Beszámoló egy lendületes tüntetésről: Mocskos Fidesztől zengett Budapest

2014 október 29 2:01 du.22 hozzászólás

Kis késéssel indúlt, de nagy lendülettel. Hazafias dalok helyett Beethoven Egmont nyitánya vezette be szónoklatokat. A tömeg nagy volt. Onnan, ahol én álltam, talán tizenöt méternyire a dobogótól, lehetetlen volt felbecsűlni a létszámot. Midössze az volt látható, hogy a József Nádor tér színültig megtelt.

Két rövid, de ingerült beszédet hallottunk, majd a tömeg elindúlt.

Sioréti Gábor / Magyar Narancs

Sioréti Gábor / Magyar Narancs

A Madách tér, Asztoria, Kossuth Lajos utca, Erzsébet Híd, Lánchíd utca útvonalon mentünk a Nulla Kilóméter Kőhöz, a Lánchíd budai hídfőjéhez, hirdetendő a közönség eltökélt szándékát, hogy a net adó amit fizetni fognak, az nulla forint lesz.

Az Erzsébet Híd közepéről visszatekintve lehetett csak végre megérteni, hogy a hömpölygő tömeg vége még mindig csak az Asztoriánál tart. Ekkor becsültem úgy hatvanezerre a résztvevők számát. Később a Reuter hírügynökség már százezerről irt.

A tömeg kisebb nagyobb csoportjai felváltva a következő jelszavakat skandálták kitartóan újra és újra:

Németh Dániel / Magyar Narancs

Németh Dániel / Magyar Narancs

Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!
Nem lesz net adó! Nem lesz net adó!
Orbán takarodj! Orbán takarodj!
Mocskos Fidesz! Mocskos Fidesz!
Elkúrtad! Elkúrtad!

A jelszavak között azonban nekem ez tetszett a leginkább:

Kövér László fogyjon le! Kövér László fogyjon le!

A számtalan tábla és felirat között pedig a kedvencem ez volt:

Elszámoltatjuk a bunkókat.

A tüntetés befejezéséűl hatvanezer ember csendesen, de eltökélten, együtt énekeltük el a Himnuszt.

A budapesti tüntetéssel egyidőben tíz vidéki városban is hasonló de kisebb megmozdulások voltak.

Kerekes Sándor

22 hozzászólás

  • Sebaj a vezér megy Svájcba. Kap majd svájci sapkát. a grazi muszájdzseki mellé.

  • Christopher Adam

    Valaki kérje meg a németeket, hogy szerezzenek Orbánnak egy vonatjegyet Svájcból Szentpétervárra. Meg egy zárt vonatkocsit…a nosztalgia kedvéért.

  • Andy Mage

    2014 október 29
    2:17 du.

    Tévedsz bicskát kap! Tudod Viktor inox!

  • Én sajnos csak a televízión keresztül láthattam, de nagyon meghatott, hogy végre megindult valami. Talán visszatér ebbe a szegény országba a remény…………

  • Egy felvétel a tegnapi tüntetésről:

  • Göllner András

    Christopher: Szerintem Viktornak a Rablacival kellene utaznia abban a zárt kocsiba. 🙂 Német Szilárd, a Fideszes nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint ezért az egész budapesti megmozdulásért Gyurcsány felel, ez Gyurcsán Április 6-án meghírdetett programjának a kivitelezése. Nem egészen értem a logikát. Ezek szerint csak az a kormányellenes tüntetés a kóser amelyet a kormány szervez maga ellen ?? Most hallgattam Lovas Istvánt, a plagizáló, Irán-párti Putyint istenító nagyszájút, aki szerint nyugaton véleményterror van ahhoz képest ami odahaza van, hisz ő bármit elmondhat odahaza, még azt is, hogy mindenki aki Orbánt kritizálja az bal-liberális zsidó. Na ez kell ide, a torontói vagy magyar templom aulájába. Raffay Ernő 2. A csávó szerint, Angela Merkel egy agitpropos ex-komcsi. Kár hogy még nem hívta ide Bede-Fazekas Zsolt ezt a szélsőséges gyűlöletkeltőt – szerintem csak idő kérdése. Kenedi János szerint Lovast Amerikában körözték családon belűli erőszak elkövetése miatt – odahaza egy másfajta erőszak miatt kergették meg. (Mind erről 3 részben tudósított az ÉS annó) Itt Montreálban is van egy két tisztázatlan ügye a Pistának, amire majd alkalom adtán rákérdezünk.

