Előjáték-licit Pride-ilag

2014 július 4 7:08 de.29 hozzászólás

Miközben a devizahitelesek kedvéért éppen próbálja a kormány bedönteni a bankszektort, tovább zajlanak a nyilatkozatháborús előjátékai a Budapest Pride-nak is. A kapcsolat elég nyilvánvaló a két jelenség között. Megosztják a kommunikációt. Gazdaságilag az előbbi, szociológiailag az utóbbi jelezhet egyfajta kommunikációs töréspontot.

 A bankokat ugyanis nem kötelező szeretni, de azóta jelentős tényezői a gazdaságnak, amióta az első váltókereskedő felállította a maga asztalkáját. A hatalom részéről lehet persze úgy okoskodni, hogy a magán-nyugdíjpénztárak „megvédése” nyomán eltapsolt irgalmatlan pénzeket valahonnan be kell nyúlni ismét. Ez azonban hosszú távon nem feltétlenül a gazdasági növekedést szolgálja. A haveri körben szétosztott vagyonok, és a külföldön elköltött milliók aligha fognak munkahelyeket eredményezni és a belső fogyasztáson keresztül felpörgetni bármit is. Az idegen kívül. Amikor tehát ma tapsikál valaki a devizahitelesek, ésszerű határokon túli, politikai felindulásból elkövetett megmentése miatt, az legyen kedves tapsikálni akkor is, amikor kirúgják a munkahelyéről, a gyermekei külföldre költöznek, és a bankbetéteit befagyasztják. Mert aki az egyik nap „á”-t mond, az másnap ne csodálkozzon. Márpedig elég sokan lesznek, akik majd kerek szemekkel csodálkoznak. S persze továbbra is a szemét bankokban fogják látni, Vezéri intencióra, a bűnöst.

 S annak érdekében, hogy teljesüljenek a kommunikációs megosztásra vonatkozó hatalmi elvárások, nézzünk rá kicsit az említett előjátékra is. Különösen azért, mert jócskán születtek írások a témáról. Tőlem is. Nem is szerették. Nem is kell szeretni. Miért is kellene? Elvégre miért vitatnám el bárki jogát arra, hogy nagy ívben tegyen a várost nem globális felvonulási területként kezelők véleményére. Azért persze érdekes szemlélet az, hogy a „felvonulók kérték” abszolút joga mellé a „felvonulást nem kérjük” típusú vélemények felcímkézése társul. A homofóbtól a fasisztáig terjedő skálán. Ahogy Szőnyi Szilárd írja: a tolerancia jegyében. Az ő írásával kapcsolatban sem vitatva, hogy aki a közönségnek ír, az ne csodálkozzon, ha véleményt mondanak az írásáról. A nagyobbik baj az, hogy Heti Válasz honlapján kiragadott példák alapján nem csak fórumtrollok, hanem magukat hivatásos publicistának hazudók is elkövettek egy alapvető hibát. Az írás helyet az embert kezdték minősíteni. Tényleg eljutva oda, hogy a Budapest Pride mellett „érvelők” alapvetően bemutatták az intolerancia egyenletes eloszlásának tényét. Ami különben nyilvánvaló. Ahogy melegek is vannak az összes politikai oldalon. Meg tehetségesek, és ostobák is. Meg szemérmesek és magamutogatók.

 Azért persze továbbra is molyol az ördög a sorok között. Azt suttogva, hogy amennyiben a Budapest Pride nem járna városlezárással, akkor alapvetően a kutya sem foglalkozna vele. A politikusok például szinte biztosan megcsappannának a maguk nyilatkozataival. Könnyen előfordulhatna, hogy a most állítólag „szolidaritásból” vonulók száma is igencsak alábbhagyna, ha nem lehetne valamilyen politikai megnyilvánulásként értelmezni az eseményt. Esetleg a végén még az lenne, ami. Többé kevésbé politikamentes megemlékezés a meleg prostituáltak futtatói ellen indult, majd erőszakba fordult razzia ártatlan áldozataira. Akikkel nagyjából manapság ugyanannyit foglalkoznak a felvonulás alkalmával, mint a sör-virsli ünneppé vált május elsejéken Chicago-i sortűz áldozatokkal. A tüntetők és ellentüntetők egyaránt, és összesen. Mert azért ellentüntetést is bejelentettek. S engedélyeztek is. Nagyjából ugyanott, ahova a Budapest Pride gyülekezőjét is meghirdették. Ami akkor is fura gesztus, ha a számháborúktól eltekintünk.

