A gárda-pride margójára

2015 július 6 6:36 de.22 hozzászólás

A Budapest Pride szervezésének környékén mintha kicsit elsikkadni látszott volna, hogy az egyszínűek, vagy kevés színűek is tartottak egy összejövetelt. Pedig tartottak, nem kisebb személy áldása alatt, mint a Horthy-fétist is avató lelkészé. Az Új Magyar Gárda Mozgalomról, és a maguk pride-járól van szó.

A szervezet, nyilván egész véletlenül a Budapest Pride idejére szervezve, úgynevezett bajtársiassági napot szervezett, és ifj. Hegedűs Loránt református lelkész személyesen köszöntötte a megjelenteket. Eközben, a hírek szerint, arról csacsogott, hogy egy gonosz háttérhatalom tehet a nagytiszteletű Magyar Gárda egykori betiltásáért is. Valószínűleg most éppen Amerika a gonosz háttérhatalom, mert Murányi Levente, az 1956 után egész a főiskola elvégzéséért meghurcolt és sínylődtetett mártír valami ilyesmiket állíthatott. Ha az MTI-nek hihetünk. Próbáljuk meg. Egyébként nagyjából itt be is lehetne fejezni az esemény tárgyalását. Már csak azért is, mert önmagában az egész társulat puszta léte sem valósulhatna meg hatalmi támogatás nélkül, és reklámot meg minek kellene csinálni Vona új munkásőrségének. Mert a pártelnök személyes levele igazolja, hogy nem igazán van másról szól. Különösen a Jobbik politikai térnyerését figyelembe véve.

Az interneten, szinte természetesen, szinte azonnal polarizálódtak a vélemények, és szép lassan visszaköszönnek az unalomig elcsépelt populista lózungok arról, hogy miért is kell egy pszeudomilitáns szervezet. A legkedveltebbhez hasonló különben az, hogy azért kellenek, mert meg kell védeni a magyarokat. Az érvek akkor kezdenek kisiklani, amikor a „mikor?” és a „kitől?” kérdései kerülnek elő. A „ki helyett?” kérdése aztán végképp jégre viszi a jobboldal széléről érkezett komment-desszantosokat. Az ugyanis világos, hogy a közbiztonság javítása, a határok védelme közös érdek. Ám erre a célra vannak felesküdött, fizetett szervezetek. A közbiztonságért és a katonai védelemért egyaránt található felelős politikus, miniszter. Ha ezzel bárkinek, akármelyik politikai oldalon gondja van, akkor hozzájuk fordulhat. Alkalmasint Vona Gábor is megteheti a Parlamentben. Amikor tehát a Jobbik szimpatizánsai, és tőlük jobbra azért ágál a gárdaszerűségek mellett, mert ezeket az érveket rángatja elő, akkor nem igazán érthetőek. A Jobbik ugyanis parlamenti párt. Miközben Vona Gábortól csak arra futja, hogy mesét olvas, kutyát simogat és gárdát üdvözöl, aközben tőle is érdeklődhetnének a hívei. Ahogy a törvények betartásáról szóló plakátok helyett is érdeklődhetne a miniszterelnök a be nem tartók elleni fellépés kapcsán a belügyminisztertől.

Ha ezek a lépések kimaradnak, akkor az igencsak leleplező hatású. Ha ugyanis a jobboldal hajlandó támogatni az említett militánsokat, ám nem kerül szóba, hogy kinek is kellene ellátni ezeket a feladatokat, akkor az a lózung-koefficienst növeli. Joggal hihetjük, hogy a védelemről, a kiűzendő ördögként megjelölt „háttérhatalmakról” szóló szöveg üres lózung csupán. Nem szolgál mást, mint fedőszöveget arra: létre kell hozni, és tömegtámogatást kell szerezni egy bármikor bevethető, a hatósági cselekvéseket korlátozó törvények hatálya alá csak érintőlegesen tartozó erőszakszervezetnek. Annak érdekében, hogy a politikai támogató hatalomra kerülése esetén, akár erőszakkal biztosítsák a hatalom megtartását. Egyenes utat kikövezve a diktatúra felé. S ebből a szempontból valószínűleg húzható némi párhuzam az egykori munkásőrség és a mai gárdák közt. Még azt sem vitatva, hogy mindkét szervezetben voltak és vannak szimplán megvezetett, de különben jó szándékú emberek. Ahogy a 3. Birodalom Németországában sem csak vérgőzös fasiszták éltek.

Feltételezhető tehát, hogy a hazai szélsőségeseket is sokan azért támogatják, mert nem látnak alternatívát. Hatalmi oldalról ez nyilvánvalóan kormányzati felelősség. Az említett feladatokért felelős tárcák „trehánysága” nyilvánvalóan felelős a rendpárti irányzatok erősödéséért. Az önmagát demokratikus ellenzéknek kikiáltó katyvasz pedig azért, hogy nem alternatív programokkal próbálják meggyőzni a potenciális szavazókat. Alkalmasint persze talán az egyházaknak is érdemes lenne pár kérdést nekiszegezni. De ameddig a klerikális lobbi a kormányzatban ül, ameddig lelkész ugathatja le miniszterként a szegényeket, ameddig lelkész avathat fétiseket, s ameddig a püspököknek minderre csak halkan suttogó szavai vannak, addig talán felesleges.

