Liberális fülkeforradalom – Kormányváltás Québecben

2014 április 8 12:10 de.34 hozzászólás

„Isten hozott benneteket! Mindannyian itthon vagytok Québecben!”–mondta Québec új liberális kormányfője – Philippe Couillard – az előző kormány által sokat támadott angol kisebbségnek. Vörösre festették a québeci szavazók a Nemzetgyűlést. Csúfosan megbukott Québec tartomány nacionalista-baloldali kormánya, Pauline Marois leköszönő kormányfő Parti Québécois-ja (PQ). A középpárti Liberális Párt (PLQ) masszív többséget szerzett a 125-tagból álló Nemzetgyűlésben. Íme a végeredmények, miután a szeparatista PQ kormány leszakadással, határőrséggel és a leendő új ország fizetőeszközével, valamint kipa-tilalommal riasztotta el a szavazókat. Még a puha nacionalistákat is.

PártSzázalékMandátumok
PártSzázalékMandátumok
Liberális Párt (PLQ)42%70
Parti Québécois (PQ)25%30
Coalition Avenir Québec (CAQ)23%22
Québec Solidaire (QS)8%3
Option nationale - Pour l'indépendance du Québec1%0

A Liberális Párt 2003 és 2012 között volt kormányon Jean Charest miniszterelnöksége alatt. A masszív tartományi korrupciós botrányok révén – mely a liberális párt, liberális-közeli polgármesterek, önkormányzati politikusok és a montreáli olasz maffia összefonódásait érintette – egy évtized után megbuktak a liberálisok és kormányra került a magát „nemzeti érzelműnek” meghatározó Parti Québécois 2012 szeptemberében. Tizennyolc hónapos regnálásuk alatt a PQ kormányzását a durva identitás politizálás, a többnyire nyilt rasszizmus és az angol-, zsidó- és muszlimellenesség határozta meg. Ennek fényében – mint, ahogy a KMH is többször rámutatott – került elő a szekularizmus chartája, mellyel a PQ kormány beakarta  tiltani valamennyi közalkalmazott  számára, hogy kipát, hidzsábot, vagy keresztet hordjon munkaidőben. A többségi francia társadalomban eredetileg népszerűnek bizonyult a szekularizmus chartája és a baloldali PQ a vidéki jobboldali, idegenellenes szavazókat próbálta megszólítani ezzel. A PQ kampánya akkor omlott össze, amikor néhány nappal a kampány kezdése előtt Pierre Karl Péladeau – egy jobboldali, szakszervezet-ellenes médiamágnás, aki a tartományi média 40 százalékát tulajdonolja – felemelt ököllel jelezte, hogy Québec leszakadását támogatja.

A Marois-kabinet 18 hónapos uralma a legrövidebb kormány ciklus Québec történelmében. Konok, agresszív beszédet tartott, miután ismertté váltak az eredmények. Ugyanakkor egyértelmű volt, hogy sírt mielőtt megjelent a színpadon.„Mindenhol, mindenütt és mindenkor harcolnunk kell a francia nyelvért!”–jelentette ki Pauline Marois leköszönő kormányfő, aztán lemondott a PQ elnökségéről és bejelentette, hogy távozik a politikából. „Imádom Québecet, imádom Québecet, imádom Québecet!”–tette hozzá, üvöltve. Pauline Marois 35 évet töltött az aktív politikában a szeparatista oldalon és féltucatnyi miniszteri poszton szolgált egymást követő PQ kormányok alatt. Marois-t „betonasszonynak” becézték támogatói.

Francois Legault – aki a jobboldali Coalition Avenir du Québecet vezeti – az éjszaka elején elég katasztrofális eredmények elé nézett. A Global News szerint Legault felesége elsírta magát az első órában. De pár órával később emelkedni kezdtek arányai és végül felülműlták 2012-es eredményüket négy mandátummal. Százalékban majdnem beérték a PQ-t. Legault angolul is beszélt az eredmények kihírdetése után. Bejelentette, hogy a Liberális Párt felelős ellenzéke kíván lenni és jelezte, hogy Québec jövőjét az angol kisebbséggel együtt akarják építeni.  Ezzel jelezte, hogy a masszívan liberális Montreálra – ahol jelentős angol közösségek élnek – is szeretné kiterjeszteni a CAQ politikáját. Erre még akár esélyes is lehet a CAQ, amennyiben egyértelműen elutasítják a szekularizmus chartát, különösen mivel már szerda reggel ismét beindul a Charbonneau vizsgálóbizottság, mely éppen az előző liberális korszak (2003-2012) korrupcióját hivatott feltárni. Tehát az új liberális Couillard kabinet 2018-ig kormányon marad – hiszen egyértelmű többséget szereztek – ugyanakkor ha nagyon botrányos korrupciós és maffia ügyeket tárnak fel a korábbi liberális érából, akkor a CAQ kiterjesztheti bázisát liberális körzetekre.

