Csak egy „mese” — Személyes reflexió Zoltai Gusztáv életútjáról

2014 szeptember 10 3:19 du.109 hozzászólás

Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ volt ügyvezető-igazgatója a héten meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy az Orbán kormánynak – azon belül Lázár Jánosnak – tanácsadói kapacitásban dolgozik a magyar zsidó közösség és a kormány közötti feszült kapcsolatok javítása érdekében. Zoltai Andrea a volt MAZSIHISZ vezető lánya. Édesapja életútjáról és a jelenlegi vitás helyzetről olvashatják Andrea reflexióját a Kanadai Magyar Hírlapban.

***

Zoltai Gusztáv. Fotó: MTI.

Zoltai Gusztáv. Fotó: MTI.

1935-ben megszületett Újpesten egy kisfiú…Szőke , göndörhajú, világitó kékszemekkel…Nagymamája aki magyarul nem, csak jiddischül beszélt, azt mondta Neki amikor a sárga csillagot ki kellett tüzni, hogy ne féljen ez csak játék. Nagy családba született..szülei sokan voltak testvérek, sok unokatestvér, nagynéni vette körül.

Kilenc éves korára megtapasztalta a félelmet, a légópincét, a gettót, a halottak látványát, az éhezést, a szenvedést. Amikor eljött a felszabadulás szinte már egyedül volt…családja 27 tagját irtották ki…volt akiket haláltáborokban, voltak akiket a jeges dunába löttek.

Édesapja el sem jutott a haláltáborba…szerencséje volt? Hidegség Ilona majorban nyugszik jeltelen tömegsirban.

Édesanyjáról 50 évig nem tudta, hogy hogyan halt meg…de 50 évig kerestette..és 50 év után derült ki, hogy még megérte a haláltáborban a felszabaditást, de másnap egy lübecki kórházban, tifuszban meghalt…És az egykori kisfiú nagy nehézségek árán(hiszen a zsidó vallásban nem létezik exhumálás), hazahozatta a hamvait, hogy legalább eltemetve a közelébe lehessen.

A felszabadulás után a zsidó árvaházba került…és onnan 18 évesen az Obudai textilgyár lett az első munkahelye segédmunkásnak vették fel…3 műszakban.

Akkoriban nem kérdezték, hogy akar-e, beléptették a pártba, és a munkásőrségbe is…ahogyan Ő, úgy nagyon sokan hittek akkor abban, hogy oly sok év üldöztetés után, most végre egy olyan rendszer jött el, ahol nem üldözik a zsidókat…

Nagyon szorgalmas volt, és tudta, hogy csak magára számithat.

Tanult sokat, és dolgozott nagyon sokat…majd megismert egy zseniálisan tehetséges embert, aki akkor alapitott egy szinházat…és mellette, Vele megtanulta a „szinházcsinálást”…

Ma ezt az embert nem illik elismerni, mert valóban hithű kommunista volt, állitólag ÁVÓS is…Komlós Jánosnak hivták.

Közben nagyon fiatalon megnösült–mint oly sokan akik egyedül maradtak a holokauszt után, ám nem sokáig tartott ez a házasság, mert fiatal felesége alig egy év házasság után meghalt.

Majd megnösült mégegyszer, és valóra vált az álma..a felesége gyermeket várt…és Ő titkon remélte, hogy kislánya lesz.

Megszületett a gyermek-kislány lett, és Ő úszott a boldogságban….de ismét egy tragédia, és Ő egyedül maradt a kislányával, akit teljesen egyedül nevelt fel.

Közben rengeteget dolgozott, ORI, Játékszin, Várszinház…és nevelte a gyermekét.

Egészen fiatal kora óta aktiv tagja volt a Dohány u-ai zsinagógának…és ez akkoriban nem volt össze egyeztethető a párttagsággal…és Ő a zsinagóga mellett döntött.

Közben a valamikori kislány felnőtt..és megszületett az első unokája, akivel első perctől kezdve olyan szimbiózisban léteznek, ami eltéphetetlen – hálaistennek.

Zoltai Andrea.

Zoltai Andrea.

Akkor úgy érezte, hogy a mazsihisznél van helye…és ne felejtsük el, még mindig a párttállam idején volt..nagy nehézségek, nagy konfrontációk árán engedték el a Pesti Vigadóból.

..És elkezdte ott a munkáját, ami 28 évig tartott….

Eközben lettek felújitva a zsinagógák, köztük európa legszebb zsinagógája a Dohány utcai…elkészült a szeretetkórház új szárnya, az új iskola, ovoda…és még sorolhatnám.

Baloldali kötődését soha nem tagadta…

Idén áprilisban szembesült sok mindennel ami részére vállalhatatlan lett… keringenek legendák..és hazugságok.A napokban hozott egy döntést…ami számomra, az én értékrendem szerint nem elfogadható…mert én másként gondolkodom.

De nem tartom árulásnak, nem tartom bűnnek….és mert ha elfogadni nyilván nem is tudom, értem a motivációt.
és mert soha nem tagadnám meg.

Amikor elmesélte nekem a döntését…no azt a pillanatot senkinek nem kivánom.

Miközben ismerem az emberi gonoszságot, rosszindulatot, az érkező reakciók, a gyülölet még engem is meglepett. És nem is annyira a személye ellen érkezett gyülölet, hiszen közszereplő..és volt ideje arra, hogy ilyesmihez hozzászokjon…hanem az összemosás lepett meg, hogy mekkora elánnal „cuppantak” erre mindazok akiknek egyébként indifferens ez a döntés, de ezzel belém rughatnak, végre fogást találhattak rajtam.
amikor ezzel szembesültem, felajánlottam Mécs Imrének, és Fruzsinának, hogy kiszállok, mert az ügy , a demokrácia ügye, a kirekesztés elleni fellépés ügye fontosabb sokkal az én személyemnél.

Mert nem akartam, hogy miattam hiteltelenné váljon az ügy. Pontosan tudtam, hogy a Pásztor Albert elleni kiállásom, a Tuareg féle számomra vállalhatatlan „mozgalom” elleni fellépésem ellenzőinek, mennyire kapóra jön ez a dolog…na ebben nem is tévedtem.

Sem Imre, sem Fruzsina nem „engedte”..és ezt köszönöm Nekik. Az elmúlt két nap nagyon tanulságos volt….sokat tanultam belöle, és bár maradok szőke…hiszem, hogy az az idealizmus, amit én ugyan nagyon szeretek-most elmúlt belölem…és most döntést kellett hoznom….

Ezzel az írással én a magam részéről ezt a témát lezártam, a továbbiakban ezzel kapcsolatban nem fogok megszólalni. Teszem tovább amit eddig, járom tovább azt az utat amit eddig..és hiszem, hogy ezügyben nincs magyarázkodni valóm.

Zoltai Andrea

109 hozzászólás

  • Göllner András

    Elszomorító ez a mese….

  • jó lenne egy pár fiatalkori fotó a gusztiról…

  • „De nem tartom árulásnak, nem tartom bűnnek….és mert ha elfogadni nyilván nem is tudom, értem a motivációt.”

    Én nem értem. A cikk elején azt hittem, a végére érteni fogom. De nem.

  • Végre egy valóban sokat szenvedett zsidó, aki bár baloldali kötődésű és bizony követett el hibákat (munkásőrség stb.) sokat tanult, képezte magát és most a megbékélésre és a normális társadalmi együttműködésre, békés egymás mellett élésre törekszik (zsidók és keresztények között) az alaptalan és felesleges gyűlölködés helyett. Mások is követhetnék a példáját, bíráskodás és elítélés helyett!!!!!!

  • Nos, kedves Andrea, nem veszett meg el az elv, miszerint a gyermekek nem felelosek a hulye szuleik hibaiert.
    Engem megis erdekelne, hogy mi volt az elhatarozas alapja?
    Mert azt hallottuk szamtalanszor, hogy a zsidoknak a penz mindennel fontosabb, de Te meg en nagyon jol tudjuk, ha mas nem is, hogy ez nem igaz. Atyad egy idos ember, akinek mar nem kell karriert csinalnia, biztosan megelt volna enelkul. Miert dontott ugy, hogy raall erre a piszkos alkura es miert nem gondolt egykori bajtarsai reakciojara? Ezt szeretnem megerteni.
    Vagy talan annyira rosszul bantak vele a Mazsihisznel, hogy igy akart bosszut allni rajtuk? Ezt nem akarom elhinni.

  • Most, hogy többet tudtam meg Zoltai Gusztáv életútjáról, – sem értem, mi indokolta, vagy mi volt az oka, hogy szembe ült társaival. . . – ezt nem közölte velünk Zoltai Andrea.

    Zoltai úr, életútja miatt is – furcsállom a lépését, – le ül, illetve szerződik azzal a kormánnyal, amelyik szélsőségeseknek, rasszistáknak osztogat kormány-kitüntetéseket-, Nyírő Józsefnek, – aki nyilas,-hungarista,-szélsőjobboldalinak – dísz temetést szervez-, a rasszista szellemi és politikai eszmény képviselő Dörner György Új Színházat kap-, a Szabadság téri szoborról nem is beszélek, ahol nap, mint nap Zoltai Gusztáv lánya tüntetett. . .

