Zsolnayból – paraszt tányérból

2014 május 19 7:59 de.11 hozzászólás

Alkalmaink, ünnepeink és hétköznapi örömeink. Alcím: Csilivili éttermek és egyéb „lakma” helyek

Vallom, mondom, hirdetem:    

Máté Péter: Most élsz, most örülj, hogy szép a nyár… Mindig van remény, hinni kell, hidd hát el! Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád, megbosszulja önmagát!… Most örülj, hogy van ki vár és a két karjába zár…

Igen. Erről írok. A MOST jó megéléséről, használjuk ki az éveinket, az életünket, gyűjtsünk sok élményt, hogy legyenek szép emlékeink.

Tudományosan bebizonyították, ha egyetlen pohár vizet jó szívvel, szeretettel nyújtunk át, annak a víznek a molekulái megváltoznak. Egészségünkre válik. Ennek az ellenkezője is igaz! Ha azt a pohár vizet rossz, negatív gondolatokkal, netán átokkal nyújtjuk át, az bizony rossz közérzetet akár betegséget is okozhat.

Kifőzde

Kifőzde

Milyen sokat jelent a lélek, a szeretet?! Többen nem hisznek ebben, pedig nagyon is így van. A szeretet, a mosoly, a jó szó, az ölelés, egy-egy emlékezetesen, szépen, méltón megült ünnepeink épülésünkre szolgálnak. Eleink is tudták ezt, be is tartották. Ma már rossz irányba fordult a világ. Mindent letudunk, összevásárolunk (ha van pénzünk) felesleges dolgokat, az emberi kapcsolatok, az együtt töltött órák értéke elvész.

Mi a legértékesebb?  Az idő, amit szeretteinkre, barátainkra rááldozunk. Egy-egy délután, egy átbeszélgetett este, egy kedves pohárköszöntő, amire még évek múltán is boldogan emlékezünk. Dolgainkat, ünnepeinket, kapcsolatainkat tegyük a helyére.

Időnként kacsintgassunk ki a hétköznapjaink mókuskerekéből, fenébe a politikával, hiába szájtépünk, nélkülünk a véleményünket figyelembe sem véve, KisKöpcös=Döbrögi is megy előre, nyomtató lóként. Senki és semmi nem érdekli, hiába mi itt is, másutt is küszöböt rágjuk elkeseredésünkben…

A pénz a „legfontosabb”!  Mondják. De valóban az? Nem tagadom, jó ha van és minket szolgál.

De fordítva már elfogadhatatlan, amikor mi szolgáljuk a pénzt… Sutba dobunk barátságot, szerelmet, becsületet.

Szép ruhában, ünnepi hangulatban, egyszer-egyszer jó és épületes program, megengedni magunknak egy-egy koncert meghallgatását, vagy színházi programot. Többen nem is gondolnak arra, hogy értékes, élvezetes színházi műsorokat nézhetnek, tapsolhatnak a vidéki színházak nézőterein: Győrben, Kaposváron, Szolnokon, Szegeden vagy másutt.  A program lezárásaként, élmény (lenne) beülni akár egy drágább, nívósabb, több csillagos étterembe, mert megengedhetnénk magunknak.

Fontos (volna), ha munkahelyünkről, netán dolgaink intézése közben/után, idegesen, fáradtan lezuttyanhassunk egy közeli kifőzdébe, ahonnét mosolyogva, jóllakottan, kivasalva távozhatnánk.

Az életünknek erről kellene szólnia, nem a kuporgatásról, irigykedésről, dölyfösségről, mások hibáinak felemlegetéséről stb.

Más.

A politikában mindig is sárral „dolgoztak”. Mérgelődhetünk, morgolódhatunk, senkit nem, érdekel a lelki-, anyagi is egyéb bajaink. Irgalmatlanul fáj, hogy a kegyetlenül behajtott adóforintjainkból KisKöpcös és sleppje vidoran, saját vagyonaként oszt és foszt.

Mondjuk a magunkét, én is, széllel szemben, hiába! Ettől még semmi, de semmi nem változik. Nehéz belátni, sőt még nehezebb elfogadni a fityesz bebetonozott öntörvényeit, döntéseit. Dühösek lehetünk, írhatunk, megmoroghatjuk KisKöpcöst=Döbrögit, a hülyeségeit, de ami a legfontosabb, az életünket mindezek ellenére próbáljuk AZÉRT IS, boldogabban meg- és leélni!