 Mert számháború az van. Hazánkban szinte elengedhetetlen kellék a „nekünk szebb lovunk van” típusú licit. A Budapest Pride idejére, a Kossuth téren annak idején lezajlott Nagy Őszi Pisis Forradalomban elévülhetetlenül részt vevő, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik tagja jelentett tüntetést „A család nevében” címmel. A rendőrség nem, a bíróság azonban engedélyezte. A részt vevők száma alighanem igen szerény lesz. Különösen, akkor, ha jó idő lesz. Pár százan meg nem sok vizet fognak zavarni. A többség, a család nevében, elmegy strandra vagy kirándulni a családjával. Esetleg szimplán kialussza magát, főz egy jó ebédet, és nem megy asszisztálni egyik egylet vezetőinek politikai vagy szervezeti önmegvalósításához sem. Amely utóbbira különben jó példa az, amit az említett ellentüntetéssel kapcsolatban a Pride-felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány aktivistája, Rózsa Milán nyilatkozott. Mondván, hogy: „ha nem jogi szempontból nézzük, lesz 100, vagy akár 300 családvédő, de a mi oldalunkon ott lesz 4-5 kamion, és vagy 8-10 ezer ember”. Amire kicsit cinikusan azt kérdezhetnénk vissza: „toronylövész is lesz?”. Mert a hangvétele ennek a nyilatkozatnak nagyjából az ökölrázó óvodáséval vetekszik. Mellesleg biztosan nagyon „alkalmasan” arra, hogy a csendes többség szimpátiájáért és szolidaritásáért versenybe szálljon. Akár az érintettek esetében is. Akik zömét alighanem ugyanúgy nem kérdezték meg, ahogy a heteroszexualitásokat sem.

 Gyanítom, hogy Szivárvány Misszió Alapítvány aktivistája éppen úgy nem érdeklődött arról, hogy „ugye téged is kell ott képviseljelek?”, mint ahogy magam sem vágyok HVIM-re, hogy engem képviseljen. Az ugyanis különös zamatot ad az ilyen szervezetecskéknek, amikor feltekerik a hangerőt, és mondják a magukét. Egy keskeny pallón ugrálón ismételgetve, hogy „dübörgünk, düb-düb düb-börgünk!” Előre megágyazva annak, hogy a másik felet vádolhassák meg üldözéssel, vagy nevezhessék ki bűnbaknak. Egy olyan ügyben is, amire normálisan mindkét oldal magára csukja a hálószoba ajtaját.

Andrew_s

29 hozzászólás

  • Holnap majd vonulnak a különböző népek Különböző szervezetekkel a hátuk mögött. Aztán mindenki elkezdhet mutogatni.

  • Vonuljanak,ünnepeljenek (bár mit is?)a heteroszexuálisok
    toleráns többségét ez nem zavarja,magánügyük a sz.beállítottság és többségükben normálisan beilleszkedő
    emberek,sőt sok tehetséges művész közismert személyiség is van köztük!
    A z érdekesség az ,hogy általában nem ők vonulnak,hanem azok
    akik szeretnek megbotránkoztatni és büszkék…de mire is?
    A probléma az,hogy a többi ember(többség!)szabad közlekedését gátolják(útlezárás,forgalom elterelés)meg sokan ízléstelenül provokálnak,zajonganak zavarva a város nyugalmát!
    Ezek után törvényszerűen …..lesznek ellentüntetők és cirkusz,rendőri biztosítás,persze az adófizetők pénzén!
    Hát erre semmi szükség,de a polgárok többségének el kell viselnie!Na itt a hiba!
    Szerencsére egy évben egyszer van!