Philippe Couillard, Québec új kormányfője.

Philippe Couillard, Québec új kormányfője.

„Az angolok együtt írták velünk történelmünket! Az angolok Québecben itthon érezhetik magukat. A fájdalmak és a megosztottság ideje elmúlt. Isten hozott benneteket! Itthon vagytok!”–mondta Couillard az angol kisebbségnek és a bevándorlóknak. „Mondjuk ki együtt szenvedéllyel, hogy mindannyian büszke, patriota québeciek vagyunk”–tette hozzá Philippe Couillard, Québec új kormányfője angol nyelven.

Kétségtelen, hogy Stephen Harper, Kanada kormányfője is fellélegezhet. 2018-ig biztosan lekerült az asztalról Québec leszakadása és ettől a referendumtól kimondottan tartott Harper. A miniszterelnök állítólag meg volt győződve róla, hogy egy újabb referendum az 1995-öshöz képest is megosztóbb és az ország egységére veszélyesebb lehet.

Bevallom, hogy Québecben született magyar származú kanadaiként óriási megkönnyebülést jelent számomra, hogy egy olyan kormányfője lesz ismét Kanada második legnépesebb tartományának, mely nem tüzeli fel az etnikai, nyelvi és vallási ellentéteket. Montreál már a huszadik század közepe óta sokszínűségéről volt ismert. Egymás mellett éltek ortodox zsidók, kelet-európai emigránsok, olaszok, görögök, magyarok, neológ zsidók, angolok és franciák. Végre olyan kormányunk lehet, mely nem tart, nem fél ettől a sokszínűségtől.

34 hozzászólás

  • La raison a régné!

  • Christopher Adam

    Igy van. És bármennyire is rasszistának bizonyult ez a kormány, a québeci francia többség (a vidéki is!) nagy arányban utasította el ezt a demagógiát. Azt hiszem, hogy rég volt ekkora ok optimizmusra a québeci angol, magyar, zsidó és más kisebbségi körökben.

  • Remeljuk, hogy 2018 utan is marad ez az allapot.

  • jimbo, maga idióta! bevallotta, hogy a magyarországi választásokhoz sincs semmi köze – ami nagyon becsülendő volt magától, de, hogy maga québec esetében mi a faszt akar 2018 utáni állapottal?

  • Ille!
    Ha nem tudja, en nem fogom megmagyarazni!!!

  • Kulonben, voltam szavazni, mert az en jovom is targya kovetkezo „uralomnak”. Lehet, hogy 4 evet nem erek meg, de sebaj.

  • Chris:
    Nagy aggodalommal figyeltem a múltkori népszavazást a kérdésben és reméltem hogy többször ilyen nem lesz.

    Nem nagyon értem hogy egy olyan kiváló adottságokkal és nagy nemzetközi tekintéllyel rendelkező , ámde relatíve kis lakosságú ország mint a Te hazád , miért vergődik ilyen gyerekes belpolitikai hányattatásokban ?

  • Idiotanak,csak azt nevezhet aki kenyeret vagott maganak mikor meg sajat maga nem tudta ezt „nehez” muveletet nem tudta elvegezni maganak(circa 18 eves koraig).Ugye, ma mar lehet szeletelve is kenyeret kapni/venni. viszont az gep es nemigen lehet idiotanak „becezni”.

  • Nézzenek oda…..JIMBO a kivénhedt farizeus :
    Sajátmagának liberális demokráciát , nekünk meg kirekesztős Horthy-fasizmust akar.