Javaslatom, legyen bátorságunk, időnként kiugorni ebből a szorító, kényelmetlen hámból.

Ille István cikkéhez tartozó hozzászólásomban a kifőzdékről, egyéb vendéglőkről írtam. Alábbiakban emlékezem, sőt felhívom kedves Olvasóink, Íróink szíves figyelmét arra, hogy a politikán túl is van élet.

Kedves llanfair!

Bizony, bizony azok a régi, kedves kifőzdékre jó emlékkel gondolok! A Király utcában is közel a köruthoz is volt egy. Az asztalokon mindig frissen mosott, vasalt, ropogósra keményített, kockás terítő. A tulaj egy viszonylag testes, pirosarcú, igazi „gazdaként” mosolyogva azt figyelte, ahogyan a „jószágok” mármint a vendégek a tányérjukat is kitörölik a friss, ropogós kenyérrel. Vallotta, de nem mondta ki hangosan, hogy a „gazda szeme hízlalja a jószágot”. Garantáltan hízlalta, aki nap, mint nap oda betért egy-egy lakmára.

A halk duruzsolást, ahogyan a vendégek eszmét cseréltek, a piros arcú, kedves tulajdonos időnként „megzavarta” egy-egy anekdota, régvolt esemény felemlegetésével. A környékbeli munkahelyekről az oda betérők nemcsak jóllakva, de lélekben is felfrissülve távoztak. Csudi egy hely volt.

U.ezt leírhatnám a IX. kerület Bakáts téri étkezdéről. Micsoda rakott kelkáposztát készítettek ott. Mennyeit!

A mellette lévő Schöpf-Merei Kórházból, orvosok, de néha betegek is ott ebédeltek. Két tulajdonos volt, meg egy szakács. Békebeli hangulat, nyálat csorgató illatok lengedeztek. Az ízek, a tisztaság, a nem mű, a nem erőltetett, de szívélyes vendéglátást ott, az oda betérők örömmel nyugtázhatták.

Pesten maradva meg kell említenem a Fülemüle Vendéglőt! Ez a Gyulai Pál utcának a végében, a VIII. kerületben volt. A Gyulai Pál utcában volt a Hirlapkiadó Vállalat második székháza, ott lakozott a Lúdas Matyi, a Magyarország, az Új Tükör, a Természet Világa, a Búvár szerkesztősége. Természetesen volt ebédlőnk is, jófajta menüvel. De a hangulat, a szerkesztőségi összeröffenések kedvelt helye volt a Fülemüle kisvendéglő. Ha a falak mesélni tudnának, sok híres, író, karikatúrista kedvelt helye volt.

Nem maradhat ki a sorból, egy budai vendéglő, a Náncsi néni vendéglője! Hű, ott mekkora és milyen finom, ízes, könnyű, szinte levegős túrós gombócokat tettek a tányérjainkra!? Anno’ a konyhába is bementem, a szakácsra rákérdeztem, a receptjére. Mosolyogva elutasított: „ha én most megmondanám ennek a Náncsi túrógombócnak a leírását, akkor ezt otthon Kiskegyed elkészíti és nem jön ide többet”. Igaza volt (részben), csakis azért a túrógombócért, de más finomság okán is felkerestük nyaranta a meghitt kertvendéglőt. Igaz, azóta más csatornákon, a receptet megszereztem, így valóban itthon is örömködhetünk egy-egy ilyen gombóc-lakmának.

Kertünk is van, szép, hatalmas árnyas diófáink, de annak a vendéglőnek „bukéja” volt/van/lesz. Ebéd után is szívesen időztünk, jókat beszélgettünk, közben a pincér mintegy véletlenül hatalmas tál töpörtyűs pogácsát tett az asztalunkra. Ami mellé jól csúszott a hideg sör, no meg a házias limonádé. Ismét az egyszerűség, a meghittség.

Egy csilivili, szmokingos étteremben ezt ritkábban tapasztal(hat)juk meg.  Kivétel? Igen!

A FÉSZEK.

Kevesen ismerik, hogy a város közepén, létezik egy csodálatos Klub, ahol a kerthelyiségben a hófehér, terebélyes, kényelmes kerti fotelokkal nemcsak csodás, de igazi mediterrán a hangulat. A Fészek Klubnak a belső termei is kényelmesek, lakájosak a hangulat barátságos, a hely elegáns és marasztaló. Az étkek fínomak. A pincérek suhannak és mindenféle különlegességeket IS kínálnak.

