Demagógisztáni napló: Orban’s kampf a kultúrák ellen

2015 október 18 4:39 de.71 hozzászólás

A kultúra biztos nagyon fontos. Ha elgondoljuk, hogy vélt kulturális felsőbbrendűségek jegyében hányan haltak meg az emberi történelme során, akkor biztos nagyon fontos. De éppen a történelmi tömeggyilkosságok miatt veszélyes az, ha egy miniszterelnök a szájára veszi bármilyen kultúra védelmét. S különösen veszélyes akkor, ha hülyeségeket is beszél eközben.

Márpedig azok a részletek, amelyek magyarul is napvilágot láttak Orbán Viktornak abból az interjújából, amit a Focus –nak adott valami ilyesmi képzeteket kelthet. Már akkor, ha nem nagyon komoly fordítási hibák keveredtek bele a hírekbe. Már az a címként szereplő kiemelés is komoly fejtörést fog okozni az orbanista történészeknek, amely alapján az iszlám sosem volt Európa része. Ami különösen annak az országnak a miniszterelnökétől lehet igen furcsa kijelentés, amely országban igen komoly, másfél évszázados török hódoltság honolt. Orbán Viktornak tehát igencsak sürgősen el kellene kezdenie kotorászni a valamikori tankönyvei között. Hátha megtalál egy történelemkönyvet. Amelyből aztán arra a kérdésre is választ kaphatna, hogy a Mohácsi vész vagy Amerika felfedezése volt-e korábban. Ami azért is érdemes lehet a válaszra, mert esetleg elgondolkodhat azon is, hogy a magyar fűszer-paprikatermesztést megalapozó növényt miért is tisztelték sokszor és sokan „törökbors” néven. A telefonkönyvben fellelhető számos „Török” vezetéknevű állampolgár egykori felmenőiről nem is beszélve. De az olyan „apróságokról” sem, mint például az arab számok használata. Amik nélkül igencsak gondban lenne, ha a családi vagyonleltárt számba szeretné venni. Az arab csillagászok hatásáról, az arab építészetről, vagy a kereskedők kultúraközvetítő hatásairól nem is szólva.

Az a fajta szemlélet, ami ki akarja rekeszteni az európai kultúrából az iszlám talaján álló kultúrkörök hatásait elég komoly tudáshiányt sejtet. Ami egy olyan miniszterelnöknél igencsak szánalomra méltó, aki állítólag egy olyan pályára indulva szerzett diplomát, amely pályán nem szelekciós hátrány a kultúrtörténeti ismeret. Ahol esetleg még akkor is ragadhatott volna valami a fociöltözőkben pallérozott szellemiségre, ha a kocsma-szociológia hangoskodásán kívül más is áttöri a kisebbrendűségi komplexusok beton-páncélzatát. De ami késik, nem múlik. Még mindig lett volna idő utána olvasni az európai kultúrának azt megelőzően, hogy kéretlen védnökeként kezdi süttetni magát a maga köré válogatott talpnyalók szem-csillogásában. Nem tette. Hiba volt. Az a fajta anti-iszlamista kulturális kirohanás, amit Orbán és hívei rendeznek ugyanis egyszerűen egy ostoba birkapásztor elő-bégetése.

Már csak azért is, mert a kereszténység, mint vallás, szintén nem európai eredetű. Szinte az iszlám szomszédságából terjedt szét. Nem kevés mártírt adva a hitnek. Különösen azt megelőzően, hogy Nagy Konstantin nem tette meg, a saját politikai haszonszerzés okán, államvallássá. S arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kereszténységet számos és számtalan alkalommal használták fel a politikai haszonszerzés eszközeként. Számos sírdombbal gazdagítva Európa tájait. Azét az Európáét, melynek területén a legkülönbözőbb vallások legkülönbözőbb hatásai érvényesültek évszázadokon, évezredeken keresztül. Ahol a druida hagyaték egész jól megfért a katedrálisokkal, Thor kultuszának utózöngéivel, az arab építészettel, a Római Birodalom visszamaradt szellemi töredékeivel. Mely utóbbiba tartozik a „Római jog” és a bekötött szemű istenasszony is. Aki annak ellenére nem vágta Orbán Viktor fejéhez a mérleget, hogy esetenként visszamenőleges jogszabályokkal is nevetségessé tették az általa megtestesített alapelveket. Úgyhogy türelmes a hölgy.

Egyébként, tekintettel a kereszténység annyit hangoztatott orbáni kultúrharcára, akár hiányérzetünk is lehet. Mert nem iszlámtól fogant, de nem is keresztény név már a kontinens neve sem. Egy olyan panteon egyik istenségéről kapta a nevét, melynek jegyében irtották a keresztényeket. Legfőbb ideje lenne tehát, ha Orbán Viktor kezdeményezné a kontinens nevének megváltoztatását. Utána valamennyi európai mecset, mór-stílusú építmény lerombolását is kezdeményezhetné. Visszatéréssel az ujjakon való számolásra. A gasztronómiából azonnal kitiltva mindent, ami arab, illetve török közvetítéssel került be az étrendbe. De biztosabb, ha mindent kitiltat Pannónia géniusza a saját étrendjéből, aminek nem ismeri a származását.

Az európaiakat pedig megkímélhetné a permanens harcától. Orban’s kampf nélkül is elég gond van ezen az öreg kontinensen.

71 hozzászólás

  • Az is a kultúra része, hogy miként szólal meg az ország operatív irányítója. Na, ezt a részt biztos nem kellene védeni.

    De ami iszlámot illeti, részben igaza van, részben nem:

    „Az iszlám vallás és kultúra nem olvad össze a keresztény vallással és kultúrával; egy másmilyen életformáról van szó”, ez igaz.

    „Az „iszlám kultúra ma erősebb, mint a miénk”, ez téves.

    „A magyarok érzik a csontjaikban a 150 éves oszmán uralmat…” ez marhaság, blabla.
    „… amelynek idején „egy muzulmán és egy magyar világ létezett””, ez viszont igaz. Még a hódolt területeken is a keresztény királyságot tartották a magyarok a valódi államuknak, és kétfelé adóztak.

    „Az iszlám soha nem volt Európa része” ez is igaz. A politikai (és ideológiai) Európa a Római Birodalom folytatása, és mint ilyen a Birodalom bukásakor a keresztény államvallást kívánta folytatni.

    „nem zárja ki, hogy az iszlám összeegyeztethető a demokráciával” na, ez nagy marhaság. Az iszlám, még inkább mint a politikai katolicizmus, a demokrácia szöges ellentéte.

