Beszámoló a Kanada-Magyarország Oktatási Alapítvány őszi gyűléséről

2014 szeptember 10 10:12 de.2 hozzászólás

Az ottawai székhelyű Canada-Hungary Educational Foundation/Fondation éducative Canada-Hongrie (CHEF) kuratóriuma szeptember 9-én tartotta őszi gyűlését, melynek során a következő hónapok programjairól és tervezett ösztöndíjáról esett szó. A CHEF működésének kilencedik évébe lépett és mint Kanadában bejegyzett jótékonysági szervezet, célkitűzései közé tartozik vizsgálni és bemutatni azt, hogy a magyar bevándorlók és menekültek miképpen integrálódtak a kanadai társadalomba és hogyan járultak hozzá Kanada fejlődéséhez, valamint rávilágítani a kulturális sokszínűség, a kisebbségvédelem, illetve a hatékony felzárkóztatási programok fontosságára. A CHEF az utóbbi években a „Thinking Canada” nevű program keretein belül nyújtott támogatást Kanadában tanuló magyarországi egyetemisták számára. Az alapítvány utoljára 2013-ban támogatott egy fiatal irodalom-szakos hallgatót. Az akkor 24 éves  Horváth Miklós az Ontario tartománybeli Elora nevű településen, egy rehabilitációs központban dolgozott két hónapon keresztül, szakmai gyakorlaton.

Kurátorok (balról): Christopher Adam, Kevin Burns, Catherine Bélanger és Mark Curfoot-Mollington.

Kurátorok (balról): Christopher Adam, Kevin Burns, Catherine Bélanger és Mark Curfoot-Mollington.

„Az itteni üzenet lényege az, hogy legyünk segítőkészek, együttműködőek és, hogy ne legyünk autoriterek. A lényeg a multikulturalizmus és a más népek elfogadása”–mondta Miklós kanadai tapasztalatairól.

A CHEF kutatóriuma eldöntötte, hogy a következő hónapokban, illetve 2015 elején is támogat ösztöndíjjal egy Kanadába érkező magyar diákot.

Kurátorok (balról): Judy Young-Drache, Catherine Bélanger és Mark Curfoot-Mollington.

Kurátorok (balról): Judy Young-Drache, Catherine Bélanger és Mark Curfoot-Mollington.

Az ösztöndíj programon kívül a CHEF egy Ottawában bemutatásra kerülő magyar filmről és egy, az ahhoz fűződő alapítványi programról is tárgyalt. Szász János A nagy jegyzet című filmjét (Le Grand Cahier/The Notebook) 2014. október 3 és 9 között vetítik az ottawai Bytowne moziban. A film egy II. Világháborús narratíváról szól: fiatal ikrekről, akik melegségéről aligha ismert nagymamájukhoz kerülnek, egy határszéli faluba. Itt kell átvészelniük a háborút. A Bytowne mozi a filmet magyarul vetíti, angol felirattal. A CHEF egy beszélgetést tervez a film üzeneteiről és a narratíva által felvetett témákról.

2015-ben a CHEF az éppen 30 éves évfordulóját ünneplő Kanadai Magyarságtudományi Társaság (HSAC) Ottawában megrendezésre kerülő konferenciájához is hozzá fog járulni. A konferenciára az Ottawai Egyetemen kerül sor 2015 májusában, a Congress of the Humanities and Social Sciences keretein belül.

2 hozzászólás

  • Csak vigyázzanak, mert a magyar készenléti rendőség már ott ólálkodik az alapítvány kapujánál. Egy négyzetméterre és alkalmazottra 20 fő jut belölük. Nagyon korszerűek, a NER szülte őket. ))) 😀 (((

  • Don Goló !

    Civil ? – Akkor ellenség !