Napi szösszeneteimből – már a stabil bóvli is ünneplést vált ki

2014 november 8 12:50 du.6 hozzászólás

Természetesen a mi pénzünk B(a)ánja – Igazi matyaros tempó a Szépművészeti-saga kapcsán is

Azt írja az újság, hogy „Rembrandt és a holland arany évszázad festészete címmel látható nagyszabású kiállítás február 15-ig a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás után a múzeum átalakítás miatt két évre bezárja kapuit.”.

Nos ragadjunk le a rögvalóságban és foglalkozzunk az idézet második felével. Mint ismert „2015. februárjától két évre bezár a Szépművészeti Múzeum. A Liget Budapest projekt részeként ugyanis megújul a 2. világháború óta zárva tartó, romos Román Csarnok is. A felújítás keretében a Szépművészeti Múzeum teljes műszaki rekonstrukciója is megtörténik, aminek költségeit tavasszal 7 milliárd forintra becsülte Baán László”.

Ez a becsült összeg majd a kétszerese annak, ami lényegében rendelkezésre állt – igaz egy teljes körű átalakítás fedezeteként – mikor kitört a „kell-e üvegezett liftakna a tér sarkába” jelképű nyilatkozatháború. Ami igen csak jól jellemezte azt a töketlenkedést, ami ebben az országban nagyon sok ügyben lenni szokott, és sokak számára az a jó amit a Bölcs Vezér megálmodott (vagy csak brunzolás közben hallucinált a túl sok házi-pálesztól), mert azt senki sem meri vitatni! =)) S ebbéli vélekedésüket a Várbazár-like haccacárék sem ingatnak meg igazán!

 Viccnek szánták, de matyarosra sikeredett – Népszava kérdése: „Vállalna-e most tanácsadói szerepet Orbán Viktor mellett?”

A lap 7-en a 7-ről rovatának mára szánt cikke néhány szellemesnek vélt és/vagy szánt választ tartalmaz a fenti kérdésre a laphoz közelállók tollából.

A bántás legkisebb szándéka nélkül meg kell jegyezzem, hogy a válaszok igen csak karakteresen reprezentálják a matyaros közgondolkodást. Azt, ahogy általában szokás gondolkodni a tanácsadókról és a „vezetőkről”, valamint azok munka-kapcsolatáról.

Igen, valahogy egyik válaszolónak sem jutott eszébe, hogy visszakérdezzen: „Én, tanácsot, egy ME-nek, nem értek én hozzá!” =))

 Rokony az fiam, rokony – Mára a szerzett jogok nyírbálása jogi alapelvé nemesedett hazánkban

 A földforgalmi törvény május 1-jétől hatályos változása szerint magyar termőföldek és zártkerti ingatlanok (települések külterületén lévő, közművesítetlen kertek) haszonélvezői május elsejétől csak a tulajdonos közeli hozzátartozói lehetnek. Akik nem rokonok, azoknak 2015 július végéig törlik a haszonélvezeti jogukat.”. Igen a helyzet az, hogy „Az érintetteknek a földhivatalban korábban bejegyzett jogukról kell lemondaniuk, esetenként akár el kell hagyniuk az ingatlant, ha a tulajdonos nem akarja eladni, vagy ők nem tudják megvenni”.

A dolog egyik mellékága, hogy a hír hallatára megélénkült kereslet érdekes változást mutat: „a holland és német vevők mellett (helyett???) egyre több az orosz vásárló a Balaton-on”

 A gerincesség a közlekedésben sem magyaros tempó – A 4-es metró kihasználatlanságáról elmélkedők a fővárosi közlekedés rákfenéjére mutattak rá

„Bíró Endre, az egyesület (Metróért Egyesület) elnöke szerint nincs még egy olyan metró a világon, ahol az átadás után megmaradt a felszíni párhuzamos tömegközlekedés. Máshol, például Berlinben gerincvonalként működik, a buszok és villamosok pedig ráhordják az utasokat.”- ez a gondolat az index.hu 4-es metróról szóló írásában olvasható.

A dolog tágabb értelemben is igaz. Konkrétan – bár már korábban is voltak ilyen megoldások (talán nem függetlenül a VEKE-skedőktől) – a BKK-sitott fővárosi tömegközlekedés legfőbb jellemvonása, hogy a világban mindenütt követett gerincvonalra ráhordós rendszer helyett az útvonal zömében közös útvonalon haladó, sokszor csak 1-2megállóban eltérő mutánsokat közlekedtet.