    „nem a szabadság kibontakozásához vezet a nyugati demokrácia „rákényszerítése” olyan országokra, ahol az „idegenszerű”, hanem még „az a kevés is veszendőbe megy, ami volt”” Ügyes. A demokrácia technikai részleteivel valóban nem sokra mennek azok az országok, ahol hiányoznak a demokrácia gazdasági és ideológiai alapjai. De az a legnagyobb pimaszság, hogy egy orbán viktor meri szájára venni a Szabadság nevét. Ez valójában egy hatalmas hazugság, mert azt sejteti, hogy a szabadság pártján áll, holott ő maga annak legnagyobb ellensége.

  • sebestyén eszter

    törökbors — ez jóó! csomó ilyen van még: törökméz, törökszegfű, törökrizs. ráadásul ez utóbbi hármat ma is így hívjuk.

    most hirtelen elképzeltem grimm egyik meséjét, a kásás fazékot: törökrizses fazék. 🙂

  • sebestyén eszter

    @endre,
    „A magyarok érzik a csontjaikban a 150 éves oszmán uralmat”, a limbikus rendszer egyre erősebben feltételezhető, h őrzi ezeket az információkat. bizonyíték még nincs rá, ahogy én tudom. én örülnék, ha lenne, mert rögtön választ adna az előző életre, azaz cáfolható lenne a reinkarnáció és a megfoghatatlan (és máig szintén bizonyítatlan) kollektív tudat (és -alatti) is a helyére kerülne.

  • Tegnap este néztem a „szekta-semleges” atv műsorában az általam megvetett (média-prostituált) Havas Henrik műsorát. Kivételesen egy helyütt egyetértettem Havassal, amikor Oriana Fallaci Harag és Büszkeség c. művéből citált részletet. A megkérdőjelezhetetlen személyiségű Fallaci világosan és érthetően ir arról, hogy mit jelentenek (neki) az un európai (keresztény!) értékek és mit a muszlim áradat veszélye.

    ps: Ajánlott Karl Marx dialektikájának egy fontos tétele, miszerint „…a mennyiségi változások minőségibe váltanak át…” Ld. muszlimok milliói Európában.

  • Az előző bejegyzésemhez.
    Részlet Fallaci Harag és Büszkeség c. könyvének recenziójából:
    „…Fallaci brutálisan nyers szókimondásával és őszinteségével sorolja megalkuvás nélküli vádpontjait és szenvedélyes érveit, és leplezi le azokat a kényelmetlen igazságokat, amelyekről mindnyájan tudunk, de egyikünk sem meri kimondani azokat. Könyörtelen logikával és szárnyaló értelemmel veszi védelmébe kultúránkat, és ítéli el vakságunkat, süketségünket, mazochizmusunkat, kényelemszeretetünket és a politikailag korrekt arroganciánkat. Minderről Fallaci modern Kasszandraként, egy próféta szavainak költői ihletettségével ír könyv hosszúságúvá nőtt nyílt levelében, amelynek mindnyájan címzettjei vagyunk.”

  • sebestyén eszter

    @kisferi,

    attól még, h HH. valóban elment kurvának, a riport-regények kiváló elemzője és _interpretátora_.

  • Nakéremszépen.
    Most bövebben fogok írni az emberré válásról kontra Iszlám.
    Akit nem érdekel , dőljön hátra.
    TÉVES az a megállapítása a materializmusnak hogy a munka tette emberré az állatot.
    Ismerünk több eszközhasználó állatfajt akik már az ember megjelenése előtt is úgy éltek , mégsem fejlődött ki az értelmük.
    Ellenben -amint olvastam valahol és osztom ezt a nézetet- a SZEX volt az ami embert faragott az állatból. A több tízezer éves fejlődés során alakult ki az ember teljesen eltérő nemiszerve, különös tekintettel a falloszra.
    Ezt most itt nem taglalnám , ( mármint a tagot hehe ) van épp elég tanulmány róla a NET-en. Lényeg az hogy gyökeresen másmilyenné alakult mint a többi állaté.
    Az ok nyilvánvaló: A NŐ megszerzése, kielégítése , vagyis a gyönyör megszerzése és megadása , ami újabb és újabb ötleteket , módszereket kényszerített ki az amúgy is eléggé találékony majom-féléből.
    Aki több húst tudott zsákmányolni , a legjöbb nőket kaphatta meg , mégha ” őskommunizmusban ” is élt a törzs. Aki jobb ős-késeket tudott pattintani a kovakőből , azt mindenki tisztelte és a legjobb nők járultak hozzá egy egy jobban sikerült eszközért…és így tovább..és így tovább.
    Namost viszont egyszercsak megjelent egy különös vallás , úgy Krisztus után 600 tájékán , aminek a szent könyve ( ami egyben törvénykönyv is ) megtiltotta a nemi életet a házasság előtt , illetve azon kívül, továbbá megfosztani rendeli a nőket a gyönyör-középpontjuktól .A fiatal férfiak mégcsak nem is önkielégíthetődnek. Vagy hogy a fenébe fogalmazzam..
    A nőket nem meghódítani akarják hanem megvásárolni mint egy kecskét.
    Persze háborúban , más országok nőivel szemben ez a tilalom nem érvényes.
    Eleinte ezek a népek sikeresek voltak , lásd Oszmán terjeszkedés.Predesztinálta a harcosaikat az , hogy távoli országokban erőszakolhatnak rabolhatnak kedvükre.
    De amint elterjeszkedtek és kiderült hogy tovább nem tudnak már , mert arrafélé náluk jóval erősebb és fejlettebb népek
    laknak , azonnal erodálásnak indult az Oszmán Birodalom , ami az Első Világháború idejére érte el a csúcspontját.
    Összegezve :
    Az Iszlám , azzal hogy a nőket nem veszi emberszámba és férfiaik nem élnek velük normális nemi életet , gyakorlatilag halálra ítélte önmagát.
    Látható volt ugyabár : A rettenetes Tálib meg iraki ármádiák napok alatt olvadtak semmivé az USA hadereje előtt.
    Persze nem adják fel soha : most épp egymást gyilkolják , csakúgy mint 600 éve , amikor terjeszkedni kezdtek a Közelkeleten , erőszakkal toborozva a híveket.
    MA csak azért működhetnek sikeresnek mondható arab olaj-államok , mert az olaj teremtette példátlan jólét lehetővé teszi az ottlakóknak az időnkénti fizetős szextúrákat Párizsba , Londonba , vagy Thailandra.
    Ezért aztán , mikor megjönnek , nyugton vannak.

  • sebestyén eszter!

    Havas (média-prostitált) csak egy jelentéktelen és múló rosszullét-:) ő nem számit.
    Fallaci véleménye a fontos a muszlim áradatról és az európai örökségünk veszélyeiről. Ld. fentebb.

  • sebestyén eszter

    @Andy Mage,
    „az első írásbeli emlék magyar törzsről arab betűkkel maradt fenn, később görög betűvel, ez még a honfoglalás előtt volt, az első latin betűs szórványemlék a tihanyi alapítólevél (fehérvárra menő út -> fehérvári út)”
    (Mártonfi Attila, Amszterdami Magyar Szalon, 2015.)