  • Manipulatív és gyenge érvkészletet felsorakoztató cikk.
    A baloldali kapitalizmuskritika és a legreakciósabb, fasiszta szélsőjobb ideológiájának összemosása a célja, amely egyáltalán nem újdonság a magyar „szellemi elit”-től; viszont egy okádékság. Gondolom az már teljesen mellékes, hogy a ( se nem bal se nem jobboldali ) fősodrú közgazdaság tudomány teljesen elfogadott álláspontja az, hogy a pénzügyi szektornak a nem megfelelő szabályozása, a reálgazdasághoz képest való túlburjánzása ( ennek Magyarország egyfajta állatorvosi ló jellegű esete ), mondjuk úgy finoman, hogy hátráltatja a gazdasági fejlődést. Azok az országok úszták meg a legkisebb veszteségekkel a múlt század harmincas évei óta legnagyobb gazdasági depressziót is, amelyeknek megfelelően szabályozott pénzügyi szférája van, viszonylag kicsi lakossági hitelállománnyal. Nem fejtegetem ezt részletesebben, mert akit érdekel utánaolvashat, például a magyar devizahitelezésnek becézett uzsora-ipar problémakörében Róna Péter véleményeit.

    Tehát már csak az a – retorikus, a bejegyzés első két mondata a válasz – kérdés, hogy mi a fészkes fenének kell ezt a problémakört, összehozni a homoszexuálisok emberi jogi küzdelmével. Talán a világszerte és történelmileg az egyik legmarginalizáltabb, leginkább diszkrimináltabb, és meghurcolt társadalmi csoporthoz hasonlóan a minden társadalom uralkodó rétegét alkotó pénzügyi-gazdasági vezető rétege is ugyanolyan sajnálatra méltó „áldozat” lenne…? Aki baloldali – vagy egyszerűen csak a józan ész alapján – alapon kritizálja a kapitalizmus üzemmenetét, az – egyébként a multicégek hű kiszolgálójának számító, és a bankszektorral is csak álkonflitusban lévő – újhorthysta/újfasiszta hatalom híve lenne feltétlenül…? Na neee… Arról nem is beszélve, hogy az ezt az érvelési szintet képviselő „balliberális”, „értelmiségi” „elit” mily hősies „ellenzéke” az uralkodó rezsimnek… Egymást érdemlik.

  • Arról nem beszélve, hogy normális demokráciákban nem a meleg felvonulással kapcsolatos pro és kontra vélemények ütközése a legfontosabb belpolitikai téma, hanem inkább az, hogy mit lehet tenni azért hogy minél kevesebb embert érjen hátrányos megkülönböztetés, meghurcoltatás a legkülönfélébb okokból ( kifolyólag. Akár szexuális orientáció miatt, akár más miatt; ugyanis ez nem „csak” a melegekről , hanem általában véve az emberi jogokról ( illetve a „hagyományos” patriarchális polgári családmodellt abszolutizáló reakciós szemlélet korlátoltságáról ) szól. Persze mit is számítanak az ilyen érvek egy felsőbbrendű ( jobb és „bal”oldali ) übermenschekkel teli országban mint ez. Ez nem egy normális demokrácia, hanem egy a „had hulljon a férgese” szellemiségén alapuló barbár patkányfészek. Nem kell csodálkozni rajta, ha egyszer eltűnik a történelem süllyesztőjében.

  • marcsi: egy komoly baj van: magát minden nap el kell viselnünk 😀 hogy áll a bolgár partizánokkal?

