Rossz döntések évszázada

2014 április 7 8:14 de.30 hozzászólás

Azt mondja az ismerősöm: Tény a négymillió nyomorgó. Mégsem vállal velük szolidaritást. ’92-ig volt keresetük, s a házuk építésére fölvett hiteleket is fizetni tudták. Viszonylagos jólétben éltek. Működtek az állami gazdaságok, a téeszek, hol jobban, hol kevésbé. Miért engedték ezek szétverését? Miért dőltek be politikai sarlatánoknak és pojácáknak?  Miért hittek a cukormázban? Mit gondoltak a bűvös szóként emlegetett farmergazdálkodásról? Hogy az majd jobb lesz? Hogy az egyáltalán lesz?

Fotó: habitants.org

Fotó: habitants.org

Ezért nem szánja a négymilliót. Mert ennek a tömegnek zöme a falvakban él, főként a négy legszegényebb régiónkban. (Az Európai Unió meghatározta a húsz legelesettebb régiót, s abból négy hazánkban állt össze: a Dél-Dunántúl, a Dél-Alföld, az Észak-Alföld és az Észak-Magyarország, többnyire román és bulgár társakkal.) És mondja tovább: Maguk tehetnek róla, hogy ilyen szomorú lett a sorsuk. Miért engedték a változást? Miért nem érték föl ésszel, hogy sunyi szándékok vezetik mindazokat, akik a jólétük létalapját semmisítenék meg egy ordibáló kisebbség érdekében?

Ismerősöm korántsem demagóg. Ő a sorsért való felelősséget veti föl. Nem alaptalanul. A politikai kultúrától sikeresen távol tartott népünk az elmúlt évszázadban annyiszor, de annyiszor hozott rossz döntéseket, hogy össze se lehet számolni. A hírneves nóta, a „Megállj, kutya Szerbia!”… Százezrek halálát okozta. A magyarság lelkesedett, s nem hitt az óvóknak. Se akkor, se 1941-ben. Aztán három év múlva még örvendezett is a zsidó vagyonok széthordásakor. Később meg tapsolt, mert nem ismerte föl Rákosiék valódi természetét. A tévedéséért aztán hosszan éhezett.

Nem sorolom. A saját felelősségünk színigaz, ám az önmagunk okozta károk máig nem villantak be. Az kézenfekvő, hogy el kellene számolni a múltunkkal.  De polgártársaink nemigen szeretik az ilyesmit. Ha felhánytorgatják régi vétkeit. És akkor sem, ha azokat az apáik vagy a nagyapáik követték el. Mert a magyar ember, az más, az tökéletes, lovagias. Az úriember. Kevéssé vált köztudottá az első figyelmeztetés, amely előbb regény volt, aztán film. (Cseres Tibor: Hideg napok.) Most a szovjet területeken elkövetett atrocitásokat tagadják némelyek, másoknak meg egyik fülén be, a másikon ki. Pedig szégyenteljes tényekről van szó. De hát a magyar szupremácia! A mi felsőbbrendűségünk! Mit számít, hogy a polgártársaink több mint harmada potenciális analfabéta?

A négymillió nyomorgónk javarésze nem élne káposztán és paszulyon, ha a rendszerváltozás környékén képes lett volna a sarkára állni. A német egyesítés nyomán ott se a kormány nem bolondult meg, s egyetlen párt se, és nem verték szét a nagyüzemeket. Nem kapkodták ott ki a majorokból a traktorokat, kombájnokat, munkagépeket, föl sem fogva, hogy tudják-e majd azokat használni. Nálunk igen. Aki bírta, marta. Amíg volt mit megszerezni. Aztán?  Sokan eladták a megkaparintott eszközöket, végül hetek alatt el is itták az árát. Így jártak a kárpótlás során megszerzett földekkel is: előbb a téesz bérelte tőlük, aztán egy-egy pénzesebb fazon tűrhető vételárat ígért, s eladták neki. Akkor is, ha ezzel a téesz tehenészetének takarmánytermő alapját verték szét. (Például Pocsajon.) A megkapott vételár szinte teljes egészében a kocsmában landolt. Jó világ lett. Valameddig.

Az egykori NDK nagyüzemeinek négyötöde ma is működik. Német húst, és német vajat eszünk. Azelőtt mi szállítottuk oda az élelmiszert. Most megfordult. Dicsőség pártjainknak, kormányainak, s nem kevésbé népünknek.

