Az utolsó roham

2014 június 25 7:28 de.9 hozzászólás

Minden újságolvasó ember tudja, hogy a kormányzat egyik szerve, az ún. KEHI vizsgálatot indított azok ellen a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) ellen, amelyeket a norvég állam támogat anyagilag, illetve az ellen a magyarországi alapítvány (az Ökotárs) ellen, amely a pályázati kérelmeket elbírálja. A norvég diplomácia (és más nyugati meg nemzetközi intézmények) képviselői világossá tették, ami különben is világos: mivel itt nem magyarországi közpénzekről van szó, ezért az egésztől a KEHI-nek (a továbbiakban röviden: Orbánnak) az orra fokhagymás, a vizsgálat jogellenes úgy, ahogy van.

A Védegylet, a NaNe, a TASZ, a K-Monitor, a PATENT Egyesület, az Autonómia Alapítvány stb. a legeslegjobb magyarországi intézmények közé tartozik: a társadalom büszke lehet rá, hogy léteznek, működnek – egyszerűen nélkülözhetetlenek, ma főleg bennük mutatkozik meg boldogtalan hazánk jobbik énje. Mi sem jellemzőbb, mint hogy egy távoli – még csak az Európai Unióhoz se tartozó – ország kormányzata támogatja őket, s a magyar állam még ezt se akarja megengedni.

Amikor az ember már-már azt hitte volna, hogy a mindennapi disznóságok már nem tudják fölháborodásra késztetni, íme: a KEHI (röviden: Orbán) bebizonyítja, hogy soha nem szabad belefáradni a fölháborodásba és a tiltakozásba, és megunni a fölháborodást és tiltakozást maga is disznóság.

A legfrissebb ÉS-ben ezt írja György Péter: „Ha valaki azt hiszi, hogy a Trafó, Jurányi [Inkubátor]ház, Táp Színház, Krétakör, Káva, Maladype, Pintér Béla Társulat, Stúdió K, Tünet együttes, Szputnyik Társulat, No Kredit Szabadegyetem, Artpool, ArtPortal, Labor, acb Galéria, 2B Galéria, FUGA, HAP Galéria…, tranzit.hu, Kisterem Galéria, Szabad Művészek, JAK, FISz, Fordítóház, Szépírók Társasága csoportjaiból összeálló hálózati kultúrát és intézményrendszert lecserélheti, illetve figyelmen kívül hagyhatja, az tényleg súlyosan téved, illetve beláthatatlan károkat okoz az országnak, a kortárs társadalomnak.” Az igaz, hogy aki (röviden: Orbán) „le akarja cserélni” (értsd: meg akarja semmisíteni) mindezeket, kárt okoz a társadalomnak, de nem téved. Aki mindezeket – és a norvég alap által támogatott intézményeket – el akarja tiporni, remekül céloz.

Ugyanis ez az igazi ellenzék.

(Nem helyes ezt „civil szférának”, „civileknek”, „civil szektornak”, „civil szervezeteknek” nevezni [hogy a „civilkedés” névre hallgató nyelvi, szemantikai szörnyszülöttről ne is szóljunk] – nem véletlen, hogy ezek a kifejezések a magyaron kívül egyetlen más nyelvben sem ismeretesek – , hiszen a civil társadalom fogalmába minden önkéntes-szerződéses egyesülés beletartozik, Hegel szerint pl. a politikai pártok, a nyilvánosság és a piac, és a civil társadalomba tartoznak a médiák, továbbá az érdekképviseletek: a szakszervezetek, szövetkezetek stb. Magyarországon az NGO-kat, a nem kormányzati szervezeteket nevezik „civil”- nek, ami a politikaellenes és így antidemokratikus közszellemből származó, sajnos jellegzetes aberráció.)

Oroszországban is fontosabb eleme az ellenzéknek a Pussy Riot, mint az ilyen-olyan vacak pártocskák.

A szabad hálózatok – amelyek Magyarországon egyedül képviselik és védelmezik a represszív-diktatúrás államrend és a fékét vesztett tőkeuralom áldozatait: a szegényeket, a nőket, a melegeket, a leszbikusokat, a transzneműeket, a romákat, a menekülteket, a munkanélkülieket, a hajléktalanokat, a bántalmazott nőket és gyerekeket, a kiszolgáltatott diákokat és fiatal értelmiségieket (bár a politikai üldözötteket sajnos még nem), amelyek egyedül szállnak szembe a rasszizmussal, az etnicizmussal, az újfasizmussal, az antiszemitizmussal, a xenofóbiával, a szexizmussal, a homofóbiával, az idősek megvetésével, a szomszéd népek ellen irányuló sovén propagandával, az irredentizmussal (bár ez utóbbiakkal nem elég szilárdan) stb. – az egalitárius és emancipatorikus politika egyedüli letéteményesei ebben az országban.

(Szomorú, hogy a parlamenti és helyhatósági politikában – egyes személyek és kisebb csoportok dicséretes, ám részleges kivételével – ilyesmi alig észlelhető: de hát ez a helyzet.)