  • Eleftheria
    „Manipulatív és gyenge érvkészletet felsorakoztató cikk.”
    a maga hozzászólása pedig nem mos össze semmit, áh, dehogy, ez valami érzéki csalódás lehet.
    szóljon, ha kevésbé zavaros kommentet kíván – érdemben – elővezetni.

  • eleftheria: szeretem az ilyen nagyon okos embereket, akik itt osztják az észt, és még azt a fáradságot se veszik, hogy tegyenek érte valamit, hogy kikerüljenek az untermensch sorból….

  • Eleftheria
    2014 július 4
    5:31 du.

    „A baloldali kapitalizmuskritika és a legreakciósabb, fasiszta szélsőjobb ideológiájának összemosása a célja, ”
    Hol? Azaz? Amúgy szép mondat. Van aki egész szakdolgozatokat írt össze ilyen semmitmondó szövegekkel 🙂

    „Arról nem beszélve, hogy normális demokráciákban nem a meleg felvonulással kapcsolatos pro és kontra vélemények ütközése a legfontosabb belpolitikai téma, hanem inkább az, hogy mit lehet tenni azért hogy minél kevesebb embert érjen hátrányos megkülönböztetés, ”
    Bocsi, de itt önellentmondás van. Csaxolok. Ha melegek a felvonulásban látják ezt a célt elérni, akkor a felvonulás igenis joggal témája a véleményütközéseknek 🙂

    „fősodrú közgazdaság tudomány teljesen elfogadott álláspontja az, hogy a pénzügyi szektornak a nem megfelelő szabályozása, a reálgazdasághoz képest való túlburjánzása”
    Eddig úgy tudtam, hogy a nemi orientáció nem mindig kapcsolódik ehhez. Turing matematikusként meleg volt. Jedlik Ányos paptudósként sem.

  • ” A biszexualitás nem abnormális dolog , csak a heterók többségben vannak ”

    / Woody Allen /

  • Pesti Gúnár

    Jó cikk.
    Az idézet: „ha nem jogi szempontból nézzük, lesz 100, vagy akár 300 családvédő, de a mi oldalunkon ott lesz 4-5 kamion, és vagy 8-10 ezer ember” pontosan mutatja, hogy mennyivel hatalmasabb erő a Kerényi emlegette jól szervezett, összetartó „buzilobbi”, mint a gyengécske civil társadalom.

  • Jó hír!
    „Lézeres aranyérműtét, az OEP finanszírozza. Egyszeri beavatkozás, a beteg számára teljesen ingyenes.(Bp V.Petőfi S. u.3.)”

  • iván: van már sorszáma? a hírek szerint viktornak már csak visszafogottan osztják, az ánusza ugyanis nem igazán bírja a sok seggnyalásukat!

  • Ille:

    Én csak a cikket minősítettem, nem a cikkíró személyét, tehát szerintem felesleges látatlanban egymást minősítgetni. Ez a fenti írás két alapjában véve össze nem tartozó témát ollóz össze egy cikkben és ha nem manipulatív akkor viszont egyszerűen átgondolatlan. Meg semmitmondó. Ha csak nem a magyarországi pénzügyi szférát akarja sajnáltatni, mentegetni. És sajnos mivel a magyarorsz.-i magukat baloldalinak minősítő pártok, értelmiségiek egy alapjában véve erősen jobboldali gazdaság és társadalompolitikát képviselnek ( természetesen nem elvi indíttatásból, hanem csak a magyar rögvalóság jéghideg farkastörvényei alapján; bár a
    magyarországi amúgy Európa legjobboldalibb beállítottságú társadalma ), ez az egész politikai diskurzust (szélső)jobbra tolja. A cikk második felében, az arról való értekezés pedig, hogy ki mit mond a melegfelvonulásról ( amely szélesebb értelemben is szól az emberi jogokról; de persze az ilyesmi hogy emberi jogok hol számít Magyarorsz.-on? Csak múló korszellem; egyébként se mindenki ember aki annak néz ki ugyebár ) , legalább olyan öncélú, zavaros okoskodás mint amivel az én hozzászólásomat vádolják. De gondolom azért van fórum, hogy egymással ellenkező vélemények ütközzenek. Vagy nem. Nyilván nem mindenkinek van joga belepofázni a „nagyok” dolgába egy olyan demokratikus értékrenden szocializálódott országban mint Magyarorsz. Egyébként általában jó a KMH, ez az utóbbi írás viszont szerintem nem érte el az átlagot. Ennyi, se több se kevesebb.