  • jimbo: ne erőlködjön, kispofám. magát is lehet idiótának nevezni – elvégre az!
    a hiteles véleményt kérje le orvosától. nem fog sokban különbözni, csak latinul lesz írva 😀

  • Christopher Adam

    Geyza,

    hát igen, Kanada sem mentes az ilyen jellegű belpolitikai ügyektől, sőt – a leszakadás körüli permanens vita időnként teljesen meg tudja bénitani az országot és le is húzza annak gazdaságát (különösen az amúgy is gyengén teljesitő Québec tartományban). Mig Amerikában történetesen faji alapon húzódnak meg a társadalmi törésvonalak, Kanadában ezek leginkább nyelvi és vallási feszültségek: angol vs. francia és protestáns vs. római katolikusnak. A vallásinak ma már sokkal kisebb a jelentőssége, bár ennek még mindig láthatjuk maradványait. Ontarioban ezért van két féle állami iskola: katolikus állami és szekuláris állami. Ezért a fura, diszkriminativ állapotért már az ENSZ is elitélte a tartományt.

  • Chris:
    Mint tudjuk a sovinizmus francia találmány.

  • Köszönjük tárgyilagos beszámolódat, Christ!

    Az új miniszterelnököt máris a szívembe fogadtam, mert nyugodt, zseniális egyszerűséggel olyan győzelemre vitte pártját, ami ritka a helyi történelemben.
    Abban reménykedtem, hogy a szélsőséges rasszista PDQ párt ezzel kimúlik, vagy nagyon kicsi lesz. Egy félelem él sokakban, hogy Pierre Karl Peladeau milliárdos,, akit utolsó percekben rángattak be a választási kampányba, átveszi a párt vezetését és agresszív módon fogja a PQ-t életben tartani!

  • De abban megallapodhatunk hogy itt :
    – egy elvesztett valasztas utan a fonok lemond
    – gratulal a kormanypartnak a vesztes
    az utobbi 10 evben legalabb 3 liberalis , 5-6 PQ, 2 ADQ, CAQ,2 QS fonok volt.
    Magyarorszagon Orban-Gyurcsanyrol szol 10 eve a politika.

  • Christopher Adam

    akarki,

    Québecben azért némileg mások voltak a választási és média viszonyok. Québecben konzultáció révén módositját a választási törvényt vagy a választóker. határait. Én is nehezem gratuláltam volna Orbánnak bármelyik ellenzéki vezető helyében. Ezt leszámitva azzal egyetértek, hogy az összes ellenzéki vezető nyugodtan kivonulhatna a politikából. Leszerepeltek, végük van.

  • Quebec:
    Radio canada – liberalis, TVA-PQ. elegge kiegyenlitett.
    HirTv : Fidesz ATV: baloldal. Elegge kiegyenlitett.
    Magyarorszagon fele annyi kepviselo lesz, ami normalis. Hogy mikepp osztottak fel a korzeteket az mas kerdes.
    Mar reg el kellett volna zavarni Orban -t es Gyurcsanyt is.
    Uj arcok kellenek Magyarorszagon.
    Chris halottad tegnap Philippe Couillard es a tobbiek beszedet? Minden magyar politikus peldat vehetne. Meg Marois is koszontotte a liberalisokat. Szoval nem esik le a fejrol (mind a 2 oldalrol) a korona ha elismered az elllenfeledet es gratulalsz.

  • akarki: atv, mint baloldali média…te jó ég! kibírta röhögés nélkül, amikor ezt leírta?
    ugye, tudja, ki a gazdája?
    na, az igehirdető úr minden, csak nem baloldali.
    ami pedig orbánt illeti: ő nem ellenfeleket lát, hanem ellenségeket. akkor miért is kellene az ellenségének neki gratulálnia?

  • Mikor volt utoljara jobboldali politikus az ATV -n ? Torgyan kb 2 honapja az egyenes beszedbe. Olga nem koszonte meg ahogy lattam a youtube -on. A hit gyuli szektat mar reg be kellett volna tiltani az igy igaz. De Gyurcsany se nyilatkozik a HirTv -ek. Szoval ezert mind a 2 oldalon sepregetni kene, de nagyon. normalisan eloszor a vesztes gratulal a gyoztesnek es termeszetesen a gyoztes ugyanugy gratulal. Normalisan, Itt, a gyoztes megvarja a tobbiek beszedjet es a vegen a kormanyparti beszzeddel vegzodik.
    Ellenseg vagy ellenfel nagyon nenm ugyanaz, de ez egy masik tema.

