Gondolatok Gyurcsány Ferenc KMH-s interjújával kapcsolatban

2014 február 26 8:48 de.21 hozzászólás

Sok és érdekes dolgot tudtunk meg, mint általában egy ilyen riport által. Ahogyan nyilatkozta Gyurcsány Ferenc, a regnáló kormány mindenütt beültette a saját embereit, és nem egy vagy négy évre. Tehát mondjuk előáll az a helyzet, hogy Orbánt leváltják, de még is képtelen lesz működni az uj kormány, mert állandó falba fog ütközni. Tessenek csak egy picinykét visszalapozni, és ne csak a mi magyar történelmünkben. Valahogy minden választás után az uj kormány hiába indult neki nagy elánnal, hogy na akkor most átalakítunk, átszervezünk mindig falba ütközött. Voltak jó és kivitelezhető ötletei, de hiába volt kormányon, mert az ellenzék leszavazta és a háttérben hagyott, az ő embereik által vezetett intézmények tovább biztosították számukra a hatalmat.

Fidesz, falat.

Fidesz, falat.

Az első független kormány kérdem én mennyiben volt független? Antall Józsefnek kik is voltak ellenzékben? A volt MSZMP-és párttagok, akik, hogy ne essenek ki a hatalmi harcból, igyekeztek a kor szelleméhez alkalmazkodni. Ergó, már akkor kiderült, hogy ők sem alszanak és nem a Ludas Matyit olvassák, hanem gondolva a jövőre, hosszú időre szeretnék biztosítani maguknak a politikai palettán való szereplést. Nagyon jól tudjuk kik is voltak ezek az emberek. Ha nem is sikerült ez nekik teljes mértékben, de eltudták intézni, egy kis „kerekasztal konferencia” keretében, hogy sem a hatalmukat sem a vagyonukat nem kobozták el.

És itt a lényeg! Igazat adok Gyurcsány Ferencnek, hogy nem „leszámolásra” és elszámolásra lesz szükség,hanem egy kormányra, amely valóban megszünteti a korrupciót, az összefonodásokat, a köpönyegforgató szerencselovagok tündöklését. Egy kicsit tessenek már belelapozni a multunkba. Na nem száz évekre, csak az elmult 25 évre. Mint ahogy irtam, Antallék tényleges ellenségei az MSZMP tagokból átvedlett akármilyen későbbi pártokba betömörültek. Még is hogyan voltak erre képesek? Egyszerüen és nagyszerün úgy, hogy szinte semmi sem lett tisztázva. Maradhattak az annó összekuporgatott vagyonukba, hatalmuk ugyan megszünt félig meddig politikailag, de anyagilag senki sem tette fel ugyan azt a kérdést, amit most felakarunk tenni Orbánéknak: tessenek már mondani honan a fenéből van ez, meg az, meg amaz? Volt valamifajta számonkérés, elszámoltatás?

Csehországban a régi levitézlet pártfunkcikat egytől egyig megfosztották nem csak politikai hatalmától, ha nem az annó elrabolt és magáévá tett összes vagyonától. Jakes elvtársat kizavarták a villájából, vissza mezőőörnek mint ahogy Gusztit, Huszákot is elzavarták. Igaz nem úgy mint ahogy gondolták, hogy vehették a vagyonkájukat, és amerre nincs sár oda mehettek. Minden akkori volt párfejessel ezt tették. Mert a politika nem más mint az anyagi erőkkel való hatalmi törekvések megvalósítása. Mi történt 89-ben? Valami olyasmi amit a fene sem tudja minek nevezzünk. Jó mondjuk rendszer változásnak. DE! Elszámoltattak valakit is?

Megkérdezték, hogy mondja Medgyessy elvtárs, magának honnét is van eze aza? Ugyan hogyan miből vehette meg magának azt a poltikai és anyagi bázist, amiből aztán saját birodalmat alakíthatott ki? De a ma a szürke eminenciánsként viselkedő milliomosok is hasonlóan szerezték vagyonukat. A volt gyárigazgatóból tulajdonos lett, és ha jól utánanézünk akkor szinte minden mai nagyvállalkozó az átkosban megszerzett politikai és anyagi kapcsoltait és tőkéjét kamatoztatta.

