A szent anyaföld

2015 október 11 12:10 de.15 hozzászólás

A haza földje, a szent anyaföld, a nemzeti rögvalóság – így szokták bepárásodott szemmel emlegetni. Most rájöttek, hogy két elérzékenyülés között éppen el is lehetne lopni. Ha már minden mozdíthatónak – nyugdíjvagyonnak, üzleteknek, kaszinóknak – lába kelt, jöjjön a mozdíthatatlan, a föld.

Gondos terv szerint először bérbe adták a csókosoknak. Most pedig a kormány kegyéből lett bérlők vagy újabb kliensek megkaphatják tulajdonba, kedvezményes, 2,5 százalékos kamatú, hosszú lejáratú hitellel. Persze csakis „szigorú szabályok szerint” – nyugtatgatja a tiltakozókat a Gazdaszövetség vezetője, mellesleg az országgyűlés fideszes alelnöke. „Helyi földművesek” pályázhatnak, csakhogy aki bérleti jogot szerzett, az már helyi is, földműves is, még ha amúgy műkörmös több száz kilométerre onnan. Hiszen erre kellettek első felvonásként a bérleti pályázatok. A miniszter a faggatózásra, rezzenéstelen arccal, többször megerősítette hogy igen, Mészáros Lőrinc is földműves. Valószínűleg maga túrja a földet, két gázszerelés között.

Így aztán a szakértelem és a birtokméret sem jelent problémát. Ángyán József, aki kormánytagként megismerhette a dörgést, ma már így háborog: „Jön majd Mészáros Lőrinc és a többi egyhetes tanfolyamon végzett aranykalászos gazda, és 300 hektáronként megveszik a földet. Ha elég nagy a család, márpedig a maffiacsaládok elég nagyok, hatalmas hűbérbirtokokat össze lehet így szedni.”

Lázár próbált ideológiával takarózni: a Fidesz „a kisgazda hagyományok” őrzőjeként nem tehet mást, mint hogy a családi gazdaságok pártján áll. Családi, persze. Maffiacsaládi. A kisgazdák egyetlen megmaradt parlamenti utóvédjét: Túri-Kovács Bélát valóban ideje volt megvigasztalni, mert a múltkor is méltatlankodott, hogy a Fidesz meg sem köszönte a veszprémi választás után a Kisgazda Szövetség segítségét.

A Fidesz, amely egykor keresztben lenyelte a Kisgazdapártot, most maga is rájött: a föld minden erőfeszítést megér. Ha egyszer az a jó, ha valaki helyi gazdálkodó, akkor nincs mese, annak kell lenni. Az emberi leleménynek nincs határa: az egyik fideszes képviselő rokona bejelentkezett a helyi templomba. Na, azért nem a zsinagógába, mert ez kissé zsenánt volna, ha majd szükség lesz a jobbikos szavazatokra. Unortodox megoldásként az ortodox templomot választotta, az is csak Isten háza. Hogy miként szerezte meg a „főbérlő” beleegyezését, azt nem tudom, de volt neki annál is hatalmasabb pártfogója. A szóban forgó fideszes honatya véletlenül épp ennek a körzetnek a képviselője. Mindenesetre tudja, hol lakik az úristen. Képességeiről csak azért nem tudok bővebben megemlékezni, mert eddig még egy kukkot sem szólt az országgyűlésben. Nem bolond a száját jártatni, mikor ennél fontosabb dolgokat is intézhet.

A kedves rokon hivatalosan a templom lakója lett, de esze ágában sincs a templom egereként végezni. Nem is fogja, mert a helyi gazda jogán megszerzett terület a híres Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz tartozik. Ez különösen kapós föld, a miniszterelnökség egyik munkatársa is ide íratta át a Nagykovácsiban működő cége székhelyét.

Nekem az egészből a legjobban Lázár János érvelése tetszett. Szerinte a földeket azért kell eladni, mert állami kézben szétlopja a menedzsment, régen a szoci, most a fideszes. Elméláztam azon, hogy akkor milyen meggondolásból vették állami tulajdonba az energiacégeket, de hát nem kell nekem mindent érteni. Azt sem érem fel ésszel, hogy ha mondjuk lopnak a lakásomból, miért kellene ellenszerként az egész lakást odaadnom a tolvajoknak.

Pedig sokan reméltük, hogy az állami tulajdonú földeken lehet majd szociális szövetkezeteket alapítani, okos segítséggel kiutat kínálva a közmunkából. De hogy is gondolhatta bárki, hogy az anyaföld az ország mostohagyermekeit is megilleti?

Jobb helye lesz annak azoknál, akiket a kormány jobban szeret. Akik már három éve bérlők, azoknak elővásárlási joguk van. De ha még nincs is, akkor sem kell félniük. Rajtuk kívül ugyan ki akar fizetni egy húszéves bérleti joggal megterhelt tulajdonért? Ha mégis lesz valami gubanc, majd valaki elsimítja. A licitek dolgáért kipróbált káder felel: az az államtitkár, aki tagja volt a trafikmutyik bírálóbizottságának.

Láttunk már olyat, hogy egy állam nem tartotta meg földjét. A XII.-XIII. század fordulóján egy angol uralkodó azért kapta a Földnélküli János nevet, mert sikerült elvesztenie az ország minden, a kontinensen lévő birtokát. Szerintem ő a példakép. „Ellenzékét”, aki trónkövetelőként léphetett volna fel vele szemben, a leghelyesebbnek tartotta vakká és impotenssé tenni. Majd amikor ezt a parancsát nem teljesítették, a pletykák szerint maga fojtotta meg. Mindez ugyan ma már az ellenzékkel csak képletesen tehető meg, de Földnélküli János egyéb módszerei híveinek jutalmazására, az „árulók”, az akkori Simicskák semmivé tételére, a gátlástalan pénzszerzésre ma is hasznosnak látszanak. Volt kitől tanulnia: Richárd bátyja, akinek saját keresztes hadjáratához mindenáron pénzre volt szüksége, mondta: „Még Londont is eladnám, ha volna rá vevő!” Micsoda pancserek. Ha a mi uraink lettek volna a helyükben, London rég Mészáros Lőrinc nevén lenne.