  • sebestyén eszter

    @Geyza,

    van ebben a freudista álláspontodban valami. nézd, egy 6éves ilyen röviden fogalmazza meg:
    „- Anya, amikor te lefekszel aludni, kivel bújsz össze? – Apával. – Őt öleled? – Igen. – Ő a te állatod?”

  • eszterlánc: a világ kultúrájának alapjait arab nyelven fektették le, csak később kerültek görög nyelvű fordításba. A matematika, a csillagászat, a korai fizika nyelvezete arab volt. Ha jól sejtem, Egyiptomban se görögül beszéltek, ráadásul ott voltak nyakukon még a zsidók is, fogságilag.

  • sebestyén eszter

    @kisferi,
    értettem eddig is. de ugye, emlékszel, hogy a kiváló riporternő magyarországon azonnal a világ legnagyobb nácija lett a magyar nyelvű kiadáskor? míg a világ ezer táján ezt sehol nem mondták róla. hm.

  • Na igen de még az ókorban az arabok nem muszlimok voltak.

  • sebestyén eszter

    @István,
    per se, csak mi magyarok szeretjük azt hinni, mindenben különbek vagyunk. egyébként is örüljünk neki, h akadnak, akik elismerik, h latin betűkkel írunk, nem rovásírással (jelenleg), ami ugye, MAGYAR, ezért írunk mi magyarok úgy. 🙂

  • Sem Andy Mage, sem eszterlánc hozzászólásait nem látom, pedig
    sebestyén eszter
    2015 október 18
    1:50 du.
    és
    Ille István
    2015 október 18
    2:04 du.
    reagál rájuk.
    Hogy lehet ez?

  • nos, az ismeretek hiánya Orbán esetében meglehetősen markáns.
    Sajnálatos, hogy nem hallgat tanácsadóira – akik talán okosabbak lennének nála.
    Persze, ha nem okosabbak, az más.
    Olyanokat különben se viselne el.

  • Geyza, 2015 október 18, 1:39 du.
    Ezt viccnek szántad?

  • Eszter:
    Hát ez már csak így működik.
    Alváshoz kell a szőrös állat.
    Volt rá kísérlet :
    A kis parányi majom-bébinek , a laborban , kettő majomfejű mű-anyja volt :
    egyik egy erős drótváz volt , de ott volt a mindig a beépített és megtöltött cumisüveg. A másik is drótból volt de be volt vonva finom puha szőrrel.
    A kis majomcsemete jól bekajált a drótvázon , aztán rohant a szőrös műmamához.

  • endre: pech 😀 Tudja, én olyat is látok, amit maga nem 😛

  • sebestyén eszter
    2015 október 18
    8:18 de.,
    Nem tudom, mit őriz a limbikus rendszer, de abból a hitemből nehéz lesz kibillenteni, hogy ilyen komplex jellemzőkhöz vagy jelekhez kapcsolható attitűdöt, mint a török nyelv, a müezzin hangja, a harács, vagy a janicsár, aligha őriz. Arról még meggyőzhető vagyok (mert nem értek hozzá), hogy „egyszerű” ingerekre (fény, hang, hő, belső jelek, mint félelem, éhség, jóllakottság stb.) való reakciók és ezek kombinációi közül az alkalmasabbak megőrződnek, és ez olyan hatást kelt, mintha a többire is emlékezve azokat elutasítaná.
    Inkább a kulturális emlékezet játszhat itt szerepet. A „csontjaikban érzik” akár igaz is lehet, ha szónoki eszközként fogjuk fel.

  • Ille István, 2015 október 18, 2:24 du.
    Ezzel tökéletesen tisztában vagyok egy idő óta. Hiszen olyanokban is meglátja a gaz aknamunka szándékát, akikben nincs ilyesmi.

  • sebestyén eszter

    @Geyza,
    az egyik kedvenc kísérletem. 🙂 sok mindet megmagyaráz.
    egyébként vallás+hódítás+szex (egész pontosan nem szex): szerintem arra jöttek rá,h ha nincs tele a tökük a hódítóknak, akkor nem agresszívek.
    amúgy, ahhoz képest, h barbár dolog, a mai napig él. számomra szinte hihetetlen.

  • endre: téved. Az én szerepem abszolute provokatív. Eleddig nem egy aknamunkát istenbizony művelni nem kívánót vetkőztettem ki gúnyájából, kitartó fölényeskedésemnek és személyeskedésemnek köszönhetően.
    Akinek nem inge, ugyebár.

  • sebestyén eszter

    @endre,
    nyilván írói eszköz volt Andrew_s részéről.
    én meg mindenről meggyőzhető vagyok, ha látom a bizonyítékot (és meg is győz). 🙂

  • @kisferi,

    Ugye nem baj, hogy Fallaci véleményét sem tartom ab ovo objektívnek.
    Tudod, volt az életének egy olyan korszaka, amikor ő is elment politikai prostinak. A szó szoros értelmében.

  • sebestyén eszter

    @endre, re 2:14 du.
    az Andy Mage-et én rontottam el, nem ide akartam.

  • sebestyén eszter!

    Nem tudom, milyen volt Fallaci fogadtatása 2003-ban, akkoriban nem éltem Mo-n. Nem csodálkozom, hogy kikiáltották nácinak gondolom a polkorrektség alapján.

  • @endre,

    Azt az uralmat nem annyira a csontjainkban, mint a génjeinkben őrizzük. Vö. Török vezetéknevüek klubja a cikkben is.
    A kulturák egymásbaépülése nem a mecsetekben való kántálással kezdődik, és nem csak abban jelentkezik.
    Az Eu-i kultura évezrednyi iszlám befolyás mentén is alakult olyanná amilyen.
    Konstantin államvallássá tette ugyan az általa megfaragott kereszténységet, de addigra magában a birodalomban is egy multikultuszos katyvasz alakult ki. Olyan mélyen beívódva, hogy a katolikus egyház is átvette szinte a teljes panteont.
    Szerinted a „védőszentek” intézménye mi más, ha nem ez.
    Ehhez képest az Iszlám egy letisztult judaista irányzat.
    egyike annak a négynek, amelynek ma számottevő egyháza van.

  • Én jobban szeretem a barátian közeledő felebarátomat kedvesen fogadni, mint oktalan provokációval magam ellen fordítani. Pedig az nagyon könnyű (mint a mellékelt ábra mutatja), és még könnyebb utána rámutatni, hogy „Na ugye, hogy ellenség!”
    Talán az az egy Jesu nevű zsidó volt képes az állandó oktalan provokációt eltűrni, és másik orcáját is odatartani, már ha hinni lehet a keresztény iratoknak.

  • @eszterlánc,
    Amennyire emlékszem, a kiváló riporternőnek egyenes és kemény személyes tapasztalata volt az iszlám vallással, illetve követőivel kapcsolatban. Volt pletyka még arra is, hogy a híres Kadhafi-interjú egyeztetése az ezredes ágyában történt.

