Izrael, a kisoroszlán

2015 május 27 8:00 de.59 hozzászólás

Mint köztudott, Izrael egyik jelképe Júda oroszlánja. Ha a valamikor gyors fejlődésnek indult ázsiai országokat – Japán, Korea – ázsiai kistigrisnek nevezhették, bízvást kaphatja Izrael a kisoroszlán jelzőt. Már csak azért is, mert nemrégiben ünnepeltük az ország 67. születésnapját, ami igencsak csecsemőkornak számít egy állam életében.

Úgy gondoltam, hogy néhány statisztikai adat segítségével megkísérlem érzékeltetni e csecsemő fejlődését az utóbb 30 (1984-2014) évben.

A lakosság létszáma 1984-ben 4.1 millió volt, ami 2014-re megduplázódott és elérte a 8.2 milliót. Úgy a külföldi, mint a hazai sajtó egy részében – többször, mint indokolt lenne – találkozhat az olvasó azzal a megállapítással, hogy a növekedés a sokgyermekes ultra-ortodox családoknak köszönhető. Ez azonban alapvető tévedés. Az említett időszakban az ultra-ortodoxok száma csak 37%-kal emelkedett.

Ugyan ezen időszak alatt az ezer főre jutó személygépkocsik száma 157-ről 364-re.

A ma 307 milliárd dolláros nemzeti össztermék 30 évvel ezelőtt csupán 30 milliárd dollárt tett ki. A növekedés több, mint 900%. Az egy főre jutó nemzeti össztermék 1984-ben 7 ezer dollár volt, 2014-re 36 ezer dollárra emelkedett, ami több, mint 400%-os növekedést jelent.
1984-ben az ország valuta-tartaléka 3 milliárd dollár volt, ez a vizsgált időszak végére 90 milliárd dollárra ugrott, ami a gazdasági stabilitás egyik oka.

Tárgyalt időszakban az államadósság a nemzeti össztermék 280%-áról 66%-ra csökkent.
Csökkentek – 20%-ról 5%-ra – a védelmi kiadások mellett az adóterhek – 45%-ról 32%-ra – is. Bár ez utóbbi még így is az egyik legmagasabb a világon.

Az amerikai támogatás a nemzeti össztermék 10%- át tette ki 1984-ben, ma ez mindössze 1%. (Itt érdemes megjegyezni, hogy amíg az amerikai támogatás egykor a gazdasági és katonai támogatást egyaránt magában foglalta, mára ez kizárólag katonai támogatást jelent.)
1984-ben a kivitel 10 milliárd dolláros volt, ez 30 év alatt 96 milliárdra nőtt, ami 860%-os növekedést jelent.

A vizsgált időszak első évében a hi-tec ipar 1 milliárd dolláros termelésével szemben 2014-ben ez az összeg 37 milliárd volt, ami 3.700%-os növekedést jelent.

Az államháztartás hiánya a GDP 17%-át tette ki, ma ez mindössze 3%, ami 82%-os csökkenést jelent.

Míg 1984-ben a foglalkoztatottak 75%-a, addig 2014-ben csak 43%-a dolgozott az állami szektorban. A nők foglalkoztatási aránya ‘84-ben 34% volt, 2014-re 54%-ra emelkedett. (A munkanélküliség jelenlegi mértéke 4.1%.)

A pénzpiac 85%-os állami ellenőrzése tárgyi időszakban 27%-ra csökkent. Az éves bankkamat 77%-ról 5%-ra, az infláció mértéke pedig 450%-ról 1 %-ra csökkent. Ezzel szemben a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 30 alatt 220%-kal emelkedtek.

1984-ben Izrael nem rendelkezett saját energiaforrással, ma a felhasznált energia 38%-a saját forásból származik. Tervek szerint két év múlva elérjük a 100%-ot. Amíg ‘84-ben nem rendelkeztünk tengervíz lepárlóval, addig 2014-ben a vízszükséglet 40%-a lepárlásból származott.

Ashgelon, tengervíz lepárló (forrás: Google)

Ashgelon, tengervíz lepárló (forrás: Google)

Az elmúlt öt évben a gazdaság fejlődése 21%-os volt, amivel a második helyen állunk a 34 OECD tagállam között.

A brit Economist vizsgálatából, hogy 2030-ban – az egészséget, az általános fejlődést és a személyes biztonságot tekintve “hova lesz érdemes megszületni”? – Izraelt a 20. helyre sorolták (Nagy Britannia, Franciaország, Olaszország és Japán előtt).

Amikor a jövőben várható gazdasági növekedést vizsgálják, az egyik legfontosabb elem a 20-34 év közöttiek aránya az összlakosságon belül. Ez a korosztály ugyanis az, amelyik a legkeményebben dolgozik és a legtöbbet fogyaszt. (Tanulmányok, pályakezdés, családalapítás.) Az OECD tagállamok között Izraelben a legmagasabb ennek a korosztálynak az aránya és ez a jövőben – köszönhetően a magas születési aránynak – csak növekedni fog.