Hogyan akarunk egy olyan normális politikusi palettát,tiszta politikai légkört, amikor az ugynevezett alapdolgok nincsenek letisztázva? Teljesen mindegy, hogy volt párttitkár, vagy a jó időben a jó helyen helyezkedő szerencselovag gyárigazgatóról legyen szó, senkinek sem fedhetetlen ma az anyagi helyzete. Senki sem a saját vagyonában ül (kivétel az a cirka öt hat milló polgárt akinek az átkosban már elvették mindenét, és nem hagytak neki meg semmit csak a puszta életét meg a fogkeféjét és esetleg a cigaretta tárcáját ha nem arany vagy más nemesfémből volt készítve) Akik tudtak elmentek, és ma a diaszpórai magyarság számát növelték meg. Kérdem én, ha ezeket az alapvető dolgokat nem tisztáztuk még a kezdet kezdetén akkor még is mire számíthatunk?

Mert ebből csak ez jöhetett ki, semmi más. Nem tisztáztuk a politikai hovatartozást . Nem derülhetett ki soha sem hitelt érdemlően, hogy valóban besugó volt e, három per akárhányas ügynök. Ha aztán az illető politikai és anyagi helyzetbe került, akkor mint bűvész a varázsdobozból, elővarázsoltak valami kompromittáló adatot ami aztán vagy igaz volt vagy sem, de soha sem tudta meg az egszeri polgár. Valahogy el lett kenve, hol ezért hol azért. Mert ha xről kiderült valami, akkor yról is azonnal kiderítettek valamit, amire ugyan nem volt kézzelfogható bizonyíték, de valahogy kikellett az illetőt vonni a forgalomból. Ilyen tisztázatlan és labilis helyzetben még is kire szavazhat az egyszeri polgár? Csupán a szimpátia és a jó PR vagy megjelenés alapján képes dönteni.

Még az a bizonyos szélsőjobb is csak azért képes parlamentbe kerülni, mert nekik sem teljesen tisztázott a multjuk. Még a legfasisztább eszméket vallóról is kitudnak deríteni olyant, hogy a pártja hideglelést kap, hogy micsoda blamázs, nem tudtátok, hogy zsidó volt az anyja, vagy kommunista párttagságija volt, az apja párttitkár és országgyűlési képviselő volt? Tessenek már mondani: még is hogyan tetszenek elképzelni a jövőt? Mert a lakosság nagy része a mai Magyarországon nagyon is tlsztában van vele, hogy akik ma megvezetik, azok egytől egyig olyan emberek akik nem tisztességes uton jutottak ekkora hatalomhoz. Meddig lehet ezt a játékot játszani büntetlen?

A szomszédos Ukrajnában most bebizonyítotték, hogy nem a végtelenségig. Elzavarták, és ki tudja nem e fogják majd elítélni Janukovicsot ha elkapják. Magyarországon lesz valaha ilyen vagy ehhez hasonló? Nem ugynevezett „boszorkányüldözésre” kollektiv felelősségre vonásra vagy büntetésre akarok lázítani. De ha egyszerüen csak tovább görgetjük a már jócskán felhalmozódott ellentéteteket és nem tisztázzuk azokat, akkor sok jóra nem számíthatunk. Csupán csak erre amiben ma élünk már lassan 25 éve, és egy európai közösségben aminek tagjai vagyunk, csupán a legutolsó megtűrt ország lehetünk. Sikerült elsőből, utolsóvá lecsúsznunk.

Avi ben Giora

21 hozzászólás

  • Igen jó kor-és kórrajz!
    De emlékezzünk csak! Az SZDSZ nevű politikai képződmény a 90-es éve legelején azzal revolverezett, hogy a csehek hozzánk képest sehol sincsenek, mert nem megy náluk a privatizáció. Utólag lehet, hogy mégis a cseheknek volt igazuk?

