Lapszemle 2015.01.03

2015 február 3 8:15 de.4 hozzászólás

A mai lapszemle elején megpróbálom bemutatni, hogy a különböző világnézetű újságok miként tájékoztatják az olvasókat ugyanarról az eseményről. Remélem, nem csak engem érdekel. / Lsd. A vihar kapujában c. film /

Megszámoltuk, hány tockost kapott Orbán Merkeltől. Rég láttuk Orbán Viktor arcát ilyen gyűrötten feszültnek, mint a német kancellárral tartott sajtótájékoztatón. Angela Merkel több megjegyzésével is keményen odaszúrt a Magyar miniszterelnöknek, ami bepillantást enged a nyilvánosságnak szánt kimért előadás színfalai mögé.

Merkel kancellár Budapesten van

Merkel elővette a kínos ügyeket
http://444.hu/2015/02/02/merkel-elovette-a-kinos-ugyeket/

Merkel kancellár mai látogatása feltétlenül reményt ad, ám egyelőre még az a helyzet, hogy a Magyarország elleni nemzetközi támadássorozat továbbra is tart, függetlenül attól, hogy sajnos tragédiák zajlanak a világban. Az okok megértéséhez újra fel kell idéznünk Udo Ulfkotte német újságíró szavait, aki óriási bátorsággal szakított a nyugati újságírás „politikailag korrekt” hazugságaival.

Merkel: Nem mindenben értek egyet Orbánnal

Angela Merkel női mivoltát hangsúlyozta Orbán Viktor azzal, hogy kézcsókkal üdvözölte Budapesten a német kancellárt – mondta a hvg.hu-nak Görög Ibolya protokollszakértő.

Öt óra, amelyre már legalább öt hónapja készült a Magyar politikai elit. A kormány mindent megmozgatott azért, hogy öt év után elhozza Budapestre Angela Merkelt. Demonstrálni akarta, hogy Németország továbbra is AZ első számú szövetséges, s Berlin a német sajtó folyamatos bírálatai ellenére ott áll mögötte. Ennek ellenkezőjében reménykedett AZ ellenzék, amely a Magyar kormány elszigetelődését látta bizonyítva a már AZ őszre várt vizit elmaradásában.
Nagy volt a csalódás, amikor kiderült, hogy a német kancellár mégis tiszteletét teszi Budapesten. Nem maradt más hátra, mint megfordítani a lemezt, s azt szajkózni, Merkel csak azért jön, hogy helyre tegye Orbán Viktort. A kétharmad eleganciájának hiánya és állítólagos oroszbarátsága miatt. Erre persze a másik oldal is kombinálni kezdett, s nagy elánnal kapaszkodott a kancellár minden, számára igazolást jelentő mondatába.

Ilyen arcot vágott Merkel, amikor Orbán arról beszélt, hogy a demokrácia nem szükségképpen liberális

A felirat: Angelánk! Kérünk, szabadíts meg minket a gonosztól! Uniós polgárok akarunk maradni!

Csak a közmédiát engedték kérdezni Merkel és Orbán sajtótájékoztatóján

A kormány azért így is kompromisszumokra kényszerült a programot illetően: információink szerint Orbán Viktor azt szerette volna, ha közösen emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól a Dohány utcai zsinagógában, ebbe azonban a németek – a nagy vitát kiváltó Szabadság téri holokauszt emlékmű miatt is – nem mentek bele, végül a kompromisszumos megoldás AZ lett, hogy „cserébe” Merkel nem csak a Mazsihisszel, hanem más zsidó szervezetek képviselőivel, köztük a kormány által „megértőbbnek” tartott Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőkével, Köves Slomóval is találkozik.

Lényegében az összes hazai zsidó szervezetet sikerült egy asztalhoz ültetnie Angela Merkelnek: AZ egymással sokszor perlekedő felek ezúttal a német kancellárral együtt emlékeztek a holokauszt magyarországi zsidó áldozataira. Szubjektív beszámolónk a Merkel-látogatás talán legérzelemgazdagabb epizódjáról.

