Önrendelkezés jöhet? Budapesti autonómiát!

2014 szeptember 22 10:52 de.18 hozzászólás

Éljen és virágozzék a székely nép érinthetetlen joga az önrendelkezéshez, önkormányzatiságához és főleg az autonomiához!

Nem tudom, hogy pontosan mekkora népességről van szó, de azt látom, hogy a székelyek száma úgy hozzávetőlegesen 6-7 százezer lehet. Pártunk és kormányunk teljes erejével avatkozik a szomszédos Románia belügyeibe a székely autonomia mielőbbi elérése érdekében. Valljuk meg, nem sok sikerrel. Sőt, a magyar kormány ügyetlenkedései egyre rontják a székelyek esélyeit. Úgyhogy legjobb lenne, ha pillanatnyilag békén hagyjuk a székelyeket, hadd hozzák rendbe, amit a magyar kormány elrontott.

Van itt azonban közelebbi alkalom az önkormányzatiság felélesztésére, lássuk tehát azt.

Van itt egy város, szép is, jó is, csak éppen a kormány, ugyanaz, amely Romániában kardoskodik az autonomia erdekében, itt ebben a szép és jó városban mindent elkövet, hogy a százéves hagyományú önkormányzatiságot minél előbb és minél súlyosabban megszüntesse.

Ez a kormány már einstandolta a város iskoláit, a kórházait, a bevételi forrásait, és most bizonytalanságban tartja a választókat valamint a jelölteket arról, hogy tulajdonképpen mit is tehet a város a választások kimenetelétől függően. Vagyis, a kormány attól teszi függővé, hogy a budapesti önkormányzatnak mi lesz a hatasköre, hogy a választás milyen eredményt hoz. Ha a Fidesznek kedvezőt, akkor egyfajta korlátozott és kormányfüggő hatáskört engedélyez, ha viszont netán az ellenzék nyer, akkor vaószínűleg semmilyet.

Természetesen Budapestről van szó.

Az Orbán rendszer előtti zászló. Autonómia Budapestnek! Szakadjon le Budapest Orbán Magyarországától?

Az Orbán rendszer előtti zászló. Autonómia Budapestnek! Szakadjon le Budapest Orbán Magyarországától?

És csakis Budapestről. Budapest lakossága jóval több mint két és félszerese a székelyeknek. Budapest megtermeli az ország GDP-jének negyven százalékát. Ebből a negyven százalékból a kormány, nagy kegyesen, 6.5 százalékot enged Budapestnek felhasználni. A többit elragadja és elpocsékolja. Sőt, mi több, a budapesti termelékenység másfél-kétszerese az ország bármely más vidékének. Ugyanakkor, az ország egyik legfejlettebb területe, ahol a befektetés sokkal nagyobb hatásfokkal térül meg, mint bárhol másutt.

Hogy ez miért terhes a kormánynak, azt nehéz megérteni, de minden esetre az utólagos törvénykezés fenyegetése ott lebeg a választás felett és a kormány eltökélt szándéka, hogy a várost megfossza az önkormányzati önállóság legutolsó kis morzsáitól is. A jelenlegi, Fidesz-színű polgármester eddig teljes szívvel segítette ebben a kormányt. Nem is értem, hogy hogyan veszi a bátorságot újra elindulni, holott eddig többnyire csak kárt okozott a városnak. A kormány évről évre igérte a segítséget, miközben csak elvett a várostól és pénzügyi gondjait intézkedéseivel fokozatosan súlyosbította. Az igéretekből nem lett semmi. Mindehhez a polgármester, bizonyos Tarlós István, vagy tehetetlenségével, vagy bűnrészességgel segédkezett. Hogy ennek a polgármesternek és ennek a közgyűlésnek alaposan kitelt az ideje, az nem kétséges.

Az én szavazatomat az a főpolgármester jelölt kapja, aki Budapest gazdasági- és ha kell politikai függetlenségét teszi a programja középpontjába!
Ébredj fel, Budapest!

Ennek a kormánynak eltökélt szándéka az önkormányzatiság remek hagyományát megtörni és vele a város gerincét. De nekünk, Önnek kedves Jelölt Úr, ezt nem kell megalázkodva eltűrnünk, mint azt tette Tarlós István. Ez a város elég erős, hogy megálljon a maga lábán és a kormány szipolyozása nélkül könnyen virágzásnak indulna. Ha a kormány négy minisztériumot vidékre készül telepíteni, nosza, könnyítsük meg a dolgát, vigyék akár valamennyit, kormányozzanak az autóikból, ha ahhoz van kedvük. De a Várunkat köszönjuk, megtartjuk magunknak.