22 hozzászólás

  • Kíváncsi vagyok, van-e annyi tisztesség a moderátorban, hogy engedélyezze az előző hozzászólásomat.

  • István Bende: nem a moderátor tisztességéről van szó, hanem a MODEMről.
    Ennek értelmében, sajnos, a maga rasszista – és minden bizonyítéktól mentes – hozzászólása nem közölhető.

  • „István Bende: nem a moderátor tisztességéről van szó, hanem a MODEMről.
    Ennek értelmében, sajnos, a maga rasszista – és minden bizonyítéktól mentes – hozzászólása nem közölhető.”

    Ille
    Én mondjuk rá a szólás szabadság és (látszólagos) demokrácia nevében kiváncsi lennék a hozzászóláshoz…elvégre nem ön írta és annak tartalma nem az ön fellelősége…meg amúgy is nagyon egyoldalúak a hozzászólások legtöbb estben

  • Starchild: téved. Jobb, ha hozzászokik a gondolathoz, én vagyok a felelős a kommentek megjelenéséért.

  • Starchild: csak, hogy otthon érezze magát.

    Tudja, ez az állítólagos homo sapiens FSP-nek írta ezt a szívhez szóló üzenetet. Amúgy Bende elv- és tettestársa. Állítólag egyszer majdnem megsimogatott egy zsidó kisfiút, de kikéri magának, hogy antiszemita lenne.
    Bende is látott már közelről nyomorgó cigányt, de nem érdekelte, ráadásul ő sem rasszista. Nincs kétségem a felől, hogy vasárnap templomba jár, az asszonyt is csak akkor veri, ha az rászolgált, és a vasárnap is nyitva tartó CBA-ban vásárol, tehát rendes magyar állampolgár, viszont a kerítést nem a déli határon kívánná felállítani. Hanem, mondjuk, Észak- és Kelet-Magyarország határán.

  • sebestyén eszter

    Amikor a waffen-ss kezdte felívelését, még az igen képzett katonák is csak egy „operett-díszőrség”-nek látták…

  • Mondjuk most, hogy a bevéndorlókat közmunkatáborba lehet kényszeríteni, a Betyársereg max 60 sörhasú mitugrászát az egész TEK nem képes Szegedről hazazavarni, Rendőrök védik az amúgy betiltot gárda utódposványainak lábvizét a legjobb úton halad Orbáni a a 4. birodalom felé.
    Kis orszáág, törpediktátor, kisbirodalom.
    Az ország szégyene, hogy ez a birodalom nem a Napóleonok és Krisztusok termei közt van a keresztfolyosón. Valamelyik diliházban.

  • No és, hányan léptek (hányat léptettek) már be közülük a rendőrség kötelékébe..? – hogy adott helyzetben a belső ellenségtől védhessék meg a hazát… 🙁

  • A kedves cikkírónak valami testhezállóbb témát kellett volna a pride-hoz felvetni (pl. a vannak meleg pingvinek is, nagyon népszerű), mert a gárdás témához egyszerűen nem ért.
    Ilyen butaságot írni: „mert önmagában az egész társulat puszta léte sem valósulhatna meg hatalmi támogatás nélkül”.
    A Gárda létrejötte társadalmi és nem hatalmi támogatás mellett jött létre. 2006-tól minden hatalmi gáncsoskodás ellenére népszerűsége rohamosan nő. A jelenlegi hibernált állapotuk egy lassú átmenetet képez egy régebbi rohamosztagból konszolidált csapattá váláshoz. Itt egy követendő példa rá: http://helsinki.hu/rolunk/munkatarsak
    Na ez a jövőkép a leginkább félelmetes a neoliberálisoknak.
    …..
    További ökörség azzal ijesztgetni az olvasót, miszerint a Jobbik hatalomra kerülését a Gárda erővel befolyásolná, és a hatalmat csak a Gárda erejével tudná megtartani. A Jobbik mára megtanulta az összes modern és hatásos politikai technológiát (lásd MNB felügyelőbizottság), ami már feleslegessé teszi a „gárda-vonalat” erőltetni.
    Ennyit még egy betanított sírköves is tud nálunk a kocsmában.

  • charlie: melegen ajánlom,hogy fejezze be a jobbikos propagandát. ugye,ismeri a macskával kapcsolatos népi bölcsességet?

  • Csak tényeket írtam, ami nehezen azonosítható a propaganda fogalmával, de ezt maga biztos jobban tudja.
    A „melegen ajánlom” remélem nem valami modern fenyegetés, macskás népi bölcsességként meg talán egyre gondolunk:
    „Akit a macskák szeretnek, silány ember nem lehet.”