Kedves Olvasó, tud Ön Angela Merkel arcáról olvasni? Mimikájáról, vonásainak rezdüléseiből?
– Felfedezné, hogy egy-egy mosoly vagy fintor mit jelent, mikor elégedett, mikor ingerült a kancellár asszony? Vagy például amikor Merkel a sajtótájékoztatóján leejtette a tollát, és a magyar kormányfő lehajolt érte, az férfiúi természetes eleganciát avagy Németország nagysága előtti főhajtást jelent-e? Nem is beszélve a Parlament előtti köszöntő kézcsókról…
Butának tűnnek ezek a felvetések? Igen is, meg nem is, hiszen politológusi teamek élnek meg jól ennek elemezgetéséből, s vitathatatlan az is, hogy az ellenzéki oldalon Angela Merkel lanyha kézrezdülésében is az „Orbán-rendszer”-rel szembeni éles kritikát igyekeznek felfedezni.
Ha pedig a Berlinből érkező vendég az ellenzék és a civilek fontosságáról beszél, majd durcásan érdeklődő képet vág, amikor Orbán Viktor arról szól, hogy a demokrácia nem attól lehet csak jó, amennyiben liberális – nos, akkor „demokratáink” már az előre hozott választásokra készülnek.

Az m1 híradója a Merkel-látogatás kapcsán kihagyta a legkínosabb diplomáciai helyzetet, de azért fideszes kontextusba helyezte azt.

Merkel üzent, de nem úgy, ahogy az ellenzék remélte
Az ellenzék hetek óta pörög a Merkel-látogatás valódi szándékán, ami a vágyvezérelt gondolkodás szerint, ugye, a neofasiszta diktatúra felszámolása, Orbán kiosztása, megrendszabályozása – vagy valami ilyesmi. A selyemzsinórból végül egy újságírói kérdésre adott illiberálisos válasz és az NGO-k melletti határozott kiállás lett.
A mai Merkel-látogatáson elhangzott beszédek nem tartalmaztak túl sok magyar belpolitikára vonatkozó utalást, de amit igen, azok egytől egyig a hírhedt tusnádfürdői beszédből vezethetők le.

Autogramokat a kancellár nem ad, és senki se fotózza mobiltelefonjával a díszvendéget – a moderátor felszólításának maradéktalanul eleget tett az a százhúsz – hat hazai egyetemről érkezett – fiatal, akik hétfőn délután Angela Merkelre vártak az Andrássy Egyetem Tükörtermében.
Ha fényképet nem is készítettek róla, akkor is egy roppant közvetlen, kedves, a világra nyitott, humoros „államasszony” portréját vihették haza magukkal. Akiről megtudták, hogy egy olyan békés forradalmi időszak, mint 1989, a berlini fal leomlása nélkül sosem lett volna belőle politikus. S ha eddig nem tudták volna, akkor most élőben hallhatták, hogy a világképe, demokrácia-felfogása milyen gyökeresen különbözik a Magyarországon uralkodó nézetektől.

Különvéleményem van a Merkel-látogatásról. Figyelem a kommentárokat, és azt látom, hogy a baloldalinak vagy liberálisnak tekinthető kommentátorok azt hangsúlyozzák, hogy Merkel asszony a sajtótájékoztatón, majd az Andrássy Egyetemen nyilvánossá tette kifogásait az Orbán-kurzussal szemben. Valóban megtette, elmondta, hogy mit gondol az ellenzékről, a sajtó szerepéről, az energiabeszerzés diverzifikálásáról, vagyis az orosz függőség enyhítéséről. A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítójának kérdésére elmondta azt is, hogy nem tudja értelmezni az illiberális demokráciát, sőt azt is, hogy saját pártját nemcsak kereszténynek, konzervatívnak és szociálisnak, de liberálisnak is tekinti. A kommentátorok ünneplik Merkel asszonynak ezeket a kijelentéseit.
Ne legyen félreértés: persze, hogy nem Angela Merkel, nem az Európai Unió dolga, hogy megszabadítson minket Orbán uralmától. Az azonban elvárható az uniótól is, Merkel kancellártól is, hogy ne erősítse Orbánt. Egyetértek Mihancsik Zsófiával is: ha már úgy döntött, hogy eljön Budapestre, a hatalmon levők mellett a hatalommal szemben állókkal: a parlamenti és/vagy a parlamenten kívüli ellenzék képviselőivel is helyes lett volna

Orbán Viktor lazíthat: Angela Merkel magyarországi látogatásán eltekintett a vitatott kormányfő túlságosan szigorú bírálásától, sőt még dicséretet is osztott.

Merkel ennél nagyobb távolságot egy „pártbaráttal” nemigen tud mutatni
A Berliner Zeitung című német lap Barátságosan Magyarországgal címmel közölte Frank Herold kommentárját. Amikor Vlagyimir Putyin és Angela Merkel tudni akarja Orbán Viktortól, hogy megbízható partner-e még, akkor a két politikus nem ugyanarra gondol.

A Stuttgarter Zeitung című német regionális lap Angela Merkel Magyarországon – „Felügyelet alatt” címmel közölte Knut Krohn kommentárját. Merkel kancellár magyarországi látogatása azt mutatja, hogy Európa rajta tartja a szemét az országban zajló folyamatokon, és hogy Orbán kormányfő nem tehet meg mindent.

