Előzetes védelem

2015 május 25 7:33 de.2 hozzászólás

Szabadságunkat az év bármelyik szakában, bárhol eltölthetjük. A cél akár Kelet, akár Nyugat, de lehet Dél is, Afrikától kezdve – Új Zélandig. A világ bármelyik országába utazhatunk. Amennyiben nyaralásunk célja más ország, akkor érdemes ezt a néhány, jó tanácsot megfogadni.

A felkészülés
Előzetesen tájékozódjunk arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegség megelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úti célra vonatkozó részletes tájékoztatást, Magyaroszágon az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhetünk. Más országokban a helyi nemzetközi oltóközpontoktól. A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhatunk, mely hasmenés esetén vízben feloldva, segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlásunkat. Olyan gyógyszer is kapható, mely hatásosan hasmenéses panaszainkat hatásosan megállítja. Fertőtlenítő szereket mindenképpen vigyünk magunkkal. Legyenek olyanok, melyek belsőleg, de olyanok is, melyeket külsőleg használunk, s úgy is hatnak. A különböző gyomor- és bélfertőtlenítők, melyeket tablettában szedhetünk be, a különböző lemosók, fertőtlenítő kendők, amelyeket megelőzés miatt használunk. Vannak viszont olyan emberek közöttünk, akik más országba érve akár hashajtó szedésére szorul(hat)nak. Orvosunktól kérjünk tanácsot, milyen gyógyszereket vigyünk az úti csomagunkba. Érrendszeri-, keringési-, szívbetegségben szenvedőknek kötelező kikérniük kezelő orvosuk tanácsát az utazás megtervezésekor, mert az is lehet, hogy betegségük miatt, a repülővel való utazás életveszélyes lehet! Trombózist is kaphat a több órás úton, a mozdulatlan helyben ülés miatt. Amennyiben kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazunk, akkor célszerű részükre némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni. Szervezetünk olyan mikrobákkal találkozhat, melyek ellen nem alakul ki védettség. Így számolnunk kell ételfertőzés, ételmérgezés előfordulásával.

Tisztaságra ügyeljünk!
Kézmosást sokszor, amikor csak alkalmunk van erre. Soha ne felejtsük el, hogy a kilincsek a legfertőzöttebbek. Elég, ha megfogunk egy kilincset, egy bármilyen kapaszkodót, majd kezünkkel egy szendvicset, vagy süteményt eszünk, vagy megfogunk egy fagylalt tölcsérét, a baj máris bekövetkezhet. A kézfertőtlenítő kendő nagyon fontos. Jegyezzük meg, hogy utcán, mosatlan kézzel soha ne együnk. Az evésnek, ivásnak helye és alkalmának kell lennie. Nem vagyok híve a „menet közbeni”, mosatlan kézzel való lakmározásnak. Csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljunk ételhez, a legjobb, ha papírszalvétával fogjuk azt meg. Rossz vagy gyanús higiénés körülmények között az evőeszközt is töröljük át akár a nálunk lévő fertőtlenítő kendővel. A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák.

A csapvízzel – óvatosan!
Utazás előtt tájékozódjunk az úti célunk higiénés viszonyairól és arról, iható-e a csapvíz? Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyunk csapvizet, sőt még fogmosásra sem szabad használnunk. A palackozott italok, ha azokat előttünk nyitják fel, csak akkor biztonságosak. A palackozott italok, a sör, a bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondolnunk kell arra, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele viszont – szennyezett lehet! Ne fogadjunk és ne kérjünk jégkockát, jeget az italunkba. Baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is előfordulhatnak.

Hő-kezelt ételeket együnk!
Frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszunk. Ez gyakorlatilag biztonságos. Az utcai árusokat viszont kerüljük. A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek. Legyek által látogatott nem tiszta edényben tálalt ételt sem fogadjunk el. Palackozott ásványvízzel mossuk le a megvásárolt gyümölcsöt, minden esetben, még a hámozás megkezdése előtt! A gyümölcsöt tiszta késsel hámozzuk meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyasszuk el. A különféle saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek szintén veszélyt jelenthetnek számunkra. Ne fogyasszunk nyers, vagy alig hő- kezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékekre, egyes mártásokra, desszertekre gondoltam). A keményre főtt tojás biztonságos, a tojásrántotta fogyasztása viszont kockázatos lehet.

Nyers kagylót ne együnk! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. Ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot ne fogyasszunk. Pasztőrözetlen tejet, tejterméket ne fogyasszunk. Biztonságos, tiszta boltban vásároljunk. A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikróbákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztíthatja. Biztonságosnak tekinthetőek ezért, a frissen készült, forrón tálalt ételek. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikróbák felszaporodhatnak. Ne vásároljunk és ne fogyasszunk ismeretlen eredetű ételeket.

Ha megtörtént a baj!
Az első tünetek megjelenésétől kezdve legfontosabb, a folyamatos folyadék- és sópótlás. Az üveges (biztonságos buborékmentes) ásványvíz fogyasztásánál hatékonyabb az alábbi oldat fogyasztása. Az ok, mert jobban felszívódik, egyben az elveszett anyagokat is pótolja. A recept alapján könnyen elkészíthető: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyünk egy liter (biztonságos, buborékmentes) ásványvízbe. Majd minden hasmenés, hányás után fogyasszunk ebből lassan 1-2 decit (két év alatti gyermek ½-1 decit). Bármilyen szokatlan tünet észlelésekor, forduljunk azonnal orvoshoz. Hazautazásunk után, ha bármilyen tünetet észlelünk, panaszaink miatt mindenképpen mondjuk meg a kezelő orvosunknak, merre jártunk. Ez ugyanis segítheti a helyes diagnózis felállítását és a kezelés hatékonyságát.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2 hozzászólás

  • Ami azt illeti nem is feltétlenül kell külföldre utazni, egy kis hányásos-cifrafosásos ételmérgezés összeszedéséhez… Orbanisztán-Turulisztán amúgy is a harmadik világbeli országok alsóbb szegmensei felé konvergál, ahogyan például ’45 előtt is számos harmadik világbeli országokra ( mert addig Magyarország az is volt… ) jellemző népbetegség számított megszokottnak, az éghajlatváltozással pedig a jövőben jöhetnek eddig errefelé nem megszokottak is. Talán Kanadában kisebb súllyal esnek latba az ilyen problémák. Csak áttételesen kapcsolódik ide, de a Monsanto és társai az államokbeliekhez hasonlóan a kanadai vásárlókat is a GMO-k kísérleti egereiként ( még fizethetsz is azért, hogy rajtad kísérletezzenek mint némely gyógyszer és védőoltás esetében… ) használják…??? Na ennyit a „szabad-piaci” kapitalista demokráciáról és jogról no meg a szentfazekaskodó „polgári erényekről”.

  • Egyébként ha már utazási tippek, szerintem érdemes lenne a Kanadába/USA-ba utazók számára a GMO élelmiszerek elkerülésére tanácsot adni.