ragaszkodik hozzá, hát legyen neki úgy.
    csak abban bízhatunk, hogy megmarad családja keretein belül.
    még boda hiányzik ide a maga egyedi történelemszemléletével, és teljes lesz a kép.

  • Csaak olvasgassátok a „Szálasi puccsról” írt tanulmányokat.
    Ezzel részemről a témát befejeztem…..

  • figyelő: el se kellett volna kezdenie, akkor nem szembesült volna a téveszméivel. de – mint tudjuk – magának saját, külön bejáratú történelme van. mindenkinek jobb lenne, ha megtartaná magának.

  • Ille, soha nem vitázom fanatikussal, főleg akkor nem, mikor tudom, hogy amit mondanak nem igaz.
    Bizonyitott tényen nem lehet változtatni.
    1994-ben Horn kormány volt, tehát az akkor kiadott kislexikon nem bizonyiték.
    Puccs esetén NEM az nevez ki valakit, aki ELLEN a puccs töténik!

  • figyelő: amit mond, csak arra bizonyíték, hogy magának külön történelme van.
    bármit állít az egész szálasi-horthy viszonylatról, éppen a maga fanatizmusát bizonyítja, csak éppen teljesen érthetetlen ez az erőlködése.
    hogy maga mit tart igaznak, és mit nem, az a maga gondja.
    mert a tudástól már régen messzire került…
    az pedig, hogy maga szerint, ha hornék voltak akkor kormányos, akkor a kiadott kislexikon – en bloc – nem bizonyíték, biza, nevetséges.
    csak az a baj, hogy senkinek sincs kedve magán nevetni. egyre siralmasabb az igyekezete, egyre siralmasabb…

  • Gyuri10
    2014 február 1
    5:56 du.
    Kedves Gyuri,csak most vettem észre ezt a kis írásod.
    Tudom, hogy a Figyelő egy újság, sajnos, ezt azután vettem észre, mikor már néhány éve működött a nevemként. K.b. 12 éve ezt a nevet használom fórumokon. Nehéz változtatni.
    E-mail címem sem változott minimum 10 éve.
    Rosszat kaptál ezek szerint…
    a nagyit nem bánom, ha annak hívsz, hiszen kanadai unokáim annak hívnak!

    Írásaid után, sokkal fiatalabbnak tűntél, nem nyugdíjasnak….de ilyen csekélységre nem adunk.

  • Kedves Ille.
    mint író és politikai vitázó, ez a mondat nem tűnt fel Falusitól betett idézetben?:
    „1944 márciusában a németek bevonultak az országba, október 16-ára Budapestre értek. ”

    Egy kis lexikonból. 10 éves gyerek röhög rajta!
    (Sajnos, már márc.19-én Budapest utcáin masiroztak!)

  • Figyelő
    2014 február 3
    8:18 de.
    A teljes bekezdést kellett volna bemásolnom, nem pedig kivonatosan, saját kútfőből. Ott az áll, hogy A Tiszántúl nagy része már szeptembertől Szovjet fennhatóság alatt állt, A menekülő német hadsereg októberre Budapestre ért.
    Ez olyan szarvashiba volt tőlem, mint tőled az íródalom, vagy az úraim..
    ja? Igen, tudom, hogy mi a puccs. Sőt. Még azt is, hogy mi a pucsítás. (Még rémlik..)

  • figyelő: ez nem változtat a lényegen. magának privát történelemszemlélete van, amin – már, ha egy 10 éves gyereket az ilyesmi érdekelne – az is röhögne.

  • falusi: nyugi, figyelő azt se hinné el. ő másképpen tudja, és kész.
    a pucsítás még rémlik? gondolom, figyelőre céloztál…

  • Ille, muszáj személyeskedni?
    Mindig civilzáltan írok mindenkinek, elvárom, hogy nekem is így válaszoljanak.
    Falusi „korrekciójában”, megint félre billent. Az eredeti idézet NEM írt SEMMIT az orszokról, vagy a Tiszántulról.
    Nehéz lenyelni az igazságot úgy látszik, azért sérteget.

  • Még valami, a történelem CSAK egy. A hamisitások sokfélék. Ki mit olvas és szür le „igazságokat”
    Az nem is számít, ha egy korabeli mondja,aki át is élte ezt a kort. A kis lexikon, 1994-ből, jobban tudja.

  • Ille István
    2014 február 3
    10:27 de.
    Figyelőre? Hm..
    Tőled a kínai fogolytáborok kinzókamráiban tevékenykedő szadisták még tanulhatnának egyet, s mást..
    🙄

  • figyelő, igaza van, megkövetem. teljesen értelmetlen a maga igazságával és a maga szemléletével szemben bármit is felhozni.

  • Kedves Nagyim,
    Örülök,hogy engedélyezed számomra a Nagyit.A Figyelő nevű heti vagy havi folyóirat tudomásommal a FELSZABADULÁS után kezdett megjelenni. Lehet,hogy tévedek,de az sem számít.Lényeg,hogy egy minden ócska szenzációról beszámoló bulvár lap volt.Láttam benne az örmény nemzetvezetőt felakasztva.Olyan szép volt,hogy nagyon élveztem. Kicsit idegen tőlem,hogy bárki emberlányát így nevezzem.A marcsát,frivolt,izomagyú dinit, fenyvesi glólikát és a többi ilyesmit igen. Neked nem illik.A címedet lehet,hogy rosszul kaptam meg.
    Ha benne vagy írd meg az Ille Pityunak,hogy engedélyeddel egyenesbe elküldheti nekem.Az első alkalom után már Te is fogod ismerni az én e-mail címem. További előlegezett tisztelettel: Gyuri.(Egyébként még 100 évesen is csak sok jó indulattal mamám lehetnél,nem nagyanyám).

  • Kedves Ille, hozott fel VALMIT is az én „igazságom” ellen? NEM! Csak letolt, régi jó komcsi módszerrel..

  • Köszi Ille, azért az első mondat jólesett!

  • Kedves Gyuri, örülök, hogy minden rendben. További jó viták elé nézek……

  • figyelő: nem csak én, de többen felhoztunk „valamit” a maga igazságai ellen. ha kívánja, felsorolom, mert én egyben látom azokat. elég sok helyet foglalna el. sajnálatos módon azonban nem vette figyelembe őket, csak a magáét hajtogatta.
    a komcsik senkit nem toltak le, csak megkérték, hogy gyakoroljon önbírálatot 😀

  • Jaj, „Önbirálat” ezt a szót utoljára az 50-es éévekben hallottam.
    Köszi, régi „szép emlékek.”
    Sajnálatos, hogy még itt tart, kedves Ille!

  • figyelő: nem én tartok itt, hanem maga a komenista módszereknél. a humorérzékéről pedig eddig se volt híres. a gyászindulóval kapcsolatban pedig a kiegészítésemet valszeg nem volt ideje elolvasni.
    nem számít. a lényeg ott van.

  • Ille, igaza van, nem vettem humornak!

  • Fenyvesi Glória

    Gyurcsány és Iványi még soha nem hajtott fejet, és nem fejezte ki részvétét, ha pl. manapság, vagy a közelmúltban magyar időseket, és fiatal lányokat gyilkoltak meg cigányok…
    Miért is?
    Neki csak a kisebbségek halála fáj?
    A többségi magyarságé sosem?