  • akarki: tényleg nem ismeri a hazai helyzetet. nem azért nem volt jobboldali politikus ott, mert nem hívták.
    a hir-tv-t meg, ha lehet, fel se említse. emlékszik a 2006-os zavargások közvetítésére, azok kommentálására? hát a többi elfogult hírműsorra?
    sajnálom, de orbánnál reklamáljon az ellenség vs. ellenfél témában.
    majd, ha őt kiokosította, akkor kezdjen el itt egy TIT előadást.

  • akárki, bizonyos mértékben igazat adok. T.i. egy nemzetközileg bevállt szokás, hogy a vesztes oldal gratuál a győzteseknek. Legyen az egy keserű veszteség a PQ-nak Quebecben, vagy egy amrikai elök választáskor.
    A magyarok mások. A mai „kormányváltó” pártok ősszefogás, azaz 3-4 pártvezető irányitása alatt, egy sem volt képes gratulálni Orbán elsöprő többségi győzelmére.
    Tipikus komcsi mentalitás, sajnos!
    Kell mégegy generáció, hogy levesse magáról.

  • figyelő, drága jó klára anyó, mitől is komcsi mentalitás? mikor is kellett egy komcsinak gratulálnia a győzelemhez – hacsak az nem a másik komcsi győzelme volt?
    mikor is lett volna ez a kis parasztgyerek egy igazi komcsinak ellenfél?
    megvizsgálta orbán „elsöprő” győzelmének módszertanát, annak okait? na, ugye.
    a többségiről meg ne kezdjük újra a 2010-es vitát. 2.1 millió most sem a többség. aki nem ment el szavazni, az majd ne nyavalyogjon. a No. 1 ápoltnak ők is felhatalmazást adtak a távolmaradásukkal, hogy az ő torkukon is lenyomja a szart.
    de magának igazán mind1. semmi köze hozzá.

  • Tenyleg nem ismerem a reszleteket a magyar politikaban. Szoval ahogy ertem az ATV hivja, csak a jobboldal nem akar menni az ATV -be. A HirTV -ek pedig Gyurcsany nem nyilatkozik azt lattam a net -en. Na szerencsere ilyen itt nincs es nem is lesz. olyan hogy egy riporter feltesz 1 akarmilyen provokativ kerdest es arra nem valaszolni, na ilyen nincs. Olyan van hogy mellebeszel, masrol beszel, de olyan hogy visszautasitson egy kerdest, vagy 1 riporternek ne valaszoljon.
    Az is igaz hogy nem lehet megfutamodni egy elnoki vitarol, lasd Orban.
    szoval van mit tanulni, mind a 2 oldalon.

  • akarki: mint említettem, van egy csöppnyi különbség a hir-tv és az atv közt. a hir-tv-nek tisztességes politikus bármilyen oldalról – nem nyilatkozik, mivel fogalmuk sincs az újságírói etikáról. ráadásul az orbáni politbüró le is tiltott minden fajta szereplést a nem kormánypárti tv-kben.
    minden esetre köszönöm a higgadt érvelését és a helyzetbemutatást.
    magyarországon a kormányzat uralta médiánálcsak beszélő mikrofonállványok vannak, obersovszkyval az élen, aki valóságos genetikai csoda: napról napra bebizonyítja, hogy lehet gerinc nélkül is élni.
    orbán pedig azért nem állt ki, mivel képtelen improvizálni, tárgyi felkészültsége pedig a nullához tendál.
    arról nem is beszélve, hogy túl sok kérdés lett volna, amivel szembesülve esetleg megszégyenült volna.
    a köpcös egója az ilyesmit nem bírja.

  • Na ilyen nics hogy egy politikus nem nyilatkozik egy tv -ek ? Mmilyen jogon ? Ki o hogy nem nyilatkozik ? Azert van megvalasztva hogy mindenkit kepviseljen, vagy? Barmuilyen kerdesre kell tudjon egy bla bla bla szoveggel valaszoljon.
    A baloldal sokat nyerne ha a politikusok pl. tudnanak valaszolni a HirTV -ek.. Lasd Simon Zuschlag es a tobbiek. Azert politikus valaki mert kellemetlen kerdesekre is tud semmitmondo valaszt adni, ha kell. itt a tv vitaba pl 3-an tamadtak egyszerre a liberalist egy adobevallasa miatt amikor kulfoldon dolgozott. Mondta a betanult szoveget, de
    nem hatralt ki a valasz elol. Nem igaz hogy nem lehet egy elfogadhato valaszt adni a simon es a zuschlag story -ra.
    Ez amatorizmus elnezest.
    Orban kopcos,felvagos pokhendi, ezzel egyetertunk.

