Jobbra, azután tökig a gázt!

2015 augusztus 7 11:54 de.15 hozzászólás

Tapolcán választás lesz a hónap végén. Két önkormányzati képviselői helyet kell betölteni, de a tét nem ez a két hely, hanem az, hogy szerezhet-e az ország egyik jelentős városában egyszerű többséget a Jobbik. Merthogy ezzel – és a jobbikos polgármesterrel – kezébe vehetné a város irányítását. Tapolca érdekes város, a politikai zűrzavarnál csak a fejekben levő zűrzavar nagyobb.
Ez az a város, ahol az alpolgármester volt szocialista önkormányzati képviselő, aki kilépett pártjából és függetlenként fogadta el a felkérést a főállású alpolgármesteri tisztségre, akit a szocialisták azonnal kizártak a pártból, akit a Jobbik és a Fidesz együttműködésével megválasztottak, majd közvetlenül ezután arra használtak fel, hogy megvádolják az MSZP-t azzal, hogy összeállt a Jobbikkal.
Hogy még mire fogják felhasználni, az az ő egyéni emberi tartásán múlik, remélhetőleg vannak erkölcsi határok, melyeket nem fog átlépni.

Maga az, hogy betölthet egy ilyen tisztséget, számomra nem az ördögtől való. Mindig is vallottam, hogy a települések ügyei egy normális országban nem válhatnak a pártpolitikai küzdelmek prédájává, a helyi politikusok pedig nem lehetnek a pártközpontok papagájai, mert ezzel saját magukat hiteltelenítenék el. Ha valaki az elmúlt évek során hitelesen tudta képviselni a város közösségét, az piacképes a városvezetés terén, és ha az ellenkező politikai oldalt reprezentáló testület is így értékeli ezt, akkor méginkább így van ez. Hogy ebben tagok a Jobbik képviselői is?
Hát akkor tagok – a választók akarták így, és a népet nem lehet leváltani, emellett a politika a kompromisszumok művészete…
Természetesen világosan meg kell húzni az együttműködés határvonalát, de ha a testület normális emberekből áll, akkor ezt amúgysem teszi próbára senki. Az önkormányzatokban megnő a személyiségek szerepe, a képviselőket sokan ismerik, állandó kontroll alatt állnak, ez jó. Az viszont nem annyira, hogy az emberek többségének fogalma sincs a demokráciáról, hol beáll szolgai módon képviselői mögé, hol irreális elvárásokat támaszt velük szemben, hol azt mondja, hogy ez az egész őt hidegen hagyja, tőle ott forduljon fel minden képviselő ahol van, ha helyi, ha országos halljakend.

Ellenben a Fidesz nem állít saját jelölteket, ami azért érdekes fejlemény. Gondolom, egyszerűen el akarják kerülni a beégést. Így aztán majd független jelölteket támogatnak, jóllehet itt minden képviselő gyakorlatilag független, habár aki szeretne a következő ciklusban is képviselő maradni, az általában nem megy szembe azzal a párttal, amelyik támogatta megválasztását.
A pártok oldaláról máshogy néz ki ez a dolog, aki függetlent támogat, az gyakorlatilag azt üzeni a választónak, hogy hülye. Merthogy nem mondja meg, hogy milyen elvek mentén és milyen kötelezettségekkel, milyen anyagi támogatással megspékelve állapodott meg a „függetlennel”, viszont elvárja, hogy a választó szemrebbenés nélkül zabálja ezt a maszlagot.
De persze zabálja, mert a választó olyan, mint a fiam, aki nem bort, hanem borcímkét iszik egyes rosszmájúak szerint, nem vizsgálva a flaska tartalmát, legfeljebb a palackbontás után azzal kínálja az apukáját – inkább pocsékba menjen, mint kárba, ugye. A választó is imádja azt a politikust, amelyik független, ha emellé még civil is a delikvens, akkor halkan nyögdécsel: most finom, most ne hagyd abba!

