Kezdetnek nem rossz

2014 november 18 7:11 de.17 hozzászólás

Ugyan a forradalom ma sem tört ki és még reggel is Orbán Viktornak hívják majd a miniszterelnököt, de ez azért már nem az elmúlt évek csenevész tüntetésecskéje volt.

Sokan voltunk, a lényegben egyetértettünk – Orbán takaroggy! – a végén még tök feleslegesen izmoztunk is egyet a rendőrökkel, mindenesetre odatettük magunkat, ahogy illik.

Az egyik szónok önkritikát is gyakorolt korosztálya eddig tanúsított apolitikus, közömbös magatartása miatt, mi kellhet még?

Hogy bennem az egész a MILLA- feelinget hozta vissza, az már legyen az én magánjellegű bajom, vannak adottságaim ahhoz, hogy mindenből a legrosszabb változatot nézzem ki, és hogy általában igazam szokott lenni, azt tekintsük az én pechemnek.

De azért jó volt hallani a nép szavát, mely köztudottan Isten szava, és kellemes csalódás volt, hogy a szervezők találtak szónokokat, akiknek mondandójára vevő volt a tömeg.

Szorgalmasan válaszolgattak a kérdésekre:

Akarod, hogy meglopjanak?

Nem!

Hagyjuk, hogy a tolvajok tovább garázdálkodjanak?

Nem!

Nem haggyuk! Nem haggyuk! – és így tovább, jó kis balhé az ilyesmi és jó látni, amikor a tömeg elkezdi próbálgatni az erejét.

Volt sok szép tábla meg molinó, nekem az tetszett, melynek a felirata az volt, hogy „Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok!” – a népnek van érzéke a tömör bölcsességekhez.

A beszédek amatőrökhöz mérten jók voltak, a hangosítás minősíthetetlen, a szónokok szépen belesimultak a tömegbe, ha valaki kicsit is szerencsétlenebb helyen állt, nyújtogathatta a nyakát, mint liba a farzsebben tárolt kukorica után, akkor sem látta az aktuális sztárokat.

Pedig jó lett volna megnézni legalább az ismeretleneket, hadd tudjuk, hogy melyikük az, aki nem csak okos, de szép is.

Volt az egésznek valami hamvas bája, mint az iskolai önképzőkör éves előadásának – ha olyanok mennek nézőnek, akik szeretik az előadókat, elnézik nekik, ha raccsolnak vagy pöszögnek, és mi itt szerettük az előadókat.

A szónoklatokban a sok okosság mellett elhangzottak az összes divatos sztereotípiák, melyek azért szakember szájából meghökkentőek, például, hogy adjuk oda a civileknek a korrupcióellenes harcot, majd azok jól legyőzik az elvetemülteket.

Jómagam az ilyet jól el tudnám képzelni 1789 forradalmi napjaiban, de a huszonegyedik században a korrupció elleni harcot hagyjuk csak meg mindahányunk feladatának, szervezését meg bízzuk az államra.

Ilyen alapon holnap a rablóbandát is civileknek kell üldözniük, sőt, ha túlkapásokba bonyolódnak, saját kezűleg kell lefújniuk magukat könnygázzal, mert a dolgok mai állása szerint csak a civil a jó politikus és csak a civil a megbízható bűnüldöző.

Ma egyébként pontosan lehetett látni, hogy milyen egy rendezvény, amit civilek szerveznek, én meg már csak olyan renitens vagyok, hogy a profizmust kedvelem minden területen.

Tüntetésszervezés esetén is.

Már ezerszer leírtam, de megteszem ezeregyedszerre is – hátha… -, hogy egy tüntetést meg kell komponálni.

Kell, hogy legyen eleje, közepe meg vége, kell, hogy legyen főtéma, egyik elem erősítse a másik hatását, hogy az előadás tökéletes legyen.

És a szónokokat sem lenne szabad hagyni elhatalmasodni, mert abból sok jó nem származik. Vida Ildikó kedvence erre a legjobb példa, aki okosakat mondott, de nincs az az okosság, ami egy tömeggyűlésen korlátlanul eladható lenne – a beszédekre is vonatkozik a megtervezettség követelménye.

Namármost a rendezvény befejezése sem mindegy, hogy milyenre sikerül.

Odaállni szerencsétlen rendőrökkel torzsalkodni nem egy felemelő lezárása egy rendezvénynek, emellett terméketlen akció is.