Miért nem védték meg a rendszerváltozás után azt, ami jó volt? Mert hát megint rossz döntéseket hoztak. Ebben az értelmiségünk is szerepet kapott. Bő húsz éve 880 ezer egyetemet vagy főiskolát végzett polgártársunkat tartottuk számon. A folyamatokat ezek közül falun alig értette valaki. Milyen tanácsokat adhattak volna a mellettük élőknek? Igazából semmilyet. És azok nem is igényelték. Az értelmiség leértékelődött. Kutatók feladata ennek elemzése. Az azonban bizonyos, hogy a helyi tévelygések ellen kevéssé léptek föl. Se az agráriusok, se a pedagógusok, se az orvosok. Néhol tapasztalhattuk, hogy még biztatták is a környezetüket a demagóg szövegek iránt való lelkesedésre.

A falusi kálvária pedig folytatódik. Az Orbán-kormány – a következő ciklusra – újabb akciókat hirdetett meg. Most az egyéni gazdálkodók az ötmillió hektárnyi szántó felét használják. A százhúszezernyi agrárfoglalkoztatottból alig néhány ezret jegyeznek, az is inkább önfoglalkoztatás. A túlnyomó többség a társas gazdaságok dolgozója. Az akció során a kormány lényegesen meg akarja emelni az egyéniek birtokában – egyelőre bérletében – lévő földek arányát. Nyolcvan százalékra. Vagyis másfél millió hektárt vonna el a társas gazdaságoktól.  Az ország legsikeresebb üzemeit sem kímélve. Nyilván sok jól termő földre szemet vetettek, akik közel ülnek a tűzhöz.

A baj csak az, hogy ez szakértők szerint hatvanezer ember munkáját fogja megszüntetni. Kacifántos kérdések: képes-e a társadalom megérteni a helyzetet, és képes-e e jókora tömeg munkahelyét megvédeni. Nem vagyok optimista.

 Kun István publicista

30 hozzászólás

  • Húú de nagyon-nagyon jó cikk (ahogy ezt Kun Istvántól itt is, máshol is megszokhattuk)!
    A cikkben feltett miértekre meg Kertész Ákos már megírta a választ…

  • A cikkhez , mint adalék :
    Tegnap a Klubrádióban egy roppant értelmes és érdekes hangú konszolidált stílusú értelmiségi magyarázta Trianon okait és előzményeit.
    Egy darabig figyeltem , bár nem mindenben értettem egyet.
    aztán azt találta mondani az az idióta :

    ” Az első Világháború pedig azért tört ki mert Szarajevóban lelőtték az osztrák trónörököst…”

    Még az volt a szerencse hogy nagyhirtelen semmit nem találtam a kezemügyében. Mert tutti hogy levertem volna vele a rádiót.
    Így csak lekapcsoltam hirtelen.

  • Na ez a cikk úgy ahogy van nem igaz!Persze uszításra „jó”!
    Valóban sok szegény ember van és van még min javítani,de ugye az nem igaz,hogy kb.9 millió magyarból 4 millió nyomorog?!!!!ami Kertész Ákost illeti külföldön is sok helyen nem,de itthon pláne nem hiteles személy,csak egy hazug,sértődött alak(közben ő
    sértegette valótlanul és elítélendő módon a volt!!!hazáját,
    honfitársait!!,szerencsére el is ment a saját hibája miatt)
    Na az igazságtól megint messze kerültünk,a fórum jóvoltából…!

  • boda, ez most komoly? maga megkérdőjelezi a szerző írásának valóságtartalmát?
    miből gondolja, hogy azon a szinten áll, hogy megteheti?
    mert hát, ahogy elnézem, maga nem az igazságtól, hanem a valóságtól került nagyon messze.

  • Geyza!
    Józanodjon,tényleg azért tört ki,csak maga hiányzott az iskolából,amikor erről volt szó….persze nincs egyedül,de jobb ha hallgat a többi okossal együtt!

  • A szintről és főleg az igazságról itt többeknek nem kéne beszélni,vagy előnyösebb lenne hallgatni….nem égnének annyira!

  • István,
    érthetetlen elvárásaid vannak ettől a horpadt homlokú cselcsitől.Nem vetted észre,hogy ez csak mindenbe belekotyog,mint egy múlt századi autóroncs rozsdaette kereke?

