A KMOSZ végnapjai? Süllyed az egyik Fidesz-hajó Kanadában

2014 szeptember 27 12:05 de.15 hozzászólás

Nemrég együttműködési “konferenciára” került sor San Francisco-ban a brit-kolumbiai és kaliforniai Körösi Csoma ösztöndíjasok részvételével. Az összejövetelt Ábrahám Tibor kezdeményezte, aki a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSZ) alelnöke. (Erről itt olvashatnak.)

Miért nálunk Kaliforniában keres szövetségeseket Ábrahám úr? Miért nem Kanadában próbálja erősíteni a kanadai magyarok egységét? A válasz egyszerű. A KMOSZ bajban van. Nem lennék meglepve, ha hamarosan kiderülne, hogy az előző Orbán-kormány segédletével létrehozott alig néhány éves szervezet, a végnapjait éli.

Kanadában két jobboldali magyar szervezet vívja élet-halál harcát. Az egyik a KMOSZ, a másik a Kanadai Magyar Kulturális Tanács (KMKT). A két szervezet közötti kapcsolat annyira eldurvult, hogy idén még a torontói március 15-i nemzeti ünnepség is botrányba fulladt. (Itt olvashatnak a botrányról.)

Somorjai Ágnes, a KMKT elnöke Pótápi Árpáddal Niagara Fallson.

Somorjai Ágnes, a KMKT elnöke Potápi Árpáddal Niagara Fallson. Fotó: Kanadai Magyar Televízió.

Míg a KMOSZ-t olyan nevek jellemzik mint Feszty Dániel, Dancs Rózsa vagy Ábrahám Tibor, addig a KMKT Somorjai Ágnes vezetésével működik. Nemrég a KMOSZ elveszítette lelkes támogatóját, Pordány László ottawai nagykövet urat, és azóta a szervezet kétségbeesetten próbál politikai (és anyagi) támogatást találni a Fidesz köreiben. Dancs Rózsa még egy nevetséges proklamációt is megjelentetett, de az sem segített, sőt, jónéhány fideszes politikus gyomrát megfeküdte az opportunista szervilizmus ennyire izléstelen megnyilvánulása. (Dancs levele itt olvasható)

Az új Orbán-kormány nemzetpolitikája alapvetően megváltozott. Megszabadultak a korábbi tehetségtelennek tartott káderektől, és jelentős fiatalítást hajtottak végre a diplomaták között is. Még a márciusban Kanadába látogató Halász János államtitkárt is leváltották.

Kegyetlenül elbántak Répás Zsuzsanna volt nemzetpolitikai helyettes államtitkárral is. Répás tavaly még szoros kapcsolatokat ápolt a KMOSZ-szal, de ő is nyomtalanul eltűnt. Egyszerűen kirúgták. (Répás kanadai ténykedéséről itt olvashatnak.)

Megneszelve a veszélyt, idén januárban, budapesti látogatása során, Feszty Dániel a KMOSZ elnöke, Takács Szabolcs külügyi helyettes államtitkárnál próbált támogatást szerezni. A helyettes államtitkár melegen méltatta a KMOSZ tevékenységét, valamint a kanadai diaszpórában élő magyarság nemzeti öntudatának megőrzése terén végzett munkáját.

Fiatalitás és tisztogatás a Külügyben

A magyar külügyminisztérium valóban drámai fiatalítást hajtott végre. A majd 70 éves Pordány László már-már „őskövületnek” számít a 35 éves Szíjjártó Péter külügyminiszter diplomatái között. Pordány volt kanadai nagykövet fontoskodó nyilatkozatokat ad, de valójában teljesen fajsúlytalan. Pordány jobbkeze – Oláh Lajos – viszont még ott van az ottawai nagykövetségen. Az új ottawai nagykövet, a 39 éves Ódor Bálint, a magyar külpolitikusok fiatal generációját képviseli. (Itt olvashatnak róla.)

A magyar nemzetpolitika új sztárja az Orbán Viktor füléhez közel álló 47 éves Potápi Árpád János. Ő már járt az USA-ban is, ott is nagyban folyik a „tisztogatás”. Hamarosan új magyar nagykövet érkezik Washingtonba, Orbán bizalmasa, a 47 éves Szemerkényi Réka kapta a posztot. Ő váltja az évek óta szunyókáló 76 éves Szapáry Györgyöt. Dán Károly New York-i főkonzulnak is át kellett adnia a helyét, azt a 39 éves, Orbán-közeli, Kumin Ferenc ex-kormányszóvivő kapta meg.