    Tehát a kormány többek között, ezen lépéseivel is nyíltan vállalja s egyetért, azonosul a szélsőséges gondolatokkal, – nos ezzel a kormánnyal egy oldalra került Zoltai Gusztáv.

  • Marcsi
    2014 szeptember 10
    5:43 du.

    Marcsi maga olyan korlátolt! Ha magát az ördögöt vennék be látszatként a kormány játékába, hogy ön bólogathasson, akkor ugyan így bólogatna mint most és észre sem venné, hogy az az ördög. Arany buksiját mindjárt megsimogatom, olyan édesen helyesel ha valaki a kormánnyal „tart”, ráadásul nyilván „ÖNSZÁNTÁBÓL”. Ma is megnevettette az olvasókat hozzászólásával 🙂

  • Kiszely Anna Mária

    Arra lettem volna kiváncsi, hogy miért ült át az „ellenség” asztalához? Ebből az írásból az nem derül ki.

  • marcsi: szerintem meg csak gerinctelenül bebújt orbán seggébe, a túlélés reményében. mondja, maga szerint miért is volt hiba ’57-ben beállni munkásőrnek? mit is fed a stb. hibahalmaz? elő a farbával, szeretnénk tanulni magától!
    amúgy megmondaná, miért lenne a mazsihisz és a többi zsidó szervezet – köves slomo kollaboráns társaságát most inkább hagyjuk – gyűlölködő? a kerekasztalra tett javaslataik tán alaptalanok?
    valamit megint nagyon benézett, jóasszony! hiába, no, így jár az, akinek nincsenek önálló gondolatai.
    javaslom, személyeskedés helyett válaszában kivételesen érveljen: sorolja fel szépen mindazokat a tényeket, amik azt bizonyítják, hogy a zsidók – ráadásul szervezetten! – gyűlölködnek!
    legyen egyszer férfi!
    ja, és ha kérhetem, hozzon fel példákat arra is, hogy a 2/3 mikor, miben és hol törekedett a normális társadalmi együttélésre. kezdje, mondjuk, shcmidt máriával.
    biztos vagyok benne, menni fog, hiszen maga hatalmas tudású és teljességgel elfogulatlan – ráadásul (ahogy állította) még ismer rendes zsidókat is. ezen kijelentésén egy kicsit gyengít az a ténye, hogy ennek alapján ismer nem rendes zsidókat is.
    jó munkát, és érdeklődve várjuk kimerítő, tényeken alapuló válaszát!

  • anna mária: ahogy vannak megélhetési politikusok, ő megélhetési zsidó. van az a pénz…

  • Bizony megélhetési zsidó. A lánya meg a másik fele. Annyira képtelen elfogadni a mások véleményét, hogy az már több mint intolerancia! Mosdatja a szerecsent. Persze megértem….

  • Ide másolom azt, amit a Mégis kinek az emlékműve? facebook-oldalon írtam, sok gyűlölködő hozzászólás között:
    „Különvéleményem van. Előre bocsátom, hogy utálom a Fideszt, az Orbán-kormányt és benne Lázár Jánost; utálom, amikor giccses emlékművel történelmet hamisítanak, meg amikor a Jobbikot támogatják hallgatólagosan. De nem várom el, hogy minden zsidónak ellenzékinek kell lenni. Szerintem ez nem faji kérdés, legföljebb azoknak, akik szeretnek faji kérdést csinálni a politikából. Szerintem az a jó, ha a politikai pártok nem etnikusan szerveződnek. Nem kell automatikusan egyetérteni valakivel azért mert az illető zsidó. Miért is kéne? Ez éppúgy rasszizmus, mint automatikusan visszautasítani minden zsidót. Mostantól kezdve Zoltai a gyűlöletes Orbán-kormány kiszolgálója, ezért lehet őt utálni, de ne kezdjünk el hisztérikusan árulózni, ahogy a Fidesz hazaárulózik az ellenzékre és kérdésessé teszi magyarságukat, csak azért, mert más a véleményük. A származás, a hit független a politikai beállítottságtól. Attól, hogy zsidó, lehet bármilyen politikai beállítottsága (csak náci nem, de én politikai pártokról beszélek, nem potenciális tömeggyilkosokról.) A Fidesz összekacsint a Jobbikkal, de azért még nem náci. Talán Zoltai a garancia, hogy nem is lesz az, ezt még nem tudjuk. Nem kell Zoltait szeretni, nem kell a Fideszt ezért jobban szeretni, de felesleges az árulózás.”

  • Marcsi ! A maga korlátoltsága sajnos nem egyedülálló. Ez különösen igaz akkor, amikor megfogalémazza „zsidók és keresztények” békés egymásmellett élését… Ez pontosan az a butaság, amikor azt állítják, hogy akik nem zsidók, azok keresztények, mely megfogalmazásban – békés ide, békés oda – máris benne foglaltatik a megosztás gyűlöletkeltő szálkája, amely már önmagában hordozza az elgennyesedés társadalmi csíráit.
    Azok, akik a házukra – nem ünnepeken – állandóan kiteszik a magyar zászlót, azzal azt akarják kinyilatkoztatni, hogy „itt nem zsidók” laknak… Azaz, aki zsidó, az a maguk szemében nem is magyar, legyen bár csecsemő, vagy aggastyán a jelen nem lévő „ellenség”. Ez a maga, a maguk társadalmi harca „kedves” Marcsi.

    A gyermek, akit piciny csecsemő korában beavatnak; megkeresztelnek, avagy körülmetélnek az milyen hitet vall ? Tehát, mi is a vallása ?
    Vallásosnak lenni, hinni valamiben értelem és esetleg tanulás dolga és nem születésé.
    Az persze más kérdés, hogy akik származása okán gyűlölnek és üldöznek valakit, vagy valalkiket azok azt szeretnék, ha ez a különállás hivatalos lenne, és a pillanatnyi erőfölény döntene az igazságról.
    Az nem békés egymásmellett élés, hogy „lássátok a mi jóságunkat, mi e föld egyetlen és jogos lakói egyelőre még megtűrünk benneteket magunk mellett”.

  • Kiszely Anna Mária

    István kedves: Este pedig megbeszélik, hogy én tüntettem a taknyos varnyú szobor ellen, te meg apa azt tanácsoltad a janinak, hogy rugja seggbe a tüntetőket? Nem az apja bűne az övé, hanem a saját bűne az övé.
    „a Tuareg féle számomra vállalhatatlan “mozgalom” elleni fellépésem ellenzőinek, mennyire kapóra jön ez a dolog…na ebben nem is tévedtem.” kapóra jön???? Mennyire vártuk, kezünket dörzsölve, hogy kapóra jöjjön! Egy szájból fújnak hideget és meleget, pedig az Úristen is kiköpi a langyosakat a szájából.

  • Mi van, Koves Slomo csodot mondott ??? Elég sokaig tartott.
    Most majd Zoltai veszi át az Obudai muemlek zsinagogat ?
    Pedig az a srac tobb mint egy evtizedig torte magat a Vezer kegyeiért. Meg a se@et is kinyalta. Igazan megszolgalta azt a tole kapott ajandekot. …De hat, egy Zoltai mégiscsak több – bizalmas – informacioval rendelkezik, a juntanak rá van szuksege. Van ilyen 🙁 . Ra se rants Slomo, majd lesz masik… 🙂

    Ps: Kulonben is lehetséges, hogy neki masban fizet a mi Nagy jotevonk – peldaul uj magyar forintban. Mert koztudott, hogy O igazsagos es jo.

  • HunCanada!

    Nem én vagyok korlátolt….hanem maguk szerencsétlen
    gyűlölködők,(máshoz sem értenek!!!)akik szégyellhetik magukat,amiért egy NORMÁLIS ZSIDÓ
    ember megpróbál valamit tenni a zsidók közösség érdekében és a megbékélésért és elfogadja az idióták által fasisztának titulált kormány közeledését!!!!!.Most megint levizsgáztak , ugyanis semmi humánus vagy értelmes dolgot nem képviselnek,csak a politikai gyűlölet fröcsög
    magukból!!!De szerencsére az ilyeneken semmi nem múlik!!!!!!

  • Zoltai Gusztav egy orok kollaborans, aki tobbszorosen elarulta a zsido kozosseget. Ezt a velemenyemet, a Zoltai Andrea altal moderalt tolerancia csoportban is leirtam, de kitoroltek. Zoltai Andrea erzesei erthetoek, de nagyon izlestelen egy ilyen ember sorozatos becstelen tetteinek mosdatasa.
    Zoltai Gusztav 2014-ben a magyarorszagi zsidosag szegyene.