  • „Hiába jött hozzánk,
    Merkel, a német,
    ő sem űzte el a
    Felcsúti Rémet.”

    Orbán Viktor küldetése

    Orbán Viktor küldetése?
    Franc se tudja, mi lehet!
    Bár szenvedett már miatta
    kis országunk eleget.

    Az Unió gondját-baját
    ki hozhatná rendbe más,
    mint csakis és kizárólag
    a Felcsúti Messiás.

    (Azt hiszi az elmeroggyant
    a tűhegynyi eszével:
    ő fogja majd rendbe rakni
    a két enyves kezével.)

    Te kis geci! Ismét kérdem:
    miért vagy te oly gyagya?
    Merthogy nem a megoldás vagy,
    hanem a probléma maga.

  • A cikkbol:

    „Már az a címként szereplő kiemelés is komoly fejtörést fog okozni az orbanista történészeknek, amely alapján az iszlám sosem volt Európa része.”

    A cim konnyen lehetett ez, de ha jol remlik nekem, ez egy, a szovegkornyezeten kivuli idezet volt. A folytatasbol kiderult, hogy Orban nem olyan tokelutott hulye, mint aminek a cikk iroja be akarja itt mutatni.

  • Geyza,

    Tobb aprosagban is elter a velemenyunk.

    ” Az ok nyilvánvaló: A NŐ megszerzése, kielégítése , vagyis a gyönyör megszerzése és megadása , ami újabb és újabb ötleteket , módszereket kényszerített ki az amúgy is eléggé találékony majom-féléből. ”

    Az okorban kialakult vallasok „szent” konyveibol es mas leletekbol az derul ki, hogy a no eloszor az apja, kesobb a ferje szemelyes tulajdonanak szamit. Elvalnia sem volt joga. Ha ehhez hozzavesszuk, hogy a ferfiak minimum 90%-a keptelen a no partneret kielegiteni kozosules kozben, es ezek a regi vallasok megtiltottak minden mas fajta szexet, elegge nehez elhinni, hogy az elmeleted helytallo. Furcsallanam, ha az abban a korban elo ferfiak olyan nagyon imponalni akartak volna a lenezett, elnyomott noknek. Megvettek a not, es neki kotelessege volt kielegiteni apucit, ha tetszett a nonek, ha nem. Lasd iszlam a mai napig.
    Nehezen hinnem, hogy az emberiseg korabbi tortenelme soran a nok helyzete jobb lett volna. Sot, torvenyek teljes hianyaban valoszinu sokkal rosszabb lehetett.

    ” Namost viszont egyszercsak megjelent egy különös vallás , úgy Krisztus után 600 tájékán , aminek a szent könyve ( ami egyben törvénykönyv is ) megtiltotta a nemi életet a házasság előtt , illetve azon kívül, továbbá megfosztani rendeli a nőket a gyönyör-középpontjuktól. A fiatal férfiak mégcsak nem is önkielégíthetődnek. ”

    Nem akarom az iszlamot vedeni, de ezt nem Mohamed elvtars talalta ki, csak atmasolta masoktol.

    ” Az Iszlám , azzal hogy a nőket nem veszi emberszámba és férfiaik nem élnek velük normális nemi életet , gyakorlatilag halálra ítélte önmagát. ”

    Itt egyreszt elter a velemenyunk, masreszt egyetertunk.

    Jelenleg az europai es eszak-amerikai nep kihaloban van. Az oka a nok egyenjogusaga, illetve sok esetben az, hogy atestek a mi derek torvenykeszitoink a paci masik oldalara, ami miatt ma mar a ferfi egyenjogusagert kene harcolni nehany esetben. Nem reszletezem.

    A vilag minden reszeben ott szuletnek nagy szamban gyerekek, ahol a noknek alig vannak jogaik, es/vagy agymosva vannak valami csodas dolog altal. Minel jobban elnyomott, vagy agymosottab a no, annal tobb gyereke van. Ezt meg Izraelben is lehet latni, ahol az ultra-ortodox csaladokban nem ritka a 10-en feluli gyerekek szama, amig a szekularis zsido noknek jo ha van egy gyerekuk. Ok inkabb reszelik a kormuket es tervezgetik az uj kocsi, az uj haz megvasarlasat es a kovetkezo kirandulast Tahitibe. Ebbe a kepbe nem fer bele a gyerek, mert ugye az tul sokba kerul, nem is beszelve arrol, hogy a gyerek meg talan tonkretenne anyuka csodas karrierjet.
    Tehat nem a muzulmanok iteltek magukat halalra, hanem mi.

    Abban viszont egyetertunk, hogy mindez ma nem lenne lehetseges, ha nem lett volna egy csepp olaj sem a Kozel-Keleten.
    Amikor az angolok es franciak „ratalaltak” az arabokra a felszigetukon, mar szinte a kihalas szelen alltak. Akkoriban meg a vallasukat is aranylag bekesen ertelmeztek, nagyon kedves, baratsagos emberek voltak. Meg voltak gyozodve arrol, hogy felesleges az evilagi problemakkal foglalkozni, ahelyett inkabb fel kell keszulniuk az „eljovendo” vilagra, ahova, csak a jo muzulmanok juthatnak be.
    Ennek megfeleloen a technikai fejlettseguk szintje a banyaszbeka segge alatt volt, korhazrol hirbol sem hallottak …stb.
    Tkp. az angol es francia (valamint a kulisszak mogotti amerikai) beavatkozas mentette meg oket.
    Azota viszont sok penzre tettek szert, a fel vilag biznicei, es a mi derek politikai vezetoink jelentos resze mar az o tulajdonukban van. Ettol bizony elegge elpofatlanodtak. Ma mar kifizetik a nepvandorlast is Europaba es Eszak-Amerikaba, hogy az iszlam dicsosege gyozzon mindenhol.

    Nem ok, mi vesztunk es halunk ki.

  • Kedves Istvan!

    Tudom, hogy nehezen viseled el a kritikat es a veled egyet nem ertoket, de mar megint sikerult valami olyat irnod, ami … hat ugye … hogy is mondjam … nem helytallo.

    ” a világ kultúrájának alapjait arab nyelven fektették le, csak később kerültek görög nyelvű fordításba. ”

    Hat hogy is mondjam, az arabok a felszigetukon enyhen szolva is vademberi tarsadalomban eltek, amikor mar Babilonban, Perzsaiaban, Egyiptomban viragzo kulturak leteztek – egyik sem arab nyelven.

    ” A matematika, a csillagászat, a korai fizika nyelvezete arab volt. ”

    Reszben igazad van. A Keresztenyseg korai szakaszaban az okori gorog es romai konyveket, iratokat melloztek. Kesobb ezeket arabbol forditottak vissza latinra. Ugyanakkor nemregiben olvastam valahol, hogy Irorszagban talaltak gorog es romai irodalmat olyan korbol, amirol azt hittek eddig, hogy akkor nem letezett Europaban.

