Öncenzura

2014 szeptember 17 12:23 du.15 hozzászólás

Öncenzúra és közöny, avagy mitől működik jól a NER…

Elöljáróban csak annyit, tisztában vagyok vele, hogy a mostani írásom miatt talán sokan fognak majd utálatosnak és undoknak tartani, de én a véleményem akkor is vállalom…

Kedves Olvasóim! Tudatom Veletek, – vagy ha úgy jobban tetszik, akkor Kerényi Imre szavaival legyen mondva, megírom Nektek az örömhírt, – hogy a napokban történt és számomra felettébb meglepő politikai események kapcsán én arra a szent és megdönthetetlen tézisre jutottam, miszerint hazánkban győzött a 2010-es fülkeforradalom eszmeisége, és már igenis működik a NER!

„LEGYEN BÉKE, SZABADSÁG ÉS EGYETÉRTÉS!”

És lám, kedves Hölgyeim és Uraim, a sok konfrontációkkal teli intézkedések sorozata eredményeként mostanra már a kormányunk tagjai büszkén hátradőlhetnek a bársonyszékeikben és teljes győzelmet könyvelhetnek el maguknak: az általuk nemzett NER ragyogóan működik.

A miheztartás végett, és hogy a NER olajozottan működjön, aki nekik ellentmond és szembeszegül velük, netán idegen hatalmak érdekeit szolgálják, nos, azokra a mottójuk hitvallásához híven ők könyörtelenül lecsapnak, s rendőri akciók, házkutatások keretében, mint az anno a Rákosi-érában volt szokás, és mint azt nemrég az Ökotárs Alapítványnál is tették az ott dolgozó civilekkel, a megfélemlítés eszközét alkalmazva ellenük jól móresre tanítják őket. Érted jöttünk elvtárs, nem miattad! Lefogadom, hogy addig-addig kutakodnak, amíg ÁVH-s elődeikhez híven, – akik dollárt kerestek, – ők is megtalálják majd az elrejtett norvég pénzeket.

Mert ki mint él, úgy ítél! És hazánkban mindenre van kapható ember. Nem lettünk mi demokratábbak egy fikarcnyit sem, mert a morált illetően nálunk semmi nem változott az évtizedek alatt. Bródy János szavaival legyen mondva: „ezek ugyanazok”.

A NER, ez a Fidesz-kormány által tetemre hívott rendszer viszont csak úgy működhet hatékonyan, ha mi, Magyarországon élő emberek, alkalmazkodunk és simulunk. Ezt úgy tessék elképzelni, – bocsánat a hasonlatért, – hogy jól idomított állatok módjára mi is odadörgölődünk a gazdáinkhoz, s keresve kegyeiket, pitizünk nekik. Nyalunk és köpünk, s cserébe pedig részesülhetünk a rotyogó húsosfazekuk tartalmából. Ha ellentmondani mersz, akkor viszont könyörtelenül kicsinálnak és ellehetetlenítenek. Félve mondom ki, de könnyen úgy is járhatsz, mint néhai Komáromi András üzletember a Welt 2000 Kft. egykori tulajdonosa, hogy Welsz Tamásról már ne is beszéljek.

A NER tehát jól működik. A Fidesz-kormány hatalomra kerülése óta rettegés és félelem lett úrrá a magyar embereken. Ennek jele pedig nap, mint nap, tapasztalható Magyarországon.

Tisztelet a kivételnek, de én úgy vettem észre, hogy immár az egykoron harcos ellenzékiségükről ismert művészeink is félhetnek a NER-től. Példaként említeném Koncz Zsuzsa művésznő esetét Bródy Jánossal és az MTVA-val. Mint az közismert, Koncz Zsuzsa Aréna- beli nagykoncertjéből MTVA szerkesztői az alkotóktól 2 x 52 perces műsort kértek, Bródy János un. „áthallásos” dala pedig már nem fért bele a műsorkeretbe. Azt a bizonyos kommunistákról filozofáló Bródy dalt viszont nem az MTVA cenzúrázta ki, hanem itt kérem szépen öncenzúra történt, vagyis, Koncz Zsuzsa művésznő és stábja hagyta ki a repertoárból. Kínos dolgok ezek. Előrebocsátom, hogy nincs nálam a bölcsek köve, csak valamiért a hetedik érzékszervem azt súgja, hogy talán az érintett maga, Bródy János művész úr is tudhatott a dologról. A lényeg, hogy emiatt nincs harag a két művész között, s a kölcsönös, évtizedek óta tartó barátság és tisztelet is megmaradt közöttük. Tetszik érteni, vagy tovább ragozzam? Lapozzunk.

