Agyament ötlet

2014 április 14 9:35 de.43 hozzászólás

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) azt javasolja, hogy a háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el.

Fekete Imre, a FAKOOSZ alelnöke a szövetség balatonfüredi XXIII. országos gyűlésén tartott szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg akár napi 70-80 beteg is megfordul a háziorvosi rendelőkben. Ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak egy-egy betegre, és így emelkedjen az ellátás színvonala, azt javasolják, hogy az előjegyzett, valamint előjegyzés nélkül érkező betegek száma összesen ne haladja meg a napi ötvenet. Hozzátette: ezt és több, az alapellátás átalakítására tett javaslatot még megvitatják a szövetség tagjaival, azután terjesztik az egészségügyi kormányzat elé.

Ismét egy javaslat, amit egy-egy influenzás járvány bekövetkeztekor képtelenség betartani! Nem is értem, hogyan lehet a beteglétszámot maximalizálni? Halkan megjegyzem, hol marad az orvosi eskü? Számolgatunk, számolgatunk? Aztán ha bárki is 51.-ként esik be az ajtón, rosszul van, akkor majd elküldik?! Csak furcsa, hogy még a bankban tartott, kuporgatott pénzek kamatai után is kell egészségügyi adót fizetni. Ezen már többen felháborodtak. Így büntetik azokat, akik nem szórják el a pénzüket? A következő ötletük,  hogy hányszor mehessünk a háziorvoshoz?! Agyalágyult ötlet, ettől a véleményemtől képtelen vagyok elszakadni! – G.B..

Tájékoztatása szerint a szövetség megvitatja azt az elképzelést is, hogy az ingyenes ellátást a biztosított negyedévente legfeljebb ötször vehesse igénybe.

Ne adj’ Isten, ha többször leszünk rosszul, akkor mi lesz velünk? Annak ellenére, hogy fizetjük a TB-t, magánkórház, magánorvos? – G.B.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a krónikus betegek három hónapra elegendő gyógyszerrel elláthatók, így az ő esetükben is elég lehet, ha az orvosi kontrollal egybekötött gyógyszerírás kívül négyszer keresi fel a beteg az orvosát.

Az alelnök kitért arra is, hogy a gyűlésen értékelték, hogy az elmúlt négy évben a szövetség javaslatai közül hány teljesült.

Bízom és reménykedem az ehhez hasonló ötleteket elvetik és nem vezetik be! – G.B.

Azt mondta: nem emelkedett jelentősen az egy főre jutó egészségügyi kiadás összege, az alapellátás nem kapta meg az azonnali, 40 százalékos emelést, csak 26 százalékot, ugyanakkor a háziorvosok eszköztámogatása megvalósult.

No igen, hun a pénz? Már ami a 40 százalékos emelés és a 26 százalékos emelés között elveszett??! Hun kellene nyomozgatni???! – G.B.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is csaknem 180 háziorvosi praxis betöltetlen, és mindeddig sikertelenül kérték, hogy a háziorvosoknak ne kelljen iparűzési adót fizetniük.

Ajh! Miért is betöltetlen a 180 háziorvosi praxis? Külföldre mennek az orvosok, ezt kellene csak beismerniük. Nincs ezen mit csodálkozni?! – G.B.

A pénteken kezdődött gyűlés szombaton szakmai továbbképzést kínált, egészségpolitikai fórumot tartottak, vasárnap a tanácskozás szakmai előadásokkal folytatódik.

43 hozzászólás

  • Kanadában teljesen ingyenes a beteg ellátása.
    Nem hizszem, hogy egy prívát orvoshoz beeshett valaki, mert folyik az orra. CSAK előzetes megbeszélés alapján fogad az orvos. Lehet az telefonon, vagy az útolsó vizitnél meghatározni.
    Nincs az az orvos, aki rendesen képes ellátni egy nap alatt 70-80 beteget!
    Sürgösségi esetben, korházba „sürgösségi” osztályra megy az illető.

  • Napi hetven beteg 10 perccel szorozva az 700 perc. Ez 11 óra és negyven perc. Így nézve nem ostobaság a limit. Amíg az orvosokat ki lehet zsarolni addig nem változtatnak mert minek? Azt sem lehet az orvosok szemére hányni, hogy az állam milyen indokokkal nyúlja le az embereket. Az esküvel sem lehet (illik)Őket sakkban tartani. Ha elvárjuk tőlük a tisztességes gyógyítást akkor meg kell teremteni a feltételeit.

  • Fenyvesi Glória

    Lehet, hogy vannak rossz ötletek, anomáliák az egészségügyben,jelenleg is,de…
    Én arra voltam a leg- allergiásabb, amikor a TB járulék fizetése ellenére is 300 Ft-okat kellett leperkálni minden orvoshoz fordulásnál, vizsgálatnál.
    És az orrom alá dörgölték,mennyibe került a vizsgálat.
    És mégis, aki sosem fizetett TB járulékot,(nem dolgozott) az ingyen vizsgáltatta magát?