Jobban jártunk volna, ha a tömeg elénekli „Az alcsúti legények, libát loptak, szegények” című himnuszt, kiegészítve esetleg további ellopott javak felsorolásával, még, ha bele is nyúlt volna a rendezvény a hajnalba.

Ha valaki le akarja győzni Klicskót, annak előtte ki kell gyúrnia magát, tömegesítenie kell magát, aztán, majd ha szép nagy marha ember lesz a kihívó, akkor el lehet kezdeni némi kockázatot vállalva emberkedni.

De hatvan kilósan, tornából felmentve, csak szarrá vereti magát adott esetben a versenyző.
Nem mondom, bátor ember, de a temetőkben tucatjával állnak fejfák „Bátor ember volt” feliratokkal.

Szóval, szerintem a szép kezdés után most jöhetnek a szorgalmas hétköznapok, lehet keresni civileket, akik profik, ami nem nehéz, mert Magyarországon a pártoknak összesen sincs negyvenezer tagjuk, a többi mind-mind civil.

Mert ha valaki komolyan veszi a szervezők felszólítását, hogy gyertek el legközelebb is sokan. Hát egyszer talán még elmegy a nép, de ha akkor sem hallja a szónokokat, nem látja kedvenceit és a rendezvény leginkább az amőbára hasonlít, akkor utána már csak akkor megy el, ha sült libamellet osztanak, párolt káposztával – nem vörössel, mert abban túlteng az osztályöntudat…
Vannak dolgok, amit nem lehet megspórolni, ilyen a profizmus is, merthogy a civil nem az amatőr szinonimája.

A tömegben mellettem beszélgettek arról, hogy ez rendben is van, de a falusi népnek egyszerűen nincs fogalma arról, hogy mi történik az országban, nem érti, hogy mi történik, és mégannyira sem, hogy mi miért történik.

A szocialisták egyik prominense ott helyeselt, és én megdicsértem magam, mert megálltam, hogy ne kotyogjak bele, hogy anno a szocialista pártnak minden faluban volt alapszervezete, a tagok rendszeresen meg tudták egymással beszélni a világ dolgait, el lehetett hozzájuk juttatni a különféle politikai anyagokat, ki lehetett kérni a véleményüket – kár volt ezt a struktúrát veszni hagyni.

A rendezvény vége felé az egyik szónok belevágott az ifjúság dicséretébe, szerényen a jövő reménységének minősítette magukat, nekem meg eszembe jutott, hogy hajdan volt egy párt, melynek tagjai a nagymamák kedvencei voltak – lehet, mégegyszer meg kell szívnia az országnak a hamvas ifjúság törtetését?

Mindenesetre egyre jobban foglalkoztat egy nyuggerpárt alapítása, járókeretre fel magyar, legalább verjük fejbe mankóinkkal az ellent!

A forradalmárkodáshoz az elszántságon kívül türelemre is szükség van, gyakoroljuk hát még kis ideig ezt a szép erényt, hiszen nincs az a gödör, melynek alja ne lenne, onnan pedig már csak felfelé vezet az út…

17 hozzászólás

  • „…de a falusi népnek egyszerűen nincs fogalma arról, hogy mi történik az országban, nem érti, hogy mi történik, és mégannyira sem, hogy mi miért történik…”
    .
    – Azért ennél valamivel rosszabb a helyzet, több okból is:
    .
    1, Nem csak a „falusi népnek”, a lakosság nagy részének sincs fogalma ezekről. Mivel a többség – a tehetősebbek, sőt, a magasabb műveltségűek többsége is – politikai, politológiai, gazdasági, pénzügyi analfabéta.
    .
    2, Van fogalmuk valamiről, de az egy totális torzkép, kb. ilyenek: a zsidókok, a Zusákok meg a Zájemmef és a Zúnió ellopja a pénzünket. Meg a nemzetközi Karvajtőke. Meg annyira jó a magyarország, hogy a Zegész világ – az ázsiaiakat leszámítva – őket támadja és irigyli.
    .
    Eképp’ mindenről ez utóbb felsoroltak tehetnek, meg az a Zafganisztán is (igen, ez komoly: egy, speciál falusi interjúalany kétségbeesett megjegyzése volt ez, „nehogy Afganisztán lebombázzon minket – Izraelre gondolt, alighanem).
    .
    Azért így már mindjárt rosszabbul hangzik, nem?
    .
    🙁