    Kerekes Sándor: Köszi a tudósítást a WIFI forradalom szinhelyéről. Majd ha leülsz teázni Odor urral erre is rá lehetne kérdezni, természetesen csak nagy tisztelettel, jó modorral, és úgy hogy senki se tudjon róla, mert az nagyon ciki lenne. Lehet, hogy kellene valamilyen ajándékot is vinni a nagykövet úrnak a KMH részéről ? Csak azt nem tudom, hogy mit ? Egy anjon bácsit a Christopher Adam kedvenc Budhista étterméből ? Vagy egy jó pakúrát ? Egy békemenetetet a Sparks Stret mall-on ? Vagy talán csak egy kis csendet ? Talán a Lovaspistát is Stefinek kéne hívni ? Vagy jó lesz neki a Pisti ? Micsinájjunk ? Adjuk oda a Lovasnak a torontói magyar rádiót, hogy onnan mondja meg a tutit a Nyugatnak, onnan mondja ki azt amit nagyon akar ? De mit szólna ehhez a Bede-Fazekas Zsolt ? Elvégre övé ez a rádió, ő monhatja csak azt amit akar e tájon. Nem ? Talán elég lenne a Lovast Kőrösi Csomagoló papirba beszállítani a kiscserkészek táborába Papplajosba öltöztetve, egy kis szíjjal a feje körül 🙂 Oké, oké, csak vicceltem, remélem még van hunor – bocs, humor érzéke a magyarságnak. Dolgok történnek odahaza – szabadságharcunk 58. évfordulójának táján. Ez a fontos. Ezért fontos a Sanyi cikke. Várjuk a további közvetítéseket.

  • göllner andrás: német szilárd csak a fideszes mantrát ismételgette. persze, mint tudjuk, ettől függetlenül emúttnyócév, és gyurcsányahibás, sőt, a CIA szervezte.
    csak már mintha nem hatna…

  • Aha!
    ha nem is jelenik meg olvasom az „igaz” írásokat,szerncsére más fórumon kifejthetem a nézeteim és hiányérzetem sincs,mert ott is vannak ilyen „hasonló” hiteles és erőlködő elemek!

  • Kerekes Sandor

    Gollnerandras, Gollnerandras! Hogy te milyen bobeszedu lettel egyszerre.
    A magyarazat Gyurcsany nevet „hivsagosan a szajara venni” az volt, hogy a Fidesz hadaknak Gyurcsany nevevel minden gonoszsagot el lehet adni. Az egy vedjegy.

  • Göllner András

    Ille Pista: A Németh Szilárd nem annyira szilárd mint ahogy ki néz. Szerintem egy disznóölésen jobban megállná a helyét, mint mondjuk az oxfordi egyetem egyik vitaestjén – de hogy jövök én hozzá ilyeneket mondani. Ez nem a diplomácia nyelve. (Hmmm…Nem azért mondom, de egy jó disznótóros vacsora most valóban jól jönne – hurkák, kolbászok, párolt káposzta, tört krumpli, jó zsíros, savanyúság, kovászos uborka, parasztkenyér, vörösbor (most nemistudom milyen – tippeket kérek a forradalom vezetőitől – Somlói ? Szekszárdi ? Egri ? Testes legyen, s kész – majd „megkérdezem” hamvasbélát milyen asztalterítőt használjak, milyen virág legyen a vázába). Utána egy két kupica kóser szilva, és már jöhet akár a Szilárd is ezzel a Gyurcsány sztorijával. Érdekes – itt Kanadába nem az állam építi a széles savú internet hálózatokat, az internet fejlesztését magáncégek, magánpénzből finanszírozzák. Érti valaki azt, hogy az EU a magyar költségvetésre, az államra akarja forszírozni mindezt, s ezért kel jól megvágni az internet használókat ? Valami nem kóser ezen az étlapon…Nem szilárd nekem ez a Szilárd 🙂

  • Fiuk, mielőtt a keddi tüntetés létszámát feltupiroznátok félmillióra, vagy ajándékozgatnátok erre-arra, – olvassatok már bele az origo.hu hírportálba is. Elég liberális, de hát igy legalább nem vádolható Fidesz-barátsággal. Igaz, kissé mellbevágó az egyik fotója: az USA-ból (a KMH által kipenderített) Habony úr éppen újságot olvas Washingtonban és mosolyog…

  • Georgina Bojana

    Tegnap este, sőt éjszaka boldog voltam és büszke. Reménykedem, talán MOST valami elindult. Talán MOST felütik az emberek a fejüket és nem engedik, hogy rátapossanak.
    Talán MOST a miniszterelnök és a kormánytagoknak eljut a tudatáig, hogy az ország nem az övéké.
    Ők vannak miértünk és nem mi őértük.
    Csak az a gondom, hogy ezt ők nem veszik tudomásul.

    Minden kormány a maga módján hazudott – reggel, délben, no meg este…
    Orbán és sleppje mindegyiken túl tesz, ők még álmukban sem mondanak igazat.
    Egyik szavukkal ígérnek, a másikkal elvesznek.
    *
    Büszke voltam, mert fiatalokat láttam, jó arcú, nyugodt embereket, akiknek még van büszkesége és esze.
    Tovább tudják és akarják is gondolni mindazt, amit t.vezetőink – ránk akarnak lőcsölni.
    *
    Köszönöm az ATV munkájának, hogy közvetítette ezt a szép, igaz és fontos megmozdulást.
    Drukkolok, hogy ez az összetartozás, ez az egyfelé fordulás, maradjon meg.

