Otromba tréfa Áder hivatalából

2014 szeptember 14 9:00 de.22 hozzászólás

Nem is olyan régen találták ki a három dimenziós nyomtatást. Manapság pedig már olyasmiről olvashatunk, hogy a 3D-s nyomtatásé a jövő. Terjednek a hozzá tartozó eszközök. S jöhet utána a következő lépés. Amikor, mondjuk a szagokat is át lehet vinni. S akkor egy rohadt narancs kinyomtatott formában pont olyan büdös is lesz, mint az eredeti. Itt még nem tartunk, de Áder János hivatala egy kicsit mégis elé ment a kornak.

Mert a haladás megállíthatatlan. 3D-s nyomtatót ugyan még nem osztogatnak a rászorulóknak, és három dimenziós érintőképernyők sem igazán vannak a piacon, de a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) már erre is felkészült. Mármint az utóbbira. Gondoltak ugyanis a vakokra is. Mármint akkor, amikor az éppen aktuális honlap aktuális nyitólapját állították össze. Nem vitatva természetesen azt, hogy kellenek azok a megvalósítások, amelyek a képességeikben korlátozottak elől sem zárják el az információkat. De talán nem az a legjobb megoldás erre, amit a KEH gondolt ki a honlapjukra érkezők számára.

keh_braille

Gondoltak ugyanis egy nagyot, és Braille-írással szedett sort illesztettek be a honlapra. Ezt, mi tagadás, nem tudom még szemmel sem olvasni, s így nem tudom, hogy valójában mit is írtak ki pontokkal kirakva. Olyan felhívással sem élnék, hogy egy vak ismerőst kérjek fel a fordításra. Egyszerűen otromba viccnek gondolnám a kérést, hogy a sík képernyőn tapogassa ki a feliratot. Például azért, mert magam sem rendelkezem a már említett 3D-s érintő-képernyővel. Azonban nagyon szívesen megtekinteném fényképen azt a példányát ennek, amelyet Áder János hivatalában felállítottak. Ott bizonyára létezik, mert ellenőrizetlen honlap-tartalommal csak nem állnak ki a világ vakjai és nagyon gyengén látói elé. Ellenőrizni pedig az említett technikai eszközzel lehetne leghatékonyabban. Különben marad az otromba vicc. KEH-be töltve.

Egyébként a Braille-írás, mint kattintható internetcím működik, és egy akadálymentesítettnek nevezett honlap-mutációra hivatott elvezetni a tapogatással olvasókat. Itt a további tartalmak nem pontokkal vannak ugyan kirajzolva, hanem tényleg egy erősen kontrasztos oldalon jelennek meg. De, talán mondani sem kell, hogy még csak nem is nagyobb betűkkel. Arról meg mintha nem is hallottak volna az országot képviselni hivatott hatalmi irodában, hogy hangzó anyaggal is feltölthetnék a lényegi információkat.

De ez talán a következő lépés lesz. A kitapogatható monitortartalom után.

 Andrew_s

22 hozzászólás

  • kétségtelen, a 2/3-os hatalom hülyeségének – úgy tűnik – nincs határa.
    kérdésem: ha ezért az ötletért valakinek még fizettek is, azt ugyan milyen címszó alatt tették, milyen költségvetési rovatból?

  • „Idei Péter Antal: Nyugi mindenkinek, kipróbáltuk gyorsan az oldalt képernyőolvasó szoftverrel (JAWS) meg egy „igazi” vakkal élesben, és a hivatkozást felolvassa a képernyőolvasó rendesen, és át lehet lépni vele az akadálymentes oldalra gond nélkül, úgyhogy a Braille írás inkább dekorációs sorminta itt.. ennyi erővel lehetett volna tulipános sormintát is tenni a helyére…De a gyengénlátók számára valóban hasznosabb lett volna a szokásos fekete-sárga kör alakú jel ott..”
    – Az 1/3-os hülyeség pedig lépjen előrébb a technikában! 🙂

  • Kérdés: ez most egy sorozat első darabja lesz, és végigviszik a többi hasonlóan bunkó honlapot is? Ott van pl. a vakok életét bemutató láthatatlan kiállítás: a honlapjukon Braille-írással feltüntették a címet. Ráadásul ők az elmúlt időben teleszórták Budapestet az óriásplakátjaikkal, ahol szintén ott vannak a vakoknak szóló hatalmas betűk, miközben nincs az az ember, akinek olyan nagy lenne nem hogy az ujja, hanem az egész tenyere ahhoz, hogy végig simítsa rajta és ezzel elolvassa… Vagy ott van a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Intézete, aminek a honlapján szintén kirakták az intézet nevének rövidítését Braille-írással, mert jópofa, és jól mutat. Arra bezzeg nem gondolnak, hogy hogy esik ez a vakoknak, ráadásul el sem tudják olvasni, domború monitor hiányában… 🙁 Bunkók mind!