Ha a Főpolgármester valóban a budapestiek érdekeit kívánja képviselni, akkor a programja akár egy népszavazás kiírásával is kezdődhet, amellyel felajánlja a budapestieknek a gazdasági és politikai függetlenséget. Méghozzá amilyen hamar csak lehet, mielőtt ez a kormány még a szemünket is kilopja. Annál, ami erre a városra a Fidesz tervei szerint vár, az önállóság csak jobb lehet. Hallgassunk Orbán Viktorra: ha neki megfelel Singapur példája, akkor nekünk, budapestieknek is meg fog felelni. Ahhoz semmi esetre sem fér kétség, hogy az országnak és a kormánynak sokkal nagyobb szüksége van Budapestre, mint Budapestnek rájuk. Mi több, számtalan jelét adták már, hogy nem szeretik Budapestet. Itt az alkalom megmutatni nekik, hogy az érzemény több mint kölcsönös.

A szabad és független Budapest pazar jövő elé néz, ha sikerül megszabadulnia a Fidesz béklyóitól.

Kerekes Sándor

18 hozzászólás

  • ha az ellenzék nyer…ahogy elnézem, kicsi az esély…bár budapesten viszonylag kevés a fidszbirka, azért a durva jobboldali kampány megteszi a magáét.
    ráadásul a főpolgármesteri posztért induló HÉT versenyző egyike se lép vissza egy közös – ugyan, lehet ma magyarországon egyáltalán közösről beszélni? – jelölt javára.

  • Fenyvesi Glória

    Azért Budapest nem egy miniállam az Államban!
    Nem különbek az ott élő emberek,mint az Ország más vidékén élőek…
    És igen, a többi város, falu régóta el van hanyagolva…
    Azokat is fejleszteni kell!

  • fenyvesi glória: de, különbek, ugyanis többet tesznek le az ország asztalára, mint a vidék összesen. nézzen után: a GDP 2/3-a budapesten termelődik ki!
    no meg, kik is bíztatták a vidéki önkormányzatokat a korlátlan hitelfelvételre? csak nem orbánék?
    milyen önkormányzatokat húztak ki a szarból az adósságkonszolidációval- amúgy a maga kárára is -csak nem a fideszeseket?
    mire fordították ezek a felelőtlen seggfejek a pénz? csak nem főtéri díszburkolatra, meg szökőkútra?
    lehetőségük lett volna a település fejlesztésére fordítani? lehetőségük lett volna. miért nem tették?
    mert a látványra hajtottak, amivel jól el lehetett vakítani a pórt! különben is, a kulisszák mögött ott volt az ígéret: csak költsétek el a pénzt nyugodtan, úgyis segítünk!
    nem tudom, mi lett volna ezekkel a településekkel, ha – ismétlem, a mi, összmagyarok rovására (a kettősőket felejtsük el, ők csak szavaztak, de terhet nem rótt rájuk a köpcös) – nem vállalja át a hitelt orbán elvtárs bandája. csak nem becsődöltek volna?
    márpedig egy becsődölt településen még a végrehajtó sem tud mit lefoglalni. a díszburkolatot talán? cserébe kikapcsolják a közvilágítást, megszűnik a közszolgáltatás, nem tudják működtetni az önkormányzati létesítményeket, nincs óvodai és iskolai étkeztetés, de még a szemetet se tudják eltakarítani!
    ennyit a fejlesztésről, glória!
    mi lenne, ha egyszer az orránál is tovább látna?

  • Fenyvesi Glória

    Gyurcsányék sem munkahely teremtésre használták az EU-s pénzeket.Ők is csak utat építettek, és nagy bazi épületeket emeltek…

  • fenyvesi glória: mondja, hol szerezte a rövidlátását?

  • Furcsának tartom Kerekes Sándor cikkét. Torontóban él évek óta, de belebeszél Budapest történelmébe és politikai szerepébe!
    Elképesztő szemtelenség.
    Jó volna ha valaki már befogná a száját (kezét?)!

  • figyelő: kérem, tájékozódjon jobban. kerekes kétlaki életet él, hol torontóban, hol budapesten, méghozzá nem látogatóként. amúgy köze?
    ami a szemtelenséget illeti, MAGA is belebeszél mindenbe, pedig semmi köze magyarországhoz. az, hogy itt született, elég teher ennek az országnak.
    mit szólna hozzám ha én meg a maga száját fognám be – persze, képletesen? jobbra.balra köpköd bő nyállal, ráadásul mentális és fizikális diagnózisokat állít fel. nem gondolja, hogy ez is szemtelenség?
    bár teljesen felesleges kérdeznem az ilyesmi felett maga nagyvonalúan el szokott siklani, válasz nélkül hagyva.
    ez már boda marcsi szintje…

  • Hogy hol elek, annak semmi koze ahhoz, hogy mit gondolok. Ha pedig gondolok akarmit is, miert ne kozolhetnem?
    Te, kedves Figyelo mar regesreg megirhattad volna ugyanezt, ha gondoltal volna ra, es akkor nekem nem kellett volna faradnom, hogy teged, aki itt elsz, de fogalmad sincs arrol, hogy mi is tortenik itt, egy hasznos javaslattal kisegitselek a bajbol, amire a rovidlatasod, vagy elfogultsagod miatt magadtol keptelen lennel. Ez nem beleszolas, hanem hozzaszolas, ami teljesen rendben van, meg akkor is, ha a te esetedben ez falra hanyt borso.
    A szemtelenseg alkalmasint az, hogy te akarod megszabni ki es mit mondhat. Nem tul nagy a te szad veletlenul? Kulonosen az eszedhez kepest?
    Tehat ha van, akinek be kellene fognia a szajat az te vagy.