Hic & nunc nem sokadoznék az élet más területein tapasztalható tény kapcsán, hogy: a gerincesség igen komoly hiánycikké vált! =))

 Hej vadászok, vadászok mi a f… akartok a CÖF-káktól – Tovább gurul a tők, de az biztos, hogy „tőlük független, szerencsétlen félreértésről van szó”

Nem kis érdekesség volt az a 444.hu portál által közzétett levél, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal egy osztályvezetője küldött a régió vadásztársaságainak. ’A levélben a hivatal a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) megkeresésére arról tájékoztatja a címzetteket: „2014. december 20-án Budapesten megrendezésre kerül az I. CÖF AGAPÉ, amely során a közeledő karácsonyt (…) méltóságteljesen szeretnék megünnepelni a szervezők a rendezvényen résztvevőkkel, a Békemeneten résztvevő polgárokkal”. Ezután jelzik: a szervezők várják azoknak a vadászatra és halászatra jogosultaknak a jelentkezését, akik a „szeretetvendégségben” vad- vagy halételekkel megvendégelnék a békemenet résztvevőit. A levélben kitérnek arra is, hogy a hozzávaló alapanyagokat, eszközöket az érintett társaságoknak kell biztosítaniuk.’.

Nos most kiderült, hogy ez csak a jéghegy csúcsa volt.

Nekem a csúcs CÖF elnök, Csizmadia László nyilatkozata, aki mindenekelőtt leszögezte: „sok félreértés történt ebben az ügyben”. Majd azt kezdte el fejtegetni, hogy „Nógrád megyei vadászok keresték meg a CÖF-öt, hogy Budapesten több más szervezettel készülnek egy kulináris rendezvényre, Agapéra, amelyen vad- és halételeket kóstolhatnának az emberek, s ehhez szervezési segítséget kérnek. – A CÖF, mint rutinos szervező, nem zárkózott el ettől, és egyebek mellett bejelentést tett a földművelésügyi hivatalban a programról”. S, most kapaszkodj meg Wazze: „a hivatalban valaki félreértette a bejelentést, és nyilvánvalóan jó szándékkal, de elkövette azt a hibát, hogy továbbította a rendezvény hírét a vadásztársaságoknak”! =))

Hát valahogy így megy ez Orbanisztánban!

 Csak a rend kedvéért szólnom kell – A november 9-i dátum a nyugat- és keletnémetek számára a nemzet összetartozásának jelképe.

Igen holnap lesz a 25. évfordulója annak az eseménynek, ami a 80-as/90-es évek fordulója körüli európai változások legismertebbje lett.

Beállítástól és stílustól függetlenül megemlékeznek a hazai lapok (szinte a teljes média) az évfordulóról. S hasonlóan függetlenül az indítatásuktól a lényeget tekintve egyformán fogalmaznak: „ünnepségek sorát rendezik a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján”!

Csak a rend kedvéért, jó lenne megjegyezni – akár tanulságul is – a berlini fal nem leomlott, hanem lebontották! =))

 Nagyobb a baj mint gondoltam – Elképesztő infók a figyelo.hu írásából

„Ezért hátrált meg a kormány?” címmel jelent meg ma reggel a figyelo.hu-n, azzal a szándékkal, hogy közreadja „A Figyelő érdekes információkat hallott arról, hogy miért született meg a netadó ötlete és végül hogyan hátrált ki mögüle a kormány.”.

Ezt úgy a dolgok rendje és módja szerint meg is tették. Azonban az írásnak van egy elképesztő része: „Szintén Orbán Viktor környezetéből hallottuk, hogy a vártnál sokkal hangosabb lett a holdudvar hangja ebben az ügyben. Mások mellett Csermely Péter, Bayer Zsolt, vagyis a jobboldal vezető véleményformálói közölték egyértelműen elutasító álláspontjukat a netadóról.”.

