A csodazongora

2014 november 21 1:33 du.18 hozzászólás

Az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztos intésére Gergely Tiborovics Bogányi a csodazongorához ült és játszani kezdett. A művész Mihail Alexandrovics Berlioz, a Nemzeti Együttműködés himnusza színmű hőskölteményének Sztravinszkij professzor által megzenésített változatát játszotta. A varázslatos instrumentum hangja betöltötte a termet, a jelenlévők lelke megtelt muzsikával. A lelkesedéstől kipirult arcok, a jövőbe vetett hit hatalmától parázsló tekintetek a miniszterelnök felé fordultak. Az utolsó kristálytiszta hang is szétfoszlott már, de a teremre ereszkedő ünnepélyes csendben Viktor Viktorovics száját nyalogatva mereven ült a helyén. Ekkor váratlan dolog történt. A feszülten várakozó kormánybiztosok seregéből előlépett Andy Georgievics Vajna és érces baritonján énekelni kezdett:

              Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok…

A miniszterelnök felesége önkéntelenül dúdolni kezdett:

                                   Jó estét kívánok…             

Hangjukhoz most többen csatlakoztak: a terem végében a szikár pénzügyminiszter reszelős kappanhangján, a kultúra fényes tekintetű felelőse repedtfazék baritonján. Nem maradhatott le mellőle táskahordózója sem; kissé érdes, de erőteljesen zengő, mély basszushangja kivált az egyre terebélyesedő kórusból. És nagyszerűen zengtek. A miniszterelnök pulykavörös arccal felpattant:

– Hagyják abba az éneklést! – ordította. Anna Sztyepanovna arcán meglátszott, hogy mindenét odaadná, ha abba tudná hagyni, de nem bírta, így a kórussal együtt férje tudtára adta: a fehérvári huszárok sok kislányt meghágtak. Elénekelték az első versszakot, majd szinte önkéntelenül a másodikat is. Két-három percig hallgattak, aztán újra és újra rázendítettek. Akaratuk, szándékuk ellenére kitört belőlük az ének. Hallgatnak – rázendítenek. Újra meg újra! No, ráébredtek, hogy baj történt.

– Úgy látszik, valami tömeghipnózis áldozatai vagyunk… Talán a csodazongora… – nyögte a Nemzeti Bank elnöke, de nem tudta befejezni a mondatot, a szavak a torkán akadtak, és hirtelen dalolni kezdett:

             Jó reggelt kívánok, elmentek a fehérvári huszárok…

Egy jó negyedórával ezután egy teherautó érkezett a Zeneakadémia épülete elé, s felrakták a bemutató valamennyi résztvevőjét, élükön a miniszterelnökkel. Mihelyt a teherautó elindult, az egymást válluknál fogva támogató potentátok kitátották a szájukat, és az utca csak úgy zengett a népszerű daltól. A dolguk után siető járókelők csupán futó pillantásra méltatták a kocsit, nem lepődtek meg – tudták, hogy nem kirándulni mennek, hanem egyenesen Sztravinszkij professzor klinikájára.

A Zeneakadémia környéke hirtelen elcsendesedett, botránynak semmi nyoma. Rend, békesség, egyszóval minden úgy festett, ahogy egy ilyen tiszteletre méltó intézményhez illik.

Hontalan Iván a szemközti kapu árnyékába húzódva lekuporodott kartonpapírból, koszos rongyokból vackolt derékaljára, magára húzta takarónak használt nejlonzacskóit, és már-már elbóbiskolt, amikor három furcsa alak lépett ki a Zeneakadémia művészbejáróján. Egy magas, simára borotvált, finom szürke öltönyt viselő, negyvenvalahány éves, barna hajú férfi. Ferde szájában jobboldalt arany, baloldalt platinakoronák, hóna alatt nád sétapálca, amelynek fekete fogantyúja pudlifejet formáz, jobb szeme fekete, a bal – hogy, hogy nem zöld, egyszóval: külföldi. Egy öles termetű, de valószínűtlenül sovány, kurta-furcsa kockás zakót viselő, levitézlett karnagyra emlékeztető úriember, arckifejezése – hadd hívjam föl erre a figyelmet – csúfondáros, és egy vadkanméretű, hájas fekete kandúr. A különös társaság elégedetten körülnézett, a professzor külsejű ismeretlen barátságosa odaintett a rémülten pislogó Hontalannak, és a tavaszi holdtöltében elindultak a Majakovszkij utca felé…

vendégszöveg: Mihail Bulgakov (fordította Szőllősy Klára) és Horváth Attila

18 hozzászólás

  • Valami tévedés lehet, mert a dalt itt, egy kocsmában énekelte Orbán barátaival. Ez a videó a legjobb bizonyiték, ami gyorsan forgalombajött, s ennek alpján írták a fenti cikket.

  • figyelő: valóban valami tévedés van, mivel az emlékezetes nótát fehérvárott énekelte néhány helyi előkelőséggel kórusban.
    az különösen megnyugtató, hogy maga tudja, éry minek alapján írta a cikket.