  • Az,hogy Kerekes már nem Torontóban lakik nagyon jó és megnyugtató. Ettől még talán visszaemlékezhetne, hogy Torontóban az egész várost egy önkormányzat irányítja.
    Nincs kerületi, de ettől még működik a demokrácia és az önkormányzatiság.

  • kedvesem! Torontonak hat kerulete van es mindegyiknek sajat kozigazgatasa. Egyebkent Torontoban lakom, de Budapesten kozelrol figyelem az esemenyeket, nehogy eszrevetlenul tortenjen valami.
    De minek azon lovagolni, hogy mi folyik Torontoban? Attol Budapesten semmi nem lesz jobb.
    Ez megint a szokasos ostoba jobboldali kibuvo: „te ehhez nem ertesz, es kulonbenis Amerikaban verik a negereket!”
    Ez a rendszer itt a feje bubjatol a labujjaig hazug, korrupt es tehetsegtelen. Ezt akarod te Torontohoz, a vilag egyik csodajahoz, hatvan kulonbozo nemzetiseg harmonikus egyuttelesehez, a vilag negyedik legjobb varosahoz hasonlitani? (http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/08/daily-chart-13)
    Most eppen azon toprengek, hogy a tudatlansagod, vagy a bunkosagod nagyobb-e. De nyilvan az egyik aligha mukodne a masik nelkul.

  • Fenyvesi Glória

    Miért van az, hogy itt a KMH fórumában egyesek, akik többen vannak, nem vitáznak,hanem rögtön minősítik,mégpedig negatívan,a más véleményen lévőket?
    Hát itt tényleg nincs demokrácia, amit ugye számon kérnek Magyarország Kormányán…
    Milyen példát mutatnak?
    „Ki mint él, úgy ítél!”

  • magával vitázni? nade kedves Glória! nem gondol egy kicsit túl sokat magáról?
    magának amúgy sincs véleménye, csak a pártpropagandát ismételgeti, de még azt is pontatlanul 😀

  • idézet gulyás gergely iránymutatásából:

    „A kormány minden településhez egyformán viszonyul, de az sem mindegy, hogy a települések hogyan viszonyulnak a kormányhoz.”
    Ha a fenti szavakat nem az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke mondta volna egy sajtótájékoztatón, akkor a tájékozatlan állampolgár akár fenyegetésként is értelmezhette volna azokat.
    „Azt reméljük, hogy a választópolgárok olyan vezetőket fognak választani október 12-én, akik a kormánnyal szeretnének saját településük fejlesztése és jövője érdekében együttműködni”
    Fordítás: Ne várjon sok jót az a település, ahol nem a Fideszre szavaznak.
    Gulyás Gergely szerint „egy településnek nem válik javára, ha az ellenzék a helyi közhatalom gyakorlására való felhatalmazást úgy értelmezi, hogy hídfőállásokat létesítsen, ahonnan a kormányt támadhatja. Ennek vesztesei az adott település választópolgárai.”
    Fordítás: Emberek, nagyon megszívjátok, ha valahol az ellenzék nyer.

    remélem, mindenkinek világos? na, ehhez tartsátok magatokat!

  • Fenyvesi Glória

    Így volt ez korábban is, a szocialista-liberális kormány alatt…

  • Imádom Kerekes szarkasztikus megjegyzéseit.
    Mindenesetre jobb, hogy MO-on keveri a szart és nem Torontóban.
    Visszatalált oda ahonnan elindult, de közben nem változott sem ő sem az az ország ahol lakik.
    Várjuk az új hőstettekről szóló beszámolókat!

  • Fenyvesi Glória: Megint vagdalkozik. Mert bizonyítani nem nagyon sikerülne. Miből gondolja azt, hogy amit nagyon szeretne megmásítani a múltban, az meg is változik? Maga egy párhuzamos valóságban él?

  • llanfair: még, ha ott élne! de egy fantáziavilágban él. elképzeli, milyen is lenne, ha ….

  • Egyetértek. De nem a székely (vagy skót vagy katalán) autonómiával, hanem Budapest különválásával. Ezt már korábban megfogalmaztam a Töprengő blogomban. Legyen Budapest Városállam! És a minisztériumoktól kérjünk bérleti díjat! 🙂

    http://toprengoblog.blog.hu/2012/01/14/budapest_varosallam

    Ez persze csak humor, de ha ne adj Isten, a főváros az októberi önkormányzati választásokon kikerül a Fidesz irányítása alól, és éles harc kezdődik a kormánnyal, akkor akár komolyra is fordulhat.

    Mándy Gábor