  • lelszi
    2014 szeptember 15
    4:44 de.

    Kedveském. Az 1/3-os hülyeség van kormányon 2/3-nyi parlamenti hazudozással. Csak ugy mellesleg.
    Sormintának a tulipán is megfelelne valóban.
    A szöveg szerint akadálymentesített verzióhoz visz. Akadálymentesítettnek a lépcső megkerülését szokták mondani. A lépcsőzetes baromságon kívül itt miről van szó?
    A felolvasóprogram minek olvassa fel a fehérbotos pálcikaembert? Csak kérdem.
    A vakok számára mp3-be betenni az infot nem lenne jobb? Szintén költői a kérdés.
    A nemzetközi mexokásnak megfelelő jelzés, amit oda tetszettél te is biggyeszteni mitől lett volna rosszabb? Csak jelzem, hogy a Fidesz honlapján is az van. Áder hivatala tehát még ahhoz képest is hülye.

  • Mónos Gábor
    2014 szeptember 15
    5:03 de.

    Cyrano szájába adták anno a szót:
    „Magamat kigunyolom, ha kell”

    Ha vakok azért alkalmazzék a jeleket, hogy felhívják magukra a figyelmet, az kicsit más, mintha egy közhivatal „sorminta” gyanánt teszi ki. Persze, ha már Ádernek is kilopták mind a két a szemét, és megvakult, akkor bocs.

  • lelszi: valahogy el tetszett felejteni, hogy az a bizonyos képernyő olvasó szoftver nem vehető le a CBA polcáról…kezdek kételkedni a valóságlátásában, pubikám!

    „A Braille kijelzővel rendelkező felhasználók számára az NVDA lehetőséget biztosít az információ megjelenítésére a kijelzőn. Az NVDA a Freedom Scientific Pacmate és Focus kijelzőket, a Handy Tech kijelzőt, valamint a BRLTTY programcsomagban található kijelzőket támogatja.” kijelzők, pubikám. nézzen utána, mit is fed ez a fogalom.
    amúgy ez ingyen van.

    namost:

    „A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyűleütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával lehetővé teszi a számítógép használatát a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, az Internet Explorer böngésző, és sok más népszerű program használatát.

    A 14.0 verzió legfontosabb újdonságai a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerek támogatása, valamint a Nuance Vocalizer beszédhangok használata. A JAWS for Windows magyar változata a Profivox beszédszintetizátor mellett tartalmazza a Vocalizer Compact Eszter hangot, továbbá az optikai karakterfelismeréshez szükséges Omnipage OCR szolgáltatást. Több idegen nyelvű hangkarakter, és a magyar hang jobb minőségű változata letölthető a Freedom Scientific Vocalizer Direct Voices weboldaláról.”

    vette, pubikám? semmi köze a braille jelsor megjelenítésének államfői szintű baromságához. sajnos, nem tudja olvasni, mivel alfanumerikus karakterekre van fejlesztve.
    mondja, minek szól bele olyanba, amihez nem ért, mi több, még képessége is kevés ahhoz, hogy legalább utána nézzen?

  • andy mage: lélfaihoz képes alig 😀

  • Nincs új a nap alatt !
    Ugyanis a Magyar Vakok Nemzti Intézetében már az első Orbanisztán idején egy vakok és gyengénlátók számára rendezett kiállítás alkalmából kiállították Orbán Viktor eredeti pofázmányáról leöntött gipszmintát – á’lá 3D – hogy hazaffyas gyengénlátóink, ha tapogatva is, de megtapasztalhassák az a borzalmat, amit nekünk kell átélnünk, amikor ezt a senkyházzyt kell nap-mint nap látnunk.
    Minden csatornán ő folyik (Áder csak az árnyéka) utóljára az Ördögároknál ( nevezetű csatornaürítőnél ) látták kifolyni 3D-ben, úgy srégen szemben a NERlamenttel. Az amúgy vidám sirályok rikácsolva menekültek… ))) :-Đ (((

  • Az előbi végre helyesen: ))) 😀 (((

  • Ille István,

    „A honlap akadálymentes változata” mondat szerintem kifejezetten alfanumerikusan van megadva, tehát mind a JAWS, mind pedig az NVDA gond nélkül fel tudja olvasni a kép altját, így lelszi idézete megállja a helyét, JAWS használatával a vakok át tudnak lépni az akadálymentesített oldalra. Mondjuk az egeret használni nem tudó látók már nem, de ők lehet, hogy nem érdeklik a KEH-et…

