Mit is jelent az illiberális állam?

2014 december 26 8:38 de.19 hozzászólás

Júliusban Orbán Viktor bejelentése az illiberállis államról az uborkaszezont valóságos savanyúuborka szezonná zilálta.
Ugyan mit jelenthet ez? Biztosan nem demokraciát!

Lehet talán diktatúra? Lehet, de ami most van az majdnem ugyanúgy működik, azért a kis különbségért nem érdemes mindent gyökerestől…

Talán királyság? Az is lehet, de a királyság nem biztosíték a demokrácia ellen. Vannak demokratikus kiralysagok, azzal tehát megint csak adnánk egy pofont a szarkofágnak. Európa számos országa királyság és demokrácia egyszersmind, hogy csak Dániát, Hollandiát, Norvegiát, vagy Nagy Britanniát említsem: éppen a legsikeresebb, leggazdagabb országok. Márpedig, ezúttal éppen a demokráciát igyekszünk elkerülni.

Marad tehát a császárság. Na, az aztán abszolút, ott nincs kecmec.

Államformák és vezéralakok

Államformák és vezéralakok

Persze, mi már voltunk egyszer császárság, de amilyen pechje volt Orbán Viktornak, a császár, Ferenc József, liberális ember volt, így a császárság akkor nem vált be azzal az árulóval. Sőt! Ferenc József annyira liberális volt, hogy habár javában nős volt a boldogemlékezetű Erzsébet királynővel, arra azért volt gondja, hogy a szertőjét, Schratt Katalin szinésznőt azért odaköltöztesse a Schönnbrunn kerítésén túlra, egy kis séta távolságba, ha kedve szottyant, csak átsétált hozzá.

Ferenc József annyira liberális volt, hogy egyszer, amikor valami állami esemény kapcsán az Olmuci főrabbi az udvarnal járt, az esemény végeztével a császár odasietett a főrabbihoz, aki már távozni készült, hogy felsegítse az öreg rabbi kabátját. A szokatlan gesztus mindkettőjüket meglepte, de a rabbi kivágta magát, mondván, hogy “felség, öreg vagyok, ez igaz, de annyira azért még nem, hogy ezt felségedtől elfogadhatnám.”

De ez még semi. Frerenc József annyira liberális volt, hogy amikor egyszer Miskolcon hivatalos vizitet tartott, persze a zsidó hitközség is felsorakozott köszönteni őt. Amikor megállt a zsidókat legkegyesebben visszaköszönteni, a sorok közül kiugrott a helyi fa- és építőanyag-nagykereskedő és pihegve megszólította a császárt. Felség, mondta lelekesen, én epíttetek itt Miskolcon egy új zsinagógát, saját költségemre, és ha felséged legmagasabb beleegyezését bírom, akkor Ferenc József Zsinagógának fogom nevezni. Ferenc József rettentő kínos helyzetben érezte magát a váratlan megtiszteltetestől, ugyanis, mint tudják, akkoriban a személyi kultusz még nem volt feltalálva és így nem érezte ildomosnak, hogy elfogadja a megtiszteltetést. Az a Ferenc József zsinagóga nem épult meg.

De azóta változott a helyzet. Ha a miniszterelnök végiggondolja a rendelkezésére álló lehetőségeket, akkor be kell látnia, hogy az egyetlen, megbízhatóan illiberalis államforma a császárság. Igaz, hogy ahhoz hódítas is kell, de neki megvannak már a maga módszerei, majd azt mondja, hogy hóditott. Nem számít ha csak a képzeletében, neki az is megfelel. Legfeljebb majd úgy kommunikálják, hogy hódítás, mi pedig elértjük, hogy valójában az csak lódítás.

Hallom, hogy állítólag, most először a háború óta, új zsinagóga épül Csepelen. Hogy hány zsidó számára azt ne kérdezzék, mert az nem számít. A lényeg az, hogy épül. Már évek óta megy róla a szóbeszéd, de még semmi nem készült el belőle. Ezért annyira alkalmas a célnak.
Képzeljék csak el, amint az új, illiberális, képzeletbeli császár elmegy Csepelre és felavatja az új, képzeletbeli zsinagógát! Micsoda ünneplés! Micsoda fejedelmi pompa! Mit fejedelmi? Császári! Fekete Audik tucatszám, a császari pulyka aranyozott képével ékesítve mind. Képzeljék csak el!

