Orbán Viktor miniszterelnök hallgat

2014 március 4 9:00 de.59 hozzászólás

Ukrajnában háborús készültség van és pattanásig feszült a helyzet. Az ukrán kormány szerint vasárnapig 15 ezer orosz katona vonult be a Krím-félszigetre. Az orosz hadsereg, mintegy demonstrálva erejét, páncélosaikkal torlaszolták el Ukrajna stratégiai pontjait, jelezve az EU-nak és a világnak, hogy el a kezekkel Ukrajnától, mert arra, mint volt utódállamukra, az „orosz medve” továbbra is igényt tart. Jóllehet 1994-ben éppen Budapesten, az orosz és az ukrán kormány aláírtak ugyan egy szerződést, amelynek értelmében Oroszország elfogadta, hogy semmilyen területi követelése sincs Ukrajnával szemben. Noha ez a szerződés elvileg ma is érvényben van, Oroszország mégis megszállta Ukrajnát, amelynek közintézményein már orosz zászló lobog.

Mielőtt az orosz hadsereg az Ukrajnában élő orosz kisebbség védelme ürügyén megszállta volna Ukrajna stratégiailag fontos pontjait, Putyin orosz és Obama amerikai elnök közel egy órán keresztül beszélt egymással telefonon. Hogy miről értekeztek ők szombaton 1 órán keresztül, azt senki nem tudja, legfeljebb csak sejtheti.

Lehet, hogy a két elnök kompromisszumot kötött egymással, és talán titokban meghúzták a Kelet és a Nyugat új határait? Nos, ezt pontosan nem tudhatjuk, de tény, hogy a történelmünk során köttettek már ilyen titkos paktumok a nagyhatalmak államfői között.

Ukrán szolidaritás (Marian Striltsiv / Courtesy Reuters)

Ukrán szolidaritás (Marian Striltsiv / Courtesy Reuters)

Tény, hogy az orosz elnök már évek óta jelezte, hogy neki nagyon elege van a nyugati hatalmakból. Az Orbán-kormány részéről pedig szintén voltak már ehhez hasonló törekvésre utaló jelek. Lásd, amikor a miniszterelnök úr kijelentette, hogy az EU-n kívül is van élet, vagy említhetném, amikor az ideológiájukkal velük szimpatizáló Jobbik nemrég kidobálta a magyar parlament ablakán az EU-s zászlókat, ami szintén jelzés volt az EU.- felé, a magyarok akaratát illetően. Orbán Viktor úrnak, Magyarország miniszterelnökeként e kínos esemény kapcsán minimum illett volna bocsánatot kérnie az EU-s tagállamoktól. De nem tette meg és akkor is csak hallgatott.  

És Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az ukrajnai események kapcsán is hallgat.

Hallgatni arany, tartja egy magyar mondás, de hallgatni jelenthet beletörődést, egyetértést is. A miniszterelnök úr hallgat, ugyanis talán most ébredt rá, hogy mekkora veszélybe sodorta Magyarországot a Putyinnal kötött paksi atomszerződése kapcsán. Ezzel a súlyos döntésével ő ugyanis gazdasági értelemben mintegy odaláncolta hazánkat az oroszokhoz, s félő, hogy Putyin elnök, ahogy Ukrajnát sem ereszti el, úgy hazánkat sem fogja, hiszen immár gazdasági érdekek kötik őt hozzánk, minket pedig hozzájuk, amelyeket érvényesíteni is fog, arra bárki mérget vehet. Putyint nem érdekli, hogy melyik ország tagja az EU-nak, és az adott ország NATO-tagsága sem zavarná különösképpen. Ez csak egy szerződés csupán, amely Putyin logikája szerint, ha azt a gazdasági érdekek úgy kívánják, bármikor felrúgható.   

Persze az is lehet, hogy Putyinnal jó üzletet kötöttünk és a miniszterelnök úr azért hallgat, mert talán olyasmit tud, amit most még nem lenne aktuális, hogy megosszon velünk. Emlékezzünk vissza, hogy az oroszokkal kötött paksi atomszerződését is csak az utolsó pillanatban tudtuk meg, és a miniszterelnök úr akkor is már csak a kész tények elé állított minket. Lehet, hogy most is ezt akarja? Lehet, hogy cserébe a „hűségünkért” kapunk valami mást is Putyintól, nemcsak atomreaktor blokkokat és pénzt? Lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr Putyinnal végre megvalósíthatja a magyarok évtizedek óta elfeledni nem tudó álmát, a hőn áhított nemzetegyesítést?

Sokan, akik ilyesmiről vizionálnak, azt mondják az illetőre, hogy zavaros elméjű és elmebeteg ember. Szaniszló Ferenc újságírót is sokan tartják annak, s meg is vonták tőle az állami kitüntetését. Mindenesetre a napokban Szaniszló Ferenc az Echo tévében világosan kifejtette, hogy készüljünk fel, mert visszakapjuk a még Ukrajnához tartozó és tőlünk Trianonnál egykoron igazságtalanul elszakított Kárpátalját. Aztán gondolom én, utána majd jön a többi terület is: Erdély, Felvidék stb., mert Putyin azokat is visszaadja nekünk, s cserébe csak azt kéri tőlünk, hogy legyünk újra a szövetségesei.

Lehet, hogy ez is egy agyrém, de idézzük csak fel, hogy mit is mondott Orbán Viktor miniszterelnök úr, amikor megkötötte Putyinnal a paksi atompaktumot. Azt mondta, hogy ő egy fukar ember, aki az oroszokkal most egy nagyon jó üzletet kötött. Lehet, hogy ő akkor virágnyelven szólt, amit csak a Jobbik volt képes helyesen értelmezni, s ezért hajították ki a parlament ablakán az Uniós zászlókat?

Nos, minden elképzelhető. Szaniszló Ferenc szavaival mondva: „Vonja le mindenki a megfelelő következtetést.”

Orbán Viktor miniszterelnök úr mindenesetre hallgat. A külhoni magyaroknak pedig csak annyit üzent: „számíthatnak ránk”.  