  • huncanada, remélem, nem okozott csalódást boda hozzádszólása? hozta a szokásos formáját, még a szókincsén se bővített, ráadásul meghatározza, hogy kin, mi múlik, valamint kijelenti – mert hát az ő véleménye nem áll másból, mint elvitathatatlan értékű kijelentésekből – hogy antihumánusak vagyunk, és értelmetlen dolgot képviselünk, ráadásul emberi érzelmet társít a politikához… hát nem elbűvölően tudatlan?
    nameg, a diszkrét kategorizálása: vannak, ugyebár, normális zsidó emberek, meg vannak – ezek szerint – nem normálisak.
    ez a nő külön tananyag lehetne bármely olyan tanszéken, amelyik a szervilizmust, mint olyat elemzi, vizsgálja. és még fel van háborodva kertész ákos definícióján!

    régóta próbálom kiszedni belőle, mi is vitte a jobboldalra, hiszen mindenét a szocializmusnak köszönheti: a születését – ’46-ban a szülei, ha nem bíztak volna a jövőben, boda még ma is csak kéjes gondolat lenne (talán jobb is lett volna), az iskoláit, a – meglehetősen kétes – végzettségét, az állásait, a lakását, a gyerekét, a nyugdíját, egyszóval, mindent, de ő valamiért jobbra csúszott. mind ez idáig nem vállalta fel a választ. lehet, hogy titkon szégyelli magát, hogy rendesen behódolt, de már arcvesztés nélkül nem tud színt vallani?

    mivel bevallotta, hogy jobboldali, de nem kötődik egyetlen párthoz sem, amolyan mohamed koporsójaként lebeg a nagy pártnélküli űrben.

    bár templombújó, nem kötődik a KDNP-hez, amit azért a javára lehet írni. bár nem fidesz-párttag – érthető, oda azért nem vesznek fel bárkit – de szívesen szajkózza a fidesz népkábító dumáját, ráadásul szervilisen benyal a jobbiknak is. tipikus túlélő. úgy gondolja, hogy ami neki még hátra van – elvégre orbán a fidesz húsz évi uralkodását határozta meg – azt kényelmesen eldagonyázza, hiszen 66 évesként, ezzel az alkattal, ezzel a rongyolt szervezettel és aggyal jó, ha még öt éve van – bólogatva, bégetve, szervilisen be-be nyalintva a hatalomnak – az őt körülvevő langyos sárban.
    irigylem. na, nem a sár miatt – minden disznó jól érzi magát benne – hanem a naivitásáért.
    persze, csak a fidesz, igaz?

  • Na én senki „seggébe”nem bújtam,mint itt többen például Gyurcsányéba,meg más idegbeteg gyűlölködőébe….
    Maradjunk annyiban,hogy vannak normális,tárgyilagos és békeszerető zsidók,ami persze
    nagyon bosszantja az ilyen kártékony és jellemtelen szarkeverőket,meg például voltak,vannak itthon olyan misék a katolikus templomokban(nálunk is!!!)ahol együtt (illetve egymás után)tartanak
    katolikus,református,zsidó stb. istentiszteletet!
    Persze erről az ateisták,álzsidók,meg a többi úszító jellemtelen alak nem tud…de attól még van!!!!!
    Na húzzák be fülüket,farkukat,de gyorsan!
    Már megint nem jött be a szemétkedés!!!!

  • Egyébként nevetni az ilyen idétlen,jellemtelen alakokon lehetne….
    de egyre több embernek ehelyett hányingere van…..
    Különben az ellenzéki pártok (bár titkolják!!!)az antiszemiták,rasszisták ezt hiteles,alapító és kiutált tagjaik
    tették közzé a napokban!!!
    tehát itt nincsenek elvek,csak piszkos pénzügyi érdekek,hatalomvágy,de ahhoz is hülyék,hogy ez titokban maradjon!….
    na csak így tovább VALÓDI fasiszták,antiszemiták rasszisták,se ész se jellem,tök égő,de ez előbb utóbb kiderül…..

  • Ja egyébként sok sötét alak van ezen a fórumon,de Ille össze vissza írogat nem tudja mikor születtem,a múltamról
    a szüleimről sem…bár régebben írtam,de ugye amnéziás(meg semmi köze hozzá,foglalkozzon a sajátjaival…)
    Na további jó őrjöngést és saját magukat lejárató „elmefuttatást”!

  • Hm. Tetszik ez a szó: megbékélés.Miért pont most és kivel kellene megbékélni, hiszen én soha nem háborúztam. Jó néha kimentem egy- két tiltakozó megmozdulásra, de nem akartam „megölni az ellenfeleimet’, nem akartam leszámolni a jobboldallal, mint mások a baloldallal. Nem akartam felgyújtatni Budapestet, és közben a vackomon lapítani. Nem én voltam, aki a köztársaság, és Alkotmány ellen tett bármit is, ami addig jó volt, amíg egyesek érdekét szolgálta, azután hirtelen rossz lett. Én békés vagyok, és kivárom amikor a forradalom felfalja gyermekeit.

  • Dubois!
    Hát sajnos maga is a korlátoltak listáját gyarapítja(nem én)lássa be!

  • Ille!

    Most,hogy még egyszer visszanéztem a hülyeségeit,kénytelen vagyok reagálni a baromságaira! szocializmusnak ugyan mit is köszönhetnék?,
    ami a születésemet illeti hát azt Apámnak és Anyámnak és nem Rákosinak,meg Kádárnak,mint esetleg maga …

  • bubu64!

    Az a véleményem,hogy igenis kellene egy normális megbékélés,meg elhiheti,hogy a tisztességes jobboldal nem akarja megölni a tisztességes baloldalt,fordítva is ezt reméljük,…mármint a többség!
    Érvekkel,tényekkel kellene harcolni (győzzön a jobbik)és nem sötét és ellenszenves
    eszközökkel,így lenne sportszerű és nem mellékesen becsületes!

  • Marcsi
    2014 szeptember 11
    5:11 de.

    Marcsi csak azért is butaságokat beszél, mert Orbán idén HÚSVÉTra párbeszédet ígért az Szabadság téri emlékművel kapcsolatban, hogy leül tárgyalni a zsidókkal. Mi történt? Megnyerték a választásokat és nem, hogy leült volna hanem egyenesen másnap elkezdte felépíteni azt a borzadájos emlékművet. Ha megbékélés és közeledés valós, akkor először is itt kellene azt a látszatot kelteni, hogy ez a kormány a zsidók barátja és legalább a szót betartani, nem hazudni. Az ilyen látszat békélést és közeledést csak maga, meg a többi birka szopja be. Nekem ne magyarázza meg, hogy ez így rendben van, mert nincs rendben! Jah, hogy maga szerint a mai magyar kormány így közeledik és barátkozik, békél? Hát, kissé fura, hogy pofátlanul belehazudik Orbán az emberek képébe, szerintem. Maga szerint biztosan nem, mert valószínűleg maga pont ilyen pofátlanul hazudja folyamatosan az ostobaságait.

  • I.István Nem lepődtem meg Marcsi irományán. Azon lepődnék meg ha egyszer az életben a kérdésekre válaszolna, érvelne, kulturáltan ütköztetné véleményét és egyáltalán lenne olyan hozzászólása amiben nincs valami bődületes nagy hazugság, butasággal fűszerezve. De erre azt hiszem még várni kell. Marcsi egy tanulmány, halvány lila gőze nincs arról ami körülötte folyik..

  • Ha Zoltainak szándékában állt „megbékélni” a Juntával, akkor ennek nyíltan hagot adhatott volna korábban, sőt… Erre a lehetősége és rangja is megvolt. Ma már, így hátulról, sumákolva odadörgölődzni a hatalom lábához, hát enyhén szólva is …
    Mert az az alapvető ellentét, amely nyílt sebként vérző, ma is szándékosan a . t ö r t é n e l m e t . m e g h a m i s í t ó . emlékmű formájában társadalmunk egyik nagy rákfenéjét igyekszik lázas állapotban tartani, maga a hatalom legsötétebb játszmája. Ezt csaló rulettet Zoltai régi tekintélyére támaszkodva, ill. hivatkozva, aktív – ún. „tanácsadói” – jelenlétével támogatni bűn.
    A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége civil társadalmi szervezet helyett ezt az ügyet Zoltai egy személyben nem képviselheti.

  • Andrea, ha megúsztuk volna egy kis tuaregezés nélkül, még azt mondanám: jogod van igy gondolkodni, apádról van szó, csináld a dolgod tovább…de igy kilóg a lóláb…felhasználtad az egyéni szerencsétlenségedet néhány oldalrúgás kiosztására….na, erről van szó. Pont.

  • Magam részéről érthető reakciónak tartottam a párthoz ill munkásőrséghez való csatlakozást zsidó származású embereknél, bár nem értettem vele különösebben egyet. Közelről volt szerencsém ismerni ilyen családtagot, abszolút szeretetreméltó, önzetlen, remek ember volt, igaz csak párttag. Hitt abban, amit csinált…

  • marcsi: valamit nagyon benézett…értelmezze is amit írtam, és ne csak olvassa. elemezze életútját, és rá fog jönni, MINDENT a szocializmusnak köszönhet, hiszen abba született bele, abban nőtt fel, abban futotta meg karrierjét, és abban termelte ki a nyugdíját. a fidesz négy évének nem köszönhet semmit.
    rákosi lett volna az apám? esetleg kádár? meg kellene kérdezni anyámat, de már nem él.