  • Marcsi
    2014 április 7

    Kedves Marcsi, menekül a válasz elől?? Várom a válaszát odaát a másik cikk alatt, ne hagyjon magamra!! Önmagában egy tábor -jelentős- csökkenése, vagy gyarapodás jelzi-e azt, hogy jó irányba mennek a dolgok?

    Csökkenés vs. gyarapodás?? Melyik fogalom bír pozitív tartalommal?? Ez itt a kérdés. (vagyis ott a másik cikk alatti kommenteknél: http://kanadaihirlap.com/2014/04/06/a-fidesz-ketharmada-a-baloldal-ujabb-bukasa-es-valsaga/#comments)

  • Annyit szeretnék hozzátenni, hogy Németországban nem azért alakult valamivel másképp az ujraegyesitéskor az NDK sorsa, mert olyan sokkal okosabbak lettek volna vagy teljesen másképp csinálták volna az egészet.(A privatizálásoknak hatalmas munkaerő áldozatai voltak, gyárakat, kombinátokat adtak el eszmei áron, egy DM.ért…) hanem egyszerüen a már régebben jól funcionáló nyugatnémet rendszer vette kezébe a dolgokat. Az u.n. Solidaritätszuschlag (szolidaritási hozzájárulás) pl. a mai napig érvényben van, fizetik kelet és nyugatnémetek egyaránt.Magyarországon nem volt se tapasztalat, se pénz… ez okozta a tragédiát, ami ellen azonban valóban védekezhetett volna a lakosság..Hogyan? Na, erre még senkitől sem hallottam választ….

  • Ez lemaradt még: az egész cikk nagyon-nagyon tetszik, témájábn és szellemében is..

  • Figyelj te idióta Marcsa
    Csak nem képzeled hogy a hatalmas német hadigépezet azért állt ugrásra készen Francia ország és Észak Európa ellen valamint a rettenetes német császári síktengeri hadi-flotta azért állta el Nagybritannia tengeri útvonalait továbbá az orosz , japán és kínai meg török hadseregek azért álltak talpig vasban mert a kis seggfej senki hercegecskét lelőtte egy félblond megszállott terrorista ?
    Úgye kiskegyednek sültbolondnak méltóztatik lenni ?
    Fogadjunk semmit nem tanult maga az iskolájában a Vilgháborút megelőző Balkáni Háborúkról , ami a főpróbája volt az első világégésnek és nem nagyon hallott az 1905.-s orosz-japán háborúról sem ami egyenesen belevezette Oroszországot az Első Világháborúba.
    Én az olyen hülyéket mint maga egyszerűen kitiltanám a közösségi oldalakról , hogy ha már maga nemnormális hát legalább terjeszteni ne tudja a baromságait

  • Marcsikának elgurult a gyógyszere ??

    Pontosan 4,6 millió a létminimumon élők száma ebből 1,5 millió a mély szegénységben élő , egyébkét csak körbe kellene nézni a neten mert igen sok újság a KSH ill más adatok alapján írták meg az erről szóló cikkeket .

    Egyébként is ez az a stílus amit trollkodásnak hívnak Marcsika 🙂

  • huncanada: boda nem menekül – nincs neki hova, már ott van a falnál – hanem egyszerűen nem tudja a választ, nincs a sablonjai közt, és most, ráadásul, még telefonos segítséget se kap, pedig neki meg szokták küldeni, mi is a tuti.

  • Geyza,
    ez a születési hibával,súlyos delíriumos állapotban készült rakás szerencsétlenség,aki hivatásos,minden lében kanál,mentálisan cselcsi, tehát már eleve mindent jobban tud.Mit akarsz tőle?Mire szeretnéd megtanítani?Még mindig vannak illúzióid?Kár az energiádért!Tényekkel és józan gondolkozással vesztésre vagy itélve!

  • Jóvanna, Marcsika csak a vastagbetűs részeket tanulta meg az általánosban, hogy meg ne bukjon, így azután honnan is tudná, hogy a múlt század első felét (sőt, az előzőeket is) politikai merényletek sora kísérte végig. Áldozatul esett az olasz király, súlyosan megsebesült a román miniszterelnök (1910-ben), a jugoszláv királyok ellen is több merényletet követtek el, mégsem tört ki miattuk világháború. Csak éppen a Habsburg trónörökös halála miatt állt volna fegyverbe egész Európa – majd 1915-től állítólag a Luisitana hajó tragédiája miatt az USA is? Az önálló kis Hercegovinát az Osztrák-Magyar Monarchia egyébként 1908-ban annektálta (foglalta el Marcsika!), és ez nem tetszett a szerbeknek, akik Nagy-Szerbia álmához akarták csatolni. Ezért volt Ferdinánd merénylője szerb, és ezért énekelték Ferenc József katonái, hogy: „Megállj, megállj, kutya Szerbia, nem lesz tiéd Hercegovina”. Azért legalább ez a szöveg árulkodó lehetne, hogy vajon tényleg a trónörökös halála volt az oka a háborúnak? Bár az igaz, hogy Sarajevo Bosznia-Hercegovina fővárosa volt és ma is az.