    ” Ha jól sejtem, Egyiptomban se görögül beszéltek, ráadásul ott voltak nyakukon még a zsidók is, fogságilag.”

    Rosszul sejted. Egy ideig ok is beszeltek gorogul. A zsidok allitolagos korabbi jelenletenek pedig semmi koze nincs a temahoz.

  • endre:
    Ismerem a witzet , de nem szeretem.
    Komolyra fordítva :
    Nem.
    Bővebben:
    Nem én találtam ki , csak tovább fejlesztettem az elméletet.
    Csak azért tudott halódó poraiból ismét felemelkedni az az embertelen vallás , mert ott ahol őshonos , sok a kőolaj.
    Amikor majd elfogy , akkor ismét ott fognak aszalódni a fellahok a napon , senki nem fog velük törődni.
    Senki ne gondolja hogy a Kalifa-torony örökké hirdetni fogja a fehérember keziből kapott dicsőségüket.
    Nyolcvan év és csak a sivatagi szél fog fütyülni a kitört üvegtáblák között.

  • sebestyén eszter

    Geyza,
    re 6: 18
    bízom annyira az Emberiségben, h hamarabb lesz megoldás, mint ahogy elfogyna.

  • sebestyén eszter

    @Andy Mage,
    re 2:57
    rémlik valami 🙂

  • sebestyén eszter

    @kisferi,
    kizárt, ha ez lenne az oka, mivel akkor az USA-ban is ez történt volna, meg számos helyen. szvsz Mo. olyan ország, ahol az utóbbi években véleményformálók nem nagyon tudnak úgy érvényesülni, h letesznek vmit az asztalra, hn inkább úgy, h vmi ellen hangosan elkezdtek kiabálni, érvek nélküli minősítgetésekkel.

    oriana értelmezéséhez ajánlom Geyza 2:07 hsz-ét.

  • sebestyén eszter

    @bonhomme,
    szted az milyen „típusú” személyiség, aki generál egy problémát,azért, h ő nyújthassa a megoldást? incl. már amikor kitalálja a problémát, akkor tudja, mi lesz rá a megoldás.
    sztem félelmetes.

  • Geyza,

    Akkor nagyon mellélőtt az, aki erről meggyőzött.
    Most nem a vallások viszonyaira gondolok, mert az úgy hülyeség, ahogy van. Moshe Akiva már szólt emiatt.

    Hanem ez: ” A NŐ megszerzése, kielégítése , vagyis a gyönyör megszerzése és megadása … Aki jobb ős-késeket tudott pattintani a kovakőből , azt mindenki tisztelte és a legjobb nők járultak hozzá…”

    A kőkorszaki leletekből nem derül ki, hogy a pattintott vagy csiszolt kőszerszámokat kik készítették.
    A megfigyelések szerint az emberszabású nőstények türelmesebbek a hímeknél. Az embernél is így van. A szálpödrés, fonás és más hasonló pilinckázó türelemjátékok nem véletlenül női foglalatosságok. A férfi előnye az erő, a gyorsaság, és a térbeli tájékozódó képesség. Könnyen lehet, hogy a nagy kőszakik a nők voltak. A vesszőfonatok is inkább női munka termékei lehettek.

    Ami pedig a nők alárendeltsgét illeti, hát igen, a majmoknál is engednek az erőszaknak, nőiségükkel csillapítják a hím agressziót. Ennyi erővel az orangután is emberré válhatott volna. De nagyon érdekes a nyelv üzenete a közösülés körülményeiről. Magyarul szeretkezésnek hívják, más nyelveken is hasonló. Szerintem a nők kielégítése hiányának fő oka a férfi kulturálatlansága, aminek oka férfiuralmú vadásztörzsi hagyományok átvétele az uralkodó ideológiába. A nőt szeretni kell, nem letámadni. (Biztos vannak kivételek.) A férfi és női orgazmus lefolyása nagyon hasonló, de a megelőző játék kétarcú. Ha a férfi azt hiszi, hogy a nő is éppen ugyanakkor és arra vágyik, amire ő, akkor nagyon téved. A férfiuralom bizonyára okkal alakult ki, de ebben sok kulturális tényező is szerepet játszhatott. Pl.: Okos enged, szamár szenved.

  • Eszter:
    Kettő válaszomat prezentálom :

    Szinte biztosra vehető hogy lesz megoldás a kőolaj-problémára , és akkor fellélegezhet az egész emberiség.
    Ugyanis a Muszlimot le lehet majd írni.
    Ha terrorra vetemednének , a pofájukba lehet majd csapni nagyot annélül hogy mindenki azon morfondírozna hogy akkor hová fajul az olajár.

    Bonnhome-nak írt válaszodra :
    ” Ely sikerreceptje : Kelts fel egy problémát, majd elégítsed ki „…… / Murphy Törv.könyvéből /

  • A csontjainkban érezzük a török hódoltság emlékét ?

    Hát akkor itt most fölteszem a kérdést kedves mindnyájoknak, hogy a törökök használták e annak idején a DEREST, vagy valami más alkalmatosságot alkalmaztak a renitenskedő keresztények megfékezésére ?
    Amit ebből a mai ember ismer, az biza a keresztény kutúra által keresztények ellen rendszeresített pad-szerű alkalmatosság volt, több lefogó pánttal is, ahol bizony a jó körösztyény . f ö l d e s ú r . az őt szolgáló úgyszintén körösztyény hajdú által az elkövetett csíny mértékében 25, esetleg ötven, vagy súlyosságtól függően még több botütést méretett ki az illető, a neki dolgozni nem akaró, vagy hőzöngő paraszt-jobbágy hátsó fertályára, esetleg a hátára, ha csak úgy sikeredett nekije eltalálnia az ő urának eme szerencsétlen tulajdonát… Ennek az istentől elrendeltetett igazságtételnek aztán tényleg ott lehetnek a nyomai az izületeinkben és csontjainkban.
    Ám mondaná mán meg valaki, a milliónyi paraszt (jobbágy) számára mennyivel volt kellemesebb és különb ez, mintha egy janicsár, vagy aga a korbácsával húz egyet a hátára, netán a fenekére ?? Tudom, az előző esetben elmehetett még a templomba is ahol plébános „atya” gyónáskor elmagyarázhatta neki, hogy emmán csak így vagyon, mert így rendeltett Isten által is.., míg a török bikacsök, az bizony pogány eszköz, nem úgy, mint a husáng, amit fogjon föl tehát inkább jutalomnak, mint büntetésnek…
    Nomegaztán, a Horthy érában is megmaradt a deres azokon a területeken, ahol még élt a nagybirtok. Ott ezt a pallos helyett botütés-jogot a szintén keresztény – ‘stenbizony egy muzulmán sem volt köztük – csendőrök gyakorolták és szemtanúk szerint is, sokszor a talpverés* volt a legfelkapottabb módszerük a gyanús elemek és a paraszt mozgalmak megfékezésére…
    Mi lehet hát akkor mindezek emlékével?
    ˙

    * Olyannyira bevett szokás volt, hogy ezt a talpverés szót – még így egybeírva is – elfogadja a gépi helyesírási ellenőrző is.

