Választások Kanadában: Feloszlatták a parlamentet, a konzervatívok a baloldalt akarják kivéreztetni

2015 augusztus 2 11:08 de.10 hozzászólás

Stephen Harper miniszterelnök vasárnap reggel megkérte II. Erzsébet királynő képviselőjét Kanadában, hogy oszlassa fel a szövetségi parlamentet és hírdesse meg a választási kampány kezdetét. Az országos választások október 19-én lesznek, ami azt jelenti, hogy 1872 után ez a 78 napig tartó kampány lesz a leghosszabb választási hadjárat Kanada történelmében. A 2006 óta regnáló Konzervatív Pártnak van a legtöbb pénze egy ilyen meghosszabbított választási hadjáratra és a nemrég módosított választási törvények is a jobboldalt erősítik, hiszen egy 11 hetes kampány alatt 25 millió dollárról 50 millió dollárra emelkedik az az összeg, amit a pártok költhetnek kampányolásra. Egy hagyományos kanadai szövetségi választási kampány 5 hétből áll és erre készültek a baloldali ellenzéki pártok. Ez most duplájára emelkedett és a költségek is az egekbe szöknek.

Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke egy barbecue-n Calgary-ben.

Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke egy barbecue-n Calgary-ben.

A konzervatívok és a szövetséges jobboldali politikai lobbicsoportok már hónapok óta negatív kampányt folytatnak az időközben harmadik helyre szorított Liberális Párt és annak vezetője – Justin Trudeau – ellen. A durván személyeskedő, antiliberális kampányreklám dömpinget egyszerűen nem lehet kikerülni. Egymás után mennek le a rádión, televízión és az interneten. Mindegyikben komolytalannak mutatják be Justin Trudeau-t, aki nem érett meg arra, hogy kormányfő legyen. Az egyik reklámban azzal riogat a Konzervatív Párt, hogy ha Trudeau liberálisai kormányra kerülnek, akkor már az iskolaudvaron is vehetnek majd marihuanát a kiskorúak.

Nagy valószínűséggel sikeres volt a jobboldali reklám cunámi, hiszen az elmúlt hónapok alatt harmadik helyre esett vissza a Liberális Párt és feltört a keményebben baloldali Új Demokrata Párt (NDP), melynek támogatottsága jelenleg egyenlő a konzervatív kormánypárt népszerűségével.

A konzervatív stratégák lényegében erre számitottak: a reklámok hatására a liberálisok visszaesnek és a kampányban eljátszhatják, hogy a kanadaiak két opció között választhatnak: egy „mérsékelt,” „felelősségteljes” Konzervatív Pártra, vagy a „szélsőbaloldali,” „radikális,” „szocialista” NDP-re.

Maga a választás mindenképpen a gyengélkedő kanadai gazdaságról fog szólni. A kanadai dollár folytatja csaknem történelmi zuhanását az amerikai dollárral szemben. Péntekre – például – már csak 77 amerikai centet kaptunk egy kanadai dollárért. miközben három évvel ezelőtt még egyenértékű volt a két észak-amerikai fizetőeszköz. További rossz hír, hogy immár 5 hónapja zsugorodik a kanadai GDP. Májusban 0,2 százalékkal esett vissza.

Összesen 338 egyéni választókerületben indulnak a pártok jelöltjei. A kampány első napját Harper konzervatívjai Montreálban töltik, ahol a kormányfő kampány-nyitó beszédet mond. Az NDP miniszterelnök-jelöltje – Tom Mulcair – az ottawai folyó québeci oldalán – Gatineau városában – vág neki a kampánynak. Justin Trudeau liberálisai pedig a vancouveri melegfelvonuláson vesznek részt a mai nap folyamán és innen kezdik meg kampányolásukat.

Tom Mulcair, az NDP kormányfő-jelöltje sört csapol egy ír kocsmában, Stratford városában.

Tom Mulcair, az NDP kormányfő-jelöltje sört csapol egy ír kocsmában, Stratford városában.

A legújabb felmérés szerint a markánsan baloldali NDP 32 százalékos támogatottsággal rendelkezik és őket követi a Konzervatív Párt 31,6 százalékkal. A Liberális Párt 25,6 százalékon áll, míg a Zöld Párt és a szeparatista Bloc Québécois 5-5 százalékos támogatottságot élvez.

A Liberális Párt stratégiái arra mutatnak rá, hogy bár a párt országosan valóban harmadik helyre szorult a folyamatos és durva jobboldali negatív reklámok következtében, szerintük a konzervatívok pont azért fókuszáltak eddig kizárólag Trudeau lejáratására, mert a kormánypárt belső mérései is azt mutatják, hogy a kulcsfontosságú 905-ös torontói körzetben – tehát nagy-Torontó és végtelennek tűnő elővárosaiban – a harc valójában a liberálisok és a konzervatívok között alakul ki. És a 905-ös választókerületek megnyerése nélkül Kanadában aligha lehet kormányt alakítani.

Justin Trudeau, a Liberális Párt kormányfő-jelöltje az edmontoni melegfelvonuláson.

Justin Trudeau, a Liberális Párt kormányfő-jelöltje az edmontoni melegfelvonuláson.

Tags:

10 hozzászólás

  • Chris,

    Nem értem, Kanadában mi ez a politikai „földindulás”. Hiába olvastam ezt a cikket is, nem értem. A gazdaság „visszaesett”, de így is egy igen gazdag, potens országról van szó. Akkor hát mi ez az egész?

    Személyes meglátásom:

    Ha ennyire gazdasági jellegű az egész doplog, nem biztos, hogy Justin Trudeau- nak a legjobb dolga a homokosfelvonuláson való pózolás lenne. Ez -sarkítva, és még ha csak egy kép erejéig is, de azt üzeni, hogy ennek tényleg ez a fontos, nem a gazdaság?