Mint mindig, Orbán (röviden: Orbán) éles szemmel ismeri föl, hogy honnan fenyegeti veszély. Vannak tevékeny – főként fiatal – emberek, akik nem pusztán tiltakoznak, hanem bizonyos enklávékban szabad, egyenlő, biztonságos, transzparens, szimmetrikus viszonyokat teremtenek, képesek enyhíteni a szenvedést azok körében, akiket Untermensch-nek tekint az autoritárius, elnyomó, állampárti jobboldal (röviden: Orbán). Szét kell őket kergetni, meg kell őket félemlíteni, ki kell őket éheztetni, külföldre kell őket kergetni! Ez az utolsó roham: azok ellen, akik a még úgy-ahogy, csonkult, rozsdásodó romjaiban fönnmaradt társadalmi autonómia utóvédjét jelenthetik.

Mi ennek a legújabb repressziónak a módszere?
Az ócska vagy – ha tetszik – klasszikus módszer: idegennek vagy idegen ügynöknek kell őket föltüntetni, amint ezt már Hitler és Sztálin is tudta – akivel egyáltalán nem akarjuk (ó, nem) azonosítani a magyarországi tekintélyelvű, nemzeti jobboldalt (röviden: Orbánt), isten őrizz. Füvező-fröccsöző, vézna, zsidó beütésű s oly kevéssé heteronormatív radikálisok a romkocsmákban – akiket „posztmodernnek” neveznek a szoci teoretikusok (politológusok?), akik sohase tudják, mi a divat (a „posztmodern” divat úgy az ezredforduló tájékán járt le végképp) – , akiket a judeobolsevik-judeoliberális-skandináv-benelux világösszeesküvés finanszíroz: ez a legújabb ellenség. Tökre igazuk van. Csakugyan ez az ellenség. De – szemben a műveletlen, tájékozatlan és elmaradott (de minimum outdated) ballib-szoclib maradékkal – a sovén-etnicista-szexista-represszív jobboldal (röviden: Orbán) pontosan tudja, hogy az egalitárius élmény(és ennek az élménynek a megteremtése, megszerzése és élvezete a szabad hálózatok diadala) számára halálos veszedelem.

Egalitárius és emancipatorikus eszmények léteztek korábban is, de élmények, tapasztalatok alig. Az eszmény és az élmény együttállása – ezt nevezték hajdan MOZGALOMnak – a valóságban opponálja a Nemzeti Együtt-hülyülés Rendszerét. Ezért annyira lényeges, hogy a szabad hálózatok mind feministák.

A feminizmus pl. ugyanis nemcsak ideológiai-politikai-filozófiai irányzat, hanem mindenekelőtt életforma.

Fölszámolja a polgári társadalomnak azt a mérgező előítéletét, amely szerint lehetséges (sőt: érvényes) egalitárius köz- és polgári jog, de az államtól független „társadalomban” és magánéletben/magánerkölcsben megengedett a hierarchia, az elnyomás és az erőszak (illegitim kényszer). Amely szerint aki nem jogalany (pl. gyerek), azt szabad bárhogyan irányítani, vezetni, alakítani, ahogyan az az elnyomás ágenseinek tetszik. A feminizmus mint életforma és kultúra ennek a tagadása: ezért gyűlölik ennyire a nép ellenségei.

Az elszántan egyenlőségellenes jobboldali rezsim – amely képes volt mindennemű tiltakozás megkockáztatása nélkül bevezetni a szociális segélyezés helyett a büntető jellegű kényszermunkát („közmunkát”), s ennek révén megtorolni a redisztribúciós balszerencsét – létérdeke az egalitárius és emancipatorikus politikának mint élménynek, tapasztalatnak, életstratégiának az elfojtása. Ezért kell a fölszabadító, védelmező, megengedő, részvétteli, együttérző, képzeletgazdag, inventív, innovatív szociális, politikai, művészi és filozófiai praxisokat szétbarmolnia.

A kormányzat taktikája nem ostoba, hanem gonosz.

Ha nem lázadtok ellene, meg fogtok dögölni.

TGM

 a cikk eredetije http://dinamo.blog.hu/2014/06/20/az_utolso_roham_128 oldalán jelent meg.

9 hozzászólás

  • Göllner András

    Brávó Tamás Gáspár Miklós !!

  • V.I.Lenin: „Elvtársak, vigyázzunk a felkeléssel !”

  • iván: szerintem a lefekvéssel is.
    más.
    ugye, emlékszik, hogy’ nyilvánult meg m.m-el kapcsolatban? nos, a maga m.m-je rendesen beindult más fórumokon is.

    tudja, iván, szerettem volna olyan írásokat közölni izraelről, amik olyan szemszögből világítják meg az ottani – és palesztin (mivel a kettő elválaszthatatlan) helyzetet, amelyeket nem lehet elfogultnak, cionistának és más bűbájos jelzővel illetettnek minősíteni.
    ezt hiúsította meg a maga kompetensnek titulált m.m-je. gratulálok. csak így tovább.
    valahogy hallgat bodával kapcsolatban is, noszticiusal kapcsolatban is.
    úgy látom, a maga szerepe a provokátoré. kíváncsi vagyok, mit akar elérni?