Hogy aztán ez most milyen eredményt fog hozni, azt majd meglátjuk, de attól tartok, a Jobbik elviszi a két körzetet, mert most minden nekik kedvez. Egyrészt, ha itt politikai változás lesz, vagy Orbánt megeszi a tehén, a Fideszt akkor sem a demokratikus oldal váltja majd, hanem a magukat nemzeti radikálisnak mondó, éppen a kozmetikus asztalán fekvő újnyilasok. Éppen most radírozzák le a képükről a legrondább foltokat, hogy be tudjanak nevezni a Nemzeti Szépségversenyre. A radikalizmusukból is visszavettek, ma már nem hirdetik a koncentrációs táborok szépségét, ezt meghagyják a jelmezbálok idiótáinak meg a stadionok eszementjeinek, akikkel azért úgy vannak, mint szépasszony a szenesemberrel: férjhez nem menne hozzá, de azért a hátsó ajtót nyitva tartja, jöhet bármikor, ugye. Az inga is kileng a szélső pontig, miért lenne ez másként a politikai ingával? Aztán itt a menekültkérdés, melyben még az is radikális, aki egyébként bárányszelídségű – a Fidesz elvégzi a szellemi kártételt, Vonának csak a folytatást kell megígérni, esetleg a szögesdrót aknazárra cserélését. A cigánykérdésben is a Jobbiké a többségi álláspont, mert ha valaki azt hiszi, hogy a társadalom előítéletmentes, az téved. A cigányok pedig minden egyedi esettel visszaigazolják az előítéleteket, legyenek azok bármennyire is tévesek – kit érdekel?
Aki lopott, az cigány volt, ergo a cigányok lopnak. Pedig adott esetben csak a miniszterelnök, ugye.
Aztán itt van még az is, hogy míg a demokratikus oldal csak pofázik, addig a Jobbik akciózik, ide-oda rohangálnak az országban. Mutatják magukat, vezetgetik a vak nénit a zebrán ide-oda, zászlót lengetnek, óbégatnak, megvédik az öreg nénét meg az őzikéjét a cigányoktól és a menekültektől, akik őzikalbászt csinálnának belőle – szóval vannak.

Ellentétben a baloldallal, amelyik nincs, ergo a népek lassan azt sem tudják, hogy lenne más választási lehetőségük is. Habár most megszületett az összefogás a liberálisok és az MSZP között, mind a hat liberális támogatni fogja a közös jelöltet. Érdekes, a DK valahogy kimaradt a jóból, mint liba a tóból, tanulságos ez is.

Szóval érdekes lesz a választás, ha csak önkormányzati is, mert mutatni fogja a politikai változás irányát.
Talán még időben.
2018-ig még sok víz lefolyik a baloldali politikusok hátán, ami akár pozitív jel is lehetne, mert azt jelentené, hogy dolgoznak.
Reménykedjünk…

15 hozzászólás

  • Mind a hat liberális ? Mióta duzzasztották így fel magukat?
    Gyanús vagy nekem kedves István, te tudsz valamit…!

    Szerintem csak hárman vannak,bár hosszmérték szerint Fodor valóban kitesz kettőt.
    S mivel esze meg csak egynek, de az jó bőven van mérve, így lehet hogy összejön a hat.

    Egyébként teljesen mindegy, hogy a Jobbikos jelöltekről napi szinten derülnek ki diákcsínynek épp nem nevezhető cselekmények – logikus, hogy a „nép” szembe megy a józan ésszel és megadja a királynak amijár !

    Kvázi, most épp a Jobbiknak áll a zászló, ezt tudomásul vette a nép egyszerű gyermeke Józsibácsitól – Marinéniig bezárólag, hát akkor most reájuk szavazunk, míg a széljárás nem hoz egy másik cuki csapatot, aki az őzikét nem csak megvédi, de egyenesen vörösboros mártással narancskarikákkal fel is tálalja neki egyenes a saját viaszosvászonnal bevont asztalára !

    Addig meg coki, hogy ez dollárt csinál házilag, az meg két marékkal lop egyszerre, mellé még hazát árul gebinbe a harmadik meg épp verőlegénybe ment át….ugyan, hát a Rózsit is hogy felsegítették, mikor a nálánál háromszor nagyobb zsákkal perecelt a mezőről jövet.

    Aki épp csinált valamit – azaz kiderült róla egy és más – az épp és pont nem is a tagjuk már…. – nem is értik hogy jön a csizma az asztalra!?

    De, hát ez van, szegény ember vízzel főz!

  • Édes Istenem, ilyen szívmelengető cikkekért érdemes idelátogatni. 🙂
    Persze a cikkírónak fogalma sincs arról, hogy a háttérben mekkora munka van a siker mögött, A Jobbiknak 17.000 regisztrált önkéntese van az országban, mindegyik lelkes még annyira, hogy önjáró prédikátorként terjessze akár a saját gondolatait is. Mindennapi téma pedig van bőven.
    A baloldalt meg nem értem, még a régi motorosok is elkopnak mellőlük, az értékeiket szabadon lopkodhatta tőlük mindenki, ma már egy épkézláb gondolatra sem képesek.
    Kár, mert a baloldal megléte nekünk is fontos.

  • charlie: hehehe… siker, mi? 😀 Amúgy persze, hogy fontos a baloldal megléte, különben hogyan is pozicionálhatnák magukat?
    „…mindegyik lelkes még annyira, hogy önjáró prédikátorként terjessze akár a saját gondolatait is.” Ez jó, ez tetszik! Különösen a „még”, ami, ugyebár, a leszálló ág jelzője 😀 Amúgy van nekik? Mármint, önálló gondolatuk.