  • http://hungarianspectrum.wordpress.com/2014/09/11/gusztav-zoltai-former-coo-of-mazsihisz-is-now-janos-lazars-adviser-on-jewish-affairs/

    denes, itt nem arrol van szo, hogy csak parttag, csak munkasor lett volna. Ha barkinek barmikor dolga volt a Sip utcaval az elmult 20 evben, tudja, hogy micsoda iszonyatos allapotok uralkodtak temetes ugyben. Meg a legvallastalanabb zsido is arra kenyszerult, hogy ott intezze a hozzatartozoi temeteset. Szamlat nem adtak, veletlenszeru hihetetlen osszegek ropkodtek, idos embereket fosztottak ki. Ha valaki nem figyelt elegge pl megprobaltak ujra eladni a mar megvasarolt sirhelyet etc… Es ez csak a jeghegy csucsa volt Zoltai uralma alatt, ami azok szamara is lathatova valt, akik nagy korben elkerultek minden zsido intezmenyt.
    Zoltai Gusztav a magyar zsidosag szegyene, egy erkolcstelen gazember.
    Lanyanak egy mondatban el kellett volna hatarolodnia es kesz, de ez az iras es a Tolerancia Csoportban folyo fenyezes nagyon gusztustalan es elgondolkodtato.

  • marcsi: már aggódtam, hogy beszűkült a szókincse 🙂 de nem: kártékony, jellemtelen, szarkeverő, idegbeteg, uszító… köszi, bővítem a szótárát!
    ami a katolikus templomban tartott zsidó istentiszteletet illeti, jó nagy marhaságot mondott, ugyanis olyat a zsidó vallási törvények nem engedélyeznek.
    valszeg az ökumenikus istentiszteletre gondolt, de azt soha nem egy vallási felekezet templomában tartják.
    „Na húzzák be fülüket,farkukat,de gyorsan!” mit nem mond! csak nem fenyegetőzik? és mi lesz, ha nem engedelmeskedünk magának?

  • Én 56-ról, de főleg 45 utánról beszéltem. De köszi a hozzászólást!

  • Nyilván vannak a szükségesnél „hajlékonyabb” jellemek, de akit én ismertem: haláláig csodálatos, jóságos, gondoskodó családtag volt. Gusztávról nem tudok érdemben nyilatkozni… Ez az új funkciója nálam is kiverte a biztosítékot. Gój származású filoszemita vagyok, de próbálom kellő jóindulattal szemlélni a dolgokat.

  • zoltai első felindulásában lemondott a dohány utcai templomkörzet elnöki tisztségéről, de később visszavonta, mert semmi okát nem látta távozásának. hmmm…
    a MAZSÖK (magyarországi zsidó örökség közalapítvány)kuratóriumi ülésén üdvözölte zoltait kinevezése alkalmából. hmmm…

  • „A Dohány utcai templomkörzet elöljárósága úgy döntött, hogy visszahívja az elnöki tisztségből Zoltai Gusztávot. Lapunk információját több forrásból is megerősítették.”
    Hmmm

  • Marcsi = Zoltai Andrea.

  • Cumpus nagyon szellemes(mint itt többen)én katolikus vagyok a hölgy meg zsidó….
    Aztán „Jól értesült”…kint élő ,bölcs és tévedhetetlen ….HunCanada,Orbán illetve a kormány többször is tárgylat a zsidókkal,na de csak harsogják a magukét…..(az ilyeneket nem szokták meghívni,egyik oldalon sem szerencsére!)
    Aztán lehet embereket elítélni,vádaskodni (persze sokszor tájékozatlanul,valótlanul!)de előbb utóbb kiderül,hogy csak azért teszik mert „ismét nem jön be”,sokadjára a gyűlöletkeltés!!!
    Hát rém kellemetlen!!!!Maguknak!

  • sértő személyeskedés miatt kommentje törölve.

  • marcsi: hát persze, hogy rém kellemetlen. legalább annyira, mint katolikus templomban a zsidó istentisztelet 😛
    marcsi,elgondolkodott már azon, hogy magának mennyi minden nem jött be, méghozzá sokadjára?
    pl. tárgyilagosnak, tájékozottnak és hitelesnek lenni?

  • kommentje sértő személyeskedés miatt törölve

  • Na Ille amire nem tud válaszolni (meg ha esetleg jogosan visszasértegetik,persze nehezményezi…)azt ugye törli!
    A legjobb modoromban(remélem értik?…)közlöm a következőket:
    Egy belvárosi templomban 2013-ban 3 lakalommal volt keresztény-zsidó közös imaóra a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának(MEÖT)szervezésében ,amelyen részt vettek Erdő Péter bíboros,Fischl Vilmos a tanács főtitkára Szécsi József keresztény-zsidó Tanács főtitkára,Balla Péter egyetemi rektor(református),Szebik Imre evangélikus püspök!Fényképek is vannak róla!
    2014.ápr.1-én Tihanyban Nostra Aetate-Közös jövőnk-közös felelősségünk címmel vallásközi konferencia volt Tihanyban!
    Aztán 2014.szeptember 9-én Izrael Állam és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok 20-ik évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Bp.Olasz Kultúra Intézetében „Pápai látogatások Izraelbe”
    címmel!
    A Neten utána lehet keresni!(némi ész és kitartás kell hozzá)
    Ezek tények!

  • ha tárgyilagosan és jó modorban nem képes válaszolni,akkor ne tegye,de ha sikerülne az bizony előnyére válna…netán díjaznám,ha nem akkor törlöm(mint moderátor…)
    Tudja tévedni emberi dolog,beismerni még inkább az lenne….
    Mély tisztelettel:Boda Marcsi

  • Megkönnyítem egy kicsit a dolgukat,például közös imaóra az
    Avilai Nagy Szent Teréz Templomban is volt tavaly és idén is(de máshol is)
    (kép is készült róla,hogy bizony zsidó is volt a templomban!!!!)
    továbbküldési lehetőség nem volt,elmenteni stb nem volt időm,meg magukkal ellentétben elismerem,hogy számítógépes dolgokban(továbbítás stb) nem vagyok profi,de ha érdekel valami azt megtalálom ha alkarom.
    Az eseményen egyébként nem voltam ott,de többektől hallottam róla,akik részt vettek a szertartáson!

  • marcsi: nos, attól tartok, megint nem érti a lényeget.az ökumenikus istentisztelet nem azonos azzal, amit írt, vagyis, zsidó istentisztelet a katolikus templomban.azt ugyanis a zsidó vallás nem engedi. az imaóra is egy csöppet más, de hát, arról nemtehetek, hogy a fogalmak terén nincs egészen tisztában mindennek a jelentésével.
    a vallásközi konferencia sem azonos azzal, amit állít. egy kiállítás pláne nem.
    szokás szerint mellébeszél.

  • marcsi: zsidónak jelen lenni és misét celebrálni két külön dolog. az pedig, hogy maga beszélt olyannal, akik ott voltak, nos, nem a leghitelesebb hírforrás. a számítógépes profizmus hogy’ jön ide? ki állította, hogy az? amúgy nem csak ebben nem profi, tehát fel sem tűnik a dolog.
    ha lehet, a jövőben olyasmiről beszéljen, amin személyesen vesz részt.
    de, ha már: valahogy leragadt a nagy bizonykodásnál, közben elegánsan elsiklott a kérdés felett, kik is azok a kisebbségi randalírozók, és miben is nyilvánul meg a tevékenységük?

  • Na képtelen elismerni a tévedését,mint eddig is….!
    Azt írta egy zsidó (főleg vallási vezető)nem megy be katolikus templomba,főleg szertartásra hát bejött és itt nem a zsidó barátnőmtől beszéltem aki a kedvemért még misén is volt velem!
    Na mindegy cáfolhatatlan!tényeket írtam(fényképpel!)meg beismertem,hogy nem vagyok számítógépes profi,de ez nem akadályozott meg abban,hogy a valóságot írjam.
    Örüljön neki,hogy maga egy univerzális,mindenhez értő valaki és minden igaz, minden hiteles amit leír!
    Ezzel az a baj,hogy csak maga gondolja így,meg pár ok nélkül elbizakodott társa.
    Mint írtam tévedni emberi dolog,belátni még emberibb,meg némi
    intelligencia kérdése……
    Ami a kisebbségi randalírozókat,fizette gyűlölködőket illeti,hát mindenki tudja kik azok.
    Akik a többséggel szemben az ellentétetek szítják,valótlan dolgokat állítanak azok az általuk képviselt rétegeknek is ártanak és mint kisebbségi uszítók nem érik el a céljukat,bukásra vannak ítélve!Vitatkozni nem érdemes,az idő mindent igazol,megold!Ezt legjobban a szélsőséges baloldali ellenzék helyzete is igazolja!
    Többet ez a téma nem ér,ennyi!