PotapiOrban

Potápi és Orbán

Szeptember 13-án a Kanadai Magyar Kulturális Tanács hétvégi programot rendezett Niagara Falls-on, ahol megjelent Potápi államtitkár és kabinetfőnöke, Szilágyi Péter. És persze ott volt a 42 éves Szabó Stefánia, Magyarország új torontói főkonzulja is.

A Magyarország Aranykereszt érdemrendet adták át Szőcs Klárának, a torontói Magyar Ház elnökének, valamint Kosáry Jenőnek, a winnipegi Magyar Ház társelnökének. Szenthe Sándor, Magyarország albertai tiszteletbeli konzulja pedig a Magyarország Lovagkereszt Érdemrendjét kapta meg. A laudációkat Somorjai Ágnes mondta, a magyar közösségekért tett sok éves áldozatos munkájukért méltán kiérdemelt volt a magas kitüntetés.

Az ünnepség fénypontja az volt, amikor Potápi államtitkár a kanadai magyar közösségek összefogásának fontosságára hívta fel a figyelmet, és kiemelte a Kulturális Tanács magyarságért tett folyamatos és áldozatos munkáját. Majd átadta az Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke által javasolt „Külhoni Magyarságért” díjat Somorjai Ágnesnek, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökének. Az elnök asszony a díj átvétele után a Tanács valamennyi jelenlévő tagszervezetének képviselőjét a színpad elé szólította, kijelentvén, hogy ez a díj közös érdem, mindannyian hozzátettek valamit.

Minden jel arra mutat, hogy a KMOSZ elveszítette az Orbán-kormány bizalmát, és napjai meg vannak számolva.

Lázár György

15 hozzászólás

  • azt innen kanadából megítélni, hogy melyik szervezet mire jó elég nehéz…a szokásos magyar széthúzás és hisztéria meg önzés és a másik árokparton hagyása a legjellemzőbb, azt a pár „segítséget” amit kaptam, és amik lényegileg közjegyzői és egyéb adminisztratív költségek megtakarítását jelentették némi mélyebb ismeret után tudtam volna áldozni, a többi csakis keresztbetenni és gáncsolni bárkit aki frissen érkezett…egy ilyen légkörben az orbán kormány nemzetközi tevékenysége nem mérvadó még az -úgymond- fiatalítással együtt mert ahol az új, bár fiatal miniszter egy köztörvényes adócsaló tolvaj, akinek tényleges eredményei a nulla alatti értékűek a magyar gazdaság és külpolitika számára, hát megkérdőjeleződik az egész értéke…jobb lenne egy baráti és felfrissített magyar diaszpórát fenntartani és eléfelejteni a múltba révülést meg a rengeteg agnoszkálást, a mában élni és a hagyományoknak megadva a szerepet de napra készen a jövőért tenni a 21. században és nem a még mindíg agyon ajnározott 19.-ben amely végsősoron rengeteg rengeteg hamis nemzeti kokárdát adott és eredményei is kétségesek…fel kellene ébredni és a jelenben élni a jövőért!!!

  • no igen. folytatódik az ámokfutás. lehet, hogy – viszonylag – fiatalok a „cseregyerekek”, de, hogy a diplomáciához nem értenek, az tuti.
    nem véletlen a karrierdiplomata fogalma. egy pártkatona, bármilyen kedves is a Vezérnek, nem partner a valódi diplomatáknak. azért bízzunk benne, hogy legalább tudják használni a terítékhez mellékelt eszcájgot (na, nem úgy, hogy a belső zsebükbe rejtik) és csak a fogadás végére részegednek le, amikor már mind1.
    persze, támogatásért kuncsorogni jók lesznek.

  • Fenyvesi Glória

    Kell a fiatal, agilis erő minden területre,a külhoni magyarok számára is!