  • A magyar politikai rendszer és kultúra kizárólag morális és anyagi korrupción és gátlástalan befolyás érvényesítéssel, vagyonszerzésen alapszik. Nincsenek becsületes politikusok, akik nem lopnak, csalnak, hazudnak, azok HALLGATNAK, tehát bűnpártolók! A politikai kultúra pedig abból áll, hogy mi emberek csak kicsit lophatunk, csalhatunk, hazudhatunk büntetlenül, mert az semmi a politikusok nagy lopásához, csalásához, hazugságához, amiért az büntetelen.
    Magyarországon az emberek nem gondolnak arra hogy nincs különbség a kis lopás, hazugság, csalás és a nagy lopás, nagy hazugság, nagy csalás közt, mind bűn, mint ahogy nem lehet valaki csak kicsit terhes.

  • A politikusok büntetési tételét háromszorosára emelni, és a vétkest örökre eltiltani a politikától választójoggal ehyütt.

  • Avi: igazat írtál,és tényleg le kéne már számolni a múlttal,de pont az általad elmondottak miatt az „elit”-re nem számíthatunk.
    Az ukránok megmutatták,hogy ha nem nézik gyáván a függönyök mögül a történteket,győzni is lehet.Olyan híreket is hallottam,hogy az eddig hatalomban levőket kizárnák a jövőben,de hogy ez sikerül-e,abban szkeptikus vagyok.
    Az a gondom,hogy ismerem a magyarokat,itt éltem az életem 2 év(külföldi munka) híján,és már nem is akarok elmenni innen.
    Miből gondolod,hogy akik 25 éve tűrnek,azok most egyszerre kiállnak a barikádra?

  • A két történelmi korszak,az akkori rendszerváltás és a mostani potenciális kormányváltás között rendeteg a különbség, erről köteteket írtak! Erre mondta Antall Jósef:”Tetszettek volna forradalmat csinálni!”.Ha minden nemű „váltás” a bosszúról szólna Spanyolországban a Franco-rendszer,Portugáliában pedig a Salazar-rendszer összeomlása után szűkek lettek volna a börtönök…
    Hothy pedig igen jól megúszta tetteit,ma sem tudni,miért? Ezekben az esetekben mindig el lehetett hitetni a néppel:KÜLSŐ KÉNYSZER HATÁSÁRA CSELEKEDTEK! (Horthy,Rákosi,Kádár).De azt ne etesse meg velem senki ,hogy békeidőben Közép-Európában hogyan lehet elviselni egy önjáró fasisztoid,mérhetetlenül népellenes és korrupt,őskori szüleményt,mint Orbán ésrablóbandája???
    Mert ha azokat nem büntették meg,akkor ezeket sem lehet?
    Összemérhetők Gyurcsány és Orbán tettei? Gyurcsánynak a gyengeség volt a főbűne,amivel az ország nyakára hozta ezt a volt MSZMP-ésekből álló szemetet,akik a Kádár-rendszernek is haszonélvezői voltak és most habzó szájú antikommunisták, rsszisták és főként antiszemiták…

  • carey200: rávezető gyakorlatnak ajánlom tanulmányozd a birkák természetrajzát,hamar rá fogsz jönni mi a válasz a kérdésedre.
    frivi: látszik,hogy foglalkoztál a problémával,praktikusan ez is egy lehetséges megoldás lenne,bár már ott tartanánk!

  • Carey2000:
    Horthy csak azért úszhatta meg mert Sztálinnak a ” lieblingje ” lett valamiért.
    Talán a szerencsétlen hebehurgya kiugrási kíséletéért.
    És kihúzta a vén tömeggyilkos nyakát a hurokból.
    Pedig az USA vádlottak padjára akarta állítani Nürnbergben.
    Az ítélet nem lett volna kétséges…

  • Noszticzius Judit

    Tudjunk,hogy Gyurcsány szabadabb,világosabb, NYUGATOS!!!!! 🙂 Orbán diktátor,sötétebb, KELETIS !!!! 🙁

  • carey200!…………..A fletó ugyanúgy haszonélvezője volt a Kádár rendszernek mint a többi MSZMP-s”rendszerváltó”

  • Avi!……….Cak nem vissza szeretna költözni Magyarországra?Mert,ha nem akkor nem kellene mondani,hogy fogd meg bodri.