  • Bizony van leszálló ág, el is érhet minket. A kisgazdák, az MDF, a MIÉP porba hullása figyelmeztető.

  • Emberek, egy friss hír:
    Dócs Dávidot, a Jobbik Magyarország Mozgalom jelöltjét választották a Nógrád megyei Cserháthaláp polgármesterévé vasárnap. A 73%-os választási kedv és az 55%-os szavazatarány remek elfogadottságot jelez ebben a kis faluban is.
    A vidám hangulatot fokozza, hogy a Magyar Munkáspárt jelöltje egy szavazatot s e m kapott.

  • Meddig kell még tűrni ezt a jobberes propagandistát ???!!

  • Fel fog emelkedni egy új liberális baloldal.
    ( Olyan 25-30 év múlva.)
    Addig is az ország lakóinak ki kell innia a bürök keserű poharát.( Direkt nem írtam magyar népet , mert a nép jelentős hányada tisztes és biztonságos távolból fogja figyelni a tragédiát.)
    És most nem lehet majd a vérzivatart a törökre , osztrákra , ruszkira , németre fogni.
    Amit eddig láttunk , az még mindig csak a kezdet.

    Adja isten hogy tévedjek !

  • Geyza!

    Nem fogsz tévedni: nekünk Mohács kell!

  • charlie: na és? Olcsóbb lett ettől ott a kenyér? Micsoda világrengető siker: 296 választópolgárból 225 meg is jelent, a dicsfénnyel övezett jobbikos jelölt kapott is 124 szavazatot, a független jelöltek vele szemben 102-t, 23 szavazat ezek szerint érvénytelen volt, ami nem is csoda ebben a melegben. charlie, mi is az a magyar munkáspárt? Ezen vidámkodik? Szegénykém, hogy magának a vidámsághoz már ennyi is elég…Mondjuk, Nógrádban a kistelepülések lakossága eddig is elég belterjes volt.
    Amúgy a vidámságnak is megvolt az oka: szemtanúk szerint a győzelemittas jobbikos friss polgi – természetesen a pártkasszától támogatva – sörsátrat állíttatott fel, és vidámra itatta a polgárokat. Nem lehetett valami nagy kiadás, mivel az asszonyok arrafelé nem isznak sört, a függetlenek gerincesebbek annál, hogy elfogadják a potya piát, maradhatott kb. 80 nemzettárs, ebben a hőségben meg három korsótól elég vidámak tudnak lenni, azannyimint – kocsmai áron 240 korsó (120l)*350 = 64.000, mi ez a Jobbiknak, ha győztek, semmi sem drága az ünnepléshez! Persze, ha ezt a vidámságot már korábban előidézték, az más: a győzelemért semmi sem drága!

  • Geyza: már mondottam volt, ő a fórum bohóca. Szórakoztató a görcsölése semmi több. Kell az ilyen a sokszínűséghez.

  • Besancon: de ki fogja most felvenni Tomori érsek szerepét?

  • Besancon:
    Jó , csak aztán nehogy odavesszen megint a MOSTANI magyarország háromnegyede.
    Mert sajnos erre megvan az esély.
    Nem is kicsit.

    Illepityiu:
    A nácik nem bohócok.
    Aki röhögni próbál rajtuk , később keservesen megbánja.
    Nézzél vissza a történelemben mindössze csak 75 évet.

  • Geyza: értsd már meg, charlie nem náci, csak egy küldetéstudatos jobbikos, némi hungarista beütéssel. A jobbikosok sem nácik, mivel semmi tudatos elvük – az agyonmagyarkodáson és hazaffyaskodáson kívül – nincs. Az meg nem náci jellemző, legfeljebb turulban született.

  • Ille
    „charlie, mi is az a magyar munkáspárt? Ezen vidámkodik? Szegénykém, hogy magának a vidámsághoz már ennyi is elég…”
    …..
    Arra gondoltam, hogy esetleg a munkáspárt színeiben indul valaki, de szavazni ő is csak a Jobbikra szavaz. Itt, az alsótekeresi kocsmában ez nagy derültséget keltett.

    A közös iszogatás győzelmekkor klassz hagyomány a Jobbiknál, persze közös énekelgetéssel, ami tovább erősíti az együvé tartozást. Kicsik, nagyok, öregek, fiatalok dalolják, hogy „Egy vérből valók vagyunk”.
    Nagyon felemelő.

  • charlie: felemelőőőő? Ráadásul ez a közös danászás…meg ez az indián végszó…lemaradt, hogy ufff 😀