Lendvai Ildikó/Facebook/DK Európa Expressz

15 hozzászólás

  • Molnár György László: Gőgös Zoltán hozzáértése a mezőgazdasághoz, ezekhez a mocsok kóklerekhez viszonyítva, olyan, mint a Real Madrid és a Makó labdarúgó csapata közötti különbség. Egy NORMÁLIS országban, lélekszakadva hívnák mezőgazdasági miniszternek – és nagy koalíció lenne.

    Gitta Horváthné: Kedves Ildikó! Nagyon jól megfogalmaztad ismét a lényeget! Csak a sok „süket” nem akarja meghallani! Pedig Gőgös Zoltán, és Ángyán József is felhívta a figyelmet, sőt Lázár János is elárulta, hogy szétlopják a magyar földet!

  • sebestyén eszter

    „A Fidesz, amely egykor keresztben lenyelte a Kisgazdapártot” — én ezt hegyet a másik oldaláról látom. A Fidesz nem alakíthatott volna kormányt _kisgazdi_ támogatás nélkül. Az tehát, h lenyelte keresztbe csak következmény. Fikció ugyan, de nem tudom megállni: ha akkor nem kerülnek hatalomra, akkor 2010-ben sem.

  • Eszter!

    „Könnyű Katát táncba vinni, ha ő is akar…”- szól a régi bölcsesség.
    A jobboldal ( MDF, Kisgazdapárt, MIÉP, stb) szereplői már kezdettől fogva, amikor még külön voltak, mind azt akarták, amire a fid SS ma teljes erejéből hajt: a Horthy-r e n d s z e r . restaurációját…
    A fid SS ( = Vittorio Orbanini) éppenséggel a saját hatalma érdekében választotta ezt a projektet. Ebben a konglomerátumban vélte megvalósulni a maga és csatlósai személyes érdekeit és a jövőjét. Érdemes megnézni, most már visszamenőleg is, kikkel is kötötte össze a kelengyéjét… Csak a machivellista pragmatizmus vezérli az egykori „fiatal demokratákat”.

  • Ui.

    Most éppen a földbirtok szerkezet átvariálásával foglalatoskodik. Miközben elhazudja, hogy azoknak adja a földet, akik megművelik, közben a már eddig kiformált nagybirtokon túl is a majdani (föld)koncentráció feltételeit teremti meg.

  • Eszter! Bocs, de persze egyetértünk a kisgazda-fid-SS paktum immár történelmi szerepében is:
    Nélkülük nem ment vaaóóóóna 2010. sem.

  • DonGolo

    2015 október 11
    1:32 du.
    Nagyon érdekelne, mit jelent GYAKORLATBAN eza mondatod:

    „amire a fid SS ma teljes erejéből hajt: a Horthy-r e n d s z e r . restaurációját..”

  • A horthy-kultusz az MDF-kormány alatt kezdődött, a vezír pedig észre vette: megüresedett az az oldal, párt nélkül maradtak a választók. Ezt használta ki.

  • sebestyén eszter

    @DonGolo,
    egyben válaszolok a háromra.

    re 1.: sajnos megint elfelejtettem a tiszteletkört, hogy egyetértek a cikkel, csak valamit kiragadtam belőle, ahol szerintem más az ok és más az okozat.

    re 2.: mindig akkor vesz el, amikor azt kommunikálja, h megvéd per ad, esetleg a kettő együtt.

    re 3.: nyilván. és mind kaptak is az átjátszásért valamit, kivéve Dávid Ibolyát, aki csak a legvégén kanyarodott el, pedig az egyik legnagyobb szerepe van ennek kialakulásában. én nem sajnálom, miközben a balsajtó sír érte. MIÉRT?

  • Egy ilyen ragyogó cikk is pillanatok alatt elillan, mintha unalmassá válna, ha nincs, aki elkezdjen konspirációs elméletekről ordibálni… Hol késtek Ti Bolsevikok?

  • Banfi, a bolsevikok nem késnek soha, itt vannak közöttünk!

  • sebestyén eszter

    Akkor kezdjetek félni, mert ők vannak többségben. 😀

  • Mi már féltünk eleget!
    De van egy törvényszerüség, ami általában megoldja a problémákat.
    Előbb, utóbb!

  • sebestyén eszter

    Szójáték volt, vizteltem.

  • Eszter, szükségtelen magyarázkódni, aki kell, az nagyon is jól ért:) Én csak azért nem félek, mert az úttörő 12 pontjában bennevolt, hogy a demokrata nem fél és azt jól az agyamba véstem:)
    Aztán hiába voltam valahogy szinte mindig kisebbségben, sokszor extrém kisebbségben, már hozzászoktam és jól kezelem. Sőt, ha mégsem akkor már elkezdek gyanakodni:)

  • sebestyén eszter

    @Miklos Banfi,
    nem hinném, h magyarázkodtam. mi van, ha nem tud oroszul?

    úttörők 12 pontja: én is így emlékszem 😀

    nekem is mindig gyanús, amikor sokan vagyunk, főleg, ha hangok mondják. 😀