Az OECD tagországok között Izraelben a második legalacsonyabb a halálozási arány.

A Wall Street Journal szerint képzettség tekintetében Izrael a második helyen áll Kanada mögött és Japán előtt. Míg 1984-ben az országnak 64 ezer egyetemi hallgatója volt, ma 306 ezer.

148 vizsgált gazdaság között Izrael az első helyen áll a megújulási készség és második helyen az új kezdeményezések terén.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint, amely az emberi erőforrás fejlesztését (HD) vizsgálja, Izrael a 19. helyen található Belgium, Ausztria, Franciaország és Finnország előtt. (A HD a várható élettartamot, a végzettséget és a jövedelmet tartalmazza.)

Úgy gondolom, ha végignézzük a fenti adatokat, nyugodtan kimondhatjuk, hogy a csecsemő már kinőtt a pelenkás korból.

Lehar Leharisrael/Leharblog

59 hozzászólás

  • Ezeket a statisztikai adatokat 2015 januárjában már megkaptam ivritül.Nagy köszönet a lehár blognak,hogy vette a fáradságot és lefordította magyar nyelvre is és engedélyezte,hogy továbbküldjem barátaimnak a világ minden tájára.

  • Kanadai Magyar Hírlap??

    Én csak egy kis névkorrekciót javasolnék!
    „Kanadai Magyarellenes Magyar gyalázó Magyargyűlölő Izraelita Hírlap” ??

  • Christopher Adam

    kérem, csillapodjon le.

  • molmossimon: mi a kifogása a tényekkel szemben? Talán tudja cáfolni valamelyik adatot? Amúgy ezek tényszámok, és nem propaganda adatok. Csak azért közöljük, hogy legyen összehasonlításai alapja az orbáni Magyarországgal, amint az éppen jobban teljesít, megemelve a GDP arányos államadósságot.

  • molmossimon,
    mocskos nyilasbarmokkal nem tárgyalunk.Az ilyen tetvesek, mint te vagy saját magukat gyalázzák és alázzák meg.

  • Gyuri10: ő még az elithez tartozik. Ezek után képzeld el az alját!
    Amúgy a Jobbik pártigazgatója kijelentette, ha hatalomra kerülnek, számot tevően meg fogják növelni a Gárda létszámát. Ekkora seggfejeket, eddig tagadták, hogy bármi közük lenne a zsíragyúakhoz! A malmos kétségtelenül valamilyen tisztséget fog viselni közöttük. Mondjuk, körzetvezető testvér lesz.

  • Gratula Izraelnek! Már 1948 óta drukkolok nekik.

  • István,
    ez az elit? Mindig tudtam,hogy a szar a víz tetején úszik.A seggedi-nek legalább genetikusan esze is volt.Igaz egy mocskos szemét ő is. Nem véletlen,hogy Kanadába nem engedték be.Ez viszont egy primitív söpredék. Majd csak felfordul saját indulataitól.Ezek az állatok kicsit elakadtak 1944-nél. Még nem vették észre,hogy megérkeztünk a XXI századba.

  • Klárika,
    KÖSZÖNÖM.

  • molmossimon vitatkozni nem tud, mert a tények makacs dolgok. Ekkor jön az antiszemita (direkt nem írok anti-izraelit, mert az is a klasszikus antiszemitizmusból nőtte ki magát) akinek egyik ismérve, hogy irigy. Az meg sem fordul a fejében, hogy inkább tanulnia kellene, átvenni, ami jó, ami bevált… nem, ő propaganda anyagot akar felfedezni ott is, ahol nincs.
    Piti gyűlölködő, át kell lépni rajta.

  • lehar: ha a földön fekszik.

  • István – biztos igazad van. De amikor annyi tudatlan, ugyanakkor érdeklődő, az igazságra fogékony magyar ajkú található a hálón, én inkább velük foglalkozom.
    A csőlátó, IQ-nukut úgysem tudod meggyőzni.

  • Kíváncsi lennék ha a nyolcvanas években bankcsődöktől, hyperinflációtól szenvedő és államcsőd szélén táncoló Izrael uniós tagországként Frau Merkel -ék kívánságait teljesítve kényszerült volna kimászni a Földközi-tenger túlsó partjain fekvő mediterrán szomszédaihoz hasonló helyzetéből, akkor is elérték volna mindezeket a szép eredményeket… A kérdés persze csak retorikus. Arra is kíváncsi lennék mennyire lenne népszerű Izraelben a neoliberális/neokonzervatív magyar ál-balliberális oldal – Bokrostól, Bajnaiig – elmúlt évtizedekbeli gazdaság és társadalompolitikai stratégiája ( ugyanis az amnéziában szenvedő gyurcsányisták kedvéért megjegyzendő mindez nem az utóbbi öt évben kezdődött ) amely a külföldi multicégeknek gürcölő olcsó, alulképzett munkaerő általi alacsony hozzáadott értéket termelő munkán alapszik, valamint az alulfoglalkoztatottságot és a társadalom széles tömegeinek leszakadását, kirekesztését eredményezi. A beruházásokat olcsó hitellel való támogatás helyett a deviza alapú fogyasztási és ingatlan hitelezést és a legpimaszabb pénzügyi visszaéléseket lehetővé tevő és támogató pénzügyi és „jogi” rendszerről nem is beszélve. No mindezekből nagyjából a Magyarország vagy Koszovó félékre futja nem az olyanokra mint Izrael vagy mondjuk Finnország .