  • eleftheria: általában jó a KMH. aha.
    javaslom, ha ilyen jól látja a dolgokat, írjon egy önálló cikket, biztos lehet benne, hogy közöljük.
    magyarország meg minden, csak nem demokratikus értékrenden szocializálódott ország.

  • Ille!
    Én normálisan és tárgyilagosan írtam(szokás szerint nem értette,vagy nem akarta…),egyben igaza van,
    a meleg tüntetést az összes kapcsolódó közlekedési problémával nekünk pestieknek csak egy évben egyszer kell elviselni(ha itt lakna,maga is hasonlóan gondolkozna,persze ha tudna….)de mint mogyoródi huszár …nincs érintve.!!!
    A másik:magát nem csak egy alkalommal,de szintén egész évben el kell viselni sokaknak,de persze nem kötelező,csak többen
    kíváncsiak vagyunk az „újabb bölcsességeire”…és arra,hogy
    meddig tud még lesüllyedni…Na ebben hibásak vagyunk,mert mindig azt hisszük,már nincs lejjebb…maga erre rendszeresen rácáfol!
    De ne gondolja,hogy nagy traumát tud okozni,akár a „véleményével”akár a sértegetéseivel!

  • Andy Mage:

    Ön szerint más egyéb, a fővárosban jelentős útlezárásokat okozó rendezvények is akkora vihart kavarnak mint a melegfelvonulás? A magyar fasizmus, fekete gárdistái ( az ő vonulásaiknak egy egészséges mentálhigiénével rendelkező társadalomban sokkal nagyobb ellenérzést kellene kiváltania mint az LGBTQ felvonulásnak ) is harcalakzatban támadják ugyanígy mondjuk a Critical Mass-t, vagy valami franc tudja milyen futóversenyt; ugyanilyen hecckampányt indít a magyar fasiszta sajtó…? Nem hinném…
    Tehát ez is mutatja a társadalom beteges, diszkriminatív voltát.

    És ugyan már; egy fenét nem mossa össze a magyar bértollnok szakma a kapitalizmus mindennemű kritikáját a
    fasiszta szélsőjobb retorikájával. Aki nem éljenzi az elmúlt 25 év gazdasági/társadalmi csődtömegét, a „devizahitelezést”, és általában az ész nélküli fogyasztási és ingatlanhitelezést amely egy hangyányit hozzájárult az utóbbi 80 év legsúlyosabb gazdasági világválságához, az „bankellenes”, „kapitalizmusellenes”, sőt antiszemita… Ez az „érvelés” világviszonylatban is kirívóan aljas. Aztán az adófizetők költségére kistafírozott bankok ( bár ez elsősorban külföldön fordul elő, Magyarorsz.-on már annyit uzsoráztak össze, hogy a külföldi veszteségeiket is az itteni sarccal enyhítik ), emelt fővel ugyanott folytathatják ( úgymond, túl nagyok hogy elbukjanak! )ahol abbahagyták. Tehát a mindenkinek prédikálják a ” saját magadért te felelsz” című kapitalista mesét… …kivéve saját maguknak…

  • Ille:

    Minek kell személyeskedni…? Mint mondtam nekem semmi bajom a KMH-val; messze a magyarországi sajtó átlaga felett van szerintem. Akkor mi a probléma?

