A muszlim niqab tematizálja a kanadai választást

2015 szeptember 26 8:10 du.49 hozzászólás

A kanadai szövetségi fellebbező bíróság ítélete szerint az állampolgársági eskütételkor jogos, ha muszlim nők niqabbal takarják el arcukat. A kanadai hatóságok többé nem követelhetik tőlük azt, hogy az arckendőt vegyék le az eskütételkor. Csakhogy Stephen Harper miniszterelnök kormánya már egyértelművé tette, hogy a bírósági ítéletet nem fogja tiszteletben tartani, ismét fellebbezni fog és ha megint pert veszit a kabinet, akkor a szabadságjogok részleges és ideiglenes felfüggesztését is kieszközölhetik. Ezzel szemben a baloldali ellenzéki pártok mind támogatják  – a vallásszabadságra hivatkozva – az arckendő hordását, akár a kanadai állampolgársági eskütételkor is, amennyiben így dönt egy újkanadai muszlim nő.

Zunera Ishaq, a kanadai Szövetségi Fellebbező Bíróság épülete előtt nyilatkozik újságíróknak Ottawában. Döntés született: arckendővel takarhatja el arcát, amikor a bevándorló állampolgársági eskütételt tesz, Photo: Canadian Press / Patrick Doyle.

Zunera Ishaq, a kanadai Szövetségi Fellebbező Bíróság épülete előtt nyilatkozik újságíróknak Ottawában. Döntés született: arckendővel takarhatja el arcát, amikor a bevándorló állampolgársági eskütételt tesz. Photo: Canadian Press / Patrick Doyle.

A Radio-Canada által rendezett francia nyelvű miniszterelnök-jelöltek vitáján olyan szenvedélyessé vált a vita az arckendő körül, hogy lényegében alig lehetett hallani a politikusokat, ahogy egymást túllicitálva üvöltöttek.

“Én soha nem fogom azt mondani lányomnak, hogy egy nőnek el kell takarnia arcát, pusztán azért mert nő!”–mondta Stephen Harper konzervatív miniszterelnök franciául a Radio-Canada vitában.

“Úgy nem lehet segíteni ezeket a nőket, hogy közben megfosztod őket állampolgárságuktól és jogaiktól”–válaszolta a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) kormányfő-jelöltje, Tom Mulcair. “Bírkózzal meg maga az elnyomóval, ha ezt fontosnak tartod. De ne használd politikai fegyverként ezt a kérdést!”–tette hozzá Mulcair.

Heves szópárbaj alakult ki a francia nyelvű kormányfő-jelöltek vitájában niqab-ügyben. Stephen Harper konzervatív kormányfő összetűzött Tom Mulcair-rel, az NDP kormányfő-jelöltjével. Fotó: Canadian Press / Adrian Wylde.

Heves szópárbaj alakult ki a francia nyelvű kormányfő-jelöltek vitájában niqab-ügyben. Stephen Harper konzervatív kormányfő összetűzött Tom Mulcair-rel, a baloldali NDP kormányfő-jelöltjével a Radio-Canada-ban. vitában. Fotó: Canadian Press / Adrian Wylde.

Gilles Duceppe, a szeparatista Bloc Quécébois vezetője elmondta a vitában, hogy ebben a kérdésben Stephen Harperrel ért egyet. Szerinte teljes konszenzus született a québeci társadalomban, hogy a niqab hordása az állampolgársági eskütétel alatt mélységesen sérti a progresszív kanadai és québeci értékeket.

“Ez nem a lakosság megosztását jelenti, hanem egyszerűen kimondjuk a québeci nép alapvető akaratát, hogy a nők és férfiak között egyenlőség legyen! Mi már 2007-ben javasoltuk, hogy ne lehessen bárhol Kanadában eltakart arccal voksolni”–mondta Duceppe a Radio-Canada vitán.

Justin Trudeau, a Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje azonban itt az NDP-vel értett egyet. Szerinte a jobboldali kormányfő félelemkampányt folytat niqab ügyében és a kanadai lakosságot akarja megosztani.