  • Eleftheria,
    virtuális kérdésedre annyit mondhatok,hogy a focit gólokban mérik. 1:0 ás végeredmény már győzelem.Hogy melyik országra mi futja nem a mi gondunk.A saját dolgainkat majd valahogy elintézzük.Az az idő elmúlt,amikor mediterrán vagy egyéb szomszédainkhoz lehetett minket deportálni.A zsidó géniusz továbbra is a mi privilégiumunk marad. Még hálaadó misét sem várunk el más népektől.Akkor sem ha mi mentjük meg az életüket. Bízzál bennünk!

  • Gyuri,

    szerintem félreérted a hozzászólásomat, mert nem Izrael állt a középpontjában, hanem, hogy az Európai Unió vezetése – és mindenek előtt Németország – által a szegényebb EU országokra, mint Görögország, Spanyolország stb. kényszerített gazdaságpolitika alkalmazásával Izrael aligha lett volna képes kimászni a nyolcvanas évekbeli gazdasági helyzetéből. Ugyanez áll a magyar uralkodó osztályok által az utóbbi 25 évben folytatott gazdaság és társadalompolitikára is. A történelmi léptékekben szegény országokból, gyorsan fejletteké váltak, Izraelen kívül pl. Finnország, Írország, Dél-Korea, Taiwan, Szingapúr nem az Európai Központi Bank/Európai Bizottság által diktált, illetve a magyar uralkodó osztályok által folytatott gazdaságpolitikával lettek azzá amik. A géniusz nem elég egy ország felvirágoztatásához: ha az izraeli kormányok is az utóbbi 30 évben a külföldi multicégek számára olcsó, alulképzett munkaerő által végzett összeszerelő s egyéb alacsony hozzáadott értéket termelő munkahelyek létrehozására helyezték volna a hangsúlyt, az ország oktatási, egészségügyi rendszerét pedig szétrohasztották volna, illetve a strukturális gondokból következő költségvetési problémákat a jelenlegi uniós „recept” szerint kezelték volna, akkor a ma izraeliként ismert technológiai innovációk főként Észak-Amerikában, Ny.-Európában születtek volna – jeridázott izraeliek közreműködésével… Amúgy szerintem a jelenlegi nemzetközi politikai helyzetben hízelgő Izraelre nézve ( nem értem a deportálás hogy jön ide ) ha mediterrán ( lévén, hogy Földközi-tenger menti országról van szó, mi több a földközi-tengeri országok közül a legfejlettebb – talán legfeljebb Franciaországgal holtversenyben ) és nem pedig közel-keleti országnak nevezik; na de mindegy.

  • Ha egyelőre nincs több hozzászóló mondanám a magamét!?
    Christopher Adam
    2015 május 27
    11:30 de.
    Nem hirtelen felindulásból írtam tréfás javaslatomat;
    több év alatt kristályosodott ki. „seggfejeket,”, „a szar a víz tetején” … szavak, kifejezések nem kimondottan emelik a médium színvonalát! Vagy a főszerkesztő úrnak erről nincs véleménye, nincs beleszólása?

    Ille István
    2015 május 27
    12:01 du.
    Egyáltalán nem vitatkoztam Izrael állam különböző gazdasági, és egyéb mutatóival, nem is értem miért
    választják összehasonlítási alapnak Magyarországgal szemben?
    Az orbáni Magyarország olyan amilyen. Ha 2010-től folytatódik a Gyurcsány- Bajnai féle Mo., nagyjából
    Görögország szintjén állnánk, aminek talán még önök sem örülnének!?
    – „… növelni a Gárda létszámát.” Nem mi lennénk a világ első állama, ahol Nemzeti Gárda is működik, mi ezzel a gond??
    – Miután sem magam, sem három fivérem soha nem teljesítettünk fegyveres/fegyvertelen szolgálatot,3 év múlva, 72 évesen sem vállalkoznék erre!:)

    Gyuri10
    2015 május 27
    1:53 du.
    Érdekel milyen minőségben (szerkesztő, beépített ember, sima szimpatizáns …) osztogatja bőkezűen e „megtisztelő” jelzőket?
    – „A zsidó géniusz továbbra is a mi privilégiumunk marad. Még hálaadó misét sem várunk el más népektől.Akkor sem ha mi mentjük meg az életüket. Bízzál bennünk!”
    Ez érdekes! Kiket méltóztatnak megmenteni, és kik ellenében?

    lehar
    2015 május 28
    12:28 de.
    Ha Önnek, Önöknek ez jól esik, esetleg konkrét „örömet szerez”, vállalom az antiszemita, rasszista, náci, nyilas, fasiszta jelzőket. Önök nekem ártani nem tudnak.
    – Egyébként az IQ-m – 18 éve, hivatalos vizsgálat alkalmával – 135-nek bizonyult. A kérdések, feladványok között egyáltalán nem volt a származásra, vallásra, pártállásra- szimpátiára, bárminemű egyéb identitásra vonatkozó.