  • charlie: igaza van, csinálja csak, így legalább olvasóink is tisztában lehetnek politikusaik analfabétizmusával, hozzá nem értésével.
    Maga kb. annyira ír tényeket, mint Fenyvesi: ócska pártpropagandát nyom. Azonban egy valami tényleg tény: Gyöngyösi állásfoglalása a görög helyzettel kapcsolatban eszeveszett marhaság 😀
    Nemzeti büszkeségből éhen dögleni valóban nemes erény!

  • A cikkíró egy végtelenül elfogult és rosszmájú ember. Charlie-nak igaza van. Többekközt nem igazán értem mi köze egy szexuálisan aberált csoport Pride nevű rendezvényének nevét emlegetni Horthy-fétis jelzőkkel egy olyan szervezettel kapcsolatban amelyik nem árt senkinek se. Hány másik szervezet tolta ki a pofáját a vörösiszap idején meg árvíz idején? Attól, hogy még van egy fajta uniformisuk még nem lesznek semmiféle paramilitáns csoport. Cserkészeknek, tűzoltóknak, mentőknek,néptáncosoknak, stb. is van sajátos öltözékük és mégsem járnak mások fejét leharapdálni. Ami pedig a kimondhatattlan nevű háttérhatalmat illeti igenis beleszól mindembe. Ahogy elvakkantják magukat a 2/3-os kormány máris törvénybe formálja a kívánságokat.

  • charlie
    2015 július 7
    5:34 de.

    A pride fogalma: büszkeség, önérzet, gőg.
    Csak neked:
    https://translate.google.co.uk/#en/hu/pride

    A gárdára melyik nem igaz?
    Innentől fújhatsz egy tonna tollat 🙂

  • Starchild
    2015 július 7
    3:39 du.

    Pride-ügyben ld, az előzőt.
    Fltuis: = Bálvány, mindenek fölött álló tárgy;

    Ifjabb Lóri saját kicsi kezével avatott bálványt templomban. Mit is mond erről Mózes könyve? S pont egy lelkész?

    Te is kapsz egy tonna tollat. együtt fújhatjátok.

  • „A pride fogalma: büszkeség, önérzet, gőg.”

    Köszönöm. Hál’Istennek az angol még nem gond és a vonaglók számára büszkeséget jelentene,….. hogy mire, számomra misztérium.
    Ami meg a gárdát illeti, semmi közöm hozzájuk viszont a tények alapján nem igazán látom, hogy mi lenne a gond velük. Nekik úgy tetszik, hogy beöltöznek, megemlékeznek, néha felvonulnak és szeretik a hazájukat. És akkor mi van? Van épp elég más szervezet MO-on amelyik nem csak a közpénzt szívja hanem még azmellet mindent megtesznek, hogy alá aknázzák MO-t. Lehet, hogy azokról kéne többet beszélni csak áz már bizony nem nagyon megy…

  • Andy, még nálunk vidéken, az alsótekeresi kiskocsmában is mindenkinek világos, nincs itt szó se büszkeségről, se nemi szabadságról, meg egyéb divatos maszlagokról.
    Ezeket a szerencsétlen betegeket gátlástalan csoportok felhasználják az erős tradíciók szétveréséhez, olyanokhoz mint a klasszikus családé, az anya-fia kapcsolaté, a generációk együttéléséé. A nemzethez tartozás érzését, megélését pedig fel szeretnék váltatni ilyen eseti kapcsolódásokkal, mint a homoszexuálisok vonulása és egyéb devianciák. Ugye mennyivel könnyebb ilyen egymást tapizgató, ösztönlényekké mutálódott „egyéniségeket” rendszerbaráttá tenni?
    A párhuzam a gárdistákkal remek, szerintem a társadalmi hasznosság és a természet majd eldönti melyik szerveződés marad életben.

  • charlie: millen magas a fájdalomküszöbe?

  • sebestyén eszter

    @Andy M,
    igen, erre „Rendőrök védik az amúgy betiltott gárda utódposványainak lábvizét a legjobb úton halad Orbáni a a 4. birodalom felé.” gondoltam. Tehát részesei a hivatásosok is.

  • sebestyén eszter

    @DonGolo, szerintem teljesen nyilvánvaló, h elég régóta szivárognak be a karhatalomba.

    A parlamenti őrség ruhája meg ilyen: http://www.sikerado.hu/magyarorszagon/2013/01/01/Letrejott_az_Orszaggyulesi_orseg_

  • Kedves Eszter, maga hány órát képes rettegni naponta?
    És ha rendesen meg is fizetnék?

  • Az mostanra már teljesen nyilvánvaló ténnyé vált , hogy a nácik tudatosan , még a Horn-kormány idejétől kezdődően léptek be a különféle nemzetbiztonsági szolgálatokba.
    A Gyurcsány-éra sohasem feledhető bűne hogy nem csinált egy alapos tisztogatást ebben a kérdésben.
    Meg is lett az eredménye.
    Mosthatolmonlévők is meg fogják még inni ennek a levét hamarosan.
    Adja Isten hogy tévedjek !

    Miért kell eltűrni még itt is ezeket a csárlikat meg egyebeket ??!