Az egyik oldalon ott állnak a zsidók, persze kordon mögött, rohamrendőrök között, nehogy elszabaduljanak, (mind a nyolcan!) a másik oldalon ott áll a Császár, az avatóbeszédet mondja, mögötte szorosan, amennyire szorosan csak lehet, (nehogy más is hozzáférjen!) L. Simon László, az Őfelsége szemelyekörüli tárcanélküli miniszter.

Sajnos nem áll módunkban a beszédet idézni, pedig higyjék el, legszívesebben idemásolnánk minden szavát, annyira magvas és mélyenszántó az a beszéd, de helyszűke miatt, legnagyobb sajnálatunkra, le kell mondanunk róla. (Soli Deo Gloria!)

A beszéd végeztével L. Simon László átnyúl a Felség válla felett és diszkréten kezébe nyomja az arany ollót. Azzal a Őfelsége átsétál a kifeszített nemzetiszínű szalaghoz, rajta a sok kis dávidcsillaggal, a Császár azt a legkegyesebben átvágja, sőt, szeleteket is vág belőle, hogy a kordon mögött az első sorban türelmesen ácsorgó Kohn és Grünn uraknak is jusson belőle. Velük kegyesen lejattol, ők pedig alázatosan hajlonganak: “császári felség, császári felség”… Majd az udvartartás visszakászálódik az aranypulykás audikba és elhúznak – oda, ahonnan jöttek – a Várba. A zsidók pedig békésen hazamennek megnézni a császári TV riportját az eseményről, melyet egész este ismétlésekben közvetítenek.

A képzeletbeli zsinagóga elárvúlt helyén pedig nem marad más, mint a számtalan nemzetiszínű lobogó, közepükön az arany pulykával, vadúl lobogva a hazafias, nemzeti ihletettségű szélben. Köztük pedig ott magaslik a fából, egyetlen hét alatt összetákolt, hatalmas diadalmi kapu és a tetején, óriási, jelentőségteljes betükkel a büszke felirat: ORBÁN VIKTOR ZSINAGÓGA

Alatta kisebb, sokkal kisebb, de nagyon barátságos betükkel: Épült az Európai Únió támogatásával.

19 hozzászólás

  • Bocs de ezt a műveletlen paraszt-suttyót (bornírtságának ékes bizonyítéka az iliberális meg az unortodox, no meg Közép-Európa) együtt említeni Napoleonnal, akiről még az ellenségei is elsimerik, hogy az európai ntörténelem egyik legnagyobb alakja, intelligens művelt ember, aki matematikaában egészen zseniális és több más témában is igen kiváló volt már fiatalon is. A világtörtémelem legnagyobb hadvezéri között említik a modern Francia államra (s még sok másikra is) igen nagy hatással voltak közigazgatási, katonai, oktatási és jogi reformjai.

  • Napoleon, és orKbán? Egy aranyhegy, és egy lapát tr…gya összehasonlítása, kb. Mármint, Napoleon az aranyhegy, naná.
    .
    Na mindegy. Az illiberális állam sejtem, mi lehet az orKbán torz agyában, de íme, egy nagyon is lehetséges rém- forgatókönyv a közeljövőből – ráadásul, ennek a cikknek akár valamiféle folytatása, továbbgondolása is lehetne:
    .
    http://nepszava.com/2014/12/velemeny/bartus-laszlo-az-orban-dinasztia.html
    .
    🙁

  • Latod, RonaGyuri, ez ad nekunk remenyt.
    Ha azzal a kivalo Napoleonnal is megtortenhetett ami megtortent, akkor talan…

  • kerekes Sandor

    2014 december 26
    10:18 de.