59 hozzászólás

  • Már vártam ezt a cikket, csak éppen Christiophertől. Ő már erről írt a facebookban is, de ott nem akartam válaszolni.
    Bizony nagy tragédia ez az ukránok számára! De a történelmi tényekről sokan elfeledkeznek.
    Az ukránok tragédiája még Sztálin idejében elkezdődtek, mikor is Sztálin jóvoltából millió számban ÉHENHALTAK az ukrán lakók.
    Majd éppen Krimiben a kihalt lakosság után, betelepitettek orosz családokat, kiknek leszármazottaik már ott születtek és élnek. Hruszcsov elvtárs is lapátolt még rá az orosz terjeszkedéssel.
    Minden történelmi könyvben pontos adatok vannak erről, még a wikipédiában is.
    Igenám, de van Ukrajnának egy része, ami valamikor magyar volt és Kárpátaljának neveznek. Ott még ma is él 150 ezer magyar származású ember, bár magyar nyelv haszálatuk tiltva van és oroszul tanulnak az iskolákban.
    Ha a cikk írója és Christopher arra koncentrálnak, hogy Orbán miért hallgat a mai orosz invázióról, EZ AZ OKA!
    Nem akarja az ott élő magyarságot nagyobb veszélybe hozni, mint amiben van.!
    Amit meg a szerencsétlen Szaniszló magyaráz, kit érdekel? Egy rendkivül buta ember, rémes beszédstílussal.

  • Ami meg a paksi atomerőmnűvet érinti, először is annak létesítésében orosz alkatrészeket, orosz segítséget kaptak a megépítéséhez. Logikus, hogy a felújított alkatrészeket IS onnan akaják kapni.
    Arról nem is beszélve, hogy a felújításról már volt egyezkedés az oroszokkal Gyurcsány kormány idején, csak éppen nem jött akkor össze!

  • figyelő: nem volt egyezkedés. ami volt, az egy megbízás, mi szerint meg kell vizsgálni, szükséges-e, és, ha igen, mi módon paks bővítése. úgy hívják, hogy feasibility study, vagyis megvalósíthatósági tanulmány, ami mind a mai napig nem készült el, ráadásul erre a felhatalmazásra hivatkozott orbán, amikor minden féle megbízás nélkül, egy személyben megkötötte a szerződést.
    amúgy nem felújított alkatrészekről van szó – ilyesmi egy atomerőműnél szóba sem jöhet – hanem egy teljesen új blokk építéséről van szó. értelemszerűen felújításról sem lehet ily módon szó. ez nem egy panelház, ahol a fűtési rendszert,, meg az elektromos vezetékeket fel lehet újítani.

  • Ille, nézzen be a keresőbe, a paksi atomerőmű részletes leírásáról. KIVEL csinálták eredetileg, és miért kell a felújitás, ha tetszik, ha nem.
    Általában, utána nézek annak, amiről írok.

  • Kedves Figyelő!
    Mindennel egyetértek, amit írt, de egy dologban viszont nincs közöttünk egyetértés. Szerintem Orbán Viktor miniszterelnök úr éppen a paksi atompaktum miatt hallgat. Az ukrán helyzet ugyanis egyértelműen ráébresztette őt arra, hogy Putyin elnök gazdasági érdekekre hivatkozva egy új orosz birodalmat épít, és aki vele gazdasági értelemben szövetkezik, azt odaláncolja magához. Ukrajna esetében is erről szól a történet. Putyin felrúgja a két ország közötti szerződést, és nem engedi, hogy Ukrajna az euróövezethez csatlakozzon.

  • ˙
    „… benne hallgat a sötétség.”
    .

  • Figyelő !
    ˙
    És ide tartozik annak a százezres nagyságrendű, m a g y a r u l . beszélő tömegnek a tragédiája is, akiket a Hitlertől „visszakapott” Kárpátaljáról deportáltak a magyarok lengyelországi Auschwitzba, az ottani halálgyárba…
    .

  • Kedves Bogdán Géza!
    Lehet, hogy igy van, de MIT tehetett mást, mikor az atomműveket fejleszteni kellett?! Csakis az oroszokkal kellett gazdasági paktumot csinálni.
    De a kárpátaljai magyarok sorsa nem mindegy, el is ment a határra, mert a menekültekre is gondolni kell. Lesz elég ilyen, Kanada is felkészült erre.

  • figyelő: ez nem változtat azon, hogy nem volt egyezkedés, sem azon, hogy egy atomerőművet felújítani nem lehet. tudja, ezt úgy hívják: technikai képtelenség 🙂 ezért van az, hogy ha lejárt az ideje, bezárják. ugyan, nevezzen már meg egyetlen atomerőművet, amit felújítottak!
    mégis, maga szerint mit újítanának fel benne? a reaktor burkolatát? a rudazat kiemelő darut? esetleg a vízszivattyút? vagy a turbinasort?
    rendben van, hogy utána néz annak, amit ír, de inkább eléje kellene néznie…
    megint erősködik olyan témában, amihez nem ért. mondjuk, én sem, de én legalább tanultam valamennyit egy atomerőmű működéséről, mi több, voltam üzemi látogatáson is a műegyetemi reaktorban.
    igaz, hogy az még a búr háború előtt volt, de attól még tudom, miről beszélek 🙂

  • KORDON BLUED
    2014 március 4
    11:25 de
    Téved, kedves! Nem Kárpátalját kaptuk vissza Hitler idejében, hanem Erdély északi részét.
    A 600 ezres zsidó elpusztulásához ENNEK a témának semmi köze.

  • Ille, mégegyszer, nézzen utána mit KELL csinálni, ha erről szó esik a világban.