Demokrácialeckét kapott Orbán Viktor a német kancellártól. Angela Merkel a magyar miniszterelnök tudtára adta, hogy demokráciában akkor is fontosak a civilek, illetve a média, ha kétharmados győzelmet aratott a kormány. Azt is megjegyezte, az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben „nem tud mit kezdeni”, és feszülten nézett Orbánra, amikor partnere közölte, nem minden demokrácia szükségszerűen liberális.

4 hozzászólás

  • Benedek Margit

    Nem tárgyszerű, nem a lényegről beszél, túl sok a bírálat, de
    miről. Kimaradt a lényeg. Miért is jött Angela Merkel. Mi hang-
    zott el a sajtóértekezleten. Erre inkább kiváncsi lettem volna,
    mint, hogy kezet csókolt a ministerelnök a kancellárnak. Sok
    időt töltöttem a cikk olvasásával, de nem sokat tudtam meg.
    Sajnálom!
    Benedek Margit Ausztráliából

  • Georgina Bojana

    „Az ábrándozás az élet megrontója” – mondta drága nagyanyám. „Tenni, tenni kell, gyorsan, okosan, hathatósan” – így szólt a néhai nagyanyai jó tanács.
    Bocs’ mégis elábrándoztam.
    Milyen napjai lettek volna döbröginek, ha az általam is mélyen tisztelt német kancellár asszony Orbán Merkel, több napig is osztotta volna nézeteit, s talán több idő jutott volna a jelenlegi kormány elszámoltatására. A miért-ek és hogyan-ok megkérdezésére.
    No igen, csak ábrándoztam…
    *
    Reménykedem, ezek/azok az elszámoltatások másként és másképpen is megtörténnek, hamarosan.
    *
    G.B.

  • Természetesen, akik a felcsúti tahó stílust várták Merkel asszonytól, azok nagyot csalódtak. A határokon túl nem divat a bunkóság, így a hazai politikai életen szocializálódottaknak most legörbült a szájuk. Pedig akik csak egy szimpla üzleti tárgyaláson is részt vettek, tudják, hogy a félszavaknak, ráutalásos mondatoknak nagyobb jelentőségük van. A diplomácia is ezt a nyelvezetet használja. Már mint a magyarokon kívül.

    A német gazdaság összefonódása a magyar gazdasággal nem csak az média ipart jeleni. Ennek hangsúlyozása például enyhe figyelmeztetés, hogy a gazdasági kapcsolatok csökkenése hatással lenne magyarországra. Lehet átgondolni a szavak mögöttes tartalmát, vagyis a kabinet elemzőinek lenne munkájuk bőven. Már ha nem a haverok hozzátartozói vannak „sportállásban” beültetve. Csak egy szimpla gazdasági tárgyalás menetében két megbeszélés között napokat, heteket elemezzük az ott elhangzottakat.

    Én nem vagyok csalódott a találkozót illetően, mert orbán megkapta a megfelelő pofonokat, figyelmeztetéseket, majd jutalomfalatnak a narancsagyúak a közös sajtótájékoztatót. A protokoll is megkapta ami kijár neki. Az ottani hűvös magatartás viszont mutatja, hogy a színfalak között korántsem volt szivélyes a találkozó.

  • Tisztelt hvalairlapovasok. Angela merker miert csak az egyik valasi kozossegel beszelt sok mas is van magyarorszagon.!?AQKIK KARPOTLAST KAPTAK JOGOSAN. ,de magyaroszagon akik az utolso percig kiztartottak anemetek mellett 2 masodik vilaghaboruban akiknek a szama sokkal tobb mint akiket elhurcoltak. ket orszag atgazolt rajtunk elobb anemetek , akik ami kellett elvettek az emberektol. es mosszeresen gyujtottek a mukincseket aranyat nem csak azsidoktol vettek el avagyonukat.Udvozlom hogy Orban jki allt anemzetert ezt nem sokan tettek volna meg se bajnai se gyurcsany.meg anevet is rossz le irni hol voltak a nagy hatal,mak amikot tianonban elvettek magyarorszag tobb mint afelet. Miert ki ad erre valaszt!! hany eber szenvedett emiatt es ezt csak aszonyeg ala soprik.aki nem el ebben a hazaban sok minent nem ert. Merkel asszony el ismert allam fo de nem tudja hogy a cil szervetek csak fedo szo az erszagon kivulrol probaljak bomlaszatani az orszagot amikor epiteni kellene.azt mondjak minden politikus keze szennyezet egy kicsit de mindig ez alegjobb!!!mag