    Ennél egy kicsit bonyolutabb a helyzet! =))

  • Na semmi sem elég?Egy új zsinagóga sem,csak azért mert a „fasiszta
    Orbán” akarja építtetni?….na itt sokaknak semmi sem elég,talán
    nem kellene a kormánynak ennyi emberi gesztust,elismerést nyújtani a kisebbségnek , mert az itthon szerencsére elenyésző „álzsidók”ebbe is belekötnek…na még ilyet?!
    Remélhetőleg a hívő és tisztességes többség értékelni fogja!
    Ez a fórum és a cikkíró biztosan nem,mert a hithez,tisztességhez nem sok közük van,meg ugye nekik „hivatalból,utasításra ellenkezniük,elítélniük kell…!(Ez a feladatuk,megbízásuk….)
    még így ünnepek táján is….

  • Kedves Róna Gyuri !

    Napoleonból még a szabadkőműves Lev Tolsztoj sem kért…
    És a polgári erényeket igazán magasra értékelő Beethoven sem. Azok a jó tulajdonságai amelyeket itt említettél messze eltörpülnek, a később elkövetett háborúi és más gaztettei mellett… És tegyük hozzá az, hogy a saját fejére tette a császári koronát, az már önmagában is minden pozitívumait is anullálta.
    Sajnos az effajta megengedő szemlélet mentett meg a bitótól Werner von Braunokat, Albert Speereket és más ezekhez hasonló „”jó náci”” gyilkosokat, akik végül is „csak egy jó szakember”-ként megdicsőülve, ágyban párnák közt, a markukba röhögve hagyták el ezt az erkölcsileg eltorzult árnyékvilágot. Amúgy meg köztudott, éppen a nácik között is igen sok művelt és művészetkedvelő akadt. A matematikusokról és orvosokról(!) már nem is beszélve. …És ?
    ˙

    A jegyzet igen-szellemes, jó vonalvezetéssel mutatja be a beteges fantázia szülte – illiberális – demokrácia és „elhivatott” Vezére fals illúzióját.
    Az illiberális demokrácia éppoly lehetetlen, mint a nemzeti szocializmus, vagy a forradalmi császárság. …És ezen a ponton találkozik feltétlenül az önkikiáltó „világmegváltó zsenik” személyisége, ahol frappáns nevet próbálnak adni a saját mozgalmuknak. Olyan jelzőt aggatnak hatalmi arroganciájuk glóriájára, amely egyrészt már ismert eszméket fog a hálójába, másfelől bele eröltet valamit ami csak az ő nevéhez(!) fűzhető nevezetes hülyeséget takar.
    A Zemberek szemébe egy misztikus, egyben mitikus reménysugár foltját vetíti, természetesen azt végleg elhomályosítandó. – Akár a kisgyerek, aki egy zsebtükör segítségével, napfénnyel boldogítja elfogult szüleit…
    ˙

    Ui: Ferencz József személyesen avatta fel az Óbudai Goldberger Textilgyárat is.
    .

  • Úgynevezett „liberális” gondolkodók sokszor elkövetik azt az otromba hibát, hogy egy gondolatsort úgy magyaráznak, hogy annak köze sincs a megalkotójához. Ráadásul maguknak vindikálják a jogot, hogy jobban tudják, mit akart az idézett (bírált gondolat, gondolkodó), mint az, aki azt kitalálta (ez valójában vélemény terror)…

    Ezzel a cikkel sincsen más baj, csak az, hogy köszönő viszonyban nincs az eredeti gondolatokkal…, melyekből itt idézek:

    Orbán V., Mo miniszterelnöke, Tusnádfürdő, 2014. július 25

    „Ne az legyen a magyar társadalom szervezőelve, hogy mindent szabad, ami más szabadságát nem sérti, hanem legyen az, hogy amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se tedd azt másokkal.…
    …A liberális demokrácia nem volt képes arra, hogy nyíltan kimondja és kötelezze – akár alkotmányos erővel – a mindenkori kormányokat arra, hogy munkájukkal a nemzeti érdekeket szolgálja. … Nem védte meg a liberális demokrácia, a liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont. … Aztán a liberális magyar állam nem védte meg az országot az eladósodástól. … Nem védte meg a családokat az adósrabszolgaságtól sem.…
    …Ami Magyarországon ma történik, értelmezhető úgy, hogy a mindenkori politikai vezetés arra tesz kísérletet, hogy az emberek személyes munkája és érdeke, amelyet el kell ismerni, az a közösség, a nemzet életével szoros összefüggésben álljon, a kapcsolat megmaradjon, ez a kapcsolat erősödjön. Vagyis a magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell. Ilyen értelemben tehát az az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő, sajátos nemzeti megközelítést alkalmaz.”