  • Egy Eu-s országnak, meggondolandó, hogyan köt bármiféle szerződést az oroszokkal. Mások is értenek az atomtechnológiához, nemcsak az oroszok. Megcsinálták volna a például a franciák is, és pénzt is kaphattunk volna az IMF-től, csak ugye, Orbán Viktor miniszterelnök úr így akart tromfolni az EU.-val, és jópofáskodni a Jobbiknak. Most pedig hallgat. El is ítélik érte sokan. Jaroslaw Gizinski, aki egy lengyelországi lap munkatársa, de a Heti Válaszban is rendszeresen publikál, nos, ő is kiakadt Orbán Viktor miniszterelnök úrra, a hallgatása miatt.
    http://www.hir24.hu/belfold/2014/03/04/szegyellje-magat-orban-ur/

  • figyelő: mégegyszer, ne kezdjen olyasmit erőltetni, amit még csak érintőlegesen se ért meg!
    az atomerőműveket üzemidejük lejárta után BEZÁRJÁK! egyszeri üzemidő hosszabbítás – megfelelő feltételek mellett – lehetséges, de NINCS FELÚJÍTÁS!
    maradjunk annyiban, hogy maga – a megszokott módon – csak azért erősködik, mert én állítottam valamit, amit maga, ha fene fenét eszik is, nem képes elfogadni 🙂

  • Bogdán Géza
    2014 március 4
    11:47 de.
    Az EU többször bemutatta jóindulatát és segítőkészségét Magyarországnak!
    Más, a lengyel hazafinak NINCS honfitársa Kárpátalján, mint nekünk a 150 ezer magyar

  • Kedves Figyelő!
    Attól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr elment a határra megnézni az ott élő magyar kisebbséget, nagyon dicséretes dolog, de egy ország vezetőjétől ez még kevés. Sajtótájékoztató keretében kellett volna ország-világ tudtára adnia, hogy elítéli az oroszok cselekedetét, de ő és a magyar államfő, Áder János úr is, csak hallgatott. Egyedül Deutsch Tamás mert a Fideszből véleményt formálni, ő is a Twitteren és csak magánemberként.
    Lassan mondom, hogy Putyin is megértse:
    R U S Z K I K H A Z A!

  • Észrevétel:
    -Kár, hogy ezt a cikket nem egy történész végzettségű szakértő írta!
    -Orbán Viktor nem „hallgat”, csak felelős politikusként nem hőbörög. Egyébként a héten megy Brüsszelbe, le kellene majd hozni a beszédjét.
    -Mi itthon (normális emberek) Magyarországon annak örülünk, ha az ország nem zsugorodik…. Kádár et. pl. nem ilyen volt. 1964-ben háromszor(!) utasitotta vissza Hruscsov ajánlatát, hogy visszaadja a beregszászi járást a maga 120.000 fős magyarságával együtt, – mert ez csak nyüg nekik..
    – Ugyanakkor az ukrán származású Nyikita Szergejevics 1954-ben a Krim félszigetet „odaajándékozta” az Ukrán SZK-nak, minthogy jó ukrán hazafi volt… (Akkor 80 ssázalékos orosz lakosságával együtt).
    -Aztán ki is mondta. hogy „Éljen a szabad és francia Quebec!” ?
    – Igy mulatnak a nagy urak, – mi meg elemezgetünk…!

  • Ille István
    2014 március 4
    11:53 de.
    Jól van Ille!
    Akkor magyarázza meg Orbán csak jókedvében és pénzszórásból kötötte meg az orosszal a szerződést!
    Nem volt szükség rá!Jaj…….

  • Egy aránylag jó cikket fölösleges volt teljesen értéktelenné tenni a hihetetlenül primitív idétlenséget kitálaló, agymosásra alkalmaott, Szaniszló Ferenc/Hír TV képpel és idézettel.
    Igaz a cikkíró elmélete is súrolja a határt, miszerint összeesküvési elméletet próbál elhitetni a Világ felosztásáról.
    A politikai döntések manapság nem olyan egyszerűek, mint 1494-ben (Treaty of Tordesillas) amikor Pope Alexander VI kettéosztotta a Világot Portugália és Spanyolország között. Még csak olyan helyzet sincs, mint WWII vége, amikor a GYŐZTES nagyhatalmak, jogosan felosztották az érdekszférát a teljesen lebombázott, háború által tönkretett Európában. (amit mellesleg az Európaiak indítottak el)
    Kis országok természetesen ágálnak és igazságtalannak tartják az érdekszférák kialakítását, mint ahogy a gyerekek sem szeretik, hogy szüleik határozzák meg mivel játszhatnak. Ugyanakkor elfelejtik a kis országok politikusai, hogy ahhoz, hogy politikai befolyást gyakoroljon bárki, ahhoz meg kell lenni a befolyás érvényesítési szerszámának is, ami NEM MINDIG jelenti a hadsereget. Lásd Kína befolyása a Világ politikában. Ami pedig eszükbe sem jut a kis országok politikusainak, hogy kis országok nagy célokat megvalósító vezetői alakították országukat birodalommá és nagyhatalommá. Erre kellene gondolniuk, amikor kormányoznak és nem csak arra, hogy a hatalmukat betonozzák korrupcióval, aljassággal és a zsebüket tömjék miközben baromságokat pofáznak 7/24, szinte mindenről, amihez hozzá sem értenek.
    Sorolhatnánk kis országok nagy vezéreit, Nagy Sándort, Augustus Cesart, Nagy Károlyt, Ottot, a Portugál Birodalmat, Spanyol Birodalmat, a Hollandok kolonizálását, a Brit birodalmat, aztán az USA-t, ami letűnőben van és a Szovjetúniót, majd a mostani Oroszországot, stb., Kivétel nélkül kis országokból építették fel az uralkodók, politikusok, kormányok ezeket nagyhatalommá. De ne menjünk messzire. A Magyar királyok közt is voltak sikeres ország- és birodalom építők. Károly-Robert, Mátyás király, csak kettő.
    Ahelyett, hogy 100 éve siránkoznának a magyarok Trianon miatt, választhattak volna maguknak sokkal jobb vezetőket, politikusokat és szívvel-lélekkel asszimilálódhattak volna Európába, Keletre való kacsintgatások nélkül. A történelmet nem hamisítani kell, hanem nagyon jól kell ismerni, abból tanulni és azt felhasználva jó eredményeket kell elérni, hogy ne csak hazugság legyen, hogy Magyarország Jobban Teljesít. Akkor nem kellene másokra kenni minden sikertelenséget és hibát, igaz, akkor nem is volna sok!

  • Kedves Bogdán Géza!