“Mivel egy férfi nem szabályozhatja azt, hogy egy nő hogyan öltözik, olyan államunk sem lehet, amely regulálni próbálja a női öltözködést”–válaszolta Trudeau niqab-ügyben.

Elizabeth May, a Zöld párt vezetője szerint az arckendő-ügy egyszerűen eltereli a figyelmet a fontosabb kérdésekről és alapvetően nem kéne engedi, hogy ebből választási kérdés legyen.

A francia nyelvű vitát Montreálban rendezte meg a Radio-Canada. A francia többségű tartomány 93 százaléka ellenzi, hogy bárki – vallásra hivatkozva – arckendőt hordhasson a kanadai állampolgársági eskütételi ceremónián. Országosan, a kanadaiak 82 százaléka szerint le kell venni az arckendőt az eskütételen.

A jelenlegi törvények szerint, egy arckendőt viselő muszlim nő rövid ideig – és egy kanadai női tisztviselő előtt – le kell hogy vegye a niqabot pusztán identifikáció céljából, de maga az eskütételi ceremónián gond nélkül hordhatja. A jobboldali kormány szerint ha valaki csatlakozik a kanadai “családhoz,” akkor szimbólikusan is fel kell vállalni ennen a családnak az értékeit, melynek egyike a nők és férfiak közötti egyenlőség. Ezért nem hordhat arckendőt.

Tom Mulcair baloldalja tűzzel játszik, hogy ha nagyon határozottan kiáll az arckendő mellett, hiszen jelenleg még vezet a párt a québeci felmérésekben és egy elsöprő québeci győzelem nélkül nem is nyerheti meg a szövetségi választást. Pártbel NDP-s források állítják, hogy Mulcair szerint az arckendő vita nem lesz a legfontosabb ügy ami az urnák elé csábítja a kanadai francia szavazókat október 19-én, így nem tart attól, hogy megijed a helyi lakosság álláspontjától.

Tags:

49 hozzászólás

 • a vallás lelkiismereti kérdés és nem ruházkodási!!!!!!!!!!!!!!!!!! ha valaki fázik takaródzon be jó alaposan de egyébként, ne szállhasson fel senki a metro ra anélkűl, hogy úrvacsorát venne a megállóban egy automatából??? vagy ostyát ugyanott mert katolikus és és az erdő isteneinek hívei (panteisták) meg vigyenek majmot magukkal mindenhová meg szamarat???

  még a végén a grits-re szavazok???

 • lehetséges e, hogy a kendőeladások megnövekedését a kendő gyártók Monopol Kapitalista Szöveccsége jónak láttya és következésképpen pénzeli a niqab mozgalmat? téli niqab nyári niqab őszi és tavaszi niqab valamint fodros és csipkés meg metál niqab jó nehéz páncélból???

  a 21. században már eccer fel kellene nőni és nem bedőlni holmi hitregéknek, a mikulás meg a vasorrú bába és csipkejózsika és hamipogácsás pipőke tepertővel és sok sóval??? facipőt nem akarnak renceresíteni meg a kívűl hordható bundabugyit???

  otthon a lakása (my house is my castle) mélyén aszt vesz fel és oda ahová akarja, de mutogatni holmi legújabb Dolce Gabbana Niqab-ot az uccán??? az már advertisement pénzért

  azaz a niqab advertisement-je a többi állampolgár felbőszítésére

 • Lepedőbe vagy akár csak arc burkolva függöny mögé bújva akárki igazolhatja egy másvalaki identitását,mert ellenőrizhetetlen személy-azonossága és számtalanszor ugyan az a beburkolt személy azonositathatja akit akarnak a mögötte álló erők.Ugyanis a muzulmán vallás szerint egy nőneműként meghatározott egyén arcát nem szabad még egy hímnemű muzulmánnak sem látnia.Egy gyaur megölendő. Ezen felül,már arról ne is beszéljünk,hogy a csadra alatt mi mindent lehet elrejteni.Szükség esetén fegyvert,robbanó anyagot. Még azt sem lehet tudni,hogy a kétlábonjáró valaki lord vagy lady. Az ilyesfajta törvények feletti vita a jóindulatú,a muszlimokat nem ismerő népek körében képzelhető el. Minimum azt kellene bizonyítani hogy NŐ vagy FÉRFI a delikvens.Ha ragaszkodik az arcburkoláshoz akkor deréktől lefelé mutassa meg mi van alatta.Nő vagy Férfi. Természetesen átlátszó,hermetikusan elzárt szoknyával,mert a jelenlevőket nem kell fulladási halálra ítélni.Viccet félretéve ez már a saríjja megerősödésének kezdete.Folytatás első fokon: mindenkinek kötelezővé tenni a saríjját.Másodfokon az újszülött leánygyermekek csiklótlanítása.Hadd ne folytassam tovább… Remélem,hogy a kultúr nemzetek még az utolsó percekben észhez térnek.Mielőtt az iszlám szenny elönti a világot,mert onnan visszaút nincs!

