Ki itt meghalsz…

2014 július 16 10:15 de.26 hozzászólás

A temetőkben gyakran látható felirat a „Feltámadunk”. Pécelen ezt hamarosan arra kellene változtatni, hogy „Felszámolunk”. Nem temetőt. Egyelőre. Hanem sírokat. Mint a legutóbbi hír mutatja, megindult a hatékonyságra optimalizálás egy olyan területen, ahol talán nem csak ez lehetne az egyetlen szempont. Még akkor sem, ha látszólag kevés a reklamálás. Talán ezt is pótolhatja a média.

Míg esetleg valamelyik kormánytag, vagy annak rokonságából valaki úgy nem dönt, hogy „Jajj, már megint a temetések”. A péceli eset röviden annyi, hogy a temetkezési vállalkozó szerint a halottak hűtése drága, a sírhelyet kiásni fáradtságos, a fejfa állítása pedig drága is, és fáradtságos is. Így aztán gondolt egy nagyot, és a tömegsírosítás mellett döntött. Az ásást nagyban el lehet végezni. Valamelyik útépítésről szervezve, egy kis fusi érdekében akár markológéppel is. Aztán elég egy nagy tábla a gödör tetején, és más meg is van oldva. A megspórolt területet pedig újra el lehet adni. A jól fizető kuncsaftoknak. Mármint a szociális temetésnél jobban fizető kuncsaftoknak. A péceli közgödrösítés „szenvedő alanyai” ugyanis az „Idősek Otthona” elhunytjai. Jobbára idősek, nem egy esetben demensek, rokontalanok, vagy kevés rokonnal „ellátottak”. Tehát nem azok, akik az érdekérvényesítés terén jól állnak.

Talán éppen ezért lenne fokozott a szociális felelősség velük szemben. Attól ugyanis, hogy valaki nincs az érdekérvényesítés csúcsán, attól még ember marad. Az emberség ugyanis nem kor, nem pénzügyi helyzet, és nem beosztás kérdése. A kiszolgáltatottakkal való törődés azonban megmutatja a társadalom általános szocializáltságát. Nem véletlen, hogy sokat emelt a neandervölgyi ős megítélésén az, amikor kiderült, hogy: gondozta a törzs elesettjeit, és tisztelte a halottakat. Amikor tehát a péceli vállalkozó az utóbbi megtagadása mellett döntött az anyagi haszonlesés érdekében, akkor pár millió évet fiatalodott. Szellemében. Még akkor is, ha tud írni és olvasni. Mármint abban az esetben, ha „Az Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai”, mint közsírfelirat a saját ötlete, és nem csak elmakogta valakinek az óhaját, akinek éppen ez jutott az eszébe. Mint igen kifejező, személyes emlékezésre módot adó felirat. Különösen annak fényében, hogy a híradás szerint az elhunytak lakhelyét egyszerűen „Idősek Otthona” –ként hívják. A kiötlött név tehát lehet, hogy tényleg csak a fantázia szülötte.

Az átrendezés okaként egyébként azt is felhozták, hogy túl sok helyet foglaltak az egyedi sírok. S persze több gondozást is igényeltek volna. Holott az önkormányzat által fizetett temetés alapesetben azért tartalmaz némi költségkeretet ennek fedezeteként is. Amikor tehát a tömegsír mellett döntött a temetkezési vállalkozó, akkor legalább jó lenne azt biztosan tudni, hogy az erre szánt keretet nem nyúlta le „okosba”. De ez nyilvánvalóan már egy másik, köztörvényes történet. Azzal a rendőrségnek van, vagy lehet dolga. Aligha befolyásolva azt a tényt, hogy az elmúlt években elhunytak sírhelyét felszámolták, és maradványaikat összeköltöztették egy tömegsírba. Holott a tömegsír, mint fogalom nem véletlenül rossz emlékű. S nem véletlenül kapcsolódik az embertelenséghez sem.

Tömegsírba szükségből, demonstrációs okokból, vagy megvetésből szoktak általában temetni. Pécelen mostanában nem volt szökőár, tehát a szükségszerűséget kizárhatjuk. Háborús helyzetről, koncentrációs táborokról sem szóltak a hírek mostanában. Így a legvalószínűbb ok, a sóherségen és „okosságon” kívül alighanem a megvetés. Megvetése annak, aki kiszolgáltatott, aki nem kapart eleget, aki öreg, aki védtelen. S bár a tömegsírképzés még nincs törvénybe iktatva, azért épülnek a diktatúra stadionjai. S bár a tömegsírképzés még nincs törvénybe iktatva, azért a megvetése annak, aki kiszolgáltatott, aki nem kapart eleget, aki öreg, aki védtelen nem péceli kuriózum. Úgyhogy lehet, hogy ma még elítélik sokan az ottani megoldást, lehet, hogy az ottani vállalkozó csak tud valamit. Vagy egyszerűen megelőzte a korát.