  • marcsi: hazudik. konkrétan ezt írtam:
    „ami a katolikus templomban tartott zsidó istentiszteletet illeti, jó nagy marhaságot mondott, ugyanis olyat a zsidó vallási törvények nem engedélyeznek.”
    ráadásul sehol nem írtam, hogy egy zsidó nem megy be katolikus templomba, vallási vezetőről se beszéltem, de beszéltem ökumenikus istentiszteletről.

    jól mondja, tévedni valóban emberi dolog, beismerése valóban intelligencia kérdése, de attól tartok, magának ahhoz ilyesmi nincs meg.

    nem érdekel, hogy maga szerint mit tud mindenki, és mit nem, itt magáról van szó, hiszen maga állított valamit. ráadásul a fizetett gyűlölködés újabb állítása, amit szintúgy bizonyítania kellene.
    nem kívánok vitatkozni magával, tényekkel, adatokkal, időpontokkal és helyszínekkel legyen olyan kedves bizonyítani, hogy kik azok a randalírozók, és kik a fizetett gyűlölködők, valamint mik azok a dolgok, amiket valótlanul állítanak. nagyobb hitelessége érdekében javaslom, idézet formájában, forrás megjelölésével hozza ide.
    kíváncsian várjuk!

  • Ille maga egy reménytelen,önkritikátlan eset aki a BIZONYÍTHATÓ TÉNYEKKEL is szembeszáll!Hát megint magát minősíti!!!Meg talán a tehetségét,eszét is,hogy utána nézzen a bizonyítékoknak!Közös imaóra,képekkel!
    Az ilyen emberekkel időpocsékolás és felesleges vitatkozni!
    Minden egyéb állításom fenntartom és ne várjon tőlem,se mástól
    „idézetet,forrást”,az eddigiek is azt bizonyítják,hogy nem tud (vagy nem akar velük)mit kezdeni….
    Meg arra kérem néha magát is moderálja és ne ismételgesse hogy
    „Orbán seggében vagyok”(jó modor?…)én sem írtam,hogy maguk kiében….persze ha nem tud mivel visszavágni,az más…..de ugye
    cseppet sem számít!
    na minden jót….

  • marcsi: hiába ismétli, attól még nem lesz igaz. az imaóra és az istentisztelet nem ugyanaz.
    ha nem tudja állításait bizonyítani, akkor továbbra is hazugnak nevezem, mit ahogy az is.
    mint említettem, a fizetett gyűlölködés és a randalírozó kisebbség ügyében várok magától bizonyítékokat, idézettel, forrásmegnevezéssel. nem adom fel a reményt, biztosan rendelkezik ilyenekkel. maga meg próbálkozzon, hátha mégis tudok vele mit kezdeni. nos?
    ha nem tud ilyet felhozni, éntőlem terelhet, magyarázkodhat, hogy minek, meg kinek, akkor is egy hiteltelen papagájkommandós marad. azt pedig nem én írtam, hogy orbán seggében lenne, de, ha másképpen tudja, hát idézze ide, hol, melyik kommentemben jelöltem volna meg kedvenc tartózkodási helyét. ezt a primitív „na” szócskát meg tényleg elhagyhatná, sokban javítana a stílusán 😀

  • NA!!!! a segg legalább annyira primitív,mint maga, a na szócska(ami ugye nem?)bár gyakran használom az tény.
    Hogy maga minek nevez az ugye nem mérvadó a „személyiségét”állapotát tekintve.
    Hazudni nem én szoktam……meg ilyen nagyképűen magyarázni amin nincs mit…..
    Nem volt ideje megnézni a bizonyítékokat,ennyi idő alatt sem,hát talán nem is olyan „okos”mint ahogy szerényen magáról állítja.
    Ne bonyolódjon bele értelmetlenül a butaságaiba!
    Az agyát is jó lenne megvizsgáltatni ugyanis szeptember 11-én írta”belebújt Orbán seggébe”,meg pár nappal később azt is,hogy egy zsidó nem megy be katolikus templomba,ehhez képest a vezetőjük bement,sokan mások is többek között a zsidó barátnőm is….
    Tehát maga hazudik,vagy csak amnéziás…és persze az egész életemről mindent tud,a szüleimről,az iskoláimról,a munkámról?…már ami a tehetetlen gyűlöletében az agya helyén bevillan….és persze ontja az idétlen sértegetéseit….
    Nyugodjon le szépen,magával szemben nekem semmi bizonyítási kötelezettségem nincs (én sem kértem ilyet a sok kétes cikk során..meg nem is tudta volna)a többi megjegyzésem, ami állandóan piszkálja a csőrét azt nem kell bizonyítani,fenntartom,persze maga is tudja van alapja!
    Egyébként a tényeket,bizonyítékokat sem tudta elfogadni,de ugye
    ez a maga baja!!!
    Nagyon szánalmas!!!

  • Egyébként senki sem várja el magától,hogy kifejtse a különbséget az imaóra és az istentisztelet között.Én sem fogom egy ilyen…embernek(reménytelen eset)csak röviden!
    Minden vallásban eltérően zajlik az istentisztelet,mise,ki hogy nevezi,ez természetes,de egy közös imaóra keretében békésen,közösen
    ugyanahhoz az istenhez imádkoznak,!békésen,közösen,ez a lényeg!!!!)
    Maga ne menjen sehová,(meg gondolom eddig sem járt…)mert csak a saját „felsőbbrendűségében,bölcsességében” hisz,tehát sehová sem való…..úgysem értene semmit,nem kell erőlködni!!!

  • Az meg különösen magára vall…..hogy Zoltai kétes múltját,hibáit nem ismeri el,meg azt állítja,hogy a munkásőrség dicsőség volt…,vagy
    kötelező…na ne(sokan nem voltak!!!!)azt viszont elítéli,hogy a béke és a zsidóság érdekében elvállalta ezt a posztot!Na ez tényleg nem semmi!!
    Különben több Fidesz tag(G.Gergely vagy S.Mária )sincs elragadtatva
    Zoltai bevonásától,de majd félreteszik a múltja miatt többnyire jogos fenntartásaikat és előbb utóbb belátják,hogy ez mindenkinek hasznos,a közeledést és a békét szolgálja!

  • marcsi: tehát továbbra is ott tart, hogy hazudik rendületlenül. kértem, idézze ide, mikor és hol írtam, hogy egy zsidó nem megy be a katolikus templomba, nem tette meg, pedig rendkívül egyszerű a dolog: megkeresi a hivatkozott hozzászólást, és bemásolja ide.
    az pedig, hogy bizonyítási kötelezettségről beszél, amit, persze, gyáván megtagad, egyértelműen azt bizonyítja, hogy nem tud semmit bizonyítani.
    tudja, boda, nem nekem kellene bizonyítania, hanem a fórum olvasóinak. állított valamit, most meg kihátrál, tehát nem csak hazug, de gyáva is.
    arra ne hivatkozzon, hogy mindenki tudja. az, ugyebár, meglehetősen értéktelen és konkrétum nélküli.
    tehát várom a tényekkel megalapozott válaszát.

  • marcsi: ugyanahhoz az istenhez imádkoznak? mit nem mond!?

  • marcsi, megkövetem, tényleg azt írtam, hogy bebújt orbán seggébe. nem tehetek róla, nekem úgy tűnt, ez a kedvenc tartózkodási helye. meleg is, büdös is, olyan magának való 😀
    hol is állítottam, hogy a munkásőrség tagjának lenni dicsőség lett volna, vagy, hogy kötelező volt?
    mert konkrétan ezt írtam:
    „mondja, maga szerint miért is volt hiba ’57-ben beállni munkásőrnek?” ami, ugyebár, nem éppen a dicsőség kifejezése.
    ha nem tűnt volna fel magának, zoltai nem a maga által felhozottak okán vállalta el a tanácsadói posztot. tájékozódjon e tárgyban szavahihető publicistáktól, tágítsa látókörének igencsak szűk horizontját, magára fér.

    velem vívott meddő harcában lassan teljességgel elkopik minden tisztessége.
    van egy olyan japán mondás: arcot veszít = megszégyenülés. magának már alig van arca.

  • Ille!
    A megkövetést elrontja az újabb bunkoságával,nekem ugye nincs szükségem mások „seggébe” bújni,mint magának az érvényesüléshez….(!!!!ezen a fórumon!)
    A munkásőrségbe lépés jellem, ész és tisztesség terén való fogyatékosságra utal!!!Páran…azért mégsem léptek be….de a templomba ugye több zsidó is,aminek még mindig nem volt képes utánanézni?ejnye ennyi idő után?….na maga tényleg nem oda való..(egyikbe sem!)inkább a mogyoródi ivóba,ott elemében lehet!
    Aztán milyen alapon cáfolja,hogy esetleg Zoltai talán megtért… és tényleg a zsidóság többségét próbálja képviselni???Nwem hinném,hogy anyagiak miatt,eddig sem nélkülözött..talán beszélt vele?vagy nem tetszik,mert magának nem ez a dolga,hanem a kintiek félretájékoztatása?…Az más!
    Az én tisztességemmel eddig sem volt és ezután sem lesz semmi baj(meg nem maga dönti el),de a magáé már rég elveszett csak nem vette észre…
    maga harcol feleslegesen és nevetségesen.
    Tényleg túlragoztuk a dolgot,maga nem vitapartner,csak egy felbérelt gyűlölködő!