    A műltkori hozzászólásomat is „sarokba szorítási kísérletnek” vette, az „összeesküvés elméletére” már nem is reagáltam, reagáltak mások. A „Pelikán ügyiratok” sehol!
    Most is tart a vita, senkiben nem merül fel: „A Krím-félsziget Ukrajna szerves része, ott van az orosz tengeri hadiflotta bázisa, amely a szerződés szerint 2042-ig Ukrajnában maradhat – mondta az ukrán-orosz konfliktusról Balázs Péter volt külügyminiszter. Úgy folytatta: Moszkvának olyan ukrán kormányra van szüksége, amely ezt nem kérdőjelezi meg, illetve olyanra, amely garantálja az orosz kisebbség jogait.”
    Erről mi a véleménye?

  • figyelő: maradjunk annyiban, hogy se maga, se én nem tudjuk, miért kötötte meg, mivel vagy ezer évre titkosították 😀

  • Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint nehéz elképzelni, hogy orosz cégek is részt vehessenek a temelini atomerőmű tervezett bővítésében. Stropnicky szerint Oroszország már nem tekinthető kiszámítható, demokratikus országnak.

    Ami orbánt illeti, felhatalmazás nélkül kötött szerződést az oroszokkal, 50 évre eladósítva az országot. Sőt! Több időre, mivel a déli áramlat nevű gázvezetékre is építési kötelezettséget vállalt az orosz lapok szerint. Esetleg még mi az, amiről nem is tudunk? De eddig az orosz lapok cikkeiből kihámozható, van titkos paktum orbán és Putyin között.

    Több kijelentés is elhangzott kárpátaljával kapcsolatban. Ezek az elszólt félmondatok alapján eddig mindig kiderült valami a fidesszel kapcsolatban.

    A NATO egyenlőre csak toporog. Egyrészt Ukrajna még nem tag, másrészt egy erődemonstráció könnyen átfordulhatna a harmadik világháborúba. Európa nem egységes, ugyanis 1989 óta nagyon összemosódtak a gazdasági kapcsolatok, vagyis nem csak Oroszország függ Európától, hanem fordítva is igaz. Jelenleg ezt használja ki Putyin.

    Kárpátalja visszacsatolásának lehetőségét lehet hogy meglebegtették orbán szeme előtt, de nem hiszem hogy erre egyértelmű kötelezettséget is vállaltak volna. Én csak a fidesz-1 kormány alatt kötött szerződést veszem alapul, amit a Románokkal kötött. Az MSzP-nel másfél év kellett, amire megállapodtak a Románokkal, hogy felejtsék el.

    Szerintem területek helyett egy kis málenkij robotot kaphatunk. Figyelembe véve az Ukrán lakosságnak szánt sorsot.
    Szintén tegnap hoztam róla linket.

  • Kedves Bogdán Géza!
    Finnországban az új nukláris erőművi blokkot az Areva-Siemens konzorcium előre rögzített áron építi, és a csúszás – ami 2009-ről csúszott 2012-re, majd 2014-re – komoly kivitelezői felárral jár. A franciák adták a legkedvezőbb ajánlatot, most a 2,5-3-szorosánál tartanak a költségek!

  • Budafok
    2014 március 4
    12:01 du.
    Kedves Budafok, minden szava igaz! Sajnos efelett elsiklanak a jelenlévők többsége!

  • Bogdán Géza

    Kedves ditke!
    Én ezt nem feltételeztem Önről, és megnyugtatom, hogy én sem tennék ilyet Önnel. Én csak beszélgetni szeretnék, nem pedig másokat sarokba szorítani. Persze, meddő vitákba én senkivel sem bonyolódom, úgyhogy ha azt tapasztalom, akkor én az illetőre ráhagyom, ezt kérem, hogy nézze el Ön is nekem. Köszönöm!
    Az nem az én összeesküvés-elméletem volt, hanem az EU-t ellenző nézeteket valló embereké, mint például Szaniszló Ferenc, Bayer Zsolt, Bogár László, Boross Imre, és hadd ne soroljam őket, mert sajnos elég sokan vannak. Én ebben a posztban csak próbáltam az ő logikájukat követve érthetővé tenni, hogy történetesen ők mire is használnák Putyint és az ő hadseregét.
    A Balázs Péter volt külügyminiszterrel készült interjút én is láttam. Putyin az orosz kisebbség védelme ürügyén szállta meg Ukrajna egy részét, noha az ő érdekeik képviselete még nem indokolta volna a katonai agressziót, hiszen azt tárgyalás útján is megoldható lett volna. Putyint az bántotta, és erre Balázs Péter is utalt, hogy Ukrajnának lett volna választása csatlakoznia az euróövezethez is.
    http://www.atv.hu/belfold/20140228-balazs-peter

  • Bogdán Géza

    ditke
    2014 március 4
    12:22 du.
    Azt akarja ezzel mondani kedves ditke, hogy Orbán Viktor úr végül is jó üzletet kötött Putyinnal? Mert nekem az a véleményem látatlanban is, hogy ez az üzlet nekünk bizony többe fog fájni, mint azt sokan hiszik. Putyin ugyanis gazdaságilag akarja odaláncolni magához a vele szerződést kötő országokat, és erre éppen Ukrajna példájából ítélve, egyre többen rájöttek már, köztük a csehek is.
    http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/a_csehek_nem_kernek_az_orosz_atomeromubol.4.196061.html

  • gézám, orbán már nem hallgat. most éppen beáll a sorba, mondván, hogy brüsszelbe sietve kinyilvánítja egységünket az unióval.
    persze, ez a kis gerinctelen féreg már korábban is mondta: ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem, amit csinálok!

  • Bogdán Géza

    Ille István
    2014 március 4
    1:37 du.
    Ez számomra tényleg egy új fejlemény kedves Ille István Baráton, köszönöm, hogy tudattad velem!
    Ez már a hányadik köpönyegforgatása lesz Orbán Viktor miniszterelnök úrnak? Aztán hazajön, és mintha mi sem történt volna Brüsszelben, itthon, hogy jópofizhasson a Jobbiknak, folytatja tovább az EU-ellenes megnyilvánulásait.

  • gézám, orbán nagy horgász! legalábbis, ami a beetetést illeti…aztán azt reméli, hogy kifogja a nagy halat.