    Szóval?

  • Egyetértek az előttem szólóval.

    Az én véleményem, hogy a gazdaság nem fogja eldönteni a kampány kimenetelét. Semmi komoly baj nincs itt, csak az olaj ára nagyon alacsony és ezért is esett le a dollárunk.
    A párt vezetők személye dönt majd.
    Az NDP szerintem magasabbra jutott, különösen az albertai választás után.
    Harpert a lakosság többsége utálja, de mint biztonságos miniszterelnököt látnak benne.
    Szerintem, a választás eredménye: vagy koalició lép fel a konzervatívokkal és az NDP-vel, vagy a konzervatív párt kissebbségi kormányt fog alkotni.
    Sajnos Justin Trudeaut választották a liberális párt élére,aki rendkivül buta ember. Nem örökölte apjától az észt. Ha a mostani quebeci elsőminiszter lenne a vezető, én is rájuk szavaznék!

  • Kanada gazdasaga – foleg ha masokhoz viszonyitjuk – jelenleg elegge elfogadhato. Gazdasagi kerdesek senkit sem fognak zavarni a valasztasok soran.

    Nekem szemelyesen az imponal a Harper kormanyra nezve, hogy
    1., elodeihez kepest joval kevesebb botrannyal dolgozik,
    2., komplett idiotakat eleddig nem engedtek be a hatalom kozelebe,
    3. Harper-nek volt gerince amit be is mutatott Barack Black Eagle-nak (Sas Elvtars),
    4., Nyiltan Izrael-barat.

    Annak „a hulye kanadai komcsinak”-nak, a kabitoszerektol elhulyult, idiota fiacskajanak viszont csak olyan „otletei” vannak, hogy a marihonaljat es a eutanaziat legalizalni kellene Kanadaban. Szerinte ettol lesz Kanada szuper minden tekintetben.
    A partjuk amugy is teli van bolsikkal, zavaros agyu marhakkal, ami viszont sajnos azt suggalja, hogy ok fogjak a legtobb szavazatot kapni.

    A harmadik, a nyiltan komcsi bolsevik part, mar szinte ude szint hoz be a kepbe. Ok legalabb oszintek hulyek, meg sem probaljak megjatszani az okost.
    Albertaban par honapja a jobb oldal felreallt, hogy atangedjek a csoddel valo kuszkodest a bolsiknak, de Kanada eseteben hasonlo lepestol meglepodnek. Ugyanis az esetleges NDP gyozelem Kanadat visszavezetne az 500 ev ezelotti nomad eletmodhoz, amit megelozne egy nagyaranyu elvandorlas az orszagbol.

    Ugyanakkor manapsag mar itt is ott tartunk, hogy nem az szamit kire szavazunk, hanem hogy ki szamolja a szavazatokat. Ha majd Sas elvtars bekuldi a „szavazas ellenoreit” Amerikabol, barmi is lehet a szavazas eredmenye. Meg az is lehet, hogy kiderul, mi kanadaiak mind Kalifat valasztottunk magunk fole, es koveteljuk a Saria Torveny azonnali bevezeteset. 🙂

  • Christopher Adam

    Inquisitor,

    Kanadában csaknem 10 éve a konzervatív párt, illetve Stephen Harper miniszterelnök van hatalmon és általában olyan 9-10 évig marad hatalmon egy-egy parlamenti többséggel rendelkező kormányfő, aztán jön egy váltópárt…

    Ráadásul egyre inkább kérdéses a kormány neoliberális gazdaságpolitikája, mely nullszaldós költségvetésekre helyezi a hangsúlyt, pedig lenne igény gazdasági fellendítést szolgáló intézkedésekre.

    Minden kormányfő-jelölt „emberi” arcát próbálja mutatni egy kampányban. Nem lehet megjelenni nyers gazdasági adatokat ábrázoló power-point prezentáció előtt és választást nyerni. Ezért Harper hamburgereket süt, Mulcair sört csapol, Trudeau pedig éppen egy melegfelvonuláson van…ez a XXI. századi politika normális menete. Lehet, hogy kicsit bulvár, meg időnként gagyi, de így lehet választást nyerni.

  • Chris, OK, értem.

    Ám az, hogy egy párt 10 éve van hatalmon – megkérdőjelezhetetlenül demokratikus országban, demokratikus választásokkal, végig kitűnő eredményeket, biztonságot garantálva, produkálva (na jó, most van ez a nagyon relatív visszaesés), hatalmi ágak szétválaszta rendben, bratyirendszer léányegében ismeretlen, korrupció minimnális, stb…

    Mindez nem vonja maga után, hogy akkor váltani KELL.

    Miért KELL? A kanadai lakosság nem zombi, mint középkelet- EU nagy része, hogy minnél bődületesebb, szemét demagóg valaki, arra szavaznak.

    Azért ez más kategória, nem?

  • György Lázár

    Remélem hogy Harpert, ha átadja a stafétabotot, mondjuk nem Jason Kenney követi majd.

  • Nem nehéz választani, a megadott pártok és vezetőik közül…

  • Harpernel nincs jobb jelenleg.

  • Stephen Harper, Kanada miniszterelnoke egy barbecue-n Calgary-ben. A konzervativok es a szovetseges jobboldali politikai lobbicsoportok mar honapok ota negativ kampanyt folytatnak az idokozben harmadik helyre szoritott Liberalis Part es annak vezetoje – Justin Trudeau – ellen.

  • Dyson, mi is nézünk TV.t, Tudjuk. Szerintem, kár a fáradságért, a kanadai lakosság nem fog Justinra szavazni, szerintem. Lehet , hogy a neve jó, jóképű és fiatal, de sajnos, nem örökölte az apja eszét.