  • marcsi: tekintsünk el tartózkodási helyének vitatásától, és szokja a gondolatot, nekem nincs szükségem érvényesülésre.
    ismételten nem válaszolt arra, hol és mikor írtam azt, hogy a munkásőrséghez való tartozás dicsőség lett volna. a többi minősítése üres duma, mivel nem igazán alkalmas a meghatározásra, valamint javaslom, szakadjon le erről a templomba belépő zsidó témáról, én ezt ugyanis sehol sem tagadtam, csak a maga zavaros agyában keverednek a dolgok.
    mogyoródi ivó…hehehe… micsoda eufémizmus 😀
    egy zsidó soha nem tér meg, ráadásul be sem – mármint, egy másik egyházba. ugyan, mondja már, miként is értelmezi ezt a megtérést? ezek szerint eddig zoltai nem a zsidóság többségét képviselte – aminek jelen helyzetben történő képviselete, ugyebár, minden felhatalmazás nélkül meglehetősen képtelenség!
    ebbe rendesen belezavarodott, husika 😀
    ami a felbérelt gyűlölködő mivoltomat illeti, ismételten arra kérem, legyen olyan szíves tényekkel bizonyítani, hogy honnan, kitől és mennyit is kapok bérként?
    ellenkező esetben kénytelen leszek ismételten hazugnak nevezni – bár, gondolom, ez már hétköznapi gyakorlatává vált.
    az én tisztességemről, kedves marcsi, nem igazán lehet fogalma. az értékrendje ugyanis nem ér fel odáig.
    tetszik ez a durcás kis feleselése. nem tűnik fel magának, hogy mindig mögöttem kullog? mit is lát? a hátamat. ez már így is fog maradni, mindig mögöttem fog kullogni. de ne reménykedjen, nem engedem a közelembe. tudja, meglehetősen kényes vagyok arra, ki illetheti az ánuszomat 😀
    a maga nyelve túl érdes 😛

  • Szerencsétlen hazug és hiteltelen a magyarázkodása,mellé beszélése,tényleg annak van igaza,aki már nem is reagál a sok idétlenségére!
    nem én feleselek ugyan kinek?..(maga nem tanár,csak egy amatőr,notórius hazudozó).. .hanem maga képtelen belenyugodni a
    szánalmas és elítélendő helyzetébe,tevékenységébe,aminek magán kívül mindenki felfogja,hogy nincs jövője,sem rövid sem hosszútávú,ha netán érti!
    Na nyugi,szerencsére a hátát sem látom…

  • marcsi: kértem, hogy bizonyítsa be, fizetett gyűlölködő vagyok. kértem, bizonyítsa be , hogy randalírozik a kisebbség. sok minden másra is kértem, adatokkal bizonyítson, forrásokat nevezzen meg.
    mi a válasz ezek után? folytatja 2 és fél éve megkezdett piszkolódását, minősítgetését, mellébeszélését, gyáva hazudozását, vaktában történő vagdalkozását, eszement gyűlölködését és alaptalan vádaskodásait.
    hozzá vesszük a visszatérését a „kinek? minek?” felelősséglerázó módszerhez. boda, maga véleménynek álcázott sértésekkel és hazugságokkal operál, ráadásul úgy gondolja, abban a helyzetben van, hogy meghatározhatja jelenemet és jövőmet.
    boda, maga egyszerűen alkalmatlan arra, hogy elvtársain kívül bárkivel normális kommunikációt folytasson. engem a kezdettől kipécézett, és fejébe vette, hogy minden lehetséges módon betámad. eddig komoly energiákat fektetett tökéletesen értelmetlen és eredménytelen harcába. fölém soha nem fog kerekedni, verbális asszónkban soha nem fog győzedelmeskedni, csak annak teszi magát, hogy továbbra is nevetségessé teszem és – hogy más is érzékelje – sorozatosan rámutatok hazugságaira.
    sajnálatos módon eleddig egyetlen állítását sem tudta bizonyítani, konkrétumokkal alátámasztani, cserébe terel ezerrel és durcásan visszafelesel. semmi gond. maga vesztes.
    ha felhagy a támadásommal, megígérem, hogy a jövőben levegőnek nézem – merthogy valóban az is. nem fog nehezemre esni, sohasem bírtam az értéktelen embereket.

  • nem vezet jóra ez a személyeskedés…

  • denes: valóban? mégis, mit gondol, mi lesz az a nem jó?
    javaslom, tekintse át boda marcsi két és fél éves munkásságát, ami az első perctől kezdve, hogy itt megjelent az ellenszék, a rovat írásainak és főleg személyemnek a mocskolásából áll.
    tudja, úgy kezdődött, hogy én visszaütöttem.
    most kap egy lehetőséget, hogy arcvesztés nélkül visszavonuljon, leszálljon rólam. ha továbbra se hagy fel a támadásommal, én továbbra is rá fogom vezetni az olvasóinkat, hogy boda hazug, gyáva és hiteltelen. ha régóta olvassa a KMH-t, akkor tapasztalhatta, hogy boda bármilyen hozzá intézett kérdés, kérés, állításai bizonyítására történő felszólítás esetén mellé beszél, terel, rosszabb esetbe pocskondiáz, vagy tovább hazudik.
    ha ebben az értelembe írta, amit írt, akkor nem lesz, hanem már rossz vége van. boda tipikus jobboldali papagájkommandós, képtelen felismerni, hogy érvek, tények és adatok nélkül csak egy ócska hordószónok.

  • Szerintem fölöslegesen eszkalálódik ez a vita. Marcsit nem kellene bxtatni, szerintem fölöslegesen éleződik ez a vita. Én nem tudom, hogy melyik országban élsz, de szerintem az eredeti cikkben Andrea nem írt vállalhatatlant. Marcsinak is vissza kéne venni, mert ez a konfliktus cca 10-es skáláján közelít a maximumhoz.

  • denes: magyarországon élek, az általad aposztrofált cselekedet pedig marcsi önkéntes pártmunkája az első perctől kezdve.máshol már írtam? nem vagyok keresztényi alkat, és, ha arcul csapnak, nem tartom oda alázattal orcám másik felét is, hanem jól pofán vágom a támadómat. konfliktus meg ellenfelek közt alakulhat ki. boda nekem nem ellenfél.
    ami a cikket illeti, valóban, andrea nem írt vállalhatatlant, az apja tette az.
    idézet egy mai olvasói levélből:
    „…amikor végre lemondott minden tisztségéről a 80 éves Zoltai Gusztáv, akit „koronázatlan királynak” tartottak, és aki működése utolsó éveiben nem tett semmit, hogy újítani lehessen a zsidó szervezetek munkáját. …Heisler úr, a Mazsihisz jelenlegi vezetője is megdöbbent azon, hogy Zoltai Gusztáv romba döntötte amúgy sem makulátlan életművét….ezzel a szerepvállalással Zoltai úr csúnyán cserben hagyta azt a közösséget, amelyet korábban évtizedeken át első vezetőként képviselt.”
    momentán schmidt máriától kezdve a jobbikon át baloldali politikusokig erősen kritizálják a fidesz húzását, amit balról úgy értékelnek, hogy ez is a zsidóság megosztására szolgál.

  • Ebben igazad lehet, Guszti felajánlkozása nem egy szépségdíjas cselekedet, sőt kérdéseket vet föl. Én is megdöbbentem, és nem is védem.
    De lánya helyesen teszi, ha nem tagadja meg édesapját. Szerintem te sem tagadnád meg sajátodat. Szerintem korrektül reagált a számára is nehezen vállalható lépésre. Próbáltam tárgyilagos lenni.
    Ennyi…

  • denes: valamit rendesen félreértettél. én egy betűvel sem kritizáltam andreát, mi több, nem is foglalkoztam a cikk miértjével.