  • Bogdán Géza

    Meg kell hagyni kedves Ille István Barátom, hogy ő tényleg egy nagy horgász. Csak majd nehogy egyszer ő kerüljön horogra.
    http://hvg.hu/itthon/20140303_ukran_valsag_megszolalt_orban_viktor

  • Most nem a nagy szavak ideje van,hanem egy megfontolt közös EU vàlsàgkezelésé, mert a maximàlis nemzeti érdekek hajszolàsa hozta
    az orosz kisebbség ellenàlläsàt,akiket a testvéri orosz nagyhatalom mindig is tàmogatni fog.
    A kisebbségek érdekeit sértö,tervezett nyelvtörvénnyel a mi
    àllàspontunk is csak a kivàràs,az EU mérséklö befolyàsàra valo
    kompromisszum elérése lehet a cél.

  • Budafok
    2014 március 4
    12:01 du.
    Mot Vityenka hallgatásának okát felejtsük el egy pillanatra.
    Ámdemeghabár.. Amit Kádár eltárs visszautasított, az nem a 12O.OOO magyar, hanem a velük együtt ott élő ukárn, orosz, rutén, morva, román, cigány és gruzin népek egymilliónál valamivel több, ugyancsak eme „ajándéknak” lett volna a része. Erre akkor magyarországnak sem pénze, sem infrastruktúrája, sem közigazgatási lehetősége-tehetsége nemvolt. Hruscsov eltárs meg úgy adott ajándékot, hogy egyik zsebéből áttette a másikba a krími részeket, – lévén ukrajna akkoriban a szovjetúniónak volt a része, tagországa. Nü, ti, otthonélő, normális, történészthiányoló igazmagyarok, ezt is illett volna megtanulnotok.. (Elemezgetéssel csak óvatosan..Állítolag némelyik elemnek roppant magas az áramerőssége..)

  • Orbán bizony nem hallgat,csak észnél van……mint sokan nem!
    Többször is beszélt a TV-ben (több csatornán is!!!)és sürgette a békés,tárgyalásos úton történő megegyezést,mint a
    többi környező ország is!
    Putyin és Obama telefonon is beszéltek!Úgy tűnik senki sem akar háborút!…..Az oroszoknak is joguk van védeni az önhibájukon Ukrajnában illetve a Krímben élő orosz embereket,ők nem tehetnek róla,hogy több nemzedéken keresztül ott élnek!
    Az oroszok és Ukrajna közötti konfliktust nem a magyaroknak kell megoldani,de a kormány hangsúlyozta többször is,hogy a
    magyarokért aggódik, felelősséget vállal,minden segítséget megad a
    magyar menekülteknek és az esetleges sebesülteknek kiemelt számú kórházi ágyat,ellátást biztosít!Behívatták az itteni
    orosz nagykövetet is!
    Ez egy összetett kérdés,az oroszok sem akarnak mást,mint a
    Krímben élő oroszokat védeni,Ukrajna ellenzéke joggal
    félti a jogos és kemény harccal a kivívott függetlenségét,mi meg a kint élők biztonságát,jogait!
    Valahol mindenkinek van valami igaza és ebben a feszült helyzetben közös érdek,hogy ne legyen háború és vérontás.
    Ezt főleg a nagyhatalmaknak kellene bölcsen,tárgyalásos
    úton megoldani,nem nekünk!!!!(akár az ENSZ segítségével!)
    Aki egyoldalúan ítéli meg ezt a komplikált és feszült helyzetet és ellenségességre,háborúra uszít,az nagyon buta
    érzéketlen és felelőtlen!
    Egyébként Orbán csütörtökön a brüsszeli csúcson is fel fog szólalni a tárgyalásos megoldás érdekében.
    Különben sajnos az is igaz,hogy az ukrán ellenzéki hazafiak mellett bizony vannak szélsőségesek,akik az oroszok és a magyarok nyelvhasználatát is korlátoznák,meg
    zsidó ellenes antiszemiták!Na ez utóbbiak ellen kellene
    egységesen és hatékonyan fellépni az EU-nak,az orosz ukrán
    ellentétet pedig nem a magyaroknak kell megoldani!
    A most hőzöngő ellenzék sem tenne mást kormányon,főleg,hogy egy esetleges beavatkozással, mind a kinti mind az itthoni magyarokat veszélyeztetné!
    Választási,pártpolitikai célokra felhasználni ezt a sajnálatos külpolitikai helyzetet, nagyon hazug és aljas dolog,különösen,hogy a hozzászólókon kívül az itteni cikkírók sem szakértők és főleg nem illetékesek!!!

  • Az a legszomorúbb az egészben,hogy a mostani ellenzék nem
    az ártatlan áldozatokért aggódik,amibe beletartozhatnak
    a magyarok is(szerencsére eddig kevés volt!)se az orosz,se
    az ukrán kisemberekért,hanem „érdekes”módon Paks (érdek…)
    miatt dühöngenek,persze a kettőnek semmi köze egymáshoz az
    első politikai helyzet,a második pedig egy államközi gazdasági megállapodás!(Igaz a régiek Gyurcsány,Józsa meg a többi,most nem profitálhat belőle…na ez a bajuk,a nagy hazafiaknak!!!!)

  • Ukrajnában kialakult belpolitikai helyzetről,Oroszországhoz kapcsolatos külpolitikájáról sajnos nincsenek pontos és megbízható információim,ezért e témában nem mondanék véleményt.Vannak ugyan gondolataim elképzeléseim de azok nem tények. Viszont némileg megnyugtatónak tartom
    hogy Putyin Obama Merkel elnökök között működik a „forró drót”
    talán bízhatunk a békés rendezésbe amelyet mindkét ország elfogad.-Reménykedem–.Orbán Viktor pedig abban esetben jár el helyesen az Ukrajnai válság ügyében ha befogja a száját,-és legfőképpen üzenjen a bankár barátjának hogy megint
    szart fröcsög a médiája.Nemzetünk és európa ellenes bűnöket követ el aki teret enged ilyen kiélezett helyzetben a médiájában olyan hibbant
    összeesküvést gyártóknak mint ez a Szaniszló és hason gondolkodású félkegyelműeknek.–Paks-e beruházásra nincs szüksége Magyarországnak,jelenleg energia bőség van európában -, egyszerű matematika-ha Orbán nem tudja a kezén kiszámolni a beruházás költségeit,rúgja le a cipőjét ott is talál tíz ujjat vagy bízzon meg egy hozzá értő csoportot–semmi képpen ne döntsön egyedül,ehhez nincs joga.-Aki pedig támogatja felelősséggel tartozik jövőnk eladósodásáért.– az a véleményem hogy igen úgy néz ki ha megvalósul a Paksi beruházás Orbán és baráti körének hosszú távú munka és jövedelem forrás biztosítása a célja. –Nálam-Orbán kivívta magának azt a dicsőséget, hogy hosszú politikai pályafutása során oly tetemes hazugságok tömege nyomja a vállát és annyit hazudott hogy ma már egyetlen mondatát sem hiszem el.-Géza köszönöm az írását ,de ezt lüttyő Szaniszló tényleg nem hiányzott.