  • Kezdetnek nem rossz!
    Összehasonlítva a 2006 évi megmozdulásokkal, nagyságrendekkel nagyobb volt! Mindössze ezek az emberek nem romboltak, nem gyújtogattak, nem égett a TV székház. Igaz, a célok is mások. Akkor a reformokat akarta a fidesz megakadályozni, és úgy látta, puccsal hatalomra kerülhet. Most a korrupció, a visszaélések, és a diktatúra ellen tüntettek. Egyenlőre még békésen. Már ha a betört ablakot nem vesszük hatalmas károkozásnak.
    2006-ban a vidékiek is Budapestre mentek tüntetni, és a néhány vidéki útlezárással együtt is úgy 20-30 000 emberről beszéltünk. Most a vidéki megmozdulásokkal együtt százezres nagyságrendben beszélhetünk.
    Ha ez úgymond a kezdet, én orbán helyében eléggé összerezzennék!

  • kedves donom, azért azt is tegyük hozzá, hogy a pintér-féle rendfenntartók teljes passzivitásra kaptak parancsot.
    nem véletlenül. itt és most olyan gyúelegy állt össze, ami egyetlen szikrától belobbanhatott volna, és akkor orbánéknak annyi.

  • Eldrad
    2014 november 18
    7:23 de.
    Úgy öt-hat évvel el vagy maradva a véleményalkotásban. Én Magyarországon dolgozom ötödik éve. Testközelből követem az emberek változásait. Láttam a fidesz feltörését, ami nem azért jött el mert hittek benne, hanem mivel rejtett programja volt az előző kormánynak. Vagyis becsapottnak érezték magukat az emberek.
    Láttam az azt követő apátiát, hogy a másik sem jobb, és ez az apátia a mostani választáson is sikerre vitte az orbán rezsimet.
    Most a semleges tömeg megmozdult.
    Bár az AN oldalán egyszer már csúnyán összeugrottunk az ország lakosságának egységes leszólása miatt -(120992 ha emlékszel), azért én árnyaltabban látom a dolgokat.
    A civil megmozdulásban a cikk szerzőjével ellentétben látok alternatívát, mivel figyelve az eseményeket, egyre szélesebb körben áll mögötte az értelmiség is.

  • Ille István
    2014 november 18
    7:45 de.
    Nekem tetszett a humor is, amikor az oszlatási felszólításra tolmácsot követelt a tömeg! 🙂

  • A pártokkal kell szövetkezni vagy új pártokat létrehozni mert politikusok nélkül nem megy. Mindenben igazad van de kell olyan ember aki szónokol ,és nem fél a börtöntől sem mert csak így megy ez a világ.Sajna bátor emberekből hiány van ma Magyarországon.

  • 2006 BAN ERÖS SZERVEZETTSÉGŰ,ELTÖKÉLT VÉRIG SÉRTETT TETTREKSÉZ EMNEREK VOLTAK,NEM 50 KILOS FÉSZBUKROBOTOK,AKIK MEGIJEDNÉNEK EGY RENDÖRFINGTÓL.
    Összesen kb 15 ezren voltak,vidéken kb 5 ezren ez ugy 20 max.25 ezer fö.Ők a nép?
    Na és mit akarnak?.Csak a Jobbik profitál ebből,senki más.Népünktöl a tüntetés,sztrájk,stb máshol bevált dolgok idegenek,még 2006 ban is azok voltak.
    Itt nem müködnek a világban bevált módok,ahogy nyelvünket sem tudja idegen soha megtanulni…

    Egyszerüen egypuccsnak semmi lehetősége,bárhogyis eröltetik,de semmi.ahhoz egy más nép kellene,bezony.

    Jobbosok örjöngve követelnek békemenetet,de nem emgedik,nagyon bölcsen.
    Ha nem veszik észre a sok ,álomvilágban élő,behtárolható szocializácioju,városi/inetllektuell réteg hogy EGY HAZÁNYI ÓZDOT KÉSZITELŐ,aza z ő bajuk….

  • Mária
    2014 november 18
    9:02 de.
    Nem a bátor emberekből van hiány, hanem határozott irányvonalból!
    Abban igaza van a cikknek, hogy ez csak a kezdet. Egyenlőre annyit tudnak az emberek, mit nem akarnak! Hogy azután merre tovább, az még kérdés! Egyrészt van ugyan néhány irányvonala a megmozdulásnak, de a másik oldalon ott lesz az az örökség, amit a fidesz hátrahagy. Már mint gazdasági értelemben. Azt a fidesz-1 kormány óta tudjuk, az utolsó pillanatban teljesen leürítik a kasszát. A telepített emberek aknamunkájáról meg még nem is beszéltünk.
    Ezek a dolgok nem éppen rózsás jövőt festenek, bárki következzen.