    Eleftheria
    2015 május 28
    6:56 de.
    – „Kíváncsi lennék” a tengeren túli Nagy testvér támogatása nélkül hol állna Izrael?
    – A Világ mely más országa engedhetné meg magának az ENSz megszámlálhatatlanul sok valamire kötelező, ill. valamitől eltiltó határozatának semmibe vételét?

  • molnársimon,
    Kiskomám,2015 máj.27 1:53 du beírásom valódiságát igazolom.

  • István,
    lévén,hogy mint az előbbiekben már bejegyeztem:nyilas testvérelvtársurakkal nem szándékozok randorizni. Neked megírom amit Te amúgy is tudsz.A „fekete szeptemberben”a palesztínok nálunk kértek menedéket,mert Husszein király lőtte őket mint vurstliban a libákat.A szíriai polgárháború sebesültjeit,(keresztény) menekültjeit mi gyógyítjuk,istápoljuk.A libanoni keresztényeket gyilkoló palesztín polgártársaiktól 1982 óta mi mentjük meg.Ami ezen felül van nem írom,mert esetleg árt az egészségemnek.Az ENSZ nek nevezett sóhivatal határozatait a sanghaji táncosnő unokaöccse majd végrehajtja.Akinek pedig mindez csípi a szemét,annak a varjú mondja a szemének,hogy csecse bogyó.

  • István,
    még annyit hozzátennék,hogy a KMH szerintem nem médium,ellenben számomra és mindnyájunk számára egy értékes média.Ezt illene tudni egy 135 ös ájájáj Q val rendelkezőnek.Hacsak nem a kislétszámú osztály-vizsgán kapta.

  • molmossimon – Az u.n. nagy testvér „támogatása” egy roppant érdekes dolog. Ugyanis a költségvetésében a kiadás és a bevétel oldalon is szerepel. Így a végösszeg: 0 Vagyis, az, amit „ad” csakis nála költhető el.
    Elnézést, ha alábecsültem az IQ szintjét. Ez könnyen elkerülhető lett volna, ha megfogalmazásában, szóhasználatában nem az erre a kategóriára jellemzőt használja.
    Ami pedig az ENSZ határozatait és úgy általában az ENSZ tevékenységét illeti – nekem ne magyarázzon olyan szervezet, amelyik nemhogy védi, de tevőlegesen támogatja a terrorizmust.

  • Gyuri10: a médiát az utóbbi pár évben médiumnak is nevezik – legalábbis meghonosodott ez a szó – és nem a spirituális értelemben. Én sem örülök neki, de bármely írott vagy elektronikus sajtótermék médiumnak is nevezhető.

  • lehar: nem becsülted alá.

  • molmossimon: a Nemzeti Gárda és a magyar Gárda közt mind funkcionális, mind elvi különbség van. Az USA Nemzeti Gárdája nem rasszista alapon szerveződik és nem az elrettentés a feladata.
    Senki nem hasonlítja össze Izrael gazdasági mutatóit Magyarországéval, értelme se lenne, a cikk simán egy tényközlés.
    Nem látom, hogy miből vonta le a következtetéseit a 2010 utáni időkre. Az orbáni Magyarország valóban olyan, amilyen: szar.
    Amúgy nem kellene Lehár-ra támadnia. Eddig megszólalásai alapján maga valóban rasszista, antiszemita, tipikus jobbikos. Erre utal a pökhendi ” nekem ártani nem tudnak”. Magát megvizsgálta már? Már, ami a másoknak ártást illeti.

  • A faj-turullok a kis SA-juk kortárs külföldi példaképeit ( a történelmi minták az SA, SS, Fekete Ingesek, Falange, Vasgárda, Usztase… ) illetően, az US National Guard helyett inkább a Pasdaran-ra vagy a szíriai, ( egykori ) iraki Ba’ath Köztársasági Gárdára, gondolnak; egyszóval egy törvények felett álló az uralkodó klikk minden óhaját teljesítő pártmilíciára, praetoriánus gárdára, amerikai példákból inkább az NSA állampolgárok ellen fordított digitalizált spiclirendszere áll hozzájuk közel, esetleg a KKK és hasonlók…

  • Gyuri10
    2015 május 28
    6:22 du.
    Mocskolódásod olyan primitív, együgyű, hogy a régi jó muraközi- lovas BELSPED-es kocsisok is hányingerrel vegyes méla undorral fordulnának el láttán!