  • Fenyvesi Glória

    Ugyan már!
    Ille Úr!
    Csak nem látott diplomatát úgy, hogy evőeszközöket lopott?
    Ez durva feltételezés…

  • fenyvesi glória: diplomatát nem, de pártkatonát igen.
    mondja, maga mindent szó szerint értelmez? szegénykém…

  • Szocs Klara kituntetese meglep, mert o egyike a keveseknek, akik politika es szajtepes helyett inkabb a gyakorlati munkara es segitsegre osszpontositotta az erofesziteseit. Megszervezte es vezette a magyarokat segito szolgalatot, cukorbetegeket segitett, es hallatlanul sokat dolgozott, hogy az elozo vezetes altal felhalmozott es hatrahagyott csodtomeget felszamolja. Amit sikerrel meg is tett.
    Amellett evtizedekig iranyitotta a magyarhazi magyarnyelvu oktatast mint az ottani iskola igazgatoja, igy gyerekek nemzedekeit vezette be es tartotta meg a nyelvben.
    En kulonosen kedvelem es tisztelem ot, mert nagyon jozan, okos, gyakorlatias asszony, akibol szaz sem lenne eleg, de sajnos o az egyetlen.
    Ugy latszik, hogy a munkajat, bar politikamentes volt, nem lehetett figyelmen kivul hagyni. Mindjart tegyuk azt is hozza, hogy nem a kituntetes erdekeben dolgozott, anelkul is elvegezte volna a rengeteg munkat, megpedig kitunoen.

  • Göllner András

    Érdekes cikket írt Lázár György már megint és köszönet érte. Ami az Orbán kormány új külügyi stratégiáját illeti, azt röviden, „YUPPR”-nak (Young Urban Professional Public Relations), magyarul, jupéárosításnak nevezném. A rezsím nem változik, csak a csomagolás lesz csili-csáli. A rezsim még jobban bekeményít – olvassuk, hallgassuk áhitattal tusnádfürdői eszmefuttatását a miniszterelnöknek a jogállamiság felfüggesztésével kapcsolatban. Ami változik az, hogy ezt a gyalázatot fiatal, lájtos, szubliminális péárral, csinos, fiatal kis „tündérkékkel”, aranyos kis Kőrösi Csomás ösztöndíjjasokkal eteti be a mi tájunkon, egyem a lelküket. Jönnek a fiatal, csábdús kunzulok, nagykövetek, és beindul a szívverése, kicsit kipirosodik az orcája az idősebb korosztálynak. Kicsit begerjed agyik másik, ettől a mutatványtól, kicsit lázba jön. Lám, most így próbálja beetetni az idősebb generációval, és remélhetőleg az új generációval a hatalom, azt ami fejétől a lábáig bűzlik. Modernizál az autokrácia a világ minden táján. Az ISIL kitünően szerepel a facebookon, a Twitteren, de ettől továbbra is egy barbár társaság. Lehet, hogy el fog süllyedni az a csónak amelyet Pordány kapitány, Feszty Dániel és Dancs Rozi segítségével útjára bocsátott itt Kanadába, hogy megetesse a kanadai magyarokkal Orbán csaliját, hazug népmeséjét a szeretetről és az összefogásról. A fiatal KISZ-titkár megtanulta kommunista szüleitől hogyan kell értékesíteni a hazugságot. Kádár, Rákosi, Sztálin is rendszerint összefogásról, békemenetről ugattak, nekik is legfőbb érték az ember volt, ők is éjjel nappal az „emberekről” prédikáltak, miközben mindenüktől, vagyonuktól, egymás iránti tiszteletüktől, emberi becsületüktől fosztották meg népeiket. Ezt az örökséget próbálja errefelé újjáéleszteni a fiatal Szijjártó Péter Úr, ezért szaladgál ide kanadába majd minden héten Orbán valamelyik magasrangú államtitkára, ezért mennek le kutyába, ezért osztogatnak diplomákat fűnek fának, szana szét az országban, határon innen és túl, mint az őrültek. Fiatal Yuppikkal értékesítik a hazugságot, az értéktelent. Mint mindíg, lesz aki ezt majd beveszi, és lesz aki nem. Az igazi demokratákat nem lehet átverni ezekkel a hazug módszerekkel. Ők, se odahaza, se itt, nem keverik a fazont a szezonnal. Minket nem érdekel, hogy miniszoknyába, papucsban, vagy otthonkában próbál levenni a lábunkról Orbán önkényuralma. Mi tudjuk, és egyre többen tudják odahaza is, hogy a szavazásra jogosult magyar emberek 73 százaléka NEM a Fideszre szavazott ! Ezt sose fogják tudni elhazudni ! Nem az övék az ország, még akkor se, ha a parlamentben, az ülések 73 százaléka az övék. A Kanadai Magyar Demokratikus Charta ugyan úgy harcol a YUPPÉÁR-osokkal szemben, mint elődjével. Minket nem érdekel, ha elsülyed a Fidesz egyik kanadai hajója, vagy az, hogy bizonyára, a legénység máris készül átszállni a másik hajóra. Bon voyage fiatal és idős péárosok, bon voyage. Menjetek szépen, és érezzétek jól magatokat annak tudatában, hogy a világ egyre több táján hülyének néz benneteket a nép. Mint ahogy Ady is mondta több mint 100 éve, menjetek szépen vissza Ázsiába, hisz a Ti vitorlátokba, valóban keletről fúj a szél…

