Egy kanadai muszlim vezető szerint iszlamisták mérgezik a fiatalokat

2015 január 2 12:00 du.6 hozzászólás

Syed Soharwardy Calgary városában szolgál imamként és az új év első napján elmondta, hogy egyre nagyobb veszélyt jelent a kanadai muszlim közösségre és fiatalokra az Iszlám Állam észak amerikai támogatói és szponzorai. „A színfalak mögött folyik valami ami szinte teljesen el van rejtve. Ha nem derítjük ki, hogy pontosan kik állnak a radikálisok toborozása mögött akkor nem fogjuk tudni leállítani a Kanadában is érzékelhető radikalizációt. Semmi kétségem sincs afelől, hogy ebben az országban is vannak bőven olyanok, akik elősegítik és támogatják a Szíriába és Irakba való utazást”–nyilatkozta Soharwardy, aki egyben a Muszlimok a Terrorizmus Ellen (Muslims Against Terrorism) nevű szervezet vezetője. „Ezeket az embereket be kell azonosítani”–tette hozzá.

Syed Soharwardy / CTV News

Syed Soharwardy / CTV News

A kanadai szövetségi kormány évi nemzetbiztonsági riportja szerint 2014-ben összesen 130-an utaztak Kanadából Szíriába vagy Irakba, hogy segítsék az Iszlám Államot. Trevor Daroux, Calgary  rendőrkapitánya szerint közeli együttműködés alakult ki a város rendvédelmi szervei és a helyi muszlim közösség között. Elmondta, hogy egyre több olyan személy van Kanadában aki a muszlim ifjúság radikalizálására fókuszál és ezeket az embereket minél hamarabb be kell azonosítani.

Soharwardy azt kéri a kanadai hatóságoktól, hogy hozzanak létre egy nemzeti vizsgálóbizottságot, mely a kanadai muszlim radikalizációt térképezné fel. Soharwardy elmondta, hogy olyan esetről is tud, amikor egy imeretlen személy 5 ezer dollárt utalt egy 17 éves calgary-i fiú számlájára, annak érdekében, hogy Szíriába utazhasson. Egyre több ilyen esetről szerez tudomást az albertai imam.

„A fiataljainkat veszik el tőlünk. Ezek még gyerekek és katonákat nevelnek belőlük a terroristák számára. Ez egy nagyon súlyos helyzet és joga van a tágabb nyilvánosságnak tudnia mindarról, ami Kanadában történik”–tette hozzá Soharwardy.

6 hozzászólás

  • attól tartok, ez a métely és a szponzorálás nem korlátozódik csak Kanadára.

  • Cris, ha ezt a (korrekt) cikket nem Te írod, hanem ez netán egy komment lenne,akkor itt már vér folyna a KMH-n, (mint folyt kb. két hónapja…)

  • Halgassuk meg Wafa Sultan orvost, pszichiátert, aki egy amerikai szerző és az iszlám és a muszlim társadalom kritikusa.

  • Nos a Kanadai helyzetet nem ismerem és USA-ról is csak távoli infóim vannak, de az Európai tapasztalatok szerint az imám felszólamlásáűnak nincs nagyobb relevanciája, mint Böcskei Hegedüsék ténykedése kritikáinak! =))
    Ahogy egy Edinburgh-i paki száramazású kollégám édesapja mondta: előlöük menekültünk, de ide is utánunk jöttek!

  • RonaGyuri: százával utaznak ki az IS kiképzőtáboraiba holland, svéd, francia, angol nyelvet anyanyelvi szinten beszélő arab származású bevándoroltak második-harmadik generációs ivadékai. nem harcra képezik ki őket. amikor agymosottan – feltűnés nélkül – visszaszivárognak a befogadó országba, na akkor kezdődik csak a móka!

  • Azt hiszem, ez a cikk- onmagaert beszel .
    http://www.nlcafe.hu/ezvan/20141104/terrorista-nok-az-iszlam-allamban/
    Ebben a videoban- egy belga apa keresi fiat
    az ISIS-ben.
    http://youtu.be/kKWT_6za39A