 • rodeo36: én a motorozáshoz egy “arafat-kendőt” tekerek a nyakam köré, minden vallási elkötelezettség nélkül, azért, mert a) olyan macsós, ahogy kivillan a protektoros motorosdzseki alól, b) tiszta pamut és jól eső érzés. Keresek egy nagyobb méretűt, kb. olyat, mint amilyet a gazdag arabok terítenek a vállukra.

 • de amikor nem motorozol akkor akkor nem takarod a fele képed vele, hacsak nem vagy a szaharában vagy a gobbi-ban esetleg a kalahári-ban, talán még Las Vegas-ban ahol bankrablónak néznek és szitává lőnek pamutban…

  és a bukósisakot alája veszed vagy föléje? és akkor mekkor bukósisakod van??? ami neveccséges addig amíg nem komoly…miért legyünk mi neveccségesek mikor ők is lehetnek magukban a sok marhaságukkal, ruházati hírdetés az nem vallás, ugye?

 • rodeo36: a bukó alá nem fér be semmi, mivel – dolga szerint – meglehetősen szorosan ül a fejemen. De, ha már rémítgetni akarok, azért van egy – még a hungaroringes időmből való – olyan arcvédőm, mint amilyet a F1-es pilóták viselnek. Korábban, amikor csak robogós bukóm volt, a hidegben azt húztam magamra. Ma már profi flip-up helmetem van.
  A kockás pamutot a magyar egyetemisták meglehetősen szép számban hordják, ez amolyan divat náluk.

 • Kedves Ille
  rodeo36: a bukó alá nem fér be semmi, mivel – dolga szerint – meglehetősen szorosan ül a fejemen. De, ha már rémítgetni akarok, azért van egy – még a hungaroringes időmből való – olyan arcvédőm, mint amilyet a F1-es pilóták viselnek. Korábban, amikor csak robogós bukóm volt, a hidegben azt húztam magamra. Ma már profi flip-up helmetem van.
  A kockás pamutot a magyar egyetemisták meglehetősen szép számban hordják, ez amolyan divat náluk.

  ugye nem metélik körül magukat bugylibicskával a kendő alatt??? és nem sikoltoznak az egyetem lépcsőjén mint a fábaszorúlt féreg? vagy ha igen akkor az eset meglehetősen komoly, megnéztem a másik cikkben a hozzászóló által idézett youtube-ot hát az a sejk sem kedves és baráti akkor kicsoda?
  én adnék neki páncélniqabot 5MT-ásat hadd kukucskáljon a lukon és egyen emberhúst ott ahol neki három annya volt

 • rodeo36: anatómiai gondjai vannak? A kendő nyakban hordatik, ami meglehetősen távol esik egy, a maga által deklarált testtájtól, ráadásul a körülmetélés nem éppen arab szokás, habár vannak sivatagi arab törzsek (mi több, afrikaiak is), akik ezt gyakorolják, lévén kevés arrafelé a víz, és meglehetősen nehéz abban a hőségben tisztán tartani az előbőrt (a maga kedvéért: fityma, bár kérdés, fity holnap is?), ami bepállva rohadt kellemetlen tud lenni.
  Az iszlám kizárja, emberhúst egyenek, még a sertés is tisztátalannak számít. Persze, ha csak játssza az eszét e tárgyban, az más. Én a magam részéről megyek aludni.