  • Kedves Andras!

    Ha nem fogod pontosan hasznalni a szamokat, akkor a hamisitas, csalas es meglehet a „hazaarulas” gyanujaba keveredhetsz. Igaz ugyan, hogy az valoszinuleg mar meg is tortent, de ez nem jelenti azt, hogy utolagosan urugyet kellene szolgaltatnod.
    A teny az, hogy a Fidesz 44.7%-kal nyert tehat 55.3% nem szavazott ra az aktiv valasztok kozul. Igaz, hogy ehhez meg hozza lehetne adni azokat akik egyaltalan nem szavaztak, de nem erdemes, mert azok ugyanugy nem szavaztak az ellenzekre sem.
    Eleg a baj a valasztasi csalassal toditas nelkul is.

  • Kerekes Sándor: Fodor András nem csak saját nevében hazudott ezerszer és SZÁNDÉKOSAN félrevezette olvasóit, de hitelesítés és hihetőség céljából, engedély nélkül, más tiszteletben tartott ember nevébe is írta aljas, szándékos hamisításait. Egy becsületes, tisztességes, jogállamban már régen börtönben írogathatna a cellája falára! Rovásokat, naponta.

  • Gyula, azt akarod ezzel mondani, hogy a Golner neve alatt alkalmasint Fodor Andras irt? Lehet ez?

  • Kerekes Sándor: NEM! Én nem nevezem meg az illetőt, akinek nevét felhasználta az aljas Fodor András, csak annyit említek, hogy az illető jelenleg a Magyar Kormány megbízottja és évtizedek óta ismert személyiség. Ez kb. 3 éve történt eset.

  • Göllner András

    Sajnálom Kedves Kerekes Sándor, de figyelmetlen voltál. Nem tudom mit akarsz ezzel a hazaárulás gyanujával és egyébb szavakkal sugalni, gőzöm nincs Bognár Gyula miről beszél, bizonyára nem rólam. A tények a fontosak, nem a handabandázás. A 2014-es választásokon, a szavazásra JOGOSULT magyar állampolgárok valamivel több mint 27%-a szavazott a FIDESZ-re. A szavazáson LEADOTT szavazatok arányában valóban 44% szavazott a FIDESZ-re – de én nem erről a halmazról írtam. Olvass egy kicsit figyelmesebben Kedves Sándor. A tény, továbbra is a következő: a magyar választópolgárok majd 73% nem a FIDESZ-re szavazott, egyrészt azért mert nem ment el szavazni, másrészt azért, mert más pártra szavaztak. Aki azt állítja, hogy a magyar nép két harmada a FIDESZ-re szavazott az hazudik. OK ?

  • Kelet nyitás, nyugati nyitás… Mik vannak…

  • Göllner András

    Eleftheria: Van még déli áramlat is….De arról nem illik beszélni. Az már geopolitika. Beszéljünk másról most hogy itt a naplemente…. Szerintem a Pótápi államtitkár úr fessebb mint a Dóra, karcsúbb, valahogy feszesebb, s már ezért is megérte, hogy drága pénzen idelátogatott hozzánk Kanadába, meggyúrni egyik másik lelkipásztorunkat, meg fűnek fának díjakat osztogatni. Szerintem az álkapcsa is jobb mint a Viktoré. Az utóbbié kicsit tokás. Nem ? Vagy rosszul látom ? Mondjon már valamit valaki erről is…Na. Viktor mikor jön ? Várjuk nagyon 🙂

  • Persze, minden kormány legyen az kanadai, amerikai vagy magyar SAJÁT embereit alkalmazza mind a külpolitikában, mind a belügyben. Ezen nem érdemes csodálkoznia a cikk írójának.