  • Fenyvesi Glória

    Nos, ez megalázó volt!!!

  • Fenyvesi Glória: Bizony sok országban több féle biztosítás van. Általában ritka a teljes kőrű mert drága. Nálunk 80 euró egy házi orvosi kivizsgálás a biztosítás mellett. Senki nem érzi megalázónak. Úgy akar kapitalizmust, hogy a jó maradjon meg a szocializmusból? Minden legyen ingyen? Számolja már ki mire elég a biztosítása.

  • A cikk nem teljes, a javaslat egyúttal visszahozná a fideSS által megtorpedózott vizitdíjat is. Igaz, némi módosítással.
    -168 óra-
    A háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el, az ingyenes ellátást pedig negyedévente ötször lehessen igénybe venni

  • Sok hozzászólásból kitűnik, hogy nem ismerik a magyar valóságot.
    A háziorvosokhoz nem kell bejelentkezni előre, hanem csak rendelési időben oda kell menni. A mienknél ez napi 4 óra, de úgy láttam, hogy a többinél is. Ezalatt szokott fogadni közel 20-30 sorszámhúzót, Ezeken kívül jönnek még olyanok, akik csak a szokásos gyógyszereiket íratják fel a „segédjénél”, aki nem orvos, legfeljebb ápolónő, vagy csak titkárnő….
    A 300,- vizitdíjnak volt visszatartó ereje, ami egy kis összeg, de pl. én sem mentem el emiatt csak egy influenza esetében , mert tudtam a kúrálás menetét. Az a veszélye, hogy esetleg más szimptómák esetén is hajlamos lehet az ember ehhez hasonlóan nem elmenni, így akár egy kezdődő rák megelőzése, vagy krónikus betegség megelőzése is elmaradhat, vagy sokat csúszhat, akár visszafordíthatatlan eredménnyel (amint rokonságon belül tapasztaltam)…., bár ott a fél évvel későbbre adott szakorvosi időpont volt az oka.
    Az orvos annyi ideig tartja benn a beteget, amíg szükséges. Influenzajárványnál rövidebb idő kell nyilván egy betegre.
    A gond akkor van, amikor a beteg beszélgetni kezd a dokival, mert talán otthon egyedül unatkozik, vagy ismerősök.
    Máskülönben a demokratikus kormány megpróbálta bevezetni a vegyes rendszert is, ahol a magánellátás is nagyobb hangsúlyt kapott volna, de a fasiszta rezsim torpedózta meg a javítást. Azután pedig mégis elkezdett korházakat bezárni, de a színvonalat csak tovább rontotta.
    Az orvosok helyében én emigrálnék, így a magyar egészségügy összeomlana, a kormány megbukna és fel lehetne építeni egy demokratikus államot újból. Ha azokat az ezermilliárdokat nem tudná ellopni orbán-simicska oligarcha, akkor alap is lenne a rendszerre.
    Az gusztustalan, hogy az orvosokat az esküjükkel zsarolják!
    A fasiszta rezsimünk miért nem tartotta be az
    esküjüket? Náluk kéne teljes vagyonelkobzás és a többi. Velük szemben már csak a legradikálisabban lehet eljárni. Demokratikus úton már nem megdönthetőek. Ez talán a legnagyobb bűnük a szabadrablásuk után!

  • Georgina Bojana- rögvest megvallom Önnek ,egészen eltérek a tárgytól,igaz nagyon fontos az a témakör amiről Ön írt de én már napok óta egészen másról gondolkodom — megragadott, meg tetszettek azok a szó fordulatai,amiket ön elég gyakran használ — Pl: –Hja–Hjaj–Hjuj és ehhez hasonlók ,Pár napja szűkebb családi körben titokban ,gyakortam,-megvallom őszintén néha elég furán néznek rám de én erőltetem a tanulást ,Hja de ez nekem még még nem megy -mert a- szó kiejtése és a lélegzet vétel között vannak gondjaim.–De nem adom fel–Különben mindent köszönök, és a lekváros fazék is jó sztori.

  • Nem akarnak tisztességes gyógyítást. A hatalom birtoklása megtette a magáét teljesen korrumpálta a rendszer vezetőit. Hogyan gondolkodnak?? Ez látható az intézkedéseikből.

    „Sok a nyugdíjas akiknek a nyugdíját nincs miből fizetni, sok a gyenge, beteges munkanélküli. Hát kik betegszenek meg ha nem ők?? Nehogy már meggyógyuljanak és szociális szinten kelljen gondoskodni róluk. Végén még nem marad pénz a stadionokra. Helyes, vándoroljanak ki az orvosok, és csökkentsük a betegszámot.”

    A megdicsőült Istenné vált államvezetés beindítja a saját maga fabrikálta társadalmi és biológiai evolúciót egy erősebb fényesebb Magyarországért. Hajrá Magyarország.

