Kanada Szíriában bombázta az ISIS célpontokat

2015 április 9 12:05 de.8 hozzászólás

Kanadai vadászgépek az Iszlám Állam (ISIS) szíriai cépontjait kezdte bombázni a honvédelmi miniszter nyilatkozata szerint. „Kanada is szerepet játszik abban, hogy az ISIS számára egyetlen egy biztonságos hely, illetve menedék se maradjon”–nyilatkozta Jason Kenney szövetségi honvédelmi miniszter. Összesen két kanadai CF-18 típusú vadászgép csapott le egy ISIS bázisra Raqqa környékén. A célpont egy korábbi katonai bázis volt, amelyet az ISIS harcosai vettek át a szíria erőktől. A Raqqa nevű város az ISIS fellegvárának számít, így a kanadai haderők az iszlámista hatalom központját támadták meg. A légi csapás után a kanadai vadászgépek és pilótái biztonságosan visszarepültek kuwaiti bázisukra.

Egy kanadai katona és egy CF-18-as vadászgép. Fotó: Canadian Press.

Egy kanadai katona és egy CF-18-as vadászgép. Fotó: Canadian Press.

Stephen Harper miniszterelnök kormányának számításai szerint, 2016 márciusáig összesen 500 millió kanadai dollárba kerül a szíriai misszió a kanadai adófizetőknek. Az ellenzéki liberálisok, illetve a markánsan baloldali Új Demokrata Párt (NDP) ellenzi Kanada szíriai katonai fellépését.

A jelenlegi kanadai misszióban a különleges erőkhöz tartozó 69 kanadai katona nyújt átfogó kiképzést kurdoknak Irakban. Ezen kívül két megfigyelő repülőgépet, C-18-as vadászgépeket és egy légi üzemanyag feltöltőt is alkalmaznak a harcokban.

Kanada mellett 6 amerikai vadászgép is résztvett a szerdai raqqa-i légicsapásban.

Újságírói kérdésre válaszolva, a kanadai kormány elmondta, hogy nem kért semmilyen engedélyt a szíriai kormánytól arra, hogy kanadai vadászgépek behatoljanak szíriai légtérbe. A jövőben sem gondolja azt Ottawa, hogy bármilyen előzetes engedélyre szüksége lenne Damaszkusztól.

Március 30-án döntött úgy a kanadai parlament konzervatív kormánypárti többsége, hogy Szíriában is résztveszünk aktív harcokban az ISIS ellen és, hogy az iraki missziót egy évvel meghosszabbítjuk.

Egy Forum Research felmérés szerint, a kanadai lakosság 55 százaléka ellenzi a szíriai légitámadásokat. Októberben lesznek szövetségi választások Kanadában és egyre inkább úgy tűnik, hogy az ISIS és a terrorizmus körüli félelmekkel tematizálják a kormánypártiak a kampányt. Míg az elkötelezett konzervatív szavazók 71 százaléka támogatja a katonai fellépést Irakban és 62 százalék Szíriában, a liberálisoknál 65 százaléknyian ellenzik, míg az NDP-nél az ellenzők aránya 72 százalék fölött áll.

8 hozzászólás

  • Vagy mi , vagy ők !
    Én azt mondanám : inkább ők .
    A törökvész óta eltellt vagy 500 év de az iszlám semmit nem változott azóta se.
    Várja az alkalmat újab hódításokra.
    MEg kell sütni azokat a fattyúkat , hogy ismét észre térjenek vagy 500 de inkább 1000 évre !

  • És nem veszed észre, hogy rasszista dumát nyomsz, esszem géyzám..
    Tod, nem az iszlám az ellenség, hanem az iszlám szélsőségesei.. nem a terroristák képviselik az iszlámot, ahogy a keresztényeket sem a Klu-Klux-Klan.
    New Yorkban kb húsz percenként ölnek meg, rabolnak ki, vagy erőszakolnak meg valakit.
    Mégsem hívod a newyorkiakat bűnözőknek.
    Láthatod, hogy a normálisan gondolkodó muszlim hitű országok is támadják, bombázzák a szélsőségeseket.