    A többit az olvasókra bízom.

  • DonGolo

    2014 december 27
    2:01 de.

    Látom sikerült nagyon felületesen elolvasnod és/vagy sajád előítéleteid mentén értelmezned azt, amit írtam. Én csupán azt rögzítettem, hogy nem egy falusi párttitkár akarnok műveletlen paraszt-suttyó kölke, akinek teljes tehetsége az arroganciája. Ráadásul ezt az akarnokot, a végüket érző komcsik továbbélése biztosítására és a liberálisost játszók próbálták a maguk embereként futtatni.
    Jobban sikerült mint remélték; a nép az Isten adta nép, mely….. bizony birkamódjára követi!

  • Hahó, emberek!
    Akinek nincs félnivalója, az délután és este is látogasson a Duna Tv-re, ahol a vérnáci Ismerős Arcok ad kétrészes koncertet a primitív csőcseléknek.
    Vigyázat, a műsorban sokkoló szövegek hangoznak el.
    Sajnos a Király (mi más?) család két „haza”tántorgott üdvöskéje Linda és Viktor nem jutott műsoridőhöz, ahogy Oláh Ibolya vagy a baloldal erkölcsi esszenciája, Dopeman sem.

  • Róna Gyuri! 9,26
    A felsorolt – jó – tulajdonságok Hermann Goeringről is nagyjából felsorolhatóak, de a Nürnbergi Nemzetközi Bíróság mégsem pozitívumként vette ezeket figyelembe, sőt…
    Az a nagy kérdés, mire használják azt a nagy tehetséget.

  • Dubois

    2014 december 27
    11:09 du

    Túllépve azon az apróságon, hogy ezek közül semmi sem mondható el Goering-ről, én csak annyit mondtam, hogy imádott 2/3istenetek egy többklasszisal kisebb kategória! =))

  • RonaGyuri: valamit nagyon benéztél. Dubois – ha figyelmesebben olvastad volna kommentjeit – nem igazán mondható 2/3 Viktor imádójának.

  • Ille István

    2014 december 28
    3:02 du.
    Ahhoz, hogy valaki – felsorolásra se – vegye észre, hogy nagyon más kategóriáról van szó, ahhoz vad Orbán-hívőnek kell lenni! =))

  • RonaGyuri: talán nem neked kellene eldöntened.

  • Látom már megint büntibe vagyok!

  • Ille István

    2014 december 28
    3:34 du.

    Ennek az országnak az a legnagyobb gondja, hogy azzal áltatja magát, hogy ez e kis p… elfajzott, elromlott, elvadult, etc. pedig ab ovo ez volt! =))
    Ő csak hozza önmagát!

  • RonaGyuri: lófaszt! jelenleg is az oldal szerkesztésén dolgozom! azon felül lehet, hogy furcsának találod, de van magánéletem is!

  • Ille István

    2014 december 28
    4:03 du.
    Félreértettél, én nem arról beszéltem, hanem arról, hogy ki lettem osztva mert rámutatok valamire!
    Igen magukat liberálisnak nevező körökben nem divat elimerni a felelőséget abban, hogy az MSZMP-KB kegyéből vigéckedő nagypofájú műveletlen bunkóból tényező gyártatott!

  • Ha most megvallom, hogy Istvánnak van igaza, mégpedig abban, hogy nemhogy nem vagyok 2/3osViktor imádója SŐT, éppen ellenkezőleg, akkor lebukok a titkosszolgálatnál.
    Hát ezt akartad Gyuri… ?
    Kérlek, ne kategorizáljunk kedves Olvtársam, csak konkrétumokon akadjunk fenn…
    .