    Úgy veszem ki István csicskája lehetsz de, ha hóttig élsz sem érsz fel a bokájáig sem! Idézem okosabb emberek véleményét: ” Ez valóban felháboritó. Ez ugyanis már nem politikai stilusgyakorlat. Ez maga a vadállat. A kápó, aki fizetett szarháziként már tökéletesen eltávolitotta magából az ember maradványait. CSak egy rohadt,mindenre, akár golyórendelésre is alkalmas tálibja lett ennek a portálnak. És az ilyen állatembert övezitek ti körül azzal a redves nyálatokkal . Szégyeljétek egymást.”

  • Minden tetves,nyilasmocsoknak itt és most utoljára.
    Nácikkal szemben semmiféle emberi érzést nem táplálok.Ordenáré mondani valójukért és egyáltalán létezésükért 9 mm es fizetség jár ennek az evolúció szennycsatornájából itt ragadt hordaléknak.Ejnye- ejnye milyen csúnyákat mondok.Tessenek engem beperelni az ENSZ nevű sóhivatalnál.Esetleg a FIFA is besegíthet néhány nyelvcsapással, együtt a nyilaspribékek utódaival.Addig is remélem hogy nyilas berkekben mindnek akad egy-egy varjú.

  • Izrael a csúcstechnika csúcsát képviseli ma.
    Szerencsére.
    A büdösnácik pedig had ugassák a Holdat , oda SOHA el nem juthatnak.

  • molmossimon, azt hiszem a tobbiek mar elmondtak neked mindent, amit tudnod illene, kiveve egy dolgot.

    Az ENSZ-nek nevezett, ujabban muzulman-futtatta, gittegyletben van nehany szervezet. Az Altalanos Tanacs pl. csak egy gumiszoba a diliseknek, ahol szabadon kiduhonghetik magukat es hatarozhatnak amennyit csak akarnak. Az ENSZ sajat torvenyei szerint ezek a hatarozatok nem kotelezoek egyik erintett felre nezve sem. (De azert penzszorasra nagyon alkalmas ez a szervezet es minden mas al-szervezete is, amik szinten nagyuzemi modon gyartjak az Izrael elleni hatarozatokat, amik szinten ugyanugy nem kotelezoek senkire nezve sem.)
    Az Altalanos Tanacs valahogy ugy a 70-es evek fele vilagcsucsot allitott fel, egy nap 11 hatarozat Izrael ellen. Nem akarmi!

    Na most, hogy az Altalanos Tanacs hatarozata azert erjen valamit, az egyuttal felterjesztesnek is szamit a Biztonsagi Tanacs (BT) fele, amit aztan a BT vagy megtargyal, vagy nem. Jellemzo, hogy a regi komcsi blokk es a muzulman blokk altal gyartott Izrael-ellenes hatarozatokat fel sem terjesztettek annak idejen a BT-ben megtargyalni, annyira agyhalott dolog volt. Csak megnyugtattak vele a holt-bunko Arab vezetoket, volt nekik hol kihabzani magukat.

    De meg ha a BT meg is targyal valamit, es hataroz, akkor is csak akkor kotelezo ervenyu az a hatarozat, ha valamelyik idiota pontjuk alatt hozzak azt. Egyelore erre meg nem volt pelda a legjobb tudomasom szerint.

    Tehat Izrael semmi illegalist nem tett azzal, hogy ezeket a sotet vadakat mellozte, nem foglalkozott veluk.

    Hozzatennem, mert nagyon elterjedt nepmese az, hogy Izrael az ENSZ-nek koszonheti letet. Egyaltalan nem igaz ez. Az a bizonyos ENSZ hatarozat ugyanugy az Altalanos Tanacs hatarozata volt, senkire nezve nem volt kotelezo. Epp azert tamadta meg az eppen megszuletett Izraelt minden kornyezo arab allam.

    Udvozlettel;
    Moshe

  • Az ENSZ nevű gittegylethez :
    1.
    Jópár éve egy szép napon az USA közölte hogy egyszerűen kivonul az ENSZ Oktatási Szervezetéből. Mégpedig azért , mert olyan diktatórikus és oroszok által pénzelt afrikai meg egyéb országok szavaztak benne rendre az USA ellen , akiknek pl. nem is volt saját felső-oktatásuk.Az akkori USA azt mondta : az ő pénzükről ne szavazzan afféle Bokassa-császár meg Idi Amin Dada szerű idióták, ugyanis az USA fedezte az Oktatási Világszervezet költségvetésének jelentős részét, a többiek semmihez közelítő befizetéseivel szemben.Ezzel aztán -akkor- meg is bukott ez az ENSZ gittegylet.
    2.
    A Balkáni háborúban ENSZ.haderő volt hivatva a tűzszünetet meg egyebeket felügyelni pl. Szarajevó körül.Gyakorlatilag semmiféle hatásfoka nem volt ennek a misziónak , még foglyul is ejtettek a szerbek egy szakasz francia katonát , akik a szerbek nehézfegyvereit őrizték egy hangárban. Kínos dolog volt, jól emlékszem a korabeli híradókból.A szerbek tulajdonképpen az ENSZ szeme láttára lőtték a szarajevói polgári lakósságot halomra.
    Egy szép napon a NATO ( USA vezetéssel persze ) átvette a feladatokat az ENSZ-től. Ez a külső megfigyelőnek csak annyiból tűnhetett fel , hogy a kék sisakokat és barett-sapkákat átcserélték az egyes nemzetek katonái a saját nemzeti egyenruhájukhoz rendszeresített tökfödökre. HÁROM NAP ALATT REND LETT A KÖRNYÉKEN !! A szerbek le lettek verve mint a büdösszar.Erre az ENSZ három hónapig nem volt képes.