  • Akkor OK, de amit írtam, az Andreának is szól, csak nem biztos, hogy eljut hozzá…
    nyugodjatok meg mindketten,

    baráti üdvözlettel (de ez most komoly!)

    dénes

  • denes: én nem izgatom magam, andrea idegállapotáról pedig nincs információm.
    ha esetleg bodára gondoltál volna, mint lenyugtatandó egyedre, attól tartok, ezt kezelőorvosával kellene megbeszélned, talán hajlandó nagyobb adag valeriánát felírni neki.
    ha komolyan gondolod a baráti üdvözletet, megvallom, jól esik. az utóbbi időben nem sok ilyesmiben van részem. „rajongóim” nemigen kényeztetnek el baráti üdvözletekkel 🙂

  • csak nyugodj meg, az a lényeg:: (amúgy ideggyógyász vagyok)

  • denes: én meg kőfaragó és balett táncos. amúgy nem vagyok ideges. nincs miért annak lennem. persze, ha sokat mondogatod, hogy nyugodjak meg, ideges leszek 🙂

  • OK, további jó balettozást!
    bér túlkorosak vagyunk ehhez…

  • Dénes!
    Igaza van ,de nem visszavenni,hanem letenni kéne arról,hogy ezen a fórumon az elvakult ellenzékkel vitatkozzam,pláne szint alatt…..
    tényleg nem érdemes az ő szintjükre süllyedni,de sajnos az alpári provokálások után néha előfordul……..
    Egyébként szerencsére az emberek többségéhez hasonlóan mindennel kapcsolatban normális és tárgyilagos véleményem van(tapasztalataim alapján), minden befolyásolás és ellenszolgáltatás nélkül….!ami erről a fórumról nem mondható el,így tényleg felesleges időtöltés a primitív szintű csatározás…..meg ugye tartalmasabb elfoglaltság,szórakozás is adódik,mint itt „csatát” vívni!

  • És Kedves Dénes!

    Ha következetesen és figyelmesen olvasta eddig a hozzászólásaim akkor rájöhetett,hogy nem én provokáltam Illét azzal,hogy megírtam a véleményem a megjelent cikkekről(mint régebben többen,de később sajnos egyre kevesebben..)hanem ő a parlagias,hiteltelen sértegetéseivel,meg a bizonyíthatatlan állításaival……de ugye nyugdíjas vagyok,volt időm válaszolni,belátom nem sok értelme volt(a közölt bizonyítékokkal sem!!),nem fogták fel a lényeget!
    Jó tudni,hogy ideggyógyász….javaslom ajánlja fel a segítségét az arra rászorulóknak,nemes cselekedet(szerencsére nekem nincs rá szükségem)

  • Kedves Andrea, Te egy nagyon frankó cikket írtál, engem, kérlek ne bánts!

    üdv, d

  • denes: mivel marcsinak válaszoltál, hogy jön ide andrea?

  • marcsi: utoljára kérem, bizonyítsa be, hogy a) fizetett gyűlölködő vagyok b) randalírozik a kisebbség.
    az nem bizonyíték, hogy rólam állítja, hogy bizonyíthatatlan dolgokat állítok 🙂
    bocsika, de csatározni csak ellenfelekkel lehet. maga nem ellenfél, ráadásul soha nem győzhet. soha, egyetlen állítását nem támasztotta alá bizonyítékokkal, ráadásul amikor magára kérdeztek, folyamatosan másról beszélt, mint bodóné, mikor a bor árát kérdezik.
    ne akarja, hogy ide idézzem a kommentjeit, amikben pontosan érzékelhető, hogy az első perctől kezdve MAGA provokált.
    sok hely kellene hozzá, node hely, az van. ráadásul archivum is, ahonnan előkereshetem. időbe kerül, de idő is van elég.
    ha javasolhatom, ne helyezze magát ezen a fórumon senki fölé, nem vet jó fényt magára, azon felül nem is igaz, hogy bárki felett állna.
    nos? hogyan tovább? idézzem, vagy befejezi a velem való foglalkozását?
    ne jöjjön azzal, hogy nem szólt hozzám, mert ugyan dénesnek szólt, de úgy, hogy én is értsem.

  • szerintem bepörögtél (- bocs) – ezt érthetőnek látom, csak szerintem nem érdemes— hasonló helyzetben vagyok – más vonatkozásban – teljesen érthetőnek látom a cikkedet,én is kiállok szüleim mellett , de gój filoszemitaként mondom, ezen a kérdésen nem érdemes tovább rugózni. Amit te most csinálsz, azt — bár lélekben feltétlen azonosulni tudok — érdemes lenne abbahagyni, csak mindenki nyugodjon meg. Ez vonatkozik legfőbb vitatársadra is

  • Írtam neki is…? szerintem ez az egész hülyeség, ha itt élsz Te is tudhatod. Nem csak „apák és fiúk” – hanem apák és lányok is vannak, de ennek amúgy annyi a jelentősége, hogy pl én is kiállnék a szüleim mellett. Te nem?

  • denes:
    Hozzászólás: 2014-09-17 – 5:51 du. | Válasz Marcsi hozzászólására
    Kedves Andrea, Te egy nagyon frankó cikket írtál, engem, kérlek ne bánts!

    üdv, d
    a hozzászólásod további részét nem tudom értelmezni, mivel én nem foglalkoztam ezzel az apa-gyerek dologgal, mi több, andreát sem kárhoztattam ennek okán.

  • denes: ez kinek szól? mivel nincs megszemélyesítve, nehéz eldönteni: ki, mit csinál, és kivel vitatkozik?

  • denes: nincs időm azokra, akik gyűlölnek engem, nincs időm vitatkozni azokkal, akik nem értenek engem.
    nincs időm foglalkozni azokkal, akik közömbösek számomra.
    én azokkal törődöm, akik beszélgetnek velem, szeretnek engem, megértenek, fontos vagyok számukra, akiknek hálás vagyok.
    az élet túl rövid ahhoz, hogy elfecséreljem azokra az emberekre, akik erre nem méltóak. boda ezek közé tartozik.

  • Kiszely Anna Mária

    István kedves: „az élet túl rövid ahhoz, hogy elfecséreljem azokra az emberekre, akik erre nem méltóak. boda ezek közé tartozik.”
    Már régebben is írtam, hogy sok az idő és betű amit elpazarolsz erre a kötekedő, cinikus és durva egyénre. Küldök neked a lexarom tablettámból:)))) Jó lesz???

  • Pedig úgy tűnik: rengeteg időd van… 🙂 A legtöbb kommentet te írtad.
    Én úgy értelmeztem, hogy marcsi és Andrea azonosak, lélekben feltétlanül. De lehet hogy félreértettem valamit! Na beveszem a marék gyógyszeremet.

  • denes: ez andreára nézve mélyen sértő!
    ha a számszerűség érdekel, három év alatt 1458 kommentet írtam, és?

  • denes: valóban rengeteg időm van (bár, ha az áthallás nem érint meg, akkor kommentem rád is vonatkozik), ami abból adódik, hogy vállalt kötelezettségem naponta legalább 8 órában a KMH-hoz szólít. hazai időszámítás szerint nappal én vagyok a moderátor, éjszaka chris.
    a bodával való azonosságot illetően véleményed andreára nézve súlyosan sértő.
    amennyiben a konkrét számadat érdekel, a három év alatt 10.895 kommentet írtam, kb. 50 kféle hozzászólónak. boda ez idő alatt 6.531 kommentet írt, ő ugyanis a bolgár partizánok leszármazottja: ott van minden km-kőnél. igaz, ebből 4.917 velem foglalkozik. ha levonjuk a 10.895-ből a 4.917-et – mivel azok többnyire válaszok boda „tapasztalaton alapuló véleményére”, akkor azért nem is olyan rémes ez a szám.

  • OK István, akkor értem, ezt nem tudtam, de lecsekkoltam. Nem tudtam hogy ilyen funkciód van :). Akkor Téged ki moderál? 🙂

  • denes: én moderálatlan vagyok, modortalan és cenzorlelkű, ráadásul önjáró és hatalmaskodó. aczél elvtárs reinkarnációja, csak én eredetileg is illének születtem. szívesen alkalmazom az ő TTT elvét, amit, ha jól sejtem, jelen hatalmasaink is alkalmaznak, így hát, semmi kifogásolni való nem lehet rajta.
    azon felül zsidóbérenc, cigányvédő, rohadt libsibolsi, hazaáruló és magyargyűlölő. az, hogy buzi is lennék, momentán még per tárgyát képezi. ha lélfai be tudja bizonyítani, hogy az vagyok, jelezni fogom.
    így jártatok…

  • Az,hogy ilyen sokan támadják elítélik Zoltait,engem meg mindenféle
    jelzővel illetnek,egy kis kiegészítésre késztetett…
    Zoltai múltjában a sajnálatos szenvedésen kívül,bizony bőven van elítélendő dolog…..a mi a jelent illeti,én mint alapvetően jóhiszemű és békeszerető ember azért azt mondom talán mégiscsak a joszándék vezérelte a zsidóság érdekében(ugye pénze van,szerzett eleget,mint általában a zsidók….egy se éhezik, és a túlélők más üldözöttekhez képest hatalmas kárpótlást kaptak!!!)Talán van annyira
    „firnyákos”,hogy megértette a poszt elfogadásával segíthet a társainak!!!!!
    Na ugye vannak okos és buta zsidók!….

  • marcsi: gratulálok, ez a komment sokat javított a megítélésén 😀
    „…(ugye pénze van,szerzett eleget,mint általában a zsidók….egy se éhezik, és a túlélők más üldözöttekhez képest hatalmas kárpótlást kaptak!!!) …Na ugye vannak okos és buta zsidók!….”
    csak egy hangyányit antiszemita, de cserébe kurva nagy öngól! megvan az ásdelmagad felszerelése? javaslom, keressen magának egy nyugalmas helyet, és kezdje el használni 😛

    magamnak is gratulálok. annak idején szándékosan vettem fel a provokáló stílusomat, méghozzá érzékelhetően eredményesen. sorra foszlott le az álarc magukról, és kikönyökölt a korántsem szimpatikus valójuk.
    boda, maga jubileumi példány: a tizedik. kis jubileum is jubileum.