  • Hát kedves Giora (nem merem legergelyezni, mert esetleg megkapom a magamét, mint Bojanától)!
    Szóval: honnan szorult Önbe ennyi bosszúszomj? Milyen aljasság kedvéért veszítette el ennyire a kontrollt?
    Nekem eddig négyszer kellett újrakezdenem az életemet, ebből kétszer a politikai események miatt – ezt a maradékot már inkább folytatni szeretném. És nem érdekel, hogy azok, akikkel nem értek egyet, mit csináltak korábban, sőt, az sem, hogy a felmenőik mit csináltak. Az érdekel, hogy most mit tesznek! Teljes erőmből ellenzem a mai Párt működését, 25 éve egyetlen ügyben értek velük egyet: azzal, hogy ne siessünk minősíteni az ukrajnai eseményeket. Ahogy én innen messziről látom, a tüntetők sem „angolkisasszonyok”. Az Ukrajna az ukránoké meg semmivel sem jobb, mint Magyarország legyen a magyaroké. Ráadásul ugye ott meg él pár millió orosz, és néhány százezer magyar is, ruszinokról, románokról szó se essék.

  • Nàlunk nem volt elszàmoltatàs,mert a régiek csinàltàk „a palota
    forradalmat”,de màig ugy gondoljàk,hogy a vezetés tovàbbra is a
    pàrtjuk-tömörülésük-privilégiàja.
    Mivel egyrésze a gazdasàgunknak az uj helyzetben nem tudott azonnal versenyképesen müködni,-valamint a keleti piacok beszükülése miatt- gazdasàgi kényszer hatàsàra és vissza „a babaruhàt” a mezögazsasàgban,bekövetkezhetett egy àtlàthatatlan
    privatizàcio,ahol a rosszul àllok-olcson-, vagy a legjobban eladhatok
    kerültek uj tulajdonoshoz,a mindenkori politikai érdekek függvényében.
    Az ilyen stratégiàtlan privatizàciokban,csak az anyagi és helyzeti elönyben lévök lehettek a
    nyertesek,akik-esetleg hàlapénzért-segithettek külföldi kezekbe is jàtszani vàllalatainkat,szolgàltatoinkat.

  • Bognár Gyula:
    Manapság nincs a világon ugynevezett becsületes politikus. Én legalább is nem tudok róla. Valahol, minden politikus egy kisebbfajta csaló hazudozó kénytelen lenni. Mert a diplomáciában ez manapság bevett szokás sajnos. Más kérdés, hogy a saját nemzete felé hogy irányúl. Szerintem a saját választóival szemben minimális „becsület” mindenképen elvárható és kötelező. Bizonyos helyeken ez nem is kérdés, hiszen ha ujra akarja választatni magát egy párt vagy személy, ahhoz olyan dolgokat kell csináljon amivel elnyeri a választók bizalmát a következő kádenciára. Magyarországon ez sajnos másképpen működik. Ez is egyfajta régi beidegződés, hogy amelyik kutya erősebben ugat az arat. Horn mondta azt, hogy levadásszuk ellehenitettjük kicsináljuk. Ez mai napig sajnos érvényes. Nincs az a párt ma amely nem ilyen eszközökkel akarja magának tartani a hatalmat, vagy megszerezni. Erre irtam azt, hogy ideje volna helyre rakosgatni a dolgokat. Annak a szerencsétlen választónak is könnyebb dolga lenne és a pártok sem folytathatnák a sárdobálást választási manővereket, azzal, hogy kiderítenek valami kompromittálót x vagy y jelöltről.
    Talalom.
    Higgye el nincs bennem semmi bosszu szomj. Lehetne, de nem is élek ott ugyan nmi hasznom lenne belőle. Egyszerüen csupán csak ideges leszek, hogy mai napi ellehet adni embereknek ugyan azt a lerágott csontot ami már réges rég nem szabadna, hogy aktuális legyen.
    Top apo:
    Nem akarok visszamenni. Ha akartam volna már megtettem volna maga nélkül is. Pusztán magyarnak vallom magamat és bármennyire is furcsa de érdekel, hogy az az ország hova lesz vezetve. Ennyi!
    carey 200
    Nincs nit és kit összemérni. Ahogy a szólás is mondja egyik 19 másik egy hijján húsz. Mindegyik hatalomra vágyik teljesen mindegy, melyik párt és kicsoda. Mert nyilván, hogy ha ő lesz a vezető az sokkal jobb mint csak tépni a szánkat mert abból pénz nem lesz. Magyarországon a politikus ma már egyfajta szakma. csak se képzettségük sem rátermettségük nincsen. Gyurcsány pontosan ebben más. Ő tanult a saját hibáiból valamit és megpróbál másfajta stratégiával nyerő lenni. Viszont minden képpen jó volna ha nyilatkozna hogyan képzeli. Orbán meg egy gyáva senki, ha még egy tévbeli megmérettetésre sem hajlandó.
    Erős Dénes:
    Magyarországon nem ismerik még azt, hogy működő piacgazdaság. Minden mai nagyvállalkozó pusztán csak azzal törődik, hogy mennyit tud keresni a már meglevő vagyonához. Ismeri azt a szólást, hogy élni és élni hagyni? Ez ami hiányzik. És azokat a régi „húzóiparágakat” kellene fejleszteni amik munkát is adnak na meg bevételt nyereséget is.