 • @ille

  szép kockás álmokat, ugye nem éltél africa-ban??? mert ott mosaxanak naponta kéccer, a homokosok meg ugye bedörgölik finom kecske faggyúval mint a lábukat a sivatagban használt (nagyon kellemes viselet) szandálban szerzett gombák és retek ellen…és utána sírnak a siratófalnál, hogy nem ilyen homokot akartak

 • István,
  mielőtt még aludni mész nem akarom,hogy kételyeid legyenek a metéléssel kapcsolatban.Nem találhatsz széles e világon olyan muszlimot aki 12 éves koron felül még előbőrrel fitymálna le bárkit is.Az összes arab államokban,Afrikától a Magrebeken át Törökországig az IGAZHITŰEK körül vannak metélve.Az izraeli arabok és beduinok is. A zsidók 8 napos korban vallási alapon csinálják az Ábrahám szövetségébe vételt.Megfelelő érzéstelenítés és orvosi higiénia kíséretében.A pólyás gyereknél maximum 3-4 hét a teljes gyógyulás és ez időben sincs folytatólagos fájdalom.Az iszlámban 12 éves korban kötelező a metélés.Feltételezhetően emlékezetesebb a fájdalom.Kissé barbárnak is tűnik.DE ez az ő bajuk.A mi bajunk az, hogy most feltartottalak az alvásba menés közben,tehát itt be is fejezem. JÓ ÉJSZAKÁT.

 • Ez a náci magyar földön nem probléma,mindenki 100 rétegbe burkolva is szavazhat,jöhet-mehet,mert bűnözőként van mindenki nyilvántartva.Ujjlenyomat az összes új okmányban,sőt az összes adatbázis összekapcsolása is napok kérdése.

 • Gyuri, ezt irod:

  ” Minimum azt kellene bizonyítani hogy NŐ vagy FÉRFI a delikvens.Ha ragaszkodik az arcburkoláshoz akkor deréktől lefelé mutassa meg mi van alatta.Nő vagy Férfi. ”

  Egyetertek, de mi van akkor, ha kiderul az illetorol hogy hermafrodita?

  A muzulmanoknak, fuggetlenul a nemtol, teljesen edesmindegy ez az egesz cirkusz. A kanadai allampolgarsagi ceremonia soran fel kell az ujdonsult kanadainak eskudnie a repedt sarkura, azaz az angol kiralynore.
  Komolyan gondolja barki is, hogy egy muzulman nem a takijat alkalmazza amig eskudozik? Meg hogy egy muzulman huseges lesz egy tobbe-kevesbe kereszteny kiralynohoz, kiralyhoz?
  Ugyanmar uraim es elvtarsak, ezzel az erovel akar meg is lehetne szuntetni az egesz ceremoniat, hiszen csupan jelkepes az egesz ceco.

  A krumplis, vagy ahogy azt masok hivjak a “fekete szemeteszacsko” hasznalata kulonben szerintem elonyos. Kar, hogy fiatalon nem a bankrablo-ipari szakmunkaskepzobe jartam, ugyanis a krumpliszsak kivaloan alkalmas a fegyver es az identitas eltitkolasara is.
  Ugyan kicsit nehez kocsit vezetni benne menekules kozben, amint jonnek a rendorok, de ahogy igy elenzem a kanadai urvezetoket a legtobbjuk ugy vezet, mintha csak ket kis paranyi lukon at latna az utat maga elott. Szoval mi a kulonbseg, nem? Egy-ket elgazolt gyalogos nem a vilag, az IS es Szaudi Arabia joval tobb embert fejez le evente.
  Na es persze a vallasszabadsagra hivatkozva nincs is szebb annal, amikor a szemelyi igazolvanykent is hasznalt jogositvanyban egy krumpliszsak van a kepen. Minden rendor kapasbol tudja azonositani.

 • Rodeo te afféle antiszemita vagy ?

 • Mojsze miért nevezed “repedtsarkunak” az angol királynőt ?
  Bántott téged ? Legálőbb Ő valóban tett valamit fiatal korában a nácik ellen , fizikai képességeihez mérten.
  ( Mint tudjuk a Nyugati Front mögöttes területein katonai teherautókat vezetett. )
  ÉS mit tettél TE ? Az undorító fröcskölődéseiden túlmenően ??!