  • Eleftheria
    2014 július 5
    3:13 du.
    A biszexualitás nem új keletű dolog. Olyannyira nem, hogy valamikor még városállamuk is volt. Nevezetesen Spárta, ahol a férfi-férfi kapcsolat előírt volt. A házasságkötés alkalmával a nőt leborotválták, derekára övet tettek, mivel az ifjú férjnek addig csak más irányú tapasztalatai voltak. Cserébe a biszexualitásért viszont a nők esetében nem vették komolyan a hűséget, akár mástól is lehetett gyereke.

    A más identitás ami viszont genetika, alacsony százaléknak mondható. Ezekben az esetekben például az USA-ban a társadalombiztosítás is támogatja az átoperálást. Igaz, hosszas procedúra alapján kell bizonyítani a kettős kromoszómát.
    A világ más tájai tehát nem begyepesedett emberek gyülekezete.
    A magam részéről sem szimpatizálok velük, de ha választani kell, inkább a melegek vonuljanak mint a gárda! A melegek legalább nem okoznak kárt!

    A devizahiteleseket meg senki nem kényszerítette a hitel felvételére. Amikor felvették a hitelt, vállalták az árfolyam kockázatot. Más országokban ez nem is állami ügy, simán utcára teszik a delikvenst, és senkit nem érdekel. Amennyiben más a külföldi eset, az emberek nagyobb felelősséggel viseltetnek saját sorsuk iránt, és ha kell, nem restellenek szakemberrel konzultálni egy ilyen horderejű döntés előtt.
    Még egy apró adalék: – 2010-ig az árfolyam növekedések ellenére is kedvezőbb volt a deviza hitelkamat, mint a forint hitelkamat. Ez politika mentes tény! 2010-ben volt egy forint bedöntés egy felelőtlen nyilatkozat kapcsán, akkor billent át mínuszba.
    Ami probléma a deviza hitelekkel, az erőn felüli vállalás, vagyis a hitel törlesztőrészlet kalkulációnál a hiteles nem számolt a mozgással, így hamar átesett a tartalékkerete határain.

  • „Eleftheria
    2014 július 5
    3:13 du.”

    Idézném a lead-et, ha már összemosást emleget:
    „Miközben a devizahitelesek kedvéért éppen próbálja a kormány bedönteni a bankszektort, tovább zajlanak a nyilatkozatháborús előjátékai a Budapest Pride-nak is. A kapcsolat elég nyilvánvaló a két jelenség között. Megosztják a kommunikációt. Gazdaságilag az előbbi, szociológiailag az utóbbi jelezhet egyfajta kommunikációs töréspontot.”

    A kommunikáció megosztása, a kommunikációs surranópályán való törvénykezés egyáltalán nem új az orbáni rezsim esetében. Innentől költői a kérdés amit feltesz: „mi a fészkes fenének kell ezt a problémakört, összehozni a homoszexuálisok emberi jogi küzdelmével. ”
    Amúgy a magyarországi helyzet ma szerintem sem vonatkoztatható el attól az állapottól, hiszterizált közélettől, amit többek között a devizahitelesekkel kapcsolatos baxtatás is jellemez. Akiken az egyik legnegyobb árfolyamcsapás Szijjártónak és Kósának köszönhető.