  • Geyza, az ENSZ csak penzszorasra jo. Hadserege nincs hala Hasem-nek, csak egy rendfenntarto csapatocska, amit senki sem respektal tul nagyra.
    1973-ban, amikor Egyiptom elhatarozta, hogy lerohanjak Izraelt, egyszeruen csak felretoltak az ENSZ „rendfenntartoit” aztan nekialltak a haborunak.

    Bar meg kell hagyni, hogy az ENSZ egyik kanadai rendfenntarto egysegeben katonasakodott egy kanadai baratom. O meselte nekem a talan legviccesebb tortenetet, tehat azert megsem teljesen hasztalan ez a „rendfenntarto” ero:
    Megjelent a kanadai alakulatnal egy oreg ciprusi gorog bacsika, aki lebattyogott a hegyrol a kecskejevel es tort angolsaggal ezt mondta nekik: „Five dollar fuck, good fuck!”
    O biztos tudta valahonnan, hogy az „good fuck”. 🙂

  • Geya:

    Azok nem francia, hanem holland katonák voltak, akiket a szerbek foglyul ejtettek. Asszem, 1993- ban tolt ez. A NATO támadás azután jött két évvel, addig egy újabb, teljesne méltatlan és haszontalan – tipikusan enszes – „tárgyalássorozat” volt. De amúgy igen, A NATO USA vezetéssel rozzantra verte a szerbeket. Bár nem 3 nap alatt, hanem 70, de az biztos, hogy a főbb célpontokat napok alatt kilőtték.

    Mose

    Az nem 1973- ban volt, hanem 1967- ben. Akkor takarította el Nasszer a sinai ENSZ alakulatot, amibe U Thant, akkori ENSZ főtitkár az ENSZ BT megkérdezése nékül szó nélkül belegyezett. Nem is volt joga ehhez, mivel ezt csakis a BT határozhatta volna el. Na mindegy, csak a pontosítás kedvéért.

    Az antiszemita s…ggfejnek, molmossimonnak, vagy kinek:

    Pajtikám, még 4 nap, és a 6 napos háború évfordulója van. Ugye, te is örülsz? 🙂

  • Inquisitor:
    Lehet hogy holland katonák voltak , de akkor a Magyar TV tudta rosszul.
    Azért emlékszem jól , mert készítettek egy felmérést hogy mely nemzetek katonái között mekkora a veszteség , a létszámukhoz viszonyítva százalékosan. Kiderült hogy a legfegyelmezetlenebbek a francia kontingens katonái , ezért nagy a veszteségük is. Az angolokat ítélték a legjobbnak , alig volt veszteségük.

  • Geyza:
    Most nem nézek utána, de lényegében ez mindegy is, mivel az eset jól rámutatott a tiupikus enszes töketlenkedésre. Nem csoda: az ENSZ az ötvenes évek vége óta egy általános dühöngő, teljesen diszfunkcionális.

  • Inquisitor, koszonom a kiigazitast. Orexem en is.

    Az ENSZ Altalanos Tanacsa es annak minden mas teljesen felesleges al-szerkezete tkp semmi mas mint gumiszoba az Arab es mas muzulman vezerek szamara. Kedvukre habozhat a szajuk, es raadasul meg is nyugszanak a vegen egy idore, gondolvan, hogy az egesz vilag veluk van, csak azert mert lefizettek, vagy megzsaroltak a veluk szavazo orszagok politikusait.

    Ugy tunik nekem, mintha te is zsido lennel. Csak nem a Tomás de Torquemada utoda vagy, aki visszatert a hitbe? 🙂

    Udv;
    Moshe

  • Moshe,
    Nem vagyok zsidó, semmilyen értelemben sem, de attól még érdeklődhetek a közel- keleti tanulmányok iránt. Nem kell ahhoz sem zsidónak, sem arabnak, sem kurdnak, de még muzulmánnak sem lenni. Japán, Skandinávia is érdekel, pedig nem vagyok sem japek, sem viking, sem finn.,

    Jajj, dehogy vagyok én Torquemada „utódja”, ilyet még viccből se… teljesen máshonnan van ez a nickname, na, ez mindegy is. OK, „kisoroszlánok”, vagy „Lions of Zyon”, inkább készüljetek az évfordulóra, tudod, 05.06.1967.