    Igazán naivság azon lamentálni, hogyan lehetne jobban csinálni, amikor azt mindenki tudja, csak azok akiknek a kezében van a döntés erről hallani sem akarnak.

    Nem az a kérdés, hogyan kellene csinálni, hanem hogy kikkel a jelenlegi gárda helyett akik megint kétharmadot kaptak, mert az ellenzéki pártok képtelenek voltak bojkottálni, a választók pedig a bojkott sikertelenségét látva sem voltak képesek voltak elmenni szavazni, hogy ha nem is teljes megoldást de legalább egy kis változást hozzanak, hogy elmozdítsák a holtpontról az eseményeket.

    Nyilván ebbe a szó szoros értelmében belebetegszik a társadalom.

  • Igen, Gyurcsánynak ez nagy hibája volt, hogy nem állt ki a placcra, és nem mondta el, hogy

    Barátaim! Magyarok! Földijeim! Figyeljetek rám. Az egészségügyi járulék, amit befizettek, már nem födözi az egészségügy költségeit,mert a dokik az Isten pénzét is elherdálnák (fujjjjjjj, blaszfémia :(). Mit lehet tenni? Ha emeljük a járulékot pofázni fogtok, ha az adóból pótoljuk az egészségügy hiányát, megint csak pofázni fogtok, mert akkor meg adót kell emelni, ez nyilvánvaló. Ezért úgy gondoltuk, hogy aki beteszi a lábát a dokihoz, az fizessen 300 forintokat, ez még egy buszjegy árát se éri el, akinek nem ér meg ennyit az egészsége, az magára vessen. És ez ráadásul főként a nyuggereket fogja terhelni, mert ők azok, akik naphosszat meregetik a s.üket a rendelőben, ezt a dolgozó nem teheti meg, mert úgy kivágják, mint a macskát. Ez eleinte kissé szokatlan lesz, de gondoljátok meg, proletárok, hogy a vonatra is kell jegyet venni, meg a buszra is, az operáról nem is beszélve (hogy csak ezeket említsem), pedig a mávba is, meg a békávéba is számlálatlanul toljuk a milliárdokat, a mávba pl. az utóbbi húsz évben kétezer milliárdot, oszt a vonatok most is olyan koszosak, mint Kádár idejében. Hogy szavamat ne felejtsem, tehát eztán aki a dokihoz beteszi a lábát, az kotorja elő azt a tyúxaros háromszáz forintot. És erről még csak nem is népszavazhattok, mert benne van a törvényben, hogy költségvetési kérdésről nem lehet népszavazni. Ugh.

    Persze ez a f.kalap Gyurcsány nem gondolt arra, hogy lesznek, akiknek az „önérzetét sérti” a háromszáz pityke. Talán arra gondolt, hogy Széchenyi is beszedette a Lánchídon a krajcárt mindenkitől, akár szegény, akár báró. Pedig a bárók önérzetét akkor is nagyon sértette a krajcár.

  • Nem ide kapcsolódnak soraim, de a MN kommentelhetelenné válásával ez a biztonságos és célközönségemet elérő fórum maradt csak számomra:

    A Szabadság-térre naponta ellátogató és ott pár fontos szót szóló független funkciót ellátó személyiségek listája a következő lehetne: Erdő Péter a pápai nuncius kíséretében, Ferenc pápa üzenetével; Pálinkás József azt MTA új elnökjelöltjeivel; a protestáns nagyegyházak első emberei; a keresztény kisegyházak első emberei a a magyarországi muszlimok, krisnások stb. vezetői; az alkotmánybíróság elnöke; az országgyűlés elnöke; az államelnök (ne tessék nevetni, én normális országban gondolkozom); a legfőbb ügyész Szájernéval; a MOB, az MLSZ és a többi sport-, tudományos- és civilszervezet, a szakszervezetek és érdekképviseletek vezetői -egyesület és -föderáció vezetői, az egyetemek vezetői, a Budapesten akkreditált nagykövetek, a diplomáciai testület doyenje, a nem horthysta és nem rasszista pártok, testvér- és ernyőszervezetek prominensei s.í.t., s,í.t. Bőven elegen vannak orbánviktor születésnapi ajándékának elkészültéig, május 31-ig.

  • Don Ovuz 2014 április 14 2:14 du.

    A cikk nem teljes, a javaslat egyúttal visszahozná a fideSS által megtorpedózott vizitdíjat is.

    Biony, biony! A békemenetelők meg nyilván hangos tapsviharral meg éljenzéssel fogják ezt is fogadni.
    A fideszkormány eddig a gyógyszerkasszából lopta ki azt az összeget, amelyet Gyurcsány a vizitdíjakból gondolt beszedni, de nyilván többet kilopni már nem lehet. És a vizitdíjnak is lehet valami hangzatos elnevezést adni, mint mondjuk beteglátogatási hozzájárulás (vö. tandíj képzési hozzájárulás).