  • Bár arra kíváncsi lennék, hogy mit szólnának ahhoz minden marcsikák, ha pl. megnyerjük azt az első háborút, és mondjuk Bosznia-Hercegovinát Magyarország kapja. Ott ugyanis a lakosok többsége bosnyák, és muzulmán.

  • Megasztán az sem teljesen világos , Magyarország mit is keresett az Első Világháborúban ?
    Gyarmati érdekeltségeink ugyebár nem voltak , az egy Ferencjózsef Földet illetőleg , ami jóval túl az Északi Sarkkörön található , valahol Szibéria felett, pedig az Elsővilháb arról szólt : a Föld elmaradt régióinak az újrafelosztása a kapitalista nagyhatalmak között !
    A szinte lakatlan köves-puszta Ferencjózsef Földre elutazni nagyobb kihívás mint Piréziába.
    Namármost ezen okok miatt ez a sziget automatikusan átment az orosz korona birtokába. Emiatt megtámadni Oroszországot..hát kérem… 😀
    Ha az akkori sültbolond hazai jobboldali felsővezető réteg kimarad a balhéból , vissza lehetett volna állítani Nagymagyarországot .

  • Sem a minisztérium, sem az MTI nem számolt be róla, de az észak-koreai hírügynökség megírta, hogy Jakab Péter főosztályvezető vezetésével Phenjanba érkezett hétfőn a Külügyminisztérium küldöttsége – írja az Index.

    Mondjuk, ez is egy rossz döntés. Illetve egyértelműsíti orbán hovatartozását.

  • Nagyon jó írás köszönöm,-Sajnos a rendszer váltás idején sem volt okosabb az átlag állampolgár–,a többségnek halovány gőze sem volt,hogy mi az a demokrácia, a szabad verseny piacgazdaság és hogy ezek után az ön erejéből kel megélnie,boldogulnia.Hogy megszűnik a munka helyeken a láblógatásért járó jövedelem,-Hogy a versengeni kell a harcolni küzdeni a megélhetésért a fennmaradásáért.Vagy vállalkoznia kell,vagy eladhatóvá kell tenni önmagát a munkaerő piacon,ehhez viszont vagy erősnek kell lennie, vagy okosnak,de sajnos a többség egyik kategóriába sem tartozott.
    Ami pedig az állami vállalatok gyárak téeszek,szét hordását lopkodását illeti az egyszerűen bűn volt,bűncselekmény.Megoldható lett volna a fokozatos átszervezés átrendezés,-ha a felső és a vállalatok vezetőinkben nem a kapzsiság a haszonlesés a magánérdek dominált volna,e vezetők fillérekért privatizálták széthordták a közvagyont,amit azóta sem tudtak pótolni és ezen események jócskán hozzá járul a jelenlegi szegénységhez nyomorúságos állapotokhoz Magyarországon.

  • kedves donom, a kérdés csak az, miért nem a külkapcsolati zsenikénk, a szógyártó pubi ment ki? ja, hogy ő gazdasági ügyekben szokott lobbizni, itt meg ideológiai partnerségről van szó?
    mijafaszt kereshet egy külügyi küldöttség phenjanban? közös határvizsgálatot készítenek elő, vagy mifene?
    esetleg vízummentességet ajánlanak fel?
    orbán hovatartozását már sok minden egyértelműsítette eddig is.
    mondjuk, nem kellene nagyon meglepődnie, ha nyugaton továbbra se kívánnak vele szóba állni, pedig milyen szép győzelmet aratott!

  • Ille István
    Szerintem pénz tarhálni, mert azt sehol nem kap, és most lesz a költségvetési egyenleg. Nem akarja az újabb 50 adót az első hónapban rázúdítani a birkáira. Korai lenne még a birkanyírás.