Tavaly nyárvégén a kerthelyiségben még kalitka is volt, ottlétünket a benne lévő papagájok csivitelése színesítette. Ez olyan hely, ahol a vendégek is „megszűrve” érkeznek, portán keresztül, oda nem lehet csak úgy beesni. Oda fel kell öltözni, arra az alkalomra készülni illik, mert ezt a hely szelleme megköveteli. Igaz, nem éppen pénztárca-barát árakon. Ennek ellenére időnként muszáj oda elmenni, nekem/nekünk legalábbis. Megünnepelni, hogy vagyunk, leszünk!

 

Hjaj, nem maradhat ki a felsorolásomból a régvolt MUOSZ Tihanyi Üdülője. Külön kis házakban voltak a szobák, hatalmas terasszal, szép kilátással a Balatonra. Központi helyen az étterem. Esős időben ernyővel kellett átmenni reggelizni, ebédelni, de itt szintén a Vendéglős személyes szeretete, odafigyelése, utánozhatatlan szívélyessége, az ottani ízek, mélyen beleégtek a szép emlékeim közé. Hálás vagyok sorsomnak, hogy módomban volt azt is, meg ezt is megtapasztalni.

Külföldön járt/unk/am, amennyiben lehetőségem és időm volt rá, a piacokra mentem. Ott találkoztam színes kavalkáddal, emberekkel, különleges, általam nem ismert gyümölcsökkel és halakkal. Az athéni halas piac, az illatával, a látványával, a kikötő szomszédságában. Élményem volt a párizsi piac! Micsoda színes forgatag? Kizárólag ott láttam kövér kofákat, Párizs utcáin pedig a vékony, csinos hölgyek látványa (még nő létemre is) lenyűgöző volt. Az áruk bősége, a kikiáltók hangoskodása, az óriási gyümölcspiramisok látványa, bennem él még ma is. A másik kedvelt helyeim az ócskapiacok kincseinek feltérképezése, az éppen az kell akármi megvásárlása.

Igen, igen, ettől, ezektől az élményektől szép az életünk! Tegyük szebbé, hangulatossá, egyedivé az ünnepeinket, de időnként a hétköznapjainkat is egy-egy vendéglőben elköltött ebéddel, vacsorával. Úgy legyen! 

 

11 hozzászólás

  • Kedves Georgina Bojana: Azt hiszem nem egészen értettél meg. Három sorban nem is tudok válaszolni, így nem is tetézem a félreértést. Már csak azért sem, mert belefáradtam „felebarátaim” folyamatos kekeckedéseibe.

  • Hát Párizsról nekem is beugrott néhány emlék,a használtcikk piacra nem volt elég egy nap,pedig csak nagyjából „végigfutottunk” rajta,vasárnap a sajtpiac is megért egy misét,pofátlanul oda jártunk reggelizni,de a kofák nem zavartak el,kínálták a kis sajtfalatkákat,mert látták,hogy „csórók” vagyunk. Jól is laktunk mire végigértünk. A csinos hölgyekről meg az jutott eszembe hogy az utcalányokon kívül két igazán csinos hölgyet láttam,az egyik afrikai lehetett,a másikat megszólítottam,és nagy nehezen elmondtam,hogy mennyire tetszik. Nem szaporítom a szót arról meg kiderült,hogy ugyanolyan magyar turista mint én. Köszi hogy felidézted!

  • P.S.: Konkluzió: A legszebb nők a magyarok!

  • Kedves G Bojana.-tényleg,–fenébe a politikával–
    Először is had köszönjem meg Máté Péter csodálatos hangját.
    Másodszor pedig annyi minden más szép dolgokról lehetne beszélni mint ez a sáros politika.-Nekem már van, kifejlesztettem egy stratégiát és szinte naponta használom ha kiszeretném öblíteni a fejemet a napi politikából,-a MESE-imádom a meséket,ha kellő képpen elintézett a politika ,estére már csak,a MEKK-MESTER húz ki a csávából,-ahogy az a mester remekel,öröm nézni,ma azt hiszem hogy cserép kályha építés lesz a maciknak. Hallgatok Önre és ma már nem foglalkozom politikával,Tervezgetem a holnapi napomat, mert egy szűkebb baráti társasának kell bográcsba megremekelnem valami finom ebédet,-és persze nem MEKK-mester szakértelmével.
    Kedves G Bojana köszönöm az írását,és jó tanácsait.