Andrew_s

26 hozzászólás

  • Ez egy igazi otthon,magyarország helyén…

  • Magyarország jobban teljesít…
    Először ízléstelen tréfának gondoltam, később azt hittem, valamit nem értek, majd a kétkedés következett. Ezért megkerestem az Index cikkét.
    Ez annyira morbid, hogy szavakat sem igen lehet rá találni.

  • kedves donom, a mai 18 órás RTL híradó is értekezett róla. a pénz, a pénz…a híradó szerint az öregektől előre elkérte az intézmény vezetője – már leváltották – a temetés árát, ráadásul az önkormányzattól is a szociális temetés költségét.

  • Avi ben Giora

    Tessenek már mondani: még erre sem reagál senki? Jobb helyen erre kapát kaszát ragadnak és elássák akár élve is a temetkezési vállalkozót. A szociális otthon vezetőjét meg nem leváltani kellett volna hanem lecsukni száz évre minimum. Sajnos ez Magyarország. Pénz beszél kutya ugat a karaván meg halad. Emberség, erkölcs vagy kegyelet? Ugyan kérem. Az nem mérhető pénzben. Én már semmin sem csodálkozok. Egy halottból is pénzt csinálni és a nyughelyén is megbolygatni pusztán azért mert a temetkezési válalkozó és a szociális otthon mutyizik egy nagyott. Pécel nem egy kicsi hely. Annyiszor ugatnak mindenütt kegyeletsértésről meg hasonlókról. Ez tessék mondani micsoda? Másutt a falu apraja nagyja kivonul ilyenkor lincselni. De tessenek csak picinykét gondolkodni. Ez a vállalkozó elada egy sirhelyet mondjuk 2 milloért. A törvény szerint ez tiz évre elegendő. Tiz év után kidobja az elhunytat pardon közös sirba téteti és ugyan ezt a sirhelyet már négy milláért fogja eladni. Valaki mondja már meg: a temető régen közterület volt. Most mitől lett egyszerre privát? X-y és z fogja eldönteni hogy hova merre és főleg mennyiért temetnek el valakit? Ez rosszab még a legsötétebb diktatúráknál is. Ém ha ez jó az ottaniaknak és eltürik akkor nincs és felesleges erről beszélni

  • Avi ben Giora
    2014 július 16
    1:37 du.

    Tessen beleolvasni a magyar médijába…
    A véleméynpublicisztika szinte teljesen, de lassan a tényleírások is a blogszférába szorulnak.
    A lajosbácsik az ő kaszájukkal ezt nem olvassák.
    Sokan meg beveszik azt a maszlagot is, hogy a csunya bankok tettek munkanélkülivé, meg a multik, de itt a jóságos kormány a közmunkával „Legalább az van” mondják, és mennek bekaügetni.

  • Don Ovuz
    2014 július 16
    12:19 du.

    A cikkbe is be van linkelve a zindex 🙂
    Nem, sajnos nem tréfa 🙂

  • To whom…
    A temetőkről… Javaslom zsidó barátaimnak (külföldön és belföldön), látogassanak ki a Kozma utcai sírkertbe. – és gondolkodjak el. Ott már 10 év elteltével a gaz és a vad-bokor eltakar mindent. Tudós barátom (dr.Hoffmann-Hédervári Péter) nyughelyét kétórás munkával sikerült elfogadhatóvá tennem…(A temető recepciója szolgálatkészen térképet ad és eligazít).
    Voltam pár éve a Don-kanyarban is expedicióval. Kb. 30 nagyobb magyar „temetkezési” hely van, abból 3 kiemelten a munkaszolgálatosoké. Mi tettük rendbe, ahogy tudtuk, úgy ahogy a többit is. A tragikus múltra lehetne másféleképpen is megemlékezni. Nemcsak a Szabadság téren a média előtt! És saját fényképészeink előtt…

  • Mi a kovetkezo lepes?
    Az idosek es betegek tomeges „likvidalasa”?
    Es Magyarorszag nem is fasizoid, az csak egy judeokomcsi antimagyar ragalom.