  • Nem vagyok antiszemita a TÉNYEKET írtam és azt,hogy vannak okos és buta zsidók!Egyébként régen és most is sokan mondták,mondják ami dicséretükre szól,(Zoltai ezekhez tartozik)külön érdeme,hogy nem szítani hanem megszüntetni akarja az antiszemitizmust,amit pontosan az ilyen fórumok szítanak feleslegesen!!!!!
    Ami a kárpótlást illeti,hát több régebbi cikkben volt róla szó,amikor sokan elítélték,hogy csak a fasizmus áldozatai kaptak,csak ők számítottak,a másik oldalon (nem NÁCIK!!!!)a kommunizmus áldozatait el sem ismerték és ha kaptak is valamit a tönkretett ártatlan emberek az elenyésző volt ehhez képest!!
    Tárgyilagosnak kellene lenni…de ez ezen a fórumon ugye nem megy,itt annak örülnek ha uszíthatnak és ha netán van egy olyan ember aki bölcsen cselekszik,azt nem tudják elviselni!!!
    Nem velem meg a hasonlókkal van baj hanem a bajkeverőkkel.
    Egyébként több ismerősön is van aki túlélő,vagy azok leszármazottja,nem uszít feleslegesen és toleráns a másik oldal üldözötteivel szemben!!!!!
    Aki itt és más fórumon kárognak,bizony soha nem szenvedtek és nincs bennük semmi jóérzés!
    Lehet,hogy kicsit komplikált magának amit írtam,de aki értelmes,tárgyilagos az felfogja!!!!!

  • ja és nekem nincs álarcom,megírom amit gondolok és vállalom!
    Itt sokan még arra is lusták,hogy felvegyék az álarcukat,de mindegy
    előbb utóbb az i lehullna…..

  • Egyetértek az első mondatoddal, István! Sajátos stílusod miatt – és marcsié miatt is – nem értem kristály tisztán, mi a konklúzió.
    Zoltai vállalhatatlant tett, Andrea – sztem érthetőt írt, tiszteletre méltót.
    Remélem, nem játszik benne egyéb etnikai-vallási akna! A többi megint sok egy kicsit… (biztos kapok választ, mert súlyos – szerintem fölösleges kérdések merülnek föl. Én egy newcomer vagyok, csak Gusztáv lépése miatt kezdtem kommentelni, de nem gond. Pár sör, és nyugodtan alszom.

  • Ki az a P? marcsi biztosan = boda marcsival? Össze vagyok zavarodva…

  • Judith Kopácsi

    Marxcsikám, csak, hogy tudjad, az én környezetemben sookal kevesebb gazdag zsidó van, mint keresztény. Akiknek meg van pénze, az egyszerüen megdolgozott érte, elötte meg tanult, diplomát vagy többet is, szerzett, amit keresett, azt beosztotta, és befektette. Gyermekeit pedig szintén erre nevelte.
    Na most már, csak a példa kedvéért, bár Anyósom is volt deportálva, és egy német gyárban dolgoztatták majd egy évig, éhbérét, jobban mondva, kapott enni valami löttyöt, és télen nyáron egy facipőben, no meg agy nyári ruháyckában dolgoztatták egy hideg földallatti teremben. Alig 50kg-osan cipeltettek vele hatalmas ágyutöltelékeket. 1988-ba kapott a gyártól egy végkielégitést, és most ülj le, pontosan 2 ezer dollát értékben. Kárpotlást egy fillért sem kapott. Ezt a 2 ezer dollát oszt el majd egy évi munkával, és ki tudod majd számitani az órabérét. Na, tény, hogy ezzel bizony nem lett gazdagabb.
    De, ha ezt is irigyled tőle, csak szóljál, olyankor mindig felajánlom, hogy próbáld ki te is, milyen érzés ilyen áron „meggazdagodni”.

  • Judith Kopácsi

    Persze az elütésekért elnézést kérek, csak egy kissé én is bepörögtem Boda Marcsa aljas antiszemita megjegyzése miatt.

  • Most egy jó kis sertéssültet próbálok készíteni, kerámia edényben, de zárat is javítottam már – lényegében orvosként, nem lakatosként. Nagyapósom munkaszolgálatos volt, én a zárakhoz is ösztönösen értettem, és gyermekeim dédapja is elismerően szólt erről a képességemről, bár én a magyarok által baxtatott két kisebbség 1-ikéhez sem tartozom. Ez nagyon nagy dicséret volt számomra. A vezetéknév egyébként is – nemtől függően – 50 %-ban száll atyáról leszármazottra. A sors iróniája, hogy apósom katolikus papnak is tanult, atyai ágon zsidó származása ellenére, – most direkt elírom a nevét – Romának hívták, de anyai nagyapósomat – a munkaszolgálatost – Bécsinek – persze „németesen”. De volt dédmama is Fényesember néven.
    Az eredeti cikkre visszatérve: zsidó feleségem 2 csodálatos gyermekkel ajándékozott meg, persze hogy minden atyai szeretetem az övék.
    Tiszteletteljes levelezésben állok egy „médiarabbival” bár ateista vagyok. (tán próbálom kompenzálni azt a rengeteg rosszízű dolgot, amit turulosként ebben az országban elkövet „ünk”.)
    Feleségem Gusztávról ironikusan egyébként olyasmit mondott volna, hogy „fajtám szégyene”, de nehogy ezt zsidózásnak vegye valaki… Zsidó munkatársam engem hívott konzíliumba a szeretetkórházba, ez is szintén igen nagy megtiszteltetés volt számomra, akárcsak roma barátaimnál tett baráti vendégeskedésem. Na, asszem túlspiláztam ezt a kérdést, de mindenképp vállalom. Szerintem elég sok komment lesz még emiatt a kibaxott xenofóboa miatt, már ha felébrednek a honfitársak…

  • denes: valóban boda marcsi = marcsi. lényegtelen. mindkét nickje alatt kihátrál a bizonyítási kényszer alól, és rasszista, antiszemita és baloldalellenes megnyilvánulásait véleménynek álcázza, és csak a maga által ismert „tényekre” hivatkozik. egy szóval sem érdemel többet. a függöny széttárult, az álca lehullt, és íme, itt áll előttünk boda marcsi a maga meztelen valójában. nem szép látvány.

  • Három nicket találtam eddig: Marcsi is van. Köszi az infót!

  • denes: hiányzik? valamilyen különös okod van, hogy megismerkedj boda munkásságával? segítsek? szívesen kigyűjtöm neked, külön file-ba, mivel nem hiszem, hogy hozzáférnél az archívumunkhoz.

  • Fölösleges! az érdeklődés/idő vagy cost/benefit, ráfordítás/ megtérülés analízis alapján, úgyszólván nem érdekel, Csak eltűnődtem, a 3 nicken.

  • denes: felőlem…úgyis ugyanaz a jellem bújik meg mindhárom mögött 🙁

  • Na akkor lehet hogy én is elkezdem variálni .. de minek?

  • szó sincs róla! csak szöget ütött a fejembe egy személy 3 nick-kel. mert kissé szokatlan egy fórumon. De köszi, nincs szükségem rá! Mondom, hogy csak véletlen látogató vagyok a Zoltai cikk miatt, nem vagyok törzsolvasó 🙂

  • denes: kár. nem ártana itt egy kiegyensúlyozott véleményalkotóval több…
    boda egyébként azért váltott nicket, mert biza, többször le volt tiltva véleménynek nevezett provokációi miatt. csakhogy, IP címet nem váltott 😀

  • sejthettemm volna…

  • Vissza a témához. A Claims Conference-nek volt már vitája a Mazsökkel a túlélők pénzének kifizetéséről. http://orientpress.hu/115669 Nem értek hozzá, de nincs itt valammi összefüggés? Hogy Orbán/Lázár meg akarja kaparintani a jóvátételt és ezért kell nekik Zoltai? Ezt valaki megvizsgálhatná, én még erről a gyanúról nem olvastam sehol.

  • Andrea kedves,
    A másik unokáról miért nem ír? Hiszen ez egy nagy boldog család, vagy mégsem? Ja, hogy nincsenek apukák? Hát… egyik sem bírta túl sokáig… Hogyan is végződött a Színész Úrral átmulatott éjszaka? Olyan részeg voltál, hogy a címedet nem tudtad megmondani a sofőrnek, hogy hova vigyen….
    Miért nem ír az apjának házasságon kívül született fiáról? Miért nem ír arról, hogy hogyan osztották el az Amerikából érkező segélycsomagokat? Arról miért nem ír, hogy a zsidó közösségben elhunyt személyek lakásában ki és hogyan tartott leltárt? Ki vitte el a drága festményeket, ékszereket? Ha már egy ilyen szép kis történetet leírt, akkor legyen teljes!