„Úgy kezdődött, hogy néztem a tévében a választásokat, és kétharmaddal nyert a Fidesz. Akkor Orbán Viktor-képeket kell festeni” – mondta az egykor még vélhetően kőkemény liberális elveket valló „illatos pinájáról” éneklő Nagy Kriszta Tereskova képzőművésznőnk, a Hír Tv-nek adott interjújában. Hogy milyen a viszonya a miniszterelnökkel, azt persze nem árulta el, mivel idézem: – „az már politikai állásfoglalás volna, ami Magyarországon veszélyes dolog, nagycsaládokat és barátokat is ketté tud fűrészelni”.

Tereskova művésznő szerint: – „Orbán Viktor olyan eszméletlenül karizmatikus politikus, amilyet az én életemben még nem ismertünk. Úgy érzem, Orbán Viktor leszállt a szárnyaival és megvédett, oltalmazott. Az egész dolog ez most egy szerelem”.

Ha hinni lehet a kiszivárogtatott pletykáknak, akkor Nagy Kriszta Tereskovának az Orbán-portrék 6.5 millió forintot hoztak a konyhára. Szép summa.

Van tehát bőven pénz a NER-ben, de ők csak a Fideszhez, vagyis a hozzájuk dörgölődő embereket szeretik, a bírálóikat viszont könyörtelenül megalázzák. Így járt Geszti Péter népszerű zenész-reklámszakértőnk is, aki a HVG-nek idén májusban adott interjújában szellemesen azt találta mondani az országról: „Itt van a legközelebbi fekete lyuk, nem az űrben kell keresni, – majd hozzátette: – olyan hangulat uralkodik az országban, hogy jobb, ha befogod a szádat, különben előbb-utóbb nem lesz állásod, s egyszer csak rád ugrik valamilyen hivatal. Visszatért az a korszak, amikor mindenhatóság lett minden hatóság.”

Magyar Nemzeti Filmalap marketingeseként is dolgozó Geszti Péter ezzel nagy öngólt rúgott. A filmalap sajtóosztálya ugyanis a Bors napilapban reagált a vádakra, hogy történetesen a médiaguru Geszti Péter, fizetése egy részét, azaz 7 és fél millió forintot éppen a magyar államtól kapja. De nekiesett a Népszabadság is, akik arról cikkeztek, hogy Geszti csak a bevételei kapcsán fogta be a száját, a Magyar Narancs pedig „Geszti Péter hajlékony gerince” címmel írta meg az ügyet. A lényeg, hogy a csókosok a Fidesz-kormány alatt a mindenható államból jól élhetnek, lásd Fábry Sándor showmant, aki a műsorgyártó cégével a Trisó Produkciós Kft.-vel állítólag évi százmilliókat kaszál. Szóval mindenki, aki állami forrásokból él, vagy szeretne abból élni, az bizony mostanság nagyon jól gondolja meg, hogy hogyan és miként ostorozza a jelen hatalmon lévő politikai elitet.

Működik a NER, és Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar írónknak most végre beteljesült a régi vágya: holokausztbohóccá vált, aki a magyar állam kitüntetése után talán már képes lesz belenézni a tükörbe is.

„Amit kínálnak, azt el kell fogadni. Sokan lebeszéltek róla, hogy ez valami bűncselekmény elfogadni. Menjenek a francba, ez hülyeség.” Elmondása szerint ő azért fogadta el a legmagasabb állami kitüntetést, mert magyar állampolgár, és, mert idézem: – „a magyar állam elnöke kínálta fel, a magyar állam feje”.

Elmondása szerint, – és ez bizony egy nagyon szép zene a NER fülének, – Kertész Imre ráadásul azért jött haza Berlinből, mert elégedetlen volt az ottani egészségügyi ellátással. No comment! Magyarország jobban teljesít! Populizmusban és demagógiában. Itt tartunk!

Nem tudom miért, de nekem erről a tipikus magyar jelenségről minduntalan csak Kertész Ákos Kanadában élni kényszerülő Kossuth-díjas írónk, magyarokról szóló Amerikai Népszavában megjelent örökcsecsű bestseller publicisztikája jut eszembe…

A NER működik: Bódi László (Cipő) pedig forog a sírjában…

 

15 hozzászólás

  • na igen. orbán hol vízen jár, hol egy magasabb spirituális szintről szárnyaival nyilván, mivel mással, leszáll és oltalmaz. tereskova meg szerelembe esik vele. csak teherbe ne essen, mert lehet, hogy peche lesz: olyan szép lesz a közös böhmük, mint viktor, és olyan okos, mint tereskova.