    Egységben, no meg összefogásban van az erő, no ezt már Marx „Apus” is megírta.
    *
    G.B.

  • Zsuzsa Kiss

    2014 október 29
    6:12 du.

    Jaj professzorasszony ez már megint bődületes marhaságra sikeredett
    1. a létszámvarázsló a Rátkai philiphke volt, aki nem kapna röhögőgörcsöt ha elvennéd mesterművét,
    2. a fiúk az Orbán cimboráira hajaz
    3. az origo mint liberális ????
    4. hogy kik tartoznak a kitiltottak közé, arról sokan találgatnak.
    5. tudod, érted mit jelent az, hogy magánúton???
    6. végül mint tudjuk ártunk és qurmányunk pribékjeitől nem ez lenne az első manipuláció!

  • azért az se „kutyaf@sza”,h. az AL Jazeera pánarab világcsatorna helyszíni tudósítást közölt a tüntetésröl. a riporter lényegi mondanivalója:”A Magyar Prime-Minister eltávolodott a Ny-i felvilágosult/liberális értékrendtöl, és az orosz meg kínai diktatúrákhoz kötődik,s a tüntetés erről is szól szerinte,nem csak az „internetadóról”.
    uppsssz…ha már arrafelé is látják…

  • zsuzsa kiss: látta az újság dátumát is? felfogta azt is, hogy csak magánemberként van kitiltva? honnan tudja, hogy milyen minőségben mosolyog ott?
    nagyon nem megy ez magának, ténsasszony, nagyon nem 😀

  • Kedves Ille: Ugyanazt nézhettü. Én rendszeresen követem az Al Jazeera الجزيرة („A sziget”, de inkább értelem szerűen az Arab félsziget, magyarul) adásait, amit ide az USA-ba adnak Angol nyelven, egyike a kábel csatornákon (kb. 250 adó közt) amit kapunk. A Doha, Quatar központú adó, aminek természetesen van több stúdiója sok országban, köztük nálunk is, New York, ha jól tudom, megbízható forrás. Al Jazeera tulajdonosa most a Quatar állam, eredetileg a Quatar királyi család által lett megalakítva az adó és csak Arab nyelven.
    Gondolom, most a királyi család a pénzét az ISIS-ra költi, az állami adópénzek pedig a szinte semleges, nyugtató híreket közlő Al Jazeera network-re mennek.
    Érdemes mindig ugyanezen kontexus szerint gondolni a Muzulmánokra! Szépen békés beszéddel próbálnak elaltatni és közben levágják a fejedet.
    Ezt félre téve, az Angol nyelvű hiradásaik a legjobbak az Arab országokról és érdekes módon a Világ többi részéről való véleményük, szinte szinkronizálva van az itteni konzervativ Fox Network adásainak véleményével.
    Csak utóiratnak,: Talált valaki nemzetközi média híreket, minimum hármat, ami a Stadionos viktor és programját pozitívan értékeli? Észak-Korea az csak egy, ki a második és a harmadik? A nyertesek nem kell Internet adót fizetni Magyarországon egy hónapig.

  • Christopher, AZ a vonat csak a finn-orosz határig ment, onnét az elvtársak vállalták a fuvart. Gondolod, ezt ma is megtennék?
    Külön örülök, hogy Marcsi csak azt irta ide, hogy ott akar olvasni és nyilván irkálni is!
    Nagyon jók a hsz-ek is!

  • Göllner András

    Kerekes Sándor: Látod – ezt hozta ki belőlem cikked. Ugye nem ciki ? 🙂 Ma kevesebbet fogok beszélni és többet hallgatni

  • Zsuzsa KISZ !

    Amit Habonyról habog, az teljesen téves, még célzásként is, ugyanis a kitiltás magánszemélyekre vonatkozik. Ellenben, a . d i p l o m a t a . ú t l e v é l l e l . rendelkezők kivételt képeznek, még ha korruptak, akkor is.
    Minthogy ez a úgyszintén oly sötét alak, Orbanini jobbkeze és árnyéka – attól jár olyan furcsán az ólábú Vezér mert ez lehúzza őt – neki, az észnek külföldön is kéznél kell lennie, hát csak természetes, hogy rendelkezik ezzel a kellékkel is. Így aztán simán be, meg kiutazhat az Egyesült Államokból. …És mibe kerül az neki, ha kiugrik egy pár napra Washingtonba akár egy fotózás erejéig is. – A mi pénzünkön, „mint diplomata”.
    .

  • Gorgina !

    Marx . a p u s melyik . o p u s-ában írta meg ? 🙂
    .

  • Kiss Eszter !

    Ez az esti gyorsított felvétel mindössze 5 percben, külön a művészi élményt, a katarzist is biztosítja a néző számára. Ráadásul ott az a kis drón még annál is élményszerűbbé teszi egészet, amint a híd, illetve a tömeg fölött cikázik. Így válik az egész immár egy igazi XXI.századi társadalmi eseménnyé, átéléssé annak is aki nem tudott személyesen ott lenni. Gyönyörű !!!
    – Köszönöm !
    .