  • Most meg azzal érvel Viktorunk ,hogy nem alakitja át a kormányát csak tavasszal.Jönnek az ünneoek és az emberek elfelejtik mit is akartak.Remélem az adakozási kedv nem marad el mert sok a rászoruló.Nekem csak ezzel van igazán bajom mert tőlem lehet valaki gazdag ,csak ne éhezzen senki ,és persze tanulni is lehessen.

  • „…anno a szocialista pártnak minden faluban volt alapszervezete, a tagok rendszeresen meg tudták egymással beszélni a világ dolgait, el lehetett hozzájuk juttatni a különféle politikai anyagokat, ki lehetett kérni a véleményüket – kár volt ezt a struktúrát veszni hagyni. …”
    .
    Csoda, hogy a fenti „minta” alapján előretört a JOBBIK? Ők szabadon hagyták ezt a „teret” a JOBBIK megkezdte elfoglalni. Már látszanak eredmények. Ennyi.
    .
    És, a magát még mindig legnagyobb ellenzéki pártnak, a magát még mindig vezető erőnek tartó MSzP, élén a „kopaszodó-Mesterházival”, azt sem tudja eldönteni kitől legyen jobban tele a gatyája, Gyucsánytól vagy Orbántól?
    .
    Mert Gyurcsány undorodik tőlük, belterjes „kamarilla” politikájuktól – nem véletlenül hagyta ott őket hogy zavartalanul nyírhassák egymást a koncon marakodók (meg is hálálták).
    .
    Orbán csak semmibe veszi őket. De attól még csilingel a kassza a parlamenti helyekért, pláne a bizottsági tagságokért.
    .
    A fentieket, legjobban mostani elképzelésük bizonyítja, hogy majd ők, egyedül, mindenfajta összefogás nélkül legyőzik a FIDESz-t. Rajtuk kívül senki sem hiszi. De számukra van az a pénz …
    .
    Legjobban a cikk, fanyar humora, tragikomikus iróniája tetszett. Valóban, ezt a tehetetlenkedést már nem lehet komolysággal kibírni!

  • @Kiss Pál
    Egyszerű gőzleeresztésnek gondolom, talán a Fidesz van annyira profi, hogy ő áll mögötte. Teljesen ismeretlen fiatalok, a háttér is ismeretlen.
    Ilyen cél nélküli, amatőr tüntetés csak neki (fidesz) érdeke.
    Ebből szerencsétlen „demokratikus pártok” szívnak, tovább szeletelődik az oldaluk.

  • @LeheL
    „…Csoda, hogy a fenti „minta” alapján előretört a JOBBIK?”
    ………
    Minden ötletet a baloldalról lopnak. Ha bankokról van szó, vagy a munkavállalókról, a gazdák földjéről, az oktatás minőségéről, a családosok melletti szolidaritásról stb. mind baloldali téma, hol a Fidesz, hol a Jobbik csipeget le belőle, az Mszp meg csak hagyja, hisz támogatni meg nem meri.
    Pedig de kellene egy erős Mszp.

  • apuwader: „Pedig de kellene egy erős Mszp.” nem is tudom…ki is beszélt itt képmutatásról?

  • @Ille
    Utoljára magyarázom el magának, hogy az ország profitálna egy liberálisoktól megtisztított baloldali pártból, a Jobbik érdekérvényesítő képessége pedig nőne a politikai színtéren.
    Szerintem.
    Ha valami nem tetszik belőle, töröljön nyugodtan.

  • apuwader: jó lenne, ha felfogná, hogy nincs abban a helyzetben, hogy nekem bármit is elmagyarázzon! fölényessége teljességgel megalapozatlan.
    a maga fóbiája a liberálisokkal kapcsolatban még érthető, ugyanis szemléletük és a jobbiké közt ég és föld a különbség.
    arról nem is beszélve, hogy a baloldalon ki és mi is törekedne a jobbik érdekérvényesítésének támogatására?

  • Don Ovuz,
    az irányvonal most fogja kiforrni magát.
    ” Szombat, 17 óra, Kossuth tér: Kávészünet a Forradalomban, várlak Titeket.”
    http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/11/kaveszunet-forradalomban.html

  • bonhomme
    2014 november 20
    12:51 du.
    Ok, megnézlek benneteket.