  • ez egy másik nóta 🙂 azon a másik összejövetelen nem húzták el a nótáját 😀

  • bocsánat, tévedtem, nem fehérvárott volt:
    „Orbán Viktor az etyeki Melocco-szobor felavatását követően mulatozott barátaival, köztük a Szomszédok Vágási Ferijével pénteken; a mulatság dalolászásba csapott át, a miniszterelnök Facebook-oldala a Jó reggelt kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok című örökzöld átköltését örökítette meg. Eszerint a fehérvári huszárok „sok kislányt meghágtak”, és erre az alkalmi nótakör tagjai igen büszkék – nézegessen kislányok meghágásáról dalolászó miniszterelnököt itt!
    https://www.facebook.com/photo.php?v=10151255961106093

  • Van egy nagyon jó filmadaptációm. Pont tegnap néztem meg (megint). Nem hittem, hogy ilyen hamar találkozom Kandúr úrral.
    Nagyon tetszik.

  • Ille István

    2014 november 21
    2:11 du.

    Jaj, István te a lényeget nem érted: Ez a liba egy képzeletbeki világban él,s ragaszkodik hozzá!
    Ez persze a magánügye is lehetne, de sajnos mániákus is, mert minket válalsztott ki a hit terjesztésére! =))

  • Balázs az „Újvidék tériek” megkérnek szépen, inkább zongorázz. Vagy írj egy másikat, Az Internacionálét dúdolgató Gordonka címmel.

  • apuwader

    2014 november 21
    2:49 du.

    Nocsak! Csak nem Orbánodat báncsák! =))

  • @Róna
    Lehet ütni Orbánt felőlem, de ilyen amatőr módon? Csak a híveinek eltökéltsége nő.
    Az meg nekünk káros.

  • apuwader

    2014 november 21
    3:49 du.

    huhu ez még tőled is gyengus! =))

  • @Róna
    Nem, nem ez a gyengus, hanem az a 3,5% amit az utolsó megmérettetésen sikerült összehozni.
    Az meg, hogy Orbán köpcös, nótázik, lop, diktátor, maffiafőnök, fasiszta stb. már a baloldaliaknak is a könyökén jön ki. Hatásfoka nulla.
    Erre már az „új tüntetők” is rájöttek.
    Kíváncsian várom mennyire lesznek attraktívak.

  • RonaGyuri
    2014 november 21
    2:49 du.
    Liba a mindjárt megmondom kije magának!
    A lényeg, hogy a cikk valótlan hírt terjeszt, és én nem bírom a hazugságot.

  • Figyelő

    2014 november 21
    9:30 du.

    Mint az alkoholista mikor utálja a szeszt! =))

  • Mr/Ms(?) Figyelő !
    Hogy kije a liba Rónának? Nem kije, hanem mije. A mája a kedvenc étele (úgy mint nekem is.) Ne haragudjon rá !

  • Ármin

    2014 november 22
    12:10 du

    Ez nagyon mellément! Talán az általam legkevésbé kedvelt része a mája. =))

  • Horváth Béláné

    Nem is tudom, hogy miért? Nekem ez a történet és a róla szóló cikk jutott az írásról eszembe. Véletlen lehet???

    Éjjel, titokban mutatták be Orbánnak a csodazongorát

    A miniszterelnököt és feleségét, Lévai Anikót éjszaka, az üres Zeneakadémia Nagytermében látta vendégül a Zengafons Kft., amely az Új Széchenyi Tervből tavaly több mint százmilliós támogatást kapott az államtól a „Magyar Zongora” nevű pályázaton.
    http://tinyurl.com/pfvk8jg

  • Horváth Béláné

    2014 november 23
    12:14 de.

    Nekem ehhez van egy kiegészítésem:
    Ugyan már ők nem az Orbán-Matolcsy tandemmel szövetkeztek – Egyébként is volt itt erőteljes „újító” – mozgalom

    Mottó:
    „Si Deus pro nobis,
    quis contra nos”

    A gaz index.hu-s fiuk/lányok nem átallottak mindenfelé kattintgatni, sőt amit találtak még meg is írták. A napokban volt az egyik lélekemelően megható hír, hogy „A miniszterelnököt és feleségét, Lévai Anikót éjszaka, az üres Zeneakadémia Nagytermében látta vendégül a Zengafons Kft., amely az Új Széchenyi Tervből tavaly több mint százmilliós támogatást kapott az államtól a Magyar Zongora nevű pályázaton.”. Amihez hozzátehetjük, hogy „A Zengafons Kft.-t 2012-ben alapították, és Komoróczki István volt NGM-államtitkár vezetése alatt, valamint részben Járai Zsigmond feleségének, Kis Mariannának tulajdonában áll. Az cég 126 millió forint uniós pénzt nyert az Új Széchenyi Tervből, és a 60 milliós önrészhez a Magyar Nemzeti Banktól kaptak pénzt.”.
    Nos mint mondtam az index.hu munkatársai rátaláltak néhány erőteljes – s a piacon már magában is jelenlévő – konkurenciára:
    két éve jelent meg egy hasonló formatervezésű hangszer. A Peugeot Design Lab. a francia autógyár nem autók formatervezésével foglalkozó tervezőstúdiója 2012-ben állt elő a Pleyel manufaktúrával közösen készített zongorájukkal,
    Az Audi design stúdiója is bejelentett egy saját zongorát, ők a bécsi Bösendorfer céggel álltak össze, hogy modern hangszert tervezzenek.