  • Ja, most olvastam máshol: a magyar külügyminiszter behívta az orosz nagykövetet és felszólította, hogy haggya el Krimit és környékét!
    Nem mintha ez sok vízet zavarna, de a fenti cikk így obszolét!

  • Polák Venger zvabra tanki? Nü, akkó tessék beleóvanyi…(Ott a magyar fordítás is..)

  • Figyelő!……………….Mi aggódunk az Ukrajnában élő magyar kisebbségért de az EU és az USA megtiltaná az oroszoknak,hogy saját Ukrajnában élő kisebbségüket megvédhessék.Kiváncsi lennék Kina állásfoglalására.

  • Pár megjegyzés:
    – Kezdem megkedvelni ezt a KMH-t, s látom, hogy, igyekszik az objektivitásra. Ezért furcsálkodom, hogy Géza barátunk által feltett Szaniszló-klipen mit kell furcsálkodni. Hát nem az a normális, hogy látjuk/olvassuk, hogy mit is illik elitélni egyáltalában ?!
    – Szaniszló a – felháborodás hatására – visszaadta azt a bizonyos díjat, – és nem úgy vették el tőle !
    – Hogy melyik lengyel újságíró miként vélekedik Orbán magatartásáról, az az ő szíve-joga. Könnyű a taccsvonalon kivülről bekiabálgatni. (Jövendő) anyósom pl. ugyancsak helyteleniti…
    – Miféle áramerőssége van egy „elemnek” ? (2:22 d.u.)

  • A kisebbségek nyelvhasznàlatànak korlàtozàsàra irànyulo tervekkel az ukrànok a magyar lakossàg érdekeit is sértik.Emiatt a kb.1/3
    orosznyelvü lakossàggal Ukrajnàban,a magyarok érdekei is veszélyben vannak.Ezért EU szövetségeseink bevonàsàval kell mérsékletre
    birni a szembenàllo feleket.
    Mindannyian szimpatizàlunk az uj vezetéssel,de a helyzet megoldàsa
    csak a kisebbségek szàmàra is elfogadhato összeuropai tàrgyalàsos
    kompromisszum lehet,amihez tàrgyaloasztalhoz kell ülni a feleknek,
    europai és amerikai (ENSZ) részvétel mellett.

  • Bogdán Géza

    Marcsi
    2014 március 4
    2:37 du.
    Kedves Marcsi!
    A magyar ellenzék, Ukrajna orosz katonai megszállása és az Orbán-Putyin paksi-atompaktum kapcsán azért szólal meg, azt azért ellenzi, mert ebből a példából tisztán látható az oroszok új birodalomépítési törekvése. Ukrajna példájából ítélve gazdasági érdekek miatt sem jó tehát az oroszokkal paktálni, mert ők azt sajátságos módon úgy értelmezik, mintha az adott ország az ő szövetségese lenne. Aki pedig gazdasági értelemben az ő szövetségesük, azt birtokolhatják, és ha netán kikacsintana más irányba is, akkor neki katonai agresszióval is joga van azt megakadályozni. Ez hasonló ahhoz a birtoklási vágyhoz, amely sok férjnél is tapasztalható a feleségével szemben, hogy történetesen féltékenységből inkább megöli a párját, de akkor se legyen a másé. Vagy mondjak más történelmi példát? Magyarország 1956, Csehszlovákia 1968. Putyin tehát nem az ott élő orosz ajkú kisebbség nyelvhasználati jogainak korlátozása miatt szállta meg Ukrajnát, hanem azért, mert Ukrajna éppen elhagyni készült őt, és az EU-hoz szeretett volna csatlakozni. Oroszország arra hivatkozva szállta meg a Krími Autonóm Köztársaság területét, hogy a helyi oroszokat védi az ukrán nacionalisták támadásaitól.
    Ők lennének az ukrán nácik, a géppisztolyos orosz katonák pedig a demokraták?
    https://pbs.twimg.com/media/BhjnrijCEAATm3q.jpg
    Ahogy Ukrajna megszállása miatt soha többé nem lehet szó orosz atomerőmű építéséről hazánkban, úgy Orbán Viktor úr sem lehet soha többé magyar politikus Magyarországon. Azért nem kedves Marcsi, mert Magyarország nem akar gyarmat lenni. Magyarország nem akar kilépni az EU-ból, és nem óhajt csatlakozni Putyin országához sem. Orbán Viktor úr ismerje el, hogy a paksi atompaktummal is hibázott, és fejezze be az EU-ellenes uszításait. Ne hallgasson, és ne sumákoljon, hanem valljon őszintén színt, hogy tudjuk, a jövőnket illetően mégis mire számíthassunk. Hogy tudjuk, maradjunk-e, vagy inkább meneküljünk.