 • Talaltam egy erdekes filmet, melyben
  egy egyiptomi student kerdezi- miert gyuloljuk
  Izraelt?
  Jelenleg- nem tudni, honnan beszel.
  Velemenyet hallva-nem csoda,bar a jelenlegi
  rezsimmel- vannak kozos erdekeink.
  Vajon eljon az ido- amikor az arab ertelmiseg-
  fel fogja ebreszteni a vergozos iszlam hivoket?
  Mit szoltok hozza?
  Van angol forditas.

  https://www.youtube.com/watch?v=Jcrbyxe3LW4

 • Termeszetesen- felebreszteni almaikbol
  azokat- akik meg hisznek a vergozos iszlamban-
  hogy lassak-hova vezet ez az ut.
  Elozoleg-nem jol fogalmaztam.
  Azt hiszem, sokan vagyunk igy vele-
  akik egyforman jol beszelunk- anyanyelvunkon-
  es apaink nyelven.

 • geyza: nem, nem vagyok, miért érdekel?

 • Rodeo nem érdekel csak épp undorodok az ilyen magadfajta beszólásoktól.
  Miért kérded hogy érdekel e ?

 • Geyza, sejtem hogy nem kanadai magyar vagy, csakugy mint a tobbsege azoknak, akik ide cikkeket es hozzaszolasokat irnak. Ezert elmagyarazom:

  A kanadai feherek egy roppant buszke nepseg, eloszeretettel utaljak Angliat es Amerikat. Amikor neha az angol kiralyno vagy valamelyik gyereke, unokaja olyat szol, ami nem tetszik az ittenieknek, hamar kiosztjak ot, hogy mivel es hol foglalkozzon.
  Ha lenne egy nepszavazas arrol, hogy vajon erdemes-e milliokat kiszorni a kiralyi vizitekre (Kanadaba) es a lenyegeben csupan jelkepes “helytartoi” allasra, azt hiszem masnap mar nem lennek a Brit Nemzetkozosseg tagja.
  Nos hat ezert repedt sarku. Sot, Repedt Sarku.

  A 2. Vilaghaboru elotti szereperol is lehetne beszelni, nem csak az overol, hanem az egesz kepmutato angol vezetes szereperol is, akik nagyban hozzajarultak a 6 millio halalahoz.
  Tehat Repedt Sarku.

  Nalad pedig valami mas repedhetett meg. Osszetevesztesz engem a Civil A Palyannal, itt csak o szokott undorito modon frocskolodni.

 • rodeo36,

  Megvallom oszinten, hogy most mar tobb mint 31 eves tavollet utan kicsit megkopni magyarom, igy aztan nem igazan ertettem en se (azt hiszem Geyza se) hogy tkp. mit is akartal mondani a koltoi nyelven, amit hasznaltal, amikor ezt irtad:

  ” szép kockás álmokat, ugye nem éltél africa-ban??? mert ott mosaxanak naponta kéccer, a homokosok meg ugye bedörgölik finom kecske faggyúval mint a lábukat a sivatagban használt (nagyon kellemes viselet) szandálban szerzett gombák és retek ellen…és utána sírnak a siratófalnál, hogy nem ilyen homokot akartak ”

  Afrikarol irsz az elejen, aztan kikotsz az Azsiaban levo Siratofalnal. Avagy van(nak) Afrikaban is Siratofal(ak)?

  Viszont a Geyza elegge pongyolan fogalmazott, tehat kerlek engedd meg, hogy atfogalmazzam a kerdeset:

  rodeo36, te affele zsidogyulolo vagy?

 • moshe aki va gy???
  gyűlölitek ti önmagatokat eléggé, nem kell hozzá segíccség… egyébként rólam tévecc, a ti kipátok és keménykalapotok ugyanolyan ruházati divatbemutató és hírdetés mint minden egyéb hasonló…fel kellene nőni a hitből és gondolkodni, persze ha van mivel

 • rodeao36,

  Rosszba kotottel bele, ami a vallast es a szimbolumait illeti, mert speciel en ugy tudom, hogy a Torah-nak es a zsido Biblia tobbi reszenek is csak annyi koze van az Istenhez, hogy Ora hivatkozik.