  • Andy Mage,

    „A felolvasóprogram minek olvassa fel a fehérbotos pálcikaembert?” -> A honlap akadálymentes változata
    „A vakok számára mp3-be betenni az infot nem lenne jobb?” -> Ez elég korszerűtlen megoldás lenne, azért vannak a szövegfelolvasó programok, hogy azok olvassák fel a tartalmat. Ráadásul ez egy sor további kérdést is felvet: hogy lehetne ilyenkor kivitelezni, hogy amikor a szöveg egy linkhez érkezik, akkor a vak felhasználó átkattinthasson oda? Mert az audio hanghullámokra hiába kattintgat. Valamint mi van akkor, ha valami változik a tartalomban? A dinamikus weboldalak korában ez elég gyakori. Ilyenkor mindig újra és újra fel kell venni az audiót. Nem véletlen, hogy jobb helyeken eleve akadálymentesítetten építenek weboldalt, elmaradottabb helyeken (mint pl. a kormányzati portálok, beleértve a keh.hu-t) pedig a tartalom megtartásával, egy külön stíluslappal oldják meg. (Mondjuk szerintem ez utóbbi pont ugyan annyira avítt megoldás, mint ha mp3-ra vennék fel a szövegeket…)

  • melango: dicséretes az igyekezete lelszi mentésére, de, mint ismételten mondám, egyik program se áll rendelkezésre minden látássérültnek. többet ért volna bizonykodása a tárgyban, hogy esetleg, netalántán, puszta jó szándékból azt javasolta volna a KEH-nek, hogy biztosítsák ugyanezen az oldalon a nevezett programok ingyenes letöltését. gondolom, a KEH-nem ez aprópénz lenne.
    ettől függetlenül az egész cikk a braille-írású sor megjelenítésének teljes értelmetlenségét és bornírtságát hivatott kigúnyolni, és nem tárgya a honlap fejlesztése.
    mellesleg egyik program se tudja elolvasni a braille-írást, de, ha dekorációnak szánták, egész jól mutat.

  • Ille István, menti a rosseb, azt majd megteszi ő, ha akarja. Mindössze annyit írtam, hogy Idei Péter Antal idézete annyiból korrekt, hogy a felolvasó felolvassa. A KEH-nek amúgy nem dolga, mint ahogy a világ összes többi weboldalának sem, hogy letölthetővé tegye a felolvasóprogramokat. Mellesleg az NVDA ingyenesen letölthető az nvda.hu oldalról. (No meg ugye szerencsésebb országokban nem is kell letölteni semmit, hiszen a Windows Vista óta a Windows beépített része a Narrátor. Pech, hogy mi nem vagyunk elég nagy piac a Microsoftnak a lokalizációhoz…)
    A Braille-írást persze, hogy nem tudja elolvasni egyik program sem, már csak azért sem, mert az csak egy kép. És ha a hagyományos kép lenne ott, akkor sem tudná elolvasni, hogy „Most látok egy sárga kört fekete pöttyökkel”, mindkét esetben felolvassa az alt-ot, és megy tovább. Az meg továbbra is ki van töltve.
    Lehet, hogy a cikk célja mindössze csak a gúnyolódás volt, de abban egyetérthetünk, ha ez igaz, az szomorú. És persze, hogy megint ezek a paprikajancsik kerülnek hatalomra, ha a elhitetik a saját szavazóikkal, hogy nem számít a beltartalom, hanem csak a külcsín, az pedig szép és jó, és erre az ellenzék átveszi a taktikát és szintén csak a külsővel foglalkozik, hogy az úgy csúnya, de a tartalmi problémákra nem hívja fel a figyelmet, mert az, hogy a csúnya dizájnelem mellett még csak nem is akadálymentesített az oldal, az már kit érdekel…

  • melango
    2014 szeptember 16
    5:20 de.

    “A felolvasóprogram minek olvassa fel a fehérbotos pálcikaembert?” -> A honlap akadálymentes változata

    Ez tévedés. A fehérbotos pálcikaember nem nemzetközileg kódolt piktogram. Pusztán egy pálcikaember. Ellentétben a lelszi által emlegetett és a Fidesz weboldalán is használt sugárveszély -szerű köröcskével.

    A hangzó anyag nem korszerűtlen megoldás. Egy szerverre telepített felolvasóprogram kimenetét is streamelni lehet. Már csak azért is, mert a korábban említett JAWS kőkeményen fizetős. Amellett az ékezetes karakterekkel gondja is van. Teccik tudni, nem elég a neten rákeresni ezekre. Ismerni is kéne, mielőtt fellengzősen hivatkozik rájuk valaki.