    Felvonulásilag. Az, hogy X vagy Y szerint baromság a felvonulás az nem több egy azirányú véleménynél. Önnek más a véleménye. A demokrácia azt jelenti, hogy kinyilváníthatja és érvelhet mellette. Nem csak a szólás, hanem a szólás utáni szabadság jegyében is. Akár az is lehet valakinek a véleménye, hogy az adott, felvonulásokra épülő taktika emberi jogi küzdelem tekintetében kontraproduktív. A szivárványos erőfitogtatásos nyilatkozat meg különösen az. Ez is egy vélemény. Valid vélemény, mivel bőven lehetnek olyanok, akiket idegesít akkor is, ha különben, a hétköznapokban nem foglalkoznak a másik nemiségével.
    Amúgy igen, el tudok képzelni számosakat, akiket a budapesti utcákon rendezett kirakodóvásárok, nemzeti hajszák, futóversenyek és egyéb baromságok éppen úgy idegesítenek.
    Az, hogy a gárdafelvonulást a rendőrség biztosítja, és a betiltott szervezet eskütételéhez a pintér-huszárok adják a keretet, akik rendezvényt biztosítanak és nem letartóztatják a megjelenteket, az szégyen. az egész ország, a hatalom szégyene. Az, hogy a kisebbségek elleni uszuláshoz, legyen az akár nemzetiségi, akár nemiségi, a kormány hallgatólagos támogatást ad szintén szégyen. Ezekel kihasználják a személyek ideges személyi attitüdjét, de ez nem dicsőség, hanem állapot.
    Egyébként a melegek sem mind harcos aktivisták, és a nem-meleg sem homofobiás gondolatokkal kelnek és fexenek. Egyszerűen élik az életüket. Mert emberek. Az iylen utcai hercehurcák mindaddig a jéghegy csúcsát jelentik, míg egyszer ki nem ég valahol egy biztosíték.

  • Eleftheria
    2014 július 5
    3:13 du.

    Egyébként a diszkriminációs, de még az előítélet sem alanyi jogon és feltétlenül elvetendő, fekete ügy. Azzá a feketeingesek teszik.

  • Pesti Gúnár

    A nol.hu címlapján „az egyik ősaktivista”, a prominens buzogányharcos Mocsonaki László azon jajong, busong, hogy „1995-ben nem érezte magát ennyire rosszul. Akkor nem volt ennyire fenyegető a helyzet”. Neki, mint szakmabelinek ezt bízvást elhihetjük.
    Akkor mégiscsak volt valami haszna tíz év vonulgatásainak.

  • Don Ovuz;

    Ön szerint az miféle hitel ahol a kamat ( és egyéb felszámolt költségek ) nagyobbak mint maga a felvett hitelösszeg ( ! ). Az árfolyam növekedés talán megmagyarázza azt, hogy valakivel a felvett hitelösszeg több mint kétszeresét fizettetik vissza ( egyébként az is károsult aki képes kiizzadni a kizsarolt uzsora kamatot )…? Hol kerül többe a svájci frank, euró stb. ennyivel? Ne nézzen már madárnak… Ráadásul volt, hogy a svájci jegybanki alapkamat még csökkent is, tehát így elméletileg a törlesztőrészletbe is bele kellett volna számolni…
    Egyébként az egész konstrukció egy csalás – ilyen „hitelkonstrukció” sehol nincs a nyugati országokban ( Svájcban, eurózónában nyilván külföldi fizetőeszközben számolnak el fogyasztási hiteleket; mi…? )… …az hogy a bank honnan ( külföldről/belföldről ) teremti elő a rendelkezésre bocsátott pénzösszeget, éppúgy a magánügye, mint ahogy az adósnak is, hogy miből törleszt. Ajánlanám a magyar közgazdász szakmából kiközösített Róna Péter nyilatkozatait az ügyben. Pl. hogy a hitel definíció szerint olyan kölcsönszerződés ahol tudjuk hogy mekkora összeget veszünk fel és fizetünk vissza. Felesleges ragozni, hogy a „deviza alapú hitel” konstrukciója ennek nem felel meg.

