Szijjártó helytelenül fogalmazott

2015 szeptember 20 9:56 de.1 comment

Jó-jó, tudom, a cím tartalma a legkevésbé se mondható meglepőnek, hiszen a külgazdasági és más külügyi feladatok ellátásával megbízott turultarajos kormánytagunk roppant ritkán fogalmaz helyesen, már amennyiben egyáltalán helytelennek minősíthető, hogy egy kormány eme megbízottja feladatellátása során szinte kizárólag más kormányok vezetőinek lehülyézésére szorítkozik.

Szijjártó, a zseni

Szijjártó, a zseni

De most másról van szó! Helyesebben másról is. Vegyük sorra!

A szokásos lehülyézést Szijjártó Péter keddi bejelentése alapozta meg, amikor a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésére vonatkozó előkészítő munkálatok kormányzati elhatározásáról tájékoztatta a nagyérdemű magyarokat. Illetve őket is.

Kérem tippeljenek, mi ebben a helytelen?!

Igen-igen, de a legfőbb helytelenség!

Bizony az! Az ésszerű távolság!

De nem ám azért, mert a magyar-szerb-román hármas határtól (amely egy pont) a magyar-román határ egy másik pontja távolságának hosszúsága a magyar-ukrán-román határig bezárólag a kormánydöntés szerint tehát bármekkora lehet, hanem azért, mert a magyar helyesírás legújabb szabályai szerint az “ésszerű” szó helytelen, s az “észszerű” a helyes. Így írtuk helyesen 1954 előtt, és így helyes mostantól ismét. Nyelvészeink legtöbbje szerint ugyan a legmegdöbbentőbb változtatások egyike, hogy a szó -szerű eleme nem képzőként írandó mostantól, hanem a szó utótagja gyanánt (az indoklás szerint így egyszerűbb), s egyfajta nyelvi őrültség emiatt az ésszerűt az észszerűvel felváltani, de hát a szabály az szabály, s egy magyar helyesírási szabályt egy magyar miniszternek kötelessége betartani.

Ez ügyben Szijjártónak három mentsége lehet.

1. Ő csak hangoztatta az adandó távolság ésszerű, azaz észszerű voltának szükségességét, a szó leírásának helyesírási hibájáért az MTI tudósítója a felelős (az illető internálásáról Bástya elvtárs már intézkedett).

2. Idén szeptembertől egy teljes évig türelmi idő lesz érvényben, vagyis ezalatt az egy év alatt mindenki úgy írja az ésszerű, azaz észszerű szót, ahogy csak akarja, ész-szerűnek akár, felelősségre vonni ezért senkit nem lehet (Bástya elvtárs intézkedését ezért Orbán elvtárs időben visszavonta).

3. Turultarajos kormánytagunktól ebben az ügyben se várható el bármiféle ész-szerű, észszerű, illetve ésszerű kijelentés.

Ezért nem meglepő az sem, hogy Románia budapesti nagykövetének holnapi bekéretésekor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban vélhetően a tudomására hozzák azt a számára talán nem ismert, de nyilván megbotránkoztató tényt, ami szerint a mi több mint ezeréves államunk a történelem során többször megvédte magát és Európát, hozzá téve napjaink Szijjártó Péter által már kifejtett kormányzati álláspontját: Ez most is így lesz, ha tetszik a román külügyminiszternek, ha nem.

Aczél Gábor

1 Comment

  • – A görögök nem hülyék, tovább engedik a vándorokat, tesznek az EU-s kötelezettségeikre!
    – A szerbek nem hülyék, tovább engedik a vándorokat, sőt mindent megtesznek a mielőbbi távozásuk érdekében!
    – A horvátok nem hülyék, tovább engedik a vándorokat, tesznek az EU-s kötelezettségeikre!
    – A románok nem hülyék, tovább engedik a vándorokat, tesznek az EU-s kötelezettségeikre!
    – Juncker nem hülye, tehetetlen, de az egész EU az! Beszélnek-tárgyalnak és nem csinálnak semmit!
    – Az ENSZ sem hülye, csak egy igazi Sóhivatal.
    – Merkel sem hülye, várja a 800.000 bevándorlót, közben lezárja a határokat.
    – Faymann sem hülye, csak nem tudja mit beszél! Miként akarja a kvótákat bevezetni, amikor Németországon belül sem hajlandók a bevándorlók a kijelölt tartományokba menni!
    – A Pápa sem hülye, de csak a „menekülteket” látja, az iszlámot nem!
    – Amerika nem hülye, a sz..t már megkeverte, várja az eredményt!
    – Európa sem hülye csak tehetetlen mint egy rossz tanuló!
    – Cameron okos, csak 20.000 bevándorlót vállal, azokat majd Ő válogatja ki és hozza Európába! A vándorló migránsokból nem kér!
    – Orbánék tényleg hülyék! Ha nem építenek kerítést, hanem annak az árából Ők is keresztülutaztatják a migránsokat az országon, akkor is Ők lennéneke a rossz fiúk, de a migránsok már ellepték volna Ausztriát, Németországot, nem lenne gondjuk a szerbeknek, horvátoknak románoknak velünk! Akkor az ellenzék a Schengeni és Dublini szabályok be nem tartását kérhetné számon, de az kit érdekelne?
    – A.G. pedig azért hülyézné Sz.P.-t