  Mellesleg, ha neked sikerult volna felnonod, es ennel fogva utanaznel dolgoknak, mielott velemenyt formalsz roluk, akkor ismerned a mai zsidosagot es tudnad, hogy manapsag a zsidosag tobbsege egyaltalan nem vallasos, hanam ateista. Nem csak manapsag, mar nagyon reg ota.

  ================

  Na es Geyza, most mar lathatod, hogy miert helytelen az “antiszemita” szo hasznalata. Az “antiszemita” kifejezes szo szerint nezve magaba foglalja az arabok es mas egyeb semita nepek gyuloletet is. A mi derek baratunk viszont azokat nem gyuloli, sot nagyon valoszinu drukkol is a muzulman araboknak, hogy azok minel tobb zsidot gyilkoljanak le.
  Amint a helyes szot (zsidogyulolo) alkalmaztuk azonnal megmutatta, hogy kicsoda is o.

 • Egy újabb látens Auschwitz-éljenző.
  Sok ilyen figurát láttunk már itten.

 • moshe…igen, nem minden zsidó olyan, mint te, vannak teljesen normálisak is, ezért olyan feltünő mikor az ilyenek mint te meg a geyza hőbörögnek annak még szaga is, még jó,, hogy ilyeneket, mint ti én keveset ismerek szsemélyesen, akiket meg igen azok nagyon jó barátaim, és nem nő fű a fejükön…szóval hiába kerestek ellenséget most mellétrafáltatok, a szarva közt a tőgyit…de ne szóljatok senkinek, még többen megtuggyák

  ja és hogy ki bújt ki honan aszt beszéljétek meg geyzával az is a mindent jobban tudók bölcstelen röhögényes csapatának tagja a gittegyletetekben

 • rodeo36,

  Hat ha melletrafaltam, akkor elnezest kerek.

  Mint fenn emlitettem mar, nekem nehezen megy a magyar, amikor tul koltoi kifejezesekkel el valaki.
  Amit most irtal az a szamomra normalis, ertelmes magyar szoveg. Ha lehet probalj meg igy irni es ne felreerthetoen.

 • Moshe Akiva: remélem, felfogja, hogy nem csak a magyar tudásával van a baj?

 • Istvan, en mar hosszu evtizedekkel ezelott rajottem, hogy minel tobbet tanulok valamirol, annal kevesebbet tudok rola.
  Ezt tobbnyire mindenki mas is igy erzi, aki nem allt meg a kozepiskolai (vagy alacsonyabb) szinten.
  Ezt en nem szegyellem.

 • Rogyeo : Blabal..bla..

 • Illepityu:
  Rogyion idézhetett vón’ Frigyesbácsitól is , ha lenne hozzá esze:

  Huj kuszma bég , huj kereki
  Vatykos tyukászok vereki ,
  Ne mánd , NE MÁND a vereszt !
  Dengelegi.
  Mert engemély minder bagul
  Mint vélbagan a Bégahul !
  Ne mánd , ne mánd a verszt !
  Dengelegi.

  Ebben azért több mondanivaló van mint AFET ( A Fennt Említett Tökfej ) ide rondeosított “elméncségeinek”.

 • Ez az egész fátyol ügy szinte azonos a magyarországi irat és ujjnyom nélküli “menekültek” problematikájával. Mindkét csoport – mellesleg, bár 10-ezer kilométerrel odébb, de egy és ugyanarról van szó – vindikálja magának a jogot, hogy személyi azonosító elemek használata és rögzítése nélkül gyakorolhassanak állampolgári jogokat.

  Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint a menekült-áradatban résztvevők nem terroristák, nincs is fegyverük, ők csak katonák, akik parancsot hajtanak végre, amikor vezénylő parancsnokok segítségével elárasztják Európát. Ezzel nehéz, ha éppen nem csődhelyzetet előidézve az öreg kontinens és az államok békés mindennapi működésében.
  Szerinte a menekültek a hozzájuk legközelebbi békés államban, pl. a jordániai diplomáciai képviseleteknél, nagykövetségeken nyugodtan vízumot kérhettek volna a maguk és családjuk számára. Költői kérdés, hogy ezt miért is nem tették..?