  • Néhány apróbb sajtóhibám mellett mindjárt az elején egy szégyenletesen nagy is van. Az Amerikai Népszava közismert AN rövidítése helyett MN-t írtam.

  • Talán abba lehetne hagyni az FG-hez hasonlók ajnározását. Szólni neki, hogy nem biztosítást fizet se a nyugdíjnál, se az eü-nél, hanem szolidaritási adószerűt. A biztosítási díjat ugyanis összerakják, forgatják, nálunk pedig azonnal kifizetik a költségekre. Amikor én még aktív voltam, akkor a szüleim, meg a gyerekem nyugdíjára, orvoslására fordították, most meg kevés a munkahely, kevés a befolyó díj.
    Ekkora baromságot is keveset olvastam, hogy „megalázó” a hivatalos díj kifizetése. Az nem megalázó, amikor ennek többszörösét gyűrögeted szégyenkezve, hogy hogyan dugd zsebbe? Igen, sokan járnak azért orvoshoz, mert nincs, akivel megbeszéljék a bajukat, sokaknak inkább csak mentorra lenne szükségük. Azt sem tartanám elrugaszkodott ötletnek, hogy pl. ha valami panaszom van, azt előbb telefonon vagy e-mail-ben elmondom az orvosnak, az ad beutalókat a szerinte szükséges vizsgálatokra, aztán a leletekkel együtt tudjuk majd ténylegesen megbeszélni, hogy mi a teendő. Az első orvos-beteg találkozás általában úgy zajlik, hogy legfeljebb megméri a vérnyomást, meghallgat sztetoszkóppal, és kapsz egy rakás beutalót szakorvoshoz. Ezt lehetne megspórolni. És igenis jó tudni, hogy mi-mibe kerül – egyenesbe is jött a gyógyszerkassza annak idején pl. De nem, most a tényleg rászorulónak is egy túlbonyolított – és eszméletlenül drága – utat kell bejárnia, hogy megkaphassa a támogatásokat, pl. egy parkolókártyát. Persze nem Neked drága, hanem „csak” a közösnek. Érdemes lenne megnézni egyszer, hogy az eü költségvetésből ténylegesen mennyi megy a gyógyításra, és mennyibe kerülnek az ellenőrzési rendszerek. Na, de hát ez megalázó!? Kíváncsi lennék, mit szólna pl. FG, ha 51-ikként elküldenék a rendelésről. Az nem lenne megalázó?

  • Fenyvesi Glória

    Én csak azon háborogtam, hogy azt is ugyanúgy ellátták, aki sosem akart dolgozni…Nem adózott.
    Akinek viszont volt többéves, évtizedes munkaviszonya, és munkanélküli lett,nos, annak havi 4000-et kellett fizetni, hogy mégis orvoshoz tudjon menni. Miből?

  • Fenyvesi Glória

    Plusz még az esetenkénti 300 Ft-ok…

  • Igen, 2009-ben még 4000 forintot, most 6900 forintot.

  • MOST MÁR sokan boldogan fizetnének nem 300 , de akár 3000 Forintot is azért , hogy ne kelljen CSAK a sorszámért várakozni kát-három hónapot egy-egy speciális vizsgálatra …a műtétek hat-nyolc hónapos várakozási idejéről már ne is beszéljünk.
    De mindez miért ?
    Mert annak a másik pártnak mindig is az volt a politikai irányelve hogy :
    ” Minnél roszab , annál jobb ”

    ( Persze akik naponta tudnak keresni millió Forintokat , azoknak nem probléma az ilyesmi…)

  • geyza: találós kérdés: mit kell tenni azért, hogy milliárdokat nyúlhass le, minden kockázat nélkül? 2/3-ot kell szerezni!

  • talalom
    2014 április 15
    5:17 de.
    Kicsit mintha összemosódtak a dolgok!
    Mind a régi, mind a tervezett vizitdíj nem azonos a paraszolvenciával. A bevezetése nem oldja meg a kikövetelt zsebbe történő juttatást.

    Fordítsuk magyarra:
    Paraszolvencia = a félelem ára.
    Előre fizetett összeg, attól való félelemben, hogy nem, vagy nem megfelelő szinten kap majd ellátást. Az orvosok ma már kötelező juttatásnak tartják, nyíltan, avagy burkoltan kikövetelik. Mivel a vizitdíj nem személyes juttatás hanem intézményi, nem fogja megszüntetni azt a tényt, hogy ha nem fizetek, csak 20-30% szinten látnak el. Ugyanis ez is sajnálatos tény. Nem a vizitdíjjal van gondom, hanem a kikövetelt paraszolvenciával, amit viszont a vizitdíj nem fog megoldani.

  • Geyza

    Akikre gondolsz hogy naponta tudnak keresni millió forintokat azok még azt is ügyesen kijátsszák, hogy még a 300 forintot se kelljen fizetniük.