  • Tegyük hozzá, hogy a fent ismertetett fizikai atrocitással fenyegetett és ezzel is röghözkötött (földműves) jobbágyság száma a török időkig a lakosságnak mintegy kilencven százalékát tette ki, tehát úgy legalább 4 millió is megvolt…

  • érdekes, hogy legtöbben élesen egymással szemben állítják az iszlámot és a kereszténységet.
    Pedig az iszlám tulajdonképpen a zsidó és a keresztény istenhit ötvözete, vagyis ugyanannak az istennek a nevében gyilkolják egymást halomra..
    Más.
    Valaki-asszem endre(?)-hogy az iszlám és a demokrácia összeegyeztethetetlen.
    Hadd emlékeztessem az olv, elv, bűn és cellatársakat a Kr.e 6OO-53O közötti időszakra.. A delikvenst II. Nagy Kürosznak hívták (Cyrus) aki megalapította az Óperzsa Birodalmat és ő volt az első, aki vallásszabadságot hirdetett, Cyrus nemcsak nagy hódító volt, hanem hanem tisztelettel viseltetett a meghódított népek szokásai, kultúrája és vallása iránt. A Biblia leírja nemcsak azt, hogy az Újbabiloniai Birodalom hogyan került Dárius, majd Cyrus kezére (Dán 5:1-6:1, 5:30-6:1), hanem azt is, hogy Cyrus miként adott engedélyt Kr.e. 538-ban a Babilóniába telepített zsidóság hazatérésére ősi földjére, és a templom és a városfalak felépítésére (Ezsdrás, Nehémiás, Eszter könyvei, etc). E tettével Cyrus beírta magáta a zsidó nép történetébe is. Ezért ők „az Úr felkentje”, vagy „Messiás” címmel ruházták fel.
    A világ „nagy hódítói” érdelkes módon őt tartották a példaképüknek.. Nagy Sándor, Napóleon, vagy Hitler, eszmányképüknek, követendő példának tartották.
    Nekik és más nagy hódítóknak volt egy nagy közös híbájuk, az, hogy mind területeket szereztek, de nem gondoltak a hatalmukba került népekkel, azok kultúrájával, hagyományaival, vallásával és boldogulásával, valahogy úgy mint Cyrus tette, akit alattvalói a népek “Atyjának” tartottak!
    Hamost belegondoltok, Magyarországot is valami ilyesmi vezette Trianonhoz..

  • sebestyén eszter

    @Geyza,

    az előbbit én is erősen sejtem a sejkek végéről. per se semmi ilyenről tudomásom nincs.
    a másik: ezek szerint a korm. komm. murphyből megy, az értelmiség pedig meg akarja fejteni. valszeg ezért nem megy. 😀

  • voronyezs,
    Teljesen igazad van, de úgy látszik, hogy a török még kegyetlenebb volt. Meg arra emlékeznek a feljegyzések, hogy akkoriban még bizonytalanabb volt az élet, mert hol innen, hol onnan jötek a martalócok. (Később már csak innen.)

    falusi,
    Történetileg igaz. A kereszténység sem (volt) jobb a deákné vásznánál. Most is nagyon labilis e tekintetben. Na és Kyros muszlim volt?
    Tegyük fel, hogy igen, és hogy annak idején a muszlimok olyan békések voltak, mint ötven éve a buddhisták. Most nem ez a helyzet.
    Annak, hogy buddhisták között is terjed a vallással színezett nacionalizmus, nem az iszlám a fő oka (hanem a nemzetállamok kialakulása azokon a területeken), de azért a türelmetlen és erőszakos iszlám térítés is sokat hozzátett.

    A kereszténységet azért lehetett (részben) megreformálni, azért lehetett a kálvinista, lutheránus stb., meg a sokféle anglikán felekezet a polgári fejlődés és a Felvilágosodás támogatója, mert az eredeti keresztény iratokban (az Evangéliumokban) nehéz érveket találni az erőszakos világi államegyház eszméjéhez. Sem az ó-, sem az újszövetségben nincs olyan parancs vagy biztatás, hogy meg kellene ölni a más vallásúakat vagy akár csak a hitükben megingókat. Ezzel szemben a Korán világos és egyértelmű utasítást ad az erőszakos világi hódításra, arra, hogy az igaz hitet elhagyót bárki megölheti stb.

  • Elolvastam Orbán beszédét a témáról. Egyetértek vele.

  • Falusi : NEKED elment az eszed.
    ( Mindig is tudtam de reméltem hogy tévedek. )

  • Endre:
    Úgylátom Neked az a problémád hogy túlképzett értelmiségi vagy.
    Egy pofonegyszerű dolgot ( társadalmi vonatkozásban , mert ugyebár az elektronok mozgását vákumban nem lehet paraszti egyszerű ésszel felfogni , de ilyet nem is várunk szoba-értelmiségiektől) , ahelyett hogy paraszti ésszel megértsél ,
    elkezded harminckét hajánál fogva előráncigált érvvel magyarázgatni .
    Ezek miatt a hülye viták miatt tart ma ott az ország ahol tart.

  • eszter:
    ÉS akkor még nem is beszéltünk a ” Peter Elv ” című örökzöldröl.
    Ami abban van előadva , halálos fegyver lehet elszánt poitikai kalandoroknak , persze csak ha értik a módszerek visszályára fordítását.
    Mondok példát a műből idézve: kicsit hosszú lesz.
    A vállalati értekezletnek kettő napirendji pontja van :
    1 új bicigli-tároló építése a munkásokna,költsége 250 Font.
    2 atomerőmű építtetése a cégnek,költsége hatmillió Font
    Az első napirendi ponton a felsővezetők három órát vitáznak.
    A második pontot öt perc alat megszavazzák.
    Miért ?
    Azért, mert 250 Fontot mindenki el tud képzelni , igyekeznek a legjobb hatékonysággal elvégezni a beruházást.
    Hatmillió Fontot viszont még soha senki nem látott , ez egy elméleti dolog. Amúgy sem tudnak hozzászólni a harminc kilónyi dokumentációhoz , amit a kivitelező adott át a vállalatnak.
    Egyszerűbb tehát ha hamar megszavazzák , túlesnek rajta.
    EZ a módszer és elv mostanra már határozottan észlelhető a hazai őrült pazarlások mögött.

  • Kedves Endre!