  • Bogdán Géza

    Pecor
    2014 március 4
    3:13 du.
    Köszönöm az elismerést kedves Pecor!
    Szaniszló Ferenc újságíró felettébb sajátságos kifejezésekkel tarkított véleményét pedig azért tartottam fontosnak közzétenni, hogy meggyőződhessen róla mindenki, hogy a magyar médiában, még egy ilyen sajnálatos és elítélendő esemény kapcsán is, mint amilyen Ukrajna orosz megszállása volt, mi jut egyből eszükbe egyeseknek, és hogyan hergelik annak kapcsán a magyar népet az EU ellen. Ezek után tessék elképzelni, hogy fogadják és mekkora becsülete lesz majd Magyarország miniszterelnökének Brüsszelben. Lesz-e tekintélye, ha netán felszólal az EU – parlamentben? Lesz-e a szavainak érdemi súlya egy olyan ország miniszterelnökének, aki maga is a kettős beszéd híve?
    Hazánkban a demokrácia által nyújtott szólásszabadság jegyében, egy újabb szélsőséges irányú divattrend kezd kibontakozni. A zsidózás és a cigányozás mellett ugyanis már az EU gyalázása is megfigyelhető. Magyarország jelenlegi kormánya tehát kedves Pecor, politikai érdekektől vezérelve, oda piszkít, ahonnan eszik! Erre pedig többek között Szaniszló Ferenc újságíró az egyik példa, és az ő eszmefuttatásai számunkra bármennyire is viccesek legyenek, vagy már nem is tudom minek nevezni, de bizony komolyan kell azokat venni és nem szabad felettük elsikkadni. Az ő eszmeiségének Magyarországon több követője van már. Köztük olyan egykoron a munkássága révén tiszteletet kiharcolt ember is van, mint Dr. Papp Lajos világhírű magyar szívsebész professzorunk, aki szintén ennek az eszmének a megszállottja lett, ami miatt rá már egyre többen és egyre furcsábban néznek az emberek.

  • Bogdán Géza

    Topapó
    2014 március 5
    2:48 de.
    Topapó, ne vicceljen már!
    Az Ön logikája számomra nagyon sántít, úgyhogy engedelmével azt én egy mondattal cáfolni szeretném.
    Ha Viktor Janukovics az Ukrajnában élő orosz kisebbség jogait sértette volna, akkor ő nem Putyinhoz megy védelmet kérni, mert fellázadt ellene a nép.

  • Most egy érdekes helyzet van kialakulóban, ami megint csak nem kedvez a mi Viktor Viktorovics Vityenkánknak.
    Most tárgyalják Ukrajna csatlakozását a NATO hoz.
    Ha megszavazzák, márpedig egy előfelmérés szerint a lakosság több mint 72% is ezt szeretné, akkor az Oroszok egy NATO állammal állna hadban. És ugyebár mi is NATO tagok vagyunk.
    Ez a csatlakozás szentesítene egy beavatkozási lehetőséget is.
    A Vityenkánk meg sorra kapja most a sallerokat, egyre kevésbé lapíthat.

  • Géza!
    Köszönöm,hogy válaszolt,bizony ebben a zűrös helyzetben senki nem mondhatja,hogy világosan,vagy helyesen itéli meg a helyzetet.
    Pár dologban nem értünk egyet!
    Az oroszok nem Ukrajnát,hanem pontosabban a Krím félszigetet
    vették körül….ahol ugye többségében oroszok élnek!
    Aztán Magyarország továbbra is az Unióhoz tartozik és csatlakozik a többi országhoz,akik szintén a békés megoldást akarják!
    Változatlanul állítom,hogy Paks egy teljesen más dolog,az Uniónak a tárgyalások előtt bejelentették,tudnak róla,ami pedig gazdasági vonatkozásban a kelet felé nyitást illeti,akár az oroszok akár a kínaiak felé,ahhoz jogunk van mint önálló országnak,akkor is ha EU tagok vagyunk.
    A választás is más dolog,majd a többség dönt a „fülkében”
    A paksi beruházás költsége (hitele) hosszú lejáratú és a
    saját energia termeléssel megtérül,ugyanis nem leszünk kiszolgáltatva másoknak,ha mi termeljük az energiát.
    Különben mindenki abban bízik,hogy nem lesz háború!
    Ami a gáz elzárását illeti az egy rémhír,ugyanis az oroszok
    jelentős bevételtől esnének el,ami nem érdekük!
    Egyébként jelentős tartalékaink vannak egyenlőre,meg remélhetőleg hamarosan rendeződik a helyzet!
    Az viszont nagyon elítélendő,hogy Obama Merkelt próbálja
    befolyásolni, az európai országoknak hátrányos helyzetet
    okozva,miközben ez Amerikát nem érinti persze!
    Na EZ EGY MOCSKOS DOLOG!

  • Kiegészítés!

    Most mondták be a hírekben,hogy óvatosságból(a megfelelő tartalék ellenére!)a gáztározókat maximálisan feltöltik!
    Ami az ukrajnai magyarok besorozását illeti az meg „kacsa”!

  • Bogdán Géza!………………….Le yan maradva egy kissé a hirfolyamban.Én a most kialakult helyzetre céloztam.

  • 1849-ben az ilyen alakokat, mint Orbán Viktor, „muszkavezetőnek” hívták, és, ha elkapták, kivégezték.
    Aki nem tudná – ez a fidiótáknak szól – a „muszka”=orosz.
    Muszkavezető néven nevezték azokat a cs. kir. kormánybiztosokat, akiket 1849-ben az osztrák császár a magyarok közül azért nevezett ki, hogy a hazánkban betörő orosz hadaknak tanáccsal, útbaigazítással és a magyar viszonyokat illető felvilágosításokkal szolgáljanak.
    Ennek megfelelően szerettük őket.
    A muszkavezető hazaáruló.
    Orbán Viktor hazaáruló.
    A pártja, de a KDNP és a Jobbik is támogatja ebben a kérdésben.
    Következésképpen mind hazaárulók.
    A hazaárulókkal pedig, nem puszilkodni szokás.
    A hazaárulókat ki szokták végezni.
    Mivel pedig – sajnos – az európai demokráciákban ennek a főbenjáró bűnnek sem lehet ez a következménye, így az a minimum, hogy politikailag végezzük ki a vezetőiket, majd állítsuk bíróság elé és a BTK-ban meghatározott büntetésben – tényleges életfogytiglan – részesítsük az egész bűnbandát.
    A pártjaikat pedig – mert hazaáruló elveket vallanak, azok gyakorlati megvalósulását támogatják – oszlassuk fel.
    Ez a minimum, amit megérdemelnek.

    Ceterum censeo:

    Vesszen a Fidesz, vesszen Orbán és bandája!
    Éljen az Összefogás!

  • Marcsi
    2014 március 5
    4:04 du.
    Először szeretnék gratulálni! Hozzászólása a cikkhez összeszedett, érveket tartalmaz, vitaalapot képez.