  • Én mindenesetre ezt küldöm nektek ’67 alkalmából:

    https://www.youtube.com/watch?v=zAH_KB3qnkg

    Gondolom, ismrős előadók.

  • Én teljes mértékig materialista és hitetlen vagyok 😀 😀
    Amikor tisztaszívből , fennhangon szidalmazom Istent , lelkifurdalás nélkül teszem , mert jóltudom : Isten mulat a legjobban azokon a változatos szófordulatokon , amiket kitalálok. Ha pl. felrobban a kísérleti berendezés , amin éppen dolgozok 😀

  • Inquisitor:

    Bocs; egy kis pontosítás: a Hat Napos Háború évfordulójára a héber kalendárium szerinti ijár hónap 28.-án emlékeznek, pontosabban Jeruzsálem felszabadítására ( Yom Yerushalaim ) Izraelben és egyes diaszpóra-beli közösségekben. Ez idén már vagy két, három hete volt…

  • Eleftheria,

    Lehet, hogy a tradicionális héber baptár mást mutat, de Izraelben – ha jól tudom – az ilyesmit a „keresztény” naptár szerint tartják. Államalapítás, Hadsereg Napja, vagy ez most. Ami világi esemény, azt így tartják. Ami vallási, azt meg a tradicionális héber naptár szrint.

    De majd egy izraeli kijavít, ha nem így van.

  • A ’67-es háború idei ( legalább is a hagyományos héber kalendárium szerinti ) évfordulója ugyan már elmúlt, viszont helyette éljen a nyár!

    http://www.youtube.com/watch?v=ZpBRUL-J-YI

    http://www.youtube.com/watch?v=ohnnh5HXKdI

  • lehar:

    A Jeruzsálem Nap témájában a kedvencem, amikor nézek egy felvételt az ünneplá izraeliekről, aztán meg a valami mást csináló arab- iszlámnácikról.

    Első esetben: hatalmas boldogságban éneklő, zenélő, táncoló tömeg. Fullos csajok, katonák, civilek, mindenhol Dávid- paizsos kék- fehér. Óriási királyság még a látvány is.

    A másik: eltorzult pofával rikácsoló, gyújtogató, őrjöngő kanokból – csakis kanokból, nem férfiakból, pláne nem nőkből – álló, retkes, agyamputált, kannibál horda. Vagy, valami imám, aki fröcsögő nyállal ordít a minderre vevő közönségének, hogy „Kiirtom- eltaposom – lefejezem”- stb. Vagy ezen ideáktól a keménydrogosok őrületébe került tudatállapotú félmajom banda (félig majom, félig oposszum). Vagy a fentiek kombinációi.

    Micsoda kontraszt.

  • Inquisitor – Nem csak a vallási ünnepeket, de a „világi” emléknapokat is a héber naptár szerint tartjuk. Ezért is kapok a fejemhez, amikor polgári dátummal találkozok valamelyik ünnepünkkel. 🙂

    A másik – az araboknál mást jelent felszabadultan ünnepelni. Akkor is izraeli és amerikai zászlót kell égetni, akkor is lődözni kell…

  • Inquisitor:

    Az izraeli munkaszüneti napokat és „szekuláris” emléknapokat ( bár a Yom Yerushalaim még ha újításnak is számít, de vallási jelentőségű ünnep is ) napokat a héber naptár gregoriánus naptárhoz képest „vándorló” dátumai szerint ( meg lehet nézni bármely útikönyvben, megfelelő utazási témájú oldalon ) tartják ( illetve ezen napok nem éjféltől éjfélig hanem napnyugtától, napnyugtáig tartanak a tórai ünnepekhez hasonlóan ), amely teljesen normális kulturális sajátosság, ellenben mondjuk az ultra-orthodoxia privilégiumaival ( na jó ez egy forró téma – de egyfajta kontraszt is a többségi szekuláris/laikus társadalom progresszív jellegéhez képest).

    No igen; ami a társadalmi mentalitások közötti kontrasztokat illeti végül is a se nem hideg, se nem meleg, kispolgári kelet-közép európai országokból ( pláne az ultrareakciós Magyarországról ) nézve is Izrael és a többi ( európai ) mediterrán ország ( igen, Izrael sokkal inkább mediterrán, mint közel-keleti ország – hiszen a közel-keletiség az utóbbi száz év társadalmi-politikai fejleményei következtében leginkább az elmaradottság szinonimája lett – holott a mediterrán-levanti térség az európai civilizáció bölcsője ) …

  • Adást vettem.

  • Kedves Mindenki.
    Vitatkozzatok a dátumok ilyen vagy olyan naptári bejegyzése felett. Nálam be van jegyezve a mai nap mint a hatnapos háború 48. évfordulója,amikoris történelmi fordulatot vett Izrael területi mérete és katonai ereje.A mai Jánusz arcú világtól:”Bocsánat,hogy győztünk”.