  • akárki

    Nem tudom honnan vette, hogy Orbán nem válaszolt a kérdésekre, hallgassa mega nemzetközi sajtókonferenciáját-

  • Figyelo:csak arrol irtam hogy nem allt ki Mesterhazy -al elnoki vitara, es az itt elkepzelhetettlen.
    link: az sajtotajekoztato valasztas utan: Ez kotelezo.
    Kommunikacio szemszogebol Orban -t nem lehet konnyen megfingatni , nem ugy mint Mesterhazy -t.
    Amit varna szerintem a magyar kozvelemeny: ATV egyenes beszed Orban es HirTV Gyurcsany . Egy riporter akkor jo amikor felkeszulten kellemetlen kerdeseket tesz fel, amire nem sablon valasz jon.

  • akárki,
    biztos abban, hogy Mesterházy ki akart állni egy vitára? Nem hinném.
    Orbán meg úgy találta, hogy Mesterházyval NINCS miről vitáznia. Ezen nem csodálkozom, mert én sem álltam volna ki.

  • Figyelő
    2014 április 8
    8:59 du.

    Figyelő, Mesterházy tutira ment, mert tudta, hogy Orbán senkivel nem áll le vitára, tehát teljesen mindegy, hogy mit makog. Az egészen más kérdés, hogy egyikük sem mert kiállni Vona ellen. Ez a beszédesebb. Pedig arra lett volna kiváncsi mindenki. Ez tulajdonképpen elismerése a gyávaságuknak. Az atv-ben szólták el magukat. Persze, hogy nem állnak ki ellene vitára, nehogy még plusz 20 százalékot kapjon:)

  • dakota,
    sajnálom, én sem mentem volna vitába Vonával. Szerintem jószándékú de igen buta politikus!
    Nem hinném hogy mindenki kiváncsi volna rá.

  • Figyelő
    2014 április 9
    12:47 du.

    Kedves Figyelő, az hogy te mit gondolsz róla, az egy dolog és egészen más kérdés, hogy az ATV-ben miért aggódtak annyira, hogy növelné a pártja népszerűségét, ha vele vitázna akár Mesterházy, akár Orbán.
    Egyébként fel nem foghatom, hogy miféle demokrácia az, ahol a pártok jelöltjei nem állnak ki vitára egymás ellen, hogy a választók eldönthessék a látottak, hallottak alapján, hogy kire akarnak szavazni.

  • Kanadából hevesen birálgatják a magyar választási rendszert… Meglepetéssel számolgatom, hogy itt is lehet 42 százalékkal begyűjteni 56 százaléknyi mandátumot !

  • Figyelő
    2014 április 8
    1:52 du.
    A rohatt komenyista vezetők, minda Zobama, a Mer Köll, mega többi fujjabelemkigyön komenyista vezetőjje a zejurópának senem granulátott. A Putyin az ja. Iga’ ottann Lézerjani szerintis demagógrácija, vagy mijafranc van.
    Valahogy a kanadajijakksenem. Mer’ a Herr Pör is komenyista!!

  • falusi
    Pontositsunk: Merkel gratulált. Obama is fog holnap, csak ma még Angela legfrissebb mobiljain vihorog.

  • akarki
    2014 április 8
    1:27 du.

    Csak egy kérdésem van. Azoknak az elveknek az alapján, ami alapján megítéli a magyarországi sajtó és politikusok közötti helyzetet, mi lenne a véleménye (mint hírfogyasztó) az olyan sajtóról amelyik rendre és következetesen hamisít?
    Mi lenne a véleménye az olyan sajtóról, amelyik bűnüggyel vádol politikai szereplőket és amely bűnügyet maga szervez?

    Mi lenne a többi média szereplő reakciója és viszonya az ilyen sajtóval kapcsolatban? Velük vagy a szakmájukkal lennének szolidárisak?