 • Ami itt történik az maga az “eredendő bűn”.Normális,majdnem azonos világnézettel rendelkező emberek,nüansznyi gondolkodási eltérések miatt egymás torkának esnek.Szokjatok le egymás sértegetéséről,a személyeskedő seggberúgásokról és meglátjátok,hogy”a haza fényre derül”

 • Christopher Adam

  Gyuri10,

  Teljesen egyetértek! Persze a kanadaiak közt és minden népcsoportban is vannak ellentétek, konfliktusok és összetűzések. De lassan komolyan azt gondolom, hogy magyar nemzeti specialitás, hogy még a szinte 99 százalékban hasonlóképpen gondolkodó magyarok is képesek véres harcot űzni és ellenségképet felállítani az 1 százalék miatt.

  Nem tudom, hogy ez miért van így, milyen nemzeti traumából, vagy örökségből ered, de eléggé tragikus.

 • Chris :
  Azzé van , me büszke nép a magyar.
  ( Az a magyar aki a Föld-csakra környékén vegetál. Biztosan az teszi ilyenné az itt élőket , mertha elmennek , normálisabbá válnak. Akik meg idejönnek messziföldről élni , ilyenné válnak. Ez neki a tudományos magyarázata.Magának a Föld-csakrának a hatósugara nem terjed tovább a Kárpát medene körkörös vonulatainál. Ez is tudományos tény. Ebből írom a diszertációmat , de azt már csak a Szíriuszon fogom beadni.)

 • Geyza: rodeo36 se volt kezdetben ilyen, de mára már kezd leperegni róla a máz, lásd Moshe-nak szóló válaszom. Ne tudd meg, más fórumokon mit kap az orcájába, de nem nagyon izgatja.

 • István von der Ille :
  Az agent provocateur -öket általában nem izgatja hogy mások mit gondolnak felőlük. Momentán nem az a dolguk.
  Pláne ha a káder a Szíriuszró sztármazott el harmincezerrel ezelőtt. Lila Bocskai-mentében.

 • @illeistván
  egy változó világban a vélemények is változnak a változó tényekről, ha akarsz szóvirágokat akkor Arany János ajánlatos, vagy Babits…vannak többen de azok nem én vagyok, mikor az égő házból mentik amit nem kellene és bennhaggyák amit viszont igen…akkor egy kis egészséges ordítozás sohasem árt, lásd még Canada miniszterelnöki aspiránsait franciáúl ami valószínűleg Tom Mulcair reményeibe fog kerülni…és újra elsűllyed, ugye olyasvalamit kimenteni a tűzből…stb…hatalmasat tévedett és a Trudeau gyerek is: liberalizmus nem kháosz és nem hasbeszélés hanem a tények és a valóság megértése és a lényeg …ha ez a zizé lényeg és nem mellékesen tollvonásssal elintézendő, akkor a többiről mit várjunk, a fossilparty (GRITS) meghalt de még nyög, nem lehet egy nemzetgazdaságot hülyeségekre alapozni, és ez most -ha kicsit későn is- kiderült, harper elvtárs jóelvtárs volt amíg azokban a zsebekben volt zseton de ma már nincs …és nem is lesz SOHA TÖBBÉ… vezess új utakra Lucifer mondá Ádám pedig az csak egy kreáció volt a kigyó hóna alján…szóval ami szar annak a neve is szar…és disztingválni nem szégyen, hanem KELL

 • Christopher,

  Irod hogy:

  ” Persze a kanadaiak közt és minden népcsoportban is vannak ellentétek, konfliktusok és összetűzések. De lassan komolyan azt gondolom, hogy magyar nemzeti specialitás, hogy még a szinte 99 százalékban hasonlóképpen gondolkodó magyarok is képesek véres harcot űzni és ellenségképet felállítani az 1 százalék miatt. ”

  Eloszor en is azt hittem, hogy ez magyar specialitas. De szereny eszreveteleim szerint egyaltalan nem. Az emberek mindenhol egyformak.
  Regebben a CNN (amerikai) site-jan megszuntettek a “vitara” valo lehetoseget a CNN-e’k, mert borzalmasan elvadult. Erre folytattak ugyanazok a CBC site-jan. Vegul mar nem birtam, otthagytam oket, de addigra mar voltak virtualis kesztyudobalasok is, kihivtak egymast verekedesre az urak. 🙂

  A Facebook sem sokkal jobb ma, es ugyanezt lehet tapasztalni a spanyol nyelvu hozzaszolasok eseteben is, akar europai, vagy del-amerikai legyen a hozzaszolo.