    Az igaz, hogy a krím félszigeten vannak, de az Ukrajna része! Innen kezdve a származási arányoktól függetlenül ez katonai agresszió.

    Bunyin orosz politológus független orosz lapnak kifejtette: Putyinnak két célja volt.
    A minimális cél, hogy a Krímből egy új Dnyeszter melléke legyen, vagyis a félsziget Ukrajna határain belül maradjon. Ez esetben Ukrajna föderációvá válna, Krími Autonóm Köztársaság legyen, amit gazdaságilag könnyű kötni, és állandó feszültségforrássá válna.

    A maximális cél Ukrajna egyfajta feldarabolása volt, de az orosz politológus szerint erről valószínűleg Angela Merkel német kancellár beszélte le .

    Orvosok elmondása szerint ugyanolyan típusú és feliratú golyókat operáltak ki a rendőrökből, mint a tüntetőkből. Vagyis úgy néz ki, a mesterlövészekkel nem a kormány lövetett. Ez egy érdekes adalék a helyzethez.

    Az unió vizsgálni fogja a szerződést, ez két dolgot jelent. Orbán hazudott az uniónak, nemzetközi szabályokat sértett.

    Igaz, ez ellenzéki lap, de olvassa át a cikket, hogy teljesebb képet kapjon. Ezt most nem kötözködésből, hanem valóban ismeretbővítési céllal, akceptálva hogy most valóban érdemben szólt hozzá.
    http://nepszava.hu/cikk/1012890-kerdeses-az-orban-putyin-paktum-jovoje/

  • tudja, topapó, ez attól lehet, hogy bogdán géza öntudatosan el van foglalva közmunkási feladataival, amire nagyon büszke, mert piszkosul javítja orbanisztán statisztikáját.
    amire pedig maga célzott, az a céltábla sló széle közepe. mivel az AK tüzelés közben amúgy is felfelé húz, előbb-utóbb eltalálja a céltábla közepét…

  • Valaki néha olvashatna orosz sajtót is. Nekem konkrétan azzal van tele a napozóm, hogy senki nem rest az oroszokat szidni.
    Legyen. Aztán majd nézzétek meg a nagyon rendes, csak néha progromozó, náci-barát (de hát kinél nem fordul elő), alig nacionalista ukránokat, hogy viselkednek mindenki mással is.

    Továbbá, ha a Pribaltika annak idején rendesebben bánt volna az ott maradt oroszokkal (még mindig nincs útlevelük, állampolgárságuk, buszmegállót építettek katonasírokra), talán most az oroszok is másképp reagálnának.
    És a legfőbb bajom: 25 éve vége a hidegháborúnak, mégis mindig mindenhol az oroszok a hibásak. Ezen el kéne gondolkozni. De hát jobb az amcsik seggét nyalni.
    Tiszteletem.

  • nefi: az az amcsi seggnyalás kormányzati szinten barokkos túlzás. ők orbánnál a nemszeretem kategóriába esnek, mivel a köpcös nem jól viseli, ha átnéznek rajta.
    az ukránokról gyakorlatilag a pórok semmit nem tudnak, azt meg a legkevésbé sem, hogy történelmük a nacionalizmusról szól.
    az oroszokat utálni meg zsigerileg kötelező az óta, amióta orbán ostoba nemzeti gőgből kijelentette, hogy ruszkik, haza, amivel rendesen be is csukta a kereskedelmi kapukat, amin keresztül a hazai, iparilag termelt szart el lehetett adni.
    a pribaltika kifejezést meg csak mellőzd: a pórok többségének fingja sincs arról, mit is fed le, mint ahogy meg van győződve arról, hogy tényleg mindenért az oroszok a hibásak.
    by side, 150ezer magyar nyelvű ukrán állampolgár miatt veri a nyálát a magyar kormány, de egy magyarországnyi, krím félszigeti orosz nyelvhasználatának eltaposásáért meg se mukkan az agyonnemzeti!
    ja, és az orosz sajtó olvasása némi nyelvismeretet igényelne, ami jelen esetben, nem com’il faut. mostanában a kínai és a perzsa sokkal divatosabb.

  • Ille!……………..Szerintem a Bogdán Géza lelkiismeretese végzi azt a munkát amit rábiztak.Nem szabadna megalázni azzal a kijelentéssel,hogy a közmunkások munkája „szart sem ér”.Mondá Gy.F.egy fórumon.

  • topapó: higgye el, gézát ez nem alázza meg. arról nem is beszélve, hogy a közmunkások munkája tényleg szart sem ér. látszattevékenység, alibimunka, ráadásul, teljesen értelmetlenül kurvára el lehet benne fáradni.
    ettől géza nem lesz kevesebb.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    figyelő !
    Március 4-én írta KORDON BLUED nevü kommentelőnek, hogy nem kárpátalját kaptuk vissza Hitlertől és onnan nem deportált Magyarország senkit, hanem Erdélyt kaptuk vissza, és ennek különben sincs köze az egészhez…
    Én meg csak azt kérdezném, hogy És Erdélyből hány embert is deportált Magyarország koncentrációs megsemmisítő lágerekbe ???

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    figyelő !
    Maga úgy hazudik, mintha könyvből olvasná. Gyorsan utána néztem, és látom, hogy a felvidék visszafoglalása után a magyar hadsereg bevonult a kárpátaljára, akkor az állításából csak annyi igaz, hogy ezt nem Hitler adta nekünk… Most utána nézek, hogy mégis, onnan hány embert szállítottak Auscwitzba… Aztán újra jelentkezem, hogy kivilágosítsam azt a felvilágosulatlan elméjét…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    ˙
    Az újra annektált kárpátaljáról „mindössze” mintegy 100’000 zsidó vallású embert deportált amagyar állam, amelyet figyelő kommenttárs figyelmen kívül hagyott, illetve figyelemre méltatlannak tart…
    .
    [ugyanennél cikknél még márc. 4-én]

  • Géza,nem Orbán Viktor hallgat,te vagy süket!De nem csak te.Mondd,te melyik viccre gerjedsz be?

  • „tisztelhölgyeimésuraim”

    SZOPSZ.