Dolgozó per négyzetméter, a hatékonyság növelő

2015 november 6 11:08 de.6 hozzászólás

Először ugye jött a vasárnapi boltbezárás. A többség visított, hogy idióta döntés, sokan munka nélkül maradnak, hiszen több embert csak hétvégékre alkalmaztak.
*
Rá se rekettye, a Fityesz bevezette.
BUKÁS.
Sok- sok ember elveszítette a munkáját. A Figyeszt nem érdekelte, nincs semmiféle munkanélküli segély, úgy értem azonnali. Mindenféle procedura, pecsételés, no meg ingajárat a hivatalba, s majd, s majd, s majd – valamennyi pénzt kiutalnak a szerencsétleneknek.
*
E kérdésben népszavazást akartunk, Fityesz tojik rá.
Mennek a falnak, de hiszen mit is várhatunk attól a kormánytól, amelyiknek a „vezérürüje” agyilag, no… Ippeg nincs a csúcson. Összekavirnyál mindent és mindenkit, ahhoz viszont piszkosul ért, hogyan lehet két kézzel, két lábbal belemászni mindenbe. No meg ugye a saját vagyonkájának a gyarapításához+rokonyok+nyaloncok (fő- és mellék nyaloncoknak különféle kinevezések, juttatások). De ettől a „vezérürünk” még nem ippeg „kerek”.
*
Sokan hajtogatják, hogy idióta rendelkezések sorozatát csinálták, csinálják.
Most erre újabbal „koronázzák” meg az eddigi hibáikat:
*
S, még mondja bárki is, hogy tudnak gondolkozni, méghozzá jól? A tervezésről, költségvetésekről nem is szólva.
*
„Újabb unortodox javaslattal állt elő a kormány: kötelezővé tenné a kereskedőknek, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházak emeljék duplájára a dolgozóik számát. Hasonló szabályozás sehol nincs a világon, emiatt uniós jogba is ütközhet az ötlet. A javaslatot azzal indokolták, hogy javuljon az áruházi szolgáltatások színvonala, ehhez pedig kell 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazott.”

Hogy ezt mi a bánatból számolták ki, az kérdés. Persze, valamit tudhatnak, mert hát a kormányzati apparátusban is csak úgy nyüzsögnek az államtitkárok, államtitkár helyettesek és egyéb halljakendek, gondolom, ugyanezen az alapon, vagyis, a szolgáltatások színvonalának emelése érdekében.

Igaz, hogy nincs a világnak még egy pontja, ahol az ilyesmit államilag írnák elő, pláne nem négyzetméterre vetítve, de abban az országban, ahol képesek voltak egy Fidesz nagygyűlésen a Hősök terére – államilag kimutatva – másfél millió embert bezsúfolni, ott minden elképzelhető.

Ráadásul valami furcsa módon ez az egész a Tescora és az Auchanra nézve hátrányos, mivel a CBA és a Coop, a két cuncimókus bolthálózat nem rendelkezik ekkora alapterületű üzletekkel.
S, még mondja bárki is, hogy tudnak gondolkozni, méghozzá jól? A tervezésről, költségvetésekről nem is szólva. Jelen esetben meg borítékolni lehet, hogy a kényszerített áruházláncok, akik bértömeggel gazdálkodnak, bércsökkentéssel fognak reagálni a négyzetméterre muszájból felvett dolgozóik miatt. Se a régi, se a bekényszerített dolgozó nem fog jól járni.

Kérdés: akkor mi ennek az egésznek a célja? Tudja valaki?

6 hozzászólás

  • Ebben a kérdésben jelenleg is zajlik az egyeztetés Brüsszel és Budapest között, reméljük a progresszív adókulcsok helyett egységes közteherviselés lép érvénybe az élelmiszer-kereskedők ellenőrzésére szánt felügyeleti díj esetén. Ezzel együtt a kormány változatlanul arra törekszik, hogy a napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok piaci részesedésükkel arányosan vállaljanak szerepet a magyarországi közteherviselésben, és a vasárnapi pihenőnappal megspórolt bérpótlékok, a nagyobb forgalomból eredő bevételek és a kisebb fizetendő adó miatti többletösszegeket ne elsősorban a belső tartalékaik vagy nyereségük növelésére, hanem a magyar alkalmazottak bérfejlesztésére fordítsák.

  • disszidens: most ezt, ha kérhetném, a saját szavaival is megismételné? Vagy jelölje meg a forrást 🙂

  • Más szavakkal, bulvár mentesen : Esetleg a parlament elé kerülhet egy olyan jogszabálytervezet, amely előírná a kiskereskedelmi vállalkozásoknak, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaikban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia, vagyis a jövőben alapterülethez kötnék a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát. A kiskereskedelemben egyre kritikusabb munkaerőhiány megoldását segítő piacszabályozó intézkedés azt célozná, hogy megfelelő létszám mellett javuljon az áruházi szolgáltatások színvonala, egyúttal hatékonyabb legyen a boltok működése, a fogyasztók kiszolgálása…

  • sebestyén eszter

    @István,

    😀

  • disszidens: félreértett. Az előbbi sem volt bulváros, viszont nem is a maga gondolatait tartalmazta. Tehát, a feladat: vagy megnevezi a forrást, vagy előadja mindezt a saját szavaival. A magától eddig olvasottak ugyanis egyértelműen sajtóízűek.
    Amúgy megkapták már az uszodát, amit a Fidesz ígért, ha az ő jelöltje győz?
    Ja, hogy nem győzött? Nem is lesz uszodájuk egyhamar!

  • A nagy cégeknél nem azért nincs elég sok kiszolgáló, mert nem akarják felvenni őket. Őn úgy tudom (a forrást nem fogom megnevezni), hogy nem jelentkeznek oda munkavállalók, vagy akik jelentkeznek, azok alkalmatlanok.

    Ezzel nem *általában* akarom védeni a cégeket, azok minden egyéb stiklijét, csak ezt az egy kérdést érintettem.

    De a hírrel kapcsolatban megint az a gondolat merül fel bennem, hogy haladunk az álfoglalkoztatás és az áruhiány, illetve a hiánygazdaság felé.