 • Rogyionoff:
  Szavakat látok az irásodba’ .
  Sokat.
  Egymás hegyén-hátán.
  TE pl. látod értelmüket ?
  Mer innen nézve csak “informális” zajnak tűnik az egész.

 • Christopher és Moshe!

  Példaként ott áll az a nevezetes tévé-vita amelyet Gyurcsány és Orbán vívott meg egymással a szópárbaj-etika szabályainak megfelelően. Gyurcsány knock-out-olta a Vezért. Erre nem az volt a jobboldal válaszsa, hogy egy normális embert klüldtek volna a helyére, hanem még úgyabbul piedesztálra állították és azóta . s o h a . t ö b b é . nem nem engedték ringbe, vagy pástra őfelségét.
  A magam részéről pedig választási kandidátusok számára kötelezővé tenném a politikusi vitát. Különben hol mérettetne meg a kampány igazság, vagy hazugságáradata?

 • A Fid SS a tipikus sötét, sumák banda: azóta is kibújik a két oldal építő vitája elől.

 • DonGolo: nos, ennek a fórumnak alig van valódi fideszes hozzászólója, csak éppen zsigerből mondanak ellent mindannak, ami csak halványan is baloldalinak vagy liberálisnak tűnik a szemükben. Rendesen működik náluk a NER, amin kívül, ugyebár, nincs élet.

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Emlékszem erre az Orbán-Gyurcsány vitára.
  Orbán már előre húzódozott tőle. Ismerve magát érezte, hogy ezt csak elvesztheti. Aztán mindenféle kikötéseket tett. Például kikötötte azt is, hogy Gy. nem hozhat szemléltető eszközöket, mint.pl. gazdasági grafikonokat stb… Így is csúnya vereséget szenvedett ellenfelétől – az ő fogalmazása szerint ellenségétől.

  Nem tudom, ti közelebb vagytok, a hagyományos demokráciákban nem kötelező a választások előtt a vitában való megmérettetés?
  De hát miről is fantáziálok is. Nálunk már a köztársaság is eltöröltetett…

 • DonGolo,

  Nem minden jo politikus tud jol beszelni. Az amerikai elnokok kozott is akadt olyan, amelyik kerulte a nyilvanossagot.

  A nyilvanos vita sem megy mindenkinek. Van akinek tobb idore van szuksege ahhoz, hogy osszeszedje alaposan a gondolatait, de ez meg nem jelenti azt, hogy az illeto buta lenne.
  No es nekunk jelenleg eppen van szerencsenk nezni a kanada allami, es az amerikai konzervativ part valasztasait … na hat azok a “vitak” akar el is maradhatnanak: Iranyitott kerdesek vannak, senki sem kap eleg idot, kipeceznek egyet, vagy kettot, vagy egymast es raugranak, mint tigris a gazellara, es egymas szavaiba vagnak.
  Nemtom ki hogy van vele, de ez szerintem meg cirkusznak sem jo.

 • Egyetértek.
  A mai kanadai vita sem ért semmit.
  Mindenki megmarad a választott személynél, akire amúgy is szavazna.

 • Figyelő: hol volt, hogy hál’ istennek eddig nem láttam? (Rejtő Jenő)

 • Ille, látom hiányoztam.
  Budapesten voltam.

 • Pedig milyen jó volt az emútt nyócnap.
  Soha véget nem érő tyúkeszű vélemény-darálások nélkül.

 • Géjza, több mint két hét. Nem 8 nap.

 • Hiába,ha jók a körülmények,a több hét is csak napoknak tűnik.