  • Kedves Don Ovuz
    2014 április 15
    9:08 de. Ezt így általánosságban kijelenteni nagyon durva.
    Mondhatnám kikérem magamnak. Nem kicsit igazságtalan. Minden magyar lop? Talán mégsem.
    Ez is egy adalék amiért egy tisztességes orvos elmegy az országból. Unja, hogy gazembernek nézik!

  • Don Ovuz
    1. A paraszolvenciából az orvosoknak csak egy kis része részesedik: nőgyógyász, sebész stb. De úgy 10-15 éve elterjedt az akkor még a körzeti orvosnak is adott „zsebpénz” – különösen falvakban. Ismerek olyan háziorvost, akinél minimum 500 ft. volt a tarifa, hogy adjon beutalót bonyolultabb vizsgálatra, vagy tartson dologidőben – szüret, disznóvágás – pár nap betegállományban. No ez az orvos teli szájjal üvöltött a vizitdíj ellen. De ismerek olyan háziorvost is, aki megemelte az asszisztense fizetését, meg hitelből vett laboreszközöket, hogy ne kelljen egyszerűbb vizsgálatokra az idősebb betegeit szakrendelőbe küldeni. Ez az orvos nehéz helyzetbe került, mert vizitdíj nincs, de a hiteleket törleszteni kell.
    A vizitdíjat is, az elvégzett vizsgálatokról kötelező számlaadást is azok a haszonélvező orvosok fúrták meg, akik a magánrendelőikben fogadott beteget az állami kórházakban, állami eszközökkel gyógyítják, a díjat meg zsebreteszik. Ezek miatt mennek el a fiatal, hivatástudattal a pályára készülő orvosok, mert a mai feudális viszonyok között nemcsak a fizetésük kevés, hanem például egy operatőr sebész nem jut műtőhöz, vagy elvárják tőle a 12 órás műszak utáni ügyeletet, ráadásul olyan adminisztrációs terheket ró rájuk az eszement ellenőrzési téboly, ami a maradék erejüket is felőrli. A betegek meg gyakran rossz helyen önérzeteskednek – mint pl. FG. Világos, tiszta viszonyokat kellene teremteni, de ez sok érdeket sértene. Főként egy hangos, az eü jelenlegi zavaros vizében halászók érdekeit. A betegeket meg, mint látjuk, könnyű félrevezetni sajnos.

  • Figyelő
    2014 április 14
    10:58 de.
    „Kanadában teljesen ingyenes a beteg ellátása.”

    Tisztelettel érdeklődöm, ilyeneket honnét a jófrancból veszel?

  • falusi: csak olvasmányaimból tudom – nomeg a kórházas sorozatokból – hogy van valami olyan, hogy a tb terhére vállalt ellátás – azt hiszem, ezt nevezik közkórháznak. fedezi az alapellátást, de ha már akár egy centtel is több a költség – előre kalkuláltan – már nem látják el a delikvenst.
    rosszul tudom?

  • Az tény,hogy maximálni kellene a rendelési időn belül a betegek számát ahhoz,hogy az orvos rendesen el tudja látni őket,sajnos vannak körzetek,ahol egy orvoshoz nagyon sok beteg tartozik,meg a körzetek korosztályi összetétele sem
    mellékes,mert az idősebbek többször betegek.
    Ami az ingyenességet illeti azon nem kellene vitatkozni,mert
    aki rendszeresen fizet Tb-ét illetőleg nyugdíjasként 40 évig
    fizetett annak joga van ahhoz,hogy ezek után ingyen kapjon
    megfelelő ellátást!
    Hogy mi van kint az nem mérvadó,már csak a jövedelmi viszonyokat tekintve sem!
    Gyurcsány „300 Ft”ja sem oldotta meg a problémát….és hülye ötlet volt.
    Egyébként valóban több háziorvosra lenne szükség,a kezdőknek kedvező feltételeket kellene biztosítani,ösztönözni,de azért egy éhező orvosról sem hallottam…..persze aki rendszeresen kijár házhoz az nem ingyen teszi….!
    Egyébként nálunk nagyon rendes az orvos és bizony ha sok

    beteg van akkor is ellátja őket,ha lejár a rendelési idő!
    Egyébként összetett a dolog,mert van gépies,felkészületlen orvos is aki még a fix jövedelméért sem dolgozik meg!!!!

  • boda,
    „Gyurcsány “300 Ft”ja sem oldotta meg a problémát….és hülye ötlet volt.”
    „….persze aki rendszeresen kijár házhoz az nem ingyen teszi….!” maga helyből ilyen hülye, vagy akad rásegítője?

  • Úgy tudom Gyurcsány 300 forintját kötelező volt fejlesztésekre fordítani, és sok orvos vett belőle életmentő műszereket, vagy hordozható EKG készüléket, ami infarktusok esetén életmentő. Úgy látom, mivel leállították, nem mindenkit sikerült tudat károsodás nélkül megmenteni. Sajnos, hiányzott a műszer.