  • iván: maguk tették rendbe? a don-kanyarban? érdekesss…pedig ezt a magyar gárda vállalta magára. persze, még anno. tudja: hadisírok gondozása…

    javaslom, maga is gondolkodjon el az okokon: ugyan, miért is gondozatlanok azok a sírok? csak nem azért, mert a hozzátartozók alijáztak, esetleg elhaltak?
    tudja, fiam, a zsidók – ahol csak tehetik – ápolják és gondozzák elhaltaik emlékét. már, ha maguk is élnek még, és módjuk van rá. cinkotán, szülőfalumban, a katolikus temetővel srévizavé szemben akadt egy, max két tucat sírkőből álló zsidó temető, bekerítetlen. először csak a sírköveket lopták el, azután az egész temetőt eldózerolták. mondom, eldózerolták, és nem kegyelettel áttelepítették, kihantolták, szélbe szórták. ez pedig serdülő koromban történt úgy 50 éve. pusztaberkiben a temetőben mai is akad 4 azaz négy, héber feliratú, ámbár erősen düledező sírkő, csak úgy, a földbe állítva, de korántsem dísznek. azokat se gondozza senki.
    árulja már el, tudós barátja miben is volt tudós? mert valahogy a magyarországi zsidó személyiségek – érti, fiam? SZEMÉLYISÉGEK! – névsorában nem találni…http://hu.metapedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_zsid%C3%B3_szem%C3%A9lyis%C3%A9gek#H
    iván, maga egy szánalmas alak. ráadásul ezzel még meg sem sértettem.

  • iván megjegyzéséhez:
    A Csörsz utcai temető tökéletesen rendben van tartva, bár azt hiszem, már rég nem szabad odatemetkezni.
    Szervusztok, jó napot !

  • mavtelep: ivánt az ilyesmi nem érdekli. ő csak arról ír, ami őt igazolja, és amit ő akar láttatni.

  • csibacsi: dehogy. csak éppen megteremtik a lehetőségét, hogy az idősek és betegek maguktól hagyják el ezt az orbáni kánaánt.
    készül a dakota megoldás – nem véletlenül nyert annyi földet mészáros lőrinc, van azon erdő is, bőségesen – mi szerint az öregek és betegek, mikor érzik órájuk közeledtét, kimennek az erdőbe, és ott szépen meghalnak. a távolabb lakóknak a MÁV, ami más esetben már pl. auschwitzi társasutazást is készségesen leszervezett, a felcsuti vasútállomásig ingyen jegyet biztosít. csak az a kérésük, hogy a minden háztartásban elérhető széles sávú internet szolgáltatáson keresztül a helyigényt időben bejelentsék. az erdő vadjai és az ég madarai majd elintézik a többit.
    merő humanitásból, aki nem tud járni, azt – önkéntes CÖF-tagok, hogy ne kelljen órabérre se költeni – kiviszik. hogy ölben-e, vagy lepedőben, esete és a megsegített testsúlya válogatja.

  • iván
    2014 július 17
    3:08 de.

    Két dolgot szeretnék megjegyezni.
    1. A jelen írás nem a temetőkről, s pláne nem a zsidó temetőkről szól általában, hanem egy konkrét esetről;

    2. Amennyiben „dr.Hoffmann-Hédervári Péter” alatt az 1984-ben elhunyt csillagász-geofizikust kell érteni, akkor ez az a névforma, ahogy tudtommal sosem használta a nevét. Bármennyire is Hoffmannak hívták a kedves papát. Ha valóban róla van szó, és valóban a barátja volt, akkor ne legyen kegyelet és névsértő vele szemben.

  • HP
    Akkor úgy látszik én kissé jobban ismertem H.Pétert. Róla van szó valóban. A Hold tágulásának elméletével tett szert nemzetközi hírnévre. A Lunyik-3 űrszonda alaposan feltérképezte a Hold túlsó oldalát s tiszteletből az egyik „krátert” róla nevezték el, ilyen dupla-néven. Többször szálltam meg – mint csóró turista – a 60-as években a Hoffmann-rokonságnál Zürichben.
    – Egyszerűen nem értem Ille pökhendiségét, mire vág fel ?! Amikor egy kisember hirtelen katedrát kap…Remélhetőleg jövőre leérettségizik,ha hiányzik, – bár az ex-könyvügynök Schultznál sem volt ez annyira fontos.

  • Ille, 3:57
    túl sokat járhat abba a jobbikos kocsmába, s most már a zsidóemberek (pejoratív) listáját küldözgeti ! Listázgat… Észre kellene végre térnie !!!

  • Iván,
    Értem, hogy jól esik, de nem kell nagyképüsködni. Csak, ha van mire.
    Nos. Mivel megtettem, amit elmulasztott. Ime Hédervári Péter cikke Hold-kráter ügyben. Nem tágulást, hanem krátrképződést vizsgált:
    http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02596569#page-1
    Jól látható, hogy a Hoffmann-nevet maga sem használta.

    Kráternév ügyben:
    http://www.pulispace.com/hu/oktatas/az-ur-a-hold-es-a-magyarok/97-moon-craters-named-after-hungarians

    Illetve a NASA-nakis hajlamos vagyok hinni: http://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=4075

    A dupla-név teoria tehát vesztésre áll. Maradjunk abban,hogy a szimplán magyarosított névvel is egészhíres tudott lenni. Még akkor is, ha „csak” Héderváriként zavarja a jobbikosok szemét.