  • Falusikám:
    Ez blabla..te is tudod.
    MA ” normális ” muszlim , ( már húsz év óta ) , holnap meg belehajt a rábízott autóbusszal a megállóban várakozó tömegbe.
    Szóva olvass Koránt. Benne van a HIT terjeszésének szükségessége , akár erőszakkal is. Továbbá hogy gyaúrnak tett ígéret semmis. Nem muszáj betartani.
    Falusi :
    Az a baj veletek , széplelkekkel , hogy annó Hitlernek sem hitték el korának tisztaszeműei azt amit leírt a Mein Kampf-jában.
    Én hiszek a libertatista eszmékben de nem hiszek a Fodorgábor féle végtelen hülyeségben, idézem :
    ” Inkább meghalok de nem engedem hogy az ellenségem ne kapjon szót. ” A muszlim több mint ellenség : a muszlim a mi világunk , a mi FAJTÁNK gyilkosa. Én nem tudom azt mondani hogy a fajtám gyilkosa had beszéljen csak , hisz neki is megvannak a maga jogai.
    És végül:
    Cseppet sem vagyok rasszista , megkönnyeztem pl. a kiváló afgán Dr.Abdullah Abdullah életútjáról szóló tudósítást.Pedig ő is muszlim. Csakhogy ilyen kiváló ember jó ha 1000 van a százmillióval szemben.

  • Geyza
    2015 április 10
    5:09 du.
    Nem, Herczegem.. Az a blabla, amit te tolsz..
    Skatulyázol, általánosítasz. nemtom, jártál-é azon a környéken.. Az átlag arab murvára lesqarja, hogy te katolikus vagy-é, vagy budhista. Üzletelni akar veled, a pénzedet akarja. Ennyi.
    Más. Hatvan évvel ezelőtt az arab országok kedvelt túristája volt az amerikai, az európai. Miért? Mert nem hozta magával akkoriban még a felsőbbrendűségét. Egymás mellett árult a piacon az arab, a zsidó, az örmény, meg a keresztény. Mert ugyanazt az istent hiszik, csak a prófétáik megítélésében vannak különbségek.
    Az iszlám,- mint vallás,- alig ezer háromszáz éves. kb annyi idős volt a katolicizmus, amikor az erőszakos térités volt az elsődleges. (Keresztes hadjáratok, inkvizíció.)
    Különösen szivenütött a többesszámod. Tod, Szép Szőke herczegem, én a magam véleményét mondom, tapasztalat és hozzáolvasás alapján. nem,tom, te jártál-é azon a környéken, vagy a keletinél, vagy az Andrássyn sheftelő arabokon kívül találkoztál-e másfajta arabbal. Én igen. Barátaim vannak közöttük, akik engem szintén a barátjuknak tartanak.
    Javallod, olvassam a Korant. megtörtént. Kb negyven évvel ezelőtt. Akkoriban a Bibliát is, a Koránt is, A torát is illett ismerni, olvasni, ha vitázni, vagy csak eccerűen beszélgetni akartál.Semmi olyasmi nincs benne, amit te állítasz. (Nézz utána..)
    Azt írod, a” a muszlim több, mint ellenség”..
    És azt mondod, nem vagy rasszista..

  • Na mindegy,
    Megismétlem akkor :
    Vagy mi , vagy ők.
    Jobb lenne szerintem ha inkább ők.

    Te pedig , ha ismét közéjük mész , mindig jó nézzél körbe nehogy hirtelen narancsszínű ruhában találd magadat térden állva , szemben egy kamerával , mögötted egy fekete burnuszos alakkal aki marha nagy kardot emel éppen.

  • Na az örmények..hát ők aztán biztos nagy egyetértésben árulnak egy gyékényról a muszlimmal..főleg az anatóliai tömeges népirtások után. Azokban a pogromokban tízvalahány millió örményt ( ne feledjük : a világ ELSŐ keresztény népe ! ) vagy talán még többet is legyilkoltak a megvadult muszlim törökök.
    A legutóbbi pogromokról már ne is beszéljünk :
    A Szovjetúnió szétesése után Sztyepanakertben mit műveltek a derék azeri muszlim „humanisták” az örmény szomszédaikkal ??!

  • Geyza
    2015 április 11
    4:22 du.
    Miről beszélsz, herczegem?Stepanakertből eccerűen eltüntek az azeriek a kilencvenes évek háborúja alatt. A háború előtt 75% volt örmény, utána mindössze a fele. Az azeriek minden támadását visszaverték…
    Te kiragadsz dolgokat, amiknek a teljes képhez semmi közük..
    Sebaj.
    Higyj, amit akarsz. Én meg hadd tudjam.. 😀

  • Falusikám.
    Csak a korabeli Magyar közmédia híreiből tájékozódtam akkoriban. Akkortájt még voltak hírek.
    De TE had tudjál mindent jobban.
    Áldásom Reád és szajonára.