    Azt irod:

    ” Sem az ó-, sem az újszövetségben nincs olyan parancs vagy biztatás, hogy meg kellene ölni a más vallásúakat vagy akár csak a hitükben megingókat. ”

    A Torah-ban (Mozes 5 konyve) valoban elo sem jon a hit kerdese. Az izraelita Istent nem erdekli, hogy valaki hisz-e benne vagy sem, az izraelitanak csak egyszeruen az kell csinalnia, amit az Isten mondott neki.
    Amikor az izraelitaknak parancsba lett adva, hogy nehany kanaani torzset kiirtsanak, azt sem a kanaaniak hitenek hianya okozta.
    A Kereszteny Bibliaban es a Koranban viszont mar fontos a hit.

    Lenne vagy 4-5 idezet az ugynevezett Uj Szovetsegbol, ami kisse ketsegesse teszi, hogy Jezus valoban olyan nagyon tolerans volt-e, de hadd idezzem csak a legvadabbat.
    Persze lehet azon vitatkozni, hogy a „rajtok uralkodjam” nem egyenlo az „irtsatok ki a hitetleneket”, de az a helyzet, hogy az egesz Uj Szovetseg legfobb temaja a Jezusban valo hit. Azaz, Jezus csak akkor tud uralkodni rajtuk, ha hisznek benne.

    Lukacs 19.26-27:
    ” És õ monda: Mert mondom néktek, hogy mindenkinek, a kinek van, adatik; a kinek pedig nincs, még a mije van is, elvétetik tõle. Sõt ennek felette amaz én ellenségeimet is, kik nem akarták, hogy én õ rajtok uralkodjam, hozzátok ide, és öljétek meg elõttem! ”
    (Karoli forditas.)

  • Moshe Akiva,
    Biztosan jobban tudod. De abban talán egyetértünk, hogy ez itt egy kivétel, egyedi passzus, és az evangéliumok egész hangvétele más, ráadásul Pál levelei ezzel ellentétes hangot ütnek meg. Az evangéliumokból tipikus és sokat hivatkozott részletek az „az vesse rá az első követ” meg az irgalmas szamaritánus.
    De nem a kereszténységet akartam védeni, csak az iszlámmal állítottam szembe.
    A zsidó iratokban is vannak vad részek, pl. egész város férfi lakosságának kiirtása, de az történetírás és nem erkölcsi parancs.

  • Geyza,
    Bár túlképzett értelmiségi lennék!
    Az a bajom, hogy alulképzett vagyok. Pontosabban: nem tanultam eleget, és elfelejtem a részleteket.
    De abban biztos vagyok, hogy nem vágyaink után kell menni, hanem a lehető legtárgyilagosabban kell megítélni még a legaljasabb és legravaszabb megtévesztő szövegeket is, különben magunkat csapjuk be és lépre megyünk.

    Ahogy nem utasítom el kapásból a hazug kutyák szövegeit, ugyanígy nem fogadom el kapásból azok szövegeit sem, akikkel egy csapatban küzdünk a báránybőrbe bújt farkas ellen. Azokét sem fogadom el kapásból, akiket amúgy tekintélyként tisztelek.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    T. Falusi !

    „Érdekes…pedig az iszlám a zsidó és keresztény hit ötvözete..”

    Ha már ötvözetről szólottál, hát inkább alátámasztottad az általad ecsetelt érthetetlennek tűnő társadalmi jelenséget is…
    A fémeket éppen azért ötvözik, hogy az alkotók eredeti tulajdonságát – sokszor teljesen az ellenkezőjére – változtassák.
    Ha például a sárga aranyat a fehér ezüsttel ötvözöd, éppenséggel zöld aranyötvözetet kapsz, ami józan ésszel, a festék keverésben jártas emberi agy számára felfoghatatlan eredmény – és mégis.

  • A katolikus egyház , még régen, egyszerűen meghamisította a Bibliát.
    Bartus LAci vette a fáradságot és utána nézett.
    Én nem néztem utána , de amit a Bartus mond azt készpénznek veszem.

  • Moshe Akiva

    Lukács evangéliumából az általad idézett részlet a talentumokról (emberi tehetségről) szóló példázatból való. Azt jelenti, hogy az utolsó ítéletkor el kell számolnunk születésünkkor kapott talentumainkkal. Tetteinkkel vajon (a jót) istent szolgáltuk-e vagy a gonoszt. Utóbbiakat „ölik le”.

    „Akinek van, annak még adatik..” Itt is a tehetségről van szó.

    Ja, a gonosz (hamis próféta) bibliai igékkel is kísért. A pusztában Jézust is bibliai igékkel, illetve azok hamis értelmezésével kísértette a Sátán.

  • Gejza, ha a Bartus Lacinak jobban hiszel, mint az Újszövetségnek, a te problámád.
    A keresztények többsége a Bibliának hisz.

  • Figyelő.
    Sakkor mivan ?
    Semmi.
    A katolikus álkeresztények miatt tört ki az összes háború Európában , kivéve a másodikat.
    Több tíz millió , hanem százmilliók lelke szárad Vatikánon , amit a máglyák füstje övezett.
    A sok ember meg aki vakon hisz NEM ISTENBEN hanem a katolikus egyházban , egyszerűen csak nem tájékozódott a dolgokról kellőképpen.
    A vakhit különben sem táptalaja a realista gondolkodásnak.
    A Francia Felvilágosodás idején mondta ki Voltaire:
    ” TIPORJÁTOK EL A GYALÁZATOST ”
    Ez a szállóige jellemezte a 18-ik századi felvilágosodást : az egyházat és az államot szét kell választani.
    Onnantól számítódik az Emberiség felemelkedése , de sajnos a vakhít korunkra megint erősen elharapózott.
    A vakhit újab szörnyű háborúkat fog előidézni.
    Vatikán SOHA nem adja fel hogy ismét uralkodjon Európa és az európaiak lelke felett.

  • Moshe Akiva,

    A jelenlegi Biblia sok szempontból egy politikai pamflet. Másolás alá rendezte I. Constantin (nem a démonvadász).
    Abból, hogy pár száz évvel Jézus után miklet raktak bele a kerengő, akár több változatban is fellelhető szövegekből. Különösen, mert jó részüket nem is az eredeti nyelven tartotta meg a köz, nem vonnék le végletes következtetést.

    Jézus toleranciájának azért adok nagyobb hitelt, mert az nem volt érdeke az uralkodó elitnek. Ha belekerült a végleges változatba akkor az nagyon komoly megerősítésre, közvélekedésre utal.
    Az aggresszióra utaló részek akár később, akár függetlenül is bekerülhettek. Egyszerűen a hatalmi népirtások indoklásakánt, isteni visszavezetéseként.

  • Kedves Endre, Jani es Andy!