  • Avi
    Az EU piacai beszükültek:Németorszàg 0,4 %,Ausztria 0,3 % gazdasàgi növekedés 2013-ban,ezzel szemben:Kina-tartosan-7-8 %,Oroszorszàg 4 %
    Ugye szükséges a „Keleti Nyitàs”? Ha tudunk-eladhatot-többet
    gyàrtani,munkahelyeket védünk,vagy teremtünk.

  • dénes erős: ez a lényeg. ha tudunk. de nem tudunk 😀

  • Dénes ERÖS
    2014 február 28
    6:11 de.
    „Magyarország gulyás-tekintélyuralmi rendszere” címmel egy amerikai kutató arról ír a Wall Street Journalban, hogy Orbán Viktor az egykori bátor reformerből mára a kisszerű nacionalizmus támogatója lett.
    Ennek azután vannak következményei is.

    A svájci finanzen.ch pénzügyi portál szerint Magyarországról 2009 óta a GDP 37 százalékának megfelelő tőkét vontak ki a bankok.

    Déneske! Ez a harc lesz a végső?

  • Gyurcsány: az maradhat, aki nem ad át anyagot a köz- és a Hír TV-nek. Itt kezdodik a demokracia .

    Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy pártja nem működik együtt a Hír TV-bel és március 15-ig „nem hajlandó a magyar köztelevíziónak csúfolt kormánytelevíziónak interjút adni”. Arra kérte az újságírókat, hogy ne adjanak át anyagot sem a Hír TV-nek, sem a köztelevíziónak.

  • akarki
    2014 február 28
    5:58 du.

    Ez nagyon jó :)))))))

  • ” A volt MSZMP-és párttagok, akik, hogy ne essenek ki a hatalmi harcból, igyekeztek a kor szelleméhez alkalmazkodni. Ergó, már akkor kiderült, hogy ők sem alszanak és nem a Ludas Matyit olvassák, hanem gondolva a jövőre, hosszú időre szeretnék biztosítani maguknak a politikai palettán való szereplést. Nagyon jól tudjuk kik is voltak ezek az emberek. Ha nem is sikerült ez nekik teljes mértékben, de eltudták intézni, egy kis “kerekasztal konferencia” keretében, hogy sem a hatalmukat sem a vagyonukat nem kobozták el.”

    Mily érdekes dolgok ezek:)

  • Kakunya a mostani Kormánytagokról méltóztatsz szót ejteni?
    Merthogy nemtudni kire célzol.
    Ejjdeérdekes..

  • Topipapó:
    Úgyvan !
    És kinefeljcse a mostani kormány tagjait se !
    Mind egy szálig tagok voltak az MSzMP .-ben.

    Nem bűn az !
    Csak épp kínos kicsit.
    Amikor emiatt hörögnek,hogy más is merészelte.