    Visszatérve a témára, itt elsősorban a kistelepülések járnak rosszul. Nagyobb településeken van egy ügyeleti rendszer, ahová a rendelési időn túl lehet fordulni. A túlságosan kis települések esetében az ügyelet más településen van. Vagyis nem mindenki kaphatja mag az alapellátást ha nem fér bele az alap limitbe. Ezen ok miatt nem átgondolt a tervezet.

  • „joga van ahhoz,hogy ezek után ingyen kapjon
    megfelelő ellátást!” Részletezzük picit. Mi az a megfelelő? Mert ma már az eü nem kanalas orvosságokból áll, sőt az epeműtétet sem úgy végzik, hogy felvágják a beteg hasát. Ez egyrészt csökkenti a szövődmények lehetőségét, másrészt jóval hamarabb – és kevesebb szenvedéssel gyógyul a beteg. Viszont az ehhez szükséges eszközök jóval drágábbak. És akkor nem is beszéltünk a szervátültetésről, meg egyéb orvostechnikai eljárásokról, amelyeket a jelenlegi tb-bevétellel egyszerűen nem lehet finanszírozni, az USA-ban sem, Kanadában sem, Magyarországon sem. Egy példa: édesanyám 84 éves koráig nem volt kórházban azon kívül, hogy a 3 gyereket megszülte. Bejelentve, tb-vel dolgozott 40 évig. Az 480 hónap. 1990-ig 300 forintos átlaggal számolva (korábban 5% volt a tb, és ő alacsony fizetésű takarítónő volt – és ebbe a nyugdíj is beleszámított) ez összesen 144 ezer forint a 40 év alatt. 84 éves korában elérte a kór, ami miatt háromszor műtötték, és kezeléseket, támogatott gyógyszereket is kapott. Akkor még kötelező volt a számlaadás, így tudjuk, hogy egyetlen műtétje 1,5 millió forintba került! Ennek az egy műtétnek a tizedét sem fizette be a 40 év alatt!
    Ezért kellett volna átszervezni az egészségügyet.
    Az elképzelés az volt, hogy a kötelezően befizetett eü járulék fejében egy alapellátási csomagot kell kidolgozni, amibe mondjuk a háziorvosi ellátás, meg egyszerűbb műtétek, baleseti ellátások tartoznának. A többiért lehet pluszbiztosítást kötni. Ez lett volna az elv.
    A mai gyakorlat ezzel szemben az, hogy akinek van pénze, az zsebbe megfizeti a bonyolult műtétet, a drága protézist. Meg persze vannak az „egyenlőbbek”, akiknek „jár” a kiemelt státuszú állami kórház, a sorállás nélküli ellátás, a legmodernebb diagnosztikai eszközök, az ózdi kohász meg dögöljön meg, főként hogy húsz éve munkája sincs. De ez a sors vár azokra a falusiakra is, akik szétkapkodták a téeszt, most elvették a földjeiket is, a nagygazdáknak meg nem kötelező járulékot fizetni utánuk, elég, ha leperkálják a havonkénti 500 forint regisztrációs díjat. Milyen pénzből fogják ezeket az embereket meggyógyítani, ha komoly bajuk esik? (Hogy miből lesz nyugdíjuk, azt már nem is érdemes feszegetni.) Ez a társadalmi botrány, nem az, hogy egyesek rossz helyen hordják az önérzetüket, meg az eszüket is.
    Mondom mindezt úgy, hogy mi hárman gyerekek meg tudtuk fizetni, meg el is tudtuk intézni, hogy Anyu a legjobb ellátást kaphassa, így még hat évig közöttünk maradt. De mit tud tenni az, akinek a gyerekei nem tudtak tanulni, – és ilyenek egyre többen lesznek a mai rendszerben, a mai tandíjak mellett – és emiatt a munkájuk is örökké bizonytalan.
    Úgyhogy számolgassátok csak a rezsicsökkenéseteket, meg a 300 forintos „megtakarítást”, és ha lesz még legközelebb is szavazás, nyugodtan ikszeljetek a leghazugabb bugrisra, mint most. Majd a turulmadár megment, esetleg a hátranyilazással meg tudjátok keresni a hiányzó pénzt. Hajrá eszementek!

  • Na a vezér „kultúra” már megint böfizett egyet…..bár nem
    hozzá szóltam!
    Az ilyeneken már a legjobb orvos sem tud segíteni….

  • falusi
    2014 április 15
    2:29 du.
    Hogy honnan veszem? Tapasztalatból. Apám pl. 5 évig feküdt egy elfekvő korházban. Pedig egy napot sem dolgozott Kanadában. A betegnek imngyen van minden, a gyógyszer is az volt, sajnos az már nem. Nyugdíjasnak olcsobb.
    A betegnek ingyen van az orvos, a korház stb. A medical kártyával, az állam fizet mindent.
    Jó, az államnak kerül pénzbe!