  • Kanadai Magyar nyelvű Izraelita Hírlap

  • molmossimon

    Kanadai Magyar nyelvű Izraelita Hírlap???

    Mos’ méér? Van egy izraeles cikk, oszt akkor mi van ídes szíp tezsvírem? Másik meg az, hoy a newkecdx írtakbül mit tudsz cáfolni, eszetlen hőbörgés meg zsidózáős helyett?

    Harmadik, me az is van ám: ha ez teszerinted valami zsidó- cionista (ammegmi???) hecclap, akkor te mi a legközelebbi nőnemű felmenőd kínját keresel itt?

    🙂

  • https://www.youtube.com/watch?v=fcTEqEdV4Yg

    אף על פי כן- ו למרות הכל
    „Csak azert is- mindennek dacara”

    Szeretettel kuldom azoknak,
    akik a minden napok hosei,bar
    nem szulettek oroszlannak.

    Lolik enekli- ezer dalt enekeltem
    neked- es fogok- meg ketezret.

  • Izraeli,Köszönöm.
    Mindig sikerül hazahoznod!Az oroszlánok a mindennapok hősei!

  • Gyuri, ezek az oroszlánok?

    https://www.youtube.com/watch?v=zAH_KB3qnkg

    Az a fentebbi video hangulatos, de nem kimondottan olyan „oroszlános”, ellentétben emezzel…

  • Nyári olimpiák országok szerinti összesített éremtáblázata:

    arany ezüst bronz
    8. Magyarország HUN 160  143  159

    79. Izrael ISR 1 1 5

  • Idióta Malmos :
    Vannak akik azt képzelik attól lesznek nagyok ha tízezred másodperccel hamarabb érnek célba vagy 5 ezred másodperccel gyorsabban bírnak úszni mint a többiek. A balfék magyar ezek előtt borul le mint bálványok előtt.

    És vannak országok ahol az ilyesmit nagy ívben szarják le. Inkább a csúcstechnika csúcsait fejlesztik még tovább.
    Csak emlékeztetőül te szerencsétlen :
    MA Izrael rendelkezik a világ HARMADIK leginkább ütőképesebb légi erejével, az USA és Oroszország után.
    Gondolod hogy az ilyesmi lehetséges lenne egy nyolcmilliós pici országnak holmi stadion-építések révén ?
    Most pedig mocskolódhatsz tovább…

  • te molmoss, te, 🙂

    Igen? 79. Izrael ISR 1 1 5, Magyarország HUN 160  143  159?

    Tök jó, 🙂

    Túl azon, hogy ez hogy jön ide, meg miféle jelentősége van,

    – Mi van az egy főre jutó GDP- vel? Az átlagéletkorral? A különféle gazdasági mutatókkal, mondjuk 1973- tól? Hi Tech iparágakkal? Exporttevékenységgel, és ennek összetételével? Innovatív technológiák fejlesztésével? Pénzügyi- gazdasági stabilitással?

    Jaj, igen, és a mindenkori katonai ütőképességgel, haderő összehasonlításával, de nem csak számszerűen ám, 🙂

    Nézd, Ghána is kijutott legutóbb a foci- VB re, sőt, azelőtt még Észak- Korea is, ha jól emlékszek, tán még az olimpián is szereztek érmeket… te fiu, te… annyira vicces vagy, 🙂

  • Na, ídes szíp tezsvírem, itten asztán hasónlíthatod össze a mindednféle adatokat:

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

    És

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/is.html

    Ne. Ott van a’ néked!

  • De ha már eredmények, sokkal ütősebbet tudok, bár az kicsit sem humoros: nézd meg a különféle izraeli- arab háborúkban a veszteségi mutatókat katonákban, páncélosokban, és repőlőkben egyaránt.

    Még jó – tényleg jó, ebből egy is sok – hogy Magyarország „csak” két háborúban vett részt a XX században (úristen, hogy erről ebben az összefüggésben egyáltalán beszélni kell…), de az „eredményesség” azért lejön ezekből is.

    A legdurvább arány egyébként 1982- ben volt, a Beeka- völgy feletti légiuralom megszerzéséért. Ott légiharcban – figyelem, LÉGIHARCBAN, nem a teljes ütközet alatt!!! – nulla, azaz NULLA izraeli vadászbombáó elvesztése árán 88 szír gép semmisült meg, ezzel a szír légi kontingens fel is lett számolva.

    88:0, na ez hogy hangzik?

  • Meg az is jó volt mikor a Hatnapos háborúban Jordánia dettó felsorakozott Izrael határainál. Pedig megmondták neki : Maraggyon ebből ki ha jót akar. De a jordánok aranyifjú királya nem hajtott a jószándékú figyelmeztetésre , ezért elemelkedett nehány izraeli vadászbombáző és 15 perc múlva nem létezett többé Jordán légierő.
    Ennyi.

  • Momentán széttaposták őket.