  • kedves donom: pénzt, észak koreából???
    a költségvetési egyenleget eddig is magasról le… orbán, ezután se fogja semmi visszatartani, hogy akár hetente módosítsa a költségvetést.

  • Több rendszerváltást éltem meg és az a szomorú tapasztalatom, hogy Magyarországon mindig a mezőgazdaság szétverésével kezdik. A feudális nagybirtokrendszer felszámolásával ment a svábság vagyona is. Jól karbantartott gazdaságok! Az 1990-es polgári demokratikus átalakulása, mindenen túltett! A lakosság 25-30%-a a mezőgazdaságtól függő volt. Szétvertük a tsz-eket, az állami gazdaságokat és ezzel az utcára tettünk 2-2,5 millió emberünket. Érdekli Torgyánt, vagy Lázárt, hogy ezekkel hosszabb távon mi történik? Nem! Ezek fele alkoholfüggő lett, és az utcán van. Kevesen külföldön próbál megkapaszkodni. Ki ezért a felelős, polgári demokráciában? Senki! A demokratikus műveltséget a zsidóktól kellene megtanulnunk: „leben und leben lassen” /élni és élni hagyni/ erre minden embernek joga van és a hatalomnak ezt elő kell segíteni. Persze nem Magyarországon akarják ezt!

  • Pixi
    2014 április 8
    1:06 du.

    LÁJK!

    Vitathatatlan meglátások Kedves Pixi!

  • Marcsi
    2014 április 7
    4:16 du.

    ” azért tört ki,csak maga hiányzott az iskolából,amikor erről volt szó”

    Neked ez a perverziód, hogy a rettentő műveletlenséged úgy tárd a világ elé mintha az dicsőség lenne?

    Értem én, hogy rémlik valami a trónörökös elleni merénylet és a háború kirobbanásának összefüggéséről, de baszki ezt a nyolcadik elemiben is a kettesért kell tudni, hogy az csak ürügy volt!
    Szánalmas vagy!

  • Na ami Geyzát meg a többieket illeti,hát általában az értelmesebbek tűnnek el (többen )erről az oldalról és a hülyék maradnak,tisztelet pár kivételnek(nincsenek sokan…)
    Ami az „összefogást” illeti,hát az itt működik….(szánalmasan)
    mint egyébként a baloldalon!

  • Na történelem leckét a normálisok nem itt vesznek!
    Természetesen minden háborút egy utolsó szikra(netán ürügy vált ki)amit több más politikai feszültség,érdekkülönbség előz meg,de nem is ez a cikk lényege.
    Olyanok ne „okítsanak” akik a jelenkori valós,mindenki számára világos eseményeket is elferdítik!
    TANULNI NEM EZEN A FÓRUMON szokás!

  • Marcsi
    2014 április 8
    4:06 du.

    Marcsi kedves, amíg nem tudja hogy a hatalmas szavazatvesztés az vajon az építő politikának vagy a rombolásnak tudható be, addig bonyolultabb kérdésekben ne nagyon tessék nyilatkozni! Ha egy ilyen egyszerű kérdésre nem megy a válasz, akkor már azt sem merem magától megkérdezni, hogy mennyi kettő meg kettő. Az összetettebb politikai kérdések ezután jönnének, de először ugorja meg az első szintet és válaszoljon!! Nagyon jól tudja maga is a választ, hát akkor mondja ki, írja le!!

  • Pixi
    2014 április 8
    1:06 du
    Megértem elkesereését!
    De sokat gondolkodtam a magyar mezőgazdaságon, mikor autóval keresztűl mentem Békés megyében és hatalmas földeket, jó fekete földet, megműveletnek láttam.
    A prívátizációval van a probléma. Máma nincs pénze az embeereknek földet venni vagy bérelni megmunkálásra. A rendszerváltásig ez az államé volt. Kinek tudták volbn VISSZAADNI a földeket, hiszen a régi kulágokat kiírtotta az előbbi rendszer, a földesúrak meg eltúntek örökre onnan.

  • A 8. általános végéig,tehát 14 éves korig aki nem tanulta meg a magyar helyesírást és fogalmazást,különösképpen aki még 20 éven felül sem,talán jobb lenne,ha nem ezt a nehéz nyelvet használná,mert mostanság már semmi esélye sincs.Ismerem azt a szót,hogy „ma”.Nem tudok róla,hogy van-e „máma”.Aki ismeri az akadémia új szabályait kérem értesítsen.