  • Tiszteletteljes kérelem a Legfelsőbb Méltóságos 44 százalékos Többséghez (vagy valamelyik nyúlványához)!
    Mi, itt a KMH fórumozó közönsége alázatos kérelemmel fordulunk a Magasságos Erőhöz, sőt a Szentséges NER-hez, a tárgyban, hogy utaljanak ki számunkra legalább 1, azaz egy darab olyan beszélgető partnert, aki képes írni és olvasni (sajnos a duma nem szóban megy, így teljesen analfabéták nem jöhetnek számításba).
    Indokaink: mi megátalkodottan szeretnénk hinni valamiféle, akár egészen picike jóban, ésszerűben, ami hazánkban történik – alázatosan megköszönve, hogy éppen a Fenséges Erő és Akarat elé járulhatunk kérelmünkkel.
    Nem merészelnénk zavarni a VilágNemzet Jobbításáért végzett munkájában, ha nem tudnánk, hogy milyen fontos a Hit, amelynek megerősítését várnánk. Talán akad ott az Udvarban olyan alkalmatos személy, aki egy vitában mondjuk arra, hogy a 300 forint szükséges volt, nem azt mondja, hogy böfizés. (Persze tudjuk, hogy milyen fontos, nemzetgazdaságilag és a Nemzet felemelkedése szempontjából is ez az egyszerű tevékenység, amíg az ember nem tud még rendesen emészteni, de ez általában az élet első hat hónapjában kialakul, innentől kezdve már csak bizonyos keleti népeknél marad szokásban, bár ezt már egy másik, kevésbé kedveskedő kifejezéssel illetik.) Hanem mondjuk olyasmit, hogy a vizitdíj az árvák szája elől vonta el a falatot, özvegyek könnyével gyűjtötték éjszakánként, hogy aztán vad,és lelkiismeretlen tuggyukik, akik még doktornak is kiadják magukat olykor, vad orgiákon hágjanak a nép verejtékén szerzett 300 forintok nyakára. Vagy mittomén, lehet bármi, a Magasságos 44 százalékos kétharmad zsenialitásában bízunk.
    Alázatos tisztelettel remélve, hogy kérelmünk meghallgattatik, gratulálunk az egetverő, sosevolt Többségnek. De ne álljunk meg az úton: előre a Kétnegyedes, sőt, akár a Kéthatodos Többségért!

  • marcsi: kétségtelenül bebizonyosodott, hogy magának rásegítenek. egyedül tényleg nem lehet ennyire hülye 😀

  • Ille István
    2014 április 15
    2:48 du.
    Nem, itt nincs szükség tb-re.Minden ingyen van. Csak ha PRÍVÁT szobát akarna valaki ahhoz kell biztosítás, vagy prívát specialista orvoshoz.
    Különben minden „extrát” az ÁLLAM fizet!
    Az amerikaiakat a méreg eszi, nekik nincs ilyen, hanem KÖTELEZŐ prívát drága biztositás, különben rámegy a háza az orvosköltségekre.

  • figyelő: ezt talán vitassa meg falusival. nem én kérdőjeleztem meg állítását.

  • Figyelő
    2014 április 15
    5:15 du.
    .
    Örüljön neki, hogy nem a frankó „magyar” módiban volt szüksége édesapjának az ellátásra. Itt, mint olvashatja, a fenyvesiglóriák 300 forintért (évi max 6000 Ft) biztosan kirakatták volna, ne má’ élősködjön az „igazmagyarokon”.

  • Georgina Bojana

    Kedves Pecor!
    Ezzel jelzem azt, ha valami nagyn nem tetszik! Felszisszenek, most nem írhatom sorozatban, hogy ejnye-bejnye?! Vagy inkább azt írjam?!
    Majd még ezen elagyalok.
    Beírásodat megköszönöm!
    De a tény ettől még tény marad. Mi van, ha éppen Te, vagy családod bármelyik tagja 51.-ként esne be (soha ne következzék be!!) az orvosi rendelőbe. Ha meg sem vizsgálják, honnét a pitymalatyból tudja meg az orvos, hogy mit kell tenni? Kórház, vagy egyszerűbb ambulanciai ellátás is elegendő?!
    Olvastad már azt is, hogy a mentő körbehordozott „bárkit” és amíg egyik kórházból a másikba zötykölték, a szerencsétlen visszaadta a lelkét a Teremtőnek. Ezt szeretném kivédeni a megmorgásommal, ami lehet ejnye-bejnye is, de lehet hjaj, meg stb.
    A lényeg: haragszom!
    (( 🙁 ))
    Hangsúlyozom, nemcsak magamért! A többiekért is.

  • Fenyvesi Glória

    Azért az az alkalmankénti 300 Ft egy minimálbéresnek,vagy munkanélkülinek,esetleg segélyezettnek, nagyobb megterhelés, mint egy milliomosnak, nem gondolja,M.Kati?