  • Meg fogunk dögleni. Pont az a korosztály lett undorítóan konformista és opportunista, vagy egyenesen fasiszta, akiktől elvárható lett volna, hogy ezt az egész rohadt, gonosz orbáni önkényt elhajtsák áprilisban a búsba. A rendszerváltáskor, úgy 1990 táján születettekre gondolok, az utánan jövő nemzedékre.

    Alig van köztük egészségesen, humánusan, demokratikusan gondolkodó. Akik vannak – minden tiszteletem nekik – eltűnnek a közömbösök és gerincnélküli alkalmazkodók végtelen óceánjában.

  • cornelius: részben osztom a véleményed. a huszonévesek politikailag vagy közömbösek, vagy a carpe diem üzemmódban vannak, de egészen addig, amíg nem az ő bőrükről van szó, valóban közömbösek, de semmi képpen nem gerinc nélküliek, vagy alkalmazkodók. ha megborul kis langyos életvitelük, szavazni fognak. vagy a fülkében, vagy a lábukkal. azon felül semmi nem kényszeríti őket gondolkozásra, a demokráciáról pedig egészen más fogalmaik vannak. legalábbis egy másik cikk kompetens elemzéseire alapozva állítom ezt.

  • A rendszerváltásba beleszületetteket már nyugodtan nevezhetjük szándékosan „elhülyített nemzedéknek”…
    Az Antall József (korábban történelem tanár), illetve Boross Péter féle jobboldali kormányzat a maga részéről minden területen, mindent megtett a relativizáció térnyerése érdekében… Már akkor sejteni lehetett, hogy ebben népben megfelelő televényre talál a Csurka segítségével elvetett gyom-vetés… Azóta viszont bebizonyosdott, hogy éppen ennek a korosztálynak lehet a nullával egyenlő törénelem szeléletet a legsímábban beadni úgy, hogy azt természetesen észre sem veszi. Az antalli hagyományt pedig az állítólag liberálisnak indult, az eggyel korábbi fidSS nemzedék koronázta, koronázza meg a napjainkban…
    Például az egyik csillaghegyi elemi iskola nyolcadikos osztályában a barátom unokáját tanító fiatal, 30-40 év körüli történelem tanár [hivatalos személy] az osztálynak kijelentette, hogy ő „a Holokausztot nem tanítja és nem is feleltet belőle.” 🙁
    Most tehát az egykor magukat aljasul „fiatal demokratáknak” hazudó fidSS nemzedék koronázza meg az Antalli és horthysta örökséget, de hamarosan már az e nevekkel fémjelzett rendszereket, és Vezérét magát, Orbaninit is…

    És ez nem vicc, ez a mai magyar valóság 🙁

  • A rmekül megválasztott fotóhoz:

    FEKETE BIKAPATA KOPOG
    A PEPITA PATIKA KÖVEKEN

    .

  • Ha nem lázadoztok ellene, meg fogtok dögölni.
    Egyet értek TGM gondolataival,–
    De előttem dögöljenek meg elsősorban azok akik ezt a torz rendszert felépítésében tevékenyen közreműködtek.Gondolok itt Orbánra, a szűk baráti körére,legfőbb ügyészre, alkotmánybíróságra,gomb gyomogató és bólogató Jánosok hadára.Mindazokra a bér-illetve tollszolnokokra akik hergelték félre vezették elbutították ez a népet.–Dögöljenek meg azok aki most gyáván sunyi módon lapítanak a húsos fazék környékén holott ha egy kis hazaszeretet vagy országunk iránti aggodalom lappangana érzelmei közt már ordítaniuk kellene.
    Gyáva népség,—aki pedig szólni merészel a hangját hallatja,azonnal lekommunistázzák.–ez a ostobák is idióták egyetlen szókincse.–mert ellen érvük sosincs.

  • TGM jó fej.
    Minden olyan helyzetben fejünkön találja a szöget, amikor azzal lehet zárni:
    „Ha nem lázadtok ellene, meg fogtok dögölni.”
    Mármint Ti. Úgyhogy lesztek kedvesek lázadni, mert én TGM ugyebár fáradt öreg megmondóember vagyok már az ilyesmihez. Kilázadtam a felkelésem javát.
    BTW, érdekelne kicsit, hogy TGM -mel az utóbbi húsz évben mikor fordult elő, hogy a TV-interjúkon, sehova, vagy max választási vereséghez vezető nyílt leveleken, és öles kanapéfilozofiáláson kívül mást is tett volna.
    Ez persze nem feltétlenül baj. Csak emlékeztet azokra az atyafiakra, akik filozófikusra isszák magukat a kocsmában, mindent megszakértenek, és mindenhez jobban is értenek. Majd az asszony hazaviszi őket a talicskán, és másnapra kialusszák.