    @Ille István, van program, ami a braille-t felismeri a hazai Recognitában volt ilyen fejlesztés. Elvileg annak a kimenete kapcsolható lehet felolvasóval is. Ahhoz viszont kontrasztos pettyek kellenek. Nem ilyenek tonuszegény szemkáprázat.

  • Andy Mage,

    pedig akárhogy hallgatom, ez a fránya NVDA bizony annak olvassa fel. Ha már az ismerni kéne, mielőtt fellengősen kifejtjük a véleményünket témánál tartunk: egyáltalán miért olvasna fel mást, mint ami az altjában van? A sugárveszély-szerű köröcskénél sem azért olvassa fel ezt (vagy mást), mert az egy olyan hű de hiper-szuper nemzetközileg kódolt piktogramot talált, hanem mert neki is az (vagy más) van az megadva, amit felolvas…

  • melango: valóban, a KEH-nek nem dolga, de létezik olyan is, hogy goodwill, meg humánum, különösen ott, ahol éppen az elesettek és gyámolításra szorulók érdekében követnek el messze hangzó marhaságot. ja, hogy orbanisztán bábszínházi hivatalában az ilyesmi túlzó elvárás? az más.
    a világ összes többi weboldalát meg inkább hagyjuk, mert számos oldal ajánl letölthető alkalmazásokat pusztán azért, hogy amit közöl, az elérhető és használható legyen.
    magam részéről nem tartom szomorúnak, mivel – mint említettem – a cikk célja nem technikai tanácsadás volt az oldal üzemeltetői számára.
    tőlem is sokan számon kérik, miért csak kritizálom orbánékat, és miért nem mondom meg a tutit, hogy mi is lenne a jó?
    nos, nem az én dolgom. az én dolgom az, hogy kifigurázzam őket, hogy megmutassam aljasságaikat, cinizmusukat, hazugságaikat és a többi emberbaráti jó tulajdonságukat.

  • melango
    2014 szeptember 16
    8:07 de.

    Annyiban megkövetlek, hogy létezik ilyen piktogram.

    Írtad volt:
    “A felolvasóprogram minek olvassa fel a fehérbotos pálcikaembert?” -> A honlap akadálymentes változata

    Nos, ha annak olvassa, akkor az szoftverhiba.
    Ez a piktogram ugyanis kifejezetten a vakság asszociatív megfelelője.
    Pl. azon az oldalon, ahol látássérülteknek való webszerkesztési tanácsok is vannak:
    http://blindness.y2kmedia.com/guidelines.html
    S ahol nem igazán emlegetnek Braile-írást, viszont sok más dolgot igen, ami a KEH honlapján nem igazán látszik.

  • melango

    -„..menti a rosseb, azt majd megteszi ő, ha akarja.” Eszem ágában sincs mentegetőzni, a tények tények maradnak és magukért beszélnek! Kritizálni mindig mindent lehet, főleg utólag! Ha valaki szuper értelmes és mindenkinél mindent jobban tud, akkor az miért nem áll ki a nyilvánosság elé, mondja azt:- amit x.y. csinált az logikátlan, szar és nem is segít az embereken, de itt a tuti program, ebben senki nem fog hibát találni! A kormánynak ilyen programkészítőre tellett, ez van!

  • lelszi
    2014 szeptember 17
    9:36 de.

    „A kormánynak ilyen programkészítőre tellett, ez van!”
    No lássuk:
    Ez a honlapkészítő
    – nem tud hangzó anyagot beilleszteni egy honlapra;
    – nem tud nagyobb betűméretet definiálni az „AKADÁLYMENTES” szekcióban;
    – nem tud rákeresni a piktogramram, illetve nem tudja értelmezni (nem akadálymentességet, hanem vakságot szimbolizál ugyanis);
    – nem tudja használni a netes keresőt, vagy nem tudja értelmezni a találatokat (a fenti linken http://blindness.y2kmedia.com/guidelines.html ugyanis leírják az általános elveket);
    – a fenti oka lehet az angol legalább szakzsargon szintű ismeretének hiánya;

    Hát nézd. Ezen pontok teljesülése esetén egy informatikust páros lábbal rúgnak ki egy munkahelyről. A magam részéről egy OKJ-vizsgáról is.

  • andy mage: ebben a rendszerben, ahol a orbánráheli sógor a NAV informatikai fejlesztési főosztály vezetője lehet, azzal a rengeteg tapasztalatával és tudásával?

  • istvan berecz

    Hiába. Ez a kzdeményezés is fideszesek nagy okoságára jelemző. Van itt pénz kérem, csak tudni kellene hová elkölteni.

  • Nem kell meglepődni a fentieken.Ez a kormány a 2/3-ával mindenre képes.