  • Fenyvesi Glória
    2014 április 18
    1:59 de.
    Glórika!
    Nem hiszem, hogy joga lenne ágálni a vizitdíj tervezet ellen, hiszen ész nélkül szavaztak a csuti zsebcézárra! Ez az eszement még mindig nem a gazdasággal foglalkozik, hanem újabb adókat kreál. Ezt akarták, most már pissz van! Önnek is, meg a többi narancsagyúnak is! Tessék tovább tapsolni, és boldog hallehuja minden megszorításnak!

  • Don Ovuz: Szerintem Glória jobbik fan. Minden megnyilatkozása vonáék szájából van.

  • talalom
    2014 április 15
    10:08 du.

    Hüjjeee! 🙂 🙂 🙂
    LÁJK!

  • Glórika a mi Jávorszky Marcsánk light edition-je Picit visszafogottabb, picit kulturáltabb de pont ugyanolyan siralmasan együgyű! 🙂

  • Georgina Bojana

    Kedves Fenyvesi Glória és Többieknek tisztelettel!
    Az a régen bevezetett 300 forint ma már kevésnek bizonyulna.
    *
    Ismét leírom, mert rendkívül bosszant. Itt, ahol élek építettek egy csudiszép orvosi rendelőt. Szakorvosok nem rendelnek, csak a háziorvosok. A szakorvosok nem tudják megfizetni a „helypénzt”.
    No igen, az igazsághoz tartozik, hogy labor és fogászat van! A labornál is fizetni kell, 300 forint körüli összeget, számlát adnak róla.
    No igen és orvosi ügyelet is van folyamatosan rendelési időn kívül és ünnepnapokon!
    Szakorvosi rendelés viszont nincs: sebészet, orr-fül-gége, röntgen, szemészet stb. A breteg, a sérült mit is tesz?
    Pocsék állapotban, esetleg sérülten, ha nincs autója, de van pénze (kevesebbeknek), akkor felfogad bárki ismerőst, aki bizonyos összegért elfuvarozza Ceglédre, ami a településhez eléggé messze van. Fuvar oda-vissza,(benzinköltség)+várakozásért cck. eléggé szép summát elkérnek. Még akkor is, ha sógor, koma, barát az illető. Hiszen nem tudok olyan benzinkútról, ahol ingyér’ mérik az üzemanyagot. Ez érthető.
    No most, 2. sz. változat, amikor a beteg sérülten, pocsék állapotban vonattal utazik, majd onnét busszal – de még úgy is kell gyalogolnia a ceglédi SZTK-hoz. Ha a kórházba megy, akkor szerencsésebb, mert a busz a ceglédi kórház előtt áll meg. No aztán ismételten gyalogolás abba a kórházi épületbe, ahol majd ellátják. Irgalmatlan hosszú a sor, ami érthető. Akinek bármi baja, fájdalma van, nehezen tűri a megpróbáltatást. A vonat, buszköltségekről nem is szólva. Az is tetemes.
    *
    Mi lenne a megoldás?
    A helyi csilivili orvosi rendelőben egy pénztárt nyitni és ott, helyben befizetni annak a szakorvosnak a számlájára X forintot, akitől várja az ellátást a rászoruló. Ebben az esetben a beteg is jól járna, mert helyben ellátnák, ily módon megszabadulna a torturától. Nem kellene utaznia, a fájdalomról, költségekről nem is szólva. Az orvos is jól járna, mert a betegek által befizetett X összegekkel csökkenne a díj, amit a rendelés helyéért elvárnak tőle.
    No most azt a díjat okosan kellene kiszámítani, mert ugye az első alkalommal drágábban, de a visszatérőknek (többszöri kezelés miatt) valamivel olcsóbban kellene a második látogatástól, megszámolni az ellátási díjat.

    Ezt viszont úgy kellene megállapítani, ha csak az utazási költséget számoljuk, vonat esetében sem olcsó, autóval sajáttal sem, de bérelt-tel „kemény valutának” számít.
    *
    Tudom, tudom, lavinát indítok a fejemre. De le kell írnom hogy ez lenne a megoldás. Most kihasználatlanul áll a csilivili orvosi rendelő. A betegek utaznak, fájdalmakkal, sebekkel – drága pénzen.
    *
    Bármenyire is nehéz be kell látnunk, elfogyott a pénz az egészségügyi kalapból. Világszerte sok pénzbe kerül a betegség, még Amerikában is nézik az eü. kártyát. Világszerte kell fizetni, ez alól a magyarok sem tudnak kibújni.
    *
    Perkálni kellene, ha az itt élők, helyben szeretnének szakorvosi ellátást. Aki pedig nem tud, az utazni sem tud, mert akkor jegy nélkül utazva, „lóg” a vonaton. Sebesülten, begyulladt füllel, nőgyógyászati gondokkal stb. stb. Elképzelni sem tudom, hogy bárkinek is volna fizikai és lelki ereje pocsék eü. állapotban a kalauzt figyelgetni, előle szökdösni.
    *
    Vannak keserű pirulák, amit le kell nyelnünk, azért, hogy szolgáltatást kapjunk. (( 🙁 ))

    Ez van.