Igen Wazze, már itt tartunk! Kormány-közeli források szerint: Csermely és Bayer a jobboldal vezető véleményformálói! =))

 Szöveg-(át)értelmezés Őfenesége módjára – Értelmes olvasónak igen csak mértes öngólnak tűnik

„A kormányfő osztja Helmut Kohl azon meglátását is, amely szerint a béke és a szabadság Európa lételeme, egyúttal az előfeltétele minden másnak: demokráciának, emberi jogok védelmének, jogállamnak, társadalmi stabilitásnak, jólétnek. Orbán Viktor álláspontja is az, hogy az EU-t nem valamilyen utópikus rögeszme, hanem egy nagyon is valós, gyakorlati cél hívta életre: a béke megteremtésének igénye. Éppen a XX. század veszélyes és bukott utópiáival szemben született meg az európai egység nagyon is gyakorlatias gondolata” – ez az idézet az MTI ma reggeli közleményében, arról: „Kohl volt német kancellár új kötete alapján született írásában (mármint Orbáné), amely szombaton jelent meg a www.miniszterelnok.hu oldalon.”

a gróf inkább menekül

a gróf inkább menekül

Mi is az amit Európa – a mocsok gyarmattartó – megpróbál számon kérni rajta: demokrácia, emberi jogok védelme, jogállamiság, társadalmi stabilitás!

Hogy arról ne is beszéljünk „a XX. század veszélyes és bukott utópiái”-ra igen csak hajaznak az ő cselekedetei!

 Stabil bóvli – Vannak ám az örömhír-propagandában némi ürüm-szemek is

A derék MTI jóvoltából meglehetősen diadalittasra sikeredett annak a hírnek a tálalása, hogy Moody’s negatívról stabilra javította a minősítési kilátásokat. Ami mint tudjuk nem jelent sem többet, sem kevesebbet, mint hogy a bóvli kategóriájából – egyelőre – nem leszünk még lejjebb minősítve. A magyar fordítás/szövegértés szerint „A Moody’s megdicsérte a kormányt”, sőt még olyan is elhangzott (illetve olvasható), hogy megfelelő gazdaságpolitika esetén még a felminősítés sem kizárható.

Igen, majdnem így van: „Ha kézzelfogható jelei lesznek annak, hogy az erősebb és fenntartható gazdasági növekedést és gazdaságpolitikai stabilitást sikerült elérnünk”. Azaz felhagyunk a kalandor unortodoxiával! =))

 

 

6 hozzászólás

  • Unortodoxia ?
    Ez úgy hangzik mint valami penész a szőlőn…

  • Geyza

    2014 november 8
    6:14 du.

    Igen ezt az a másik erősen kontroll-hiányos, az Eltolcsy találta ki! =))

  • „Unortodoxia”

    Nagy hibája a sajtónak és a médiának, hogy ezt a Matolcsy-Orbán kettős által kiagyalt látszólag tartalmas álfogalmat sokszor úgy tálalja, mintha ez tényleg az eddigi „ortodox” gazdaságpolitikának valamiféle kiváltására született, forradalmi találmány lenne, amely hamarosan be is kerül majd az egyetemes gazdaságtörténetbe.

    Az idézőjel, vagy az „úgynevezett” jelző hiánya viszont az olvasók elméjében azt eredményezi, mintha ez egy valóban létező és értelmes „módszer” lenne, másképp szólva igaz az, hogy az eddigi gyakorlat, azaz az ortodoxia ideje lejárt, épp ezért ez az egyetlen mentőöv a hazai, és a majd ezért minket követő egész világgazdaság megmentésére…

    Ím kész a cipollai mű: mostantól „a Föld fog sarkából kidőlni…”

    ˙

  • RónaGy, már megint ez a Bayer-fóbiád… Próbálj meg te is jobban írni, felhagyni a mondvacsinált szösszeneteiddel, s te lehetsz a baloldali vélemény formáló! (Valaha a matematikai lapokba magas nívón publikálgattál, nem tudnád azt folytatni ?)

  • Zsuzsa Kiss

    2014 november 9
    5:52 de.

    Jaj libuska, már nem csak számtani gondjaid is vannak. Nagyon úgy tűnik szövegértési gondjaid is vannak! =))
    Nekem nincsenek fóbiáim. Sohasem voltam balodali, még akkor sem mikor az imádott kedvenceid teli torkból énekelték a párt-nótákat. Vélemény-formáló meg végképp nem szeretnék, lenni. Ha értenéd is amiz írogatok, talán feltünne, hogy pont – oldaltól fügetlenül – az un. vélemény-formálókkal van teli a hócipőm.
    Egyébként nem csak matek-lapokban publikáltam! =))