  • Kedves Géza:- Először is köszönöm a közre adott gondolataidat, magam és sokan mások is pontosan tudjuk,hogy e gondolatok mélyen a szívből jövőek.A hazájáért aggódó ,Jó szándékú, felrázó és felvilágosító gondolatok ezek,és ilyen gondolatoknak,csekély ugyan de mindig van gyógyító hatása,még olyan veszedelmes kór ellen is mint a NER.-

  • Köszönöm az elismerést kedves Pecor Barátom!
    Látva, hogy mi folyik hazánkban az Orbán-kormány NER-jének égisze alatt, bizony minden jóérzésű embernek lehet aggódni az országért, a hazánkért. Nem jó irányban mennek mostanság a dolgaink. Megannyi temérdek sok kritikát kapnak, de magad is láthatod, hogy a jó szó hasztalan nekik. Íme itt a legfrissebb, ezúttal Norvégiából:
    http://kitekinto.hu/bem-rakpart/2014/08/28/komoly_kritikat_kapott_a_kormany_norvegiabol/#.VBnU7pR_tr0

    Az ország érdeke az lenne, ha az Orbán-kormány ámokfutásait mielőbb meg tudnánk állítani. Remélem, hogy az önkormányzati választásokon a balliberális jelöltek szép számban nyernek majd, ami talán egy kissé észhez téríti őket. Mivel tudom Rólad kedves Pecor Barátom, hogy Te is megméretteted magad, tiszta szívemből kívánok Neked győzelmet és a munkádhoz pedig sok sikert!

  • gézám, szemüveget kellene cserélnem…isten bizony azt olvastam, hogy a NER pénisze alatt…gondolom azért, mert erősen b…hatják!

  • Kedves István Barátom!
    Nem a látásoddal van baj, hanem az én írásom sikeredett egy kissé erotikusra. 🙂
    Így aztán nem csoda, ha az valaki tudatalattijában olyan gondolatok kezdenek el motoszkálni, amelyek normális esetben az ember eszébe sem jutna, lásd a Te esetedben is égisz helyett pénisz. 🙂

  • igazad lehet…csak az a szomorú, hogy lassan már csak az égiszemmel tudok valamit kezdeni 😀

  • BG
    Örülök és irigyellek, hogy ott a távoli Dél-Zalában , a napi robot mellett, még tudsz ilyen entellektüel kérdésekkel foglalkozni. Részemről úgy látom, hogy Magyarország végképpen elveszett a bal-lib számára. Mindenki a piacról él, a gyűlölködő sebnyalogatásért nem adnak pénzt. Egyébként most a választási kampánykor megdöbbenve tapasztalom, hogy az u.n. demokraták káderállománya kiürült. Régi elfelejtett neveket szednek elő, gyakorta más (vagy elfelejtett) pártokból. Újabb (de most óriási) törvényszerű bukás következik. Ilyen az élet…
    Neked meg hadd tanácsoljam, ha Ille barátunkkal „levelezel”,aki a maga kategóriájában egy zseni, legyen több perc a beírások között, nehogy olyasmi fordulhasson elő, hogy a válasz korábban kelteződjön mint a kérdés…
    „Legyen béke, szabadság és egyetértés'” És miért ne legyen…?

  • iván: ???
    az ugyan előfordul, hogy én megírom a hozzászólásom, el is engedem, de akkor látom, hogy amire írtam, az „beragadt”, így külön engedélyeznem kell, ami azt jelenti, hogy tizedmásodperc különbséggel, de megjelenik a reakció alapja is, azonban a rendszer ettől függetlenül a megfelelő sorrendben adja ki.
    szerkesztő üzemmódban ugyanis a következő lehetőségek jelennek meg egy komment alatt: elfogadás/ elutasítás/válasz/szerkesztés/gyorsszerkesztés/előzmények/spam/lomtár.
    válasz választása esetén elfogadás az automatikus üzemmód, csakhogy néha a szerver nem elég gyors.
    amúgy valóban zseni vagyok, már csak az én kategóriámat kellene definiálni 🙂

  • Ille, iszonyú kár, hogy szerepjátszatják ! Adottságaival rendkívül sokat tehetne ezért a szegény szerencsétlen országért, belülről, önzetlenül. (S még a végén egy faluban egy „Ivó” utcát latinosabb névre keresztelnek majd át….) Arra már ne is gondoljunk, hogy az utolsó ítéletkor annyira a szélső jobboldalra irányítják majd az angyalok, hogy Csurka közelében találja magát. (Ott én se érezném túl jól magamat.)