  • llanfair
    2014 május 19
    9:18 de.

    ” belefáradtam “felebarátaim” folyamatos kekeckedéseibe.”

    Llanfair! Ezt a megjegyzésed nem tudom nem magamra venni, lévén én voltam aki egy témában ellenvéleményt fogalmazott meg, bár az új, hogy „fele”barátok vagyunk! Nos eléggé furcsa, hogy nekem azt írod természetes dolog ha nem értünk mindenben egyet, majd két nap múlva már bele vagy fáradva a „kekeckedésbe”! Az a határozott meglátásom kezd kialakulni, hogy személyes sértésnek veszel minden ellenvéleményt, függetlenül attól honnan avagy kitől jön. Nem okos dolog! Értem én, hogy a Brit-szigeteki arisztokrácia értékrendjével, stílusával szeretnél azonosulni akik előszeretettel érzik magukat tévedhetetlennek, de nem azzal fogsz közelebb kerülni ehhez az életérzéshez, hogy a rossz beidegződéseket is átveszed…!

  • Fuser: Egy: nem a felebarátom vagy hanem egészen.
    Kettő: Nem a Brit szigeteken élek hanem a SZABAD Ír szigeteken, ahol nincs arisztokrácia, és nem is óhajtom megalapítani.
    Három: A kritika nem zavar, de mikor mindent leszólnak amit szeretek, bármi legyen is, az bizony kekeckedés. Nem óhajtom felsorolni. Az életemet magamnak élem és nem a jobboldali kommentelőknek.
    Sajnálom ha nem tudod nem magadra venni, mert ezt a ruhát NEM Rád szabtam. Tehát szűknek kell lennie.
    Georgina Bojanaval is szívesen beszélgetnék róla, de tudom azt, hogy a hivatalos kötekedők hová torzítanák el a dolgot. Ehhez pedig nincs kedvem.
    Mi bajod van? Megharapott a kecskéd?

  • Szétültesselek benneteket?
    Aztakupoláját!!!
    🙁

  • llanfair
    2014 május 20
    9:44 de.

    Hát ja! Egy kicsit feszült vagyok mostanában…

  • Georgina Bojana

    Kedves Ilanfair!
    Te értettél félre. Nagyon is megértettelek. Előbbiekben ki is fejtettem a véleményemet. Nem megyek bele az ismétlésekbe.
    *
    A lényeg, tegyük széppé, a lehető legjobbá, élhetőbbé a jelenlegi életünket, a MOST-jainkat!
    Legyen az elegáns étterem, szmokingban, frakkban – de lehet étkezde is, vagy kisvendéglő. Lehet Opera, színház, filmbetmutatók megnézése, de lehet egy vidor baráti bográcsozás bármelyikünk kertjében. Vöröbor, vagy hidegen habzó sör és anekdoták mesélése mellett.
    *
    Jó egészséget, jó kedvet, igaz barátságokat, sok-sok szeretet kívánok!
    Megértettek, Te is, Ők is, én is – legyünk boldogok, mert a boldogságainkat nem tudja senki elvenni!
    Legyünk egészségesek, hogy tudjunk boldogok is lenni!
    Ennyit erről.
    Barátsággal – G.B.

  • Georgina Bojana

    Kedves Pecor!
    Minden kívánságod így teljesüljék! Három mesét küldök, de nemcsak Neked, az ide Betérőknek is! Hallgassátok, nézzétek meg, azonnal jobb kedvetek lesz. Rádöbbentek, milyen szép és jó az Élet!
    Tehát itt a három mese linkje:
    http://youtu.be/o2GH6RE0M54
    és
    http://youtu.be/6388fPtSIVM
    no még:
    http://youtu.be/bH8zt6OatOE
    *
    Kedvetek szerint, keressetek rá a YouTube-on Berecz András meséire! De sokszor visszatérek Hozzá, mindig felvidít.
    (( 🙂 ))
    G.B.

  • falusi
    2014 május 20
    3:35 du.: 😀 a „teremburáját” közérthetőbb lenne,mint ahogy az „egyöntetű” helyett is az „ön egy tetű” használatos 🙂

    Georgina Bojana
    2014 május 21
    2:50 de.: én is nagy kedvelője vagyok az András mester meséinek,köszi,hogy felidézted!