    Az pedig egy elfogadott közgazdaság tudományi álláspont, hogy az elszabadult fogyasztási ( „deviza vagy nem deviza” ) hitelezés ( ingatlanspekulációkkal és hasonlókkal súlyosbítva ) és a pénzügyi szektor nem megfelelő szabályozása egy hangyányit felelős az utóbbi 8 évtized legsúlyosabb világgazdasági válságáért. Szóval a ( jog ) államnak nagyon is köze van a dologhoz; bár tisztában vagyok vele, hogy az 1989 utáni primitív magyar neofita kapitalizmus és „demokrácia ” szemlélet azt jelenti, hogy az állam minél kevésbé legyen felelős bármiért és a tőkével rendelkező korlátlanul azt tesz amit akar, sőt nyilván neki sincs semmi felelőssége ( na és jöjjön a lóvé az EU-tól hogy minél többet le lehessen nyúlni… ). Meg persze be lehet csapni a másikat, el lehet adni az egészségre káros vagy hibás termékeket, át lehet hajtani a piroson, a dolgozó kinyalhatja ha nem tetszik neki a kifizetetlen túlóra. Persze minek egy ilyen übermensch társadalomba a civilizált játékszabályok… nemde? Egyszer ha rondán átvágja valaki valami pénzügyi vagy üzleti dologban, vagy vásárlásnál, majd nyilván akkor is azt mondja önmagának hogy hiszen Önt senki nem kényszerítette a „deal”-re… De nem baj, ismételgessék a politikailag nagy 0 – vá lett „ellenzéki” össze(mellé)fogásos hőseik baromságait, hazugságait. Hajrá az „önkormányzati választásokon” !

    Egyébként hol értekeztem a biszexualitásról…? Úgy látszik itt sem „jött le ” a mondanivalóm lényege. Nem baj, én jót szórakoztam… he he he…

  • Eleftheria
    2014 július 6
    1:52 du.
    Látom, még a talpa is ökölbe szorult, amíg ezen hozzászólását írta. Viszont nem érvelt, hanem vagdalkozik.
    Miért nem vett fel forint hitelt?
    Igen, máshol is van deviza hitel, csak az emberek ésszerű mennyiséget vesznek fel. Ugyanis ha nem fizet, jön a kamatos büntetőkamat, akkor viszont gyorsan nő az összeg, nem csökken! Tudta ezt? Ja, tetszettek volna nem bedönteni a forintot négy év alatt háromszor, akkor fele ennyi devizás lenne.

    A melegekről értekezett, és a biszexuális is az. Így gondoltam, ha már egy görög kifejezéssel regizett be, legalább a görög múltat ismeri. De csak narancs ködös, amit az is mutat, hogy az önkormányzati választást is ide citálja. A diktatúra imádata, és a nick neve sehogy nem jön össze! A narancsköd egyébként is agyhalottat jelent! Így az Eleftheria – „Szabadság vagy halál” – kifejezésből marad a narancsköd.

  • Ezeket a fentieket hogyan is vezette le a hozzászólásomból…?

  • Persze majd nyilván Önnek fogok hinni, nem is a „narancs ködös”, „orbán-diktatúra imádó” világéletében FideSS – t szolgáló Róna Péter-nek… Na további szép napot a parlamenti büféből a diktatúra ellen hősiesen küzdő nagy magyar demokratikus ellenzék hülyeségeinek az ismételgetéséhez… he he he ( az azért az „agyhalottozás” és más sértegetések pesti úri polgári szintjére nem alacsonyodom Ön mellé )… Közgazdasági érvekkel,( de egyáltalán logikus érvekkel, meg számtannal )úgyis fölösleges próbálkozni itt, még ha száz Nobel-díjas közgazdász tenné akkor se… Lehet készülni a demokrácia híveinek a következő szabad választásra… az ám hazám…

  • Ja egyébként a második világháború és görög polgárháború korabeli görög baloldal a mai magyar „baloldalt” közönséges jobboldali fasiszta/náci-kollaboránsoknál nemigen tartaná többre. De valószínűleg a mai se, már ha érdekelné egyáltalán ez a kárpát-medencei szarfészek…

  • Még annyi azért érdekes volna, hogy a homofóbiát hogy a búsban vezette le a fentebbi beírásaimból; de nem baj ha úgy tesz, mintha nem értené miről írtam. Nem is várok többet.

  • Eleftheria
    Látom, nem hiányoztam, jól elszórakoztatja önmagát!
    🙂

  • Valóban…