  • iván: mellé. ha magának az a rögeszméje, hogy engem bárki is irányít, hát, legyen a maga baja. de, ha már: mi is lenne maga szerint az én valódi egyéniségem? mert hát, maga szerint, amit itt előadok, az csak szerep, ráadásul rám erőltetett. fejtse már ki, érdeklődve várom!
    ezért a szegény, szerencsétlen országért meg tegyenek azok, akiknek ez a dolguk! de nem bánom, ha úgy gondolja, 2018-ban jelöltessen országgyűlési képviselőnek.
    jópofa ezzel az ivó utcával, de, sajna, ennek történelmi hagyománya van. a ’70-es években, amikor itt parcelláztak – ráadásul a javát BM és HM érdekeltségben – az utcában 5 azaz öt bögrecsárda is működött, innen a név. mondhatnám, hogy szerb-horvát, de nem.
    a vezetéknevemről meg javaslom, repedjen le, a magáé se turulban született.
    ez a szélsőjobb – velem kapcsolatban – már beteges.
    javaslom, maradjon a biztos tudásnál, tudja, ami tényekre alapozott. az idividuális, szubjektív meglátása velem kapcsolatban még csak nem is közelít.
    de persze, el kell fogadni, mert maga mondta, és maga csak ismer engem!

  • Köztudott, hogy Ille István, Christopher segítségére síetett e lap szerkesztésében. Hogy ő irányitva lenne, azt nehéz eldönteni.
    Ha igen, nem sokat számít működése alapján, mindenki TUDJA mire számíthat Istvánnál.

  • Fenyvesi Glória

    Bogdán Géza.Így volt ez az átkosnak mondott időkben is…
    Mindig voltak „csókosok”Nem csak most…
    Régebben a baloldaliak, liberálisok jártak jobban,most a FIDESZ-esek…

  • Kedves Fenyvesi Glória!
    Igazat adok Önnek abban, hogy csókosok voltak az átkosban is, de akkor ugye diktatúra volt hazánkban, és tilos volt a rendszert kritizálni. Most azonban tudtom szerint már demokrácia van, és a közszereplőknek, legyenek azok politikusok vagy művészemberek, a róluk alkotott vélemény a szabad szólásszabadság jegyében a demokrácia részét kellene, hogy képezze, és a hatalommal bíróknak nem szabadna amiatt szankciókat alkalmaznia, mint azt teszi, immár egyre durvábban az őket érő bírálatokért, a Fidesz-kormány. A balliberális kormányok alatt pedig ilyesmi soha nem történt. Ők nem voltak személyválogatók, hogy csak azok részesüljenek bárminemű előnyökhöz, akik nekik hajbókolnak. Ha Ön mégis tud ilyen esetekről, akkor megkérem, hogy nevezze meg azokat.

  • Kedves Iván!
    Sajnos valóban nem tartozom azon véleményformálók közé, akik sok szabad idővel rendelkeznek, de a magyar társadalmat érintő fontos eseményekről, ahogy azokat én látom, azért igyekszem tájékoztatni a kedves olvasókat.
    Egyetértek. Ma, Magyarországon, a jelen állás szerint nagyon is úgy tűnik, hogy a magyar közvélemény hajlamos a balliberális értéket képviselő pártokat elveszettnek hinni. Ez az írásom is éppen ezt a mentalitást hivatott górcső alá venni, ám én, liberális gondolkodóként ennek egyáltalán nem örülök. Ami itt van Magyarországon, és amit NER-nek neveznek, noha maga az elképzelés ugyan a látszat szerint demokratikusnak tűnik, a valóság azonban mégis azt sugallja, hogy sajnos nem az.
    Köszönöm az elismerést!

  • Kedves szerző!
    Sajnos mi magyarok tulnyomo töbsége „oda simulunk”.Ez a magatartás élteti a fidesznyicseket. Attol félek az „odasimulás”sokáig fog tartani igy a fidesznyikok nyugodtan kenhetik a vajas kenyerüket sok éhező „simuló”magyar választó rovására.