    A Lukacstol idezett resz egy peldabeszed vege. Elvileg ertelmezheto lenne ugy, hogy ennek semmi koze masok kiirtasahoz. Azonban akad az un. Uj Szovetsegben tobb idevago resz, es tobb mas erdekesseg is, ami Jezus intoleranciajat mutatja. Az egyik fejezet Janos evangeliumaban – amire meg veletlenul sem lehet rafogni, hogy a szovegkornyezetbol let kiragadva – igencsak harcias.
    De ami az „elottem valo megolest” illeti, erdemes fejben tartani, hogy a kereszteny hit szerint, amikor Jezus vissza fog terni, feltamaszt mindenkit, aki valaha is elt, aztan akik hittek benne orok eletet, akik pedig nem, orok halalt nyernek. Ki fogja azt a nehany milliardnyi hitetlent kiirtani es hogyan?

    Na de mindegy. A keresztenyek legalabb Jezusra bizzak ezt egy messze jovoben, es nem most es itt.

    Voltak persze bizonyos keresztenyeknek „huzasai”, de azt is csak egy elegge nagy altalanositassal lehetne az egesz keresztenysegre rafogni. Pl. amikor a spanyol inkvizicio atcsapott Ferdinand es Izabella idejeben egy vadorzo gittegyletbe, szamos katolikus pap, es hosszu evtizedeken at, protestalt Ferdinandnal es utodainal, hogy amit az inkvizicio muvel az anti-kereszteny, jogtalan es embertelen.
    De ugye az ugynevezett kereszteny uralkodok sokkal inkabb a hatalmukkal voltak elfoglalva, mint a vallasukkal.

    Hadd tegyem hozza a fo problema a zsido es a kereszteny Bibliaval is az, hogy tul szeles skalaban lehet ertelmezni mindkettot.

    Vegezetul, ami az Uj Szovetseg tartalmat illeti, avval az a baj, hogy ma mar senki sem tudja megmondani, hogy mi mindenbol valogattak az Egyhaz Atyjai, mielott osszeallitottak azt. Meg a megmaradt 4 evangelium is azt mutatja, hogy nem csak a Jezus koruli legendak nottek, hanem a hozzajuk kapcsolt teologia is valtozott.
    Van egy olyan szereny erzesem, hogy ha valahogy vissza tudnank terni Jezus koraba, es ha o valoban letezett, akkor kiderulne, hogy o zsido volt, es kizarolag zsidoknak predikalt.

    Mate 10.5-6: ” Ezt a tizenkettõt küldé ki Jézus, és megparancsolá nékik, mondván: Pogányok útjára ne menjetek, és Samaritánusok városába ne menjetek be; Hanem menjetek inkább Izráel házának eltévelyedett juhaihoz. ”

    Mate 15.24: ” Õ pedig felelvén, monda: Nem küldettem, csak az Izráel házának elveszett juhaihoz. ”

    Ezt nem idezem be:
    Mark 7.24-30 egy elegge „erdekes” kis tortenet, ma ezert Jezust rasszistanak tartanak, mindenesetre ez is mutatja, hogy Jezus a zsidokkal foglalkozott elsosorban.

    Termeszetesn, mint mindig akad ellentmondas is, hogy lehessen „ertelmezni”: Mate 28.18-19. ” És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén õket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében, ”
    Vajon ezt kesobb tettek hozza a Mate konyvehez?

    Vegyuk figyelembe a Cselekedetek 2.46 es 3.1, ami azt mutatja, hogy Jezus elso kovetoi is hithu zsidok voltak.
    Erre van tobb pelda is.
    Mate 5.17-ben pedig azt mondja Jezus: ” Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétának eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. ”

    Tehat Andy, meg mindig kutatni akarod, hogy tkp. mit is mondott eredetileg az „Uj Szovetseg” (ami nem letezett amig, az Egyhaz Ayjai el nem keszitettek), vagy be akarsz terni a zsido vallasba? 🙂

  • Moshe Akiva,

    Egyetértek.

    (Én nem akartam részletesen elemezni a Jézus-legendákat, meg nem is lennék képes rá. Ezt a tudományt valahogy jobban űzi Vermes Géza.)

  • Moshe Akiva,

    Kezdetben vala a Ramajana 🙂
    Na jó a dédnagymamám missaleja. Ami megjárta a pincét is a bombázásokkor. Igen, tudom mi a Missale Romanum. Nem tudom kitől, honnan és mikor került kihez korábban. Nem is érdekel. A dédimmel volt az utolsó út előtt is a kórházban.
    A dédimnek tudtam hinni. A papokban sosem.
    Ezen az sem javított, hogy elolvastam a Bibliát, a Koránt és a Talmud egy részét és nem az 1922-es ferdítésbőlm amennyire tudom. De volt szerencsém olvasni Mormon könyvét is. Nem kivagyiságból. Egyszerűen érdekelt az összehasonlító vallástörténet. Aztán rá kellett jönnöm: ez hobbiból nem űzhető 🙂
    De legalább áltathatom magam, hogy saját véleményem van. Ugy nagyjából 🙂

    De nem térek be sehova vallási okokból.
    Ha létezik az isten, elvan nélkülem, és ebben nem akarom zavarni, és szerintem tesz rá nagy ívben, hogy ki miként hívja. Ha meg nem létezik, akkor meg pláne.

  • Moshe Akiva,

    Egyébként ha van kedved olvass vissza.
    Váltig és tövbb fórumon állítottam és állítom: Jézusnak nem volt vallásalapítási szándéka. Ő a meglevő zsidó vallás geyfajta reformere volt. Rabbiként.

    A vallás alapjait nem ő rakta le, hanem egy másik „szentháromság”.
    A bürokrata, az ideológus, és a fanatikus: Péter, Pál, és András.

  • Geyza
    2015 október 19
    5:42 du.
    Ezt most dícséretnek veszem..
    Francmegette, ha a hozzád hasonlók értenének egyet velem…
    😀

  • endre
    2015 október 19
    2:49 du.
    endre, abban az időben még nem volt olyan, hogy iszlám vallás.
    A szászánida perzsák vallása a zoroasztrizmus volt.

  • Kedves Andy!

    Ugy nez ki ugyanabban hiszunk. Kiveve, hogy en biztosra veszem egy Teremto letet es a teremtest.

    A vallasok nagy resze nevetseges. Nekem egyik-masik deista iranyzat tetszik, de nincs ra idom, mert allandoan a kereszteny, muzulman, vagy zsido vallasrol, vagy szektarol olvasgatok.

  • Andy Mage: felelsleges. Ha nem vetted volna észre, nincs olyan cikkíró, hozzászóló, akinél Akiva a témától függetlenül ne tudná jobban 🙂

  • Ille István

    🙂

    Amíg nem korbáccsal teszi…..

  • falusi,

    Mely zoroasztrizmusból a judaista vallások (mind 4 közös gyökerei ott lent) elég sokat átvettek. pl. a fény/sötét jó/rossz harcának koncepcióját

  • Andy Mage
    2015 október 22
    2:53 de.
    Úgyvan. Meg egy halom másik dolgot..

  • pipa