  • AM
    Szegény Péter….!!! Te csak nyugodjál békében…. (Még augusztusban ismét felkereslek.) -i-

  • iván: maga szerint tehát gábor dénes, fischer ádám, garas dezső, frankel leó , fodor gábor és a többiek pejoratív listán vannak. aha.
    „A pejoratív kifejezés vagy pejoratív értelmű szó, sértő vagy sértő szándékú, lekicsinylő, megbecstelenítő becsmérlő jelzős szerkezet vagy elnevezés – főleg a politikában vagy egyéb vitás helyzetben, amelyet a másik féllel elégedetlen vagy arra dühös személy használ. Egyszerűen és másképpen: szitokszó.”
    akinek itt észre kellene térni, de sürgősen, az maga, fiacskám.
    vagy annyira buta, hogy nem ismeri a szó jelentését, vagy még butább, ha olvasta a listát, és mégis ezzel véleményezte.
    nos? melyiket választja?

  • Ille, Szemezgetés a terjesztett listázgatásból:
    – meghalt, de egy goj szíve nem kellett neki
    – magyarellenes tevékenységet folytatott
    – hazaáruló pribék
    – magyarországi tömeggyilkos
    – besúgó…terrorista… homoszexuális ” ”
    etc.
    Ilyenekért másokat feljelentenek !

  • iván: 1) ha kérhetem, rendeljen nevet is a szemezgetéséhez.
    2) magának javasoltam elolvasásra, nem terjesztettem.
    3) ha a feljelentéssel rám célzott, nosza, tegye meg, legyen elég bátor hozzá. ha nem, kussoljon.
    4) az ilyen dumáért, amit maga megenged magának, abban a jobbikos kocsmában, ahova időnként benézek, jól pofán csapják az illetőt.
    nem válaszolt: tisztában van a pejoratív szó jelentésével, és, ha igen, miért is tartja annak a listát?

  • iván
    2014 július 18
    2:48 de.

    Hédervári Péter nem tehet arról, hogy itt nagyképűsködik és visszaél a nevével.
    Sőt, a Hold kráterei sem tehetnek róla, hogy kendnek annyi jártányi internetje sincs, utánanézzen, mielőtt beszél nagy ződségeket. RTFG

  • iván
    2014 július 18
    10:14 de.

    Ostobaság. Torquenada tömeggyilkos volt, és állítólag nem zsidó. Az idiotizmus, és a többi izmus sem feltétlenül ilyesmitől függ. A nácizmus talán. De erről, ahogy nézem belülről sokkal többet tud nálam.
    Bár szerintem az idióták fajra, korra, nemre való tekintet nélkül megtalálják a komplexusuk és baromságaik kiélési terepét.

  • Amúgy tényleg hülyeség, hogy bárhonnan az zsidózásig lehet eljutni. Ha lehetne kérni a péceli vállalkozó feémenőt Árpádig. Nem a Kleinig, hanem a honfoglalásig.

  • AM
    Ez a nívó már tényleg elviselhetetlen….
    ODI PROFANUM VULGUS, – ET ARCEO !

  • iván: megértem, gondolom, keszonbetegséggel küzd, amikor a mi nívónkra felemelkedik. ne küzdjön, maradjon csak a maga szintjén, meglátja, elmúlik. a malis vituperari laus est.
    még adós a zsidó SZEMÉLYISÉGEK nevéhez történő minősítések hozzárendezésével. ha már elkezdte, ne hagyja abba!
    pejorativ 😛

  • iván
    2014 július 18
    5:02 du.

    1. A zsidó temetőket kend hozta ide. Nem a cikk témája szerintem. Abban erről szó nincs.
    2. Hédervári Pétert kend hozta fel. Nagyzolósan nagyképűen, de ami a legrusnyább, ég csak igaza sincs. Erre az intrneten szabadon elérhető forrásokat hoztam.
    3. Ha a „RTFG” verte ki a biztosítékot, akkor nem ismeri a netes argo-t. Tehát kibontom: Read The Fucking Gooogle. Finomítva: Mielőtt szájalni kezd, olvasson utána. Olyasmi, mint az RTFM: a hülye kérdések ellen szokták használni: Read The Fucking Manual.
    4. Szerintem ezt ne ragozzuk, mert egyre rosszabbul jön ki belőle. Alapesetben pl. Hédervári Péter esetében soec tudtam, hogy ki lehet az illető. Viszont valóban csak a nagyképűsködése nyomán kerestem utána. Nos, egyszerűen lódított. Ahogy a szocreál klasszikus mondaná, nem fejtette ki a rohadt hagyma minden héját.
    5. Igen, nem vagyok szent. Ellenben mások sem azok. Így kvittek vagyunk.
    6. Tényleg elég nívótlan dolog a fülénél előrángatni a zsidózást, és ismert emberek nevével visszaélni. Szerintem is nívótlan. De akkor miért tette?